Last news in Fakti

31 Март, 2022 16:00 3 246 52

Скандалът “Гунчева“: Това не е просто проява на лош вкус

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • елена гунчева

Всеки път, когато възмездието се разминава, наглецът добива нови сили, уголемява се стократно, възпалява се още повече като цирей

Скандалът “Гунчева“: Това не е просто проява на лош вкус - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може да бъде прието и за банална проява на лош вкус. Но не е: призивите към насилие и расистките нападки са престъпления, пише Петър Чолаков по повод недостойната реторика на двама представители на партия „Възраждане“.

Постът на депутатката от партия "Възраждане" Елена Гунчева във ФБ, в който тя призовава към насилие, бе осъден от десетки посланици. Те подкрепиха позицията на председателя на НС Никола Минчев, който написа, че подобни прояви са недостойни и недопустими. Впоследствие срамната публикация на Гунчева, в която тя злорадо изразява „надеждата си”, че руски „високоточкови оръжия” ще поразят американската посланичка Херо Мустафа и Министерския съвет, ако те решат да предоставим оръжие на Украйна, бе изтрита. Според нея това станало след „настояване на ръководството” на "Възраждане".

Но поведението на лидера на формацията Костадин Костадинов далеч не е по-достойно. Така например в свой пост във ФБ той отправи расистка обида към Соломон Паси, наричайки го "чужденец" – опит за нелепа и грозна "закачка" с еврейския му произход.

Неонацистки похвати

Определянето на групи хора, които се различават по своята религия, обичаи, език, етническа принадлежност и др. от доминиращия етнос, като „гости” или „чужденци”, които трябва да бъдат изпъдени от бащиния дом, е класически неонацистки похват. Ето на какво навява речникът на г-н Костадинов.

Свободата на словото е ценност, а за "Възраждане" са гласували немалко избиратели. Просташкото, арогантно поведение, както и езикът на омразата, който взривява фундаментални принципи, залегнали в конституцията, обаче не трябва да бъдат толерирани. Изявите на Гунчева и Костадинов не са банални прояви на лош вкус. Тук не става дума само за липса на осведоменост, която при други обстоятелства щеше да е комична (оръжията, за които се „моли” г-жа Гунчева, са „високоточни”, не „високоточкови”).

Това са „послания” отправени от публични фигури – народни представители, които принизяват и омаскаряват нашия парламент в очите на целия цивилизован свят. Призивите към насилие, както и расистките нападки са престъпления.

Костадинов и Гунчева може да не са съгласни с едно или друго изказване на Паси, с политиката на министър-председателя Петков или с когото и да е. Но, ако искат да бъдат взети сериозно, те, както и всеки друг, трябва да предоставят, по възможност спокойно, доводи в подкрепа на позициите си. С провокации, грубост и наглост не можеш да спечелиш спор нито в политиката, нито в обикновения живот. Това би трябвало да става ясно още в началното училище.

Езикът на омразата не е аргумент. Но пък е запазена марка на прокремълските патриоти. За тях той е хляб и сол, любим инструмент, отровна сърцевина на цялото им политическо съществуване. Този филм вече сме го вгледали до втръсване. Реториката на Костадинов и Гунчева е в същата тоналност като тази на Волен Сидеров и Магдалена Ташева, например.

Защо филмът се повтаря?

Езикът на омразата, за съжаление, е много жилав, костелив. У нас Темида спи „балкански сън” в задния двор на Европа. Българският съд в продължение на години омаловажава или направо си затваря очите за тези, които безцеремонно си служат с такава позорна „реторика”. Всеки път, когато възмездието се разминава, наглецът добива нови сили, уголемява се стократно, възпалява се още повече като цирей.

Трудно е да прогнозираме дали от проверката на специализираната прокуратура срещу Гунчева ще изскочи заек, или просто оттам, както им стана навик напоследък, са се разбързали, за да оправдаят съществуването си.

А за „простъпките” на г-н Костадинов нещо ще направят ли? – Добрата новина е, че дори нашенското правосъдие, ще – не ще, накрая започва да проглежда. Присъдите започват да се трупат (Сидеров). Избирателите се разбягват, а политическите хулигани – сломени, забравени, с пречупени гръбнаци – отиват на бунището.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 15 Отговор
    Честита отмяна на маските! Дишайте свободно!

    Коментиран от #7

  • 2 Притежател

    73 42 Отговор
    ДВ отново пишат срещу единствената БГ партия.
    Не се напъвайте, няма нужда- не ви вярваме на пропагандата.
  • 3 Дойче

    55 18 Отговор
    Точно вие а коментари за неонацизъм в една статия не ми се връзват
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бързия Еди

    72 31 Отговор
    Подкрепям Гунчев и не смятам, че Англосаксонците са раса, те просто са терористи и затова е нормално, Когато се наложи, Русия да ги има предвид, а хората да са спокойни, защото високоточните им оръжия удрят целта до метър, така всяко посолство на терористи ще бъде заличено без проблеми за хората.
    Подлогите на англосите също да имат едно на ум, че ще бъдат следващите, и ако смятат, че хлебарките са раса, то могат да подадат прошение в ООН да ги запишат като такива, и е желателно да побързат, че времето е малко, ама много малко!
  • 6 Майна

