Last news in Fakti

1 Март, 2022 13:00 10 083 54

Руско-украинският конфликт можеше да бъде предотвратен

  • русия-
  • украйна-
  • джо байдън-
  • конфликт-
  • патрик бюканън

”Ако не възнамеряваме да разширяваме НАТО още на изток, за да включим Украйна и Грузия, защо не го заявим и така да отстраним претекста Путин да нападне Украйна?”, заяви на 19 януари Патрик Бюканън, но никой не го послуша

Руско-украинският конфликт можеше да бъде предотвратен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да преценим дали руско- украинският конфликт можеше да бъде предотвратен е необходимо да се върнем назад към миналото.

След разпадането на Съветския Съюз и на Варшавския Договор, зо Москва възникна въпроса за гарантирането на националната сигурност на своята страна.

НАТО беше създадена през април 1949 г. , в началото на студената война, за противодействие на страните от другата страна на „желязната завеса”- Съветския Съюз и източноевропейските социалистически страни. Варшавският договор тогава нямаше, този военно- политическщи блок бешие създаден през май 1955 г. за противопоставяне на възприеманата като заплаха НАТО. На 1 юли 1991 г. Варшавският договор беше разпуснат и се предполагаше, че това ще стане и с НАТО. Но когато става ясно, че това няма да стане, Москва и в частност самият Горбачов изразяват безпокойство НАТО да не тръгне да се разширява на изток. Руският политолог Александър Галкин, по онова време съветник на Горбачов, си спомня как тогава САЩ са уверявали Москва, че НАТО няма намерение да се разширява на изток.

Че истината е такава се вижда от публикация на германското списание „Шпигел” от 11 февруари 2022 г. под заглавие: „Прав ли е Путин” и с подзаглавие „Путин настоява, че Западът е измамил Русия, като е тръгнал да разширява НАТО на изток".

Ето фактите изнесени от германското списание:

На 31 януари 1990 г. външният министър на Западна Германия Ханс Дитрих Геншер заявява, че каквото и да стане с Варшавския договор, НАТО няма да се разширявана изток и в близост до границите на Съветския съюз. „Шпигел” твърди, че през февруари същата година Геншер и американският държавен секретар Джеймс Бейкър независимо един от друг са дали такова уверение на Москва. Когато Горбачов заявил в тази връзка, че разширяването на НАТО на изток е „неприемливо” Бейкър отговорил „Ние сме съгласни с това”

На 12 септември 1990 г. в Москва двете германски държави- Източна и Западна, и четирите велики сили Съветския Съюз, САЩ, Великобритания и Франция, подписват т.нар „Две плюс Четири” споразумение за обединение на Германия, договорено още през юли 1990 г. между западногерманския канцлер Хелмут Кол и съветския лидер Горбачов. В едно свое изявление Михаил Горбачов твърди, че Хелмут Кол го е уверил, че НАТО няма да се придвижи „и на сантиметър на изток”. Твърдението на Горбачов се потвърждава от френският външен министър през 1990 г. Роланд Дюмас, който е признал, че на Съветския съюз е обещано, че въоръжени сили на НАТО няма да доближават териториите на бившия Съветски съюз, както и от думите на Джак Малок, американският посланик на САЩ в Москва по това време, че „ категорични уверения” са били дадени на Съветския Съюз, че НАТО няма да се разширява на изток.

Съгласно разполагаема документация, твърди „Шпигел”, впоследствие САЩ, Великобритания и обединена Германия са уверявали Кремъл, че приемането на държави като Полша, Чехия и Унгария в НАТО е изключено. През март 1991г. по време на посещение в Москва британският премиер Джон Мейджър лично потвърждил, че „такова нещо няма да се случи”.

През септември 1993 г. руският президент Борис Йелцин в писмо до американския президент Бил Клинтън му напомня, че руският народ вижда разширението на НАТО на Изток като „неоизолация” на Русия, и настоява че, „духът на споразумението „Две плюс Четири” изключва експанзията на НАТО на изток”.

Според списанието излиза, че Западът умишлено е залъгвал Светския съюз от самото начало. Американската администрация по онова време е включвала неоконсервативни влиятелни политици като Дик Чейни, Пол Улфовиц и други, които са били обзети от идеята Америка да се превърне в единствена глобална суперсила и са виждали в НАТО инструмент за влияние в тази насока в Европа. Министерството на отбраната на САЩ е настоявало НАТО да остави вратата за членство в НАТО „леко отворена”. И под натиск главно на републиканците, Клинтън не само, че не успокоява Йелцин, но решава да разшири членството на НАТО.

