Last news in Fakti

24 Май, 2022 13:00 3 185 52

Железните порти на парламента: Кой се страхува от "Възраждане"

  • възраждане-
  • парламент-
  • народно събрание-
  • железни порти-
  • цвета караянчева-
  • герб-
  • продължаваме промяната

Кой спечели и кой загуби от скандала с железните врати?

Железните порти на парламента: Кой се страхува от "Възраждане" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Железните порти на парламента станаха излишни. А тежките врати, зад които се беше залостил парламентаризмът заради националпопулисткия възход и угрозата от народна революция, бяха демонтирани заради срама на депутатите. Посрамени бяха заради страховете си.

34 000 лева струват на данъкоплатците вратите, с които за първи път се сдоби парламентът, атакуван често след 1989 година. Желязото е дефицитно и с 40% по-скъпо отпреди година. Като се прибавят разходите за демонтажа и наложената глоба от Министерството на културата, чийто размер не бе съобщен, сметката набъбва. Решетките подсилиха дървените врати на главния вход на парламента - с изглед към паметника на Цар Освободител. Но останаха на стража само три дни.

Сбърканият скандал

Парламентарните препирни изкривиха същината на проблема, тъй като се концентрираха в търсене на персонално отговорните за вратите. Дали те са монтирани със знанието на председателя на 47-ото НС Никола Минчев (“Продължаваме промяната”) и/или с подписа на главния секретар Габриела Килфанова, назначена от предшественичката му Ива Митева от “Има такъв народ”, няма никакво значение.

Значение за обществото обаче имат страхът и илюзията, че железните врати могат да спрат гневни граждани, ако наистина решат да щурмуват парламента, както стана на 10 януари 1997 година.

В сградата на парламента може да се влезе от други необезопасени места, включително през прозорците. Защо тогава е било необходимо да се поръчват железни врати? Зад тях няма съединение, нито сила, а обединения на интереси. За всеки здравомислещ човек е ясно, че поставянето им ще привлече вниманието и ще предизвика опасения дали всъщност управляващите не се готвят за застрашаващи ги бунтове. Макар че парламентаристите пазят своето status quo къде-къде по-добре, отколкото железните врати. С па-де-дьо между червените линии управляващата коалиция избягва имплозията, а благодарната опозиция използва времето, за да лъска имидж.

Кой спечели

От скандала с железните порти спечели именно опозицията. Дължи тези дивиденти на Националната служба за охрана (НСО) и нейния началник - генерал Емил Тонев, който се назначава от президента. Това е същият ген. Тонев, когото правителството поиска от президента Радев да уволни заради мигновено предадените на прокуратурата записи от служебните и официалните входове на МС. Държавният глава отказа. С писмо бригаден генерал Тонев мотивирал поставянето на металните врати със сигурността на депутатите предвид протестите през януари, организирани от “Възраждане” срещу зеления сертификат. Тогава НСО барикадира отвътре входовете на парламента с дървени маси, заради протестиращи, които тропаха по вратите.

Поставянето на метални врати на входа на парламента също така би могло да означава, че в НСО разполагат с някаква тайна информация за провокации и ескалация на протестите и изобщо заплаха за сигурността. Но ако това е така, би следвало да предупредят и кметицата на Столична община Йорданка Фандъкова - все пак тя позволи на “Възраждане” да резервират за месец площада пред парламента за протести, а не спира и следващите им недоволства. Има само две хипотези: щом има протести, значи не е предупредена - или е предупредена, но въпреки това не ги е спряла.

Опозиционното думкане по металните врати показа синергия между ГЕРБ и “Възраждане” - не за първи път. Канонадата започна с пост на бившата председателка на парламента Цвета Караянчева, понастоящем съветничка към ПГ на ГЕРБ , поради което тя неизменно присъства в сградата. Караянчева, запомнена като безпримерен щит на лидера си Бойко Борисов и с фразата “Ходи пеша, бе”, се възмути от този “окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години”. А в този пост във Фейсбук, навяващ на Далчев и несходен с предишната ѝ стилистика, дори се говори за демокрация, която се брани чрез диалог.

