Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Април, 2022 19:00 2 867 55

Как руската пропаганда трови Латинска Америка

  • пропаганда-
  • латинска америка-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • медии-
  • русия днес-
  • rt-
  • венецуела-
  • аржентина

Руските държавни медии на латиноамериканските пазари поднасят точно това меню, което би се харесало на публиката

Как руската пропаганда трови Латинска Америка - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Факти, полуистини, слухове, лъжи и фалшиви новини, примесени със съвети за отслабване, спорт и шоу, всичко това поднесено от журналисти: такова е всекидневното меню на медиите в редица латиноамерикански страни. А руските държавни медии на тези пазари системно поднасят подобно меню, защото зад него се крие целенасочена дезинформация.

Испаноезичният тв-канал на Russia Today (RT), Actualidad RT, бързо набра популярност още след старта си през 2009-а година. Този канал вече има 18 милиона последователи във Фейсбук и почти шест милиона в Ютюб - доста повече в сравнение с английския канал на същата държавна руска телевизия.

Още новини от Украйна

"Русия използва домакинството си на Световното първенство по футбол през 2018-а, за да осъществи пробив на медийния пазар в Латинска Америка", казва в интервю за ДВ Марио Моралес, професор по социална комуникация в колумбийския университет "Хавериана". Според професора зад паравана на уж неполитическите спортни излъчвания "Москва се опитва да представи RT като алтернатива, която не разпространява пропаганда и не защитава държавни интереси." Професорът твърди, че RT не само е пробила на латиноамериканския пазар, но вече си е изградила и голяма общност от "лоялни потребители".

Actualidad RT разполага със значителни ресурси

"Руските медии лесно проникнаха на латиноамериканския пазар, защото приличат на много медии в самата Латинска Америка, които се държат изключително официално, а всъщност защитават интересите на съответното правителство", обяснява пред ДВ аржентинската специалистка по медиите Адриана Амадо. Тя припомня, че в редица държави в Латинска Америка функционират медии с отчетливо пропагандни цели - редом с онези, които спазват професионалните журналистически стандарти.

Според официалната информация на RT, в телевизията работят 200 испаноезични сътрудници, а каналът поддържа свои офиси в Каракас (Венецуела), Хавана (Куба) и Буенос Айрес (Аржентина). След руското нахлуване в Украйна тази телевизия беше блокирана в редица социални мрежи, но по заобиколни пътища продуктите ѝ все още намират достъп до широка публика. В програмата на Actualidad RT след началото на войната изчезна и последната следа от критичност - руската агресия се подкрепя безусловно. Заместник-директорката на Actualidad RT Инна Афиногенова, която е и най-популярното лице на тази телевизия в Латинска Америка, поддържа свой собствен канал в Ютюб, където коментира както световните събития, така и нелепиците и противоречията, в които се оплитат някои латиноамерикански политици. А това се харесва на публиката. Но инфлуенсърката не пропуска и да оправдае преследванията срещу руския опозиционер Алексей Навални.

"Информационното пространство е отровено"

"Стилът на Инна Афиногенова много се харесва на привържениците на конспиративните теории. Нейните най-важни стилистични средства могат да се опишат като: "Това те го крият от вас" и "Сега ще ви разкажа нещо, което няма да намерите в традиционните медии", обяснява Адриана Амадо. А Марио Моралес добавя, че Афиногенова "твори" в жанр, който е особено популярен в Латинска Америка - пристрастната журналистика.

Нахлуването на Русия в Украйна отприщи и война за публицистично надмощие в испаноезичния интернет, обяснява Вирхиния Марин, основателка на агенция за наблюдение на социалните мрежи във Венецуела. Тя обяснява, че "информационното пространство в социалните мрежи е отровено", точно както в Русия. Но за хората тъкмо тези мрежи са "най-важният, а понякога и единствен източник на информация", особено в държави с авторитарно управление. Марин дава пример с Венецуела, Куба и Никарагуа, където според нея цензурата, пропагандата и дезинформацията по руски образец отдавна са институционализирани.