От годината, когато Йелцин пише на Клинтън до днес, НАТО приема за членки 14 страни от Източна и Югоизточна Европа. Това определено безпокои руския лидер Путин, който идва на власт през декември 1999 г. Членки на НАТО са станали не само всички страни от бившия Варшавски договор, но и републики от бившия Съветски съюз. С приемането на Полша, Латвия, Литва и Естония, НАТО вече стига до границите на Русия. Членките на НАТО Румъния и България активно участват във военноморски маневри с антируска насоченост в Черно море. Отделно, граничещите с Русия Норвегия и Турция са също членки на НАТО. А през 2002 г. и Грузия изразява желание да бъде приета в НАТО, намерение, от което не се е отказала до ден днешен.

Процесът на „неоизолацията” на Русия е в пълен ход.

Безспорно е, че през всичките тези години Русия проявява търпение към това геополитическо развитие, което е в ущърб на националната и сигурност. Но положението рязко се променя през 2004 г., когато с нескрита подкрепа от страна на САЩ в Украйна е извършен преврат и на власт идва проамериканско правителство.”Това е най- неприкритият преврат в историята”- заявява американският политически наблюдател Джордж Фридман.

Многобройното рускоезично население в Украйна и по специално в Крим и в Луганската и Донецка области не приема добре антируската политика на новото правителство. В тези две области безнаказано действат паравоенни групировки, изповядващи русофобия, антисемитизъм и антикомунизъм , които брутално преследват и наказват, включително с мъчения и убийства противници на властта. В Киев ежегодно, , се провеждат факелни шествия по случай рождения ден на Бандера, последовател на Хитлер и воюввал срещу Червената армия, а в края на май се организира маршът на „везаните ризи" в памет на украинската нацистка 14 СС дивизия „Галичина" . Руският език като втори език е забранен. На 14 февруари т.г. водещият наблюдател в консервативния телевизионен канал „Фокс нюз” Тъкър Карлсън обвини демократите, че неправилно в руско- украинския конфликт подкрепят Украйна, защото тази страна не е демокрация, а нейният президент е диктатор, чието правителство е забранило опозиционните медии.

През 2008 г. Украйна изявява желание да се присъедини към НАТО1 желание посрещнатос одобрениеот САЩ и НАТО. Още тогава Путин е предупреждава, че ако Украйна влезе в НАТО, Русия ще навлезе в Крим и в източните области на Украйна, където преживават значителни маси руско население. Освен това за Русия възниква реалната опасност, ако Украйна се присъедини към НАТО, властите в Киев да прекратят споразумението за руската база в Севастопол и тя да се превърне в американска и натовска такава, създавайки по този начин заплаха за нейната националната сигурност. Това е абсолютна недопустимо за Москва, и за нея единственият изход е да предприеме превантивни мерки и Крим да се присъедини обратно към Русия. На 16 март 2014 г. в Крим се провежда референдум, има и чужди наблюдатели, няма никакво присъствие на руски войски и подавляващото мнозинство от участниците в референдума гласува за присъединяване към Русия. Същевременно на 11 май 2014 г. са проведени референдуми в Донецк и Луганск, на които огромно мнозинство от гласувалите са подкрепили създаването на Донецката и Луганската народни републики. Тези референдуми са ясен знак, че населението на тези области по- скоро ще се отцепи от Украйна, отколкото да остане като част от евентуално бъдеща натовска държава, враждебна на Русия. Разгаря се въоръжен конфликт, Русия подкрепя сепаратистите, намесвасе и международната общност и се стигна до подписването на т. нар. Мински споразумения от 2014 и 2015 г. Споразуменията предвиждаха прекратяване на бойните действия и изтегляне на тежките въоръжения от двете страни и провеждане на конституционна реформа в Украйна с цел децентрализация на отделни райони в Донецка и Луганска област (Донецк е част от Донбас) и провеждане на местни избори за установяване на местно самоуправление н тази райони.

