Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Май, 2022 19:00 2 630 68

От България за Украйна се очаква „малка помощ - но на време”

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руска агресия-
  • с-300-
  • българия

Можем да помогнем с малко, но много на време, стига да не се мотаем до безкрайност

 От България за Украйна се очаква „малка помощ - но на време” - 1
Снимка: Архив/Теодор Дечев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва ли някой очаква от България да задели големи суми и други ресурси за възстановяването на Украйна. Това се дължи не само на скромните възможности на страната ни, но и на колосалните размери на разрушенията – сумата от половин трилион долара изглежда е премината, а това не вещае нищо добро.

Това коментира в блога си Теодор Дечев.

Още новини от Украйна

Ще са необходими огромни ресурси и огромна мобилизация – първо на самото украинско общество и икономика, а след това на съюзниците на Украйна. Някои читатели веднага ще напомнят, че в случай на поражение на Русия във войната, тя би трябвало да възмезди някаква част от щетите, да не кажем целите щети.

Тук бих казал, че въпреки че сценарият за поражение на Русия не е никак невероятен и това може да стане, вероятността Русия да плати огромни контрибуции за стореното е много по-малка. Но за това ще стане дума друг път. Сега да се върнем на това, какво се очаква от България.

От България не се очаква нито голяма помощ при възстановяването на Украйна, нито огромна военна помощ сега. Обективно погледнато,, благодарение на бързината, решителността и щедростта на съюзниците на Украйна, в момента може да се приеме без всякакво преувеличение, че военната помощ за Украйна е осигурена много добре. Нещо повече, приетите решения от съответните компетентни органи и взимащи решения форуми – най-вече на САЩ и на ЕС за обемите на финансовата помощ за осигуряване на оръжие, не само са адекватни като размер, но и се изпълняват с почти светкавична бързина.

Ефективността на въздушния мост към Украйна, надхвърли легендарните постижения на въздушния мост към Берлин по време на кризата, свързана с блокадата през 1948 година. Разликата е, че ако тогава по въздух са се доставяли храни и забележете – въглища (!), сега се доставят огромни количества оръжие.

Фактът, че за шест дни в началото на войната, в Украйна бяха доставени 17 000 (седемнадесет хиляди) комплекта противотанково оръжие – на първо място вече доказалите своята сила „Джавелин”-и, е едно от най-нагледните доказателства за изключителната ефективност на логистиката на съюзниците на Украйна, а и на самите украинци. Нещо, което е точно обратното при руснаците, които точно поради логистични провали, в крайна сметка се отказаха от щурма на Киев и се изтеглиха от северната част на страната.

Така че, пари за оръжие за Украйна има. Доставките на оръжие са напълно синхронизирани с отпускането на финансовите траншове – нищо чудно на моменти и да ги изпреварват. Тогава, какво се очаква от България?

От България се очаква нещо, което народът нарича „малка помощ, но на време”. Украйна се нуждае остро и спешно от определени категории въоръжение, което се намира на щатно въоръжение в страната. Иначе казано, Украйна се нужда спешно от някои оръжия, най-често съветско производство, които са на въоръжение във Въоръжените сили на Украйна, напълно познати са на личния състав на ВСУ и са от животоспасяващо значение не само за армията, но и за цивилното население.

На първо място, това са зенитно ракетните комплекси. България разполага със зенитно-ракетен комплекс С-300 (на въоръжение от 1988 година), който би могъл да бъде от голяма полза за Украйна. Самите украинци тези дни декларираха, че се отказват от искането НАТО да „затвори” небето над Украйна. В интервю на известния украински политически деятел Арестович се каза ясно:

„Дайте ни необходимото оръжие, ние сами ще затворим небето над Украйна”.

