Last news in Fakti

30 Май, 2022 19:00 3 894 54

Вече е ясно: в Китай управлява режим на терора

  • уйгури-
  • си дзинпин-
  • китай-
  • терор-
  • концлагери-
  • човешки права-
  • пекин-
  • затвор-
  • мюсюлмани

Западът не може да поддържа отношения с този режим

Вече е ясно: в Китай управлява режим на терора - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изтеклите данни от полицията в провинция Синцзян още веднъж показват в какво се е превърнала Китайската народна република при Си Дзинпин: в режим на терора. Хиляди изтекли снимки и документи са били проучени от 12 медии в различни страни, автентичността им също е проверена. Те показват как хора биват поробвани, унижавани и измъчвани в лагери, създадени от режима на Си.

Китай продължава да твърди, че тези лагери, които се виждат на сателитни снимки, били "образователни центрове", в които хората можели да влизат и излизат пожелание и когато си искат. Но още през 2018 година журналисти от BBC разкриха какво всъщност се случва в тях.

Цяла една провинция е превърната в затвор

Си Дзинпин и неговата номенклатура са превърнали цял Синцзян в затвор: хората там са следени на всяка крачка от камери, вземат им се генетични проби, гласовете им биват записвани, срещу тях сe използва специален софтуер за лицево разпознаване. Пекин стига дори толкова надалеч, че вече предлага тази ужасяваща технология за следене, която вече се е доказала в Китай, и на други режими - например този в Зимбабве. Нито следа от някакво състрадание по отношение на уйгурите. Точно в стила на Си Дзинпин, който през 2019 година беше отсякъл: "Не показвайте никаква милост към уйгурите".

Всичко започва през 2013 година, когато тогавашното китайско ръководство обвинява радикални мюсюлмани за убийството на 21 китайци в автономната провинция Синцзян. Тя привлича вниманието на Пекин заради подземните си богатства - както апетитите към Тибет са свързани с водните запаси от топящите се хималайски снегове.

Ръководството на Комунистическата партия изпраща китайски заселници от западните провинции в районите, населявани от уйгури, с цел тяхната икономическа експлоатация. Това води до конфликти с местното население, но доколко въпросният смъртоносен инцидент наистина е с ислямистка връзка, така и не е доказано.

Културата на този народ се заличава

В представите на Си Дзинпин етническите малцинства в Народната република, които са общо 55 на брой, са по-малко значими от ханските китайци, които съставляват 95 процента от населението на страната. По волята на Пекин уйгурите трябва да бъдат "синизирани", тоест да бъдат накарани да възприемат начина на живот и културата на мнозинството. Точно това се случва зад стените на лагерите, където хора бива затваряни и измъчвани и където им се забранява да упражняват своята религия, език и култура.

Извън тези лагери войниците на Пекин се гаврят с жените на задържаните уйгури, които биват подлагани на стерилизация и принуждавани да правят аборти.

Сателитните снимки показват също, че в Синцзян, подобно на Тибет, Пекин унищожава културни паметници, за да заличи наследството на поробеното малцинство. Американският Конгрес и парламентите на Канада и Нидерландия наричат геноцид това, което Пекин причинява на хората в Синцзян.

Западът не може да поддържа отношения с този режим

Пекин отхвърля всички критики като западна пропаганда. А пред Върховната комисарка на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, която тези дни посети Китай, официални китайски представители нарекоха последните разкрития за случващото се в Синцзян "политическа манипулация".

Точно обратното е вярното: тези разкрития доказват, че Си Дзинпин е начело на един безправен режим, с който цивилизованият свят не трябва да общува. Докато лагерите н Синцзян не бъдат разтурени, а отговорните лица, на първо място Дзинпин и неговият външен министър Ван И, не бъдат съдени за престъпления срещу човечеството, демократичните държави не могат да имат нормални взаимоотношения с Китайската народна република.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета за етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

Автор: Александър Гьорлах


Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дзъ

    21 61 Отговор
    Фашисти сър. Същите като техните приятели на север…

    Коментиран от #12

  • 2 Бае Въло

    75 14 Отговор
    Ок@кахме Русия и сега почваме Китай. Кой е следващия?
  • 3 светът е голям

    74 15 Отговор
    "Западът" - на кого му пука за вашият Запад? Ало?

