Last news in Fakti

3 Юни, 2022 16:00 4 991 47

Бежански истерии по български

  • украйна-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • война

Помислете: с украинската бежанска вълна днес се справяме далеч по-добре, отколкото със сирийската през 2014-2015 и някак с лека ръка сме склонни да зачеркваме това

Бежански истерии по български - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес България се справя много по-добре с бежанската вълна, отколкото със сирийската през 2014-2015. Сравнете вицепремиера Симеонов с вицепремиерката Константинова, сравнете ловеца на бежанци Динко с хилядите доброволци.

Какъв ще е резултатът от истерията около изпуснатите нерви на Калина Константинова и народопсихологическите обобщения на радикализирани политолози и опозиционери?

Напук на всичките усилия на нашата държава, на хилядите доброволци, на необичайната щедрост отново ще останем с усещането, че сме се провалили. Че сме зверове, които държат децата без вода и разселват бежанците като добитък. И че изобщо нямаме място в ЕС. Моля се украинците да не следят българските медии, та поне останат с малко симпатии към България. Хубава работа, ама българска!

България допусна грешка в самото начало

Да не решите, че нямам критики към бежанската политика. Стратегическата грешка в нея идваше от убеждението, че войната ще свърши бързо и най-добре украинските семейства да са край морето и лесно да се върнат у дома. Такава беше официалната доктрина у нас при предната вълна - бежанците по границите, да знаят, че трябва да си ходят.

Ако си спомняте - самият президент ни убеждаваше, че Русия бързо ще си свърши работата, него пък съветваха едни много специални специални служби. И ето как се роди иначе благородното решение да се настанят хората временно в луксозни хотели. Което от една страна създаде у тях неправомерни очаквания за курортно прекарване, от друга изнерви хотелиерите, очакващи по-платежоспособна клиентела, от трета засили омразата към тях от страна на българските путинофили, които тръгнаха да пукат гуми и забиват кирки в коли с украинска регистрация.

Тази грешка е на път да се задълбочи с плана бежанките да се разселват по планинските курорти. Вероятно чистият въздух ще се отрази добре на болни и стари хора, но за онези, които търсят работа, той повече ще има вкуса на изгнание. Въпросът е как възприемаме тези хора: като туристи или като част от нашето общество? Ако очакваме да се интегрират - макар и само за година, две - трябваше от самото начало да ги насочим към големите градове.

Старата поговорка казва, че градът е родина на чужденеца - в него всички са малко мигранти, затова и интеграцията на новодошлия е по-лесна. Нали помните как подритваха онова сирийско семейство от едно ксенофобско мини градче към друго? В собствената ни история големите бежански вълни на македонци или арменци са тръгвали към София и Пловдив, не към места като Елин Пелин или Пампорово. Управниците ни май още живеят с феодалната представа, че хора трябва да се заселват където е празно. Ама какво ще правят бежанците в празното? Как ще растат децата им в пущинака? Разбрахме, че общините нямат под ръка общински жилища за подобни случаи (Алексей Пампоров обърна внимание на това), разбрахме, че местното самоуправление не му се много занимава - и пак държавата, та държавата.

Освен това насреща като че ли няма единен партньор - организация на украинските бежанци, която да поставя ясни искания, да информира и да поема ангажименти. Срещу хаоса в нашата неопитна бежанска администрация стоят разнопосочни искания, страхове, раздразнения, усилвани от журналистическите микрофони. Като говорим за комуникация, чудя се и защо не виждам по медиите експерти, примерно от страна като Германия, която скоро се справи с гигантска бежанска вълна и сигурно има какво да ни посъветва. Отново и отново откриваме топлата вода по трудния начин.

И така вместо сериозен разговор върху бежанската политика с изводи от грешките, публичният дебат както обикновено се съсредоточи върху въпросите на стилистиката. Как точно се е изказала министърката, защо си e позволила да се кара на нещастните хора и как ни е срам от нея. Когато прочетете текста, трудно ще разберете какво точно е обидното в него; е, във видеото наистина се чувстват едни твърди нотки, към които явно е станала чувствителна нашата нова кенсъл култура.

