Last news in Fakti

20 Март, 2022 10:00 3 421 115

Как работи руската военна дезинформация

  • русия-
  • владимир путин-
  • пропаганда-
  • дезинформация-
  • кремъл

Единствените работещи мерки са по-голямото количество истинска информация, критично мислене и медийна грамотност

Как работи руската военна дезинформация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пропагандата на Путин, която е част от войната му, не може да се определи като неуспешна - щом тезите, с които се оправдава инвазията, се възприемат от мнозина, включително в България. Анализ на Георги А. Ангелов.

И в социалните мрежи се води война - роднини, колеги и приятели водят ожесточени спорове заради войната в Украйна. Дезинформации се превръщат във "факти" и "мнения", превземат малки и големи медии и дори намират място във високорейтингови телевизионни програми. Вече и в издания с традиции можем да прочетем дезинформации като "Азовци" са взривили сграда с 200 души, за да спрат евакуацията в Мариупол" или "няма битка за Украйна, има война срещу Русия и тя се води от САЩ" и после да видим ефекта на социалните мрежите, които работят като супермощен усилвател с алгоритмите си, настроени да показват повече от същото на потребителя.

Какво е психологическа война?

Тази абсурдна ситуация, в която се взима страната на агресора, показва колко успешна е пропагандата на Путин, която е част от войната му. Пропагандата е част от т.нар. психологически операции, чиято цел е намаляване на бойните действия, а в идеалния вариант дори може да ги направи и ненужни. Психологическата война се изучава във военните училища от почти век. Психологическата операция, подпомагаща "възраждането" на СССР и сферата му на влияние, е организирана като по учебник. В последното десетилетие нееднократно бяха провеждани т.нар "стратегически" операции по създаването на "благоприятна среда" за предприемането на военни действия зад граница. "Оперативни" психологически операции подриват доверието във "вражески" лидери, а в някои случаи убеждават населението да сътрудничи по един или друг начин за постигането на поставените тактически цели, пише още в учебниците. Не ви ли звучи познато?

Още през 60-те години на миналия век българският психолог Спиридон Казанджиев посочва, че пропагандата "трябва да почива върху присъщи на човешката природа особености като любопитство, сензация, слабост към слухове, потребност да се търси в тежки моменти виновният, нужда от авторитет, желание да се представим като добри и справедливи. От друга страна, пропагандата трябва да бъде съобразена с психологията на този, срещу когото се извършва - с неговото културно ниво, народностно съзнание, обществена дисциплина, традиции както в семейния, така и в социалния живот, морал, религия и пр. Най-сетне пропагандата трябва да се съобразява с конкретните условия, нужди и затруднения".

Нека да видим няколко основни примера на успешно вкоренили се в съзнанието на българина руски пропагандни тези, с които Путин се опитва да оправдае разпалването на войната:

Украйна се управлява от фашисти

Основно "оправдание" на Кремъл за войната е, че Украйна е "нацистка" държава. Главна опорна точка е съществуването на батальона "Азов". Доброволното военно формирование възниква през 2014-а година с ядро от футболни хулигани и крайни националисти и вече от години е част от украинската армия. Но крайнодесните политически формации нямат тежест в страната. На изборите през 2019-а година крайнодясната партия "Свобода" събра под пет процента и не влезе в парламента. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е от еврейски произход, се обърна към руския си колега с въпроса "Как бих могъл да съм нацист?".

Украйна извършва геноцид спрямо руснаците

Владимир Путин оправда инвазията си и с геноцид спрямо руското население в Донбас от страна на украинските власти. Геноцидът е "унищожаване на нация или етническа група". Че няма геноцид беше потвърдено в доклади, публикувани от Съвета на Европа, Върховния комисар на ООН по правата на човека и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ. Ако имаше геноцид, "загрижената" Русия можеше да алармира горепосочените организации и да го спре. А в обсадения и бомбардиран от Русия индустриален град Азов почти цялото население е рускоговорящо. С други думи руснаци убиват руснаци, за да спре геноцидът над руснаците.

Украйна избива собствения си народ в Донбас

Голяма част от Донбас, в който са т.нар. Донецка и Луганска народни републики, се контролира от Русия чрез местните сепаратистки правителства от 2014-а година.

