Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Април, 2022 16:00 3 116 56

Пълната историческа амнезия на Запада допусна фашизирането на Русия под режима на Путин*

  • путин-
  • фашизъм-
  • русия-
  • украйна

България е един от най-срамните примери за безропотно примирение

Пълната историческа амнезия на Запада допусна фашизирането на Русия под режима на Путин* - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според независимия "Левада" център за социологически сондажи, над 80 на сто от руските граждани подкрепят войната на великодържавния бандитизъм в Украйна. Тази подкрепа - на каквото и да се дължи тя - е свидетелство за пълното отсъствие на морално чувство и самосъзнание сред подавляващото мнозинство в руското общество. Тази дегенерация на човешкото качество е постигната след столетия култивирана представа за "величие", която през последните две десетилетия кулминира в системна и яростна пропаганда за това как Русия отново е "обградена" от врагове и "предадена" от Запада. Това коментира във "Фейсбук" Огнян Минчев.

На Германия ѝ бяха необходими по-малко от 15 години (1919-1933) между поражението в Първата световна война и идването на нацизма на власт за яростна пропаганда как Райхът е бил "предаден", как на Германия ѝ е "забит нож в гърба".

Още новини от Украйна

Защо се учудваме на пълната фашизоидна дегенерация на Русия,

в която подобна масирана пропаганда тече от 30 години, а през последните 20 от тях тя е официална и все по-могъща доктрина за "цивилизационната уникалност" и "историческата несправедливост" и "предателство" при разпада на Съветския съюз? Всички ние, демократичният Запад наблюдавахме фашизирането на Русия под режима на Путин със спокойствието на хора, преживяли пълна историческа амнезия. Видяното и преживяното при възхода на фашизма, нацизма и болшевизма от 20 век бе удобно или дори лицемерно изтрито от нашето масово съзнание за да можем да наблюдаваме спокойно динамичната фашизация на Кремълския режим и на руското общество.

Нито Грузия през 2008-ма, нито Украйна през 2014 г. успяха да събудят предупреждението на историческия опит сред водещите сили на Запада. За агресията в Грузия Путин бе възнаграден с доклада на Талявини, прехвърлящ вината от агресора върху грузинската жертва.

Скоро след това от Вашингтон предложиха на Путин re-set - програма за двустранни отношения, от които Русия печели много без да има конкретни международни ангажименти. Така дойдохме до агресията в Крим и Донбас през 2014 г. - отново непредизвикана, отново толерирана.

Този път - с "Минските споразумения", в които дуото Меркел-Оланд на практика предоставиха в ръцете на Путин инструмента за осуетяване на всеки опит за независима украинска държавност. Търговията, енергийните доставки и "сдържането" на великодържавното нахалство оставаха приоритет на Европа и Америка във взаимоотношенията с Москва.

Фашизоидните доктрини на Кремълския режим по отношение на международния ред, на общественото устройство на Русия и Европа бяха подминавани с мълчание за десетилетия, докато не се превърнаха в ядро на путинизма като великодържавна платформа за агресия.

Единствено определени среди в източноевропейските посткомунистически общества не се уморяваха да предупреждават Запада и света за отново надигащата се великодържавна - имперска опасност. Подиграваха им се, че "сънуват" лоши сънища от времената на комунизма.

Днес тези "лоши сънища" са реалностите на Мариупол и Буча.

В навечерието на кремълската агресия срещу Грузия видният интелектуалец Александър Рондели се обърна към официалните представители на Запада - включително към европейските посланици в Тбилиси: "Ние сме затворени в клетка с бясно псе. Умоляваме ви - отворете вратата на клетката (чрез интеграция в институциите на Запада), за да можем да излезем. Вместо това вие стоите край клетката и непрестанно ни упреквате, че не галим, не успокояваме и не "гушкаме" достатъчно енергично бясното псе..." Е, вместо да "пусне" Грузия и другите постсъветски народи да излязат от клетката, светът пусна великодържавната фашизоидна агресия извън клетката и я превърна в проблем на целия свят.

България е един от най-срамните примери за безропотно примирение

под ударните вълни на великодържавното нахалство. У нас през последните две десетилетия публичната сцена е доминирана от масираната и истерична пропаганда на платената пета колона на путинизма, възпитала три поколения българи във враждебност към демократичните устои на Европа и Запада, в роботизирани наивници, очакващи "спасение" от все по-открито декларираната великодържавна агресия.

