Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 16:27 10 944 59

Речта на Румен Радев и македонското мълчание

  • румен радев-
  • кирил петков-
  • северна македония-
  • гоце делчев

Българският президент посъветва македонците да се отърват от заблудите за своята независимост, история, език и писменост

Речта на Румен Радев и македонското мълчание - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Панде КОЛЕМИШЕВСКИ, "Нова Македония"

Честването на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев не предизвика земетресение нито в Македония, нито в България. Политическата сила на обявеното земетресение не показа по-сериозни сеизмични отклонения на екрана, въпреки че събитието се разигра от двете страни на границата между двете страни. Сякаш е имало договорка между двете правителства покрай Гоце да не се дразни мечката. Така може да се опише общата картина на празнуването на рождения ден на човека, който колкото обединява македонците и българите, толкова в същото време и ги разединява. Ако тези публични изяви бяха тестове за това, какво предстои в бъдеще, то те са принос на двете нови правителства към уж подобрените отношеният и избрания път за искрено сътрудничество, ако има и зрънце искреност в политиката. Но въпреки това неприятните спорове продължават да излъчват горчиви миризми, а избраният целофан не крие достатъчно аромата на недоразумения и противоречия между двете държави.

Разликите между Петков и Радев

В България главни официални участници в тържеството бяха президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков. В Македония, в отсъствието на министър-председателя, тази роля беше поета от президента. По повода Петков сподели кратък текст на страницата на правителството си във Фейсбук, в който пише, че Делчев е български революционер и неразделна част от общата история с Македония. Той допълни, че „Делчев е един от символите на борбата за свобода, идеолог на македоно-одринското революционно-освободително движение и е неразделна част от общата ни история с народа на Северна Македония. "Той е един от хората, които карат и двете нации да се гордеят." Краткостта на изявлението със сигурност не е резултат от неговото непознаване на историята, нито от неспособността на кабинета да му напише цял трактат, но най-вероятно причината е в стремежа да не разваля лансираната си стратегия „да премине леко Брегалница и Вардар“ и без бой да превземе Скопие.

По-различно беше представянето на Румен Радев, генерал-майор от ВВС, вече цивилен президент на страната, избран от народа за втори път на този пост. Освен тържественото му появяване на площад "Македония" в Благоевград, той, прилагайки съвременните електронни комуникационни системи, се рекламира и в социалните мрежи. Този рядко интелигентен и високопоставен генерал, възпитан в смесица от руски и американски учебни заведения и доктрини, бивш командир на българските ВВС, се възползва от възможността да изпрати различни сигнали. По нов начин, но със стари послания – всеки да знае и има предвид какво е бил Гьорджи Гоце Делчев и за какво се е борил. Обвити със стил, но достатъчно ясни за тези, към които са адресирани, ако се прочетат в профила му във Фейсбук. Адресът им е: Република Северна Македония и македонците в нея.

Президентът на България свързва делото на Делчев почти изключително с борбата за обединена България и за поправянето на несправедливостите на Берлинския конгрес през 1878 г., т.е. борбата за възраждане на Санстефанска България, в чиито граници се намираше територията на географска Македония. Радев говори за държава, за насилствено разделен народ, за съдба, която продължава и до днес.

Какво написа Радев за Гоце Делчев

Ето какво пише той в този смисъл: „В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с гордост. Има хора, които са станали легенди приживе. Българи с непоколебима воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се вписват в граници и епохи. Само няколко месеца след нейното възкресение през 1878 г. свободна България е разкъсана, а Македония и Тракия отново са поробени. Но Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените си сили да защитят правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев.

Вътрешната македоно-одринска революционна организация приема обетите на Васил Левски и продължава борбата, в която името на Гоце Делчев вечно ще блести. И като учител в Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвещава целия си живот на свободата на Македония и Одринско.

Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев: „Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпускаме от поглед, че има и други народи и държави, които са много заинтересовани от решаването на този въпрос. Намесата на България ще провокира намесата на съседните страни и може да доведе до разпадането на Македония... ''В тази свята кауза Гоце Делчев непрестанно призоваваше, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами с общи усилия и саможертви, за да предотвратим ново разделение. .

