Last news in Fakti

7 Юни, 2022 16:00 7 535 72

Захари Карабашлиев: Рогозин да не плаши българите със "Сармат"....

  • рогозин-
  • захари карабашлиев-
  • русия-
  • сармат

Ако учебниците ни по история не бяха така осакатени, заради комунистическия режим

Захари Карабашлиев: Рогозин да не плаши българите със "Сармат".... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод един висш руски държавен служител Рогозин, който за радост на копейковци и ниновчета ни е нарекъл "страхливите българи“ и бил косвено заплашил света с ядрена ракета.

Това коментира във "Фейсбук" Захари Карабашлиев.

Ако учебниците ни по история не бяха така осакатени, заради комунистическия режим, всяко българско дете и възрастен щяхме да знаем как „страхливите българи“ са побеждавали "славните" руснаци, дошли да освобождават Добруджа през Първата световна война 1916. Няма епопея в българската история като тази при Добрич в 3-те дни на септември 1916. Няма такъв пример, в който българска войска и население – жени, деца, турци, татари, евреи се бият срещу руския нашественик в защита на града.

"Българка" на Йовков забравихме ли? А разказите на Антон Страшимиров "Червени страници" са практически неизвестни за деца и възрастни. А думите на подполковник Чолаков в неговата заповед до ротите на 7-ми септември кой помни?: „Войници, не ни се разреши да се окопаем на по-задна позиция. Направете, прочее, така, че да знаят деца и внуци – ако Добрич падне, паднал е, понеже не е останал жив нито един от защитниците му!”.

Подполковник Чолаков е убит по-късно. Героизмът обаче е заразителен. Саможертвата на хиляди българи - военни и цивилни не е напразна. Добрич не пада в руски ръце. Руснаци, румънци, сърби и хървати са победени, прогонени от българска земя, изтласкани отвъд Дунава, през Румъния, далеч на север за броени седмици - чудеса от смелост и бойна слава.

Това не се знае. Не се знае. Не се знае. Нищо от това не се знае.

Срамно е.

Цели глави от българската ни история не се знаят, защото са премахнати, изличени, изопачени, пренаписани, за да се угоди на съветския тоталитарен звяр, същият, който сега тероризира Украйна и шантажира света и ни нарича "страхливи българи".

Учебниците ни по история имат неотложна нужда от ревизия - като част от една всеобща депутинизация.

Кога ще стане това?

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4 от 119 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    57 48 Отговор
    Той не ги плаши със Сармат, от която само една бройка ще е достатъчна и за нас и за всички комшии. Сармат е континентална ракета и Русия няма да си гърми фишеците за такива като нас.

    Коментиран от #54

  • 2 сила

    75 12 Отговор
    Рогозин е агроном по професия.....само инфо , без коментар

    Коментиран от #31, #58

  • 3 Теле

    55 32 Отговор
    Я ти уплаши рогозин с ф16
  • 4 999

    46 13 Отговор
    "При езерото Туркойа" - Прочетете и това на Йовков.
    Българите помним и не се поддаваме на провокации, само балък може да се хване на провокации за страхливи българи. Българите сме народ от строители, а не само от войници. просто войници са разните удмурти и буряти, които московията пуска в украинската земя.

    Коментиран от #11

  • 5 Гост

    27 74 Отговор
    Най добре да си мълчим. Не е прав и тоя да плаши, ама са силни и не бива да лаем и да ескалираме напрежение.

    Коментиран от #10, #14, #28, #34

  • 6 Иван

    61 23 Отговор
    То не било сармат, а били сърми и не било плашене, а искало да им дадем, че глад ги мори…

    Коментиран от #13

  • 7 Матрософ

    72 38 Отговор
    Трябва все повече да се казва истината, че руснаците не са ни
    никакви освободители, а окупатори искащи нови територии и
    влияние. Ние сме им били на пътя.
  • 8 Срамно е

    40 5 Отговор
    наистина. Нито един демократ досега не е проявил смелостта и саможертвата на българските герои.Само приказки, акъли на по умните и самодоволно гушене в демокрацията.
  • 9 пфууууу

    30 53 Отговор
    Карабатаков, млъкни по-добре. Придворен писател, доста измислен.
  • 10 сила

    32 12 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    500 години са мълчали дедите ти.......а мойте не , главите им са били набучвани на колове

    Коментиран от #15

  • 11 Теле

    28 28 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Бг най го страх от окупатора сащ
  • 12 незнайко

    25 20 Отговор
    А нещо по повод МАКЕДОНЦИТЕ защо няма в статията ? Те сега ще ни напишат НОВАТА ИСТОРИЯ с помощ от кого мислите, от ЕС !!! 30 години се продавахме, сега се сетиха за историята !!!

