Last news in Fakti

4 Март, 2022 10:00 2 923 46

С войната в Украйна Путин извади Европа от дългогодишна летаргия

  • русия-
  • европейски съюз-
  • владимир путин-
  • олаф шолц-
  • нато

И все пак най-забележима в голяма степен е неочакваната промяна в германската политика

С войната в Украйна Путин извади Европа от дългогодишна летаргия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С войната, която Русия започна в Украйна, Кремъл доведе до забележителен резултат – извади Европа от летаргия, която продължи над три десетилетия.

След края на Студената война и колапса на Съветския съюз Старият континент остана удобно сгушен под ядрения чадър на САЩ и неглижираше отбранителния си капацитет.

Но Путин сложи край на това със „специалната“ си операция срещу Украйна. Само за няколко месеца Кремъл успя да предизвика преодоляване на вътрешното разделение в Европа, а и в евроатлантическите отношения. Когато щедро разпространяваните кадри на безкрайни колони руски танкове и зъзнещи в укрития украинци започнаха да обикалят света, стана ясно, че егоизмът в политически план трябва да отстъпи. Реалността принуди редица гледащи „с любов“ на Путин държавници да го поставят „в ъгъла“. Дори и „верните“ на Кремъл хора като чешкия президент Милош Земан или унгарския премиер Виктор Орбан, макар и с нежелание, отстъпиха пред идващата откъм Москва студената реалност. Стигна се дори дотам, че у „мило“ отнасящата се към Путин лидерка на френските националисти Марин Льо Пен, се изпари желанието да промотира тези си чувства, посочи "Политико".

И все пак най-забележима е в голяма степен неочаквана промяната в германската политика.

Често описван като предсказуем и "роботизиран", канцлерът на Германия Олаф Шолц се окуражи след нахлуването на Русия в Украйна, разбивайки политическите табута, за да насочи Германия към "нова ера", която може да промени ролята ѝ на световната сцена.

Само допреди няколко седмици германските медии открито питаха "къде е Шолц?", упреквайки социалдемократа в липса на лидерство по належащи въпроси като пандемията от коронавирус и влошаващата се криза в Украйна.

Но нападението на Москва над Украйна миналата седмица подтикна канцлера към действие, чиято кулминация бе речта, която коментаторите нарекоха "историческа".

Шолц, който е на поста си едва от три месеца, говори с необичайна яснота, когато представи редица промени в отбраната и външната политика, които обещават да преобърнат десетилетното нежелание на Германия да се захване с промяна в политиката си по отношение на Бундесвера.

"Украинската криза промени канцлера. А сега той променя и нашата страна", констатира най-продаваният в Германия вестник „Билд“.

Обръщайки се към извънредна парламентарна сесия, Шолц заяви пред нацията, че "сега се намираме в нова ера".

В страна, преследвана от следвоенна вина, Шолц увери германците, че са "от правилната страна на историята" като съюзници на Украйна.

Сред най-значимите изявления беше обещанието само през тази година да бъдат отделени 100 млрд. евро за модернизиране на хронично недофинансираната армия.

Шолц също така заяви, че най-голямата икономика в Европа ще се ангажира да отделя годишно повече от два процента от брутния вътрешен продукт на Германия за отбрана, надхвърляйки дори целта на НАТО.

По-рано коалиционното му правителство вече отмени забраната за изпращане на оръжия в Украйна и блокира пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, който по времето на Меркел упорито беше защитаван като бизнесначинание.

Този ход донесе облекчение на САЩ и европейските партньори, които бяха започнали да поставят под съмнение решимостта на Берлин да се противопостави на Москва.

Някои наблюдатели изказват предположения, че може би не е случайно, че руският президент Владимир Путин е определил момента на нахлуването след напускането на канцлера-ветеран Ангела Меркел. Да не забравяме също, че в Пекин имаше зимна олимпиада, станала повод стопанинът на Кремъл да се разходи до столицата на Поднебесната империя. Да „открадне шоуто“ на Китай с инвазия в Украйна, докато атлетите се надпреварваха в Пекин, беше изключено. А и нали заради олимпийските игри – като идея – в древността все пак е имало т. нар. олимпийско примирие, за да има спокойствие за състезанията?!

Путин беше изградил работни отношения с Меркел, основани на взаимно уважение и обща история на живот в бившата комунистическа Източна Германия.

Но ако е виждал – с удоволствие - слабост, докато новото правителство в Берлин стъпваше на крака, радикалните действия на Кремъл изглежда са активизирали не само Шолц, но и цялата нация, което се видя, след като повече от 100 000 души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу руската инвазия.