    75 30 Отговор
    Гунчева ви казва в прав текст нещата и те не ви са УДОБНИ. КАКТО И ,,ВЪЗРАЖДАНЕ,, не ви е удобно,защото изразява мнението на голяма част от българите и са единствените с внасяне на законопроекти за РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ГРАЖДАНИН. ВСИЧКИ ДРУГИ СТАНАХТЕ КАТО ЕДНА ПАРЛАМЕНТАРНА СЕКТА

    Коментиран от #10, #13, #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нагла

    32 73 Отговор
    Безпардонна и ужасно грозна фея на проруската партия на копейката .
    Събрали се от кол и въже смешници .
    Народа вече ги разбра какви артисти са и вече събират малко промити мозъци .
    Предатели продали Родината . Скоро ще поискат да се присъединим към Мордор

    Коментиран от #34, #39

  • 9 Флипп

    77 14 Отговор
    С трепет очаквам унищожителната статия на ДВ срещу анти българина Соломон Паси за неговите откровенно враждебни и принизяващи коментари относно България!!
  • 10 Нещо тази

    19 40 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Част от българите много малко има няма 200 души .
  • 11 Копейкин

    34 59 Отговор
    Всичко в тази партия е менте, от учредяването в зала за 110 човека. Вижте я тази сектантка как изглежда и какви снимки си е сложила по профилите (профилите, защото всички от гъZраждане имат по няколко, защо на всеки е ясно). Комплексарка продала родината си за копейки . Срам !

    Коментиран от #24

  • 12 5698

    23 53 Отговор
    Аз искам с една високоточкова цепеница да тресна този изродски бокл....к по тъпата тикв@.Рашистки подл...ги. Иде ми да повърна.

    Коментиран от #16

  • 13 .....

    27 51 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Вън гЪзраждане от нашата страна.
  • 14 Ватник,

    14 34 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    нищо не са внесли. Всичко е т0р при тия. Внесоха един законопроект, според който Гешев трябва да се разследва от Сарафов или Ясен Тодоров ... ???!?!?!?!?! Смях в залата .
  • 15 DW-пропаганден машинен

    53 13 Отговор
    "Човеколюбивите" мизантропи от DW пак крещят в несвяст "вещица на кладата, вещица на кладата"!
  • 16 д-р Бай Дън

    38 9 Отговор

    До коментар #12 от "5698":

    Това е ефект от ваксината не си ти, хапни един ГМО мак доналдс за затегач!
  • 17 Гал

    47 10 Отговор
    Американското ДВ .... Нещата полека лека си отиват на място. Чета ви сайта заради коментарите.
  • 18 Перо

    47 12 Отговор
    От кога думата “чужденец” е обидна дума за ционист! Ционизмът е неонацизъм и е еднозначен и приравнен с фашизма. Със С.Паси отдавна трябваше да се заеме прокуратурата за анти-български и обидни думи към най-голямата религиозна общност! Дейност против националната и социална сигурност! Еврейската принадлежност не дава имунитет на такива елементи! Баща му беше отявлен комунист,а той отявлен ционист!
  • 19 минувач

    25 36 Отговор
    "Възраждане" са тръгнали по пътя на "Атака". А всички видяхме къде свършва той - вън от парламента завинаги.

    Коментиран от #47

  • 20 Истината

    26 37 Отговор
    Баба Гуна, така е известна във Врана тая "персона". Много грозна и много зла, второто е следствие от първото.
  • 21 sam66

    37 12 Отговор
    Парадокс? Вие медиите облъчвате нормалните хора…”Гунчева, фейсбук, публикация” - мен това по пронцип не ме интересува. Обаче вече знам, какво е написала жената. И си мисля да взема да и стана един другар на Гунчева на пук на дрънкалата сочещи с пръст грешницата. Или пък да завия към Паси-то. Ама нещо пък той не ми е на сърце…Я да ви изключа копчето на всички бетери.
  • 22 Какъв скандал,бе.

    14 32 Отговор
    В ЗАКОНЪТ пише-пт 5 до 15 в сливенският затвор.
  • 23 МАЛКА пенсИЯ

    7 14 Отговор
    А,нима,К.К-Е ЧИСТ,БЪЛГАРИН?
  • 24 Перо

    25 7 Отговор

    До коментар #11 от "Копейкин":

    А ти си се продал за шекели!

