Last news in Fakti

27 Април, 2022 14:40 23 435 126

Иван Бакалов: А дали няма да поискат да изоставим кирилицата?

  • шльокавица-
  • кирилица-
  • социални мрежи

Хора от компютърното поколение пишат на шльокавица отдавна и се дразнят на кирилицата, защото се налага да превключват клавиатура и др. досади

Иван Бакалов: А дали няма да поискат да изоставим кирилицата? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Имам приятел, враг на пълния член. Трябвало да се премахне. И като протест нарочно пише всичко с пълен член. Викам му, че така го мислят за неграмотен и не обръщат внимание каква му е мисълта, а това запомнят. Той не се съобразява и продължава.

Дали като продължи като китайска капка да дълбае българския език ще доведе до реформа за пълния член? Или ще спечели последователи да го премахнат?

Премахването му ще бъде първата крачка към следващата реформа – приемане на латиницата. Въпросът се повдигна през 90-те в духа на тогавашните реформи на всичко. Президентът Петър Стоянов награди един австрийски професор за заслуги към българските работи, който директно ни посъветва да приемем латиницата, защото кирилицата ни отделя от Западна Европа", пише журналистът Иван Бакалов в социалните мрежи. И допълва:

"Като се знае какви ревностни блюстители на европейските ценности има у нас, нищо чудно да обявят и латиницата като най-важна европейска ценност, която трябва да приемем.

А хора от компютърното поколение пишат на шльокавица отдавна и се дразнят на кирилицата, защото се налага да превключват клавиатура и др. досади.

Българи пишат на латиница из социалните мрежи и се оправдават, че нямали кирилица на телефона или компютъра, макар и „Епъл“, и „Майкрософт“, и „Гугъл“ – „Андроид“ да са се погрижили да осигурят.

В сегашната ситуация на руския враг, руския дявол, неминуемо ще повдигнат пак въпроса за премахване на кирилицата.

На летището в Сан Франциско преди няколко години един служител ми гледа паспорта, на който има надпис и на кирилица и вика: Like Russian. Виждал руски паспорти (там има руски квартал), но не виждал български (макар че в района вече живееха към 10-ина хиляди българи). Такава забележка ще накара всеки правоверен защитник на евро-атлантизма да се откаже от кирилицата.

Вече чувам гласа на Плевнелиев с меден фалцет да обяснява колко е важно да приемем писмеността на нашите съюзници", допълва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 290 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Убий Фашиста!

    298 20 Отговор
    И спаси Кирилицата!

    Коментиран от #3, #87

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българския ген пищи...

    60 9 Отговор

    До коментар #1 от "Убий Фашиста!":

    На кирилица и латиница...ииииииии-iiiiiiiiiii !
  • 4 България е обречена

    374 32 Отговор
    Ще поискат и още как, на главата ни се качиха, по-лошото е че тук има разни "умници" продажници, готови с лека ръка да се откажат от кирилицата и православието, "за да направим мръсно на Русия", а всъщност затриваме себе си.

    Коментиран от #47, #57, #60, #92, #99, #112

  • 5 Няма

    105 8 Отговор
    Не бой се !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жалък ЕС

    257 27 Отговор
    Жалко съюзче е ЕС. Британия го напусна преди години, а още официалната кореспонденция се води на английски. ЕС освен това са харизали преговорите за доставки на газ и петрол на САЩ. Немощно съюзче, с подпалването на Украйна му показаха къде му е мястото, а имаше претенции да бъде геополитически фактор, със собствена армия и т.н. Господарите усмириха своя роб.

    Коментиран от #10, #48

  • 8 Плевнелиев е супер

    194 26 Отговор
    Много се радвам че човекът се отказа от втори мандат макар че щеше да бъде много смешна неговата кампания.... Но ето новите клоуни са на сцената.... Визирам клоуна на Украйна... Странно как не са се надушили още..... Ей смешници те винаги са заедно и се научават бързо.
  • 9 Али Баба

    143 17 Отговор
    Продължавайте така, скоро ще се върнете под властта на Падишаха.
  • 10 Баща ти

    25 101 Отговор

    До коментар #7 от "Жалък ЕС":

    Пак ли си шмъркал лепило?!
  • 11 Читател

    56 139 Отговор
    Аз мисля така - кирилицата да запазим, но да се отървем от руската корупция и лъжи.

