Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2022 21:00 5 812 30

Извинете, но колко "руски" е петролът ви?

  • петрол-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руски петрол-
  • санкции-
  • ес-
  • енергетика-
  • газ-
  • руски рубли-
  • търговия-
  • петролни танкери-
  • танкери-
  • китай-
  • индия

Русия ще направи всичко възможно, за да продължи доставките

Извинете, но колко "руски" е петролът ви? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неделя бе денят, в който влизат в сила разпоредбите на Европейския съюз, забраняващи сделките с руски държавни енергийни компании. Това би трябвало да предизвика допълнителен спад в обема на сурови и рафинирани продукти, купувани и търгувани от европейски компании, но няма да спре потоците, пише енергийният експерт Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Дори когато или ако ЕС най-накрая наложи санкции за закупуването на петрол от страната, товa няма да спре „руския“ суров петрол да напуска руските пристанища, нито продуктите, произведени от него, да зареждат европейски автомобили и камиони.

Още новини от Украйна

Има няколко причини защо.

Русия ще направи всичко възможно, за да продължи доставките да се движат. Петролът ще продължи да тече към Китай и Индия, и то в нарастващи обеми. Морските превози ще зависят все повече от руските кораби. Държавният "Совкомфлот" управлява флот от повече от 100 петролни танкера, вариращи от така наречените кораби със среден обхват, способни да превозват 40 000 тона рафинирани продукти до регионалните пазари, чак до най-големите превозвачи на суров петрол, които могат да транспортират осем пъти толкова на огромни разстояния.

Корабите, използвани за руската отвъдморска търговия, до голяма степен бяха избягвани, откакто Обединеното кралство добави "Совкомфлот" към своя списък на санкционираните лица, което накара международните застрахователи да се дистанцират от корабособственика. Най-големият кораб на компанията, супертанкерът "Свет" с изместване от 340 000 тона, не е превозвал товар, откакто достави пратка анголски петрол в Китай през февруари.

Застраховката за корабите на "Совкомфлот", плаващи по маршрута до Индия, вероятно ще бъде предоставена от руската държава, а не от асоциациите за взаимно застраховане или P&I клубове, които обикновено изпълняват тази роля.

Но търговията от западна Русия към азиатските пазари нарасна след инвазията в Украйна и изглежда ще се увеличи още повече. Товарите също започнаха да се разтоварват във Фуджейра в Обединените арабски емирства, където суровият петрол може да бъде рафиниран, или съхраняван, смесен и препродаден.

Ще има и изключения за суров петрол, който преминава транзит през Русия, предимно от Казахстан, но също и в много по-малки количества от Азербайджан и Туркменистан. Вече има несигурност за суровия петрол CPC (Caspian Pipeline Consortium) от Казахстан, който се доставя от терминал на руското черноморско крайбрежие - близо до основното експортно пристанище на страната в региона Новоросийск, но напълно отделно от него. Сместа съдържа някои молекули с руски произход, а купувачите биват преследвани от организации, които следят доставките на "руски" суров петрол. Търговците все още ще могат да търгуват с това, което изглежда за външни лица като руски Urals или Siberian Light. Това не е опит за избягване на санкции.

Докато повечето от молекулите в тези товари ще бъдат изпомпвани от земята в Русия, законният произход ще бъде другаде. Казахстан, например, изпомпва суров петрол в руската тръбопроводна система. Този суров петрол се смесва с обеми от руски петролни находища, за да се направят стандартизираните експортни класове - REBCO (Urals) и Siberian Light. След това на Казахстан се разпределя същото количество суров петрол, което е вложил в системата, за да бъде натоварен на танкери в руските пристанища.

Въпреки че финансовата транзакция е между купувача и Казахстан, товарът изглежда руски. Той е брандиран като руски клас и е натоварен на руско пристанище. Това може да доведе до всякакви рискове за репутацията на компании, като Vitol Group, които се занимават с износа на казахстанския Urals.

Въпреки че Европа може да спре да купува руски петрол, малко вероятно е да избегне дизеловото гориво, произведено от този суров петрол. Директната търговия с дизелово гориво между Русия и европейските страни може да спре, но продуктът, произведен от руски суров петрол в отвъдморските рафинерии, все още ще пристига в европейските пристанища.

Руският суров петрол, преработен в задгранични рафинерии, престава да бъде руски. Дизелът, произведен в, да речем, индийска рафинерия, е индийски дизел, без значение дали суровият петрол е от Саудитска Арабия, Русия или от някъде другаде. Продуктите се произвеждат според строги спецификации, изисквани в страните-консуматори и няма механизъм, който да определи откъде произхожда суровият продукт, от който са произведени.