Такава доставка вече беше осъществена от Словакия, като незабавно бойното дежурство на словашкия ЗРК С-300 беше поето от няколко батареи американски зенитни ракети „Пейтриът”. Впрочем, оказва се, че със С–300 разполагат и Унгария и Южна Корея, така че твърдението, че в демократичния свят само България и Словакия разполагат със ЗРК С–300 е преувеличено в някаква степен, но несъмнено подобна доставка е най-лесно да се осъществи от нас, след като от Братислава вече си свръшиха работата.

Можем да помогнем с малко, но много на време, стига да не се мотаем до безкрайност. След последното развитие на събитията – изявленията, че България е вражеска страна; изявлението на Лавров, че страните от НАТО са във война с Русия; газовият шантаж в цялата му прелест и прочее, всякакви дълбокомислени размишления за това дали трябва да „дразним” Русия или не, са анахронични и лишени от смисъл. Ако положението не беше толкова сериозно, тези дебати щяха да бъдат и смешни, но в момента не може да ми се обърне езика, да нарека „смешно” ставащото.

Самата доставка на зенитно-ракетния комплекс би била свързана с минимален финансов разход за страната ни, защото зенитно-ракетният комплекс е наличен и разходи за него няма да се правят, освен за самата доставка.

По данни, които не мога да нарека напълно проверени, но най-вероятно са верни, България разполага с един дивизион от 12 пускови установки, всяка с по четири ракети. Те се използват за въздушно прикритие на столицата, а по време на Косовската криза, бяха разгърнати и около АЕЦ „Козлодуй”.

Някои щатни кречетала на Митрофанова, побързаха да обявят, че изпращането на ЗРК С-300 в Украйна би било „военно престъпление”, защото столицата щяла да остане беззащитна. Подобно бръщолевене би звучало правдоподобно, ако нямахме пред очите си примера със Словакия. Нещо повече, при тази ситуация, България би могла да поиска дори допълнително засилване на въздушното прикритие на територията си и това със сигурност ще бъде направено от страна на НАТО, бързо и без колебание.

Ако се съди по постоянните благодарности на украинската страна към България за помощта по време на войната (тук изключваме възможността за всякаква куртоазия от страна на Киев – там не им е до комплименти), България вероятно вече е направила някои неща, които не се афишират и не се включват в прес бюлетина на Министерския съвет. Псевдо журналисти като Весела Томова хронично изпадат в истерия, че България изнасяла оръжие за Украйна през трети страни. Това е важно, но има нещо още по-важно.

Необходимостта на Украйна от средства за противовъздушна отбрана е огромна. Всеки Божи ден в Украйна се свалят руски самолети, а и крилати ракети. Това обаче не става нито с молитва, нито с магия, а със съответните средства за ПВО. И затова изведнъж България се оказа важна. Важна за нещо конкретно, а не за помощта за Украйна въобще.

Добре ще е да помогнем, докато има смисъл, че току виж междувременно украинците се научили да боравят с американските зенитни ракети...


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пращайте

    17 39 Отговор
    Каквото има на склад

    Коментиран от #3, #16

  • 2 Путинофил

    23 40 Отговор
    Путин вече обяви, че ще проведе „референдум“ в Херсон за образуване на Херсонска народна республика. Скоро ще обяви и за Варненская народная республика и Бургаская народная республика.

    Коментиран от #8, #22, #25, #30

  • 3 Дори уазките мазките и

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пращайте":

    Газките Оставете само Г класите
  • 4 Как така

    17 37 Отговор
    Докато Путин безмилостно избива десетки хиляди украинци, ние българите се грижим за рускините в 5 звездните хотели да си живуркат! Бежанците, които приемаме са етнически руснаци от Източна Украйна с украински паспорти. Въпросът е защо Путин не си ги приема, а ние трябва да плащаме за неговите простотии???

    Коментиран от #36

  • 5 Много

    21 6 Отговор
    Нагли
  • 6 Отворено писмо до Митрофанова

    10 31 Отговор
    Г-жо Митрофанова, отворете широко вашето сърце и помогнете на бягащите руски майки и невинни руски дечица. Тук няма украинци. Всичките говорят помежду си само на руски език. Настанете поне част от тях в голямото руско посолство. Настанете поне част от тях в детският комплекс „Камчия“, който е руски анклав в България и руска собственост! Организирайте хуманитарна помощ от Русия! Моля, помогнете им! Българският народ е беден и ще ви бъде вечно признателен!

