Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 16:00 4 347 39

Щайнакер: "България е прекрасна страна с огромен потенциал, но страда заради огромната корупция"

  • българия-
  • северна македония-
  • гудрун щайнакер

За свалянето на такива напрежения, натрупвани толкова дълги години, има нужда от време, докато се стигне да разбирателство

Щайнакер: "България е прекрасна страна с огромен потенциал, но страда заради огромната корупция" - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В България все още няма върховенство на закона в същинския смисъл", казва бившият зам.-посланик на Германия в София. В интервю за ДВ тя коментира рисковете за България от кризата в Украйна и спора със Скопие.

ДВ: Госпожо Щайнакер, как оценявате реакциите на българското правителство, на президента и на партиите към агресивните действия на Москва срещу Украйна? И заплашена ли е България от това напрежение, особено в Черно море?

Гудрун Щайнакер: Ще започна отзад напред: не виждам непосредствена опасност за България в Черно море. Разбира се, никой не може да предскаже какво би се случило, ако Русия действително нахлуе в Украйна. Това ще бъде наистина драматично и очевидно ще се отрази и на съседните държави Румъния и България. А иначе България се държи изключително предпазливо. Доколкото аз виждам, страната не е излязла извън границите на солидарността с НАТО. Но по исторически причини между България и Русия съществуват много специални отношения, които аз добре разбирам.

Наблюдава се и известен разнобой в политическото пространство. Мнозина смятат, че президентът е проруски настроен - дали и доколко подобни твърдения са основателни е друг въпрос. Същото важи и за някои партии в правителството - като БСП например. Тъй че явно няма общ възглед как точно да се държи България. Но в Германия също имаме подобна ситуация, в която на практика принудително трябва да се избере най-малкият общ знаменател.

ДВ: И още един "горещ картоф", с който трябва да се справи България в момента: блокадата на започването на преговорите за еврочленство със Северна Македония. Вие добре познавате и двете държави: какъв изход виждате от тази ситуация? И кога?

Щайнакер: Лично аз съм на мнение, че България без никакви уговорки би трябвало да се съгласи да започнат преговорите за еврочленство на Северна Македония. Защото в момента ние говорим именно за старт на преговорите, а не за приемането на Северна Македония в ЕС. Добре знаем, че такива преговори могат да продължат години. В този смисъл не проявявам особено разбиране към блокадата, която налага България. Да, двете страни са на различни мнения по много въпроси: за малцинствата, за езика, за културата и най-вече за историята. Тези спорове са реални, те са трупали потенциал в течение на цялата нова история. За България те се коренят още в 19-и век, в случая със Северна Македония те датират отпреди около 80 години, защото преди това тази държава не съществуваше.

За свалянето на такива напрежения, натрупвани толкова дълги години, има нужда от време, докато се стигне да разбирателство. Или поне до констатацията, че няма как двете страни да се разберат по всички въпроси. Това не е някакъв уникален проблем, който е само между България и Северна Македония. Подобни конфликти съществуват и другаде, примерно между Словакия и Унгария. Дори в красива Норвегия, където бях навремето, все имаше някакви търкания с Швеция по определени теми. Но такива противоречия винаги могат да се разрешат по миролюбив и приемлив за двете страни начин. Има нужда само от политическа воля и аз се надявам, че новото правителство в София бързо ще прекрати блокадата.

ДВ: Вие внимателно наблюдавате и дългогодишните усилия за провеждане на съдебна реформа в България, пък и изобщо проблемите на страната с върховенството на закона. Какво очаквате от новото мнозинство в Народното събрание в това отношение?

Щайнакер: Естествено, очаквам да действат по-енергично за реформата и върховенството на закона, отколкото действаха предишните правителства. Защото в България все още няма върховенство на закона в същинския смисъл - факт, който според мен буди голямо огорчение и всекидневно се потвърждава от различни примери. В резултат България, за съжаление, има лошо име в ЕС. А можеше имиджът на страната да е много по-добър, защото това е една прекрасна страна с огромен потенциал. Уви, България страда заради огромната корупция, която за съжаление не признава дори границите между отделните партии. Но нека дадем шанс на новото правителство в София. Аз се надявам, че то може да реши проблема.

ДВ: Откъде да започне в решаването му? От старите обвързаности или от нещо друго?

