Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 17:37 2 384 23

За вредата от възторженото патриотарство

  • гоце делчев-
  • илинденско въстание-
  • стефан стамболов-
  • възторжено патриотарство-
  • доц. момчил дойчев

Илинденското въстание е една политическа авантюра, която причинява ужасни последствия за българската кауза

За вредата от възторженото патриотарство - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Исторически анализ на доц. Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България:

По повод рождените дати на Стефан Стамболов /роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново/ и на Гоце Делчев /роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш.

Каузата на Гоце Делчев е известна - борба за освобождение на Македония /заедно с Одринска Тракия/. Но как може да стане това? Неговият тактически план като идеолог на ВМОРО е чрез въстание да бъде привлечено вниманието на Великите сили и те да принудят /за кой ли път/ Османската Империя да даде (подобно на Източна Румелия) автономен статут на Македония - Одринска Тракия – нещо като повторение на Берлин 1878, само че с добавката – „Западна Румелия“.

Само че това, в онзи исторически момент, няма как да стане.

Великите сили, въпреки че приемат Съединението на княжество България с Източна Румелия /без Русия!/, няма как да приемат опасността от нова политическа криза, вещаеща ново преразпределение на територия. Нова автономна област, обхващаща, в разбирането на Гоце Делчев, българската част от Македония и Одринско не е приемлива за никого, освен за българите, поради възможния и очакван нов „аншлус“ с България. Това означава създаване на нова велика сила в Югоизточна Европа. Това за Руската империя и всички наши съседи е просто „смъртна опасност“! Възниква и въпросът – защо автономия само на Македония? Защо не и за Албания, Косово и Метохия, за Епир и Санджак /османска гранична територия с Босна, разположена между Сърбия и Черна гора/? Там положението не е било по-добро, както и навсякъде в разкапващата се вече Османска империя.

Тук следва да видим какви възможности има и с ход, който формално изключва ново „съединение“ – създаване на Балканска федерация. Доколко това е било възможно в онзи исторически момент? 90 години по-късно ние видяхме какво се случи с мини-балканската федерация – бивша Югославия. В онези монархически и авторитарни условия, да се изисква обединение на националистически и войнствено настроените балкански народи – всеки със своята „мегали идея“ или „предначертание“, е било абсолютно не просто нереалистично, било е абсурдно!

Как може с въстание да се постигне автономия и ако се постигне, дали и какви възможности ще се отворят след това – разбира се - никой не може да каже. Но ново българско Съединение или още по-нереалистичната Балканска федерация, под каквато и да е форма по това време е нещо практически невъзможно! А да не би днес, 120 години по-късно, в несравнимо по-добри демократични условия, това да е възможно?

При всеки случай, в навечерието на Илинденското и Преображенското въстание е невъзможна и нереалистична идеята за създаване на ново протодържавно образование не само в Македония, но и в която и да е част на европейските владения на Османската империя под каквато и да е форма.

Но след като е било нереалистично през 1903 да се иска автономна "Западна Румелия", още повече включваща и Одринско, тогава каква стратегия би следвало да се приеме за осъществяване на българската кауза? Нима сме нямали държавна стратегия?

Не, имали сме такава българска национална стратегия, но тя е била изоставена и дори сатанизирана от възторжените патриоти.

Тази стратегия е разработена към 1887-1888 година от Стефан Стамболов. Министър-председателят Стефан Стамболов предприема решителни действия не за военни авантюри против Турция с чети и въстания, ръководени от възторжени патриоти, а започва да води директни преговори с Османската империя за подобряване на живота на българите в Македония и Одринско, за разширяване на техните граждански, религиозни и политически права. Той категорично отхвърля предложенията на Сърбия и Гърция за координирани съвместни военни действия в Македония, т.е. за нейната подялба. За разлика от наследилите го „патриоти“ Стамболов разбира, че сърби и гърци ни тласкат към война с Турция за да си изгорим ние ръцете, а те да оберат кестените – т.е. да окупират Македония, както и става в края на краищата.