“Срамно е народните представители да се страхуват от народа си”, заяви Елена Гунчева в декларация от името на ПГ на “Възраждане”, същата, придобила особена известност с поста си за руските “високо точкови оръжия”, които да улучат Министерски съвет. Народ и “Възраждане” не са тъждествено равни. Ако бяха, значи не се отнася за държава, която е членка на ЕС и НАТО.

Културата спаси положението

За да се намери основание, на което да се премахнат вратите и привидно да се запази достойнството на парламента, от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха спешна проверка. Сградата на Народното събрание е със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Инспекторите решиха, че вратите са нарушения и бяха демонтирани.

Неясна е по-нататъшната съдба на железните порти. Правени са по поръчка и няма как да бъдат дарени, както направи Цвета Караянчева със стария килим от парламента - постлаха го в театъра в Кърджали. Що се отнася до опасността, тя е вътре, а не извън парламента.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Петков

    26 61 Отговор
    Че кой нормален човек ще се изплаши от банда льольовци!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Теле

    41 12 Отговор
    Страхуват се простаците като Анти Госта
  • 4 Теле

    25 16 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Я заграши на овцете и не се меши дека ти не е работа
  • 5 обяснявам

    52 16 Отговор
    Ндаа , голяма е народната любов (към Кирчо и съдружници) , голяма !!! Железата бяха сложени , за да не би благодарният български народ да не задуши (от прегръдки и целувки) любимите си избраници , не знаете ли ?!

    Коментиран от #49

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Теле

    30 21 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Бъдещето на бг е с възраждане и РОССИЯ ма ограничената
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българка

    21 25 Отговор
    "Инспекторите решиха, че вратите са нарушения и бяха демонтирани." Само че това противоречи на закона. Вратите с нищо не са увредили фасадата на НС. За монтирането им не е къртено, няма увреждания. Ако административната санкция не бъде отменена, то трябва да бъде обжалвана. Тези врати са увредили културния паметник точно толкова, колкото слагането на картини по стените на НС, защото без одобрение са забивани гвоздеи, мониторите по стените на пленарната зала и в стаите на полит.партии. Тези врати имат само политически ефект- преграда между народа и избраниците му

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ефрейтор от запаса

    35 11 Отговор
    Не железни врати , ми бункери и дзотове (дървено земно-огнево съоръжение - обяснение за не-ходилите войници) няма да им спасят кожите на тези безподобни крадливци.
  • 12 Теле

    19 16 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Много си ограничена технически, замълчи

    Коментиран от #20, #35, #41

  • 13 гражданин

    17 14 Отговор
    Шефът на НСО трябва да си ходи!
  • 14 голямо яйце се пече...

    13 23 Отговор
    Извършени са няколко опита за убийство на руския диктатор Владимир Путин. Последният опит за премахването му беше след началото на пълномащабна война, преди около два месеца. Това заяви в интервю за "Украинска правда" началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов. „Имало е дори опит за покушение върху него по линия на представители на Кавказ, както се казва, не толкова отдавна. Това не е публична информация. Беше напълно неуспешен опит, но наистина се случи... Беше преди около два месеца“, каза Буданов.

    Коментиран от #27, #48

  • 15 емо 73 канар

    24 24 Отговор
    Никой, не се страхува от слугите на кремъл. Коцето копейкин е най обикновена марионетка. Но за всеки чуждопоклоник идва видов ден.
    Много ми е интересно, модовете ще ме изтрият ли, че казвам истината.
  • 16 Хунтата на кърмилка

    7 12 Отговор
    В управлението!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 никой

    20 25 Отговор
    не се срамува от тези смешници и платени кукли от Възраждане.
  • 20 Българин

    16 12 Отговор

    До коментар #12 от "Теле":