    Коментиран от #11, #40, #68

  • 7 Една

    40 10 Отговор
    Малко, колкото да ни вкара във война, нали?

    Коментиран от #13, #32

  • 8 Ще ми

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Ми обяви....А такива продажници и предатели винаги е имало Но от времето ние Българите знаем как да се справим с еас
  • 9 Грульо

    45 9 Отговор
    Кирил Петков беше позорно освиркан в Копривщица.

    Коментиран от #19

  • 10 майтаки

    42 9 Отговор
    Дадете ли ракетите, купувайте еднопосочен към Канада или си търсете бункер!
  • 11 А бе

    4 20 Отговор

    До коментар #6 от "Отворено писмо до Митрофанова":

    Сега тази историйка ли измислихте копейковци
  • 12 Спасението на давещите се

    18 4 Отговор
    Е отговорност за самите давещи се 😄😄😂😁😀😊☺😅😆
  • 13 Ние вече

    11 24 Отговор

    До коментар #7 от "Една":

    Сме във война ако не си разбрал Но като типичен русофил се страхуваш от Москва

    Коментиран от #56

  • 14 крадливи сoрoсoиди

    35 5 Отговор
    Видяхме колко се напечелихме от нъзстановяването на Ирак, айде стига толкова. Първо върнете парите за ф16-ките, които няма да видим, щото тия, дето астояват да пращаме оръжия за Украйна, настояваха и да платим на краварите ф16 предварително.
  • 15 Одеса 02.05.2014.г. ‼️

    32 7 Отговор
    И къде е сега ЗРК С-300 който укрите получиха❓❗❓❗❓❗
  • 16 Ех да му се невиди

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пращайте":

    Кой го измисли тези оръжия Да си бяхме стояли още в каменната ера
  • 17 а га йеди кифтеата

    8 16 Отговор
    Значи тези С 300 СЕ ЯВЯВАТ С путиновите камъни по путиновата глава.
  • 18 4r56t7643e

    30 5 Отговор
    Каквото е трябвало, вече сме го дали! Стига с тая Украйна! Откъде се пръкнахте толкова врагове на народа, бе!?
  • 19 Грульо На човек

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Грульо":

    С такова име аз нямам доверие че е истина
  • 20 рада дълбоката

    24 4 Отговор
    В интервю на известния украински политически деятел Арестович се каза ясно:

    „Дайте ни необходимото оръжие, ние сами ще затворим небето над Украйна”.ТОЯ ПЪРВО Е БИВШ АРТИСТ И НАСТОЯЩ ХОМОСЕКСУАЛИСТ ВТОРО КАЗВА ЧЕ В ЕДНА ВОЙНА ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕ ИНАЧЕ НЯМА КАК ДА СЕ СПЕЧЕЛИ ( ИНТЕРЕСНА ТЕОРИЯ ) ИЛИ КАТО ЦЯЛО ПРОСТ х@ХОЛ И НИЩО ПОВЕЧЕ .
  • 21 НИКАКВА ПОМОЩ ЗА УКРО- ФАШИСТИТЕ

    23 8 Отговор
    ОСТАВКА НА ПРОДАЖНОТО ПРАВИТЕЛСТВО !!!!!!!¡

    Коментиран от #31

  • 22 Киро Ракетата

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    За Бургас няма проблеми. Ама за Варна няма как да стане. Там е родното място на видният американски културен творец Big Sha. Сащ няма да позволят.
  • 23 qwerty

    26 8 Отговор
    Престанете да ни занимавате с болните амбиции на блогърите! Българите вече казаха, че са против!

    Коментиран от #44

  • 24 Киро мааааааам.....Ка.........