Според кремълската пропаганда цивилните жертви на украинската армия там са между 13 000 и 14 000 души. Всъщност това са всички жертви от двете страни на конфликта, като цифрата е взета от доклад на ООН. Цивилните жертви от двете страни до 2020-а година са 3400, като 2084 от тях са загинали преди примирието от Минск (2015 г). Примирието е постоянно нарушавано и от двете страни. По данни на ОССЕ от 2016-а до 2020-а година броят на цивилните жертви е 946, от които 227 са на територията, контролирана от украинското правителство, а много повече - 657,са в териториите под контрола на проруските сепаратисти. От статистика на ОССЕ за 2020-а година се вижда, че смъртността се дължи съвсем не толкова на артилерийския или друг обстрел (воден и от двете страни), колкото на мините и невзривените боеприпаси.

Наблюдателите са установили и голям брой нарушения от страна на местните власти на човешките права в териториите, неконтролирани от Киев, като ограничаване на правото на придвижване, мъчения, беззаконие, изчезване на хора и т.н. Границите към Украйна са почти затворени.

САЩ имат биолаборатории в Украйна

Твърдението, че САЩ имат лаборатории за биологични оръжия в Украйна, с които застрашават "славянските" народи е старо, но преди седмица външният министър на Русия Сергей Лавров и армията я съживиха с добавката, че оръжието било "етнически ориентирано".

Както всяка пропагандна лъжа, и тази стъпва върху истина. В Украйна има лаборатории още от съветско време, които са финансирани от американското правителство по програмата за ограничаване на военната заплаха. Руските медии показаха копия от заповеди на Министерството на здравеопазването на Украйна за унищожаване на смъртоносни патогени в няколко от тези лаборатории. Показани бяха и документи от лаборатории в Полтава и Херсон, които потвърждават, че заповедите са изпълнени, което е логично в зона на военни действия.

Проверката на съдържанията на дезинформациите може да бъде безкрайна и това няма да има голям успех по ред причини. Психолози са установили, че в някои случаи статиите за проверка на фактите дори водят до обратен ефект, тъй като някои хора разбират за конспиративните теории от тях и си казват, че "щом го пише, все има някаква истина". Единствените работещи мерки са по-голямото количество истинска информация, критично мислене и медийна грамотност.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фараон

    83 23 Отговор
    Няма смисал да се чете!!!

    Коментиран от #100

  • 2 4321

    88 19 Отговор
    Тя вашата DW дезинформация е най-демократичната дезинформация!
  • 3 Гост

    72 18 Отговор
    Само една дума Дойче зеле.
  • 4 Крадецът вика: дръжте крадеца

    75 16 Отговор
    А как работи дойчовелева ежедневна дезинформация
  • 5 ЛЛЛ

    63 13 Отговор
    Руската не знам как работи ама нашата работи с пълна сила. Защо от КРС спряха VK руския фейсбук? Нали сме много демократични и свободни. Ние не сме страна в конфликта.
  • 6 Майна

    56 14 Отговор
    Русия има доблестта да работи точно по плана ,който обяви и това не се харесва на ГЛОБАЛИСТИТЕ..Дезинформацията е от ,,МИРОЛЮБЦИТЕ,, от САЩ/НАТО..ХОРАТА СЕ ИНФОРМИРАТ, намират начини

    Коментиран от #108

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пламен

    53 4 Отговор
    Фашистката пропаганда минава в много прости народи.
    Скорошен пример е сваления руски пилот, който е бомбардирал градът в който живее майка му.

    Коментиран от #92

  • 9 DW DW

    51 6 Отговор
    По добре би било да направите анализ на вашата пропагандна машина айше и мюмн германска домакиня и таксиджия от Берлин може и да ве се връзват ма тук още не сме стегнали тяхнто интелектуално равнище още не
  • 10 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 2 Отговор
    Не всичко видимо е истинско и не всичко истинско е видимо ‼️ Но няма как да вярва човек на лъжливото овчарче, дори когато вълкът наистина е в кошарата ‼️
  • 11 „Z“ като „Заканчиваем войны“

