Last news in Fakti

12 Април, 2022 10:00 2 636 51

Може ли Марин льо Пен да спечели?

  • марин льо пен-
  • еманюел макрон-
  • елисейски дворец-
  • франция

Странно е, че въпреки демонстрираната от Льо Пен близост с Путин в миналото и финансовата подкрепа, която тя е получавала от Русия, кампанията ѝ не забуксува

Може ли Марин льо Пен да спечели? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди пет години френските анализатори изключваха възможността Марин льо Пен да бъде избрана за президент. Сега вече не е така. Как се стигна дотук и какви са рисковите от евентуална нейна победа?

Преди 5 години, докато международните наблюдатели се опасяваха, че Марин льо Пен може да бъде избрана за президент на Франция, френските анализатори единодушно и категорично отхвърляха подобен сценарий.

Този път експертите примиренчески признават, че крайнодясната Льо Пен би могла да победи. Социологическите проучвания предвиждат изключително близки резултати на двамата претенденти на втори тур.

Как се стигна дотук?

Изследванията прогнозираха сигурна победа за Макрон с комфортна преднина, особено след като Русия нападна Украйна и французите се обединиха около своя лидер.

Този ефект отслабна бързо. След като Западът наложи санкции на Русия, цените във Франция се повишиха още повече. С това се засили и основното притеснение: как да свържем двата края?

Изглежда, че Льо Пен намери начин да се възползва от ситуацията. В продължение на месеци тя обикаляше малки села, градове и пазари, представяйки се за кандидат, близък до хората. Тя обеща, че ако бъде избрана, ще задържи цените на основните стоки и ще намали ДДС върху горивата и енергията.

Льо Пен като умерения кандидат в крайното дясно

Макрон изчака последния момент, за да се включи в кампанията. Той изглеждаше твърде зает да се опитва да се справи с руския президент Владимир Путин. Кампанията му се свеждаше до няколко малки срещи и една по-масова. Избирателите останаха с впечатлението, че техният президент като че ли не се интересува от ежедневието им и е прекалено уверен в успеха си.

Освен това някой друг неволно помогна на Льо Пен. Това беше крайно десният политически журналист, а впоследствие и кандидат-президент, Ерик Земур. С откровено расистките си лозунги той изпъкна като дори по-краен от Льо Пен.

Това го изстреля за известно време нагоре в проучванията, дори и над самата Льо Пен. След това обаче рейтингът му рязко се срина, не на последно място и поради това, че се колебаеше дали да подкрепи приемането на украински бежанци и поддържаше неясно отношение към Путин, на когото в миналото се възхищаваше.

Странно е, че въпреки демонстрираната от Льо Пен близост с Путин в миналото и финансовата подкрепа, която тя е получавала от Русия, кампанията ѝ не забуксува. Напротив, тя дори укрепи позициите си. Грубите изказвания на Земур бавно, но сигурно я утвърдиха като умерен кандидат на крайната десница.

Льо Пен иска да легализира дискриминацията

Но не се заблуждавайте. Платформата на 53-годишната кандидатка все още е силно повлияна от духа на съоснователя на партията - баща ѝ Жан-Мари Льо Пен, който многократно е осъждан за омаловажаване на Холокоста и подбуждане на расова омраза.

Ако стане президент, Льо Пен ще проведе референдум за вписване на т.нар. принцип на национално предимство в конституцията на Франция. Чрез него хората с френско гражданство биха имали предимство пред чужденците по въпроси като достъпа до работа, жилища и здравни грижи. По този начин на практика дискриминацията ще бъде легализирана.

Като президент тя планира да криминализира помощта за влизането на нелегални мигранти във Франция и оставането им в страната. Тя ще ограничи правото на закрила и не би се поколебала да връща чужденци обратно в страни, където ги очаква съдебно преследване или смърт. И макар вече да не споменава директно в програмата си Фрекзит (излизането на Франция от ЕС - б.р.), тези реформи на практика биха довели до подобно развитие. То се вписва в нейната антиглобалистка визия, плана ѝ за контрол над френските граници и засилването на икономическия протекционизъм.

Макрон: проевропейски, но далеч не перфектен

Макар всичко това да е в ярък контраст с проевропейската, интеграционна позиция на Макрон, той далеч не е безупречен. Французите го критикуват за пазарно ориентираните му реформи, които облагодетелстват бизнеса. Така той си спечели прозвището "президент на богатите". Макрон вече обяви, че ако бъде преизбран, ще увеличи пенсионната възраст и ще принуди получаващите социални помощи да работят или да се обучават.