„Страдащи от насилственото разделение на народа си, дейците на ВМОРО осъзнаха, че македонският въпрос пробужда не само светлия идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на великите сили и на близки и далечни съседи".

Позовавайки се на честването на деня от гледна точка на сегашната ситуация, Радев отново асоциира със съдбата на един разделен народ в две държави, който трябва да се осъзнае и да се събере, използвайки делото на Делчев. „Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, (разказва Радев) волята и силата, честността, с която той ръководи освободителното движение, нашите предци възпитават в себе си смелост и сила, с които поддържат светлия идеал – свобода и достойнство за всеки човек.

„Днес, казва Радев, от двете страни на границата имаме нужда от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да се отървем от дълбоко вкоренените си разделения и идеологически окови и заедно да намерим път напред.

Следвайки последователно своята политика, е съвсем ясно за кого мисли Радев и кого съветва да се отърве от заблудите, да отхвърли вкоренените разделения и идеологически окови. Ако се твърди, че България ги е отхвърлила отдавна, тази задача, това задължение се отнася до Македония и македонците, заблудени в своята независимост, в своята история, език и писменост.

Чия "е нашата страна"?

Македонското честване на рождението на Гоце премина повече със страх, отколкото с радост. Страх от българите. Македонските власти още от подписването на Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество от Зоран Заев досега гледат да не смущават българския дух, който постоянно размахва сабя. Така се държаха на 4 февруари 2022 г., така се държат новият премиер и неговите министри на всички срещи.

Може би е разбираемо, че министърът на външните работи Буяр Османи в своите изказвания, изявления и интервюта почти никога не споменава македонския народ и македонците. Той говори за спор между народи и държави. Но е поразително, че всички останали министри, чиновници и депутати, сякаш се срамуват да произнесат думите – македонци, македонски народ, включително и името на Република Македония, дори и да е Северна. В обясненията на отношенията с България почти всички използват термините "две държави", "два народа", като никога не се споменава македонският народ. И става дума именно за неговата съдба и бъдеще. В историческите спорове с България не става въпрос нито за албанците, нито за турците, нито за сърбите, нито за власите, нито за ромите, нито за бошняците в Македония. На карта са македонците, тяхната идентичност, тяхната история, език и писменост.

Термините "моята страна", "нашата страна", "нашите хора", използвани за Македония пред чуждестранни представители, дошли на официално посещение в страната, все по-често се чуват от македонските министри и други официални лица, дори за вътрешна употреба. Езикът ни изсъхва, когато трябва да кажат думата македонци. Дали македонските политици се срамуват, дали им е казано от чужди съветници да го направят, е трудно да се гадае, но може да се заключи, че непосочването на името на народа е тежка обида и нарушение на Конституцията, в която са конституирани македонците, поне засега.

Наистина почти няма човек, който да не иска добри отношения между Македония и България. Те заслужават подкрепата на новия подход и взаимно проявената добра воля за преодоляване на различията, България да премахне ветото и да отвори пътя на Македония да започне преговори с Европейския съюз. Но всички замислени планове и проекти ще се провалят, ако се настоява само за една истина, само за българската. Такова отношение не е нито честно, нито приятелско, нито добросъседско.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 64 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамян Груев

    121 2 Отговор
    Борис Сарафов и Лозанчев пишат писмото на Главния щаб на Илинденското въстание: Апелираме към българското правителство да се притече на помощ на БЪЛГАРСКИЯ роб в Македония. Другото е измама.

    Коментиран от #58

  • 2 ТАКА СИ Е..

    117 4 Отговор
    ГОСПОДИН РАДЕВ Е ПРАВ ТОЧЕН. БЪЛГАРИЯ СЕ Е ГРАДИЛА С ВЕКОВЕ.
    СЪЗДАДЕНА 681 ГОДИНА. ИМА ГО ЧЕРНО НА БЯЛО И НИЕ БЪЛГАРИТЕ СИ ГО ЗНАЕМ. Я СЕГА ДА МИ КАЖАТ "МАКЕТАТА" КОГА СА СЪЗДАЛИ ДЪРЖАВАТА СИ?!????. В КОЯ ГОДИНА И КЪДЕ СА ГРАНИЦИТЕ И.?!??. ТОВА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ДЪРЖАВА ОТ ТИТО. И СЕ МЕНКАТ ОТ КЛОН НА КЛОН. Я СМЕ С РУСИЯ Я СМЕ СЪС СУАЩ. А СЕГА И СEU.

