Last news in Fakti

15 Април, 2022 19:00 3 169 27

В България замириса на избори

  • слави трифонов-
  • итн-
  • герб-
  • бсп-
  • продължаваме промяната-
  • избори-
  • предсрочни избори-
  • коалиция-
  • правителство-
  • кирил петков-
  • еманюел макрон

Следващите избори ще са интересни, когато и да са те

В България замириса на избори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека поразсъждаваме за поуките от френските избори. Защо се налага ли? Защото и у нас упорито замириса на избори.

Нов ден, нов скандал

Управляващата коалиция всеки ден ни предлага скандали и червени линии: ДБ настояват да пратим оръжие на Украйна, БСП са решили да наблюдават руските престъпления от позицията на морален неутралитет.

ИТН продължават със своята серия неконсултирани с партньорите или направо неадекватни предложения: след плагиатора, след продавача на плавници, след работилия за скандалната "Инвестбанк", те предложиха за член на СЕМ явен нарушител на медийните правила (който слава богу се оттегли сам). На предна линия отново излезе острието Тошко Йорданов, който не пести обидите към своите партньори, задето не уважават мъжкарското упорство на партийния му лидер.

После пък БСП изведнъж реши да връща хартиените бюлетини, което е в пълно противоречие с позициите на партньорите ѝ. И така всеки ден по нещо.

Откъде тази внезапна, почти патологична нетърпимост? Едно обяснение ни дава сондаж, направен за предаването "Референдум" на БНТ от "Алфа Рисърч": Ако огромната част от гласувалите за ПП и ДБ одобряват управлението, то симпатизантите на БСП са разделени по равно на "за" и "против", а при ИТН негативното мнение е почти два пъти по-високо от позитивното. Разбираме защо тъкмо тези две формации са най-активни в рушенето на коалицията: те най-остро усещат, че губят клиенти. Политолозите се кълнат, че никой няма интерес от избори, но дали тази или другата година - няма как да не стигнем до тях.

Традиционното ляво и дясно отстъпват

И тук е мястото да погледнем към президентския вот във Франция. Какво видяхме там? Нечуван срив едновременно на традиционната десница и левица. Републиканците стигнаха до там да молят симпатизантите си за финансова помощ, тъй като тяхната кандидатка Валери Пекрес, останала под петте процента, нужни за пълно покриване на разходите, си навлече личен дълг от пет милиона евро. Социалистическата кандидатка падна под и без това скромните 2,3% на старата комунистическа партия. И така страната се оказа разделена на три почти равни части: радикална левица (в лицето на Меланшон), радикална десница (в лицето на Льо Пен) и радикален център, където е Макрон.

Подобна тенденция вече отдавна наблюдаваме и другаде: старото деление по оста ляво-дясно започва да не работи. Днес противостоят глобализъм и провинциализъм. Първият цели експанзия, растеж, международни връзки, вторият - недоверие към света, протекционизъм, самозадоволяване. Опозицията между Макрон и Льо Пен е именно по тази линия, но реакция на затваряне вече видяхме и в Америка с Тръмп, и в Обединеното кралство с вълната на Брексита.

Крайното дясно обещава приемливи цени и международна дистанция

Льо Пен скри традиционната си ксенофобия. Тя дори се опита да скрие фамилното си име, което я свързва с расизма на баща ѝ - на плакатите е просто "Марин". И вместо това се центрира върху покупателната способност. Ще кажете, че това е традиционно лява тема. Но при нея тя е поднесена не в ключа на прогреса и интернационализма, а като зиморничаво окопаване в запуснатите предградия, в идилиите на дребните селски стопани, обидени на световните процеси. Конкурентът ѝ Земур не взе завоя от защита на средната класа към онеправданите и беше елиминиран.

Поомръзналите културни войни около еднополовите бракове и националната история се пренесоха в полето на външната политика. Ако Макрон е твърдо зад европейския курс срещу войната на Путин, в програмата на Льо Пен виждаме идеи за равна дистанция между Москва и Вашингтон, за сътрудничество с Русия в сферата на отбраната и, разбира се, отхвърляне на диктата на европейското право и НАТО. Да го кажем така - противопоставиха се отговорността за световния ред, за международните договори, та дори за климата и егоизма във всичките му варианти: не на бежанци, не на зелени политики, не на санкции срещу агресора.