    Под 1 млрд. от световното население. Какъв фактор сте?

    Коментиран от #28

  • 4 Чан кай ши

    66 7 Отговор
    Подготвят ни за нова война.Не спряха.
  • 5 Теле

    57 15 Отговор
    Уйгурите са нещо като индианците в сащ. Защо не пишете за тях

    Коментиран от #45

  • 6 Тра-ла-ла

    64 4 Отговор
    Ами като не искат да си изнесат фабриките оттам и да ги пренесат при "най-великата нация на света" те да им работят за без пари. Това лицемерие на Европа направо надмина и комунизма.
  • 7 DW-прпаганден машинен

    58 11 Отговор
    Dойче Zeлки, надценявате се отваряте втори фронт!? Вашите деди фашагите така отваряха по няколко фронта и гризнаха дървото! Явно сте много тъпи, щом и от това не си вадите поука?
  • 8 Рико

    16 35 Отговор
    Етнически, религиозно и социално, КНР е бомба със закъснител.
  • 9 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    55 8 Отговор
    DW, сега почнах те да плюете и по Китай, определено не работите за Германия а за САЩ, само ви ползват името!!

    Коментиран от #17, #48

  • 10 И тук кънти на ...

    8 19 Отговор
    ... чугунени глави. За главата от чугун всяко античовешко насилие е повод да издига олигофренския лозунг "Слава, слава, слава" и да използва по карикатурни поводи изчерпаната от съдържание дума "велик".
  • 11 Сандо

    12 21 Отговор
    И още по-лошо:червен,комунистически терор,от азиатски тип.А ако ви докопат с тяхното източно преклонение към бавната и изтънчена смърт ...
  • 12 ежко

    30 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дзъ":

    Аха....Първата половина ми се стори,че чета за ЦРУ и ФБР, а после за колконизирането на Америка и отнощението към индианците.Много ми се иска да видя като наложат ембарго на Китай и Запада спре да поддърва отнощение с Китай, как американците почват сами да си щият гащите и да си ги продават по 200 долара парчето:)И удавението на Запада ще се смени на запАда.Не,че вече не е почнало.....
  • 13 Някой

    30 11 Отговор
    Това е абсолютен фейк в стил "Буча". Има статия в други сайтове, които точно обясняват историята.

    Коментиран от #15

  • 14 Орт

    10 32 Отговор
    Целта на Русия в Украйна е същата като това което се случва в Китай,имат пример имат и модел на действие.Затова никакви отстъпки на Русия.Макрон и Шолц май не са чели история на ВСВ.Трябва ни един нов Чърчил,колкото и да не го харесвам.

    Коментиран от #46

  • 15 Анонимен

    26 7 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    То за някои и Батак е фейк.
  • 16 Димов

    30 2 Отговор
    Защото отказаха да подкрепят САЩ ли?
  • 17 Историчка

    34 5 Отговор

    До коментар #9 от "DW дежурните Лъжци и маниполатори!!":

    Германия ще стане суверенна държава през 2099, когато изтече срока на Канцлеракт, според който Вашингтон определя медийната политика на новосъздадената Западна Германия през 1949. Немска журналистика са две изключващи се понятия!
  • 18 Някой

    22 4 Отговор
    Да, също като в ЕС, включително Германия, и САЩ.
    Погледнете първо проблемите у вас, а чак после поставяйте клиширани определения на другите държави.
  • 19 DW сводка

