Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 11:00 2 794 36

Нали трябваше “да спрем кражбите и да затворим кранчетата” и от там да финансираме държавните харчове?

  • адв. калоян янков-
  • калоян янков-
  • бюджет 2022-
  • демократична българия

"Трябва да се запитаме, имаме ли място в това правителство след приемане на съдебните закони?", написа активистът на "Да, България"

Нали трябваше “да спрем кражбите и да затворим кранчетата” и от там да финансираме държавните харчове? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият народен представител от "Демократична България" и активист на партия "Да, България" адв. Калоян Янков разкритикува Бюджет 2022 в своята Фейсбук страница. Ето какво написа той:

- Като адвокат едва ли съм най-подходящият човек, който да говори за бюджет и икономика, но тъй като никой в нашата общност не поставя тези въпроси, се чувствам принуден да бия камбаната.

- Процедурата по приемане на бюджета е в ход. Народното събрание обсъжда параметрите му, които изглеждат стряскащо. За 2022 г. се предвижда 4,8% растеж на икономиката и бюджетен дефицит от 4,1%. Планираният дълг е 7 млрд. лв. За 2022 г. ще имаме рекордни разходи като номинална стойност - 63.2 млрд. лв., а като процент от БВП ще стигнем нечуваните досега 44,2%. Такова нещо не се е случвало откакто имаме валутен борд от 25 г. Дори е имало години, когато са били 33-34-35%.

- Това все още не е всичко - има съмнения, че в рекордните 11 млрд. лв. разходи за декември 2021 г., са включени 2,9 млрд. “бъдещи” разходи за 2022 г. (което би следвало да е незаконно, защото бюджетът се отчита на касова основа).

И още - съгласно коалиционното споразумение, в средата на годината е планирана актуализация на бюджета, което ще доведе до увеличение на дефицита с поне още 2-3 млрд. лв. Като резултат от всичко това разходите ще гонят 50 % от БВП!?!

- При такива разходи, дефицити и нови дългове, зад ъгъла се показва и инфлацията. Ще забравим за скорошно влизане в еврозоната*, каквото и да ни говори финансовият министър (по-важно е какво прави, а не какво казва).

- Нали трябваше “да спрем кражбите и да затворим кранчетата” и от там да финансираме държавните харчове? Сега се оказва, че това не става, а за по-лесно вдигаме дефицита и вземаме нови дългове при висок растеж на икономиката? Това е популизъм и левичарство - и ние участваме в него.

- Нали трябваше с “дясна политика да се постигат леви цели”?

Къде е дясната политика, че не я виждам? Рекордни дефицити, рекордни разходи, огромни нови дългове, по-голяма роля на държавата в икономиката, налагане на мораториум върху цял отрасъл за 1 ден, нула приватизация, нула концесии за строителство на публична инфраструктура, нула листване на борсата на миноритарни държавни дялове.

- Моят въпрос е защо мълчим? Каква е причината да се съгласяваме с ултра популистки леви политики и да жертваме интеграцията на страната в сърцето на ЕС - Еврозоната? Така ли си представяме управлението с наше участие - все повече държава в нашия живот, големи бюджетни дефицити, ускорено задлъжняване и поредно отлагане на еврозоната.

- Ако така я караме, ГЕРБ ще са първа сила на следващите избори в центъра и дясното пространство. И основателно. Хората ще забравят бързо за пачките и кюлчетата, за автомагистралите и т. н. Но оттук нататък ГЕРБ ще имат монопол върху разумното дясно и центристко говорене, което ще се набива всеки ден от медиите и от трибуната на НС. А ние от Демократична България/Да, България, ще трябва да опонираме на ГЕРБ и да подкрепяме, щем - не щем, левите и популистки политики. И това ще е краят.

- Вместо това, трябва да дадем ясен сигнал, че не одобряваме левите и популистките идеи и политики на този бюджет, да се дистанцираме от стремежа да се харчи все повече и повече, за сметка на дългове и инфлация, и да застанем на разумната позиция да не го подкрепим. Ако ще е такава политиката на правителството по двете най-важни задачи след съдебната реформа - еврозона и многонационални сили на НАТО в България (което е отделен и много болезнен въпрос), трябва да се запитаме, имаме ли място в това правителство след приемане на съдебните закони?