Списание „Шпигел“, което някога описа Шолц като "олицетворение на скуката в политиката", похвали канцлера, че е проявил "лидерство, което липсваше през последните седмици".

"Шолц, който често е риторично неясен, не остави съмнение за решителността си", написа „Шпигел“.

Но Шолц и преди е изненадвал наблюдателите.

Като министър на финансите на Меркел той спря заветната дългова спирачка на Германия, за да отпусне вълна от помощ при пандемия, и премина предишна червена линия, като подкрепи пакета за възстановяване на Европейския съюз, частично финансиран чрез съвместни заеми.

Но тези негови действия като че ли останаха незабелязани.

Само че се оказва, че „скучният“ Шолц е всъщност много твърд, последователен и е в състояние да взима решения, на каквито не беше способна неговата предшественичка Ангела Меркал.

Всъщност именно характерната му скука го доказва като надежден и му помогна да спечели парламентарните избори миналата година, като остана верен на прагматизъм, избягвайки гафовете, които сринаха съперниците му от партията на Зелените и от консервативния лагер на Меркел.

Сега той оглавява първата в историята на Германия тристранна коалиция, съставена от Социалдемократическата партия (ГСДП), Зелените и подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП).

Политическият обрат на Шолц бележи повратна точка за неговата лявоцентристка партия ГСДП, която в миналото е подкрепяла тесните връзки с Русия.

Милитаристичната еуфория на Русия е "грубо събуждане", което принуди ГСДП "да изхвърли зад борда десетилетни убеждения", пише консервативният вестник „Франкфуртер Алгемайне“.

Критикуван за „беззъбата“ и безрезултатна визита в Москва, където разговаря с демонстриращия увереност Владимир Путин, Шолц промени на 26 февруари един от темелите в политиката на Германия – страната никога досега не е изпращала оръжия в конфликтни зони. Само че руската инвазия в Украйна беше оценена като епохален момент, който застрашава целия порядък в Европа след Втората световна война.

Всъщност Путин тласна Германия към рязка промяна в курса, след като Берлин се придържаше към първоначалната си позиция в продължение на седмици въпреки нарастващата руска заплаха и натиска от страна на съюзниците от ЕС и НАТО, настроенията в която диктува(ше) Вашингтон.

Поради това от собствените си складове германското правителство ще изпрати на Украйна 1000 противотанкови оръжия и 500 преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър". Правителството също така упълномощи Нидерландия да изпрати на Украйна 400 гранатомета и каза на Естония, че няма проблем да достави на Украйна оръдия, върху което наскоро постави ембарго.

Шолц също така се дистанцира от бившия канцлер социалдемократ Герхард Шрьодер, чието близко приятелство с Путин и безгрижен живот в „горното ниво“ на руския бизнес се превърнаха в срам за партията.

В същото време новият път на Шолц бележи рязко скъсване с подхода на предшественика си, който поставяше бизнес интересите пред разширяващата се пропаст от недемократични промени в Русия.

Светкавичното негативно развитие на събитията ще предизвика поглед от друг ъгъл върху акцента, който Меркел постави върху търговията и диалога с Москва по време на четирите си мандата. И вероятно все повече хора ще започнат да си задават въпроса дали „Мамче“ (германците наричаха дълго време Меркел „Mutti“) наистина е била обективна в оценките си за Путин. А и дали наистина е била загрижена за бъдещето на „децата“ си – германските данъкоплатци.

Да, определено войната в Украйна ще промени Европа. А дали от нея ще има полза самата Русия, ще покаже бъдещето на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гранта ви говори

    39 11 Отговор
    Публикувайте световната карта с американските бази по света - да стане ясно, че Русия е обградена и се отбранява

    Коментиран от #7

  • 2 no name no face no number

    34 11 Отговор
    ЕС е безлична робска територия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само се чудя как Дойче Веле не са я писа

    19 7 Отговор
    тази статия... Такива глупости не земни, че човек да се чуди чия болна глава ги е родила.
  • 5 Анонимник

    16 6 Отговор
    А след 3 дена да очакваме ли препечатка от БиБиСи за ударите на Зеленски по Азовците, които официално му теглиха една.... за хуманитарните коридори? Или ще се премълчи, че да не се окаже, че Руснаците донякъде са били прави колко малко контрол е имало правителството в Киев?
  • 6 благодарности

    9 8 Отговор
    Подобна консолидация на цяла Европа и целият свят - досега не се е случвала. Да благодарим на Владимир Владимирович (за това).
  • 7 Пешо

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гранта ви говори":

    БЪлгария трябва да е неутрална.