    Коментиран от #48

  • 13 Теле

    24 39 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Глад ще мори бг, не русия

    Коментиран от #19, #22

  • 14 Чоко

    46 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Знаеш ли, че колкото повече се одупваш, толкова повече ще ти влиза. По-добре си трай, че заради такива като теб ни наричат страхливци.
  • 15 ю ту

    32 18 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    Абсолютно, както тогава е било пълно с турски ибрици, сега е пълно с руски ибрици.
    Фактът обаче, че е имало набучени глави на кол показва, че не сме си мълчали и е имало и будни българи.
  • 16 Тодор Правешки

    16 13 Отговор
    Не знаят и за Завоя на Черна в Македония, където българската войска бие руснаци, сърби,англичани и французи като магаре на мост... Не знаят, че най-големият русофил генерал Радко Димитриев нарежда на Дунавската флотилия да се самопотопи, да не би да прекъсне понтонните мостове на румънската армия, дадени им от руснаците, за да ударат България в гръб, когато разбиваме сърбите, а гръцката армия с престолонаследника е обкръжена в Кресненското дефиле! Не знаят, че има секретна спогодба според която ако Румъния ни нападне, Русия ще нападне Румъния...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    10 13 Отговор

    До коментар #13 от "Теле":

    Мисли му то, щото си беден. Аз и пари си имам и имоти си имам и тук и в чужбина. Ти си бедния и скъсан и се молиш за копейки. Така че я мисли добре.
  • 23 Т рекс

    19 11 Отговор
    Плаши гаргите пияницата Рогозин
  • 24 Хихата

    18 17 Отговор
    Виж ся, аФторе, то руснаците,че не са цвете за мирисане, не са! Ама и това, че управниците ни са страхливци и гъ-олизци също е вярно! Факт, че не ги избрахме ние, а ни ги натресоха от ФАЩ, ама също така е факт, че все още ги търпим. Та дали не се обиждаме от истината?
  • 25 Руснаците имат Сармат

    26 10 Отговор
    ....Другите имат Не знам си какво...все средства за масово убиване...И с това ли ми се хвалят?...С това ли ще спечелят света?...С това ли ще са по-добри от САЩ,на когото много искат да подражават.?.......Не,товарищи,някак си генерално Ви е сбъркана ценностната система......Много сбъркана!
  • 26 Путинофил

    12 12 Отговор
    Нема се плашите. 500 000 имота имат тук руснаците. Скоро чрез "референдум" ще обявят ВНР и БНР. Варненская народная республика и Бургаская народная республика. Лаком г.., глава затрива.

    Коментиран от #37

  • 27 Още един путинофил

    15 10 Отговор
    Тоя Рогозкин каза, че с една ракета " Сарма" ще изтрепе всички русофили в България.
  • 28 Гост

    31 11 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Кво сме направили ние ? Дадохме дромове ракети танкове и прочие на Украйна ли? Ние ли обявихме Русия за неприятелска държава? Ние ли не изпълнихме действащ договор? И стига с това да си траем слаби сме били .. Ние сме в НАТО и ЕС !! Това въобще не ни прави слаби именно заради това се опитват да ни спретнат политически брътвежи защото друго не могат!

    Коментиран от #32, #40

  • 29 не може да бъде

    15 15 Отговор
    Виждам че още един нашенец реагира на изказването на рогозин като кучето на Павлов или може би като жаба на електричиски ток.А Рогозин каквото и да се говори той не е глупак и веднага използва ситуацията да нагнети напрежението -между другото това умеят и го прававят като използват момента най -видни американски военни и политици.Изказването на Рогозин преди всичко е за вътрешна консумация -имаме Сармат и никой не може да ни каже копче -и е отправено към многото руснаци ,които сега са разярени и скърцат със зъби на нашия отказ да пуснем самолета на Лавров!Изказването на рогозин е предназначено и за правителството на Русия - дайте повече пари за Сармати и др.военна техника,за да не може никой да ни откаже.Трябва да признаем че като отказахме въздушен коридор допуснахме голяма глупост -принизихме се до нивото на РСМ и Черна Гора и дадохме коз в ръцете на рогозин за повече пари за военна техника ,и не на последно място - на равно място направихме изцепка ,за която руснаците ще ни напомнят при първия удобен случай!Сърбите също!