    46 10 Отговор
    ГЛАВНОТО "ОРЪЖИЕ" НА ЗАПАДА Е ЛЪЖЛИВАТА ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО Е ГОРИВОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА !!! А ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ СА ЧАСТ ОТ АГРЕСИЯТА ПО СВЕТА !!!!
  • 12 Сърп и чук

    47 11 Отговор
    Отново Русия ще спаси света от наглеците, които са напъплили всички точки на планетата и разпалват войни и вируси! Трябва да и помагате, а не да я критикувате!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Майна

    42 9 Отговор
    Дезинформация срещу РУСИЯ буквално бълва ..и защо?
    Бавното провеждане на операцията в Украйна на Путин допълнително насърчи лудите от неоконците, чието цяло същество е фокусирано върху тълкуването на всяко действие на техните врагове като слабост за експлоатация.
  • 15 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    33 2 Отговор
    Кой го казва!
    Хихихийиииии
  • 16 Само изречението

    43 5 Отговор
    Което ще цитирам доказва че статията е предназначена за наивници
    "Ако имаше геноцид, "загрижената" Русия можеше да алармира горепосочените организации и да го спре"

    Цялата статия всъщност представлява част от психологическата война която се води срещу Русия
  • 17 Българка

    16 39 Отговор
    "Че няма геноцид беше потвърдено в доклади, публикувани от Съвета на Европа, Върховния комисар на ООН по правата на човека и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ. Ако имаше геноцид, "загрижената" Русия можеше да алармира горепосочените организации и да го спре.А в обсадения и бомбардиран от Русия индустриален град Азов почти цялото население е рускоговорящо. С други думи руснаци убиват руснаци, за да спре геноцидът над руснаците." Путин разпореди масово избиване на руснаци- цивилни и военни, за да се "чеше" егото. А самият той като плъх се крие в бункер на хиляди километри от бойните действия. Той се страхува от собствения си народ и го репресира. Никаква пропаганда не може да измие потоците кръв от ръцете му. Възмездие ще има

    Коментиран от #40, #87

  • 18 деНАЦИфикация

    28 6 Отговор
    До последния крак !!! Като приключат с Украйна да продължат към Германия !!! През Дойче Зеле да минат с огнепръскачките !!!
  • 19 Летописец

    31 7 Отговор
    Всички тези статии на пропагандата машина на турско-американските военен алианс натто , се тиражират в условия на медийна завеса ❗ - всички руски медии в България са забранени/изключени .
  • 20 Хахаха

    28 5 Отговор
    Западната пропаганда и дезинформация се оказа на изключително ниско ниво. Преди 1989 г. беше значително по-достоверна. Долу САЩ! Долу НАТО!!!

    Коментиран от #112

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нищо не работи

    29 6 Отговор
    Толкова добре както Краварската слугинска Дезинформация...единствено в тая област тия противняци са номер едно...
  • 23 Браво

    11 27 Отговор
    Разбиха опорките на кремълските лакей.
  • 24 Дани

    24 3 Отговор
    Кога сте били в Донос,че да вземете отношение? Няма да чета измишльотини.
  • 25 ужас

    24 7 Отговор
    Всичко тук е 100% лъжа. Срещу подобни лъжи единствено с ракети може да се действа.
  • 26 Дойче ВЦ пропаганда

    27 6 Отговор
    Ще дам за пример факти как още години преди денацификацията на Украйна, уж независими спортни организации спъваха по всевъзможен начин руските спортити. Изключително и само руските. Именно заради това съм склонен да вярвам на руснаците, че следователите от ОССЕ са си затваряли очите за украински зверства и нарушения на минските споразумения в Донецк и Луганск. А колкото до лабораториите, самите амиерканци се опитват да отрекат съществуването им, въпреки че има копирани документи показващи наличието им. И това автоматично прави дейността им там подозрителна. Както и прави впечатление че Дойче ВЦ вече не отричат същесвуването им, както го правеха до преди 2 седмици.
  • 27 Всъщност

    27 6 Отговор
    Всички сме на ясно , че натто използва украинската хунта срещу руснаците ! " роднини, колеги и приятели водят ожесточени спорове заради войната в Украйна. " - няма такива "спорове" ! Геноцидът бе започнат от Киев и нацистите му !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Шиле

    12 2 Отговор
    Чета само материалите на Дениз.Там истинската журналистика!
  • 30 Онзи

    20 7 Отговор
    Дезинформацията е от глобалистките медии, а Дойче Веле е 100% дезинформация
  • 31 Да бе , да. ! 😜

    18 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ицо":

    Защо подценяваш обявените от соросоидната власт за "национални медии" в България от : Нова, Бнр,БНТ,бТв ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Студопор

    22 5 Отговор
    Защо медиите отразяват войната едностранно? Не се ли предполага, че отразяването на фактите трябва да е безпристрастно...?

