Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 06:00 3 380 57

Софийският процес (1872 – 1873) и дипломацията на Великите сили

  • васил левски-
  • процес-
  • велики сили-
  • професор доктор андрей андреев

Саможертвата на Апостола опазва създадената от него революционна организация, дава й възможност да се съхрани и да бъде в основата на Априлското въстание от 1876 г.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Процесът в София срещу Васил Левски и дейците на вътрешната революционна организация е определян като първият политически процес в новата ни история, насочен срещу българска организация, поставяща си за цел освобождението на България. Събитията привличат вниманието на големите европейски държави, преследващи свои интереси на Балканския полуостров. Всичко това става на фона на големи промени в политическото развитие на Европа и противоборство между отделни политически групировки сред управляващите в Османската империя. Френско-пруската война (1871 г.) временно изважда Франция от „голямата политика“, т. е. е елиминиран един от главните покровители на Турция. Русия възстановява позициите си в Черно море и на Балканите – военни и политически.

Новосъздаденият „Съюз на тримата императори“ от 1873 г. принуждава Високата порта да се съобразява с новите реалности. Факт е, че той не действа единно. Интересите на Русия и Австро-Унгария често се сблъскват. В борбата за надмощие в региона значима роля продължава да играе и Великобритания. Сложна е и ситуацията в Цариград. След смъртта на дълго управлявалите Фуад паша и Али паша, в турската политика се очертават две тенденции. Мидхат паша, отстранен от поста велик везир през октомври 1872 г., е обвързан с английската политика. Заменилият го Мехмед Рюшди паша застъпва линия за подобряване на отношенията с Русия. Той търси балансиране между руските и английските интереси. Така той смята да неутрализира влиянието на „младотурците“ в империята.

В такава ситуация започват арестите на комитетски дейци след обира в Арабаконак. Следва бърза реакция на привържениците на Мидхат паша, които открито обвиняват Русия в подстрекателство и настояват за бързи и мащабни мерки. Руският посланик граф Н. П. Игнатиев също реагира. Той следва линия за омаловажаване на разкритията, игнорира БРЦК, отричайки съществуването му и изпраща нареждания до консулите в българските земи да се придържат към същата линия на поведение, настоятелно да посъветват „известните“ им българи да се въздържат от всякакви акции.(24.11./6.12.1872 г.)

Така например, консулът в Русе, А. Н. Мошнин, успява да убеди членовете на местния комитет да се откажат от идеята за убийството на хаджи Иванчо Пенчович. В случая руската политика следва линия за ограничаване на разкритията, за по-леки присъди и да не се дават допълнителни поводи за репресии върху българското население. След откриването на процеса руските дипломати се стремят да покровителстват известните им българи, с цел да се избегнат нови арести и да не се шуми около активността на революционните комитети. Граф Игнатиев нарежда със секретен доклад (7/19 декември 1872 г.) на руския дипломатически представител в Букурещ да се свърже с Любен Каравелов и да го убеди да напусне Румъния, за да се избегне опасността да бъде предаден на Турция, каквото искане е отправено към румънското правителство.

Обратната позиция заемат дипломатите на Великобритания. Английският посланик Х. Елиът насърчава „младотурците“ да настояват за мащабно разследване, масови арести и строги присъди. Иска се публичен процес срещу българското освободително движение, като последното бъде ликвидирано изцяло. Английската дипломация се надявала следствието да докаже и преки връзки с Русия, което щяло да доведе до провал евентуално сближение между Високата порта и Петербург. Австро-Унгария също преследва своите цели, без да се съобразява със „Съюза на тримата императори.“

Тя е принципен противник на българското освободително движение, в което вижда формиране на един „славянски фронт“, оценяван като застрашаващ австрийските интереси. По тази причина нейните дипломати настояват за широки разкрития и голям политически процес, доказващ руска и сръбска намеса. Натискът от страна на Русия първоначално дава резултат. Делото започва в София, базирайки се на ограничените разкрития, направени от Димитър Общи и други комитетски дейци от Орханийско, Тетевенско и Софийско. Залавянето на Васил Левски усложнява ситуацията. Хаджи Иванчо Пенчович споделя с русенския консул А. Мошнин, че съществува заплаха от голям процес, който би обхванал цяла България.

