Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 15:17 3 875 36

Отец Дионисий за ФАКТИ: Заветът на Апостола изобщо не е изпълнен. Заветът на Протеста - също

  • отец дионисий-
  • протест-
  • автошествие

"Тези, които взеха участие във властта не за да изпълнят исканията на протеста, извършиха повече от предателство", каза духовникът

Отец Дионисий за ФАКТИ: Заветът на Апостола изобщо не е изпълнен. Заветът на Протеста - също - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автошествие в почит на Васил Левски, което да припомни исканията на протеста от 2020 година, организира утре “Агора България”. Автопоход “Чиста и Свята Република България” ще тръгне от Националния исторически музей в 16:00 часа утре, 19 февруари.

“Миналата година на този свещен ден бе приета и подписана на площад "Независимост" от хиляди хора Декларация за Чиста и Свята Република. Това бе Манифеста на Протеста със свои 33 искания. Преди първите парламентарни избори миналата година политическите формации, възникнали върху Протеста, заявяваха категорична подкрепа. Една година по-късно стъпилите върху Протеста и считащи се вече за политици не са осъществили в три Парламента нито една точка. За да възобновим Завета на Дякона и Завета на Протеста на 19-ти февруари т.г., събота от 16:00 ч. стартира Автопоход “Чиста и Свята Република България”, посочват от “Агора България”.

За да говорим по темата, от ФАКТИ потърсихме отец Дионисий, духовник и граждански активист.

“Нито едно от 33-те искания на протеста не е изпълнено. Само по едно от тях има някакво развитие. То обаче не се дължи нито на последните три парламента, нито на последните три правителства - две служебни и едно редовно, въпреки че в този му формат то не функционира пълноценно като редовен кабинет. Единственото искането на протеста, което частично беше изпълнено, е отстраняването на Сотир Цацаров. Искането обаче беше за дисциплинарно отстраняване. Вместо това виждаме, че за да може за него да дойдат по-благоприятстващи условия, той разигра картите си преди тях. Това е крайно недостойно - не трябваше да се позволява онази сила, срещу която протестът някога въстана, да покаже, че функционално има надмощие”, обясни той.

Отец Дионисий припомни някои от исканията на декларацията, приета от протестиращи граждани: “Едно от най-важните искания беше да има обща парламентарна декларация, гласувана от цялото Народно събрание, не от отделна парламентарна група, с която да ни кажат какво всъщност се случи в страната през последните 12 години, какъв режим беше установен, кой създаде този проект, кои са виновниците, какви се техните имена.

Искахме от Народното събрание да бъде приет списък с “персона нон грата”, без значение дали той ще има юридическа стойност. Този списък може да има огромна психологическа стойност, както и огромна стойност пред света, за да покажем, че не разчитаме в САЩ да се задейства законът “Магнитски”, че ние сами можем да посочим хората, низвергнати от обществото. Дори и задкулисно те да дърпат конците, това не са представители на българското общество, приети добре на улицата. Това не се осъществи, нямаше никакво отношение към идеите на протеста.

“Виждаме и голямо неразбиране на основното искане на протеста - да няма изобщо длъжност, функция и роля главен прокурор”, посочи отец Дионисий и подчерта, че това е предложение на Инициатива “Правосъдие за всеки”.

“Виждаме, че четирите формации в управляващата коалиция имат абсолютно различни възгледи по въпроса с главния прокурор. Това означава, че се цели едно-единствено нещо - промяна в съдебната система да няма, защото тя започва да обслужва и тях. Виждаме, че имаме министър на регионалното развитие и благоустройството - Гроздан Караджов, за когото Богдан Милчев в “Алтернативата” разкри как, когато са водили разговори как да помогне Институтът за пътна безопасност, отговорът на Караджов бил: “От мен не зависи, аз имам шапка”. Ние винаги сме в управление, което има шапка.

Има едни хора, за които всички сме чували - дали много стари генерали, или много стари министри от кабинетите на Станко Тодоров и Тодор Живков, тези хора винаги по някакъв начин държат нещата. Тези, които решиха, че ще вземат участие във властта не за да изпълнят исканията на протеста, който към онзи момент беше подкрепен от 70% от българското население - процент, който вече не е същият поради огромното разочарование, извършиха повече от предателство”, категоричен е той.

“Причината за автопохода утре е свещено преклонение пред Апостола, защото неговият завет изобщо не е изпълнен, а именно това е националният идеал, към който страната винаги трябва да се стреми. От друга страна, с това автошествие искаме да напомним и за завета на протеста. Той не е осъществен”, подчерта отец. Дионисий.

“Никога няма да спра да повтарям, че в деня преди невероятния погром, извършен от режима на Борисов на 2 септември 2020 година, всички, които са в настоящия парламент, както и такива, които вече не са в него, положиха клетва, че докато не постигнем основните искания на протеста, няма да се предаваме. Енергия вече няма заради разочарованието. Надявам се тя да започне да се възстановява. Без значение кога, какво управление има и кои са лицата в регулярната политика, винаги на улицата трябва да има граждански глас, който да бъде една отделна институция.