Новото ляво привлича различни недоволства

По-трудно ще ни е да разберем новите леви на Меланшон, достигнали удивителните 22%. Подобни формации се появиха и другаде - "Подемос" в Испания, "Ди Линке" в Германия "Сириза" в Гърция. Можем да наречем тази нова левица популистка, доколкото много от иначе звучащите прекрасно техни идеи изглеждат трудно изпълними и като че ли по-скоро предизвикват моментни въодушевления, отколкото дълготрайни политики. Такива бяха безусловният базов доход на "Подемос", таванът на наемите на "Ди Линке", безплатното образование на "Непокорна Франция", както и отказът да се плаща гръцкият национален дълг, заради който беше издигната "Сириза" и където тя печално се провали.

Преразпределението в полза на младите и бедните, по-активната държава и алергията към Америка във всичките ѝ проявления - това са нормалните теми за всяка левица, които едва ли могат да обяснят залеза на социалисти и комунисти. Новото според мен е, че тези партии успяват да мобилизират разнопосочните недоволства на съвременния гражданин.

Недоволства ситуационни, понякога неразбираеми, както беше с жълтите жилетки във Франция, агресивни и деструктивни, както беше в Гърция, интелектуални като в Испания. Те днес като че ли са отвъд старите класови деления и често дори не формулират конкретни искания, което прави все по-трудна задачата да им се отговори. Водещо не е желанието за някакви проценти повишение на заплатата, а обидата от начина, по който върви светът. Оттук и повсеместното търсене на някаква нова форма на пряка демокрация - от площадните дискусии в атинския квартал "Ехзархия" или френските граждански асамблеи на кръговите движения до идеите на Меланшон да бъдат излъчени на случаен принцип група граждани, които да напишат нова конституция.

В търсене на българските Макрон, Льо Пен, Меланшон

Със сигурност и в България постепенно изчезват старата десница и левица: едната се разпадна, после беше погълната от популистката ГЕРБ и шарената коалиция ДБ, другата - в лицето на БСП - стремително и според мен необратимо потъна. Като радикален Макронистки център у нас се очерта ПП, която в този момент се превръща в партия. Дали ще е правилно да я наречем либерална не е важно, по-скоро там залагат на експанзия, привличане на инвестиции, международно сътрудничество, с една дума - на една глобализираща се България.

Критиките към лидерите от страната на провинциализма са показателни: "канадци", "харвардци", "продават националния интерес", "не разбират нещата тук". Така във Франция Макрон непрекъснато е обвиняван в "надменност" и че бил президент на банкерите и богатите. Този политически полюс у нас едва ли може да надхвърли една трета подкрепа, както беше и във Франция. И то ако към ПП прибавим най-близката до тях ДБ и в някакво далечно бъдеще - след като се изчистят нещата около съдебната реформа и корупцията - ДПС. За повече ресурс май няма, защото нашият бизнес не обича конкуренцията в отворения свят.

Както във Франция, така и в Полша и Унгария, вдясно започва да се появява една тенденция към симбиоза между ксенофобия, национализъм и социален популизъм. Играчите на този терен са много и изпокарани помежду си, но опитите ще продължат. "България отдолу" ще бъде мобилизирана за борба с елитите, както го направи Льо Пен. А това значи прибавяне на щедри социални политики към популярната у нас ксенофобия на принципа "България за българите" и превръщането на егоизма в национална политика чрез популистка съпротива срещу всякакви международни ангажименти и солидарност.

Растящата подкрепа за "Възраждане", заменили предишната ни крайна десница, показва, че тази комбинация е печеливша. След окончателното си скарване с всички партньори, ИТН биха могли да пласират тук патриотичните си емоции. Една хипотетична партия на генерал Янев като че ли се цели в същия сегмент - социално, плюс национален егоизъм. Дали натам няма да залитне и обиденият на всички ГЕРБ, остава да гадаем. Провинциализъм тук не употребявам в негативен смисъл: в провинцията е приятно и спокойно да се живее, просто не се случват много неща.

Засега у нас като че ли не се задава аналог на новите левици. Недоволствата, кулминирали през 2020-а, бяха оглавени от десни формации. Най-вероятен аналог на "Непокорна Франция" у нас би била формацията на Мая Манолова - една жена, изпълнена с безкрайно много енергия по всички теми.