- Можем да забравим за еврозоната, защото ще нарушим два маастрихтски критерия: 1) дефицит под 3% и 2) инфлация не по-висока от 1.5% спрямо средната в еврозоната. Ще се провалим и по двата с гръм и трясък, и то не само тази, а и следващата година, за която са планирани още по-големи разходи.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо

    7 26 Отговор
    За крадците герберасти празна кутия от пица!ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 2 Немо

    40 5 Отговор
    Както е написал един колега , бюджет 2022 в резюме е : глад , студ и мизерия - за нас , много милиони - за тях (знаете кои са ,нали).
  • 3 Последния Софиянец

    14 24 Отговор
    Бе тия от ДА България са гербави. Аз му казах на Кирчо да ги чупи тия, че само го дърпат надолу, с той ми се хили с типичната си усмивка

    Коментиран от #33

  • 4 Нямаме Икономика за

    38 8 Отговор
    ...еврозоната. Каквото постигнахме досега при Боко, това беше. Оттук нататък само надолу към Титаник.
    Няма по-пpocт и наивен избирател от българския, чакащ "чудеса" и пари от небето.
  • 5 Прост О'Киро

    27 5 Отговор
    лорерчо нали трябва да прибира в хралупата за асанчо и ОКиро, та так атрябват пари де, какво се чудите и всичко това с любезното съдействие на Прокопи и ушатия
    PS в златев, харесва това
  • 6 Реалист

    19 20 Отговор
    Човекът си казва, че не разбира, но въпреки това се изказва.
    Инфлацията не може да остане под 1,5% след като в самата еврозона ще бъде над 5%.
    А всъщност не ни трябва еврозона, а трябва да има референдум!

    Коментиран от #11

  • 7 Хахаха

    28 4 Отговор
    Така трябва да се казват нещата - такива, каквито са. Само едно се премълчава - за влизането в еврозоната. Абсолютно умишлено, според мен, се прави така, че да не влезем в нея. Лично аз никога не съм вярвал на приказките на Кирчо, Кокорчо, Лорерчо и с-ие. Аз знам, че са измамници и аферисти - ДОКАЗАНИ. Вярвам, че все повече хора го проумват и проумяха. А и никой не споменава, че Мунчо беше върл противник на влизането в еврозоната.
  • 8 Tepeca

    26 5 Отговор
    Не знам що трябва да се смятаме за изненадани.Така както е тръгнало скоро ще станем съветска република защото това е стремежа на зеления чорап, а пък тези две джуджета ТапироКиро и Ококорчо – те не виждат по далеч от носа си а и толкова им е капацитета. Единия крал от фирми,другия се занимавал с далавери. Управлението на държавата не е нито еднократен акт нито е по законите на далаверите.Ами Бойко кво набиваше в ефир – такъв е матреяла. Тези два шута от свитата на Радев ще закопаят държавата ама когато реагираме ще е късно колкото и да ни е мъчно.
  • 9 Ядеитн

    10 0 Отговор
    Язе ни разумявам многу от тия засъкани приказки, ама сам пишувал и па ша пишувам: Тия, дека ся са горе - ша си крадат.
    Оти винаги откак свет светува са се напиняли людете за високи места?!? Ми за да барат яко у кацата со медът, за кво друго, а?
    И тия ша крадат, и тия дека ша дождат отпосле - ша крадат! Че и тия, дека са още у на бащите си у топките - и те ша крадат!
  • 10 Пламен

    16 1 Отговор
    Те ако бяха спрели кражбите нямаше всички цени да растат и само заеми да взимат.
  • 11 Ти да видиш

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Тогава разбери РЕАЛНО, че инфлацията ни не трябва да надвишава с 1,5% средната за еврозоната. За да ти го обясня нагледно: Ако приемем, че средната за еврозоната ще е 5 %, то у нас тя не трябва да надвишава 6,5%, за да отговорим на този критерий. Да, трудно ще ни е в началото, но ще са ограничени възможностите за "игрички" на измамниците и мошенниците. А нали всички за това ревем, че искаме спиране на кражбите, течовете и далаверите.
    Затова е много вярна приказката: "Гледай ме какво върша, не ме слушай какво ти говоря".
    Та да попитам... Какво свършиха досега иначе толкова много говорещите пРезидент (открито против еврозоната), Кирчо, Кокорчо, Лорерчо (той поне си го каза, че чрез заемите ще "наваксват") и с-ие.
    Та какъв резултат очакваш от референдум, на който ще гласуват хора, избрали гореизброените?

    Коментиран от #13

  • 12 Некой си

    16 2 Отговор
    Дай България са традиционно прилепващи се паразити.
    Но, в случая, написаното е абсолютно вярно!!!
    Приходната част е под въпрос.
    Предприятия спират работа за месеци заради хаоса на енергийния пазар. Хората свиват личните си разходи заради увеличени режийни разходи.
    Как си представят простокировците, че ще гарантират приходите в бюджета? Или са планирали няколко нови заема, но не казват още?
  • 13 Ама

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ти да видиш":

    Новото правителство работи на принципа"Не ме гледай какво правя,а ме слушай какво приказвам" На мен лично ,ми приличат на някаква СЕКТА --само приятели и роднини и от сутрин до вечер само говорят колко са велики.Раздават по малко пари на калпак на хората,за да прикрият пък те самите колко ще гепят.Надежда за ПОЛОЖИТЕЛНА промяна в милата ни Родина --няма.