Стратегията на Стамболов отразява българския национален интерес - Македонският въпрос не е чисто български, а международен въпрос. Македония не е „чисто българска“, а мултинационална и мултикултурна. Българите са мнозинство във Вардарска Македония, но в северозападната и част албанците са мнозинство. В Егейска/ Южна Македония и Южна Тракия /с изключение на Лерин, Костур, Воден, Кукуш, Лозенград/ българите са малцинство, а по стратегически важното крайбрежие – незначително малцинство.

Изводът е, че освободителното дело трябва да се води не от възторжени патриоти, способни на авантюри, а от свободната българска държава. Сърбия, която няма сръбско малцинство във Вардарска Македония, дори си го създава. Тя действа с въоръжени чети, но и с „мека сила“ - пропаганда чрез своите училища, Белградски стипендии, с постепенното превземане на Скопската архиепископия. Гърция, която има свое компактно население в Южна Македония и Тракия, действа с Патриаршията, с пропаганда, с училища, с подпомагане на многобройните „българогласни елини“, със своята култура.

С неправителствени организации и чети, копиращи Априлското въстание или 6.09.1885 г., при вече коренно променена международна обстановка, в която България не е жертва, а заплаха за съседите си, да се постигне освобождение на българските земи е една абсолютна химера.

Още повече Великите сили няма да позволят това. Руските намерения за превземане на Западното Черноморие и Проливите как се съчетава с българския национален интерес? Или британските опити да не допуснат това – с помощта на Истанбул /до Съединението, по-късно Стамболова България става желан британски партньор/?

Илинденското въстание е една политическа авантюра, която причинява ужасни последствия за българската кауза. Това Гоце Делчев, наследникът на Левски в Македония и Одринско, го разбира прекрасно и затова е против преждевременно въстание. Нямало е как България да се намеси. Това би означавало неминуем военен погром. В същото време от тази авантюра печелят Гърция и Сърбия, които обединяват усилията си с Османската империя за разгром на българщината в Македония.

Същото, за съжаление, по-късно, вече на държавно равнище става и с подготовката на Балканската война и нейното водене.

Участието на България във войната е груба политическа грешка, военна авантюра, водеща до погром поради следните причини:

България не може да воюва сама и е принудена да сключва споразумения с Гърция и Сърбия за подялба на Македония. Неграмотният начин, по-който се сключват тези споразумения е отделен въпрос. Поначало се проявява безумието на /русофилското/ патриотарство, че зад нас стои най-големият ни геополитически неприятел – Руската империя. Геополитическата „девственост“ на цялата ни политическа и военна класа, начело с Фердинанд по това време, а и до днес, е направо отчайваща.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    39 3 Отговор
    По тази логика и Баташкото клане е навредило на имиджа на Османската империя?
  • 2 Варненец

    48 5 Отговор
    Поредният либерал поучава нашите възрожденци отпреди 120 г как да се над.упим на Запада.
  • 3 провинциалист от провинция Тракия

    5 11 Отговор
    Бих аплодирал бурно автора, но това няма как да стане, а и Великите сили не биха го позволили.
  • 4 хибриди във всички посоки

    22 7 Отговор
    Господинът със статията „Седем мита за Освобождението" във в-к "Дневник", навръх 3-ти март.
  • 5 Хайван сарай

    35 6 Отговор
    Предател!
  • 6 Сивата чапла

    32 5 Отговор
    Искам да чуя въпросния господин,
    как тълкува Гражданската война на Севера и Юга в Америка,
    единствената война на тази територия, като изключим избиването на местното население.

    Плужек, гръбнак не му трябва.

    Коментиран от #11

  • 7 оффф ,айде бе!