Тази пропагандна - хибридна война дойде в допълнение на масирания великодържавен контрол върху системната корупция по върховете на властта в България, осуетяващ и всеки опит за демонополизация на руските енергийни доставки за нашата страна. Затова днес ние сме най-уязвимата на кремълска агресия страна в Европа - ако не броим доброволното "съюзничество" с Русия на съседна Сърбия.

Бог да прости невинните жертви на фашизоидната великодържавна агресия в Буча, Харков, Мариупол и всички други градове и общности в Украйна! Живите затварят очите на мъртвите. Мъртвите отварят очите на живите...

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    44 32 Отговор
    Вицът на деня:Независимия "Левада" център ... !Останалият текст е за хора,които не си ценят времето.
  • 2 Един

    55 39 Отговор
    САЩ фашизира Украйна заради милитаристичната си външна политика. И ще се бият до последния украинец.

    Коментиран от #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хахахаах

    52 26 Отговор
    Другарят Минчев е член на БКП и преподавател по научен комунизъм.
    Но днес атлантик с някаква фондацийка, финансирана от Америка срещу България.
  • 5 Павел пенев

    51 29 Отговор
    Западните идиоти допуснаха и платиха фашизирането на Украйна. Прекратете Гьобелсовата пропаганда бе изроди.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Предположих че е объркал

    41 16 Отговор
    имената на държавите и на държавните ръководители или несъзнателно ги е разменил. След като видях кой е авторът нещата ми се изясниха...
  • 10 не може да бъде

    46 18 Отговор
    Много харесвам бивши асистенти по марксизъм -ленинизъм да ми обясняват къде има фашизъм ,къде няма къде има демокрацията,къде няма ,за газови и други потоци и др.-подготвени са сериозно!Даже когато се въртят като пумпал не им се завива свят!?...Или поне на г-н Минчев!Малко премълчава когато стане дума за едни парични потоци,ама нейсе!

    Коментиран от #29

  • 11 Шизофранията прозападна

    32 18 Отговор
    е пълна
  • 12 ПРАВ СИ

    50 20 Отговор
    България е един от най-срамните примери за безропотно навеждане и лизане на САЩ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1234

    27 11 Отговор
    Майкоу, Оги the pig се е разбудил, аз си мислех че отдавна е поел към вечните ловни полета.
  • 15 НЯКОЙ

    19 10 Отговор
    Борисов Бойко Методиев, имаш да даваш отговори за много престъпления! Ще ги дадеш рано или късно!

    Коментиран от #53

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Z Z Z

    34 18 Отговор
    ТАЗИ ИЗМИСЕНА ДЪРЖАВА УКРАЙНА СЕ ФАШИЗИА ВИДИМО ОЩЕ ОТ ПРЕДИ 40-50ГОДИНИ !ОЩЕ ТОГАВА БРАТЯТА ТРАБВАШЕ. ДА ГО НАПРАВЯТ!!!
  • 18 Toxic

    32 18 Отговор
    Фашистите атлантици наричат нормалните хора фашисти по същия начин, по който крадците от герб наричаха другите крадци. Режисьорите са едни и същи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Батько Махно

    13 26 Отговор
    Савецката фашизоидна пропаганда се вихри в Золотая орда от времето на Чингиз хан,не от трийсе години!

    Коментиран от #50

  • 21 ...

    20 31 Отговор
    Болшинството коментари тук, които по един или друг начин оневиняват Кремъл, показват колко е прав Минчев...Онази малка част от българите, които вярват, че Путин освобождава Украйна и в същото време пропагандират, че всичкото зло на света е заради Запада са осакатените от социализма личности, което доказва каква чума е комунизмът и как може от него да се зароди съвременният руски фашизъм на Путин...
  • 22 Корекция

    19 10 Отговор
    "Днес тези "лоши сънища" са реалностите на сценаристите и продуцентите от ФАШ"
  • 23 A50

    22 9 Отговор
    Фашистите викат дръжте фашиста
  • 24 Боро

    24 11 Отговор
    Заглавието е сбъркано. Точното име е "Защо Западът въоръжава, обучава и подкрепя финансово фашистка Украйна".
  • 25 Наивниците

    22 9 Отговор
    които вярват на един един спешно пребоядисал се в тъмносиньо преподавател по научен комунизъм, си заслужават мястото на първия ред в театъра на сенките и привидностите.
  • 26 Върколак

    19 8 Отговор
    Тази Ливада е толкова независима колкото аз от жената!
  • 27 ...