    Поздравления за правилният избор на име-синоним на русолюбец!
  • 21 Анонимен

    24 12 Отговор
    Не всичко минало е било лошо И не всичко сега е хубаво. Живели ли сте по време на ссср, та да коментирате. Имаше ред, имаше спокойствие, дисциолина, работа, море, жилища, коли, децата бяха щастливи, нямаше клошари, нямаше глад, мизерия, нямаше проститутки голям %, нямаше наркозависими голям %, стоките сделани ссср бяха качествени, ютии, миксери, апарати за кръвно и кво ли не, тенджери под налягане и сега има качествени стоки, но само ги гледа обикновения човек и до там. Имаше диктатура, а сега недохранване здрасти дечица. Комунистите си извършиха преврата и днес са капиталисти. Не ги слушайте какво ви говоеят те, децата на цк на бкп, дс, доносници, че са със Запада. Нава си е нрав. Не биха се променили, с малки изключения, тези деца на дс, сорос, които се изучиха навън. Дори Гн Петков, много неща не е преживял. Бил е на 4 годинки, когато сненяха имената им 1984,а на българските мохамедани не е бил роден през далепната 1972. Ние поне си бяхме при бабки и ни казваха идвайки бежанци от войната тук на тия земи, а нашите близки от 20 г не са по родните градове. Орокудени изгонени и ние не знаем от западните или изток. И най облагодетелствани от Живково, децата им от Запада. Всички пеят в един хор хохо. Най ощетени са безпартийните. Градските де. Тия на боко от селата.. стана хубаво за тях.. в града. Да са живи и здрави. Богатите ограбиха от народа, де що можаха. И как сядат с тия мръсни ръце да се хранят и с тия мръсни уста да приемат откраднатото И християни м
  • 22 Копейкин

    23 25 Отговор
    По-големи боклуци от руските боклуци са само българските русофилски БОКЛУЦИ! Смрад и гнус!

    Коментиран от #28

  • 23 Последния Софиянец

    13 13 Отговор
    Оградиха целия парламент с желязна ограда.Не им ли стига?
  • 24 Хаах

    7 23 Отговор
    Президента продължава с подлите си ВОЕННИ и кагебейски номера.На предишните митинги на Възраждане, Рашков пусна Бучистите от възраждане до вратите.НСО и Радев продължиха с железните врати за да създадат УСЕЩАНЕ и предпоставка за МЕТЕЖ.Че си го и каза Радев в прав текс как площада щял да сваля Правителството.Като се изпредвид теста с газа от Русия за България, сега новия тест е за Народна Революция в Западна Европа, пак с с първи проби в България.
    Ей затова е тоя вой към Министъра на Културата.Няма идейна и друга зависимост от Империята на злото.
    Време е Рашков да прояви ПОЧТЕНОСТ и освободи поста за някой който е роден след 1980 г.
  • 25 Тома

    22 10 Отговор
    Слугите на народа си бяха сложили железни врати.Защо ли.Да не е ли защото мислят хората за прости като боко тиквата а
  • 26 Ежко Бежко

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Изгледай документалния филм Обикновен фашизъм, има го в тубата. Отнася се за германския нацизъм. След това помисли дали използваш правилно думата нацисти. Отдавна ти следя коментариите, нямаш представа колко си заблудена. Чети, много чети, може и да проледнеш.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТИР

    15 11 Отговор

    До коментар #22 от "Копейкин":

    Ако Костадинов не клекне като Сидеров и Всички други до сега,,, Жална Ви Майка,На Всички работели против интересите на България от 1989г насам,,

    Коментиран от #32, #37

  • 29 Каква е тази глупост?