    Коментиран от #91

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 как замазва Дойче ВЦ

    20 4 Отговор
    На кой да вярваме сега и до колко може да се вярва, при положение че има тънка игра на думи с "военна" лаборатория, при полежение че краварите или отричат съществуването или не дават обяснение какво са вършили там:
    https://fakti.bg/bulgaria/661721-posolstvoto-na-sasht-v-sofia-v-ukraina-nama-biologichni-voenni-laboratorii
    https://fakti.bg/world/661007-rusia-tvardi-che-ukraina-ima-biologichni-orajia-eto-faktite-
    https://fakti.bg/world/660291-finansirani-ot-sasht-biolaboratorii-v-ukraina-eksperimentirat-s-koronavirus-pri-prilepi
    https://fakti.bg/world/660144-sasht-namame-i-ne-upravlavame-nikakvi-himicheski-ili-biologichni-laboratorii-v-ukraina
  • 37 Студопор

    23 5 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати" - ДА НЕ ДА...! Точно обратното. Публикувате силно ограничен спектър от гледни точки. Четем само гледната точка на Байдън и Зеленски, както и на нашия мисир - Петков.

    Коментиран от #44

  • 38 ами то вие ни заливате с дезинформация

    22 4 Отговор
    за руската незнаем как работи понеже сме заляти от еврейската дезинформация по темата русия -квартал окрайна…
  • 39 хахаха

    21 4 Отговор
    абе то да беше само Азов...ма то има и Айдар, и Донбас, и Торнадо, и Десен сектор, и С14...има национални дружини и каквото се сетите още...това, че не са в парламента, а по улиците, още веднъж доказва, че украйна е нацистка държава...аналогията с фолксщурма в Германия през 30-те е налице...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Московски боклук

    9 26 Отговор
    Пионките на путлер, са облъчени от съветска радиация и не възприемат нищо друго от гледната точка на руския окупатор. Безмислено е да се спори, винаги ще завършат "А те пък бият черните ".

    Коментиран от #43

  • 42 MAN

    18 5 Отговор
    СЪЩО КАТО ЗАПАДНАТА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И ПРОПАГАНДА. ФАШИЗЪМ НАЙ ДОЛНО КАЧЕСТВО. ЕВРЕИ ПРОПОВЯДВАТ ОТКЕОВЕН ФАШИЗЪМ.
  • 43 хХахахахаахахаХа

    18 3 Отговор

    До коментар #41 от "Московски боклук":

    същото се отнася и за теб заблуден наивен и чукан глава като дърво само с бормашина може да влезе нещо вътре… ама нали си от модерния свят джендъри и сие та на вас ви е задължително гладкомозъчието дори някой от вас да има и една гънка то ря веднага се изглажда чинно от някой демократ
  • 44 БиоЛаборант

    8 22 Отговор

    До коментар #37 от "Студопор":

    кремълската пропаганда е като бацил , уврежда мозъка, тяло се лекува но мозък не !!!

    Коментиран от #72

  • 45 Niki13

    23 4 Отговор
    стана ми тъжно, че една медия като Факти се опитва да ме убеждава, че има само една истина. Ако статията не е пропаганда, какво е?
  • 46 Аятолах Хомейни

    24 1 Отговор
    Ноам Чомски казва още 1990 година, че ако законите в Нюрнберг са продължили да се прилагат справедливо и последователно, тогава всеки президент на САЩ след Втората световна война щеше да бъде обесен.