    Това беше целта на САЩ! Само те печелят от тези братоубийствени събития!
  • 8 Бат Мишо

    22 7 Отговор
    След Антантата Оста сега НАТО се мъчи да постави Русия на колене пред фашизма и резултата ще е същия
    С МНОГО БОЙ ЗАД УШИТЕ мечката ще ги намести по местата им и червения байрак ще се вее над белия дом като над райхстага- и ако някой поведе българия срещу русия ще получи куршуми в гърба- първия от мене
  • 9 нищо не помага в случая

    12 4 Отговор
    Лошото е , че от слабоумието им не може да ги извади управниците и , затънали в лакомия , с лоясали мъзъци и сърца.
  • 10 ТаУмВзе

    16 6 Отговор
    Чиновничетата на бившата Европа, водят война срещу населението на континента отдавна! Ни Русия, ни окрайна са проблем. Слабоумието и слугинажа на краварите, вече Закопа Европа!
  • 11 Put off

    5 18 Отговор
    Русия ще бъде тотално размазана , а горките руснаци ще си платят скъпо и прескъпо за идиотизма си /непрекъснатото преизбиране на Путофф/. Нищо де , пролет идва , ще има тревичка и коренчета за ядене.

    Коментиран от #16, #21

  • 12 Иван Асен

    13 7 Отговор
    НАТО - УМРЯ ! БЪЛГАРИЯ НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ НАТО !!!!
  • 13 mi6osp

    14 4 Отговор
    Редно е вече да забележим, че същите европейски държавници натовци Шолц, Макрон, които твърдяха многократно, че Русия не може да отнеме правото на Украйна и Грузия да изберат присъединяване към НатО , сега приветстват решението на Украйна и Грузия да не влизат в НатО.
  • 14 шопа

    15 2 Отговор
    "Европейските политици" са над нещата. За тях приоритети са Грета и "зелената сделка", правата на различните, правата на цветните, квотите за жени (макар и фалшиви) и цветни, бюрокрацията в Брюксел и т.н. Те са далеч в облаците от реалните проблеми на хората в Европа.
  • 15 Руча жабетата

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Нацизмът беше смазан навсякъде в Европа с изключение на Галиция и Волиния. Сталин каквото се искаше го правеше,нооо.... Хрушча даде амнистия и на татарските нацисти и на бандеровските нацисти. Сега Русия руча жабетата,а Европа си затваряше очите за 14 000 изтребени в Донбас и Луганск.
  • 16 Анонимник

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Put off":

    Това го слушаме от Първата Чеченска война насам.... Пък и Путин ей сега пада от края на Втората Чеченска :D
  • 17 гост

    12 3 Отговор
    През 2000 г. ЕС прие т.н. "Лисабонска стратегия" според която към 2100 г Европейския съюз трябваше да стане водеща световна сила в областта на научните открития, икономиката, политиката и най-вече в социалната сфера! "Благата да се леят като при комунизма"! Това можеше да стане само върху основата на руската суровинна база. Това застраши световната хегемония на САЩ и те направиха всичко възможно да провалят Европейския съюз и успяха! Сега ЕС играе ролята на послушния пудел на САЩ!

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Извинявайте Към 2010 г! грешката е моя!
  • 20 Пеперуда

    11 3 Отговор
    Всички големи злини за Европа тръгват от Германия.
  • 21 666

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Put off":

    Tе 30 години не могат да се оправят със С.Корея, та с руснаците ще се оправят, аде стига глупости
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БгПатреот

    5 9 Отговор
    ДАНС и Прокуратурата кога ще се самосезират и ще започнат разследване на Бг.Олигархията и ПроРуската шпионска Мрежа ??? Тези които хранят Троловете анархокомунисти насаждащи злоба, омраза и разделение, призоваващи за държавен преврат и сваляне на законно избраното правителство, да отклонят на Исток пътя на ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ !!!!
  • 24 kvy

    12 7 Отговор
    Проблема на обикновените хора в Европа е, че САЩ сложиха навсякъде свои правителства, за да им прокарват политиката. И благодарение на тях и купени те медии успяха да настроят хората срещу Русия. Но светът не е само Европа и САЩ. Доста големи държави запазиха неутралитет във войната в Украйна и негласно така подкрепиха Русия. А тези държави представляват над половината жители на....