    .

    Коментиран от #11, #24, #33

  • 3 Честно

    110 1 Отговор
    Честно е да се спре с лъжите, за дедо и баба, как стана така, че всички войводи на ВМОРО до един с българско самосъзнание, днес се представят, за хора, от друга националност!? Къде го има това на умрели хора да се сменят имената и етноса? За живите е ясно, сърбите искат да ни разделят, като ви сложиха "ските".
  • 4 Спас безделника

    89 2 Отговор
    ПАНДО, ЗАЩО ВСЕ ГЛЕДАШ ЗА ПРАШИНКА В ОКОТО НА ДРУГИЯ, А НЕ ВИЖДАШ ДЪРВОТО В ТВОЕТО ОКО? БЪЛГАРИЯ Е УСТОЯЛА ВЕКОВЕ, МЪЧИЛА СЕ Е, НО Е УСТОЯЛА! И СЕГА ЩЕ УСТОИ! ТИ, ПАНДО ( ПАНДО ИДВА ОТ ПАНДУРИН), ЗАДАВАЙ ТЪПИТЕ СИ ВЪПРОСИ КЪМ САБОТЬОРИТЕ В РСМ, КОИТО, АКО БЪДАТ ОСТАВЕНИ ДА ЗЛОВРЕДЯТ, НЕМИНУЕМО ЩЕ ЗАКАРАТ ВАШАТА НОВОИЗЛЮПЕНА ДЪРЖАВИЦА В ГРОБИЩАТА! ПЕНДАРОВСКИ, МИЦКОВСКИ И СИЕ СА ВИ ПРОБЛЕМА, А НЕ РАДЕВ И БЪЛГАРИТЕ! ОМРЪЗНАХТЕ НА ВСИЧКИ!
  • 5 Българин

    85 1 Отговор
    "Езикът ни изсъхва, когато трябва да кажат думата македонци."

    Ами как няма да ви изсъхва езика когато не сте македонци а българи. Нямате нищо общо със Александър македонски - нито говорите езика му, нито сте му наследници - всички знаете че това е сръбска пропаганда и лъжи.

    Много е прав нашия президент когато казва че не трябва да се правят никакви отстъпки - въпроса е Кирчо да не ни издъни.

    Коментиран от #16

  • 6 Перо

    76 2 Отговор
    А какво да се направи,когато българската истина е доказана историческа истина. Или за по-“демократично” да приемем лъжата и да опозорим нашите предци,като ги прекръстиме в гроба!
  • 7 Панде

    70 1 Отговор
    па тя истината е една.Нема наша,нема ваша.Вашата "история"е фалшива история.Кога приемете истинската история,тогава ке видите Е С
  • 8 Разсъждаващ

    82 1 Отговор
    "Но всички замислени планове и проекти ще се провалят, ако се настоява само за една истина, само за българската."

    Не може да има две истини - една българска и една македонска - истината винаги е една а другото е лъжа. Та познайте кое е лъжа щом всички "ваши" революционери са се самоопределили като българи и са говорили български език.
  • 9 Пламен

    11 46 Отговор
    Каква е била македония към 1900 година.
    Южна,Егейска, болшинство от гръцко население. На второ място е турското население...следват българи, власи,неопределили се и други.....Западна Македония, решително албанско мнозинство.
    Общо, за цялата географска област Македония, българите са от 30 до 35%, според наши изследователи. Единствения начин е бил подялба.
    Нашите офицери и политици с произход от Македония са поискали всичко заедно със Солун и сме загубили всичко заедно с Тракия и Добруджа.

    Коментиран от #10

  • 10 Кирил

    64 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пламен":

    Да изоставиш Тракия с беломорието и Добруджа заради дивите македонски чукари с албанци и власи е било лудост на безумци.
    Било е престъпление!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    3 65 Отговор
    Винаги съм се питал, защо се срамуваме да си признаем нашите татарски корени.