    Коментиран от #16, #105

  • 12 Върнете

    15 75 Отговор
    Двойното е и носовката ,които комунягите премахнаха
  • 13 Другари, къде са ви С-400, дето били

    29 114 Отговор
    голямата работа ? Украйна успява да достигне с дронове до руски градове, които се намират на стотици километри от границата, във вътрешността на страната. Това става ясно от съобщения на самите руски власти, пише "Сега". Дрон е бил свален и над микрорайон Шилово във Воронеж, който се намира на 300 км от руско-украинската граница. "Тази сутрин в небето край Воронеж системата за противовъздушна отбрана откри и успешно унищожи малък разузнавателен дрон. Нищо не застрашава живота и здравето на жителите на региона", заяви управителят на Воронежска област Александър Гусев.

    Дрон е летял е в Курска област, става ясно от пост на губернатора на областта Роман Старовойт. "ПВО прихвана украински дрон в небето над региона на Курск. Няма пострадали, няма нанесени щети. Военните, специалните служби и областната администрация напълно контролират ситуацията, причини за безпокойство няма", написа той.
    В същото време поредица от взривове бяха чути в ранните часове на днешния ден в руския град Белгород
  • 14 Какво да кажа

    145 9 Отговор
    Прозорец на Овертон
    СССР -САЩ
    Диктатура на Пролетариата - Диктатура на парàта.
    Хормонално диференцирани полове -Недиференцирани полове
    Национални суверинитети -Глобален либерализъм
    Семейни традиции и ценности -Хаотично съжителство
    Англоезичните унищожиха цели цивилизации -колко му е да ликвидират чиято и да било идентичност? Особено като бъдат посрещани от безгръбначни и мекотели.

    Коментиран от #49, #62

  • 15 Абсурдистан

    24 120 Отговор
    Първо: приятелят ти наистина е неграмотник. Второ: простотията е световен феномен и явно ние сме в челните редици. Трето: за простите путинофили това не е проблем, защото според тях азбуката е чужда -македонска!
  • 16 Еделвайс

    110 7 Отговор

    До коментар #11 от "Читател":

    Корупцията е старо явление. Причиняват го винаги богатите, които имат с какво да те корумпират - те дават пари, за да изневериш на съвесттта си, за да те развалят - това е значението на думата корумпире - латинска дума.

    Коментиран от #27

  • 17 да бе

    26 102 Отговор
    абе все някой искал нещо да ви взима на вас, чугунените съветски чутури ... единствените, които крадете всичко, до което се докопате сте вие. не само, че никой не ни кара да я сменяме, а тя е вече официална азбука в ес.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Komapak

    12 42 Отговор
    "Викам му, че така го мислят за неграмотен и не обръщат внимание каква му е мисълта, а това запомнят. Той не се съобразява и продължава."

    Аз съм радетел за чистота на българския език и цял живот на всяка цена съм се стремил да го употребявам по правилния начин. Та да попитам аФтора. Как"викаш" не те доближава до шльокавицата?! Или аршина с който ги мерим е различен и няма нищо общо?
  • 20 Българин

    21 86 Отговор
    Руските агенти на влияние си служат с елементарни лъжи и неверни внушения. И Бакалов щом е толкова голям патриот са си смени името, защото иде от турската дума бакалия!
  • 21 Спас

    13 70 Отговор
    Този дебил що не се скрие ? !
  • 22 бакалин прос

    9 56 Отговор
    ходи се бустерирай бе!
  • 23 пълния член и тлавните букви

    0 74 Отговор
    са деградивни и не трябва да ги има

    Коментиран от #40, #109

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    85 5 Отговор
    Не е коректно да пишете -Кирилицата.реДНО е ,Като Българи да пишете:НАШАТА АЗБУКА!!!Кирилицата могат да казват другите,но вие???Вместо да говорите за Членове и Членуване ....Първо научете как да се държите,като Българи!Вашите предци са създали АЗбуката ,а техните ученици са я направили такава каквато е и до днес.тази азбука е Ваша Българска!
  • 25 От ден на ден

    7 44 Отговор
    Тоя става все по-смотан.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 оттук и жените станаха

    42 6 Отговор

    До коментар #16 от "Еделвайс":

    простотутки -извода капитализма е за закриване
  • 28 Георги v.