Щайнакер: Да, старите обвързаности задължително трябва да влязат в списъка. И на всяка цена трябва откритост, трябва добре да се разследват всички големи случаи на корупция. Аз редовно чета за такива в "Биволъ" и другаде. Бях ревностна читателка на германо-българския "Виртшафтсблат", който за съжаление през октомври принудително спря да излиза. Неговата издателка Бети Панова винаги говореше и пишеше в пряк текст. Там ставаше дума главно за икономика, защото това беше икономическо издание, което се стараеше по възможно най-изчерпателния и обективен начин да отразява икономическите процеси. И госпожа Панова изобщо не се колебаеше да пише за наистина много, много голямата корупция, загнездила се дълбоко, включително и в структурите на държавния апарат. И на мен ми е много мъчно, че вероятно заради тази своя много критична позиция в крайна сметка тя имаше известни трудности и с германското посолство. Или поне отношенията там не бяха особено добри.

Гудрун Щайнакер е бивш германски дипломат. Била е посланик на Германия в Северна Македония и Черна Гора и зам.-посланик на Федералната република в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    37 7 Отговор
    Докато тиквата,Доган,Пеевски,Гоце,Овчаров и други подобни са на свобода България няма да се оправи.

    Коментиран от #4, #25, #31

  • 2 Точен

    36 10 Отговор
    Германия е слуга на ФАЩ.
  • 3 Пич

    28 10 Отговор
    И Германия така , но освен заради голямата корупция ( която има и там ) , страда и заради голямата германска тъпотия !!!
  • 4 Докато

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Ти не си в психиатрията , България няма да се оправи !
  • 5 Истината

    19 12 Отговор
    Огромната корупция идва от българския мутрокапитализъм - рожба на руските и български ДС служби. По руския бандитски модел у нас бе създаден брат близнак на силовия частен капитал чрез приватизацията на българската държавна икномика от определени за целта другари. А.Луканов навремето каза как това е ставало : "Другари, назначавам ви за капиталисти".

    Коментиран от #10

  • 6 ГОРСКИ

    10 1 Отговор
    Това да го чете Буда , аз направих това онова и окраде повечето пари !!!!!!
  • 7 мой

    23 1 Отговор
    Да пита Манфред Вебер, за него всичко е наред, корупция няма, а тиквата не е крадец.
  • 8 Българка

    28 2 Отговор
    Винаги, когато България е била съюзник на Германия и е обслужвала нейните интереси, сме били в катастрофа. Така че не щем акъл да пуснем без условие РСМ за преговори с ЕС. Стига сме обслужвали безусловно чужди интереси!
  • 9 ЖалкиНщожества

    31 1 Отговор
    Беше госпожо !Беше !Преди повече от четвърт век СДС-Шайката,заедно с господарите си от Козяк,ингилизите и вашата страна решихте и я превърнахте в безмилостно експлоатирана краварска колония!
    Имахме силно развито селско стопанство, животновъдство,промишленост,икономика,медицина,образование,наука, енергетика.В някои области бяхме и на световно ниво. Имахме армия Имахме и космонавти.
    Сега имаме вас и корупция!

    Коментиран от #12, #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 😄😄😄

    16 2 Отговор
    Корупция? - Брюкселски възпитаници- европейски синдром!
  • 12 Днешното

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЖалкиНщожества":

    ... ни дередже не е от "решение" някъде, а от смяна на обществената система!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 2121

    19 3 Отговор
    Корупцията дойде от тъпите сащ,на които Вие другарко Щайнакер сте подлоги.Германия беше силна страна,когато,имаше независимост и не слугуваше на престъпната шайка сащ.Вие,Манфред Вебер,предателя, Бойко Методиев Борисов,агент Буда,пожарникар по професия, без образование превърнахте като слуги на извратената впиянчена ,брутална измет сащ, ЦВЕТУЩА БЪЛГАРИЯ, в тиня.При Цар Борис III Обединител,при Третото Българско Царство,бяхме ЧЕТВЪРТИ В Европа и ПЪРВИ на БАЛКАНИТЕ.Вие нападнахте Русия/СССР/,под влияние на противна Англия и Пропадналите сащ.Вие бяхте виновни и знаете че сте ПОБЕДЕНА страна,без право на войски, без право да взимате решения.Вие,днешна корумпирана Гермония подлога на тъпите сащ,нямате право да ни поучавате.Оправете си собствената страна.Не Ви искаме съветите.А, с РУСИЯ, ще бъдем ВИНАГИ.
  • 15 хах

    4 5 Отговор
    Търсете дрОгарЕте, те строиха комунизЪма, те сега строят и капитализЪма.
  • 16 Аноним

    8 0 Отговор
    А, корупцията главо се заражда от мизерия най ниски доходи най високи цени , общо минимално заплащане трябва в Евросъюза тия на ще депутати там за нищо не стават прибират по 90 хиляди евро на година и само присъстват трябва да се измете всичко
  • 17 Пламен

    5 4 Отговор
    В Германия всички политици са купени.
    Наредени са на опашка за заплати при Путин.
    Един канцлер ги води
  • 18 Пацо

