Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 19:00 4 532 31

За кого работи НАТО?

  • нато-
  • европа-
  • русия-
  • сащ-
  • сигурност-
  • отбрана-
  • защита-
  • военна защита-
  • алианс-
  • агресия-
  • варшавски договор

Съюзът гарантира сигурност

За кого работи НАТО? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съвсем наскоро, на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, британският премиер Борис Джонсън направи сериозен исторически гаф - започна словото си с думите "Когато НАТО се създава преди 75 години...", макар този юбилей на военния съюз да предстои едва през 2024-а. Гафът се оценява като особено голям поради факта, че 70-ата годишнина на Алианса бе отбелязана със среща на върха именно в Лондон, с домакин Борис Джонсън. НАТО се създава на четвърти април 1949-а година във Вашингтон от САЩ, Франция, Великобритания, Белгия, Канада, Дания, Исландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия и Португалия.

Организацията на Северноатлантическия договор е пакт за самоотбрана. Основната му цел е да се противопостави на съветската експанзия в Европа след Втората световна война. Освен това САЩ виждат в него инструмент за насърчаване на политическата интеграция на Стария континент, както и механизъм, който да пресече възраждането на националистическите тенденции. Предшественик на НАТО е Договорът от Дюнкерк между Великобритания и Франция от 1947-а година - предназначен да предотврати евентуална германска атака след края на войната.

Съюзът гарантира сигурност

В основата си организацията действа като колективно обединение за сигурност, чиято цел е да предостави обща защита с военни и политически средства, ако някоя от страните-членки е заплашена от друга държава. Основополагащ е член 5 от Северноатлантическия договор, в който се казва: "Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или в Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото си за индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на ООН, ще помогне на нападнатата страна или страни, като незабавно предприеме индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора такива действия, каквито смята за необходими, включително използването на въоръжена сила за възстановяването и поддържането на северноатлантическата област". Досега чл. 5 е бил задействан само веднъж - от САЩ - след терористичните атаки на 11-и септември 2001-ва година.

Бастион срещу Съветския съюз

През 1955-а година Съветският съюз отвръща на на НАТО със създаването на свое собствено военно обединение, включващо още седем източноевропейски комунистически страни. Това е Варшавският договор. Но падането на Берлинската стена и последвалият колапс на Съветския съюз през 1991-ва прокарват пътя за установяване на нова система за сигурност в Европа след края на Студената война.

Освободени от съветските си окови, много от бившите членки на Варшавския договор стават част от НАТО. Унгария, Полша и Чехия се присъединяват през 1999-а година. Пет години по-късно, през 2004-а, НАТО приема т.нар. група от Вилнюс - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Албания и Хърватия се присъединяват през 2009-а година. Най-новите членки - Черна гора и Северна Македония - стават част от НАТО съответно през 2017-а и 2020-а година. С тях броят на страните достига 30, а още три държави - Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна - са със статут на "кандидат-членки".

Политика на отворените врати

В контекста на противопоставянето между Русия и Украйна, амбициите на Украйна да стане част от Северноатлантическия съюз отново се актуализираха. На срещата на НАТО в Букурещ през 2008-а година Алиансът официално приветства стремежа за присъединяване на Украйна и Грузия, без обаче да им предостави план за членство. Русия категорично се противопоставя на членството на бившия съветски сателит Украйна в НАТО.

Т.нар. политика на отворени врати на Алианса, описана в чл. 10 от Договора, гласи, че всяка европейска страна, която може да подобри и да допринесе за сигурността на северноатлантическата зона, може да се присъедини. На сайта на НАТО се казва още: "От страните, стремящи се към членство в НАТО, се очаква да отговарят на определени политически, икономически и военни критерии, за да е сигурно, че не само ще се възползват от сигурността на Алианса, но и ще допринесат за нея.“

Автор Роб Мюдж


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    69 5 Отговор
    Отговорът на заглавието си е в статията - маша, с която да натискат тез дето се дърпат от глобализацията:

    "Освен това САЩ виждат в него инструмент за насърчаване на политическата интеграция на Стария континент, както и механизъм, който да пресече възраждането на националистическите тенденции. "
  • 2 Само