Ако се говори, че държавният глава е коректив, аз ще кажа, че държавният глава е с огромен прерогатив. Коректив можем да бъдем ние - будни граждани, хора. Не зная защо напоследък се употребява “граждани”, което с оглед миналото е твърде обидно - единствено МВР ни наричаха граждани по време на социализма. Нека спокойно се наричаме сънародници, българи. Тези думи не са думи, които са отживели. Те имат своята стойност”, посочи той.

Отец Дионисий се съгласи, че в момента се носим в безвремие, че чакаме нещо да се случи. “Не зная защо българският народ изобщо се е оставил да чака. Политическият елит, политическата класа се излъчва, създава, отглежда. Нашият народ отказва да прави това, очаква различни проекти, много лесно се очарова, а след това много лесно се разочарова. Оттам идва проблемът - че твърде бързо се разочарова. В тези 33 години Преход сме го виждали в какви ли не правителства, с какви ли не избори на държавен глава. Видяхме го и сега. Може ли изобщо да си помислим, че хора, които не са били потърпевши от режима на Борисов през неговите 12 години, в нито един момент не са били в страдание и гонение, ще могат да бъдат тези, които да търсят справедливост?”, посочи той.

“Виждам едно разпределяне на властта буквално като баница - точно като баниците, с които се снима Корнелия Нинова твърде често. Баницата е разделена на четири, всеки яде от своята четвъртина. Надявам се поради новите условия, приети от Европейската комисия, че само при стриктно спазване на върховенството на правото ще се получава финансиране по Национален план за възстановяване и устойчивост и по програмния период 2021-2027, управляващите да разберат, че трябва да останат на въздържание и пост, както и да спрат със захлебването набързо, защото не знаят за колко дълго са на власт”, каза още той.

“Дали ще ги раздели темата АЕЦ “Белене”, дали ще ги раздели темата Северна Македония, дали ще ги раздели темата Украйна, това не знае никой от нас. Винаги когато такъв разлом започва, се намира някоя от големите фирми, функциониращи по времето на ГЕРБ, а и отпреди това, която да се намеси и да запълни празнините с пари. Големият проблем на нашето общество е, че не се разбра, че пожар не се гаси с банкноти. Пожарът така може само да се разпалва все повече и повече”, смята той.

“Не зная защо са идеите, че ще внасяме от чужбина дали експерти, дали хора за възлови позиции, та дори най-възлови такива в съдебната система. Това означава, че отново ще внесем хора, които не знаят какво представлява режима на Борисов и не знаят какво означава реално гонение и репресия. В такъв случай какво можем да очакваме в момента, на какви идеи да разчитаме?”, пита отецът.

“Основното искане на протеста бе не само свалянето на Борисов от власт, но и свалянето на Гешев. Пришки му излязоха на езика на адв. Екимджиев как това да стане. Народното представителство винаги може да гласува от трибуната на Парламента да се изкаже всеки един български гражданин - видяхте ли някоя парламентарна група да го покани? Възможности за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор има и е повече от належащо това да се случи. Какви процеси ще стартират оттук нататък не е толкова важно. Важно е да се действа и през цялото време да има функционалност. Когато една държава не иска държавен обвинител номер 1, с кого ще се съобразяваме ние - с държавата или с държавен обвинител номер 1?”, пита още той.

В края на разговора духовникът и граждански активист отговори на въпроса дали все пак вижда надежда: “Като християнин, виждам една надежда. Това е смъртта и се моля да дойде час по-скоро - на този свят му видях и хубавото, и лошото. Що се отнася до надежда тук - виждам, че хората много бързо се разочароват. Това означава, че са започнали да разсъждават. Нека да започнат и да участват в процеси на съзидание, да бъдат по площадите, дори и да е много студено. Трябва да изградим и общество, и държава, трябва да започнем малко да се заобичваме един друг, защото твърде дълго на власт беше един диктатор, който чрез разделение владееше абсолютно всичко. Това трябва да приключи, но за жалост мисля, че сегашните не го умеят. Това вменява огромно задължение на държавния глава, който вчера се произнесе, че ще следи правителството. Неговата работа не е нито да бъде последовател, нито да бъде следовател на правителството. Неговата работа като държавен глава вече втори мандат, правил три служебни правителства и познаващ всички канали на взаимодействие в държавата, да започне да ги използва. Нашата страна отива към по-лошо, не към по-добро. Не заслужаваме кога отвън, кога отвътре, кога в общо взаимодействие различни ченгесарски кръгове да реализират проекти в един момент с Цар за премиер, в следващия - на Пъдар за премиер, а сега - Шут за премиер. По този начин светът во веки веков ще ни държи в дълбока провинциалност”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ох, Боже

    29 33 Отговор
    Този пак ли се появи ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За нас Левски е светец

