Last news in Fakti

7 Април, 2022 16:00 2 590 41

Какво прави България, докато в Европа бушува страшна война

  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • продължаваме промяната

България има ресурсите - и вътрешни, и външни - не само да преодолее тази военна криза, но и да излезе по-силна от нея

Какво прави България, докато в Европа бушува страшна война - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Европа бушува страшна война, най-кошмарният сценарий става все по-вероятен. Но вместо да се готви за най-лошото, България е затънала в псевдопроблеми. Ще се разпадне ли управляващата коалиция?

Коментар от Даниел Смилов:

Войната в Украйна няма да е кратка - България трябва да е готова за месеци на максимална обществена мобилизация за преодоляване на кризите, свързани с този конфликт. Каквито и политически решения да се взимат в София, следното няма как да не се случи:

- инфлацията ще продължи да расте до края на годината, макар че този ръст може и трябва да остане управляем и в границите на разумното;

- в един момент доставките на руски нефт и газ за Европа и България ще спрат. Вместо да се надяваме тази чаша (или по-скоро празна цистерна) да ни подмине, трябва ежечасно да се готвим за нея, за да намалим евентуалния шок върху системата;

- Русия ще ескалира войната в Украйна по един или друг начин. Сегашното състояние е напълно неприемливо за Владимир Путин и той няма да пожали конвенционални средства - хора и техника - за постигане на целта си: безусловна капитулация на Украйна. Затова ще се засили натискът върху източна и южна Украйна, ще има обсади и бомбардировки на градове, хиляди жертви и сериозни материални загуби. Критическата инфраструктура на Украйна ще бъде разрушавана, което ще доведе и до задълбочаване на хуманитарната криза и засилен бежански натиск, включително върху България;

- Данните за военни престъпления от руска страна ще се увеличават;

- Ако гореописаната Путинова стратегия не даде очаквания от него резултат, може да последва и допълнителна ескалация с използване на тактическо ядрено оръжие от страна на Русия в Украйна. Както и заплахи за страни-членки на НАТО.

Този кошмарен сценарий е най-реалистичният към момента. Американското разузнаване го потвърждава, като говори за дълъг военен конфликт - в най-лошите варианти проточващ се с години. На фона на тази ситуация българската управляваща коалиция е затънала в разрешаването на псевдо-въпроси и проблеми, които имат еднозначно решение, но поради късогледството на един или друг партньор изглеждат много сложни.

Седем псевдопроблема

Псевдопроблем първи: Трябва ли да купим още осем Ф-16. Да, трябва да го направим незабавно. Американският конгрес одобри максималния пакет техника, който може да бъде продаден на България. В преговори трябва да свалим част от цената, така че да е близка до тази за първите осем самолета, но и да поръчаме достатъчно бойни възможности за ескадрилата. Трябва да опитаме да договорим и разсрочено плащане на втората партида. По този начин не само ще модернизираме ключова военна инфраструктуура, но и ще сме на път да станем по-пълноценен член на НАТО. Мрънкането на президента Радев за това, че в период от време ще трябва да разчитаме на партньорите да помагат за охраната на нашето небе, е абсолютно валидно и за сегашното състояние на нещата. С остарелите ни МиГ-29 така или иначе не можем да се справяме сами, а се нуждаем от помощ от Испания, Нидерландия и т.н. Вместо да се цупим, да благодарим на партньорите, но да си свършим и работата, така че час по-скоро да можем и ние да допринасяме, а не само да ползваме чужд капацитет, за запълване на нашите, уви, многобройни "дефицити".