    21 13 Отговор
    Кой се страхува от Възраждане? Мен не ме е страх от тях. От тези, които призоваваха да се бмобардира България от чужди сили и да се унищожават български институции. Както навреме са трепали българите и са ги правили македонци. Както са трили съзнанието на хората и за изобретили македонизма. Техните предшественици и последователи на Москва. Крушата не падала по-далече от дървото. Е ли е вярно? Не ме е страх от Възраждане. Бих питал копейкина, на кой капитал служи, както и Борисов, защото и двамата е интересно имат ли допирни точки и под един капитал ли работят, или той чрез тях работи.
  • 30 Защо

    32 1 Отговор
    Караянчева е толкова късопаметна?Същият модел врати е бил поръчан и поставен в партийния дом,превърнат от нея в тотален кич и нова сграда на народното събрание.Вари го ,печи го простото си остава просто.Връх на безочието е да критикуваш нещо,което ти сам си направил преди това.
  • 31 нннн

    19 16 Отговор
    НСО са виновни, Възраждане са виновни, нам кой си е виновен... Само управляващите са невинни. Айде стига глупости!
  • 32 Това

    18 9 Отговор

    До коментар #28 от "ТИР":

    Като 1984 по Оруел ли ще бъде?Не че нещо,ама да си знаем какво ни чака,ако се подлъжем по Копейкин.Нали не си мислиш,че цял един народ е прост,колкото няколко лумпена?
  • 33 Лудите в лудницата, Костяя

    12 10 Отговор
    Луд умора нема!
  • 34 Възбуждане

    12 6 Отговор
    Страхувам се от теснораменната бяла Зкатка,ох на батко
  • 35 до Телето,

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Теле":

    Ника ти е точен. Правилен е коментирано от 9 " Българка"
  • 36 Немско зеле

    9 9 Отговор
    Пак тъпотии
  • 37 Влекача

    11 9 Отговор

    До коментар #28 от "ТИР":

    Костя Копейкин от появата си работи против България. И в момента има разследване срещу него от Варненската прокуратура.

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Сандо

    10 9 Отговор
    Звъннете на Козяк,оттам ще ви дадат списъка на уплашените.Също и на борците срещу Възраждане и задачите,които трябва да изпълнят.А ДВ да си гледа Германията,стига са се вреле в нашата копанка.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Копейкин

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Теле":

    Браво ,отивай да сучеш от Вола
  • 42 Оооо

    7 9 Отговор

    До коментар #37 от "Влекача":

    Щом има разследване значи е читав Човек,, Срещу Костов,Кунева и дружината Разграбили и унищожили заводите Няма,
  • 43 Въс Раждане

    10 2 Отговор
    По нашите проценти ще проброите и разберете колко е умен матриала
  • 44 Вън сащ от България

    14 13 Отговор
    Пуделите на сащ не обичат "народната любов". Указанията одват от Козяк - случайно да знаетр, че най-защитените в света са американските посолства?!!? От какво??? Сугорно от "добротата" която вършат по земята!?!?
  • 45 матадор

    12 4 Отговор
    Никой не се страхува от Възраждане, израждане , и т.н. Това са платени мекерета , които имат задача да объркват хората и да всяват паника .Ако в България имаше нормална прокуратура, то тя би се задействувала веднага .
  • 46 Хахаха

    15 2 Отговор
    Народ и “Възраждане” не са тъждествено равни. Ако бяха, значи не се отнася за държава, която е членка на ЕС и НАТО . НЯКОЙ ДА Е ПИТАЛ НАРОДА ???????
  • 47 само питам

    3 7 Отговор
    А в пРезидентството кога ще монтират?
  • 48 БРАВО

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "голямо яйце се пече...":

    Много тайна операция ще да е, щом и ти знаеш за нея
  • 49 Потайни потайности

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "обяснявам":

    Тези кои тискат червен бутон на комента --- кво искате да кажете --- атлантеца-зетко е най най ли? Ясно, той е най най антибългарин
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    0 0 Отговор
    И вие ли Ревнахте"за тези Решетки, стига сте Р евали на Чужди гробове, и престънете да си пъхате носовете навсякъде!! Ще дойде ден да ви изгонят и от България!!
  • 52 Странни избори

    0 0 Отговор
    Какъв народ сме ?! . Първо си ги избираме,после искаме да ги бием.Излиза,че си избираме боксови круши.