Военните стълкновения обаче продължиха, защото ежимът в Киев отказа да изпълнява Минските споразумения. За Зеленски местно самоуправление в Донецката и Луганската област означава, че те ще останат проруски настроени и ще пречат за осъществяването на мечтата му - присъединяване на страната му към НАТО. Затова и той очевидно беше решил да възвърне със сила отцепилите се територии и започна да струпва войски, в отговор на което Русия също започна да придвижва значителен брой войски в този район на границата с Украйна.

И така се стигна до продължителни преговори между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга, в които Москва настояваше за спазване на Минските споразумения, но най- важното поиска официално документирани гаранции, че Украйна няма да стане членка на НАТО.

От САЩ и НАТО отказаха да дадат такива гаранции. Украйна, а и Грузия били суверенни държави и никой не можело да им наложи забрана да членуват в която и да е организация. А що се отнася до страховете на Русия, били готови да предоставят гаранции, че на територията на Украйна няма да бъдат разполагани средства за масово унищожение като ядрени оръжия

Путин съвсем очаквано, предвид миналото, не вярва на подобни уверения. Според него, ако един ден Украйна да стане член на НАТО, на територията на тази страна може да бъдат изградени бази на САЩ и НАТО и да бъдат разположени оръжия, които да са способни да поразят всяка цел в Русия. Това е проблем, засягащ националната сигурност на страната, който не може да остане нерешен. Неговото търпение е изчерпано и той тръгва да го решава по единствения възможен начин- със сила. Ето с какви думи той обяснява и оправдава своето решение:

„По нашите исторически земи се създава враждебна анти-Русия.... Русия не може да се чувства в безопасност... и е оставена без друг избор, освен да се защитава срещу заплахите, които идват от съвременна Украйна”.

Реакцията на САЩ, НАТО, включително и на България е предвидимо остра. Русия е агресор, нарушава международното право и е заплаха за мира в Европа, Путин е диктатор, срещу Русия трябва и ще се наложат непоносими за икономиката и санкции.

Решението на Путин за военна интервенция в Украйна действително има ефект на катаклизъм, очевидно е, че Европа и светът вече няма да са вече същите. Решението му може да бъде обявено като военна авантюра, която ще бъде съпроводена от разрушения и човешки жертви. Но САЩ и НАТО би следвало да предвидят последиците от своето намерение да продължават да държат вратата за членство в НАТО „леко открехната” и да антагонизират Русия с намерението си да приемат един ден Украйна в НАТО. Следвало е да предвидят, че една велика сила няма да приеме заплаха за националната си сигурност.

Нека припомним един такъв катаклизъм от преди близо 20 години, чието ехо не е заглъхнало до днес. През 2003 г. САЩ и Великобритания заявиха, че тяхната национална сигурност е застрашена от Ирак. Режимът на Садам Хюсеин разполагал с оръжия за масово унищожение, които можело да бъдат приведени в бойна готовност за 45 минути. И въпреки, че нямаше никакви доказателства за такива оръжия, на 20 и 21 март американски и британски военновъздушни сили започнаха масови бомбардировки и предприеха сухопътни операции срещу Ирак. Разрушенията бяха огромни, загинаха стотици хиляди хора, а войната роди един горчив плод- раждането на ислямската държава. Тази интервенция, в открито нарушение на резолюции на ООН и на международното право не беше заклеймена, в нея се включи и България, която даде 13 жертви. По същит начин беше извършена интервенция срещу Либия и неуспешна срещу Сирия. Сърбия беще атакувана от САЩ и НАТО по въпроса заКосковоу без изобщо тази държавада застрашана националната сигурностна САЩ или страниот НАТО.

Примерите в Близкия Изток показват, че в името на защита на националната им сигурност САЩ, Великобритания и включилите се към тях страни от НАТО, си присвояват правото да използватвоенна сила за преодоляването на такава заплаха, макар че тя не съществуваше. Така че, е видно, че по отношение на Русия, права или не в твърдението си, че интервенцията в Украйна е в защита на националната и сигурност, несъмнено се прилага двоен стандарт.

Редица влиятелни политици и политически наблюдатели в САЩ в различно време са осъдили политиката на разширяване на НАТО на изток- политика, несъмнено посяла семената на днешният руско- украински конфликт. Според големият американски дипломат Джордж Кенан експанзията на НАТО до руските граници е най- голямата грешка в периода след Студената война. Ето какво е мнението на Наом Чомски, световно известен фиросов, публицист и политически наблюдател в изданието Truthout от 23 декември 2021г. 4 февруари т.г.:

„Отживялата американска политика на студена война влошава руско- украинския конфликт. Разширяването на НАТО на Изток, и предложението Украйна да стане член на НАТО са фактор в ескалацията на напрежението”.