    12 24 Отговор
    Зомбирани социалисти и русофили, като защитавате Путин заставате на страната на убиец и на престъпник, който заграбва чужди територии без да е обявил война. Ако Турция реши да си "защити" турците в България и ни нападне, ще оправдаете ли такава "военна операция"?....А? Продажни руски подлоги...
  • 28 Тити

    10 16 Отговор
    За цялата тази война и този позор е виновна само Европа защото на Путявсеки месец му се снасят в касичката.

    Коментиран от #42, #44

  • 29 Теоретично си прав

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "не може да бъде":

    Защото научният комунизъм е една от трите съставки - най-фантасмагоричната - на марксистко-ленинската философия, заедно с диалектическия и историческия материализъм. Явно и досега идеологическите фантасмагории не са напуснали главата на неуважаемия корпулентен политолог.

    Коментиран от #34

  • 30 Българин 🇧🇬

    18 7 Отговор
    Запада не само "допусна" фашизиране на Украйна , запада Умишлено замисли и проведе този процес ! Ако не успееда навреди на Русия , то поне да създаде враг на границата ѝ

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 📌🇧🇬

    7 8 Отговор
    Събитията в Украйна видяни в друга светлина, светлина която се пречупва през Българската История за Освобождение и е неразривно свързана с Руската Имперска История.
    Ирония на съдбата е да видим как правнуците на Руската Империя (Украйна, Русия) са се хванали за гушата и се избиват. Ирония на съдбата е че няма кой да спре тази кървава война в Украйна сега и също през 2014 г. Точно Украинци и Руснаци, Финладци и др народности в Имперска Русия проливат кръвта си заедно с Българските опълченци за да бъде България, за да има България. Днес всичко е забравено и Българите сме емоционално привързани към случващото се в Украйна. Войната в Украйна трябва да бъде спряна днес!
  • 34 ...

    7 12 Отговор

    До коментар #29 от "Теоретично си прав":

    За съжаление точно тези фантасмагории и практики по времето на социализЪма промиха милиони мозъци. Някои, поради интелекта си, са успявали да направят разграничение. Но други - не и продължават
    сега да защитават чумата на комунизма и съвременния руски фашизъм на путин, подкрепян и от руснаците, които в най-голяма степен са осакатени от марксистко-ленинските фантасмагории, ловко допълвани от руската власт с внушение за величие на една империаристическа и агресивна държава и по съветско време и сега. Тази амалгама от постсъветско ментално осакатяване и руска мания за величие е в основата на путинизма, доктрина идентична на фашизма. У нас положението не е по-различно. Само дето си е по български ограничено без имперското вманиачаване на руснаците. Но вредата, която понася обществото навсякъде е еднаква...
  • 35 Матей преображенски

    11 3 Отговор
    Фашизъм има в УкРАЙНА,според статията руснаците също са фашисти и воюват срещу себеподобни,което е нелепо.Нали които си приличат ,те се обичат.А тука такъв титаничен сблъсък.Страхотно им бръкна в болното здраве на американците тоя Путин,не могат да се примирят,че ги принуждава да слязат от историческата сцена.

    Коментиран от #36, #56

  • 36 ...

    3 8 Отговор

    До коментар #35 от "Матей преображенски":

    Формална логика се опитваш да проумяваш, но едва ли без да искаш внушаваш безумия, на които и сам не вярваш... та руснаците ли излизат на историческата сцена сега, когато целия свят се обърна срещу тях? Но може и така да се каже... Русия излезе на световната сцена с военна агресия, но със слаба армия, с убийство на цивилни и с военните си престъпления...

    Коментиран от #41

  • 37 Перо

    8 3 Отговор
    Пак ли тоя костовистки унтерменш ще коментира?
  • 38 80 процента

    9 3 Отговор
    сбъркана работа . не е за четене този пасквил.
  • 39 партиен секретар

    9 3 Отговор
    Този глупак стана член на БКП през август 1989 г.Голям анализатор - няма що!
  • 40 Според независимия

    8 1 Отговор
    център лавандула - много е независим...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тити

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тити":

    няма ли да поревеш малко както му се полага?
  • 43 АЗОВ,АЙДАР,ДЕСЕН СЕКТОР

    12 2 Отговор
    ТЕ КАКВИ СА ? ПИОНЕРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ
    ЦЯЛА УКРАЙНА ОТ 2014 БЕ ПОД КОНТРОЛА ИМ !!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 непознатият

    10 2 Отговор
    боклуци пишат боклуци
  • 46 Джордж Вашингтон

    2 14 Отговор
    Русия е срам за човечеството че изобщо е на картата
  • 47 българански

    6 2 Отговор
    все едно хитлер да каже на сталин, че е фашист!