    Коментиран от #15, #19, #35

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Перо

    4 68 Отговор

    До коментар #13 от "кирил":

    Добре че Македонците дойдоха като бежанци тук в огромен брой и ни оправиха генетичния фонд че да приличаме на европейци.
    Виж как са изглеждали Омуртаг и другите ханове, ако приличахме до днес така в цяла Европа щяха да ни се подиграват.

    Коментиран от #17, #22, #38, #57

  • 15 пламен

    43 13 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Не са татарски а тюркски и аз не се срамувам.
    Срамуват се русофилите, които се изживяват като славяни. друг е въпросът че руснаците са угро фини и монголоиди с дръпнати очи.
    Да виждаш българи с дръпнати очи...с криви крака и плоски глави
  • 16 Перо

    19 16 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    И ние не говорим тюркския език на Аспарух. Това означава ли че не сме Българи?

    Коментиран от #20, #41

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А ПЕДРО...

    32 1 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    БЪЛГАРСКИ СЛАВЯНИ НЕМАЛО ЛИ Е?!??? КАПУТ ДЕ СА ЖИВЕЛИ ПО НАЩИ ЗЕМИ. ДЕ СА СЛАВЯНИТЕ У НАЩИ ТЕРЕТОРИИ. А Е ИМАЛО НА ОНИЯ СИШАВАЩИ СЕ СНОШАВАЩИ СЕ С ДРУГИ НАЦИИ. ИЛИ ЩЕ КАЖЕШ, ЧЕ И ТЕРИТОРИЯТА НА НАЩИ СЛАВЯНИ Е БИЛА НА МАКЕДОНСКИТЕ СЛАВЯНИ. А ЗАЩО КАТО АСПАРУХ Е ДОШЪЛ ТУК Е КАЗА?!?. ТУК ЩЕ БЪДЕ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. А НЕ НА МАКЕДОНИЯ И НА МАКЕДОНСКИТЕ СЛАВЯНИ.
  • 19 Българин

    46 1 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Перко, да си чувал за българо-татарските войни? Ами чети, бре!
  • 20 пламен

    25 2 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Езикът няма нищо общо. Въвежда се по политически причини. В румъния е въведен романския. Да виждаш нещо общо между румънци и португалци. Португалците също говорят романски.
    Племената около московията говорещи фински угурси мордовски са обединени чрез език наложен им чрез религията.

    Коментиран от #21

  • 21 Перо

    6 61 Отговор

    До коментар #20 от "пламен":

    Браво за отговора. Сърбите и Хърватите говорят един език а са два различни народа.
    Тогава защо ние претендираме че сме един народ с Македонците, като именно ние от тях сме взели езика.

    Коментиран от #25, #39, #53

  • 22 Рижки

    49 2 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Муртагон (Омуртаг) е син на Крум Страшни, има го нарисуван в Източно Римски хроники, вижда се риж мъж, от европейски тип. Съвременните рисунки са само рисунки, за произхода на българите има една дузина теории, защото са един от най-старите народи. Поради тази причина няма как да сме турци или татари, това са млади народи. Р
  • 23 Скорпи

    59 2 Отговор
    Истината е една и е време да го проумеете.Оставете югославските промивки и си прочетете историята от Изворите,не от Сръбската Енциклопедия....братя македонци...
  • 24 гост

    50 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТАКА СИ Е..":

    То и на територията Македония има податки, че е образувана българо-славянска държава от петия брат на Аспарух - Кубер. В единият от надписите на Мадарския конник Хан Тервел пише: Императорът много напакости на МОИТЕ ЧИЧОВЦИ В КУТМИЧЕВИЦА /Македония/. Не случайно хан Пресиян безпроблемно присъединява областта към България!
  • 25 Прохор 1944 2 авг.