На 21 декември 2021г. консервативният американският политик и коментатор Патрик Бюканан предупреди: „Путин ясно казва - или САЩ и НАТО ни дават юридически гаранции, че Украйна няма никога да се присъедини км НАТО и да се превърне така в база с въоръжения застрашаващи Русия или ние влизаме там и ще си осигурим такава гаранция”. И на 19 януари т.г. даде следният съвет на американския президент Байдън: ”Ако не възнамеряваме да разширяваме НАТО още на изток, за да включим Украйна и Грузия, защо не го заявим и така да отстраним претекста Путин да нападне Украйна?”.

Сбъднало се предупреждение и мъдър съвет, в който ако Байдън и ястребите около него, а и онези в НАТО се бяха вслушали, руско- украинския конфликт и последвалата война можеше да бъдат предотвратени.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да Англичаните надъхаха и направиха

    67 4 Отговор
    С обещания , оръжия , пропаганда. После в техен стил се изсулиха.

    Коментиран от #8

  • 3 ЕСТЕСТВЕНО

    77 8 Отговор
    Ако говедарника не беше дал 5млрд долара за въоръжен преврат, после ако бяха изпълнени минските споразумения и ако не се бяха водили преговори с дрогирания шут за инсталиране на тактически ядрени ракети в Харков, можеше и да не се стига до тук.
    Гледам на тоя танков купол няма Z.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тиква Стайл

    9 75 Отговор
    Добре, че сме в НАТО, че дали сега или след 20 години, чекистка Русия пак щеше да опига да си върне всички загубени територии и сфери на влияние. Те щото и другите източноевропейски държави го знаят това, затова сами искаха да влезат в НАТО. Бивш чекист няма. Докато тия са на власт, все СССР ще им е в главата.

    Коментиран от #13, #49

  • 6 креватни фатки беге

    58 4 Отговор
    Ако краварите не им бяха монтирали еврейското нещо, дето е като нащо кире шизофренията, можеше и да не се стигне до прочистването.
  • 7 Слава Путин!

    48 8 Отговор
    Всички западни пипала са в процес на резене от Славната Руска Армия.
  • 8 Госあ

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Да Англичаните надъхаха и направиха":

    По скоро краварите, които продължават да си въртят далаверките с Путин. Дори се чуват хвалебствия оттам какъв гений бил Путин
  • 9 Аха

    6 26 Отговор
    То вече минало свършено.Сега кво прайм? Оня лудия млати със бомби и ракети пък вие му удряте санкции.
  • 10 Киевска Рус

    19 7 Отговор
    Мордор бързо ще отдръпне оттатък океана грозната си изгорена ръка.

    Коментиран от #17

  • 11 Komapak

    9 37 Отговор
    Истината е, че щеше формално да си намери друг повод. Прекалено много оръжие натрупа за две години и няма какво да го прави. По интересното е че собствения му народ позволява това да се случва. Ощевидно е до време. Въпроса е колко по точно?

    Коментиран от #24

  • 12 Тиква Стайл

    6 49 Отговор
    Записвайте си другари-путинофили-национални предатели: Русия ще спечели войната, която победа ще трае няколко месеца. През това време санкции. Преврат в Кремъл от олигарсите. Трибунал в Хага за Путин за военнопрестъпления. Вие, като всеки предател, ни лук яли, ни мирисали. Поддръжниците на Путин сте срам и позор. Презрени и от свои и от чужди.

    Коментиран от #34

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 42 Отговор
    Не не можеше...Но трябваше след 30часа на масата за Покер ,русия да стане и да си стисне ръката с ротшил в лицето на зеленски.тогава нямаше да видим,това,което става и ,което ще става.Виновен за този развой е руската лакома уста,която ще им затрие Г..АА или империята!!В момента каквито и ....""Успехи"" да имат руснаците те са слаба страна.Вкарват ги все по навътре в блатото и от там излизане....има но без диктатора и с много репарации!Помнете ми думата ще си загубят земята руснаците!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Либеро

