Last news in Fakti

19 Март, 2022 10:00 10 324 13

Новият управител на БНБ – вносен и послушен

  • бнб-
  • управител-
  • гуверньор

Явно обаче управляващите намират централната банка за поредната служба, която трябва да бъде овладяна

Новият управител на БНБ – вносен и послушен - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Стефан Антонов за "Гласове"

Отказът на управляващите да предложат кандидат за управител на Българска народна банка (БНБ) има една причина – никой не желае да бута България към еврозоната и да запише името си в историята като първия човек, наложил на страната си външно индуцирано обедняване.

Според няколко източника на „Гласове“ от ръководството на „Продължаваме промяната“ са разговаряли с представители на ГЕРБ и са ги помолили те също да не предлагат своя номинация, за да се прекрати започнатата в началото на март процедура, а нова да се инициира в близко бъдеще.

Предложението да стане управител е отказал и професорът от ИНСЕАД Илиян Михов. В неговия случай е имало позоваване на трудов договор с университета до 2023 г., но реалната причина е била нежелание да се забърква в интриги, още повече като се има предвид близостта му до кръга „Капитал“.

От „Продължаваме промяната“ са си дали сметка, че не могат да си позволят за издигане и номинацията на „Има такъв народ“ – Любомир Каримански. Днешният председател на бюджетната комисия в парламента е сред хората, които не крият амбициите си да оглавят централната банка. Той обаче е бил във висшия мениджмънт на една от банките, които не издържаха стрес тестовете на банковия сектор през 2016 и 2019 г. и издигането му би било като директор на западаща гимназия да стане образователен министър.

За парламентарната му група биографията на Каримански го прави да е нещо по средата – хем са склонни да го номинират, хем са склонни и да отстъпят, ако се представи по-силен кандидат.

В крайна сметка, на последните срещи в коалицията са стигнали до извода, че всички достойни кандидати – хора с реален опит, хора с международен авторитет и признание, както и хора с кураж да водят битки и да отстояват националния интерес, смятат приемането на еврото за опасно на този етап от развитието и на България, и на еврозоната.

Следващите седмици са време за спешно търсене на кандидати измежду българи из чуждестранни банки, включително такива на обскурни длъжности и други, които са в явно противоречие с позицията на централен банкер.

Така например, преди две седмици управляващите са мислели да предложат длъжността управител на БНБ на българката Анна Райчева, която работи в нюйоркското подразделение на Citibank. Уловката е, че тя е трейдър, който прави сделки със средства на банката и работата ѝ е да извлича спекулативни печалби от пазарните колебания. Именно трейдингът е в основата на дот ком балона от началото на века и световната финансова криза, което накара мнозина да посрещнат новината за Райчева с чувство за хумор. „Няма значение дали е добра в работата, която върши, или не. Това е обратното на задълженията, които ще има един регулатор на банките“, коментираха финансисти.

Освен нея предложения е получил изпълнителният директор на една от трите най-големи банки в страната, но веднага е отказал. Покана имал и българин на висока позиция в международната консултантска компания „Макинси“. Всички до един обаче са осъзнали предизвикателствата на високата позиция, както и че не са подготвени за отговорностите, които тя носи.

Явно обаче управляващите намират централната банка за поредната служба, която трябва да бъде овладяна и търсят за най-високия ѝ ръководен пост послушни ръководители, а не личности с визия, сила и твърдост да отстояват националния интерес.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bVlgari

    21 5 Отговор
    Лично познавам Г-н Любомир Каримански.Истинско профи,факт.
    Има обаче,обосновани съмнения да "дълбоки"връзки с ДПС.
    Просто бизнеси,нищо лично,би казал поетът.
    Михов е величина.Неопетнетнена,при това.
  • 2 ТаУмВзе

    25 7 Отговор
    Важното е едни кинти да се Крадът и перат. Нищо друго не е важно!
  • 3 Пак

    11 13 Отговор
    Са се активизирали тиквените лакей
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гошо

    9 11 Отговор
    Владислав Горанов - доказан мошенник и като изгърми , просто му образувате ново дело и готово
  • 7 Йеронимус БОШ

    17 12 Отговор
    Единственият шанс за нормален управител на БНБ е Бойко Борисов. Честен , човечен , справедлив. А и разбира от авоари. Има си даже цели чекмеджета. Освен това вече е и нещо като втори Мандела , след епохалното му пускане от ареста !
  • 8 ЛегнаЛангеЛ

    10 10 Отговор
    БОЙКОВЩИНАТА е новата ни национална доктрина. Чрез ПРОСТАЩИНА към прогреса !
  • 9 Пабло Ескобар

    16 2 Отговор
    Приключват ни! Няма БНБ! Няма България!
  • 10 Летописец

    17 4 Отговор
    " В крайна сметка, на последните срещи в коалицията са стигнали до извода, че всички достойни кандидати – хора с реален опит, хора с международен авторитет и признание, както и хора с кураж да водят битки и да отстояват националния интерес, смятат приемането на еврото за опасно на този етап от развитието и на България, и на еврозоната. " Та ,не е ли най-добре да се поспрем с ентусиазма за еврозона и евро , а ?!
  • 11 По-голяма измислица не бях чел

    9 15 Отговор
    С приемането на еврото българина щял "индуцирано да обеднее" каквото и да значи това?!Авторът да ми даде пример коя държава е обедняла с приемане на еврото краткосрочно и дългосрочно!Дори и гърците,които уж са в криза от 15 години са къде къде по-богати от нас с по минимални пенсии от по 1000 евро(2000лв),а пък цените на стоките същите!Тия къде агитират против еврото са същите,които навремето преди 25 години агитираха против НАТО и ЕС.Точно те са тия,които 33 години пият от народната кръвчица!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Никаква Евро зона!

    10 6 Отговор
    Национално предателство от най висок клас!!
  • 13 ОТ ТВОЕТО ПИСАНИЕ ПО

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "По-голяма измислица не бях чел":

    ГОЛЯМА ИЗМИСЛИЦА НЕ БЯХНЕ ЧЕЛИ ЧУЛИ И ВИЖДАЛИ.... ДАВАШ ПРИМЕР ГЪРЦИТЕ...... АМИ ЗЕМИ КАЖИ ПРЕДИ 8 ГОДИНИ КВИ БЯХА ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ НА ГЪРЦИТЕ.... ДВЙНО И ТРЙНО ПО ГОЛЕМЕ ОТ СЕГАШНИТЕ.. С КОЕТО СЕ ПИТВЪРЖДАВА СТАТИЯТА ТУК ЧЕ ЕВРО ЗОНАТА ПЕРМАНЕТНООО СВИВА И ОБЕДНЯВА НАРОДИТЕ...