Взирането в реплики в България обикновено е придружено от критики на външния вид. И този път не беше по-различно: г-жа министърката веднага беше обвинена, че е чорлава. Появи се и "палава" снимка, на която се вижда как кавалер е обгърнал с ръце ханша ѝ. Нали помните атаките срещу г-н Петков, даващи повече убедителност на опозиционния ропот: за неизгладените му панталони, за късата (или беше дълга?) вратовръзка, за объркването на Толстой с Чехов. От другата страна на полит-стилистичния дебат събират бисерите на г-н Борисов, коментират роклите на президентшата.

За силното въздействие на единичните реплики

Ако пък мислите, че украинците ни остават длъжни, изслушайте председателката на украинските дружества в България Олена Коцева, която сравни условията в България с пещерната ера и заяви, че украинците живеели много по-добре от нашата средна класа. Ами ако сега пък ние се обидим и кажем - вървете си тогава? Преди подобни неуравновесени реплики олекотяваха изказванията и хората просто ги игнорираха; сред новия дигитален грохот тъкмо те привличат най-много лайкове, шервания, хейтове.

Не знам как да се отървем от тази политика на репликите. Каже някой нещо и всички медии го предъвкват дни наред вместо да обсъждат сериозния управленски проблем. Разхожда се репортерът сред бежанците, вижда разплакана жена и тича при нея, та да излее цялата си тревожност в микрофона. Той ще отчете успешен репортаж (защото нали знаете: сълзата е медийно събитие), а уважаемите зрители остават с впечатление, че тези хора тук са по-зле, отколкото под руските бомби.

Подобно истеризиране произвеждаме по всяка тема. Някакъв политик от Скопие употребил определени думи, репортер интервюира обиден македонски българин - и хайде, готови сме да изригнем в дигитална омраза. Някой управляващ изпуска реплика какво си говорили в коалицията, пенсионер се оплаква пред камерата - и хайде, отидоха правителствените мерки на боклука. Ако се чудите защо не вярваме на тази държава, защо се мразим все повече и повече - имате отговора.

Г-жа Константинова се извини на украинците, които са се почувствали обидени и това слага точка по стилистичната тема. Не знам дали тя лично носи отговорност за ненужното разкарване на бежанците по страната; според мен жената сърцато вършеше работата си, проблемът обаче беше в погрешно възприетата стратегия на гост-бежанците (опитвам да измисля дума подобна на "гастарбайтери"). Стратегия, която се възприемаше в началото и от тези, които сега критикуват.

Помислете: с украинската бежанска вълна днес се справяме далеч по-добре, отколкото със сирийската през 2014-2015 и някак с лека ръка сме склонни да зачеркваме това. Вярно, че тогава бяха мюсюлмани, сега християни; тогава бяха страшни мъже, които ще вземат жените ни, сега секси жени, които ще отвлекат мъжете ни. И все пак обществото ни оттогава безспорно се е цивилизовало - сравнете вицепремиера Симеонов с вицепремиерката Константинова, сравнете ловеца на бежанци Динко с хилядите доброволци днес… Остава ни още малко: да разберем, че не само трябва да помагаме, но и имаме нужда от идващи при нас хора.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    65 9 Отговор
    АЙДЕ ПАК DW ТВА ЦВЪРКАЛО НА ПИСКВИЛИ ПУУУ

    Коментиран от #6

  • 2 чакам

    61 6 Отговор
    зеленски като се насмърка какво ще каже !

    Коментиран от #22

  • 3 Последния Софиянец

    72 8 Отговор
    За укрите се харчат милиарди заеми които ние ще връщаме .
  • 4 Мажд Алгафари

    90 4 Отговор
    Давате ли си сметка, че с държанието си в България, вие сринахте уважението на Българите към вашата родина? Протестите, които спретнахте в България, която ви приюти за своя сметка, не повишиха братските чувства към вас, а напротив, сега са в пъти по-лоши отколкото бяха преди специалната военна операция на Русия в Украйна.
    Претенциите ви относно вашето преместване от морските курорти във вътрешността на страната не ви прави чест. Ние - Българите, направихме всичко за да се чувствате дори по-добре и по-комфортно отколкото бяхте в родината си. Голяма част от Българските граждани от години не са ходили по нашите, родните курорти, но вие бяхте приети дори и в най-луксозните хотели.