    26 9 Отговор
    В момента НАТО провежда " разузнаване с бой" в Украйна. С цената на евтините животи се тества руското оръжие и руската боеспособност, следят се военни честоти дешифрират се сигнали. А защо и да не се пусне малко кръв на съперника.
  • 17 Киевска Рус

    35 6 Отговор

    До коментар #10 от "Киевска Рус":

    Скоро киев пак ще е руски.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тиква Стайл

    1 9 Отговор

    До коментар #18 от "Ехеее":

    Ти кажи Ти на коя страна ще си, не ви говори глупости

    Коментиран от #29

  • 20 TRD

    40 5 Отговор
    Вън т Европа омазаните с кръв американски неонацисти.
  • 21 ИВАН

    35 6 Отговор
    Рано или късно - доброто винаги побеждава .... Русия трябва да я има и трябва да е силна, само това знам, но е достатъчно :))) Привет !

    Коментиран от #22

  • 22 Тиква Стайл

    7 31 Отговор

    До коментар #21 от "ИВАН":

    Прав си, но Путинова Русия трябва да изчезне, за да има свободна и силна Русия.
    Долу тиранина.
  • 23 Изключително точен анализ,

    43 4 Отговор
    именно алчната американска амбиция да унижава Русия чрез бази до самият ѝ праг доведе до сегашната ситуация. Американците могат да си купуват източноевропейска администрация, но не могат да купят сегашното руско ръководство.
  • 24 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Komapak":

    Кой , не става ясно от разсъждението ти !??
  • 25 Тодор Правешки

    5 26 Отговор
    Товарищ Гицов, безплоден напън от ваша страна да оправдавате нахлуването на путлеристите в Украйна! Моля обяснете ми по какви правила непризнатите Донецка и Луганска републики могат да се присъединяват към който си искат, а международно признатата Украйна не може?
  • 26 Петьо Петров

    39 0 Отговор
    Вместо да се плюете и храчите един друг, прочетете статията и се опитайте да разберете написаното. Това са фактите, останалото е пропаганда.
  • 27 А стига не мога да повярвам

    27 0 Отговор
    Тази статия отразявава някакво по различно виждане за случващото се
  • 28 Порно

    19 2 Отговор
    От както сме защитени се чуствам сигурен!
    Комшията чка жена ми и аз го гледам,много е яко!
    Синът ми спи със друго момче,и живеем във хармония!
    Аз си гледам Алф и хич не ми пука!

    Коментиран от #39

  • 29 Виж сега

    30 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тиква Стайл":

    Не съм на никоя страна.Няма никакво значение дали България ще бъде нападната от Русия, Турция или др.Говорим при едно нападение и война.Грешиш много ако си мислиш,че американците ще ни пазят.По скоро ще ни използват за стръв да си се думкат със руснака,а пък ние ще мрем заради тях.Тази война не е наша.Те си ги мерят .А ние ще оберем пешкира.
  • 30 Стефан Петров

    33 4 Отговор
    Браво за публикацията. Една статия с истина и без пропаганда. А западът се приближава към фашизма и ние с него. Той смята,че съществува само едно мнение и това е неговото. Друго не само не може да се изказва, но и да съществува. Забраната на руските ТВ канали е само в тази насока. Очаквам антируската параноя да достигне нови висоти- например да се гонят от работа завършилите образованието си в СССР или Русия, завършилите руска филология, преводачи в руски и т.н. По логиката на запада те са проруски настроени и почти нейни шпиони. А като закриваме руските ТВ канали да открием Министерство на Истината както пише Оруел. Истината е само една- това, за което предупреждаваше Бертолд Брехт през 1946г. и Наоми Клайн през 1976- САШ и респективно запада се приближават до фашизма.

    Коментиран от #37

  • 31 Махни капаците

    29 2 Отговор
    Чудесна статия. Благодаря на автора и на Шпигел за обективност и истината. Жалко, че промития мозък на някои вече не е в състояние да възприема реалността.
  • 32 ПСР

    20 2 Отговор
    Има доста логика и достоверност в тази статия.
  • 33 чифута

    27 1 Отговор
    Най - накрая една разумно, умно и актуално написана статия във Факти! Поздравявам журналиста за смелоста и характера, за честността и реалното предаване на фактите! Да си жив и здрав, Антоне!
  • 34 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тиква Стайл":

    ФФФирки правиш ли?
  • 35 Разбира се, че можеше

    1 0 Отговор
    Както можеше да се предотврати и ВСВ ако Хитлер беше взел цианкалия преди избухването и.
  • 36 тикви