"Специално във Венецуела руската версия на случващото се достига до широки кръгове от населението. Причините са две: подкрепата на президента Мадуро и дезинформацията, разпространявана от държавната телевизия. Те оправдават нахлуването на Русия в Украйна и го омаловажават с аргумента, че САЩ често вършат същото", казва експертката.

Автор Хосе Оспина


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс Веле

    97 7 Отговор
    Вервай те ни!
  • 2 теле

    60 4 Отговор
    Е ЗНАЕХ ЧЕ СА ДОБРИ , АМА ТЕ НАЙ ДОБРИТЕ БЕ
  • 3 Пиф

    77 7 Отговор
    До автора на статията предлагам ти ново заглавие " Как го набих на майка ти на околовръстното".

    Коментиран от #16, #53

  • 4 истината

    98 5 Отговор
    Доичовците изритаха ли ги от там или завиждат . В латинска америка са по добре запознати с положението отколкото тъпите европейци . Грам живинка няма в сегашните европейци . Пълни зомбите . Забравиха и деца как се правят .
  • 5 Там са много бедни

    5 48 Отговор
    и бързо и леко могат да станат комунисти!
  • 6 Тоалетна хартия

    82 1 Отговор
    ДВ----много жалка пропаганда!!!! Алоооо, имаме интернет, не слушаме радио свободен джендер!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зззз

    75 3 Отговор
    Това зеле е крайно време да го изгонят от България, за да не промива мозъците с дивата си пропаганда.
  • 9 ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКАТА

    71 1 Отговор
    Има ли разлика между "Свободна Европа", финансирана от ЦРУ, Дойче веле, - държавана пропаганда от Берлин, ВВС от Лондон и РТ от Москва. Всички са рупори на пропаганда. Разликата е, че едните са "наши" , т.е. демократични, а другите са лъжци - на ПУТИН хората. Обаче, като са им толкова акълите на западняците защо спират РТ по света, нали сме демокрация искаме различни мнения, а не лъжи.... Истината се ражда в спора. Обаче за някои не е изгодно да ги уличават в откровени лъжи, пък после, защо хората вярвали на Путин. Ами , ПОЧТИ всичко, което казва е истина
  • 10 Хихихи..

    4 30 Отговор
    Обаче руската отрова е по-сладка от американската,а палавници? Айде аут!
  • 11 Смешници

    68 6 Отговор
    Оставете латинска Америка,тя е далече .Защо не пишете как западната и задокеанската пропаганда трови нашите български деца и към ценностите които ни налага и никой в България не желае(турската конвенция за половете).Някога ни възпитаваха в труд ,в помощ на околните и възрастните ,към истински знания и почит към по възрастните и най вече към родителите ни,към семейството ...А сега задокеанските тровотели на извратени нрави и идеи на къде ни водят?
  • 12 Пропагандата на русоснята

    6 55 Отговор
    Забрана за медиите в България финансирани от кремъл и жужака!
  • 13 Ротшилд

    43 3 Отговор
    Вярвайте на моето Шалом Веле, диви селяни
  • 14 Deutsche WC пропаганда

    60 1 Отговор
    дойче ВЦ през 2-3 седмици ни информира ту за руската пропаганда по света и у нас, ту за руски хибридни атаки тук и там, ту ни припомня усложливо колко сме зомбирани от Путин. Набийте си в кухите сoрoсoидни кратуни, че именно вашата пропаганда, непрестанното дезинформационно облъчване, настройва нормалните хора по цялата земя срещу вас. Не че сме толкова фенове на Путин и руската политика, а просто ви мразим, щото ни мислите за тъпи, а тъпите сте съшност вие.