    86 6 Отговор
    Един да каже, че П. Стоянов е продажник. Освен това той направи още много бели.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Лост

    58 0 Отговор
    И някой да обяснява на чужденците какво е 4UBRITZA.
  • 31 Зайко Байко многознайко

    58 7 Отговор

    До коментар #28 от "Георги v.":

    Пешо Конят е голям злосторник , но ние в България лесно забравяме , кой брат, кой сват и често се подаваме на манипулации от сладкодумни шмекери с криминални наклонности, затова сме на тоя хал!
  • 32 Люси Дяковска

    35 2 Отговор
    Абе Бакалов твоя приятел Буци ндали знае къде се слага пълен член или не?

    Коментиран от #52

  • 33 Тодор Димов

    24 4 Отговор
    Ей-й... много разбиратели, бре! Я-а... погледнете гърците с каква азбука пишат. Това, тяхното, е за по-голяма конспирация - "Graecas ist, non leguntur"! Та до българската азбука опряхте! Неграмотници винаги е имало, има и ще има. Успокояващо е, че нормалното човечество не им обръща внимание... или се отнася с тях като с малки деца. Е-е... хора сме.

    Коментиран от #64

  • 34 Матей преображенски

    57 9 Отговор
    Духовният терор е част от цялостния американски терор ,който ни беше наложен,стараят се да ни променят,да ни подменят същността.Опитаха и православието постепенно да изместят с разни секти и нелепи учения,засилиха много влиянието на исляма.Основното е под чие геополитическо влияние се намираме,когато се върнем в руската сфера,тогава и всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #65

  • 35 Митака

    59 4 Отговор
    Адмирации! Статията показва реалността в Бг!
    Бг залязва бързо и сигурно!
    Сбогом на героичната ни история!
    Сбогом!

    Коментиран от #125

  • 36 Да, да

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "Uжаs !":

    Ето на и какво от това. Е такива като тоя не се интересуват от нищо друго освен от фейса. Абсолютно безхаберни хора.
  • 37 Иванчо

    43 3 Отговор
    Стига серсемлъци от уж грамотни хора.
    Това, че има много неграмотни е резултат от обучението в училище.
    Неграмотни учители създават неграмотни ученици, които след "обучението" си в университета мултиплицират резултата.
    Да има неприет студент или отстранен за слаб успех?

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Иво

    50 3 Отговор
    Не съм патриот,но признавам,че две от най-хубавите неща,които притежаваме са езикът и азбуката.филолог съм,знам какво говоря

    Коментиран от #103

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Кольо

    9 35 Отговор
    Току що българите разбраха, че Руските подлоги- русофили са договорили България да не получава пари при транзит на Руския газ за Сърбия и Унгария!!!!!!

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ComfortablyNumb

    7 23 Отговор
    Бакалов не съм против кирилицата лично но излишно истеризирате публиката кирилизите . До колкото съм наясно арменците създават писмеността на съвременния грузински и им го оставят като минават на друга азбука. Нищо драматично няма да се случи ако и ние сменим "кирилицата" с някакв аполза в духана времето и тя пак ще си остане българска . Ако пък ще държим на кирилицата да я кръстим българска азбука и да караме напред. Няма да обяснявам аргументите ясни са лично на мен ми е най неприятно че така гърците си приписват заслуги за славянската, кирилска азбука а тя е дело (не на гърци) а на българи - Наум - Климент Охридски и дело на българската държава в лицето на Борис 1 . Ама първи ще скочите против побългаряването на кирилицата точно кирилизите , защото май другаде ви стяга чепика ...
  • 44 Иванчо!

    41 0 Отговор

    До коментар #37 от "Иванчо":

    Къде ги видя тия неграмотни млади учители!? От 140 учители, около 100 сме в предпенсионна възраст. Младите бягат, защото трийсет години целенасочено, системно и методично се съсипва българското образование. Да си учител вече не е призвание, а наказание! А децата са неграмотни, защото не четат книги. Изобщо, четат само в училище, в учебните часове. Освен това при повечето деца липсва мотивация, при родителите също. За жалост. И стига упреци към учителите, във всяко стадо има мърша. И стига с тия заплати и увеличения. Днес на съвет в голяма столична гимназия в централен столичен район се казва, че няма да има увеличение от април. Нямало пари.А от есента се повтаря в почти всички медии за увеличение от януари. Дрън, дрън. Ми, насъсквай, разделяй и владей!