    Коментиран от #46

  • 25 Всички

    3 18 Отговор
    Се учат от Бялата Златка
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Варненец

    35 13 Отговор
    Прочетох "Дойче веле" и разбрах, че нещо лъжат. Досега веднъж не са казали истината. Ориентир за невярна информация № 1.
  • 28 Тракиец 🇩🇪 🇧🇬 🇺🇦

    15 36 Отговор
    Да наричаш Паси чужденец не е расистко ! Това р самата истина . Но да искаш ЧУЖДА АРМИЯ ОТ ЧУЖДА ДЪРЖАВА да напада твоята нашата държава с ракетен обстрел и огън е не само национално предателство но и престъпление срещу нацията и родината.В редица държави по света подобно изказване се наказва със смърт а в други държави най малкото ще влезнеш в затвора за дълги години. Няма държава на света която няма поне да те вкара в затвора. Въпросната национална предателка е враг на народа и следва да бъде осъдена и да лежи ефективно

    Коментиран от #31, #33

  • 29 Павел пенев

    27 10 Отговор
    Със страх от наказателни репресии, дипломатически обструкции,терор и насилия евреите се опитват да принудят хората по света да ги уважават, но няма да стане.
  • 30 Жоро

    17 32 Отговор
    Кой гласува за тия имекяри ??!? Гунчева и Сие - Оут от паралмента. Да ходят да търкат обувките на чиновниците в Кремъл. Очевидно НЕ ЗАЩИТАВАТ българския интерес. Ботев и Левски се обръщат в гроба от тия.

    Коментиран от #49

  • 31 sam66

    14 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тракиец 🇩🇪 🇧🇬 🇺🇦":

    Земляк, кротко бе.
    Успокой топката!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 От ЕО

    13 3 Отговор

    До коментар #28 от "Тракиец 🇩🇪 🇧🇬 🇺🇦":

    Е ми Иван Гешев ,иска да тупа топката,
    докато
    свят светува!
    Я виж как бързо си минава времето,
    всичко върви по план!!
  • 34 Хан Аспарух

    16 8 Отговор

    До коментар #8 от "Нагла":

    Виж си минусите и тогава говори кой е предател и кой не Сороска подлого

    Коментиран от #36

  • 35 !!!?

    24 4 Отговор
    А за скандалът "Паси" нещо да кажете, или за там няма грантове, а??!
  • 36 Много минуси

    10 14 Отговор

    До коментар #34 от "Хан Аспарух":

    За малко копейки - толкова
    Предатели купени сте .
    И ако дойдат рашите тук и мръднете грешно ще се срещнете със Създателя без време
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Никой

    6 9 Отговор
    Червените нацисти .

    Коментиран от #41

  • 39 Какъв народ си ти?

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Нагла":

    Само по начина на изразяване воните на сорос. Продажниците никога нне успяват и са презирани от всички. И най - вече от тези, които ги използват. Като не им трябват повече с лекота ги изхвърлят, точно като използвана тоалетна хартия.
  • 40 Матей преображенски

    9 6 Отговор
    Брей,те много се уплашили от правителството и се възмутили ,че някой ги заплашва с ракетен удар.И какво сега,никой да не смее да им гъкне ли,на фашистките изцепки и призиви за пращане на военна помощ ,вкл. бойни самолети и ракети С-300,и всичко каквото случайно е останало в бившите скЛадове на БНА.ДА ГО ВРЪЧИМ НА УКРАИНСКИТЕ РАЗБОЙНИЦИ И ДЖЕЛАТИ,само да е кеф на байдън.В медиите бъка от лъжи за всичко руско,за бойните действия,русофилството се осъжда като смъртен грях,призиви за заминаване на доброволци в помощ на убийците от азов.За тези ци-гании възражения няма,за национални предателства като допускане на чужди войски в страната се сипят похвали.Това си е пълно извращение и де е киро на кирия.
  • 41 Истината

    12 9 Отговор

    До коментар #38 от "Никой":

    За какво бе, че изказва мнението на повечето българи ли? Други трябва да съдите не Гунчева.
  • 42 Бамбука

    7 6 Отговор
    "Ковид" изсмука и малкото здрави клетки на жени мислещи се, или за Жана ДАрк или за Мата Хари.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ей, продажни факти,

    9 5 Отговор
    за какво триете? Че не ви изнася истината? Изключително жаки роби на сорос сте.
  • 45 НЕЕ

    7 5 Отговор
    И НА ТОЯУРУНГЕЛ АЗ МУ ПЛАЩАМ ПРЕСТОЯ В ПАРЛАМЕНТА
  • 46 Предд

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    Предатела е предател.За шекели,рубли,форинти и .......Но да толерираш нацист като Путин си е неприемливо.Да видим какво ще кажеш като от юго-изток направят една операцийка срещу нацистите в България.Ердо само чка да види ефекта от рашката далаверка
  • 47 МиДа

    3 7 Отговор

    До коментар #19 от "минувач":

    Воленчо се изтърка и руснаците си намериха нова марионетка, ама и тя ще отиде на бунището.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ComfortablyNumb

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "Жоро":

    Как кой гласува за тия! Я се огледай наоколо в тоя форум. Такива има във всяка държава но само в България са такъв критичния процент да говорим за тях ....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ComfortablyNumb

    5 10 Отговор
    Случая на Гунчева е ясен - криминално медицински, но е индикативен за разделението в българското общество което вървеше към гражданска война . Слава на бога че русия ще загуби войната в Украйна защото това инак щеше да бъде знак за новите шумкари че е време смело и гордо с чувство за изпълнен дълг да продадат България на москалите ОТНОВО. Сега като се улегне пушилката се надяваме американците да разберат по ясно динамиката на българското общество( нарочно не казвам политиците де да бяха само те виновни! ) и да потегнат кочината .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.