Вижда се, че и при новите обстоятелства продължават усилията на руското посолство и на граф Игнатиев да се избегне по-нататъшно разследване и съдът да произнася сравнително меки присъди. В много случаи това е осъществено. В такъв дух е мнението на новият велик везир Есеад паша, заменил Мехмед Рюшди паша, изказал своето недоволство от меките присъди. В разговори той заявявал, че всички замесени е трябвало да бъдат обесени.

Публикуваните новооткрити документи в турски архиви показват, че властите много добре са знаели ролята и значението на В. Левски за организацията. Изправянето му пред съда окончателно превръща процеса в политически, а Апостолът в неоспорим политически лидер. Геройското му държание пред съда, линията на поведение, която възприема опазват изградената от него революционна организация. Това обаче предопределя присъдата. В. Левски е осъден на смърт по чл. 55, ал. 1, по чл. 56, 66, и по чл. 174, ал. 2. Членове 55, 56, 66 фиксират политически престъпления за организатор и подбудител на въоръжено въстание против султана, агитация за това и оглавяване на организацията.

За това е предвидена смъртна присъда. Такава е предвидена и по чл. 174, ал. 2 за убийство. Тук става дума за убийството извършено в Ловеч. Доказателство са показанията на Вутьо Ветьов. Ал. 1 на чл. 174 предвижда 15 г. затвор, но Левски е подведен по ал. 2, според която убийството е извършено при преследване на политическите престъпления, фиксирани в горните членове. Така Васил Левски получава и трета смъртна присъда.

Саможертвата на Апостола опазва създадената от него революционна организация, дава ѝ възможност да се съхрани и да бъде в основата на Априлското въстание от 1876 г. Той утвърждава ролята си на съзидател и най-голям лидер на българското освободително движение. Едновременно с това, заставайки пред съда, той превръща процеса в политически и поставя въпроса за политическата свобода на българите пред европейските държави.

*Използвани са документи публикувани в „Левски пред съда на Портата. Процесът в София (1872 – 1873) в османотурски, дипломатически и домашни извори“. Изд. „Златен змей“, София, 2020.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 terimeri

    52 5 Отговор
    Нищо не се е променило от смъртта на Апостола до днес. Пак не сме свободни, пак не сме щастливи,пак продължават чорбаджии и изедници да ни държат голи и боси.149 години след смъртта на Левски.

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    42 4 Отговор

    До коментар #2 от "terimeri":

    Най добрите хора са ги очукали във възстанията и войните ,а чорбаджиите се крият и развъждат.
  • 4 Изводите

    60 13 Отговор
    И пак Англия е подкрепяла Османската Империя-някой учуден ли е...? Да не говорим,че Франция и дипломатите и не са искали да признаят България след Освобождението ни.Историята ни показва,че злото винаги идва от Запад или е подкрепено от Запад...И до ден днешен е така!!!!!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Последния Софиянец

    52 7 Отговор

    До коментар #4 от "Изводите":

    Англия е превозила с флота си башибозука на Сюлейман паша да ни удари в гръб на Шипка.

    Коментиран от #49

  • 6 БОРУНА ЛОМ

    35 4 Отговор
    ОТ ТЕЗИ,,, ВЕЛИКИ СИЛИ,,, ВИНАГИ СМЕ ПРАТИЛИ! И ДНЕС Е ТАКА! ПРЕДАДОХ МЕ И АПОСТОЛА.!!
  • 7 Да Бе

    29 26 Отговор

    До коментар #4 от "Изводите":

    Всички знаем защо Русияосвобождава България...,след като толкова е държала на България,защо е спала половин хилядолетие... явно само българина неможе да разбере, че само го местят от скут в скут,или така му харесва. Разберете,че никой не праща собствените си синове да умират за други

    Коментиран от #12, #32, #53, #54

  • 8 бравос

    25 12 Отговор
    Пак руснаците виновни. Този професОр е правилен професор. Само дето не засегна положителната роля на нато и ЕС по това време.

    Коментиран от #10

  • 9 Пламен

    17 32 Отговор
    Левски е осъден на смърт защото е отказал да стане руски агент
  • 10 убиецът на Апостола

    15 18 Отговор

    До коментар #8 от "бравос":

    графиня игнатиефф
  • 11 ира

    27 3 Отговор
    Както винаги, Великобритания е следвала своите неприятелски идеи спрямо българите. Запазването на българите в подчинено положение. А след години, крилатата фраза "да се изравни като картофено поле" след боббите...
  • 12 нахалник

    20 8 Отговор

    До коментар #7 от "Да Бе":

    Спала? Ама ти съвсем спиш глупав сън. Да не би някой да ни е длъжен? Естествено че Русия е водила много войни срущу Турция. но като гледам, ти нямаш теза, само дивотия. Говориш дивотии.