    15 5 Отговор
    Дадеш ли оръжие на ФАШИСТИТЕ !!!!!!
  • 25 кюмюря от Драгалевци

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Каква Варненска република те гони , вие сте гагаузи т.е ГАГАУЗЛАНДИЯ !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ОСТАВКА НА ТОВА МЕКЕРЕ КИРО !

    16 5 Отговор
    ОСТАВКА НА НЕКАДЪРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО !

    Коментиран от #28

  • 28 Киро

    3 9 Отговор

    До коментар #27 от "ОСТАВКА НА ТОВА МЕКЕРЕ КИРО !":

    Е императоррррр
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 автогол

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Скоро и без Путин ще се разпаднете , стой та гледай ! Вдигнаха ви олиото и се изтрепахте не ми се мисли ако ви вдигнат македонката и кремвиршите ......
  • 31 А АА

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "НИКАКВА ПОМОЩ ЗА УКРО- ФАШИСТИТЕ":

    ПО ЛЕКО БРЯ ОПЛЮ НИ ВСИЧКИ
  • 32 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Една":

    Ей, ама само за вкарване мислите...
  • 33 пьешу

    6 2 Отговор
    мдам... като в мафиотските фамилии. няма голяма разлика между тях и между натю - трябва да си изцапаш ръцете с кръв, иначе... всъщност, мафията едва ли ще замъкне от някой свой два милЯрда... "за самолети"...
  • 34 F.F

    6 4 Отговор
    С 300 ? Хахахаха! Та ние имаме няколко такива комплекси! Двата пазят небето над София и един АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #62

  • 35 ПОМОЩ?

    12 2 Отговор
    НИЕ ДРОГА НЕМАМЕ.
  • 36 Как така?

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Как така":

    Ами ей така!
  • 37 Тодор Дечев!! Поредния Идиот!

    17 4 Отговор
    Давай твоето което имаш, Идиот!!
  • 38 Сократ

    11 2 Отговор
    То и българите очакват от България, ама нейсе.
  • 39 Култура миянко

    8 3 Отговор
    Аз предлагам да им изпратим гусина яхнал една от ракетите на С 300,директно да я направлява и громи " кървавия агресор".Слава Уганде!
  • 40 Хихихи..

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Отворено писмо до Митрофанова":

    Браво бе,Шекспир,на колко водки го драсна тоя шедьовър?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ТуентинКарантино

    9 2 Отговор
    То за нас няма, те на чужди ще дават. Аве що не си емете бабата, лицемерu
  • 43 ужас

    9 4 Отговор
    В Азовстал е заловен канадск генерал, ръково дил една от биолабораториите. В момента лети към Москва.

    Коментиран от #46

  • 44 Говори

    8 10 Отговор

    До коментар #23 от "qwerty":

    От свое име аз съм за.Прадядо ми е воювал с руснаците в Добруджа 1916г.Др Русофили тогава искаха да ни освобождават

    Коментиран от #52

  • 45 Къдън травест

    14 0 Отговор
    Ще излезе вярна приказката,че на трима българина един е предател.Последните два месеца толково много сг ан се появи в публичното пространство,че чак и аз съм изненадан.
  • 46 Там има

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "ужас":

    и лаборатория на Цибалаб.Също отровни кукумявки които да окукат ребятата.Хапещи Ковид гълъби,летящи мишки и Спинозни мравки.На д-р ниво се произвеждат атомни бомби,с на третото летящи чинии
  • 47 мнение

    8 2 Отговор
    Не омаловажавайте помощта. Един болт да се изпрати автоматично значи, че вече сме застрашени. Това не е наша война, това българския народ няма да прости.

    Коментиран от #49

  • 48 Истината е, че

    5 14 Отговор
    Русия е фашистка държава и скоро ще се разпадне.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 А бе

    4 14 Отговор
    Където стъпи руснак, трева не никне. След Русия само смърт и бедност.
  • 51 Павел пенев

    13 1 Отговор
    Малка помощ ли е да подслоним и храним 100,000 боядисани мажоретки с маникюр,скъпи телефони и коли.