    Коментиран от #55

  • 45 125

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "Кольо":

    И къде точно го откри това?
  • 46 И още, Иванчо!

    35 2 Отговор
    Само в педагогическите специалности ли приемат всички студенти и не отстраняват за слаб успех? Само от там ли излизат некадърни и недоучили? Всички знаем как се купуват: следване, изпити, че и дипломи.
    А с Бакалов съм съгласна. Опасността е реална, толкова продажници на род и родина се навъдиха. Нищо чудно да продадат и азбуката ни, и прекрасния богат български език и изобщо, българската самобитност, и традиции. Това искат, да ни доунищожат за ... 30 сребърника.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Емо Марков

    6 23 Отговор

    До коментар #7 от "Жалък ЕС":

    А твоя господар в Москва ли е?
  • 49 Браво!

    31 2 Отговор

    До коментар #14 от "Какво да кажа":

    Поздравявам ви, за коментара! Много точен, ясен и категоричен! Жалко, че няма да ви видя и чуя в медиите. Там се канят най- вече злостни продажници на всичко българско и родно. Ми, затова им се плаща. Срам ме е и ми е тъжно от това, което се случва в България. Но помните ли: " Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват!"
    И още: "У нас умните, считат за луди!"
    С уважение: Юлиана
  • 50 членска маса

    1 30 Отговор
    Разбира се, че е добре да се премахне пълния член. Излишен е. Не играе никаква роля в съвременния език, така че може да се махне без проблем.
  • 51 АзАз

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Uжаs !":

    На4uкай си го, дълбоко.
  • 52 Оцеола

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Люси Дяковска":

    Знае, знае. Стига да е пълен членът. 😀
  • 53 Sluchaen

    29 4 Отговор
    Бакалов е журналист с позиция. Балансирана и аргументирана.
    Днес такива хора са неудобни....за голямо съжаление.
    Отцеругатели бол..жалки са
  • 54 Артилерист

    20 1 Отговор
    Умен човек.
  • 55 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    24 3 Отговор

    До коментар #44 от "Иванчо!":

    Изключително точен коментар! Лошото е, че след Вас почти няма кой да ограмотява затъпяващото все повече и повече подрастващо поколение. Знаем, обаче, че това е целенасочената дейност на външни сили и марионетките им у нас през последните тридесет години. Жалко, но факт, за който в момента не се вижда противодействие...

    Коментиран от #74

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Нямам Срам

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "България е обречена":

    Какво мръсно на Русия... Ние сме им дали всичко...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Vesko56

    22 1 Отговор
    “О неразумний юроде ! Поради што се срамиш да се наречеш болгарин “ това е По Паисий ! Ако го е чела тая необразована консуматорска сган , неправилно именувана “българско население” . Клет и изпростял народ !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Критично мислене

    32 0 Отговор
    Обичам България и всичко българско и няма как някой да ме накара да изоставя кирилицата. В България винаги е имало продажници и винаги е имало българи, които се борят, за да опазят автентичното българско и свободата.
    Словото ни е от Бог дадено, а славянин произлиза от думата "слово". Всеки носи отговорност за това как използва словото, което е свещено, тоест думите и азбуката. Останалото е без значение. Напоследък все по-често си припомням Ботев. Как хубаво го е написал - още преди 150 години..
    "Свестните у нас считат за луди,

    глупецът вредом всеки почита:

    "Богат е", казва, пък го не пита

    колко е души изгорил живи,

    сироти колко той е ограбил

    и пред олтарят бога измамил

    с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

    И на обществен тоя мъчител

    и поп, и черква с вяра слугуват;

    нему се кланя дивак учител,

    и с вестникарин зайдно мъдруват,

    че страх от бога било начало

    на сяка мъдрост... Туй е казало

    стадо от вълци във овчи кожи,

    камък основен за да положи

    на лъжи святи, а ум човешки

    да скове навек в окови тежки!"..