    За вас по-важно бе да имате климатик, шведска маса за хранене, магазини, дискотеки, забавления, ресторанти, заведения и всякакви други глезотии.
    Да ви припомня ли, че в Украйна, преди специалната военна операция, бежанците, които приемахте във вашата страна от Сирия, Ирак, Северна Африка, Иран, Афганистан ги настанявахте в бежански центрове, някои от тях дори от затворен тип? Те нямаха климатици, опънати маси с храна, нямаха претенции, търсеха подслон и защита от случващото се в родината им.

    Не правите ли сметка, какво искате? Нещо, което вие не сте предлагали на другите, които са били в състоянието, в което се намирате сега.

    Помнете едно, и не само вие, каквото си сторил в живота си, това ще получиш някой ден.

    Коментиран от #10, #16, #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пфууууу

    74 4 Отговор
    Кой е авторът на тази словесна повър-ня? Срам го е да си напише името, защото лъже като украинец...Аман от тия нахални навлеци, бе ще ги храним, ще им прислужваме на свръчовеците, разираш ли, принцове и принцеси....Я марш в У - краината.

    Коментиран от #21

  • 8 Последния Софиянец

    15 10 Отговор
    Снощи докато си пиехме питието с Кирчо си говорехме колко хубаво щеше да е ако Герб изобщо ги нямаше в парламента. Щехме да си направим законите такива каквито на нас са ни изгодни.

    Коментиран от #43

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 30 Отговор

    До коментар #4 от "Мажд Алгафари":

    КАКОВ БАЛГАРИН СИ ПА ТИ БЕ С ТОВА ИМЕ.
  • 11 Статистика

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "питам":

    От последните 10 коментара в сектора "Мнения" 7 /СЕДЕМ/ СА ПРЕПЕЧАТКА ОТ "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" И 3 /три/ не са!
  • 12 Да,бе

    55 1 Отговор
    Справяме се толкова добре,че вече българите не се чувстваме,като емигранти е България,защото сме по-зле и от емигрантите.
  • 13 Механик

    43 4 Отговор
    Дойчевеле не чета.
    Каквото и лошо да кажа за тях, все ще е малко.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    39 2 Отговор
    Защо Дойче зеле говори от българско име и пропагандира за българите?
  • 16 специалния

    4 46 Отговор

    До коментар #4 от "Мажд Алгафари":

    Комунист, който нарича войната "специална военна операция". А защо не отидеш и ти да дадеш своя принос в тази "специална военна операция", др. Алгафари?
  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 1 Отговор
    но УКРО бежанците изнагляха а ЧОВЕК си пати от ДОБРОТА НАИВМНОСТ МИЛОСЪРДИЕ ОТ КОЕТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ НЕЧИСТО ПЛЪТНИ люде
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бре

    45 1 Отговор
    Що не съм бежанец.Ще ме местят от курорт на курорт.Кеф на море,кеф на Балкан.По между тях и на някоя почивна станция.Яденето без пари.Еси кефа
  • 20 Перо

    46 1 Отговор
    Дойче зеле да си гледа в собствената чиния,защото лагерите за бежанци в Германия са абсолютни затвори, като Цирндорф,близо до Нюрнберг или другия лагер,като военен затвор Камп Кинг,близо до Оберурзел. Абсолютно несравними условия, от 5-звезден хотел и туризъм,на първа линия,до морето,до арестант с разпити,бой,мизерия и телени мрежи! По-внимателно да пише джендърското радио,защото още има хора,познаващи родните им лагери, където хората се третират като добитък!
  • 21 авторът е

    35 4 Отговор

    До коментар #7 от "пфууууу":

    Ивайло Дичев
    Професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", драскач за DW и Америка за България, основен противник за празнуването на 3-ти март.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Колега

    32 0 Отговор
    Представяте ли си колко ниско трябва да си паднал, за да напишеш нещо такова, да те е срам да си напишеш името да има кого да заплюваме и да правиш и уговорката, че това може да не било отговаряло на мнението на редацията на (гнус ме е да им напиша името). Че на кого е този пасквил в рубриката мнения и кой носи отговорност за него?
  • 24 Простото Киро

    21 1 Отговор
    Нещата са несравними, така че придворните на правителството медии да не се напъват. Резултатът от напъванията пахне.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ма верно ли

    29 1 Отговор
    Ее, айде ся! Като не им се връзваме на лъжите, ни изкарват лоши! ДВ вече се държи точно като оня тип женици, дето най-доброто, което можеш да направиш за себе си е да ги разкараш!
  • 27 📌🇧🇬

    2 43 Отговор
    Сега, искам да благодаря на всички Украински Братя и Сестри че не позволиха на червено/кафявото ПП правителство в България и лично в лицето на Калина Константинова да се отнася с Украинските Бежанци от Войната с Русия, които предимно са майки с деца да се отнасят с тях от българска страна като със стадо конслагеристи от лагерите на смърта (Освиенцим, Дахау, Белзен) във Втората Световна Война. Слава на Украйна, Азов и Айдар.