    Коментиран от #19

  • 15 Херман Гьоринг

    46 1 Отговор
    Да а пък западната пропаганда крие че в украйна има нацисти и се радва на неграмотни журналисти
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 име

    43 2 Отговор
    На запад масовия роб е толкова прост и зомбиран, че дори не подозира в какъв свят живее. Там не ги учат че Русия е изнесла ВСВ с 24 милиона загинали, а че краварите, канадците, наглосанксите и австралийците дебаркирали и освободили Европа от Хитлер. Дори не мога да си представя какво им се поднася сега за случващото се в Украйна и какви лъжи се изричат по отношение на причините за руските действия.
  • 18 То пък, щото

    35 1 Отговор
    Западната преса не е пропаганда и промиване на мозъци и съзнания.
    А и като ревнат, че била държавна медия и работела за злите интереси на управляващия елит.
    Ако може същите тези да обяснят частните медии за чии филантропски интереси работят.
    Мерси.
  • 19 Кукуригуу

    0 25 Отговор

    До коментар #14 от "Deutsche WC пропаганда":

    Ти за нормален ли се имаш бре?
  • 20 Хехх

    10 10 Отговор
    DW и RT са абсолютно едни и същи пропагандни парцали. Единствената разлика е в господарите им, ама и това не е много сигурно.
  • 21 Don Pazzolini

    32 1 Отговор
    Факти подбира много грижливо материали, които по всякакъв начин злепоставят Русия, и хвалят западните престъпници.
  • 22 3.14К

    33 2 Отговор
    С всеки пореден материял DW все повече затъва в тинята на посредствеността и дезинформацията. В Германия гледаемостта на RT беше по-висока от тази на DW и за това забраниха тяхното излъчване.
  • 23 !!!?

    28 1 Отговор
    А соросоидната атлантическа пропаганда начело с Дойче Веле, хич не трови Европа...хаха..
  • 24 БАЙ КУРТИ

    24 0 Отговор
    DW много се загрижихте за другите държави . Оправете си соб. Държава . Много Z почнаха да обикалят по ЕС . Нали е демокрация ,и почнахте да ги съдите . Ами дайте да забраним и ОПЕЛ с неговата емблема
  • 25 ханс

    22 2 Отговор
    Вкиснато зеле трови целия свят
  • 26 Ноам

    22 2 Отговор
    Как краварската пропаганда трови България.
  • 27 аз пък чета

    10 0 Отговор
    ежедневно американска и Дойче веле пропаганда… и я пускам в канала леко кафява.
  • 28 като видя гьобелс прокиснало зеле

    14 0 Отговор
    въобще не го чета. Само заглавието, да се посмея.
  • 29 Някой

    6 0 Отговор
    Хехе. Присмял се хърбел на щърбел.
  • 30 ??????

    16 0 Отговор
    А бе плужеци, като руска е отровна ,а като е краварска е само истина! А пък аз мисля ,че е обратното!
  • 31 Бай Лисан

    10 0 Отговор
    Ей, заради ДВ ще откажа зелето
  • 32 Факт

    3 4 Отговор
    Латинска америка е много по-зле... грабежите и убийствата там са сутрин, обед, вечер...
  • 33 Стефан Петров

    16 1 Отговор
    РТ, може и да се опитва да прави пропаганда, но ДВ в това отношение е недостижимо и с дългогодишни традиции.
  • 34 Гошо

    12 0 Отговор
    Кръв им излиза на задника на ДВ

    Коментиран от #35

  • 35 Бай Лисан

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гошо":

    Трябва да ползват ваZелин!
  • 36 Студопор

    14 0 Отговор
    Все едно слушам за САЩ-пропагандата в България...
  • 37 1944

    1 17 Отговор
    само зомбита гледат руски канали
  • 38 123556

    3 11 Отговор
    В Латинска Америка, има няма 10 човека знаят, че съществува рУСИЯ🤘🤘🤘
  • 39 Ковид