Целта на вече наложените мерки на ЕС и предложените енергийни санкции, които обсъждат държавите-членки, не е да спрат петролът да излиза от Русия само по себе си. Целта е да спре или поне да намали значително приходите, които Русия печели от износ на петрол. В същото време светът продължава да се нуждае от поне част от този петрол, ако искаме да избегнем нов скок в цените.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен циониост

    77 7 Отговор
    Линда е донесла няколко кофи нефт от пясъците на Албърта. Кире ще ги смеша с руския и ще ви го препродаде за канадски.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЯСНО

    70 6 Отговор
    ЗА ПО НАПРЯКО ПО ОКОЛОВРЪСТНОТО.ТОЯ ЕВРОСЪЮЗ Е САМО ОТ ГЕНИИ
  • 4 Рошко

    67 9 Отговор
    Споко скоро и парите ще са руски. Само глупаците не могат да разберат че без руските ресурси сме обречени. Затъването почна литър олио в гермснистан 5 евра и не само. Само да наближи зимата че ше видим кво чудо ще е
  • 5 Българин

    64 6 Отговор
    "Целта е да спре или поне да намали значително приходите, които Русия печели от износ на петрол."

    Целта не знам каква е но в дългосрочен план ще се получи че Русия ще печели още повече от сега защото вместо суров петрол ще продава готови продукти като открие рафинерии в Казахстан, Индия и други места по света - демек ще печели не само от петрола ами и от преработката му а нашите рафинерии ще загинат.

    Поитърпевши ще са пак обикновените европейци и особено най-бедните като нас.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хahaha

    66 5 Отговор
    то и с газа така -вдигаш му цената с 30% и от руски става някакъв друг, примерно американски. А за балъците един чепат. Не мога да разбера еколозите - караш дизела от 10000 км с танкер, който гори десетки тонове мазут на ден и ок, но колата ми, която гори 5 литра на седмица замърсявала. Същото и с втечнения газ. май според еколозите корабите са с платна.
  • 8 В.В.П.

    37 2 Отговор
    Англичаните са измислили фейка ,нацизма и са ,с ,,руски молекули,,,Хахаха .Това да си англичанин ,значи си роб на смачканата им корона ,на мухлясълия фъкан остров ..на дъртата графиня,.Смрад..Не може да се заобиколи Руския газ и петрол .Няма как да стане ..Сащ са увеличили покупките с 300 %..Защо ,?

    Коментиран от #11

  • 9 Hoho Boho

    5 36 Отговор
    "Целта е да спре или поне да намали значително приходите, които Русия печели от износ на петрол."

    ТОЧНО!
    Целта е постигната!
    Руснаците ще трябва си продват петрола на половин цена,
    а доставката му се оскъпява двойно заради санкциите...
    И за тях не остава нищо!

    Коментиран от #10, #20

  • 10 Като

    27 0 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    Отидеш на бензиностанцията ще ти стане ясно
  • 11 Ще продават

    23 0 Отговор

    До коментар #8 от "В.В.П.":

    На такива балабурници като нас
  • 12 Мим

    31 2 Отговор
    Абе тия евроглупци за да угодят на америте ,санкционират себе си...
  • 13 САЩ

    25 2 Отговор
    Имат нефт още за 12 години. Арабите още за 20, че и по-малко, ако увеличат квотите. През втората половина на 21 век само Русия и Венецуела ще имат нефт. Това означава, че битката за Венецуела ще започне още до края на това десетилетие. И тя ще бъде на живот и смърт.
  • 14 Перфидно

    19 1 Отговор
    Арабите се се спотайват в благичко очакване. Чакат глупавите държави да не накрещят, и техните ментори, като този по-горе призрително да им посочат верния път. Единствена Америка се облагодетелства, за чужда сметка, от далеч, както обикновено.
  • 15 РУСКИЯТ ПЕТРОЛ ...... НЕ Е РУСКИ !

    17 2 Отговор
    САМО КИРЧО И КОКОРЧО СА НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО - ТЕ ЩЯХА ДА ЗАКУПЯТ ЗЪРНО , НО НЕ ГО ЗАКУПИХА ----- А ПАРИТЕ КЪДЕ СА ? И ТОВА Е НИЩО ОТ ЦЯЛОТО !
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 1 Отговор
    ПЕТРОЛА няма НАЦИОНАЛНОСТ тои се добива от ЗЕМЯТА останалото е просто
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
  • 17 Тартюфщина

    22 3 Отговор
    Разбрахме това, което всяко дете отдавна е разбрало. Ще си ползваме руски петрол и газ, но ще ни го доставят заобиколно.През нос Добра надежда, Суецкия канал, Залива, Тигър и Ефрат? Найс! За правилните фирми.За шепа хора, които искат кариера. Правилните хора и техните приятели. На съответна цена.Тартюфщина.