    Коментиран от #48

  • 47 Don Pazzolini

    20 3 Отговор
    DW.....ясно.....БОКЛУК.
  • 48 Don Pazzolini

    25 2 Отговор

    До коментар #46 от "Аятолах Хомейни":

    Чомски е единствения евреин, на който може да се вярва.
    Чомски просто е явление.Светът трябва да му е благодарен, че го има.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сандо

    26 2 Отговор
    За руската не знаем,защото тя не може да се чуе от западната и украинската дезинформация.
  • 51 Летописец

    24 2 Отговор
    За да не пречи никой на пропагандата на украинските убийци , от днес 11 политически партии бяха забранени от Киев .

    Коментиран от #111

  • 52 шухомир

    22 2 Отговор
    Боже,това примитивна наглост ли е или обикновена дебилност?Вкиснато зеле да говори за дезинформация!!!
  • 53 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 17 Отговор
    От кого се възприема???Та дори коментаторите по 1рт едва ,едва се въздържат за да не го заклеймят -лудияСлепи да сте се вижда,че инатът на кремъл води русия към геената.Вижте ,намерете един мислещ,като Карпов или друг от старото поколение да ви даде мнение за ""Операцията"" на лудите от кремъл.....няма да дочакате.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 PRопагандчик

    18 3 Отговор
    В тоя вестник още не са разбрали, че редовните хора не четат Дойче Веле -- демагогската и плоска пропаганда отвращава.
    Не знам какво тчоно са написали, но няма да си губя времето да чета тъпни на Жълти пропагандни медии
  • 56 ОТ ГЬОБЕЛС ДО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    24 3 Отговор
    Ехааа,дойче веле звучи гордо!Като прочетеш матриала разбираш,че това си е една манипулация в стил Гьобелс!Факт-Вики Нюланд си призна за лаболаториите и че бързали да не би руснаците да ги хванат по бели гащи!Въпрос към дойче драскача-щом лаболаториите работят за здравето на хората,защо се крият и унищожават плода на високохуманната си работа?Дойче мълчание.Втора лъжа-имало лаболатории финансирани от САЩ още от времето на СССР!Евала дойче,Гьобелс ряпа да яде!
  • 57 Урюрвкос

    16 2 Отговор
    аве пушек без огън няма, по точно гъста информационна мъгла още повече че спряха украински и руски медии и телевизии.
  • 58 Точен

    20 2 Отговор
    Все по-натрапчиво си мисля, че Факти нарочно пускат статии от Дойче вкиснато зеле, за да помагат на руската позиция. Толкова са елементарни манипулациите на ДВ, че отвращават неутралните читатели.
  • 59 Не вярвайте на нищо Окраинско!

    22 3 Отговор
    Не знам как работи руската,защото почти не се среща от цензурата,която ни се налага,но знам как работи Окраинската.САЩ и Англия,Пентагона и Ми6 са инвестирали 3,5 милиона долара и 1,5 милиона паунда в обучение на АйТи специалисти от цял свят в новосъздадения център за дезинформация,който се намира в момента в Германия.Имаше такъв и в Украйна,но беше унищожен.Та за фейка има две добри информационни виидеа.Едното е от Ал Джазира а другото от беларуския първи канал.Там нагледно е показано,кое видео е от видеоигра,кое е от различни катастрофи по света или бомбандировки на Донецк или Луганск.Кое е от Сирия,Либия,Ирак ,Ливан,земетресения в Турция или в Южна америка.Показват,първо оригинала и след това манипулацията.Пълно е с начинаещи украински артисти но има и една от бомбандираната болница,която се оказа и народна артистка.На една и откриха 6 участия в различни видеа,като играе включително и умрялата бременна.На друг представящ се за пленен руснак,му откриха ощше две,като боец на армията на Окрайна.Всичко от Окрайна излиза лъжа.Освен зверствата,които сами са си снимали,на които се вижда как се радват на ударен БТР и после тичат за да хвърлят горящ парцал вътре и да изгорят екипажа,като затварят люковете.Или как на ранен руснак без половината от лицето му,са свалили панталоните му,за да изглежда по жалък и го карат да вика Слава на Украйна,което той не направи.Зверства и манипулации,това е Окрайна и фашисткото и население.
  • 60 дойче зеле