Следващите избори ще са интересни, когато и да са те

Протестите срещу новото управление със сигурност ще продължават заради кризата, работата е там, че зад тях стои опозицията, с която госпожа Манолова едва ли ще взаимодейства. Трябва отбележим, че новите левици другаде привличат най-младата част на електората, а у нас младите леви са по-скоро интелигенти, които четат сложни статии, а не се млатят с неофашисти по митинги. Някои от тях се излъгаха да застанат на страната на Путин, което в перспектива със сигурност ще тежи на репутацията им.

С една дума: полето изглежда неовладяно, недоволствата са на лице - очакват се новите лидери. Ще са интересни тези избори, само ако се може да са по-нататък...

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    23 9 Отговор
    Замириса на вас медиите и тем подобни тролове...
  • 2 Roro

    9 15 Отговор
    Ще има перестройка
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 3 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ не мислят за ХОРАТА и НАРОДА а за кокала заНАРОДА се сещат по избори с лъжливите ОБЛЪЧВАНИЯ И КУПУВАНЕТО НА РОМСКИ ГЛАСОВЕ СДВЕ КЕБАПЧЕНТА ХЛЯБ ЧОПАК БИРА 50 лева ЕДНОКРАТНО дано не върнат ХАРТИЕНИТЕ бюлетини

    Коментиран от #15

  • 4 Замириса

    12 10 Отговор
    на запъртъци ! Тези , които искат "оставка" и избори , най - малко ги искат ! Тъпи спектакли !
  • 5 Грульо

    15 9 Отговор
    Глей ги, бе, глей ги кви са измамници на снимката, а Тошко даже среден пръст показва на електората. :D
  • 6 толкоз

    23 7 Отговор
    Дойче зеле , дойче зеле . В България не само замириса на избори , в България ВОНИ на КОРУПЦИЯ , БЕЗОЧЛИВИ КРАЖБИ , ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОЛ , РАЗСИПНИЧЕСТВО , НЕПОТИЗЪМ (шуро-баджанащина , за непросветените) , ПРОДАЖНИЧЕСТВО и БЕЗХАБЕРИЕ и това е причината , не да мирише , ми да ВОНИ на избори. Подобно ЧУДО /като ПП и Коалиция/ - нито сме мислили , че може да има , нито сме чували , някъде да го има. Толкоз .
  • 7 Гръч

    17 5 Отговор
    Дойче веле,"у нас"ще си пишете за фашистка Германия а ние сме си наистина у нас и скоро ще има избори
  • 8 Удряй Бате Киро

    10 17 Отговор
    Удряй Бате Киро!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Toshko

    13 6 Отговор
    Има сериозни разминавания между коалицията
  • 11 Красимир Петров

    29 8 Отговор
    Факт е,че след предсрочните избори ПП и Дай България няма да управляват.

    Коментиран от #13

  • 12 Жалка

    13 2 Отговор
    манипулативна статия, от жалка продажна калинка на Прокопиев! Олигарха активира продажните си глупаци да драскат глупости! Другият път като гласувате, пак да ви излъжат подобни лъжливи калинки!
  • 13 когато си прав - прав си

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Красимир Петров":

    Емиии , няма как - за да имаш шанс да съставиш правителство , първо трябва да влезнеш в Парламента , а там се влиза с минимум 4-ри процента събрани гласове , тези ( а май и БСП) - нямат никакъв шанс да излъжат толкова много хора (вече).
  • 14 ComfortablyNumb

    4 4 Отговор
    Ганчо Ганчо не разчитай че толкова лесно ще ти се размине глупостта да докараш промянаджиите на власт . Няма да има избори много скоро, има за крадене ... ха честито!
  • 15 КАЛЕНДАР

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Честит празник, братя американци!

    15 април!

    Днес в САЩ е празник!

    Ден на данъците!

    Американците имат поговорка:
    " Има две неща от които няма отърване!
    Данъците и смъртта!"

    Мафиотът Ал Капоне
    е осъден за неплащане на данъци.

    Мафиотът Бойко Борисов не го осъждат за кражба на данъци!
    Въпреки, че ежегодно краде от НАП над 6 млрд.

    Приближени на комунистът Борисов,
    "продават" кухи фирми, с прехвърлени в тях данъчните си задължения.
    На неграмотни и безимотни цигани.
    Ежегодно НАП "сторнират" данъците им като несъбираеми.
    Защото "куповачите" цигани били безимотни.
    А "продавачът" милиардер Борисов безимотен ли е?