Псевдопроблем втори: военна помощ за Украйна. Най-вече заради БСП и Румен Радев продължава безсмислената сага с военната помощ за Украйна. Следващата стъпка - след каските и бронежилетките - е сигурно да пратим ловджийски пушки в помощ на мирното население. В такава сериозна ситуация България трябва да се държи отговорно и на висотата на политическите и чисто човешките принципи. Толкова ли е трудно да се изпрати смислена помощ: да кажем автоматично оръжие и РПГ? Толкова ли ще ощетим нашата армия, ако го направим? И все пак цинизмът трябва да има някакви граници. Аргументът "ние сме против войната и затова няма да пращаме оръжие на жертвата на агресия" е морално дъно. Този аргумент е всъщност искане от жертвата да капитулира максимално бързо, за да спре войната. Този аргумент е и явна подкрепа за действията на агресора, на когото бързите победи могат да се усладят. И който след това може да се пробва и срещу други държави. Така че освен неморален този аргумент е глупав и късоглед: той е покана за бъдещи агресии, включително към нас.

Псевдопроблем трети: Митрофанова. Посланик Митрофанова можеше да бъде обявена за персона нон грата отдавна - заради нейното поведение, което за беда не е плод на личностно възпитание, а на официална руска позиция. Ние вече сме обявени от Русия за неприятелска държава, българи не могат да пътуват там, нашият посланик е привикан в София - тоест, и сега отношенията ни са на критично ниско ниво. Абсолютно оправдано би било изгонването на посланик Митрофанова - както заради цялостното ѝ творчество дотук, така и като знак на протест срещу военните престъпления на Русия в Буча. Как, кога и с какви мотиви - това е въпрос на детайли, които управляващата коалиция и правителството трябва да изяснят, като застанат заедно зад единна позиция. Не е толкова важно дали изгонването ще е днес или след седмица - важното е решението да бъде взето без ненужни и глупави спорове. И БСП наистина би трябвало да се замисли с какви аргументи точно иска да защитава посланик Митрофанова. Не разбира ли, че основната задача на този дипломат сега е да предизвиква точно такива реакции от БСП? Време е вече столетницата да спре да слюноотделя всеки път, когато ѝ натиснат копчето от Москва. Да, скъсването с придобитите рефлекси е трудно, но критични ситуации като сегашната помагат за раздялата с вредни навици.

Псевдопроблем четвърти: БСП и Радев ще загубят гласове в полза на "Възраждане". На фона на драматизма на положението подобни кахъри са наистина позорни. Румен Радев, за да е в тон с това, което вижда като народни настроения, явно е заложил на Стефан Янев като на някакво "Възраждане" с не толкова путиниско (да не кажем направо фашистко) лице. Какъв проблем на България ще реши едно такова "меко Възраждане", едва ли някой знае. Но безспорно всякакъв вид "Възраждания" могат да влязат в употреба, за да подготят капитулацията на България пред агресор от изток. Да се надяваме, че не това е гениалният план. БСП също се е закахърило, че губи гласове от "Възраждане", но с кахърите си просто засилва този процес. Защото имитирайки копейките, столетницата допълнително се обезценява. Путинофилите си имат вече патрон - Костадин Костадинов, а нормалните социалисти и леви хора по-общо се чудят къде да се дянат (политически). С две думи: Радев и левицата предлагат много опасно и контрапродуктивно решение на един псевдопроблем. Решение, от което те нищо няма да спечелят, а България със сигурност ще загуби.

Псевдопроблем пети: Спираме Северна Македония за ЕС, докато не се гарантират правата на българите там. Ако някой наистина е загрижен за правата на българите в Северна Македония, той ден и нощ трябва да работи за най-бързото приемане на тази страна в ЕС или поне за започване на преговорите с нея. ЕС е най-развитата система за защита на правата на човека в света. Няма малцинства или индивиди, чиито права да са защитени по-зле в ЕС, отколкото извън ЕС. Това е силогизъм с една предпоставка: щом няма такива групи и индивиди по принцип, значи това важи и за българите в Северна Македония.

Псевдопроблем шести: Гюров или Каримански? От поне седмица се влачи поредната безсмислена сага: кой точно да стане новият управител на БНБ. Г-н Каримански има своите качества, а още повече - напористост и амбиции. Г-н Гюров е възпитан и образован човек, който също би бил добър и дори може би по-безопасен вариант за въпросната длъжност. Но в състояние на война тази надпревара да става причина за сътресения в коалицията - това е просто абсурдно. Вместо да си разменят многозначителни статуси и скрити заплахи, партньорите е добре да седнат да се разберат. Опциите не са много: 1) Оттеглят и двамата и оставят сегашния управител на поста му; 2) Решават да стигнат до гласуване между двамата в НС, без да се нападат един друг, като по този начин ще дадат шанс на опозицията да има решаващ глас при избора; 3) Споразумяват се за компромис с един общ кандидат. Неприемливо е единствено сегашното състояние на нещата с открити и скрити нападки един срещу друг.

