Last news in Fakti

14 Май, 2013 11:58 2 988 2

Нина Дюлгерова: Шистовият газ е политически инструмент на САЩ

  • нина дюлгерова-
  • газ
Нина Дюлгерова: Шистовият газ е политически инструмент на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е стратегическа зона на противоборство на корпоративните интереси в енергетиката между Русия и САЩ.

Това обяви на пресконференция експертът по енергийните въпроси проф. д-р ик.н. Нина Дюлгерова, преподавател във Варненския свободен университет.

Според нея България не трябва да се отказва от нито един от енергийните проекти. Ние имаме едно преимущество с Набуко-Запад пред Трансадриатическия проект. Той се казва Южен поток, отбеляза Нина Дюлгерова.

Тя отбеляза, че в момента се оказва натиск над София да не пречи нито за Южен поток, нито за Набуко-Запад.

Бъдещето на енергетиката и държавата е диверсификация на доставките, заяви експертът. Свежи пари могат да дойдат от Набуко-Запад и Южен поток.

За реализирането им е нужна политическа сигурност и да не сме обявили фалит. Строежът на Набуко ще трябва да започне през 2015 г. , газопроводът да тръгне през 2019 г.

Южен поток при всякакви сътресения ще го бъде, смята експертът.

Шистовата технология е единственият начин на САЩ да се включат в енергийната система на Европа, заяви Нина Дюлгерова.

Обезпокоително за България е решението на Румъния да даде разрешение на „Шеврон“ да търси в делтата на Дунав шистов газ. Това е непосредствено близо до Дуранкулак и шосе Е87. Шистовият газ е политическият инструмент на корпоративни интереси, отбеляза Дюлгерова. Миналия месец Полша се отказа от добива на шистов газ. Самата Дюлгерова не е сигурна, че ще се стигне до добив на шистов газ у нас. Това е смърт за природата, водата и хората.

В САЩ шистов газ се добива в слабонаселени места. Районът на добив е като лунен пейзаж - погубена природа и хора, отбеляза проф. Нина Дюлгерова.

През миналата седмица шистовият газ излезе на преден план в дневния ред на Европа. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви по време на своето посещение в Литва, че шистовият газ е политически инструмент за преодоляване на руската енергийна независимост. Тогава той обяви своята фикс идея цените на синьото гориво да бъдат едни и същи в целия ЕС. Това е невъзможно, защото Русия и „Гапром“ сключват двустранни договори с всяка една страна-членка.

От своя страна еврокомисарят по екологията Янез Поточник се обяви против шистовия газ, заради опасностите за природата. По тази причина ставащото в Румъния е в разрез с европейското законодателство и препоръчителната норма те да не се провеждат близо до водни пространства, обяви Дюлгерова.

Бъдещето на енергетиката и държавата е диверсификация на доставките, заяви проф. Нина Дюлгерова. Свежи пари могат да дойдат от Набуко Запад и Южен поток.

Политическият елит не трябва да действа на принципа след мен и потоп. Той трябва да предприеме нужните промени в законодателството, които да попречат на парите от концесиите да изтичат навън, отбеляза още проф. Нина Дюлгерова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stoyan Hlebarov

    0 1 Отговор
    Вероятно госпожата има червена диплома,щом се прави на разсеяна,че конвенционалния газ,е политически инструмент на Русия,от която пък,никой не е видял нищо добро-обратното!И понеже всякаква газ е политически инструмент в ръцете на големите държави за подчиняване на по малките-България трябва да избере газта,която и дава по голяма енергийна,а оттам и по голяма политическа независимост и по ниски цени-тоест-шистовия газ!колкото до това,че добивът му щял да се отрази лошо на района,в който се добива-обиколете България,за да видите,че и сега много райони са опустошени...и без добив на шистов газ!
  • 2 Shale Gas Europe

    0 1 Отговор
    Вчера, по време на Европейския Икономически Конгрес в Полша, Гюнтер Йотингер посочи, че не е нито против нито срещу шистовия газ. Той посочи, че потенциала на шистовия газ е голям и ако експлоатацията му е природосъобразна, ще даде голям принос в дългосрочен план.

    Единствената причина Виктор Понта да разреши шистовия газ е защото е доказано, че неговия добив е безопасен. Дюлгерова преиначава ситуацията като казва, че шистовия газ е „смърт за природата, водата и хората.“ В щатите има стотици центъра за добив на шистов газ но това не е довело до нито един смъртен случай - нито за хората, нито за природата. Не е вярно, че в САЩ шистовия газ се добива в слабонаселени места – пример за това е Форт Уорт – град с население над 6 милиона жители.

    В България е необходимо да се проведе един неутрален дебат на темата на шистовия газ. За повече информация по темата, посетете страницата на Shale Gas Europe: http://www.shalegas-europe.eu/en/