    Коментиран от #27

  • 13 наблюдател

    18 6 Отговор
    нашите "приятели" - наглосаксите...
  • 14 мдаа

    8 7 Отговор
    Използвани са документи публикувани в „Левски пред съда на Портата. Процесът в София (1872 – 1873) в османотурски, дипломатически и домашни извори“....... май сме наблегнали на домашните извори!
  • 15 А питам

    20 6 Отговор
    Цитат от текста:
    "Обратната позиция заемат дипломатите на Великобритания. Английският посланик Х. Елиът насърчава „младотурците“ да настояват за мащабно разследване, масови арести и строги присъди. Иска се публичен процес срещу българското освободително движение"
    ,,,
    Чакайте сега, нали според едни наши грантаджии това бе дело на граф Игнатиев?!?!
  • 16 Търновец

    11 2 Отговор
    Не случайно Левски е съден и екзекутиран в София, в Търнoво имаше заговор – тогава Търново беше Търново

    Коментиран от #28

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 5 Отговор
    В София не е имало СЪДЕБЕН ПРОЦЕС, а е назначена комисия която да изготви ДОКЛАД по случая....
  • 18 Писмо на Левски до

    9 5 Отговор
    Филип Тотю: "...То не ни е засега работата да говори, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, в ръцете на които стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва нека тегли България чак до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то, единият препоръчан от одеските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошел".
  • 19 Захарий Стоянов в

    13 5 Отговор
    в биографията на Левски разказва следния случай:

    „А ти какъв ще да станеш, бай Василе, когато се освободим? - попитал го един път Божил Георгиев в присъствието на други трима апостоли: Ангел Кънчев, Димитър Общия и Сава Младенов.

    - Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - отговорил той. - Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече.”
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Комон Сенс

    7 1 Отговор
    Само един съвет. Не изпозлвайте изрази като "сложна ибла ситуацията и еди къде си".
    Ситуацията винаги е сложна, тежка и кризисна. Във всеки период и всяка държава.
    Единствено когато дойдат още по-тежки времена хората разбират какв оса изпуснали.
    Сравнявайте периодите един с друг. Не им слагайте щампи - сложни, трудни , комлицирани и пр.
    Винаги политиката и бипломацията са били сложни и комлицирани неща. Самото познание на историята е нещо сложно и комплескно и надхвърля способностите на повечето от тези, които я изучават.
  • 22 Хаджи Иванчо Пенчович:

    9 12 Отговор
    години след Осбождението: "На нас ГРАФА НИ КАЗА, че СЪДИМ ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ, пък то какво било?! "ГРАФА" е посланика на Русия Николай Игнатиев, определян заради своето огромно влияние в Цариград като вицесултан. С решаващата роля на "графа" са изпратени на заточение и българските владици, защото искат да се отцепят от гръцката Патриаршия и да създадат самостоятелна българска църква.

    Коментиран от #26, #39

  • 23 Г-н професоре,

    4 9 Отговор
    Слад като написа тези редове с каква съвест си легна да спиш. Да преиначаваш случилото се е голям грях, вервай ми ! Особено ако се отнася до Апостола!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Скептика

    12 0 Отговор
    Тъжното е че никакви поуки не сме извлекли от историята,така и не се научихме на кого да вярваме и от кого да се пазим
  • 26 мда

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хаджи Иванчо Пенчович:":

    Щото Хаджи Иван Пенчович е бил паднал от Марс ли?
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 13 Отговор

    До коментар #12 от "нахалник":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия?
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти...
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!

    Коментиран от #29, #30

  • 28 фантазии

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Търновец":

    Левски е държан и измъчват в търносвската тъмница. Дали му е помогнало нещо, че е бил в Търново?
    А е съден в София, защото Силите и Портата са се опитвал ида се надцакат на тема международен отзвук. нарочно са раздули нещата публично.
    Империята помни и периоди когато нищо не е било публично, а екзекуциите без процес са били масови.