    Коментиран от #38

  • 25 kvy

    8 4 Отговор
    ....на света. Седмица, месец ще мине и Русия и САЩ ще се разберат, но последиците на Война ще ги отнесат обикновените хора.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ender

    8 4 Отговор
    Европа си е в летаргия, да изпълняваш заповедите на задокеанския господар не е нищо ново!
  • 31 тролетари от всички страни - бегом за РФ

    5 7 Отговор
    Чудно ми с какво им плащат на путинските тролетарчета ? Надали е с рубли .

    Коментиран от #36

  • 32 Въпрос

    9 5 Отговор
    Нашите sataninski католици са по-праведни и от сатанинския Папа,който някак си бог е инсталирал на земята ,за да "Управлява stadoto си" разбирай хората. Ето какво мислят американските анализатори по този въпрос. С уточнение ,те не са по -умни от българските satrapi!
    Съвсем наскоро, на 17 февруари тази година, анализаторът Майк Уитни отбеляза: „Днес психологическите операции на Вашингтон всъщност са насочени срещу Европа. Целта е да се убедят европейците, че трябва да ходят завинаги под чадъра за сигурност във Вашингтон (известен още като НАТО), за да се защитят от външни врагове. Планът също така има за цел да хвърли лидерите на Европа обратно в задушаващите ръце на чичо Сам. Това са целите на настоящата операция. САЩ предприемат спешни действия, за да гарантират, че европейските им колонии няма да се измъкнат от икономическата и политическа орбита на Вашингтон. Вашингтон също се опитва да забие клин между ЕС и Русия, за да предотврати по-голяма икономическа интеграция, която неизбежно ще сплете Европа и Азия. Вашингтон трябва да саботира този план, за да запази доминиращата си роля в световния ред."

    Нещо да кажете по въпроса!
    Бедните американски анализатори трябва да си вземат поука от българските дебили!
  • 33 тролетари от всички страни

    6 7 Отговор
    Чудно ми е с какво им плащат на кремльовските тролетарии ?! Надали е с рубли.

    Коментиран от #35, #39

  • 34 124

    8 8 Отговор
    В статията преднамерено се изпускат факти от последните 30 г.

    НАТО продължи да се разширява на изток (14 нови членки) в нарушение на договореностите при обединяването на Германия! Путин дълги години говори, че няма да допусне нарушаването на националната сигурност на Русия. Вместо това Западът + Америка дрънкаха оръжие по руските граници, инсталираха ракети срещу Русия и въоръжаваха украинските неофашисти, отговорни за геноцида в Донбас. ...

    Сега Западът + Америка манипулират обществото и въвеждат цензура за събитията в Украйна, угодно премълчавайки престъпленията на въоръжаваните и съветваните от тях украински неофашисти, използващи цивилното население за своите цели. ...

    Русия бе длъжна да се защити и ще извърши в Украйна

    Демилитаризация,

    Денацификация.

    (Сега Западът и САЩ изпратиха хуманитарна помощ за 50 милиона долара и оръжие за 380 милиона долара! ... При положение, че от 2018 г. в щатите действа закон, забраняващ продаването на оръжие на неонацистки режими!). ...

    Коментиран от #43

  • 35 Има хор със съвест.

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "тролетари от всички страни":

    Тя не се купува!

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Е тогава

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Има хор със съвест.":

    сте предатели на България. Това е друго, едно е да се продадеш за пари, друго е да предадеш България.
  • 38 Обикновените хора навсякъде

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "kvy":

    са едни неумници и игнорамуси.
    Интересува ги само местният еквивалент на "Маскирания певец".
    През това време елитите си правят каквото си искат, инсталират каквито си искат правителства а обикновеният народ праща СМС-си да гласува са маскираната крава или квото животно има там.
    И после плаче.

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 kvy

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Обикновените хора навсякъде":

    За жалост си доста прав!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 RR 2021

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "124":

    Кой режим е неонацистки, този който атакува фронтално съседите си или този който е нападнат,той Хитлер също обвиняваше Чехите за судетските немци за това прегази Чехия,Австрия е присъедини, защото бири германци и трябва да бъдат в Райха,аналогично Путлер ни съобщи ,че украинците са руснаци и не може да са суверенна държава,като ги обвини в тормоз над руснаците в донецк

    Коментиран от #46

  • 44 ComfortablyNumb

    4 2 Отговор
    Проблема Русия трябва да се решава. Въшката излезе на чело!
  • 45 За протокола

    2 0 Отговор
    Добрата новина е, че Европа ще се върне към истински важните проблеми на днешното време и ще спре да се занимава с глупости като джендърство. ЛГБТ права, измислени "зелени" проблеми и т.н.
  • 46 Сър Пичук

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "RR 2021":

    Ако едно нещо квака като патица ходи като патица и се държи като патица, то то е патица!