Псевдопроблем седми: Трябва ли НСО зад гърба на премиера да изпраща на прокуратурата чувствителна информация за всички влезли в МС. Не, не трябва. Ако президентът Радев все пак подкрепя това правителство, той му дължи известна лоялност. Ако е решил да го събаря и да се пробва с различни проекти в московска посока (ала Стефан Янев), да си каже открито.

Пътят е само един

Именно затъването в тези псевдопроблеми е причина за общественото усещане за загуба на посока от страна на управлението. А и на България като цяло. В условия на война, в която за щастие не сме преки участници, все пак мотивацията и духът са решаващи. Тези седем псевдопроблема обаче източват енергия, разделят хората и водят до изнервяне и турбуленции, които са напълно излишни.

Призивът за отговорност и единение не би трябвало да е само към четирите партии в управляващата коалиция и към президента. Единството по отношение на ключовите приоритети трябва да включва целия политически спектър (без путинистите, разбира се). България има ресурсите - и вътрешни, и външни - не само да преодолее тази военна криза, но и да излезе по-силна от нея. Пътят към това е само един: сериозно отношение към задълженията ни като член на НАТО и ЕС, както и максимално възползване от възможностите, които това членство ни дава. Когато има единство по този принципен въпрос, всички останали псевдодилеми лесно и бързо намират разумни решения.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Don Pazzolini

    63 2 Отговор
    Абе най-добре е Ганьо да си наляга парцалите.
    Да вземем пример от турците.

    Коментиран от #11

  • 2 уникум

    68 4 Отговор
    Положението в държавата ни е по зле от това в Украйна , дори и без война !! Тези политици искат да заробят държавата !!!
  • 3 Какво прави държавата

    46 1 Отговор
    Държавния контрол спира турски тирове и им раздава шамари, кво друго да правят, заплатата не му стигала на завалията!
  • 4 Майна

    62 5 Отговор
    Пентагона заяви ,че войната вероятно ще продължи с години..Тя им трябва, нищо че ще умират хора! Те ще ги въоръжават за това!! Не ги устройва бързо и мирно разрешаване на операцията! Тези ,които не са го разбрали, явно нямат нищо в мозъчните си кутии.
  • 5 Дуай Липа

    67 7 Отговор
    Америка, в името на човечеството, спри да се месиш в чужди държави!
  • 6 Човек с памет

    62 8 Отговор
    В Европа бушува страшна война от 8 години. Путин, в името на човечеството, я спира (слага и край).
  • 7 Гъзибаров

    52 4 Отговор
    ......."Трябва ли да купим още осем Ф-16"......!!!!!!!!!!!
    ............................
    А кога купихме и получихме първите 8 бройки, за да купуваме други 8 ?
    И друго: Сърбите купуват 16 френски самолета "Рафал" до края на годината !!!!!!!!!!
    Ганьо, ще си получиш 8-те ЗЛАТНИ F-16 през 2030-та година, а останалите 8 през 2042-ра година....хахахаха

    Коментиран от #18

  • 8 ТаУмВзе

    6 14 Отговор
    Путин ви е Спрял войната бе, има ли възражения за нападение? Няма. Тогава седи легнал в поза партер Г и ЛАЗИ!
  • 9 Съдията Дред

    38 4 Отговор
    Според пропагандатора от дойче сее.ее трябва : Да платим милиарди за картинки, да си дадем оръжието на Украйна, да плащаме прескъпо за политкоректен газ, да пуснем в ЕС проводниците на политиката на Сталин и Тито, и на изборите да гласуваме само за послушковците на Козяк.
  • 10 Niknay