Междувременно екологични организации критикуват президента, че не успява да се справи с промените в климата. Групи, защитаващи правата на жените, го обвиниха, че не прави достатъчно и за равенството между половете.

При управлението на Макрон обаче безработицата спадна, а икономиката се развива сравнително добре. Това е благодарение и на милиардите евро, похарчени от правителството, за да омекоти ефектите от пандемията. Въпреки че обещава да ограничи имиграцията, той планира нови закони срещу дискриминация на чужденците при кандидатстването за работа и получаването на жилище.

Над френската демокрация тегне сериозна заплаха

Но тежестта на критиките срещу Макрон не може да се мери със заплахата за фундаментите на френската демокрация, която би създала победа на Льо Пен.

Единственият начин страната да бъде защитена от тоталитаризма е да се попречи тя да дойде на власт. Преди да направят избора си след две седмици, френските гласоподаватели трябва ясно да се запитат до колко ценят демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може

    49 5 Отговор
    Разбира се!

    Коментиран от #9

  • 2 Социалист

    7 75 Отговор
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите."

    Коментиран от #14

  • 3 Анонимен от Бъдещето

    80 9 Отговор
    ТЯ ще спечели!.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ФранцияЗагива

    8 78 Отговор
    край на демокрацията, и тая е финансирана от кремълските Мумии, дърта путинска подлога
  • 6 Луд

    87 5 Отговор
    Ооох, как ми се иска да спечели и да видя смачканата физиономия на Макрон и камарата евродемократи и атлантици, които не се уморяват да ни назидават и да ни показват „правилната” посока! Стискам палци, Марин!!! След Орбан и Вучич поднеси поредната изненада!
  • 7 W 124

    14 48 Отговор
    Льо Пен не може да спечели при никакви обстоятелства. Това би означавало края на "обединена" Европа. Френците още не са узрели, но скоро ще им светне и тогава ще дойде нейният час.

    Коментиран от #10

  • 8 Ще има изненадваща вечеря

    40 4 Отговор

    До коментар #4 от "Мъка бабешка":

    Макарони със сирене.
  • 9 Lssah

    45 2 Отговор

    До коментар #1 от "Може":

    Може, но само ако вота е отразен реално...

    Коментиран от #12

  • 10 W 140

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "W 124":

    Бас лофиш ли?
  • 11 Вести от Франция

    8 40 Отговор
    Льо Пен ще спечели, когато цъфнат налъмите. Елате и вижте.

    Коментиран от #13

  • 12 asd

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Lssah":

    На балотаж категоричната подкрепа за един от двамата не може да не бъде реално отразена!
  • 13 asd

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "Вести от Франция":

    Значи са цъфнали!
  • 14 Капиталист

    53 3 Отговор

    До коментар #2 от "Социалист":

    „Американофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото американофилите, плувайки безогледно във водите на американската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на американската завоевателна политика на Балканите."
  • 15 льо Пен щее новия Президент на Франция!!

    41 4 Отговор
    Успех льо Пен???
  • 16 £€¥√

    44 3 Отговор
    И ако тя спечели,не споменава директно в програмата си Фрекзит, тези реформи на практика биха довели до подобно развитие
    И тогава Германия ще умре без Франция
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факт

    31 9 Отговор
    Либералната мафия няма да допусне Макрон да падне!

    Коментиран от #24, #45

  • 21 Европеец

    40 2 Отговор
    А дано да спечели, та да се закрие идиотската брюкселска кочина, която тормози всички ни с безумията и явния си лобизъм и корупция. Урсулата е за прокурор, а силата на Европа беше точно в различията между държавите, тяхната култура и история, която неолиберализмът руши и замества с някакви психясали джендърмени, които директно заплашват всички ни с диктатура - за справка си припомнете си как се разправи оня с шарените чорапки в Канада с шофьорите на камиони, какво правеше Макарон с жълтите жилетки, какво стана в Австралия и Нова Зеландия. Новото нормално е антихуманна идеология базирана на псевдонаука. Новите Лисенковци този път идват от Запада...