    25 1 Отговор
    Отдавна не съм германска.Купена съм.
  • 20 Нашия

    27 4 Отговор
    Статията е манипулативна,въпреки че включва доста реални факти /като лагерите за превъзпитание/,акцента за нас трябва да е върху принудителното заличаване на БЪЛГАРСКОТО самосъзнание на УЙГУРИТЕ /колкото и да не ви се вярва уйгурите твърдят ,че са българи/ които са най-голямата етническа група в тази провинция/над 10 000 000/ цялата провинция е около 25 000 000а там има около 50 народностни групи Китай се бори целенасочено само с Уйгурите-другите са малко и безопасни....темата е много по-дълбока от евтиния пропаганден текст на някой си който бил живял някъде си и минава за “експерт” -типично за ДВ😡😡😡
  • 21 Хахаха

    25 1 Отговор
    В Обединеното кралство и Съединените Американски щати, изобщо нямат лицево разпознаване на камерите и изобщо не ти взимат биометричните данни.
  • 22 днес Тайван утре Турция

    23 2 Отговор
    Щом почнаха да плюят по Китай, значи скоро да очакваме новини за Тайван :)
  • 23 хах

    10 23 Отговор
    АЗ НЕ ЗНАМ ДА ИМА КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ КОЙТО ДА УПРАВЛЯВА БЕЗ ТЕРОР. ТЕ ПО ДЕФОЛТ СА ТЕРОРИСТИ //СПРАВКА СЕВЕРНА КОРЕЯ И ПУТЛЕРОВА РУСИЯ
  • 24 Христо

    21 1 Отговор
    На кого му е ясно? На ЦРУ ли? Хаха каква тъпа и бездарна пропаганда
  • 25 Мунчо

    22 7 Отговор
    А да сте чували за уйгурският хаганат и грабежите и разорението на Китай в продължение на 100 години ...просто китайците държат под око тая паплач...отношенията им са от типа на тия между поляците и руснаците...
  • 26 Ламбо

    24 6 Отговор
    дойчето пак се изака на метеното . Единствената държава която вместо животни е натикала коренните жители на Америка в резервати .

    Коментиран от #27

  • 27 Нашия

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ламбо":

    Не е единствената...😂😂😂😂😂😂
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Източна ромелия

    10 2 Отговор
    терор, терор, ама целия свят купува китайско
  • 30 ХАРОН

    14 2 Отговор
    За мен разлика между шейени, навахо, йогури и тибетци в изтреблението им няма. Същото се отнася за арменци, палестинци, кюрди и асирийци. Нарушенията са дръстични и всички които са се припознали, да се сомонакажат. Няма, знам, сега са на мода и ще се възползват!
  • 31 Наблюдател

    9 3 Отговор
    Сега се сетиха че Китай е тоталитарна система! А Тибет бе, защо го "забравихте" като го окупира навремето Китай!!??
  • 32 дядото

    17 1 Отговор
    всяка държава,която не е в поза задна прашка на сащ и нато е авторитарна и терористична и вероятно подлежи на унищожение
  • 33 жалка работа

    2 13 Отговор
    лицемерният турски лидер продаде братята си уйгури на китайци

    Коментиран от #34, #41, #47

  • 34 Нашия

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "жалка работа":

    Жалко,че повече обичаш да “пишеш” отколкото да четеш😂🤣😂🤣😂🤣
  • 35 Сър Джефри

    13 2 Отговор
    Автора на пасквила много бързо забрави дедите му преди малко повече от 80 г.,как бяха тръгнали Нах Остен,да търсят жизнено пространство за сметка

    на тоталното унищожение на унтерменшените.Сравнително малко време е минало ,та техните наследници да ни обучават на морал.
  • 36 Наблюдател

    9 3 Отговор
    Леле, леле яко го закъсаха краварите щом до такива тъпотии паднаха. Лошото е, че колкото по-малко могат да точат кърлежите от истинските държави. Толкова повече кръв пият от колониите като нас. Краят им е все по-близо.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пловдив 1912