    26 24 Отговор
    Другари, не се докосвайте до него ? Още повече сте русороби, а граф. Игнатиев е виновен за неговата смърт.
  • 4 12335

    39 14 Отговор
    протеста беше подменен с докарването на .променливите. с любезното съдействиее на радев

    Коментиран от #8

  • 5 СОДОМИТ

    15 8 Отговор
    ГЛЕЙ СИГА ГОЛЕМ ....... ЛАПНИ ГОЛЕМА ДУМА НЕ КАЗВАЙ
  • 6 Либеро

    23 26 Отговор
    Апостола щеше да те гръмне ако беше жив разпопко.
  • 7 Фалшив

    27 32 Отговор
    Поп разпопен демек мошенник и незаконен бандит

    Коментиран от #11

  • 8 Оооо

    30 8 Отговор

    До коментар #4 от "12335":

    Моля,моля,,, Майчето,Славчоту,Бабикяна кой им пречеше да направят правителство, Славчо само чатеше в НЕТА, ама трябват топки,,,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Овратен

    20 18 Отговор
    Олигофрен !
  • 11 Нафърфорий

    22 16 Отговор

    До коментар #7 от "Фалшив":

    Дионисий Зарята.
  • 12 Гост

    16 18 Отговор
    Тоя още ли е гадже на Инджова?
  • 13 Аноним

    28 24 Отговор
    Изгониха го от синода и започна протестите срещу Бойко тоя пръч
  • 14 Питащ

    23 22 Отговор
    Какъв отец е този г..й? Това, че се облича в расо не го прави отец.
  • 15 Историкът Янко Гочев:

    18 17 Отговор
    Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб. Години след обесването на Левски един от приятелите на граф Игнатиев Иванчо Хаджипенчович ще възкликне: "Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…"

    Палачът и истинският убиец на Левски е руският граф и генерал Н. Игнатиев, на когото българските русофили не само кръстиха улици, но продължават да го споменават като герой!

    За това, че граф Н. Игнатиев не се е застъпил за арестувания Дякон, а е могъл. Той многократно е доказвал огромното си влияние върху Високата порта. По руски указания, в това число на посланик граф Н. Игнатиев османците са пращали на заточение български владици заради "престъплението" да искат независимост на българската църква от Цариградската патриаршия. През 1872г. водачите на българското църковно движение са заточени тъкмо под натиск на руския посланик.

    Коментиран от #21

  • 16 Нафарфорий

    13 20 Отговор
    Дионисий, Левски не прилича да е от твоите нежни сподвижници.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 радев

    5 4 Отговор
    нинова и сие всички ще умрете ако излъжите хората
  • 19 Помня го тоя

    14 8 Отговор
    Тоя не беше ли някакъв масон-педраст, човек на Плевнелиев? Плевнята като бълваше глупости на Великден, беше избрал тоя да му приглася, което не е случайно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 XXL

    18 8 Отговор

    До коментар #15 от "Историкът Янко Гочев:":

    Левски е обесен по поръчка на братята си масони, които са искали България да стане османска полуавтономия, а те да я управляват като подчинени на султана. Точно каквото сме от 33 години - територия управлявана от боклуци назначени за политици, служещи на господари си от САЩ, Европа, Турция и Израел, но не и на българския народ.

    Коментиран от #24

  • 22 Онзи

    8 7 Отговор
    Харесвам устояването на позиции в него, но той си взе своите 15 мин. слава. Оттук насетне не го очаква нищо друго освен съдбата на Йоло Денев.
  • 23 СЕВЕРОЗАПАДА

    9 6 Отговор
    Е, И ТОВА АКО НЕ Е РЕКОРД! САМО ТРИ ДНИ СЛЕД ЗАРЕЗАН И РАЗПОПЕНИЯТ ВЕЧЕ Е ПОЛУПИЯН. ДА, АМА ДРУЖКАТА МУ ИНДЖОВА Е С ПО-СЛАБ ТРЕНИНГ И ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ПОЯВЯВА.
  • 24 да ,бе

    1 12 Отговор

    До коментар #21 от "XXL":

    Айде глупости!За криминални прояви е обесен!Обира на Арбанаконак!

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ха-ха-ха😂😂😂

    11 6 Отговор
    Да титулуваш Дионисий Зарята "Отец" си е чисто богохулство.
  • 27 Масон

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "да ,бе":

    Ние дадохме поръчката а те мотивираха присъдата с криминални прояви, за тази кражба можеха да му дадат условна присъда.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ComfortablyNumb

    5 4 Отговор
    Най ми харесва тая миризлива килимявка да ми говори за Левски ама най ...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 А тоя

    6 3 Отговор
    На кого е отец ?
  • 33 Нема лесси нема мевски

    1 3 Отговор
    Има само пари другото е лъжа и измама
  • 34 атец нафарфорий

    1 2 Отговор
    що не си при баба гуси ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.