    8 14 Отговор
    Айде първо да видим,какви,точно са условията по "Сан Стефанския" мирен договор!!!Що,ни един бългрин не го е виждал,или чел!!!????Е,де!Туй тепърва ще се доуточнява!Дано не е с корекции по граничната бразда...ама пък знаеш ли,дали няма да е през Филибето!???Само турци и руси знаят!!А ние, тепърва ще разберем!
  • 8 Момчил Дойчев съпрецедател на

    32 3 Отговор
    Атлантическия съвет на България?
    Какъв е тоя съвет? Начи България на брега на Атлантика ли е, момчиле? Голям пропуск в геогравските ми познания. Вмерисан соросоид, работещ против България. Амерска подлога. Патриотар си ти и всички мижитурки като тебе, словоблюдец нефелен. Ти и историята ни ще пренапишеш в угода на ционистските си господари.
  • 9 ComfortablyNumb

    8 14 Отговор
    Дойчев и днес е същата дилетантщина и така докато окончателно не я загубим тая държава. Смешното е че дори днес не сме научили тия уроци . Няма лошо то и народа не е народ , така че няма да има драма когато се свърши тая мъка.
  • 10 ComfortablyNumb

    9 19 Отговор
    Дойчев прочети коментарите тук и ще разбереш че не си струва писането на такива статии. Тоя "народ" никога няма да разбере. Разбира се че Стамболов е прав и разбира се че Гоце е прав. Българския интерес в началото на 20 век е бил да сме приятелски с Турция и против Сърбия и Гърция . Приятелски с Турция защото докато Македония е в османската империя отродяването на българите в егейско и вардарско е било трудна задача за гърци и сърби, основни цели на националната им стратегия. Османската империя се е разпадала стремглаво и парчета от нея са щели да паднат в нашия двор без война. Българската политика след Стамболов трябва да се изучава като пример за грешка след грешка , но с тоя народ толкова. Между другото без Стамболов България изобщо нямаше да стигне до събитията от 1903 и 1912 г. ...

    Коментиран от #12

  • 11 Сигурно я тълкува

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сивата чапла":

    като демократично настроения, евроатлантически север срещу русофилския робовладелски юг.
  • 12 Античното Маке

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "ComfortablyNumb":

    Така ли, я да ти опресня паметта за "приятелската" Турция( която още не е Турция) по онова същото време, когато Гърция и Сърбия започват да обезбългаряват македонските земи.
    След успехите ни в Балканската война и завистта на съседите ни, започва Междусъюзническата война между България от една страна - Гърция и Сърбия от друга. Когато с.г. румънска войска „атакува“ несъществуващ български противник, завзема северната част на страната и нахлува в Софийското поле. Турция внимателно следи развоя на събитията. Възползва се от отсъствието на българска войска в Тракия и на 30 юни 1913 г. нейната армия преминава установената от Лондонския мирен договор нова граница по линията Мидия-Енос и започва геноцида над тракийските българи от редовната турска армия. Избити са 60 000 мъже,жени и деца. С каквото могат да носят на гръб,пеша, на 150 км. са прогонени над 400 000 души. Повсеместни безчинства и издевателства. Унищожени са църкви и 280 български училища...

    Става въпрос за геноцид, който е осъществен от официалните турски власти, използвали турската редовна армия. Става дума за зверства, които човек трудно може да си представи. Отнемани са деца, размествани са по турски селища и др. Заграбени около 3 милиона и 500 хиляди декара частна българска земя. Това е престъпление срещу човечеството. С две международни конвенции то се третира като най-тежко престъпление и за него няма давност. По данни на външно министерство на Царство България малко преди Балканската война

    Коментиран от #16

  • 13 Античното Маке

    7 1 Отговор
    ...По данни на външно министерство на Царство България малко преди Балканската война само в Тракия българите са били около 450 хиляди. В Мала Азия са били няколко десетки хиляди. Става въпрос за над половин милион българско население...
  • 14 Античното Маке