    Коментиран от #26

  • 18 Демокрация

    19 2 Отговор
    Извинете, но колко ,,демократична"" е Европа? А САЩ?
  • 19 Демек

    15 0 Отговор
    Само хвърлят прах в очите на заблудените и създават прадподтавки за рязко забогатяване на посредници.Да ви имам шушумигарските санкции,смешници
  • 20 Каквото и да им напишеш...

    4 16 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    Руските тролове няма да го разберат, те повтарят като папагали все едно и също...олоито, бензина, студ, ЕС си заминава, еврото, долара, газта, и това е вече месеци, все едно и също, те статията не са я чели, четът само заглавието, разбира се че когато са налагани санкциите никой не си е правил илюзиите че капка петрол няма да излезе от русия, целта е да се намалят драстично постъпленията на валута в кочината в дългосрочен план, стъпка по стъпка, и това да доведе до тежка рецесия икономиката им, а това че щели да пренасочат целият си износ към Китай и Индия е пълна глупост, това го пишат тук няколко трола, има много причини това да не се случи, но е много дълго за писане, или обобщено, налагането на тези тежки санкции, които до сега не са налагани на никой, изолацията от финансовите и технологични пазари, загубата на доверие и престиж на русия като търговски партньор в дългосрочен план ще унищожи голяма част от и без това смешната им и изостанала икономика. Има ли били суровини, и какво като ги имат??, като не могат да ги използват ефективно, по БВП на глава на населението са след нас, преди няколко дни излязоха данните.

    Коментиран от #21, #27

  • 21 Дсса

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Каквото и да им напишеш...":

    Първо: БВП отдавна не е критерий,затова ЦРУ не го следи. Следи само БВП ППС. Можеш да провериш във worldfaktbooks.


    Второ: Ние в нашия БВП слагаме и сивата икономика, която не донася приход в хазната. Въобще БВП можеш да го изкараш, какъвто искаш. В САЩ например ако имаш детегледачка и и плащаш 36000$ годишно ги добавят към БВП. Ако сам си гледаш децата, условно си заработил 36000$, добавят ги към БВП.
  • 22 ттт

    6 1 Отговор
    В момента, в който Ес и САЩ поискат Украйна да осъди виновните за зверствата в Профсъюзния дом в Одеса и Украйна ги накаже с цялата строгост на закона, се обръщам срещу Русия, ако не спре инвазията.
  • 23 цитат

    5 0 Отговор
    Велосипедите в Украйна поскъпват.Тази тенденция се забелязва и у нас.
  • 24 не може да бъде

    8 1 Отговор
    Има едни сведения че британското разузнаване е открило как да се идентифицира руския петрол -според тези специалисти в руския петрол няма молекули на свободата!Проверява се значи за тези молекули .ако няма ,ресто не струва!
  • 25 На гърба на русия

    3 6 Отговор
    колко ли индийски,китайкси и кой знае още кви компании ще я карат на гърба на русия.евтин петрол.После преработен и продаван по други цени.А за Москва малки постъпления,демек нищо.Това спъва руската икономика и води до недоимък на населението.
  • 26 да бее

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тартюфщина":

    демек,на руснаците не им се полагат пари,а?А как ги обичат само!
  • 27 Каквото и да им напишеш

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Каквото и да им напишеш...":

    Каквото и да им напишеш.....с тези супер къси изречения си абсолютен титан на мисълта.
    Всички, които не зачитате чуждото мнение, сте двете лица на една и съща монета.... Всеки, който дръзне да Ви покаже Примерно, че Азовците, Десен сектор и тем подобни са съвременните фашисти, че се разхождат в Зап. Европа с нацистки символи, бива заклеймяван. Присъщо на хора нямащи дори и две гънки в горния завъшек на тялото
    Не промити, направо измити, откъде гънки на сивото вещество.
    Колкото до петрола, газа и другите полезни изкопаеми от Русия, целта е да бъдат изнасяни за жълти стотинки, така както става със златото от Бг.

    Коментиран от #28

  • 28 Не ми пиши

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "Каквото и да им напишеш":

    Така се разхождат и разни екземпляри от Израждане . Фашистските символи и руските знамена обединени заедно :)
  • 29 Хихихи

    2 0 Отговор
    Всичко може. Зависи от цената. Може и да се каже, че Африка е в Сибир и ще получавате африкански газ и нефт. За империята на лъжата няма граници в лъжите.
  • 30 уточнение

    0 0 Отговор
    "супертанкерът "Свет" с изместване от 340 000 тона, не е превозвал товар, откакто достави пратка анголски петрол в Китай през февруари"

    Ангола, още една държава имаща НЕщастието да бъде освобождавана от руснаците.