Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Март, 2022 08:00 6 850 41

Ядреното оръжие на Украйна /част втора/

  • украйна-
  • русия-
  • ядрено оръжие

Появата му би променило всичко

Ядреното оръжие на Украйна /част втора/ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По отношение на ядреното оръжие, като че ли никой не взема темата на сериозно. Появата му веднага би променило разпределението - Украйна би могла с лекота да спечели всички териториални конфликти с руската федерация и да диктува условията на Москва. Всички руски проекти биха се сблъскали с украинските и съюзниците ѝ.

Пълна победа! Украйна взема Донбас. После Крим. Диктува условията за тръбопроводите като компенсация на бойните действия. Това е доста умен и печеливш ход. Нещо подобно направи Великобритания с бившата си колония - Индия, когато я раздели на две държави - индуска и мюсюлманска. И на двете помогна да се "обзаведат" с ядрено оръжие. Така и двете държави достигнаха до конфликт, който продължи години. При това, ако Индия просто помогна при разработването на ядрено оръжие, то на Пакистан просто бяха предадени документите за производството, които по официалната версия са били откраднати.

Украйна разполага и със собствени научни ресурси - специализираните научни институти в Харков и Киев. Върху атомните електроцентрали на Украйна, които се използваха за производствен процес, специалистите на "Росатом" постепенно губеха достъп - Украйна заяви пълен преход към американското специално гориво. Наскоро говорих с бившия енергиен министър на Украйна и попитах колко това е опасно. Той отговори кратко: "Прецакано е!" Технически неграмотен човек съм и не мога да ви кажа какво точно означава това.

Но още тогава трябваше да се замисля, защо той и неговите колеги изведнъж започнаха да се консултират с Москва. Започна и акумулирането на всички човешки ресурси. След това изведнъж започна изненадваща решителна чистка на тила – В Казахстан, Азия и самата Русия. Спешна подготовка за операция.

Дали украинците започваха нещо да произвеждат или британците донесоха компоненти – не знам. Защо информацията не дойде от висшите кръгове близки до Путин? Явно, за да не изглежда като Колин Пауъл в ООН. Видимо бяха нужни по-сериозни доказателства, ако могат да бъдат намерени. Но само тази версия е достатъчна да обясни всичките странности на руско-украинската война. От тази седмица и аз мога да кажа това.

Игор Димитриев
политолог


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    79 17 Отговор
    На бандеровските фашисти само ядрено оръжие им трябва...
  • 2 Само да попитам

    65 17 Отговор
    Интересно ми е,тези полухора,които пишат такива идиотщини,какви наркотици взимат?
  • 3 data

    39 16 Отговор
    По безумни доводи не можахте ли да измислите ? Ядреното оръжие нито се разработва , а още по малко произвежда за 2-3 седмици .

    Коментиран от #6, #7, #13

  • 4 Въпросче

    22 18 Отговор
    Хм . Украинците си гръмнаха Чернобил че им беше писнало от Ссср . Какво ли и на кого могат да навредят ако разработят ядрено оръжие .
  • 5 mi6osp

    47 9 Отговор
    Прав е авторът, че появата на ядрено оръжие в Украйна би променила всичко.
    При поява на ядрено оръжие в съседна неприятелска държава всяка съседна ядрена държава ,без изключение, просто ще изтрие новата от картата и така ще ликвидира опасността от ядрено нападение
  • 6 Да бе , да. ! 😜

    41 3 Отговор

    До коментар #3 от "data":

    А смяташ ли че Пакистан сам си е създал атомно оръжие , в резултат на дълъг научен процес , лаборатории , опити ....
  • 7 mi6osp

    41 3 Отговор

    До коментар #3 от "data":

    Украйна разработва ядрено оръжие от 2014 г.
  • 8 🤣🤣🤣

    33 12 Отговор
    Краварите ги е страх самолетои да закарат там, ти искаш ядрено оръжие да им закарат... що не си виждате акото в гащаците бе?
  • 9 ТаУмВзе

    17 3 Отговор
    Само изпердашили легена на Пропагандата ей!
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    49 2 Отговор
    Браво на г-н Димитриев, зачочналата разработка на ядрено оръжие е Основната причина Украйна да стане домакин на хубавата руска инвазия. Хохли и Ядрено оръжие е опасна комбинация впредвид Пироманските наклонности на украинците. 😀😀😀✌Z✌

    Коментиран от #34

  • 11 дедо Герчо

    12 1 Отговор
    ПРОЗЗЗ ПОЛИТИКАН...ХЪХЪХЪ...
  • 12 пьешу

    28 3 Отговор
    "Появата му веднага би променило разпределението - Украйна би могла с лекота да спечели всички териториални конфликти с руската федерация и да диктува условията на Москва." - до тук четох. пълна гламавщина! като че в сегашния конфликт апцалутното превъзходство на руските сили идва от употребата на атомни боНби. събуждайтесебе!
  • 13 9*19мм