    Коментиран от #110

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 16 Отговор

    До коментар #58 от "Иван":

    Ceгaшнитe ни букви НE CA КИРИЛИЦA. Изфaбрикувaни ca oт aмcтeрдaмcкитe пeчaтaри пo пoръчкaтa нa руcкия цaр Пeтър І и ca нaрeчeни ГРAЖДAНИЦA, пo чacт oт зaглaвиeтo нa първaтa книгa oтпeчaтaнa c тях. Пo-къcнo руcнaцитe cъздaвaт и ръкoпиcния вaриaнт нa ГРAЖДAНИЦAТA, кoитo букви вcички cмe учили в училищe oт буквaрчeтo.
    Нaтрaпeнaтa ни ГРAЖДAНИЦA ceгa cъздaвa прoблeми при члeнcтвoтo ни в EC, в oблacттa нa пaтeнтнoтo прaвo и нe caмo тaм!!!
    кoпи-пeйcт:
    1. „................CЛEД ПРИEМAНEТO НA БЪЛГAРИЯ в Eврoпeйcкия cъюз прeз 2007 кирилицaта e въвeдeнa кaтo eднa oт oфициaлнитe пиcмeнocти нa oбщнocттa. Зa cъжaлeниe ce прoпуcкa възмoжнocттa дa ce въвeдe кaтo зaдължитeлнa бългaрcкaтa фoрмa нa кирилицa, зaщoтo cпeциaлиcтитe, кoитo пoлaгaт уcилия в тaзи пocoкa, нe нaмирaт инcтитуциoнaлнa пoдкрeпa. Тaкa кирилицaтa, приeтa oфициaлнo в Eврoпa, e c руcки нaчeртaния.........“
    2. „Гражданица это: русский алфавит и шрифт, утверждённые Петром Первым;”

    Коментиран от #67

  • 64 Калбо

    14 3 Отговор

    До коментар #33 от "Тодор Димов":

    А трябва да се обръща внимание защото нещата ще станат много зле разбирате ли за какво говоря трябва точно сега да се обърне внимание защото натискат за Македония а на Кирчо и кокорчо въобще не вярвам защото ще ни предадат и и отиде ни историята по дяволите защото все си мълчим и сега остана писмеността си да предадем и край няма да съществуваме повече като народ а българина точно с това се гордее с азбуката и историята България от 30 години се унищожава от предатели време е да ги спрем да ги изгоним от България някой от тях ако заслужават да бъдат наказани не трябва да се предава българщината

    Коментиран от #66, #94

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Оня

    9 2 Отговор

    До коментар #64 от "Калбо":

    Като радетел на българщината да беше сложил някоя запетайка , тук-там де , не навсякъде !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Артилерист

    6 2 Отговор
    Умен човек.
  • 69 Гражданин

    3 11 Отговор
    Все отнякъде ще се намери и.д.и.о.т като тая журналя да измисли несъществуващ проблем...
  • 70 Бакал Иванов

    4 11 Отговор
    Да се оставиш зависим от pyzkaTa смрад и след това да псуваш теZи , дето искат да те освободят ….. беZценно
  • 71 Гост

    11 3 Отговор
    Ще пишем на джендърица. Споко.
  • 72 Книжовник Неизвестен

    7 8 Отговор
    Г-н Бакалов, трогна ме Вашата загриженост за кирилицата ... Но все пак нека да напомня някои непознати на неизкушената от истинско знание публика: 1. Такова нещо като ,,кирилица" само по себе си не съществува; има графична система, създадена във Велики Преслав най-вероятно по указание и под личното наблюдение на цар Симеон. Всъщност, това е приспособен за българската фонетика гръцки унциал с добавка на няколко глаголически букви. Тази нова БЪЛГАРСКА азбука (а не славянска !) постепенно измества глаголицата и се налага в целия православен славяноезичен свят поради силното културно влияние на онази Велика България, продължаващо и досега. 2. Колкото и Вашите руски приятели да си измислят несъществуваща история и култура, българската писменост няма нищо общо с техните фалшификации и мистификации. Единственото истинно твърдение в тази връзка е, че т. нар. ,,църковнославянски език" е руска фонетична редакция на старобългарския език от времето на патр. Евтимий Търновски. 3. Отстъпление в посока на ,,латинизация" извършва руския цар Петър, самонарекъл се с титулатурата на българските владетели. 4. Следващият ,,реформатор" е печално известният Улянов-Ленин, отявлен привърженик на атеизма и рушител на православието. 5. След съветската окупация на Царство България адептите на комунизма с пролетарски плам и устрем и с още по-брутално варварство ,,реформираха" българския език и нашата писменост така, че да заличат традицията и да наложат същите принципи на др. Ленин и