    23 4 Отговор
    ПУТИН ЗА ТОВА ВИ ИЗГОНИ ОТ РУСИЯ, ЩОТО СТЕ МНОГО "ОБЕКТИВТИ",......НО В ЛЪЖИТЕ !!!
  • 61 Христо

    7 18 Отговор
    Едно от малкото далновидни решения на нашите управляващи беше влизането ни в НАТО.
  • 62 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    23 4 Отговор
    за руската не е ясно, защото не се отразява от медиите, но натовската работи толкова здраво, че инстинктивно не вярва човек!
  • 63 Кочо

    21 3 Отговор
    Че то ние, обикновените българи нямаме достъп до руската дезинформация! Имаме достъп само до истинската информация от БНТ, БТВ, НОВА и информационни сайтове като ФАКТИ! Предполагам е от загриженост за българите да са на правилната страната и сакън някой да не се обърка! Правилната страна според изброените медии е: Русия е агресор, Путин е зло изперкало ботоксово джудже, украинците са борци за свобода, Зеленски е готин харизматичен лидер и герой, руснаците трябва да бъдат унищожени навсякъде по света, русофобията е светло и прекрасно чувство, България е НАТО, САЩ е империя на доброто, Кирчо и Кокорчо са мъдри политици които желаят да направят всичко възможно да продължават да се трепят украинци и руснаци, а защо не да се набутат с тази цел и българите в тази война! Вие правилно информирани читатели спазвате ли посочената повеля на партията в демократична България или по незнайни канали руската дезинформация е замъглила мозъците ви!
  • 64 Таралеж

    16 5 Отговор
    Отдавна наглосаксонската дезинформация победи руската. Не мога да излъжа.
  • 65 питане

    12 6 Отговор
    А, как работи българската и западно европейска военна дезинформация? Ако за западно европейските ценности лъжата е издигната в култ, не благодаря, дръжте си тази ценности за Вас. Нали постоянно ни повтарят за европейските ценности и като гледам лъжата май е една от тях.
  • 66 Ние сме "братски" народи

    7 4 Отговор
    защото страдаме от еднаква степен на дебилизъм!
  • 67 Миглена

    11 4 Отговор
    Не се обиждай, драги, но си много глупав. Точно хората с критично мислене осъзнават къде е истината. На краварските подлоги не виждат ролята на краварите.
  • 68 Комент

    13 4 Отговор
    Информациите от руските медии бяха тотално ограничени и буквално спрени.
    Но в отношение тотална дезинформация имахме възможност да се убедим от поройните демонократични наши и запад нали медии.
  • 69 007

    11 6 Отговор
    Вече статии от Велето не чета и не коментиран .Бойкоттттт.

    Коментиран от #75

  • 70 Мдааа путин загуби

    4 9 Отговор
    Путин загуби за момента щото беше обвинен, че хибриди... но ХИБРИДИЯТА и ЦЕНЗУРАТА НА БАЙИЗКУКУРИГАЛ беше и е унищожителна... но да видим, може пък все пак истината да победи!!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Милена

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "БиоЛаборант":

    А ти мозък нямаш, така че нямаш проблем.

    Коментиран от #96

  • 73 Васил

    7 11 Отговор
    Путя сигурно като се огледа в огледалото сутрин във бункера вижда Хитлер
  • 74 да питам

    8 8 Отговор
    А къде са останалитерицари на дългата маса...Путлер е налице, ама тъжния кон липсва..оленовъда -също..
  • 75 Вова

    7 2 Отговор

    До коментар #69 от "007":

    Щом решаваш да се лишиш от консолидирана информация, то чети коментарите под публикациите. Същото е, стига да знаеш буквите.
  • 76 Бодак

    12 9 Отговор
    " Вече и в издания с традиции можем да прочетем дезинформации като "Азовци" са взривили сграда с 200 души, за да спрат евакуацията в Мариупол" или "няма битка за Украйна, има война срещу Русия и тя се води от САЩ""
    Това не е дезинформация, а информация.
    Когато не четеш Дойче Веле, най-много да си неинформиран, когато четеш Дойче Веле си дезинформиран
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 124

    12 8 Отговор
    Никога укро-американски фашизъм! Слава на Русия!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ХА ХА ХА