    С милиционерската диплома за юрист,
    Гешев дали е чувал,
    че злоупотребата с правото
    е инкриминирана в Наказателния кодекс?

    15 април.

    Днес в САЩ е празник!

    Американците имат поговорка:
    " Има две неща от които няма отърване!
    Данъците и смъртта!"

    Българите имат поговорка:
    " Има две неща от които няма отърване!
    От смъртта и от мафиота Борисов!"

    Три мандата ОПГ ГЕРБ "печелеше" изборите с фалшиви избирателни списъци.
    С над милион фалшиви избиратели.
    Което е очевидно от разминаване на числата от НСИ и ЦИК/ЕСГРАОН/.
  • 16 Ами да

    4 5 Отговор
    време е за избори,но ГЕРБ да не се надяват-народа изпитва към тях неистов ужас.Стефан Янев май ще ни е надеждата-да видим какво ще направи.
  • 17 Иван

    9 0 Отговор
    Замирисало ви Е на сЪд Дойче Веле. ВИЕ бяхте горди с Герб и с това че сте измислили името. Всички помним статиите вИ.
  • 18 Хич не ги чета..

    10 0 Отговор
    Като видя че дойче зеле пише статиите! Стремят се да внушават..да манипулират и преиначават новините!повече чета коментари..😇
  • 19 КОКО ДРИЛО

    1 3 Отговор
    КАКА СА СМЕЕШ ВЕ КОМУНИС 00 ..............................................................................................НЕ ПУСКАЙ КОМУНИС ВЪВ ПАРАЛАМЕНТА ..................................................................................................
  • 20 Някой

    9 0 Отговор
    То на война да не замирисва! Било замирисало на избори...... сефте!
  • 21 Извънреден коментар

    2 1 Отговор
    Аз съм богонамазан !
    Аз съм себе си !
    Аз съм феномен !
    Аз съм световна знаменитост !
    Аз съм диамантено цвете !
    Аз познавам себе си отлично !

    Извънземните са по луди от нас хората !

    Защо ме мразите ?
  • 22 Райд

    2 0 Отговор
    Като ги гледам тези от снимката ми замирисва на нещо ужасно и мътно, което ще трябва да го плащаме ние.
    А защо ли се сетих за една реклама на препарат за почистване на тоалетни?
  • 23 За протокола

    4 1 Отговор
    Погледнете ги тези на снимката и добре ги запомнете. Те се част от ОПГ, извършило най-бързия грабеж на милиарди и сринало България. За по-малко от година ограбиха повече, отколкото ГЕРБ за 12 години и върнаха България в началото на 90-те години на миналия век.
  • 24 Гай Турий

    3 1 Отговор
    Кирпетко и асан се оказаха продажни марионетки на ЦРУ и козяк е време да се пръждосват. Има-няма и за 100 те есе осветиха като лампите на Айфеловата кула, разбрахме, че кирпетко и асанчо са агенти на козяк! През това лято на нови избори! И вече никога на власт разните му завършили в харвард или отатък харвад, кеймбридж и т.н. всякакви ВУЗове на англосаките и жидоянките. Пожарникари и сикаджии също никога на власт, те да не си помислят че им се връща времето. Никога и за тях!
  • 25 Красив честен извънземен

    3 0 Отговор
    И кого ще изберете? Някой индивид в чист вид, паднал вчера от космоса, честен и работлив, културен и мъдър? Такива няма, а и да има, в България не виреят.
  • 26 КОАЛИЦИЯТА В ЗАТВОР ЗАЕДНО С БОКО

    1 0 Отговор
    Фон дер Лайен казва: „Аз искам Украйна да победи“. Ами аз по-голяма глупост не съм чувал. Някакъв склерозирал старец Борел разказва как и той ще ходи да се бие – ами да ходи да се бие, той не може да направи 4 крачки, нека да се бие и той. Взаимна обвинения в шарлатанство и позор, обвинения в препокриване на поведението на държавния глава с това на бившия премиер
  • 27 Анонимен

    1 0 Отговор
    ПП първо да мине закона на гн Василев. Да им отнемат откраднатото, а след това следва по малко крадливи и алчно болни хора да назначават, избират избирателите им.