    8 0 Отговор
    Това на снимката, третия пол ли е ???
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 плевен

    8 2 Отговор
    Корупция има и в Германия и в Щатите и навсякъде където управлява Демокрацията. При тях е дори в по- тежка форма. Мафия в САЩ, мафия в Италия. Албанската мафия вече задушава цяла западна Европа и тя само безсилно пъшка. Ние говорим за Македония но забравяме, че тя е полуалбанска държава. Когато ги пуснем да влязат заедно с Албания и Косово, на целият континент ще се стъжни.
    Обаче никой европеец не си скубе косите като нас и не се самобичува. Проблема не е в корупцията, а в системата която я допуска. Демокрацията е гнила система, но за това ще се налага да си мълчим.
  • 21 Последния Софиянец

    2 5 Отговор
    Тази е изкуфяла. Та България сега се управлява от неопетнените Кирчо и Асен. Никакъв шанс за корупция
  • 22 Територията

    3 1 Отговор
    ще бъде залята от бежанци - украинки и рускини. В Украйна живеят 15 милиона рускини. Ще ги настаним при русофилите.

    Коментиран от #27

  • 23 Айде Бегай

    6 2 Отговор
    Стрино, корупцията разтеше пода вашето крило, ако не вярваш питай бившата Меркел.
  • 24 Име

    8 1 Отговор
    България страда заради липсата на лустрация, с това е така, заради външни намеси.
  • 25 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Не са само тези, още много имена трябва да се посочат.
  • 26 Тома

    4 0 Отговор
    Как ще има върховенство на закона когато сикаджии ни управляваха
  • 27 Те повечето

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Територията":

    украинки са си българки. Дай Боже, такива бежанци. Умни, красиви и ще спомогнат за нормализиране на ген фонда, че напоследък много се нароиха смуглите.
  • 28 В болниците

    7 0 Отговор
    Е страшно. Плащат се пари на ръка за всяка операция въпреки че е по пътека. И затова нищо вече 30 години не се прави, нито журналисти нито политици се интересуват. И въпреки плащанията и подкупите на разни доценти, професори и хирурзи няма кой да ти обърне елементарно внимание само ли да покажат отношение. Да не говорим че пациента е принуден да си купува и марли и неща необходими за да му сменят превръзката след операция. Не корупция ами незнам как да нарича такова нещо.
  • 29 Лудница

    5 1 Отговор
    От мляскане хаир няма действия и дела трябват. Най простия човек да се сложи на чело на държавата вижда ли неправдата всичко ще се нареди. Пра дядо ми казваше едно време когато бях още малко дете, пазете България да не стане чиновническа държава, стане ли такава всичко е загубено. Така и стана навсякъде бюрокрация и корупция.
  • 30 5788

    0 0 Отговор
    Ти ,на кого плати та плещиш клевети. Щайга счупена
  • 31 Я па тоА

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Много си информиран,бе? И умен...Така ли пише в Гугъл?
  • 32 Павел

    2 0 Отговор
    На първа пролет еднокнижният крадец с обем 160 литра, вече ще е кукла за извращения на бай Ставри, така както беше на кмета на Симитли!
  • 33 гого

    3 0 Отговор
    УНИКАЛНО признание, че Федерална Република Германия окуражава корупцията в България. При това го прави съвсем съзнателно и целенасочено. Г-жа Щайнакер е смела жена.
  • 34 ВЕРНО ЛИ

    4 0 Отговор
    АЛООО УМНА ФРАУ ЩО ЗАТВОРИХТЕ АТОМНИТЕ СИ ЦЕНТРАЛИ ЗАРАДИ РЕКЕТА НА ЗЕЛЕНИТЕ И ПРЕЦАКАХТЕ НЕ САМО НЕМЦИТЕ А И ЕВРОПЕЙЦИТЕ АЛОООО УМНАТА ТИ ЛИ ЩЕ ПЛАЩАШ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Крадла

    3 0 Отговор
    Дойче зелето да си мълчи, защото в Германистан живеят повече араби, отколкото германци, ама това те никога няма да го споменат.
  • 39 Професор

    2 0 Отговор
    Г-це Щайнакер, и Вие сте била хубава и нормална жена, но поради корумпираната и перверзна глоцистка идеология, която Ви е промила мозъка, сте минала под дъгата. И Вие, както и цялата Ви нещастна страна, Глоцистка Германия, се нуждаете от системна терапия. Тя вече е започнала -- нали си ликвидирахте надеждните енергийни източници, сега ще постудувате, после ще погладувате, и ще се оправите. Глоцизмът е като нацизма -- не прощава...