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бамбука

    2 6 Отговор
    И понеже нищо не разбира от финанси , икономика , бюджет, праснал във фейса "копи пейс" каквото са му написали.
  • 17 Иван Сотиров:

    13 0 Отговор
    Защо в предадения на прокуратурата списък премиерът пропуска имената на лицата, за които има множество медийни публикации и журнаистически разследвания със скандални обвинения около тяхната свързаност с АЕЦ "Белене", руският анклав "Росенец", "Лукойл", "Балкански поток", ТЕЦ-овете, приватизационните сделки на стратегически предприятия и т.н.? Защо пропуска имената на лицата свързани с посредничество при доставки на газ, привилегированите търговци на ел. енергия и най-крупните бенифициенти на субсидии в земеделието и ВЕИ сектора? Защо в списъка на Петков няма нито едно име на крупен бизнесмен от мултиолигархичната структура "Глобална България"?"

    Коментиран от #21

  • 18 Българка

    13 1 Отговор
    Моят отговор на твоя въпрос (..защо мълчите...) е , защото сте във властта, за да промените закони и да направите дългоноско Главен прокурор. А той да оправдае и свали от издирване едни хора, Черепи, Бобокови и подобни на тях. Прави сте да алармирате, защото съм сигурна, че в парламента са влезли и нормални хора. Проблема е, че никой не ви чува.
  • 19 Мамул

    11 1 Отговор
    Мислехме я една, а стана както казаха от American Embassy Sofia!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хахаха

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван Сотиров:":

    ЗАЩО ЛИ?
    Добре, че народа взе да се усеща какво му сервираха и взе да се събужда от дълбокия сън, в който го бяха приспали през последната година и половина. Жалко, че не се усети, още докато "приготвяха" сервираното. А беше дълго време - от юли 2020г.
  • 22 Тапата

    10 0 Отговор
    Управляващите считат, че това, което нестава с пари - става с много пари/от заеми/. Да де, ами ако не стане? Поемането на такъв риск си е чиста игра на руска ролетка! Тогава те ще си вдигнат чукалата, а ние ще останем да изплащаме дълговете им.
  • 23 Ти да видиш

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ама":

    Е да де. Правителството работи на този принцип. На този принцип работи и винаги е работил и пРезидента.
    И не, те не приличат на секта, ТЕ СА ТАКАВА - СЕКТАТА НА ИЗМАМНИЦИТЕ, АФЕРИСТИТЕ, ПИЯВИЦИТЕ И ПАРАЗИТИТЕ. Не са нищо друго, различно от това.
  • 24 нико

    2 13 Отговор
    Мръсотията и грабежа са се случвали в период 4400 дни , а господина иска новото правителство за 44 дни да ги изчисти . Нека почакаме и ги подкрепяме .

    Коментиран от #25, #27, #30, #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аут

    9 0 Отговор
    Сте ДБ, защото сте слугинажа на Прокопчо.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абе

    11 0 Отговор
    Това е икономическата истина.Казва Ви я човек от ДБ, а не от ГЕРБ.Но докато българския реотан загрее, семействата, любовниците и приятелките ще са опитали всичко и ще оставят са дефицита
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 За две секунди

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "нико":

    Денят се познава от сутринта- няма чакане. Вече една година и никакъв резултат, а само бъдеще, този филм сме го гледали.
  • 31 За протокола

    10 0 Отговор
    Ясно е, че една от целите на това управление е именно да провали включването на България в Еврозоната, защото тогава стоящите зад тях, а и те самите няма да могат да крадат. И понеже не могат да го направят публично, го правят с умишлено нарушаване на критериите.
  • 32 Какво ще чакаш

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "нико":

    Бе Сульо. Долара да стане 5000 лева ли!?Не виждаш ли,че тези крадци са пълни некадърници.
  • 33 Ти пък

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Какъв капацитет си ,че да казваш!?Гледай си "манджите " и толкова.
  • 34 123

    3 1 Отговор
    Винаги се ободрявам изключително много, ако атаката срещу личноста е особено нараняваща, защото мисля, че ако те нападнат на личностна основа, това означава, че не им е останали нито един политически аргумент.

    Да се дисциплинираш да правиш това, което знаеш, че е правилно и важно макар и трудно, е добрия път към гордостта, самочувствието и личното удовлетворение.

    Проблемът със социализма е, че в крайна сметка свършваш парите на другите хора.
  • 35 МАЛКА пенсИЯ

    3 0 Отговор
    С риск,да обидя,някой,кзано е,,прост,народ,слаба държава.Повече,сме от80%.
  • 36 небрежнев

    5 0 Отговор
    В новия бюджет няма предвиден и 1 лев приход от спрени кражби! Къде отиват прокламираните 8 милиарда, които ГЕРБ крадеше от бюджета? Като не се пълнят вече чекмеджета и не се изнасят торби с пари, то защо просто Киро иска още 7 милиарда заем? Кой ще ги връща тези заеми... като не е той може и 100 милиарда заеми да вземе, защото на чужд гръб и 100 тояги са малко. Докато народа се усети ще сме с по 10 000 лв. дълг на човек (засега сме с по 7 000 лв). Струва ми се, че просто Киро ще е просто новия Жан Виденов.