    6 6 Отговор
    АБЕ ДРУГАРИ ДЕМОКРАТИ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ , Я ВЗЕМЕТЕ НАПИШЕТЕ ЕДНА СТАТИЯ : КАК НЕ ВЪРВИ ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА ОТ ВАС И ВАШИЯ ЗАПАДЕН НЕДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ , ПРОТИВ РУСИЯ ???? И ЗАЩО ВСЕ ПО МАЛКО ХОРА ВИ ВЯРВАТ ????
  • 85 Драк

    7 3 Отговор
    Каква дезинформация бе НАТО. РУСИЯ съобщава толкова оскъдна инфо за армията си
  • 86 Гост

    8 5 Отговор
    Нямам идея как. Мен ме заливат само със Сорошка пропаганда, която, обаче, не работи добре, колкото и да се напъват вкиснатите зелета.
  • 87 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    "Че няма геноцид беше потвърдено в доклади, публикувани от Съвета на Европа, Върховния комисар на ООН по правата на човека и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ." --- Спомням си един лорд Дизраели, който твърдеше, че нямало Баташко клане.

    Коментиран от #89

  • 88 Истината

    10 8 Отговор
    Руската пропаганда и фейкове са елементарни, но работят защото са адресирани към елементарна, малограмотна аудитория с нисък коефициент на интелигентност и силна нужда от "безкомпромисна и твърда ръка, която да ги ръководи". А когато тази ръка е враг на ЕС, НАТО и САЩ, които тази аудитория е нарочила за виновнш за личностният им провал няма външна сила, която да ги убеди, че грешат. Така вярата в руската пропаганда се превръща в религиозно преклонение и обожествяване на психопата Путин.

    Коментиран от #94, #106

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Само питам

    9 7 Отговор
    Русофилчета, каква стана с информацията за руските загуби в Украйна. За пръв и последен път на 28 февруари от руското МО съобщиха за 498 убити и 1597 ранени. И от тогава вече 20 дни никаква информация. Значи или украинците не стрелят срещу руснаците или руските загуби са огромни!

    Коментиран от #93

  • 91 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Студопор":

    Предполага се, но не кореспондира с колониалните ни задължения, към господарите ни от запада.
  • 92 Д-р Ох Булит

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Пламен":

    Без съмнение е така.
    А руският пилот ще бомбандира и още как.
    Иначе военен съд и 20 години гулаг.
    Па и женицата е извадила късмет, пилота е щял да пусне бомбите на друго място в града-нали му е майка.
    А са го изпратили нарочно за да проверят дали е верен на путлер.
  • 93 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #90 от "Само питам":

    Земенски реве неистово за помощ, защото руските загуби били огромни. Ставате смешни. Поне разбираме, че ви се плаща и няма как - задължение ви е
  • 94 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #88 от "Истината":

    Пак бъркате русофилията с путинофилията. Нормално, мисленето ви е ограничено и светът ви се свежда до двуполюсен модел. Който не е с вас е срещу вас Всичко по-разнообразно ви е сложно и за по-лесно го заклеймявате като вредно.
  • 95 Максим

    7 4 Отговор
    Видимо путлерофашизмът има почва сред някои "българи".

    Коментиран от #110

  • 96 Психиатъра

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Милена":

    на психо болни не отговарям
  • 97 Volw

    6 6 Отговор
    Процесът на усвояване на територии от Москва започва някъде от 16 век и така век след век до днес с колонизацията на Украйна.Тази война за плодородни земи,Москва извършва с търпение и търсена на опора в своята жестока средно вековна история.А това предполага,една много,много продължителна война до изтощение на една от воюващите страни.Слава на Украйна!

    Коментиран от #102

  • 98 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #89 от "Само питам":

    Извинявай! Забравих, че в часовете по история стискахте уши с две ръце, понеже не ви харесваше терминът робство. Сигурно поне помниш същата позорна клевета, наскоро и неуспешно лансирана от една родоотстъпница, подвизаваща се в дойчарника. Така и не се разбра, кой й беше купил достойнството. Или и това ще отречеш упорито?
  • 99 Дойче зеле,

    7 4 Отговор
    смърдите, та не ставате за четене.