    Коментиран от #84

  • 73 Книжовник Неизвестен

    7 6 Отговор
    5. След съветската окупация на Царство България адептите на комунизма с пролетарски плам и устрем и с още по-брутално варварство ,,реформираха" българския език и нашата писменост така, че да заличат традицията и да наложат същите принципи на др. Ленин и в марионетната НРБ, в т. ч. и коментираната тенденциозно от вас норма за пленуването. 6. Други лингвоавантюристи и сторонници на коминтерновските проекти осакатиха българския език и писменост, като на мястото на ампутираното пришиха с едри бодове чужди сръбски присадки под съветска идейна упойка, за да си блъскаме и до днес главите в стиропоробетонния
    македонизъм. 6. Не друг, а любимият на всички нашенски соцносталгици и русофилстващи другар Путин си измисля несъществували никога ,,древноруски" култура, държавност и писмена традиция. Същият този индивид заяви най-безочливо, че буквите му били дошли от ,,македонските земи". И вместо да го поправят някак по-дипломатично, местните негови почитатели започнаха да му припяват, че и с одобрение... Накрая, имам едно питане към Вас -- ако, разбира се, четете коментарите и пожелаете да отговорите: какво мислите и одобрявате ли връщането на българските начертания на буквите в замяна на наложения още от споменатия по-горе руски ,,цар" Петър ,,граждански шрифт" (с което той искал да каже, че така се разграничава от ,,църковния шрифт", т. е., от българската писменост)?
  • 74 Учител

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏":

    Благодаря от сърце!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Иван Шапшалов

    2 2 Отговор
    Абе троле Сега нали я караме на съветската щом като Ленин я бил написал
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Qqqq

    0 16 Отговор
    По - добре на латиница от колкото с македонски букви. Кирилицата да си остане за Македония и за Русия , в която са я разпространили македонските свети братя Кирилски и Методиевски.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Иван Бакалов??

    2 10 Отговор
    Защо пишеш глупости??
  • 84 Голям праз

    4 2 Отговор

    До коментар #72 от "Книжовник Неизвестен":

    Една поправка, титлата цар в Русия се използва от времето на Иван Грозни. Петър Първи е първият руски император. Въвеждането на" гражданския шрифт" според мен е свързано с книгопечатането.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 сороснерес

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Убий Фашиста!":

    Само кирилица..дори и да пишеш с грешки...
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 хаберих

    10 1 Отговор
    "Имам приятел, враг на пълния член." Празният член е след двете нули. А тези,които пишат женски съществителни в мъжки род,тях какво да ги правим? Те пък ще премахнат женския пол и всички на планетата ще бъдем само мъже. Например:"кметът" Фандъкова,вм.кметицата Фандъкова. Или "съдия Иванова",вместо съдийката Иванова,"шофьорът Пенчева",вместо шофьорката Пенчева и така нататък. Примери много. И все отрицателни примери.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 БХК

    5 0 Отговор
    ЕВАЛА!
  • 96 Лея 13

    3 6 Отговор
    Абе откъде си ги измисляте такива теми!?Под вола теле търсите!Никой досега не е подхващал подобна тема.Тоя пак опитва да прави буря в чаша вода.Стига с тея глупости, стига с тея промивки!Нито те кара някой да се отказваш от кирилицата,нито го изисква.
  • 97 Джо

    5 5 Отговор
    Трябва да спрем кирилицата на руснаците, тя е наша
  • 98 Българин

    3 5 Отговор
    Това е стара опорна точка на съветските тролове.Не смешници!Няма да поискат!Дори сложиха символи на Кирилица на банкнотите Евро.
  • 99 Лея13

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "България е обречена":

    Абе я стига с тези простотии!Ти явно си от дежурните плювачи в полза на другата държава.
  • 100 Спокойно!