    8 3 Отговор
    Знаете ли какво е премълчал списвача в текста? Най -важното:
    За Стамболов, който в русофобията си предлага родината да стане отново васална на султана.
    Като министър-председател той е готов да пожертва независимостта и суверенитета на България изпращайки предложение - Мемоара (Припомнювание) към Н. И. В. Султана- меморандум в което предлага султанът да стане и цар на българите, като в империята се създаде автономно българско царство със свое правителство, войска и парламент, съставен само от българите, като депутатите му се избират по вишегласие. Начело на управлението се поставя султански наместник, избиран от Народното събрание и одобряван от Абдул Азис. Султана отказва.

    Стамболов е един страхливец, защото вместо да вдигне въстанието в Тървовски окръг се изсулва тихомълком в Румъния, докато Ботев се жертва. Вместо да се запише в Опълчението се прави на дописник,а и изкупува на безценица фуражи от селяните и ги продава прескъпо на руската армия. Стамболов е първият разединител на българския народ. Първият кръволок. Той раздели българския народ на русофили и русофоби. Той постоянно спъваше революционното движение в Македония и не случайно точно хора от Македония му сцепиха тиквата.
    Агент на поне две западни разузнавания, докарал на власт кобургготската династия, т.е. де факто лично заложил мината с трите национални катастрофи през ХХ век. Освен това, управлявал страната не просто авторитарно, а като пладнешки хайдук, репресирал до смърт голяма част

    Коментиран от #17

  • 15 Античното Маке

    8 2 Отговор
    ...Освен това, управлявал страната не просто авторитарно, а като пладнешки хайдук, репресирал до смърт голяма част от русофилството у нас, включително и всеизвестни поборници срещу турското робство като напр. капитан Петко войвода. Според мен, а и според редица историци, през цялото си управление е кукла на конци на английската корона у нас.
    Стамболов е долен предател, когото днес мултаците и слугите на Козяк възхвалиха заради русофобията му. Много жалка работа.
  • 16 ComfortablyNumb

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Античното Маке":

    Добре че ми разказа за геноцида в Одринско но го знам от собствените си роднини изселници от Булгаркьой . Баба ми има сестра която са я оставили в гората защото е била бебе и ще ги издаде с рева си когато са минавали покрай турската войска.... Това не променя факта че съюз със Сърбия и Гърция е глупост не издържаща никаква критика нито тогава нито сега. Апропо какво очакващ да направи Турция 1913 година когато България е разгромена от собствената си глупост!? Да не си върне Одрин... без бой ? На коя планета си? Народ на който не може да се обясни защо никога със Гърция и Сърбия не заслужава държава и така и ще стане вервай ми.

    Коментиран от #18

  • 17 ComfortablyNumb

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "Античното Маке":

    Предложението на Стамболов България да се върне в Османската империя е било най умното нещо което е можело да се направи за момента. Така българския етнически характер на Македония , Северна Добруджа, Одринско и Беломорието е щял да бъде защитен от гръцката и сръбска пропаганда. И това е било важно защото се вижда с просто око че българите не сме готови за свободата българския идентитет е бил аморфен затова в последствие всеки съсед е крал земя и население. (То и до сега е вярно че не сме готови за свободата иска ме си руския ботуш и туи то!) В момента в който го прави това предложение Стамболов угрозата за България е била да изчезне от карта поделена по Балкана между "освободителката" Русия и "поробителката" Турция ... удобно пропускаш да обясниш на събратята си русофили тук какви са били обстоятелствата и последствията от това или онова решение. Ако това беше станало България щеше да изплува от лоното на османската империя малко по късно в ПСВ вероятно в целия си етнически ареал , а Гърция да си остане само на Пелопонес , Сърбия щеше да си остане под една слива и двете никога нямаше да са дори регионален фактор, а не да преядат с българска земя ... . Отново да не се обърка някой, народ който сляпо върви след продънени мантри и не си разбира грешките от рода "православни братя с гърци и сърби" , "никога против славянска Русия", "Турция е вечен враг" не заслужава държава и върви към края на държавността си ... ай хаирлия да е, аз гледам отдалеч.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Античното Маке