    Трябва да се проветрява след вас.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Дойче Зеленкен

    5 4 Отговор
    Уффф, скучни са.
  • 102 Ха хаа

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "Volw":

    Хо хоо. Ох не е истина. Нани на. Ха хааа
  • 103 Като става въпрос

    4 1 Отговор
    Като става въпрос за дезинформация,искам да питам нещо.Една мисъл ме мъчи--щом нямаме подновен договор за газа с Русия,а Кирил Петков първо каза,че не можем да се откажем,дали американските големци не се активираха да му "НАБИВАТ КАНЧЕТО" . Ние си мислехме за оръжия,ама да не излезе нещо друго.За Южен поток като го спряха,нищо не ни компенсираха.Няма да се учудя,ако сега всички тези ИЗПЪЛНЕНИЯ с арести и прочие, ги правят за ЗАБЛУДА.
  • 104 Дойчен Зеленкен Ексклузивно

    4 3 Отговор
    Укрската, САЩ, Британската, Германската,Македонската армии гордо набиват чипик на Червения Площад, маршът на Победата. викове Урааа и Владимир капут огласят Кремъл. Владимир е арестестуван в Ермитажът, по-точно в "кехлибарената стая". А зеленски бе коронясан от английската кралица, за вицегубернатор на Евразия.
  • 105 ДжафДжаф

    3 4 Отговор
    Ква пропагада кви 5лв са те подгонили брей....Хиляди хора напускат освободените от руската армия райони и сами обясняват за какво става дума, кой е взривил театъра, какво се се случило в родилното,, доказано е коя е местната актриса, която е използвана в постановката и въпреки всичко тези пак ни говорят за пропаганда на Путин. В крайна сметка има репортажи на фреснски журналисти, гледах на един британски журналист.... Друг е въпроса, че тези репортажи на Запад се блокират, а репортерите преследват.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Ейп Крос

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    И Джуджето имаше доблеста да излъже света че изобщо няма да напада Украйна . Ако имаш път към Еквадор не отивай , защото там има едно индианско племе което смалява главите на русофилите до размера на средно голям портокал , разбра ли бе тсантса?
  • 109 Sikander

    3 0 Отговор

    До коментар #106 от "друга истина":

    Америка каза истината-Путенчо напада.Путенчо излъга каза -не.Сега лъже че не стреля по граждански обекти.А градове изчезват.Ако сложиш диамант в една кутия става ковчеже.Ако сложиш боклук става боклучарник.Така е и с главите ни.Лъжата е боклук.Провери си боклучарника.И си купи долари,а не рубли.Идва инфлация.По добре умен,отколкото глупав.
  • 110 Sikander

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Максим":

    Прав си! Всички Путефили да си сложат противогаз.Путенчо енергично седна върху запалена пиратка.
  • 111 Sikander

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Летописец":

    Забрави да напишеш-забранени са 11 Путефилски партии по време на война.Нищо лошо.По добре умен отколкото глупав.И слушай новините внимателно.Иначе главата ти се пълни с боклук и става боклучарник.
  • 112 Sikander

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Америка каза-Путенчо напада.Путенчо излъга-каза не.Путенчо каза че не стреля по граждански обекти-а градове изчезват.Путенчо пак излъга.Лъжата е боклук.Не си пълни главата с московски боклук,щото става боклучарник.
  • 113 светец

    0 2 Отговор
    всички русофоби ще бъдат издирени с ефективни присъди изпълнени
  • 114 тъпчо

    1 1 Отговор
    Преди няколко месеца гледах по една телевизия филм-мисля че се казваше 13 дни.Разказваше се за това ,че руснаците са разположили ракети в Куба-това става през шеисетте години и американците настояват да се махнат ракетите от Куба или ще стане трета световна война.Руснаците ги изтеглят и войната се разминава.Сега американците подскокоросват украинците и дали мислите руснаците да се съгласят.Не вярвам.Най вероятно ще се опитат да ги победят и да им забранят да влизат в НАТО.На американците не им харесваше и на руснаците няма да им хареса-нормално.Аз така виждам нещата.
  • 115 ехаа

    0 0 Отговор
    О, отдавна не бяха пускали "новини" от Гьобелс веле.