    Коментиран от #48

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тредстоун

    6 17 Отговор
    Не , няма никакъв шанс
  • 24 asd

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Никой не ги пита тях!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 нннн

    26 4 Отговор
    Ако руснаците уловят в Мариупол стотина френски офицери и наемници, ще стане мноого интересно.
  • 27 Сандо

    2 6 Отговор
    Не.Всичко върви по предварителния,вече отработен план.И всички,дори и Мари,го знаят.Плановиците не грешат!

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ъхъ

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Сандо":

    Ти така си мислиш!

    Коментиран от #47

  • 30 Франсетата

    4 8 Отговор
    Си имат Марин льо Пен..Ние-Белата Златка,печелещ редовно по О,,2-04%.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Смешници

    14 3 Отговор
    Може и със сигурност ако изборите бяха честни ,но за съжаление не са и ще се случи както в Сащ .Печели този който господарите от Сащ кажат,за съжаление това е истината.
  • 35 Мишо

    7 1 Отговор
    Каква "демокрация" бе? Прави са хората!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Майна на квадрат

    3 13 Отговор
    Не...и Не! Няма да спечели! Французите са умни хора и няма да се поддадат на измислени герои, като при нас!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Методист

    19 2 Отговор
    Единственият начин френският народ да бъде защитен от тоталитаризма е да спечели Марин льо Пен. Иначе , просто агония та продължава...
  • 41 Бъдеще

    18 2 Отговор
    Дано спечели! Крайно време е Европа а има НЕЗАВИСИМА политика, а не да зависи от прищевките на ..... Мууууу.
  • 42 Някой

    19 1 Отговор
    Тук става дума за легализиране на дискриминацията.
    Че тя е легализирана в Запада! Вижте в САЩ - легално е да се обижда, да се уволнява, да се обира дори всеки бял хетеросексуален мъж. И на това се аплодира.
    Вижте Европа - сега всеки руснак, независимо от възгледите му, се демонизира. Всеки ден има информация за гонени, удряни, обиждани руснаци от "бели" страни като Германия, Франция, Испания и т.н.
    А отношението към българите, и като цяло към източноевропейците, в Европа? Че те се отнасят с по-голямо уважение към черни и араби, отколкото към нас. От лични наблюдения!
    Та не ми говорете да дискриминация, и че не е легална и сега.
  • 43 гюнтер

    7 0 Отговор
    Тези плюещи некадърници,даже и годините й не знаят
  • 44 Старец

    10 0 Отговор
    Ако Марин спечели Франция напуска гейския ЕС итова ще бъде началото на неговият (на ЕС) край.
    Давай Марин с теб сме. Да се сложи край на тази гангренясала система.
  • 45 Кои Либерали?

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Комунист либералите или Демократ Либералите?
  • 46 Култура миянко

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "АнтиКомунист":

    Ами той комунизма се завръща опакован в една"демократична" опаковка ,очаквайте обединени европейски комунистически щата.Да не дава Господ.
  • 47 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ъхъ":

    Няма никакво значение аз какво мисля.А за незнаещите препоръчвм да погледнат какво се случваше в предишните френски избори.Виж,ако Меланшон беше втори,тогава Плановиците щяха да са изненадани и да правят нов план.
  • 48 Тахумба

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Европеец":

    Прав си Европеецо! Омръзнаха ми приказките на всевъзможни експерти и коментатори. Защо всеки глупак те счита за теглещ на Изток, ако не споделяш европейските "ценности". Всеки нормален човек иска да е европеец, малко са безнадеждните русофили, но тази Европа не я искам. Навремето когато искахме да бягаме в ГФР, тази държава беше друга. И капитализЪмът беше друг, и мерцедесите бяха други-конски глави, табакери и пури, истински автомобили, истински качествени стоки, истинска бира, истински вурстчета. Сега всичко е менте също като ценностите им. Дръжте си Европата за вас! Не на унификацията! Тя върши работа само по време на война, когато можеш да замениш лагер на танк с лагер от трактор. Но унификация на бит и човешки отношения, НЕ!
  • 49 Марин льо Пен щее новия Президент на

    9 0 Отговор
    Франция!? Успех Марин!?
  • 50 Голямо шубе

    3 0 Отговор
    тресе дойче зелещината, защото ако във Франция дойде на власт един нормален човек, ще застраши господството на л@йнен джендърсвото в Европа…
  • 51 карамфила

    0 0 Отговор
    Дано Марин льо Пен спечели тези избори и Макрон да напусне Елисейският Дворец за добро на Франция и лошо за еврейската клика която го поддържаше.А на Мариянчто не вярвам нито дума,платен репортаж.