    9 4 Отговор
    Не се морете! И на кирилицата ще й дойде времето, но по-нататък, когато повечето учебници и детски книжки ще бъдат на латиница. Сега е наред една друга опасност : на западняците страшно им пречи и завиждат, че уж сме прости, бедни и глупави, а почти всички имаме собствени жилища, пък повечето българи-и имот на село! А собствеността дава свобода! Целта е да обеднеем дотолкова, че да останем без всичко това и да живеем на кредити, като тях, напълно поробени от банките. Почакайте малко и ще дочакаме тази благост!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 гост

    8 1 Отговор
    А гърците не са приобщени към Европа, така ли?
  • 103 Станка Маргаринова от Дупница

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Иво":

    Тези думи изречени от НЕпатриот звучат като ерес.
  • 104 историк

    7 0 Отговор
    Да, най-вероятно ще поискат. Опитите не са от 90 те години, а доста пред това - прегледайте дневниците на Богдан Филов. Разбира се, нищо няма да се промени с тази подмяна.
  • 105 Лея 13

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "Читател":

    Подкрепям!С две ръце съм"За"! Разбира се, ще си ползваме кирилицата,за това спор няма и няма да има.И - да,да ни се махат от държавата тея руски из мекяри,с мръсния си газ,с долните си лъжи и противните си зависимости! Трябва вече задължително да се изчистим от руските зависимости и да спрем да боксуваме на място, както последните тридесет години.Иначе за България няма излизам от положението на последният бедняк на Европа!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Ермитаж

    9 1 Отговор
    Наистина ли никой не схваща, че това е иронично отношение към еврокудкудякането!?

    Коментиран от #121

  • 108 Антитролер

    5 7 Отговор
    Изключително лишено от смисъл писание. Да създадем проблем там, където го няма. Нещо от типа " правителството не отрича наличието на извънземни в редиците си, значи марсианците са в кабинета". Ако някой искаше да ни кара да прегърнем латиницата, не биха хабили мастило да печатат всички официални документи в европейските институции на български. А примерчето със Сан Франциско е повече от жалко, и целеше по-скоро да ни покаже какъв космополит е автора.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Z.O.V коментар

    3 9 Отговор

    До коментар #61 от "Критично мислене":

    Очаквам на 24 ти май, кремълската шайка путиноиди да марширува по жълтите павета в София носейки букви от кирилицата над главите си.

    Коментиран от #117, #119

  • 111 Doni Brasko

    7 1 Отговор
    Не вярвам толкова изперкал да е народа. Не, че е невъзможно да се опитат, но няма как да стане
  • 112 Doni Brasko

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "България е обречена":

    Никой не се отрича от Кирилицата и Русия, а от Путлер и кликата му. Който си мисли, че Путлер се бие за права на хората, за денцификация, против джендърство и тем подобни се лъже и то жестоко. Бият се за ресурсите в Украйна и кой да налапа кокала.

    Коментиран от #116

  • 113 Орел

    8 2 Отговор
    Браво, Бакалов!
  • 114 Анализаторски

    2 8 Отговор
    Авторът на тази манипулация е пълен тъпанар

    Коментиран от #115, #120

  • 115 Кадир

    5 1 Отговор

    До коментар #114 от "Анализаторски":

    Такива подлоги като теб ще затрият България. Кенеф
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Аз съм

    4 1 Отговор
    Кирил петков(тъпото) и ще затрия тая мижава държавица и асан, лореал и ленчето ще правим гангбанг
  • 119 ГЕРБ=ДПС =Възраждане.

    2 3 Отговор

    До коментар #110 от "Z.O.V коментар":

    Не си навирайте гагата русофилите,там където не ви е мястото, Кирилицата е наша българска,много преди вашата Московия да се пръкне на този свят,разбрахте ли корумпирани рубладжии,за това те унищожиха българите в македония,налагайки шлйоковицата,сръбско македонски измислен език и азбука,русофилите са против наща азбука.
  • 120 Ника

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Анализаторски":

    По-голям от теб?Не вярвам.
  • 121 Ника

    3 0 Отговор

    До коментар #107 от "Ермитаж":

    Ами то за тая работа "требе пипе".
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Кръстев

    5 1 Отговор
    Иван Бакалов пише, но за умни хора... Неграмотниците тук веднага лъсват с простотиите си!
  • 124 Бакалската

    1 2 Отговор
    фамилия винаги и изначално ме е отблъсквала.Проводник на бакалски идеи,пардон - сметки.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.