    Коментиран от #42

  • 29 Комон Сенс

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ти си жертва на пропагандата.
    Това, да излезем 10 000 души разпокъсани и невъоръжени, вместо 50-100к добре въоръжени са го постигнали всички Сили и съседи. Левски и организацията му са били единствената алтернатива на касапницата.
    Въоръжения народ щеше да си изиска сам автономията. Проблемът е, че добре образованите и забогатяващи българи били прекалено много. И това им е бил проблемът на всички не на една сила. Ако ти твърдиш, че смао една единствена сила е била против възстановяването на остатъците от Българдската империя, значи си или лъжец или промит мозък.
  • 30 още нещо

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Така се получава ,че войните които империята води срещу руснаци, поляци и молдавци ни превръщат във вражеска територия за отсрещната страна. Да, можели са да вземат предвид, че населението е християнско. Ама ние не сме ДГ Латинка и ни е ясно за какво ламтят хиляди стресирани от битки и кръв мъже.
    Още по-лошото е, че тези за които сме били своя зема - спахиите и после редовната армия също са се държали като враговете в наиште села. Особено когато кампаниите им се проваляли и са оставали без плячка оттатък Дунав.
    .....
    99% от раздуващите историята хора са или чужди агенти (днес, не прези 150 години) или пълни лаици. Лаици с докторски титли също има бол.

    Коментиран от #31

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 10 Отговор

    До коментар #30 от "още нещо":

    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца с псевдоним - Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”.
    По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
    За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които просто са ръждясали в одеските складове.....
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

    Коментиран от #36

  • 32 Съгласен, така е.

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да Бе":

    Никой не праща синовете си да умират за други. Но когато собствените ти интереси съвпадат с тези, на другите, нещата стават съвсем различни. Точно такова е било положението тогава. Войната се води на два фронта, от двете страни на Черно море. Цели и ползи: Придобиваш нови територии за сметка на противника. Обезсилваш го. Възраждаш държава на народ, близък по вяра, произход и по този начин си спечелваш съюзник на границата с противника. Както сега му казват буферна зона. От там това може да ти бъде като плацдарм за други военни действия. И това се връзва с основната цел - овладяване на Босфора и Дарданелите, излаз на топлите морета. Това е съвкупността от взаимната изгода. Лошото е , че това не е свързано с интересите на другите велики сили и те постоянно са се стремели да обезсилят постигнатото. И до сега западът е вреден за нас.
  • 33 номер2

    2 8 Отговор
    Най-голяма роля за смъртната присъда има граф Игнатиев! И защо това се заобикаля и крие?

    Коментиран от #41, #51

  • 34 Историк

    10 1 Отговор
    " Всичко знаем" за Левски само не знаем къде е погребан! Аре, беги, беги!
  • 35 Левски за русофилите

    5 5 Отговор
    „Никому не се надявайте - говореше той. - Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство...“
  • 36 Комон Сенс

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това не отговаря на въпроса защо тези хора са излезли доброволно на зоколение.

    Освен това, ако седнете да ровите за подобни саботажи не така профилирано ами обективно, ще намерите и други недоброжелатели. както казах - всички до един.
    Имам чувсътвото, че си зпаознат сам ос пропагандата, но не и с историческите факти. Извикай някой историк да си поговоря с него.
  • 37 Истината

    4 8 Отговор
    През 1872-1873 година нито Сърбия, нито Русия нямат намерение да спасяват Апостола на българската свобода, разобличил и двете държави като врагове на българския народ.

    Коментиран от #40

  • 38 Александър ||

    7 8 Отговор
    След 14 войни водени за проливите изведнъж руснаците се сетиха да ни " освобождават". Защо не ни освободиха 1829г., това е най успешната за руснаците война. Тогава гърците и сърбите получават независимост, а ние не. Българите още вярват, че Александър просто така е решил да ни освобождава. За какво са били тогава всичките тези 14 войни? За нас ли? Айде моля ви се.