    16 0 Отговор
    Оффффф .......
  • 11 Гад

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Don Pazzolini":

    To хубаво ама Турция не чака траншове от ЕС, а ние чакаме. Та може и да спрат да идват с това налягане на парцалите. Виж Турция докъде я докараха, Ганьо да ходи на пазар в Одрин.
  • 12 Мимч

    27 1 Отговор
    Твоя коментар госпдинчо,по многото точки, е почти неприемлив.Щом говориш,че евросъюза е най добрия защитник на малцинствата и България тряба да даде зелена светлина на макетата,ако е така,защо макетата не спазват договора и не приемат,това което се иска от тях,а разчитат на западняците да ни натискат..На Кирилчо хич му нямаме доверие,че няма да клекне....
  • 13 Фройд

    24 1 Отговор
    Дойче пропагандата , да зададе въпрос към султана , що не изпраща помощ на укрите .

    Да няма пак миндер за фондерлайнарен .
  • 14 Mirko

    20 0 Отговор
    Какво направи?
    Ами като предния път - включи се на страната на НАЦИСТИТЕ.
  • 15 да де

    24 1 Отговор
    А какво прави Европа за да спре войната?
    Заема позицията на полезния ид-от и налива масло в огъня, че да загуби трилиони в пари, а също и неша които не могат да бъдат изчислен и в пари.
  • 16 Българка

    24 1 Отговор
    Имам върос, Унгария европейска държава ли е? Сърбия европейска държава ли е ? Унгария член на НАТО ли е?
  • 17 Изворът на белоногата

    28 1 Отговор
    Много обичам, когато мъжленца с двойни гушки и меки тумбачета призовават останалите мъже на бой. Ритъмът на речта му по-горе е музикално стакато - айн, цвай, драй, зиг, хайл. Няма лабаво. Това ще направим, онова ще забраним... - първо, второ, трето. Нарежда човечето, което дори войник не е ходило. Дори предлага освен военните оръжия, да пратим на населението в Украйна ловджийски пушки. Тук вече наистина се ядосах. Ами ние с какво ще стреляме зайци, диви прасета, гълъби и лешояди, за да ги ядем, когато дойде сериозната криза и останем без храна, без ток, без нищо. Ние от градовете ще изядем дори хлебарките и ще благодарим на себе си, че не сме ги изтребали. Тогава Смилов ще се скатае и ще хленчи като всяко слабо мъжле, на което неразумните люде са дали власт в ръцете - властта да влияе на общественото мнение. А това оръжие е още по-страшно от пушките, ракетите и бомбите. И сто каски на главата няма да те спасят от него. Да живее мирът! България ще остане неутрална - това е нашето единствено спасение.

    Коментиран от #21

  • 18 Само че

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гъзибаров":

    КАто ги достави куриера ще пише - Абонатът не е открит на местоположенито.
    Да връщам ли пратката? YES / NO ?
  • 19 ⚜️Просветен⚜️

    21 2 Отговор
    Ами да бяхте се разходили вчера в ранния следобед пред парламента! Нямаше да задавате кухи въпроси! България и народа и проведоха демонстрация с цел да запазим неутралитет! Т.е. да не наливаме масло! Щом Швейцария може да е неутрална и ние можем! Та това прави България , а на къде ни тласка Просто К , това е друг въпрос!
  • 20 не може да бъде

    16 1 Отговор
    Ами войната винаги е страшна само че някои германци услужливо страдат от загуба на паметта.Но както се разбира от последните новини ,в завод Азовстал в мариупол са заклещени действащи натовски офицери -не е ясно колко са ,но има офицер с висок чин -полковник или подполковник.И според руското издание Взгляд което разбира се напълно съзнателно изпуска секретна информация,имало е опити за контакти да бъдат пропуснати да се евакуират но руснаците са отказали!?Ще видим до каква степен това е вярно ,но за такива неща е крайно вредно да се лъже и руснаците едва ли го правят !По скоро не е ясно какви натовски специалисти са в капана!
  • 21 АРИСТОФАН ОТ ТУТРАКАН🤔