    41 4 Отговор

    До коментар #3 от "data":

    Май не си чул изявлението на Зеления в Мюнхен,че Украйна ще става ядрена държава. И кой ти говори за 2-3 седмици,тук става въпрос за дългосрочна перспектива. Запада защо налага санкции и се бори срещу ядрените програми на Иран и С. Корея. Така,че укрофашистите да не се правят на невинни жертви.
  • 14 Некой си

    30 1 Отговор
    Значи, покрай Путин този анализатор се изпусна да каже, че Англия е виновна за столетната война между Индия и Пакистан, за хилядите жертви, за постоянните военни конфликти между двете, а в същност една, държави.
    И пак се съмнява, че отново англичаните са в основата на конфликта между Украйна и Русия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ortega

    12 1 Отговор
    Ми то и Куба, Венецуела, Никарагуа може да се сдобият с ядрено по тази логика.
  • 17 Ту 160

    15 2 Отговор
    А руснаците ще чакат ли през това време, някой да им диктува ли?
  • 18 Шерлок Холмс

    5 4 Отговор
    Игор Димитриев е измислен герой това е момченцето с менталните проблеми със сивата снимчица!
  • 19 Аз съм сънчо

    9 0 Отговор
    Има, няма ... за нас това не е толкова важно. Важното е следното: Всички войни от Ирак до сега се водят по следният начин:
    1.Крилати ракети за унищожаване на войната инфраструктура, ПВО, самолети и т.н.

    Което иде да ни каже следното, че око ще и 400 изтребителя да имаме, но територия 500х300км. без противоракетна система ПВО, ама много, ще пускаме хвърчила на 2-рия ден от войната.
  • 20 Пенка Пинджурова плотолог

    1 0 Отговор
    Дааааммм... даааааммм.. Шарени бонбонки и въртележки
  • 21 БОЗА

    11 0 Отговор
    След статията,за атомни подводни лодки в Азовско море,тази днешната уверено претендира,за второ място в ранг листата тъпня на годината...прави приятно впечатление факта,че автора е творчески колектив,а не конкретно име...все пак някакво чувство,за срам и самосъхранение... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 22 Джим Джонсън политолог

    8 4 Отговор
    Украйна вече не съществува! В САЩ бунтовете са въпрос на малко време да се нацепят обединените щатите на малки държави.
  • 23 Сър Пичук

    7 13 Отговор
    Носи се вода от девет дерета за да се оправдае агресията на Кремъл.
  • 24 Блабла

    14 4 Отговор
    Брех, кво им става днес на тия автори... В статиите им почват да се появяват и зрънца истина. Авторът в известна степен е прав, но там има и много други причини, според мен не по-малко важни:
    1. Денацификация
    2. Демилитаризация
    3. Превантивен удар
    4. Писмена гаранция от НАТО, че Украйна няма да встъпи в НАТО
    5. Защита на руското население в Украйна.
    6. И колкото и абсурдно да звучи: Независима и впоследствие силна (икономически) Украйна.

    Мързи ме да давам разяснения по всяка точка, но преки и косвени доказателства има колкото искаш.

    Коментиран от #29

  • 25 Анонимен

    3 0 Отговор
    Това ли е част втора?!?! Това е копи пейст на част първа със запетайките! Кой във ФАКТИ чете статиите преди качването им за четене, кликане, коментари, пласиране на рекламки и генериране на НЕТ-трафик?!
  • 26 Факти е фекала на българската

    3 0 Отговор
    Журналистика
  • 27 ДДС

    10 1 Отговор
    От САЩ да кажат за биологичните лаборатории. Засега казаха само че правят всичко възможно да не попаднат в ръцете на Русия но по-важното е защо тези лаборатории са на хиляди километри от САЩ и какви разработки са правени там?
  • 28 ДжафДжаф

    9 1 Отговор
    Основната причина за скоротечното нападение е концентрацията на украински войски в района на Донбас и подготвяната офанзива! Факт е обаче, че от първият ден на нападението руската армия атакува приоритетно ядрените обекти, което означава, че ядрената програма на Украйна също е фактор, който е принудил Путин да избърза. Според руската военна теория, за да е гарантирано успешна една офанзива е необходимо съотношение на силите като минимум 3:1! Русия нападна на фронт от над 3000км, с армия, чиято численост беше по-малка от тази на украинската армия, в сезон, когато чернозема се превръща в лепкава кал- распутица! Това не е просто грешка. Очевидно е имало сериозна причина за да се избърза, при това не една! Първата цел на офанзивата е постигната, като е отнета възможността на украинската армия да атакува Донбас, основната групировка на украинската армия е под заплаха за пълно унищожение и същевременно са блокирани основни ядрени обекти. Предстои прегрупиране, задействане на допълнителни сили и сериозна корекция в логистиката.