    Коментиран от #44, #56

  • 39 Не го подценявай

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хаджи Иванчо Пенчович:":

    Иванчо Хаджипенчович. За времето си е бил високообразован, личен приятел с Митхад паша. Двамата са завършили в Сорбоната. От там им е прятелството и са разговаряли на френски по между си. Той много добре е знаел кого съди и е имал инструкции как да действа. Той не е и предполагал, че България ще бъде свободна и положението му в империята е било супер, особено когато неговия приятел Митхад паша става велик везир. Така са били и повечето от чорбаджиите. Те са били много добре в империята и напълно доволни от положението си, с малки изключения. Нещо подобно на сегашните ни мутрополитици.
    След освобождението от турско робство, Хаджипенчович се тревожи за кожата си и е готов на всичко да я запази. За това тогава така приказва. Не от 10, от 100 кладенеца вода ще ти носи, само и само да запази жалкия си животец.
  • 40 А питам

    12 2 Отговор

    До коментар #37 от "Истината":

    Така е, руснаци и сърби не са го спасили. Но англичаните го обесиха.
    Даже и в текста си го пише:
    "Обратната позиция заемат дипломатите на Великобритания. Английският посланик Х. Елиът насърчава „младотурците“ да настояват за мащабно разследване, масови арести и строги присъди. Иска се публичен процес срещу българското освободително движение"
    ,,,
  • 41 А питам

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "номер2":

    Щото не е вярно, ако е, кажи къде го пише това??
  • 42 Tarnovetz

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "фантазии":

    Като гледам България слаба бедна корумпирана това не са Левскари в София виж България на Цар Иван Асен
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Една война не е

    6 4 Отговор

    До коментар #38 от "Александър ||":

    толкова просто нещо. Обърни внимание, че се освобождават народите в периферията. Ние сме навътре от границите на които е била. Сърбия е буфер на АвстроУнгария. Гърция е имала острови, които никога не са били под турско робство. Отделно освобождаването й е било подкрепено от абсолютно всички тогава велики сили. Всичко е свързано с интереси и сфери на влияние. Ние българите, тогава сме били най - големият народ на Балканите. Създаването на голяма и силна държава е в противоречие с интересите на западните велики сили. Да не говорим за близка езиково, религиозно и писмено с Руската империя. За това са ни пречели. Не вярвай сляпо на всичко поднесено като истина. Виж как се избутва понятието турско робство с "Османско присъствие". Войната руско турска ли е , или руско османска? И кой по - добре е знаел положението в което се намира? Нашите предци, тогавашни съвременници и потърпевши, или сегашните лъжци, българофоби, единствено целящи нашето унищожение?

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 хахаха

    4 5 Отговор
    Добре,че Левски е бил обесен от турците, та да имаме национален герой. Ако беше доживял Освобождението, със сигурност щеше да е убит от българската власт тогава. Кой е щял да му позволи да си помисли даже за чиста и свята република?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 госта

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    това не е вярно.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Антиманипулатора

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "номер2":

    За ролята на граф Игнатиев в осъъждането на Левски, се говори последните години, когато масово се фалшифицира историята. Този въпрос между другото бе повдигнат в предаването История бг, където поканените експерти въобще отказаха да коментират това. Лаконичните отговори бяха, че нова са твърдения на политическата конюнктура и не следва да бъдат въобще поставяни и коментирани. Колкото до граф Игнатиев и отношението на българите към него, може да се види, когато след Освобождението граф Игнатиев посещава България. Свидетелствата са, че нито преди, нито след това е имало такова възторжено посрещане и с такава любов към чужд държавник от българския народ, каквото е било посрещането на граф Игнатиев тогава.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да Бе":

    Колкото и да отричаш все пак Русия воюва,победи и ни освободи,с нейните синове...!!! Отречи го де Мишок...???!!! И не си мисли,че са стояли половин хилядолетие,просто и те са воювали на доста фронтове...прочети малко история все пак...
  • 54 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да Бе":

    А що не попиташ Англия,Франция,Германия и Австро- Унгария що спаха и те толкоз време,че не ни освободиха...??? И те да пратят своите синове да се бият за нас...??? Или НАТО и то да ни освободи...??? А бре подлоги западни....четете я тая история бре мекерета долни и стига за всяко нещо сте обвинявали Русия...!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Александър ||":

    От 1829 до 1878 година има почти 50 години разлика...!!! Мислиш ли че е било нужно все пак да се подсили Руската войска,след толкова проведени войни...??? То не става с щракване на пръсти...!!! Трябва планиране,набавяне на въоръжение,продоволствия,места за дебаркиране,разузнаване на противника....!!! Това да не ти е да си намажеш филия с масло и конфитюр...???
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.