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "ComfortablyNumb":

    Е как ще имаш приятелство с империя, която те е държала 500 г. в робство? Геноцида над тракийските българи съм го дал като доказателство, че и след Освобождението и промените турците останаха непроменени, но и това не можеш разбереш.
    Балканският съюз идва твърде късно поради взаимните обосновани подозрения между балканските държави. Има и нещо друго - България изначално е в много неблагоприятна позиция. Тя е най-силната държава в съюза. Като правило всички играчи се обединяват срещу най-силният играч, за да не допуснат той да има прекалено голяма печалба.
  • 19 Античното Маке

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ComfortablyNumb":

    Отговорът на този коментар се препокрива с предишния ми. Освен това е безсмислен, защото Историята е наука и там няма "ако" и щеше", а когато има то става пропаганда.
    Това ще го обясниш ли на твоите атлантици?
  • 20 Античното Маке

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "ComfortablyNumb":

    Всъшност, защо "начетеният" доц. Момчил Дойчев и дума не обелва за "Предложението на Стамболов България да се върне в Османската империя /КОЕТО/ е било най умното нещо което е можело да се направи за момента" ???
    Защото не го знае, или защото води пропаганда и в нея това не се вписва, а ?
  • 21 Пейо Яворов

    6 3 Отговор
    Делото на Каравелова, Ботева и Левски, освобождението на целокупната българска родина чрез революция, беше осуетено, ако не случайно, поне твърде неочаквано. То се знае, апостолите на българската свобода не мислеха, че петвековния роб ще види боева сполука. Но те имаха пред вид сигурен политически успех.
    Българското движение, оставено да се развива в еднъж усвоената посока, рано или късно би достигнало целта си. Мизия, Тракия и Македония в неразривно единство стъпка по стъпка напред биха получили самоуправление. ...Обаче Русия, възползувана от смутовете в европейските турски области през нещастната 76 година, поиска да осъществи или поне в краен случай да приближи осъществяването на своите завоевателни намерения спрямо турското наследство. Тя обяви тъй наречената Освободителна война, която свърши с един съдбоносен за нас резултат - отечеството ни беше разкъсано на три части. И големия български въпрос остана да се развива при най-опаки условия, като се раздроби на сума по-малки въпроси, живи рани върху българския обществен организъм в цялост....Тъй минаха ред години, десет и повече, в мъчителни очаквания, в празни сънища. През това време руското правителство употреби всички средства да покаже, че славянството и православието са две овчи кожи върху гърба на един хитър вълк. Официална България се луташе по кривите пътеки на дипломацията – и много естествено, вадеше очи, наместо да изпише вежди. Църквата и училището, при крайно влошеното икономическо положен
  • 22 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Заради таквиз мушмули , България е била 500 г роб .И днес продължава да е роб.ЕВРО ПОМИЯР.ПрадядОТО е носил фес и пил кавето с османеса ,кадията,и с бея...Мизерни комисионери.
  • 23 Че видиш ли

    2 0 Отговор
    Ми ние Обединението през 1913г. го бяхме постигнали - намерете карти с териториите които държи Българската армия - повече са от Санстефанска България. Германският агент Фердинанад,ген. Савов,както и войнстващите македонстващи започнаха Втората балканска война.Всъщност Австро-Унгария излъга пуяка Фередиданд,че стои зад него и съвсем съзнателно го подтикна към авантюра, а после въобще не му помогна. Немскоезичниците три пъти ни подлъгваха с Македония като с морков,а сегаааа.... ни са лук яли,ни са лук мирисали и ми се правят на балами,че видиш ли... не ни разбирали.