    Коментиран от #31

  • 29 Сър Пичук

    7 7 Отговор

    До коментар #24 от "Блабла":

    1. Неонацисти има навсякъде, дори в Русия, но да обявяваш цяла държава за нацистка заради отделни групи си е фашизъм/комунизъм, при който преследваха цялата рода заради 1 "враг".
    2. Защо демилитаризация?!?!?! Украйна не е аграсивна държава и не е нападнала никого. Единствената причина Кремъл да иска това е, защото смята, че ще сложи негово марионетно правителство, което да купува оръжие от Москва.
    3. Отново, Украйна е суверенна държава, която не е заплаха за Русия и няма никакви основания за "превантивен удар". Такова животно в международното право не съществува.
    4. Писмената гаранция от НАТО ще струва ли повече от договора от 1995г, според който Русия е гарант за териториалната цялост на Украйна.
    5. Само за руското население ли? Ами за другите етнически групи? И не трябва ли да има реципрочност? Защото в последния век Русия е асимилирала и унищожила над 200 народа.
    6. Ако Русия е в орбитата на Русия това няма как да се случи. Историята не познава независима, просперираща и икономическа силна държава, която да е била или да е в орбитата на Кремъл.
    Наистина бла-бла...

    Коментиран от #40

  • 30 Ум царува ум робува, ум патки пасе

    1 3 Отговор
    Украинците повярваха на руснаците и сами си предадоха атомните бомби.

    Коментиран от #35, #38

  • 31 Сър Пичук

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "ДжафДжаф":

    Аха, основната причина за нападението от Русия над ЦЯЛА Украйна е опитът и да си върне отцепените от Русия и държани вече 12 години с нейна помощ СОБСТВЕНИ територии.
    А това за ядрената програма на Украйна и "биологичните" и оръжия, го слагам в графата "химически оръжия на Саддам Хюсеин".
    Отново бла-бла.

    Коментиран от #32

  • 32 ДжафДжаф

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Сър Пичук":

    От 14-та година руското обществено мнение беше за военна интервенция. Единственият, който беше против и спираше неизбежното беше Путин и олигарсите около него! Путин говореше и говори за преврат, но призна изборите след преврата, не прекъсна дипломатическите и търговско-икономическите отношения с Украйна, а като капак седна да преговаря с Порошенко! Напрактика, украинските танкове, които 8г обстрелваха Донбас се движеха с руско гориво и руски резервни части! Руснаците не можеха да се поберат в кожите си от дивотиите на Путин! Въпроса е: Кое накара Путин да преосмисли цялата си 8-годишна политика спрямо Украйна! Очевидно е, че това не е просто случайно хрумване! Този човек никога не се е занимавал с импровизации. При него всичко е внимателно планирано!!!

    Коментиран от #33

  • 33 Сър Пичук

    3 6 Отговор

    До коментар #32 от "ДжафДжаф":

    Това, което пишеш не е оправдание. Фактите са, че още през 2014г Русия нападна една суверенна държава, която по договор трябваше да пази и всичко случващо се днес е следствие на това.
    Или с други думи - агресията за да запази резултатите от предишна агресия не може да е оправдание.
  • 34 Подлого

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    Вземи млъкни.Изчезвай в Сибир да дереш гъби.Продажна душицо
  • 35 Фатмак

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ум царува ум робува, ум патки пасе":

    Украинците никога не са имали атомни бомби. Това че са били разположени на нейна територия не значи че са били нейни. Все едно да гажеш че сега гермаците или не знам кой още из Европата имат атомни бомби.
  • 36 хмм...

    5 0 Отговор
    до автора на тва гореизсраното т.е. написано ... що ли чета тази глупост,ами не слеза в мазето си сглоба една яатомна бомба...зер щом е толкоз лесно - и аз ще да мога
  • 37 Никой

    3 3 Отговор
    ФАКТИ събират руски рубли. Нали разбрахте,че банкови трансфери само в рубли от нацистка Русия.
  • 38 Калбо

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ум царува ум робува, ум патки пасе":

    Руснаците също повярваха на украинците че няма да се включат в такъв Алианс който да бъде срещу тях
  • 39 тъжна вест

    2 1 Отговор
    Путин загуби и не може да си прости. Руснаците още са дезориентирани, но тепърва ще изпитват резултатите на гърба си. На гроба на ИЗ ще поставят бюст на Путин.
  • 40 така

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сър Пичук":

    си мислиш от стра и щото не си се събудил още
  • 41 gggw

    0 0 Отговор
    украйна най много да нсправи мръсна бомба или физъл... за ядрено оръжие няма как да стане... никой няма да ги остави