    59 2 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Перо на перко ли се правиш момко? Българският език е първият литературен национален език в Европа, а "македонският" в сегашният му вид е негова комична версия. Да те питам, може ли да има естествено създаден език, на който, се знае кога е създаден, ден, че и час и на кое място?
  • 26 ComfortablyNumb

    37 1 Отговор
    Приятно съм изненадан че се появяват такива разумни мнения в Македония. Ясно е че няма да се заобичаме с македонците от утре но така честно поставяне на темата с уважение към България и уважение към историческите факти е добро начало. Македонците имат да извървят един път но накрая му са добре дошли като братя с българите, така като са гърци и кипърци, румънци и молдовци .
  • 27 ЗНАЕ ЛИ

    16 1 Отговор
    НЯ2КОЙ,... точният брой на българите в Македония,.. или тези хора едно време не се ли определяха на други, за да могат да ходят по всета свободно, до като на нас истинските българи искаха визи,... И сега изведнъж, ние сме българи,.. защото кебапчето се обърна и ние се шляем из света без визи....
    Ами в История славянобългарска, дето върнаха в Атон, там не пише ли кой какъв е...
    Едва ли 60 % от българското население се вълнува ОТ и ЗА македонците...
  • 28 Павел пенев

    35 1 Отговор
    Факти трябва да знаят че няма две истини. Истината е една и тя е на страната на българите.
  • 29 пешо

    24 1 Отговор
    Има материали в архивите.Няма две истини-това е йезуитско.Истината е една и трябва да прегледат историческите документи,разсекретят архивите и да се обяви.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Анонимен

    31 1 Отговор
    Няма българска, нито македонска истина. Истината е само една. Това трябва да разберат тия от "Нова Македония".
  • 32 Доверчив

    23 0 Отговор
    Прочетете внимателно предпоследното изречиние. Тия, ностояват че има повече от една истина! Такава простотия може да я твърди само чистопороден българин! А, аз наивникът се надявах че нямат нищо общо с нас българите! Боже упази!
  • 33 Onix

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТАКА СИ Е..":

    Има още изкуствено създадени държави : Румъния, Гърция, Чехия, Турция и други

    Коментиран от #37

  • 34 Античното Маке

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Я дай да прочета и чуя нещо от езика "Македонските славяни", че ми стана интересно?
  • 35 Античното Маке

    31 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Абе, не е въпрос до срамуване,а до невъзможност. Щото терминът „татари“ се появява през 13 век, а българите май имат държава на Балканите бая векове преди това
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Влад български войвода-15 век.

    32 0 Отговор

    До коментар #33 от "Onix":

    Румъния е пример, за това, какво става, от словенско население, когато България я няма на политическата карта. Романизира се от запада, въпреки, че е нашият огледален образ, от северната част на Дунав. Да сте чели, за война, между Б-я и Влахия през средновековието? Не, никой не воюва срещу себе си. Но романизираното Влашко напада Б-я в гръб през Междусъюзническата война, без никаква причина, както и през ПСВ, след което хубаво ги натупваме и влизаме в Букурещ.
  • 38 Античното Маке

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Ами за невежите е така-каквото им нарисуват и кажат, че е еди кой си, и те вярват.

    Има си образ, рисунка на Канасубиги Омуртаг, Миниатюра от Мадридския ръкопис на Хрониката на Йоан Скилица -11век. Маже да видиш там как изглежда

    Коментиран от #43

  • 39 Сандо Макето

    27 0 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Знам ,че си от х о м о "илинден" и се мъчиш да говориш на български диалект с 30% сръбски думи и му викате македонски,но не мога да си обясня ,как вие античните сте се пръкнали на тая земя ,като предшественикът ви Сандо Макето е любил само мъже

    Коментиран от #52

  • 40 Комон Сенс

    19 0 Отговор
    Изказванията на Радев наситина са доста интелигентни, В тях ги има и политическите клишпета, кактро е редно, но се вижда и новото - което всъшност е неизказнаото старо (табу).

    Малкедонците нека вникнат в посланията, оидващи от България като поне временно ги осмислят допускайки, че те не са зловредни и обидни внушениуя, прокламирани от вънпен враг. Нека допуснат че тези посляния са добронамерени, искрени и полезни, пък да видят какво ще стане.
  • 41 Античното Маке

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    В старобългарския език няма тюркски субстрат . Как така сме говорили"тюркския език" на Аспарух, който няма общо със старобългарския език??
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Крум пирува

    13 1 Отговор
    Крум пирува след победата над император Никифор, Миниатюра от Ватиканския препис на Манасиевата хроника. Който иска да види как са изглеждали средновековните българи, може да кликне и да види.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Реалист