    0 11 Отговор
    Защо се наказват руснаците а не им пуснат една умна бомбичка
  • 37 чифута

    22 1 Отговор

    До коментар #30 от "Стефан Петров":

    Абсолютно съм съгласен с вашето мнение, и ви поздравявам за тона, за изказа, за политическата ви грамотност! Моето мнение е, сходно до вашето, макар и леко по - рязко!
    С фашизма и бендеровчината светът трябва да се справи веднъж завинаги! За сега за това допринася сдинствено Путин, поел ролята на защитник на онеправданите, на правдата и на човешките ценности!
    Да сте жив и здрав!
  • 38 Копипасте

    12 1 Отговор
    В месбг.орг е статията! "Тайните биолаборатории на Пентагона"
    Американската армия произвежда смъртоносни вируси, бактерии и токсини в нарушение на Конвенцията на ООН, забраняваща производството на биологическо оръжие. Документи от Пентагона разкриват шокиращи факти по военна програма за биологически експерименти в САЩ и по света.
    НОВИНИ
    Twitter/dgaytandzhieva
    За Украйна на картата има нарисувани няколко такива лаборатории! И в Грузия има такива лаборатории! Ако е истина - възможно ли е и това да е една от причините за тази руска "заигравка"?! Не броим Чернобил, за където тихичко се чу, че било имало "заложници" от американски произход "взети" от руснаците?! Да не споменаваме пак и за глупавото еруптиране на Зеленски насред Европа, че Украйна може и ще прави атомна бомба!?

    Коментиран от #43

  • 39 В кой град

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Порно":

    В Русия си?
  • 40 Ако това или онова

    2 9 Отговор
    Колко по-лесно щеше да е Русия просто да се демократизира и да стане нормална държава - икономически развита. Щеше да й пука и дреме кой на какво е член...
  • 41 Стефан Петров

    16 0 Отговор
    На 10.05.2007г. известната журналистка Наоми Вулф публикува в английския в-к Гардиан статия под името- "Пътят на Америка към фашизма" и в нея дава 10 признака за приближаването към него. Те са:
    1.Създайте плашещ образ на вътрешния и външен враг
    2.Създайте ГУЛАГ
    3. Сформирайте собствени щурмови отряди
    4. Организирайте следене на гражданите
    5. Не давайте спокойствие на обществените организации
    6.Практикувайте произволни арести и освобождавания
    7. Заплашвайте "господарите на ума"- има се пред вид научната, културна и политическа интелигенция
    8.Установете контрол над пресата
    9. Инакомислието- синоним на държавна измяна
    10. съсредоточете цялата власт в своите ръце
    Всеки признак е подробно обоснован.Виждаме,че изминалото време нещата в САЩ се потвърждават и засилват.
  • 42 Анка Картечарката

    0 21 Отговор
    Автора на статията Антон Гицов е от кохортата слуги на Кремъл,Петоколонник,комуне и в червата,нещатен сътрудник на ДС.Ако очаквате от такива хора безпристрастна или обективна статия,означава че сте много наивни или заблудени.
  • 43 Стефан Петров

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Копипасте":

    Господине в Украйна има 15 официални такива лаборатории Възможно е да има и неофициални. Такива има в Грузия, Таджикистан и Узбекистан.
  • 44 ДжафДжаф

    6 4 Отговор
    Автора откровенно е преразказал официалната версия на Кремъл по въпроса, което разбира се е добре от гледна точка на баланса в това сайтче. Определено, обаче нещата не стоят баш така. И децата вече са разбрали, че претенциите към НАТО бяха просто повод за започване на операцията! Ако проблема беше в НАТО, то Русия трябваше да нападне първо Естония, чиято граница минава на 5км от Санкт Петербург, което разбира се не е изключено и да се случи някой ден! Путин е руски патриот и действията му се определят изцяло по патриотични подбуди. От 2014-та в Украйна се провеждаше политика на етническо прочистване на руското население с елементи на геноцид. За целта укронацистите се опитваха да се възползват от прикритието на САЩ и НАТО, така както Живков през 1984-та се възползваше от прикритието на СССР против турците и Турция! През 2010-та година руснаците спечелиха изборите в Украйна с 53%, което тогава беше реалният процент на руското население. После укрите предадоха Крим доброволно за да се отърват от руското население и съзнателно подпукаха руснаците в Донбас. За 8г минус 6млн руснаци в Украйна или под 40%! Путин осъзна, че няма на къде повече и направи това, което трябваше да направи още 2014-та година. Не НАТО употреби Украйна, а укронацистите употребиха НАТО и почти успяха!!!
  • 45 Жив съм