    64 5 Отговор
    за себе си ! Билиони годишно от вноските на държавите членки !
  • 3 Този пакт не е способен

    73 6 Отговор
    Да защити абсолютно никой от нищо...
    Военен съюз , който кара членовете си да си унищожават въоръжението си е пълна пародия..
    Ако проверите въоръжението на страните членки ще се убедите сами...
    Изключение е Турция и САЩ...
  • 4 /////

    70 5 Отговор
    Отговора е очеваден и ако нямаха враг щяха да го измислят.
  • 5 ИВАН

    52 6 Отговор
    Всички знаем за НАТО и за сладурите, които искат планетата за себе си .... съгласен съм, че хората сме много и всеки от нас е лапнал и иска всичко ... като се замисля, би трябвало да се гордеем, че сме българи и че по нашите земи се е зародило богомилството, може би света щеше да е друг, ако нашите царе се бяха вслушали в това древно учение, в идеите на богомилството
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Човек от народа

    2 21 Отговор
    Хора, които казват , че аз съм БИ или хомосексуално момче , значи те нарочно така казват, за да нямам аз приятелка !
    Те явно са болни мозъци за лекуване !
    Смятате ли че тези хора са нормални ?
    Трябва ли аз да нямам приятелка ?

    Коментиран от #20

  • 8 ЕРДОГАН

    24 3 Отговор
    РУСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ СА НАСОЧЕНИ СПЕТЕ СПОКОИНО НИЩО НЯМА ДА УСЕТИТЕ
  • 9 Що за въпрос?

    58 5 Отговор
    НАТО работи за САЩ, разбира се.

    Коментиран от #14

  • 10 Иванушка

    57 4 Отговор
    За кого работи НАТО ? Ако това не е ясно на Европа, направо да се гръмнат. НАТО се ръководи само от САЩ и обслужва "националните интереси" само на САЩ, като по неясни /ясни причини се разпростират от Антарктида до Марс......засега.
  • 11 Соктланд

    43 3 Отговор
    НАТО обслужва имперските интеси на сороснята
  • 12 зеленчук

    24 2 Отговор
    тъй като у нас държавните договори са секретни не се знае и какво сме подписали , а може да е и устна договорка която да представят на медиите като договор
  • 13 В.В.П.

    45 2 Отговор
    Родих се ,с НАТО у Варшавския договор,,Сега ,прехвърляйки,половин век,пак е НАТО...Краде ,и граби ,отравя държавата ми .,интриги реди.Като плевел е тоя Пакт ..Вън от Ново село ,и България..Писна ми от янките Като ,,Неизбежният бял ,,са.Не можеш да пръднеш ,без да знаят,боклуците ..Сигурно и на Владимир , му е писнало..
  • 14 ЕДИН ОТ КУТИЯТА

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Що за въпрос?":

    МНОГО СИ УМЕН
  • 15 гост

    35 2 Отговор
    През 1947 г. се създава западноевропейски отбранителен съюз. САЩ считат, че европейците им се изплъзват. Разтурят този съюз, привикват ръководителите на посочените държави във Вашингтон и създават НАТО в нарушение устава на ООН. НАТО - северноатлантическа договорна организация с учредител Италия, а през 1952 г. са приети Турция и Гърция - твърдо атлантически държави. Всички главнокомандващи и командващи на трите военни крила на НАТО винаги са американски генерали. Всички решения на НАГО влизат в сила само след одобрението на САЩ. Генералният секретар е политическа фигура от която не зависи нищо! За каква съветска заплаха се говори, след като САЩ все още притежават ядрения монопол? През 1954 г. СССР подава молба за членство в НАТО - отхвърлена! В началото на 1955 г. САЩ вземат решение да ремилитазират Западна Германия и я приемат в НАТО, с което нарушават договореностите за демилитаризирана и неутрална Германия. В отговор на този акт през май 1955г се създава ОВД.
  • 16 Виктор браво

    23 2 Отговор
    Работи за ценностите,които му снесат и напишат на Ай Кюто.Джендъри,втечнен газ,псета и федерален резерв.
  • 17 Източна ромелия

    30 2 Отговор
    НАТо работи за една шепа световни олигарси, които искат само война и война за да забогатеят повече и повече
  • 18 МалкоЛогика

    24 2 Отговор
    НАТО е организирана престъпност зад фасада от приказки на едро. Хубавото е, че му се вижда краят.
  • 19 За ционистите работи!