    Коментиран от #33

  • 28 Опонент

    17 4 Отговор
    😎Неясният автор на мнение в DW явно не му е ЯСНО и не прави разлика между автобус на гр.пункт в Русе пълен с майки с деца с украински лични документи, и група брадати младежи в гората на Странджа, без лични документи, за да не може да докажем пред страната им, за да ги върнем.😎
  • 29 Колев

    26 2 Отговор
    Пословичната преданост на премиерът към Байдън и брюкселските чиновници,разтърси в основата правителството,за което онези от герб,отдавна желаят.По-вече от 90% от българите,са на страната на Калина Константинова.Ако се предприеме някакво действие по отношение на нея,доверието към кабинета Петков ще спихне, до степен удовлетворяваща Б.Борисов и компания!
  • 30 Хасковски Каунь

    17 1 Отговор
    Ха, ха, ха!
    Разлика от салам 4лева и такъв от 20 лева.
    Едните бежанци, другите ВИП персони.
    Това е лицемерие господа.
  • 31 Дойче Зеле

    26 1 Отговор
    Цяла Европа пропищя от тези "бежанци" , а някой " дървени философи" в Дойче Зеле се правят на писачи.
  • 32 бабата на Константинова

    6 13 Отговор
    Години наред сме свидетели на лошо управление. Няма какво да оправдаваме недалновидната ми внучка. Ако бях аз на нейно място, щях най-напред да помисля, как да организирам настаняването на украинците, които, както видяхме, не са обичайните бежанци. Хубави, чисти, добри, образовани. Трбяваше да се организира настаняването на голяма част от тях в семейства, които разполагат с големи жилища и само в крайни случаи да се настаняват в държавни бази. То е ясно - след като са държавни, са лоши. И аз бедната старица, няма да ида там. И друго - за целия преход само мутрите направиха хубави хотели, държавата се оказа бедна оглозгана църковна мишка. Настанете симпатичните украинци в големи градове. В малките живот - няма
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 нено

    24 2 Отговор
    Това е греховно , което се пише, да сравняваш бягащите от ударите на бомбите и нито един удар в Киев и западната част на Украйна е наглост.Спрете да се гаврите с българските граждани и да хрантутите тези дето гледаха престъпленията на правителствата им от майдана до момента в който грабнаха парите , колите и хукнаха на безплатна почивка в България- страдалческа!
  • 35 📌🇧🇬

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "един от стадото":

    Правителството на Киро Келепиро не направи нищо за бежанците повече от месец.
    🇧🇬Частната инициатива, частните самопожертвувания (парични) и българско волунтерство беше това което успя да даде добър старт за добре дошле на украинските бежанци от войната.
    Киро Келепиро и ПП видя че ЕС отпуска средства за Украинските Бежанци в рамките на Европейският Съюз и побърза да раздаде парите за бежанците на приближените хотелиери до Корнелия Нинова и ДС.
  • 36 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мажд Алгафари":

    но УКРАЙНСКИТЕ бежанци изнагляха господине
  • 37 Айде, малко по-сериозно

    6 5 Отговор
    Айде не се правете, че не виждате разликата и в бежанците. Сега идват майки с деца, образовани, руси и синеоки, християни, европейци. Идват с паспортите си и преминават границата ни на КПП-то, както е редно. Сирийските "бежанци" са масово от Афганистан, Ирак, Сомалия, Еритрея, Мали...само не и от Сирия. И са все млади, прави, здрави мъже, с бради и гледащи лошо. Идват без документи и не го знаеш кой е...Но пък прекрасно знаем, как ни обогатяват обществото и какви престъпления повличат със себе си: изнасилвания, наркотици, ръгане с ножове по улиците, газене на хора по коледни базари, атентати... Това са хора неграмотни, първични, с развитие от средните векове.
    И да ми сравняваш един неграмотен, брадат, възтъмен млад мъж, мюсюлманин със светла жена, майка на няколко дечица, образована и с нормално психофизическо развитие, средно интелигентна, християнка...е просто безумно.