    Коментиран от #55

  • 48 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Нищо и няма на Грузия ,просто се усети ,че отива дебела работата.и поиска мир.Окрсина ,е враждебна..Иска битка. Има я.
  • 49 навсякъде има будали

    3 7 Отговор
    На руснак не се дава нищо. Казва му се да стои в ъгъла и да хленчи. Това е лечението. В училище разни учителки се опитваха да ни научат да правим "братска дялба" и да даваме винаги по-доброто на руснаците. Аз обаче имах съсед и бях забелязал, че все иска нещо и ако му дам взема, но ако аз поискам нещо, той се озлобява, не ми говори, майка му започва да прави забележки на моята майка . . . и т.н. И станах нещо като имунизиран. Затова тези учителки не можаха да ми въздействат. Колкото и да им е мъчно.
  • 50 хралупо

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Батько Махно":

    сАвеЦката , марш в първи клас!
  • 51 Хххх

    3 1 Отговор
    По голяма глупост от тази няма! При този са част от парите на Сорос! Да казваш на бялото черно е престъпление. Оказва се че 1939 год. е легнала на сърцето като този грантаджия !

    Коментиран от #54

  • 52 Мичо Бейзадето

    2 0 Отговор
    Както пише ностадамус русия ке падне и ке се разпадне на осемнаесе парчета, лето 2022. Да живее Украйна!
  • 53 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "НЯКОЙ":

    Борисов е критикуват все от комунисти пребоядисани в синьо сега Какво беше преди 12 год никои не споминава може би се срамува / как живеехме А сега доиде бсп с подлогите си на власт и сме добре като слушаш телевизия и управляващите /а като влезеш в магазин всичко разбираш
  • 54 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хххх":

    Приятелю да казваш истината не е да казваш на бялото черно. През 1939 година две социалистически държави Германия и СССР извършват престъпление. Исторически факт. Двете братски служби НКВД и СС заедно провеждат геноцид над полския народ. СС като по - млада и още не опитна организация е значително по меко в престъпленията има още много да учи (за щастие историята не й отпуска това време да се научи). НКВД има близо 20 годишен опит на кървав терор над народите на бившата Руска империя (в частта от нея която болшевиките успяват да заграбят) затова действа много по жестоко и методично (схемата е отработена вече са се научили). Сега виждаме какво се случва в Украйна организацията от която произлиза фашиста Путин е същата някогашна НКВД и съвременните фашисти действат с нейните методи. Е през 1939 година на НКВД може да им се е разминавало защото е било достатъчно да спрат малкото източници на информация и да отричат всичко но през 2022 година това вече е много трудно всеки мобилен телефон има камера и може да се превърне в източник на информация въпреки че вече се учат как да се борят с това, след 2015 година когато руски ихтамнети заляха акаунтите си в социалните мрежи със снимки от места където ги няма на руските войници им беше забранено да ползват мобилни телефони кво да се прави кой ако не стария кагебец Путин знае че палачите обичат да се снимат с жертвите си през далечната 1939 година тези снимки си оставаха в папчиците архивите (от където могат винаги д
  • 55 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "българански":

    Ако му го каже ще е прав. Фашизма, националсоциализма и комунизма са теории произлизащи от теорията на Маркс и Енгелс. Разликите между тях са несъществени. Вярно Сталин сигурно ще се обиди щото неговата теория е доста по усъвършенствана в мракобесието от фашизма на Мусолини. Това е все едно да наречеш студент първокласник (и двамата са ученици но разликата е огромна)
  • 56 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Матей преображенски":

    Приятелю фашизъм в Украйна няма. От 2014 година насам се проведоха две сборища на фашистките партии в Европа (ако са повече моля фашистите да ме извинят не не се интересувам много от тях) първото във Виена (градът на Хитлер) второто в Санкт Петербург (градът на Путин) и на двете не присъства нито един украинец(освен ако е имало такъв в руската делегация). Колкото до това че еднаквостите се привличат това е не е вярно пример на 22 юни 1941 година започва война между две социалистически държави Германия и СССР (единствените такива тогава)