    21 2 Отговор
    За агресия и контрол по цял свят 😇
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 emo

    25 2 Отговор
    " Най- голямата легална престъпна организация " която е създадена като " отбранителен съюз" се превърна в агресивна, най-войнствена в историята на човечеството която разруши страни като Либия, Сирия, Афганистан Ирак ( списъка е дълъг ) за своите извършени престъпления остана ненаказана. НАТО е преди всичко Америка зад която е Военната им промишленост която проля кръвта на милиони хора за тези изроди колкото повече разрушения толкова по-добре за тях единствено тези " вампири" се нуждаят от повече кръв ,разрушения, страдания на милиони хора..
  • 22 Герд Мюлер

    22 2 Отговор
    Отново четем безмислен коментар. Ако изключим историческите справки и припомнянето на някой и друг член от устава на НАТО, статията няма никакъв смисъл и не се вижда целта, която преследва автора. А за НАТО трябва да се каже следното.
    1. След разпадането на СССР и Варшавския договор, функциите на НАТО са излишни.
    2. НАТО е "оръжие" в ръцете на САЩ. Как става така, че НАТО е "златаната рибка" за САЩ?
    Схемата е много проста. Измисля се страна (в случая това е Русия), която се нарочва, че заплашва страните членуващи или не в НАТО. И тогава САЩ започва да си продава своето оръжие, като ги въоръжава. Така ВОЕННО-ПРОМИШЕЛЕНИЯ КОМПЛЕКС на САЩ генерира огромни печалби за сметка на един въображаем страх от Русия.
    Е, част от печалбата, САЩ инвестира в грандиозна ПРОПАГАНДА, с която не само подържа този страх, но дори го увеличава.
  • 23 Урюрвкос

    11 2 Отговор
    отворени врати и парченце кашкавал, влизаш и до там излизане няма
  • 24 МАРА

    12 2 Отговор
    НАТО Е САМО В ИНТЕРЕС НА САЩ, ЗАШО НЕ ГО ПИШЕТЕ. НАПАДАТ СТРАНИ ,БЕЗ СЪГЛАСИЕ НА ООН, НАПАДА И УБИВА,КОЙТО НЕ Е УДОБЕН НА САЩ. НАТО И САЩ АГРЕСОРИ ЩЕ ПОДПАЛЯТ СЕГА И ЕВРОПА .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Без Негри

    7 2 Отговор
    Контрол върху повече човешки и природни ресурси винаги е било мечтата на големите транснационални корпорации.
    УСА са лидерите в момента.
    За тях граници не трябва да има, беднотията в периферията е плюс - евтина работна ръка, корумпирани държави, също са плюс, разграбват се далеч по-лесно.

    Русия им се пречи в момента, та затова искат да я спрат и изолират. Украйна, България и т.н. сме само пушечното месо в тяхната игра.

    Коментиран от #29

  • 28 Искаме Мир, а не НАТО

    6 3 Отговор
    За да има сигурност без войни през 1954г. СССР кандидатства за член на НАТО, но е отхвърлен.
    Това "случайно" е спестено!
  • 29 техник от сибир

    3 10 Отговор

    До коментар #27 от "Без Негри":

    Абсолютно никой пет пари не дава за ресурсите ,защото западните държави са постигнали богатство и и най-високо ниво на развитие и без въпросните ресурси.Ресурсите са важни само за ресурсни икономики които не са в състоятелност да се развиват и да произвеждат каквото и да било.Такава икономика е Русия.Краде на готово природните дадености и ги продава.Ресурсен недоносеник който се крепи на два шамара от бутане на подобието си на икономика.Между другото всичко това което си изброил се отнася за Русия.Корупция ,беднотия ,мизерия ,изостаналост и бедна ръка...Това е именно Русия.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 @@@@ @@@@

    2 0 Отговор
    В началото и СССР са поканени в НАТО. Така че статията не е съвсем вярна.