    10 0 Отговор
    Браво за речта на президента. Досега всички политици са се страхували по незнайни причини да заявяват истината за останалите поробени земи с българско население. Колкото и от тези българи да са останали по тези земи и са запазили българското си самосъзнание България трябва да се погрижи за техните права и свобода да се заявяват като българи. Иначе бихме били най-прогресиралата в ментално отношение държава, първа в света разпуснала сама себе си с идея за свят без граници и нации. Но от това само ние българите ще страдаме.
  • 47 Античното Маке

    9 0 Отговор

    До коментар #45 от "Биби Долапчиев":

    Старобългарски диалект, такива има много, е ти още:

    "Прѣжде ѹбо словѣне не имѣахѫ кънигъ. нъ чрьтами и рѣзами чьтѣахѫ и гатаахѫ погани сѫще. Крьщьше же сѧ римьскꙑими и грьчьскꙑими писменꙑ нѫждаахѫ сѧ пьсати словѣньскѫ рѣчь безѹстроениѣ. Нъ како можетъ сѧ пьсати добрѣ грьчьскꙑими писменꙑ богъ ли животъ ли ѕѣло ли црькꙑ ли чаѣние ли широта ли щедрота ли ѣдь ли ѭдѹ ли юность ли ѧзꙑкъ и ина подобнаѣ симъ. И тако бѣшѧ мънога лѣта.

    ...даже някои букви скрипта не ги изписва
  • 48 нож в гърба

    15 0 Отговор
    И Гошо Делчев и Иван Михайлов във всички документи подчертават че са Българи и воюват за обединението на България Само Сърбия Русия и Македонските мекерета не искат да го признаят Ясно защо
  • 49 Диамантената ръка

    7 0 Отговор
    Няма две истини, няма българска истина. Истината е само една, а всеки има право да не му харесва, но това не може нищо да промени поне до 1945г.
  • 50 Тъпана

    7 1 Отговор
    Радев не го харесвам защото раздели българите и продължава но за думите му за гоце го поздравявам тито и сталин нинанесоха огромна вреда с тази измислена македония не вярвам че ще стане нещо добро за нас те много ни мразят сърбите им промиха мозъците отдавна
  • 51 Я пак прочети

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Биби Долапчиев":

    Сигурен ли си че пише: "хъше рашнекъа"?
  • 52 Неведоми са пътищата господни

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Сандо Макето":

    Мога ли да добавя "и него са го любили" - Клит черния. Поне така пише в книгите с дебели корици. И ако е вярно, че Мария е заченала от Светия дух, то защо и АлМак да не е родил пра пра прадядото на Пендароски и Пръдльото?
  • 53 Перо, Перо, глупав Перо.....

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Перо, дай на някой днешен "македонец" да прочете евангелие писано през някой от вековете преди 1912 година. Дай същото евангелие на някой българин и сравни резултата. Не е приятно, нали?
  • 54 Български офицер

    5 0 Отговор
    Като се върнем , всичките " Антични " гадове ще бъдат отново БЪЛГАРИ.......!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Е дин

    2 0 Отговор
    Добре де, пред гърците клекнаха веднага и си смениха името на държавата, а пред нас се правят на велики. Явно сме толкова зле, че всеки може да ни е.ава.
  • 57 Бай Ху (By Who)

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    И ас шъ оправа твоя генетичен фонд, та да почнеш да мязаш на човек.
  • 58 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дамян Груев":

    И какво са добили ?
  • 59 Хахо

    2 0 Отговор
    Просто е срамота в 21 век да се лъжат толкова хора в полза на Сърбия и Русия.Нека т.нар.македонци да разберат истината и да живеят с нея! Ппедците са българи и вие сте българи,разбираме,че титовския комунизъм е страшно нещо,знаем го.Но осъзнайте се вече,има интернет,книги,днк проби!Не се оставяйте пак да ни разделят алчните ни съседи,жадни за български земи! Отворете душите си и умовете си и приемете истината и обичайте българите,защото те умираха за вас постоянно.Нека не спечелят сърбите с техните измами и подлост! Приемете България,тя е вашият шанс за всичко,защото сме едно! Бог е казал да сте българи,не слушайте сърби и радни други какви сте!Те са лукави,побъркаха ни като народ,разделиха ни с пропаганди и безчинства и зверства! Нека не им позволим да продължават!