    3 11 Отговор

    До коментар #17 от "Изворът на белоногата":

    ОЩЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ НЯКОЙ ГО КАЗА:НЕУТРАЛИТЕТ Е ДА СЕДИШ МЕЖДУ ПОЖАРНАТА КОЛА И ПОЖАРА И ДА ГЛЕДАШ
  • 22 Поп Андрей

    22 1 Отговор
    А в името на човечеството издигнахте ли призив за спиране на войната в Югославия, Либия, Сирия, Афганистан, Ирак и още десетки други, където НАТО унищожи милиони човешки живота и превърна страните им в пустини. Наложихте ли санкции на Америка? Изгонихте ли някой американски или английски дипломат за зверствата извършени в тези страни и за убийствата на техните лидери? Защо в Сирия са окупирани нефтените полета от САЩ се краде петрола на една суверенна държава.? Санкции, протести от тн. цивилизован свят? Двоен аршин.......?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 007

    16 0 Отговор
    Още като напишеш името на автора и излиза център за либерални стратегии,фондация на Сорос и т. н.За такива само добро или нищо.
  • 25 Шарко

    13 0 Отговор
    След като всички прогнози са за дълга и продължителна война, не трябва ли да посъветват Зеленски да капитулира. Така ще се избегнат многото жертви, разрушения и бежанци, Украйна ще получи средства за възстановяване, а Европа няма да изпадне в голяма депресия. Пълна глупост е в 21 век конфликти да се решават с война, и то на европейския континент. Както и да завърши тази война, Европа пак ще трябва да живее със своя съсед Русия. Не може да прокопаем канал по границата....
  • 26 одата на радостта срещу православието

    12 0 Отговор
    европа да си воюва щом иска. Подкрепяше Хитлер,воюва цяла европа пред Сталинград но знамето на Русия беше върху райхстага.И сега европа да се готви за хиляди гости. няма как ,ценности. историята се повтаря и спасение няма.
  • 27 Наблюдател

    13 0 Отговор
    Откровенния напън на НАТО е с износ на оръжия за Украйна България да се превърне във враг на Русия съответно мишена! Много "умнa" идея представяна като "псевдопроблем" ! Типично за DW като западен пропагандатор! Тия там удобно "забравят" че по същата "умна" схема ни вкарват във 2 Световни войни!
    Който е чел Историята знае последиците за България....
  • 28 навременна статия

    0 9 Отговор
    От Лисабон до Владивосток, руски КРЕПОСНИЧЕСКИ Свят-това ни каза Русия.И това го тръбят не само медиите на Кремъл, но и политиците им.
    Това с неутралитета е като онова, Русия няма да напада Украйна.
    Целта явно е днеска Украйна да деукратизираме-всичко друго да пази неутралитет, след това Молдова-всички да други пак неутралитет и следва Грузия..... и така до Лисабон.
    Така, че търгашите Депутати им остана малко време да решават, докато Русия е още на границите на Донбас и Крим.
    Изнудването с ядреното копче няма как да бъде спряно.Може само да се отложи.
    Ама надали ще се отлага с месеци или с години.
    Европа да спре с приоритетите на алчните търговци и да се събуди и прати Русия пред Северна Корея в класацията със санциите.
  • 29 Кой още не е разбрал?

    6 0 Отговор
    Територията приключва!
  • 30 д-р Косев

    10 2 Отговор
    "Аргументът "ние сме против войната и затова няма да пращаме оръжие на жертвата на агресия" е морално дъно. Този аргумент е всъщност искане от жертвата да капитулира максимално бързо, за да спре войната."