    7 0 Отговор
    Това е истината! Германия, Япония и Италия не фигурират в анализа защото са все още окупирани след края на ВСВ!
  • 46 От чужбина

    3 0 Отговор
    Има един български филм " Донбаска пролет". Потърсете го из интернета. Има го във Фейсбук.
  • 47 Мери

    8 0 Отговор
    Статията е точна.За да станеш член на ЕС и свободна да пътуваш и търгувал първото условие е да си член на Нато. А тази военна организация не пази а напада .Можеха да се договорят с Русия и да се избегне войната. Путин не е казал никъде че е против разширение на ЕС.,А само на Нато
  • 48 резервист

    10 0 Отговор
    Прав си човече! САЩ защитават "интересите си" къде ли не. Те са пряко отговорни за стотици хиляди човешки жертви! И какво от това? Никой не е потресен или даже притеснен. Германците даже приемат "търсещите спасение" азиатци да вдигат полите на жените им по улицата. Защо така? Само че ние всичко удобно забравяме. Англо-саксонските кукловоди доволно потриват ръце - нека славяните се избиват едни други. Те са "низша раса". Сега очаквам Киро да уволни и тебе. Щото не скачаш.
  • 49 резервист

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тиква Стайл":

    Типичен тиквен стил
  • 50 Машала

    5 1 Отговор
    И най-големият тъпанар разбира, че всяка война започва от САЩ. Това им беше целта! От както дойде Тръмп и тоя слабоумния след него гледаха само това! Как да скатар Европа и Русия! Войната е необходима на САЩ - слаба Русия и слаба Европа! Лошото е, че Европа му пригласяше а другарят Путин си помисли, че ще става император!
    А пламне ли война, всички откачат! Едни за пари, други са откачили по рождение, трети от страх и паника, а никой не мисли, че света зависи от един луд и едно куфарче! Когато СССР се разпадна и Европа бе подала ръка на Русия сега шяхме да имаме Европа по силна от САЩ! Ама нанай!
  • 51 Сър Пичук

    3 5 Отговор
    Хубаво писание. Но едностранно.
    Разговорите за неразширяването на НАТО са били водени при една политическа обстановка, която впоследствие се е влошила до голяма степен благодарение на Русия. Тя употреби сила на няколко пъти срещу свои съседи, откъсна части от тях и това беше много ясна червена лампа както за държавите, които в миналото са били жертва на руска агресия, така и за НАТО. Русия продължаваше да се държи така, все едно има дадени сфери на влияние, в които може да прави всичко, което пожелае и не дължи обяснение на никой за нищо . Тя не отчете, че тези държави са вече суверени такива и тя не може да се разпорежда със съдбата им. Да, конфликта можеше да бъде избегнат, но нека не забравяме, че за всеки конфликт са нужни две страни. Русия не направи нищо, за да даде гаранции за сигурност на съседните и европейските държави, а с действията си само увеличаваше техните страхове. Относно Украйна, там тя имаше в дълги периоди лоялни на Русия Президент и правителства, които можеха да направят много за премахване на антируските настроения. Освен това можеха да бъдат предприети и политически и икономически стъпки. Нищо такова не беше направено, а беше заложено на директни политически вмешателства, фалшификации на избори и ултимативно говорене. И ето ни сега тук. И няма невинни. Виновни са и Запада и САЩ и Русия и Украйна, а кой, колко точно сега няма значение. Важното е да се направят правилните изводи, да се извлекат поуките и да започнат да се решават пр
  • 52 Абе

    0 2 Отговор
    Как да е виновен ЕС, САЩ и НАТО на един въоръжен кретен, че е кретен
  • 53 Защо

    0 0 Отговор
    Да има виновни други същества за наглостта на крадците и убийците. Няма естествено НО ТЪЙ КАТО проблемите възникват след като сътворят лайн...., вече е станало КЪСНО
  • 54 незнайко

    0 0 Отговор
    Плревъзходна статия ! Браво !