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Невен

    14 1 Отговор
    Никаква помощ за Украйна!Никаква намеса на страната ни в конфликта между руснаци и украинци!Да си се оправят сами,един и същи ген имат!
  • 54 Патриот

    1 7 Отговор

    До коментар #51 от "Павел пенев":

    Иначе ще храним 300 хиляди крепостни -буряти, евенки, чеченци и т.н.
  • 55 1020

    9 0 Отговор
    Ами всъщност "очаква се" не е точната дума. Нищо не може да СЕ ОЧАКВА. Можем да бъдем помолени, но ако не дадем - не дадем. Така сме преценили. И никой не може нито да изисква, нито да очаква, а още по-малко да се прави на ръзсърден.
  • 56 Тъмен субект

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ние вече":

    Ти така си представяш войната, както е в България сега?! Мил невяжа си ти!!!
  • 57 Шамана на Монтерей

    6 2 Отговор
    Аз не разбирам за какво са всичките тези страсти,след като всички,които трябва да знаят,знаят,че ние не само ще изпратиме оръжие на Украйна,но вече сме изпратили.Другарката Нинова е в стихията си на актриса от Драматичният театър и не може да се отрече,че придава на героинята която играе,една дълбочина и неповторим реализъм,които въздействат на масите и разкриват необятният и талант.
  • 58 Както беше

    12 0 Отговор
    Нашата досегашна заобиколна помощ хич не е малко. На 3-то или 4-то масто сме. По-напред са само със сигурност само САЩ и Полша. Май хем ще ни увикват ,че не помагаме, хем ще отнесем санкциите на Русия и накрая ще ни бият шута при възстановяването,както беше със Ирак.
  • 59 „В НАВЕЧЕРИЕТО”☝

    3 5 Отговор
    В МОМЕНТА УКРАЙНА Е В РАЗГАРА НА СВОЕТО АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ👍
  • 60 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    да ама закона за украинския ленд лийз е въведен в Конгреса на 19-ти януари 2022 а Путин чак края на февруари се усети че го будалкат
  • 61 Статистик

    3 0 Отговор
    Всеки който Божи ден "бежанцитее" от Укропия ни струват по 6 милиона левчета от нашия джоб!!
    И то при усовие, че за детски градини, училища, болници и пенсионери паре нема!
    Малка ли ви е тази помощ?
    Колкото до оръжието - да си имаме уважението - брат с брата, но сиренето - с пари!
  • 62 Мутрафон Гьобеклс

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "F.F":

    Ние знаем колко сме продали.
    Два дивизиона ...Освен нелегално внесените
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 А питам

    3 0 Отговор
    Пак не разбирам, ЗАЩО да помагаме само на Украйна, а не на Йемен- и там воюват?!?!?
  • 65 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Дрън-дрън-ярина!ние ли ще им плащаме масрафа,дето сами си рушат сградите и предприятията и всичко,по инструкция от сащ самите украински терористи правят повсеместни разрушения,тактика на унищожението.Знаят много добре и виждат как руските спец-части системно ги изтикват и завзетите райони с исконно рускоезично население ще минат под руско владение.От украинска гледна точка разрушаването на градовете и избиването на населението е напълно целесъобразно.И утре в НС целия калабалък реакционери и глобалисти ще гласуват за изпращане на тежко въоръжение на Украйна,в това няма никакво съмнение.Корнела се прави на интересна,и какво ще направи,ще каже е не може да излезе наглава с мнозинството.Устремили са се към своя колосален провал,бързат да се натегнат на херото и много скоро ще я оплескат цялата работа.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Зоя

    0 0 Отговор
    Малко, но от сърце,а ? Искате война, вие свини колорадски? От нас имате едно голямо "НЕ".
  • 68 Independent

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Отворено писмо до Митрофанова":

    Питайте я защо бягат на запад, а не в Русия.