    Брех, много кръвожадни тия наште хуманитари бе. Хем разправя, че Путлер е готов да ползва и ядрено оръжие ако украинците продължат да се опъват, хем иска да ги въоръжаваме, за да могат да се бият до последно. С други думи, според г-н Смилов единственият начин да излезем морално неопетнени от тази ситуация е ядрената война. Тука некои колеги сега ще скочат да го обвиняват, че бил продажен, но на мен ми се струва, че работата е друга - или бездънна глупост, или тежко разстройство на личността с клинични измерения.
  • 31 Анонимен

    8 2 Отговор
    Германия купува руски газ, петрол, метали и какво ли още не купува и не бръсне война ли е в Украйна или каквото и ще да е! Зелето обаче се е вторачило в България! Дето се казва : гледат сламката в чуждото око, а не гледат гредата в тяхното!
  • 32 МАЛКА пенсИЯ

    3 1 Отговор
    СНИШАВАМЕ СЕ!ОДУПЕНИ.
  • 33 Ламбо

    4 2 Отговор
    Дойче я си гледай Германията ,че нали знаете нашата приказка : когато двама си мерят пишкiте не си подлагай задника .
  • 34 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Германия е изцябо американска още след Първата световна война !! Окончателно е обсебена след Втората след плана "Маршал". Доста години минаха и САЩ най-после успяха да предизвикат военен конфликт в Европа. Сега следва окончателната победа над Русия, която е възможно и да не се случи.. Руснакът в изблик на саможертва ,може да взриви планетата !? Едва ли държава с 800 милиарда военнен бюджет ще се спре пред нещо. Да му мислят сиромасите - ще бъдат изпепелени като хирошимци.
  • 35 Подло и удобничко

    3 2 Отговор
    Поредната нравоучителна статия. Надменно, безцеремонно, помпозно и обидно за повечето от читателите. Дава ни оценка слаб, на фона на умилението към ЕС и новото любимо дете, Зеленски. Българите проявяват много голямо геройство, господине. Те оцеляват като най-бедна страна в Европа. Те успяват да се задържат в една обрулена държава. не ни давайте примери за героизъм, и не вменявайте вина. Вие си гледате кариерата, ние оцеляваме.
  • 36 Една Българка

    1 2 Отговор
    Хората са различни и статията е дълга. Ако човек търси винаги може да намери нещо което да не съвпада с неговото мнение. Но ценното е че статията приканва към съсредоточаване на вниманието към общите теми на нас българите. Очевидно от МОСКВА НИ НАБЛЮДАВАТ и всякакъв признак на слабост би бил използван срещу нас.
    Моето виждане е че "протестите" и това правителство бяха инсталирани от ДС под Московски диктат и те нямат собствена воля. Просто е късмет че украинците най-после се мобилизираха и дадоха достоен отпор на Москва. Това е нашия шанс да се събудим от вековната дрямка и да се осъзнаем като нация която застава достойно до другите народи.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДжафДжаф

    1 0 Отговор
    Иска им се дълъг конфлик, но няма да го бъде. Максимум още 2 месеца и всичко приключва. До 2 седмици предстои ликвидирането на най-мощната украинска групировка- тази в Донбас. После още 1,5 месеца за пълно унищожение. В момента руснаците формират на база доброволци тилови подразделения, което до сега беше основната слабост на руската армия. Доставките на западно въоръжение само мотивират руснаците. Така, че всичко ще приключи много много по-бързо. При абсолютното господство във въздуха, укрите няма да устискат, колкото и да се крият в градовете. Все пак дори и там ще им трябва тежко въоръжение, муниции и просто нещо за ядене и пиене.
  • 39 Иванушка  🇷🇺

    4 0 Отговор
    "...Какво прави България..." - кво да правиме ?
    Чакаме Братушките да ни освободят от Германското Зеле, Американско и Англизко присъствие.
    Бегайте си дома, от Турско насам един курник не сте ни направили или или дали, само вземате и Крадете ✌Z✌
  • 40 И ТАЗИ ВОЙНА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ЛОШО

    2 0 Отговор
    КАКТО ВСИЧКИ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ , А ФАШАГИТЕ КРАДЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ПАК ЩЕ НИ ГАЗЯТ ! БОЙКО И ГЕРБ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА ! ОБРЕЧЕНИ СМЕ НА НЕЩАСТИЕ !
  • 41 ЩО СИ МИСЛЯ ЧЕ ГЕРМАНИЯ

    1 0 Отговор
    ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ РУСИЯ !?