    13 3 Отговор
    Аве , Саше, ти тъп ли си , или да ...Русия ще изолирате, Китай ще прескачате...абе вие верно сте тотал-щета...Скоро и Индия няма да ви харесва...кажи , речи половината свят , как се прескача половината свят бре Саше ?????
    Много филми гледате и все от Холивуд...
    Няма нищо , вола рие на гърба му пада...
  • 39 Голяма

    7 2 Отговор
    активност на зелето срещу Китай. Явно нареждането от горе е такова!
  • 40 Анонимен

    3 3 Отговор
    Запада има демокрация. Спазват се човешките права, а изтока само крадене и кекс, стари мъже бизнесмени с 18 годишни. Нищо, че е било още по ок на запад през 60те г на м. век. Диктатури в източната част. Но както започнаха да прииждат от целият свят затворници, крадци, наркомани, проститутки и атмосферата им се влоши. Обноски имат, стига да спазваш правилата им.
  • 41 Си Дзинпин

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "жалка работа":

    Г-н Ердоган е велик, сериозен и достоен лидер, той никога не би толерирал да подкрепя изметите на обществото, престъпници, които увековечават тероризма и се нуждаят от анаморфоза на мозъка. Благодарим му за подкрепата. Той силно помогна за потушаването на тази спонсорирана от Америка съпротива на отвратителните уйгурски саботьори.
  • 42 Жжжб

    6 1 Отговор
    Дабе, целия свят е нищожество само Америкаи и Анлия са супер
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 мишмаш

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    Защото китай е голяма сила, ще се разсърди.
  • 46 мишмаш

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Орт":

    Уйгурите са древно европеидно население на Синд-зян, в случая китайците са нашественик и агресор, поробил европеидното население преди стотици години. Чети преди да пишеш. И понеже не са синоиди уйгурите са полагани на асимилация и поголовен геноцид. За пред запада китай изтъква, че са мюсулмански радикали, надявайки се по този начин да преспи човечността на европа, която е пропищяла от арабите-джихадисти.
  • 47 мишмаш

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "жалка работа":

    Не, че нещо, но не турците, а ние българите имаме генетично нещо общо с уйгурите:), ирландците също, през тохарите, но това е дълга тема, има си сайтове за генетика и археогенетика, чети там.
  • 48 СантосF@ckМена

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "DW дежурните Лъжци и маниполатори!!":

    Забележете само какъв им е проблема на "демократите от запада": "...да бъдат накарани да възприемат начина на живот и културата на мнозинството". А какво да стане? 1,5 милиарда китайци да бъдат накарани да възприемат начина на живот и културата на малцинството, както става по цял свят ли?
  • 49 КЪСНО БАТЕ

    3 2 Отговор
    КЪСНО Е УМНИЦИ САМИ НАБУТАХТЕ РУСИЯ КИТАЙ ИНДИЯ И ИРАН В СЪЮЗ И СЕГА КОЙ КОТ СИ НАПРАЙ И БАЙДЪН НЕ МОЖЕ ДАМУ ГО НАПРАЙ
  • 50 АРЕ БЕ

    3 1 Отговор
    ВЕРНО ЛИ А АЗ СИ МИСЛЕХ ЧЕ 5000 ГОДИШНАТА КИТАЙСКА ДЕМОКРАЦИЯ Е НЕПОБЕДИМА
  • 51 Колониализмът

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Радо Калиное":

    и смученето на световното богатство от шепа “привилегировани” не е за хвалба. Вече. Умнико
  • 52 Хайде най-после

    2 2 Отговор
    да спрем да сме расисти и отговорните ам. и израелски лица да бъдат съдени за престъпленията срещу човечеството в Палестина, Югославия, Ирак, Афганистан, Сирия, Либия и мн. др.
  • 53 Време е

    0 0 Отговор
    Време е Русия да се намеси, да освободи уйгурите и да дерасифицира Китай.
  • 54 Лично мнение

    1 0 Отговор
    Само един въпрос, тая синя маска с лунен сърп и звездичка какво символизира? Я Дойче зелето да обясни.