    1 15 Отговор
    99% от световната Ковид пропаганда се "произвеждаше" с руско финансиране. Същите канали започнаха новото производство на фейкове за Украйна и подриване на демократичнитв ценности в цял свят.
  • 40 Та чак ми се

    17 0 Отговор
    Латинска Америка ми е далече и не мога да си създам непосредствено обективно мнение,но БНТ,ВТV и Нова са по-отвратителни и от Доче zеле,Гласът на Хамеrика и Бибиси взети заедно - помияrи и слагачи,та чак ми се повrъща.
  • 41 Хи их хи

    19 0 Отговор
    За Латинска Америка незнам, но видях интервютата с нашите моряци. Не смееха да кажат кой ги е освободилл-някакви военни ги ескортирали до Ростов на Дон и оттам до Сочи, не знаели какви били! Азовци ще да са били и бат Рамбо! Те са спасителите, рашките са лоши!
  • 42 То в България

    18 0 Отговор
    Същата ситуация само че яко краварска пропаганда и промиване на мозъци....
  • 43 Стойко

    15 0 Отговор
    Точно Дойче Веле да ми обяснява за отровна пропаганда е все едно Владо Кузов да е възпитател в детска градна...пълен абсурд и гавра със здравия разум.
  • 44 ужас

    11 0 Отговор
    Още от заглавието разбирам, че това е DW. И не чета.
  • 45 Ивелин Михайлов

    16 0 Отговор
    Как американската джендър пропаганда трови България...
  • 46 крадеца вика дръжте крадеца...

    15 0 Отговор
    Я по-добре разкажета как ЗАПАДНАТА ПРОПАГАНДА трови целия свят
  • 47 Умирай трудно сащ

    9 1 Отговор
    Горките хамериканци...след близкия изток ,Окраина ,саудитска арабия и Индия...сега и "задния им двор" се изплъзва от алчните им жестоки пипала.Хората там искат най-накрая да махнат примката от врата си и да градят просперитет в партньорство с Русия и Китаи.
  • 48 Сандо

    5 1 Отговор
    Там си имат противоотрова.От нея пращат и на Зеленски да не би и той да се отрови от РТ.
  • 49 Нееее

    10 0 Отговор
    КАК АМЕРИКАНСКАТА ПРОПАГАНДА ТРОВИ ЦЯЛ СВЯТ.ИЗМЕКЯРИ
  • 50 Азия и Африка, Л Америка

    13 0 Отговор
    Русия "трови" Китай, Унгария и Австри,, Сърбия, Индия, Иран, Южна Америка и Африка. СиЦкото биВши колонии на англосаксите.И не, не е имало робство, не е имало Колониализъм. Не е имал нечуван Гладомор Англия към Ирландия, картофеният глад избил 50% от населениета на Ирландия. И концлагерите не са измислени от англосаксите, както евгениката и расовата теория, заимствана от Хитлер. И англосаксите не спонсорираха Хитлер, както Крайна. И Труман не каза: Нека се трепят, ако победят германците, ще помагаме на Русия, ако побеждават руснаците, ще помагаме на Германия." Не е имало "опиумни войни",комадор Пери насила окупиращ държави, и Ост Индия компании. Повдига ми се от англосаксите и пропагандата им.
  • 51 Наблюдател

    7 1 Отговор
    Нас американската пропаганда така ни натрови, че вече преди дума да е обелила някоя от проститутките им почваме да повръщане. Рефлекторно усещаме какво биха могли да кажат.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пиф":

    😂😂😂😂😂😂😂
  • 54 1111

    3 0 Отговор
    Ами DW поднасяйте и вие бе нали е пазарна икономика? Който може го може, но вашата пропаганда за разлика от руската трови от негодност от некадърство и елементарност това сте вие и подобните ви
  • 55 Леля Гошо

    1 0 Отговор
    Дойче Зеле ни залива с повече помия отколкото някогашното Работническо дело