    Коментиран от #39

  • 38 Да помагаме , но с мярка

    12 1 Отговор
    Нека се помага, човешко е, но има нещо ненормално в настаняването на бежанци в базата на Мин. Съвет в Слънчев бряг! Малко себе уважение поне

    Коментиран от #40

  • 39 Хмммм

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "Айде, малко по-сериозно":

    То има и съществена разлика между сириец християнин и сириец мюсюлманин.
    Познавам двама такива.
    Християнинът е католик, изключително добър и възпитан човек, много любезен и мил, жена му, също сирийка е естествена блондинка. Много приятни хора, около 35 годишни...
    Мюсюлманинът е...пълна противоположност. Тръпки ме побиват всеки път като вляза в магазина му. Гледа страшно, невъзпитан, много неприятен, хем живее от дълго време в Бг.
    Докато сириеца, християнин е дошъл с бежанската вълна, в Сирия е бил добре устроен, видимо образован. За кратко време научи много добре езика ни. Показва ми тетрадки, в които си записва думи и така учи. Изобщо прекрасен човек е той, трудно се различава от нас като външност, а разлика от другият брадат и тъмен субект, все едно дошъл от Столипиново.
  • 40 Олеееее

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Да помагаме , но с мярка":

    И до тая база ли стигнаха ?
    И на какъв принцип едни ще дремят в овехтели хижи по Паничеще, а други ще се пекат на плажа в Слънчака, на базата на МС ?
    Много ясно, че всеки ще предпочете лукса и морето пред мизерията и баирите.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    8 0 Отговор
    СТИГА СТЕ ГОВОРИЛИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.
    ВИЖТЕ ПОЛЯЦИТЕ КАКВО ПРАВЯТ С БЕЖАНЦИТЕ - УЛТИМАТУМ , ИЛИ РАБОТА ИЛИ НИКАКВИ ПОМОЩИ.
    НИЕ ТУКА СТАНАХМЕ ПО-ГОЛЕМИ КАТОЛИЦИ ОТ ПАПАТА.
    ИМА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА - КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ.
    СТИГА РЕВАЛИ.
    ДА СТЕ ВИДЕЛИ АФГАНИСТАНСКИ БЕЖАНЕЦ ДА ГО НАСТАНЯТ НА СЛЪНЧАКА НА ПЪРВА ЛИНИЯ?????
  • 43 Споко...!

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    В следващият парламент-ГЕРБ няма да ги има изобщо в парламента...!
  • 44 Бай Иван

    2 1 Отговор
    Стига ги рекламирайте тези нагли,мързеливи ж.и.в….тни да си ходят
  • 45 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Много логорействате,бе,посмали ман-го!Какво толкова го усуквате,кажете си направо,че ни задължавате морализаторски да угояваме укри-те и техните семейства.Не те,а ние сме наврени в пущинака,ние вегетираме на фотосинтеза,за да се тъпчат ония с пасти и излежават по плажа.БАСТА!Колко мулти милиооооони профукаха и ще профукат още за тях,и кел файда???Айде ,кой от където е и да си нямат неприятности един ден като се смени властта,времето тече.
  • 46 Тихомир

    2 1 Отговор
    Трябва да си напълно неадекватен да ми сравняваш украински майки с по няколко деца и болни възрастни с млади, прави, здрави брадати смугли мъжаги, араби и африканци, иначе все от Сирия и все непридружеми деца с бради, и все родени на 01.01...и все без документи и нелегално газещи границите.
    На който му се виждат еднакви, да прибира от последните по къщите си и да се моли да осъмни жив, а жена му и дъщеря му да не са изнасилени.
    Разликата между християни, евтопейци и мюсюлмани от Африка и Близкия Изток е от небето до земята.
  • 47 Факти

    0 0 Отговор
    Украйнци изгонете и изгърбете 400те хиляди безарабскибългари в Украйна,щом техните сънародници се отнасят зле с вас тук в Чалгария.