    Коментиран от #51

  • 30 Бесарабски Българин

    14 16 Отговор
    Къръкбашлиев е соросоид та плаче за краят си, защото само сатанист може да лъже за казаното от Рогозин.
    Рогозин ясно даде да се разбере, че Сармат над България няма да и трябва разрешение – това за глупака каръкбашлиев, а ако Русия иска, ще изпепели България само с конвенционални ракети.
  • 31 Мосю Алфонс

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    А шойгу е шеф а мебелна фирма
  • 32 Бесарабски Българин

    10 14 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Умньо, пети член на нафто изобщо не те пази, затова си го намери и прочети , за да не ръсиш глупостите си, че сме били защитени от сатанинската организация нафто.

    Коментиран от #35, #44, #67

  • 33 Ами ...

    1 1 Отговор
    Трябва да стане незабавно.
  • 34 Ами ...

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Страхливец.
  • 35 Ами ...

    9 6 Отговор

    До коментар #32 от "Бесарабски Българин":

    Напротив. Опитваш да правиш внушения. Руски слуга.
  • 36 Има минало, сегашно и бъдеще

    4 4 Отговор
    Тъпанар! "Колкото по-мизерно настояще- толкова по-възвеличавано минало"
  • 37 Анализатор

    10 5 Отговор

    До коментар #26 от "Путинофил":

    Малко преди това ще ги изгоним и ще национализираме имотите им...
  • 38 !!!?

    12 8 Отговор
    Следосвобожденската ни История е окупирана от Кремъл с раболепното съдействие на русофилската диаспора в България, а паметниците на съветския е най-видимото доказателство за това !!!?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Данко

    6 9 Отговор
    Доста опростенчески разбирания (дори и за такъв виден Ентелектуалец, като Карабашлиев) за казуса с осуетеното посещение на Лавров в Белград и ролята на на българските власти в него, както и разбира се за реакцията на Рогозин. Опростенчески до примитивизъм.
  • 42 хах

    3 5 Отговор
    ТЪЙ КАТ ГЛЕДАМ ОТ ТОЗИ БАЯ РОГОЗКИ МОГАТ ДА ИЗЛЯЗАТ
  • 43 123

    11 11 Отговор
    Много са смели българите :) Левски, воден от две заптиета не можаха да освободят! Да не говорим как българите сами се освободиха от турско робство! :) Соросоидния плужек да си взима центовете, раницата и в любимата Кравария :)
  • 44 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #32 от "Бесарабски Българин":

    Пали на изток и там ги разправяй тия… ватник
  • 45 оня с коня

    9 6 Отговор
    Руските Управници се скъсаха да заплашват българия - като се почне с Путин,та след него и Лавров,,Песков,Захарова,та накрая и тоя рогозин...Е не става тъй Товаришчи- за да станем "Уплашени",тря СИ ПЛАЩАТЕ БЕ руски тарикати такива!Верно че Пари нямате щото сте в ДЕФОЛТ,ама ще ви приемем и Газа и Петрола като Разменна монета!Ей го и Лавров и той се сърди че не сме го пуснали да мине през БГ...Ама това е ЧАСТЕН ИМОТ бе Лаврови и за да минеш със Самолета през България ,трябва ДРУГ САМОЛЕТ да лети пред твоя с Пачките наредени на Палет за да ти се вдигне бариерата!Абе тия руснаци още живеят във времето преди 10.Ноември,и си мислят че Наглата Руска Поговорка "Курица не птица и Балхария не за Граница" още действа.
  • 46 Продажни е точната дума

    12 8 Отговор
    В руския език няма превод на продажни.Тази простотия,която я направиха в България,да не пуснат Лавров на среща с Вучич е наистина извършена от продажници у лакей.А ти драскачо си от същата ФекалнаКаша на продажниците.Не мога да разбера,нормални ли сте да се репчите на Русия.Какво лошо видяхте от нея и в исторически план и сега.Всичко което ни е свързвало с нея е било положително за България,както като държава така и като икономика.Какво добро видяхте от ЕС и НАТО.Едните унищожиха икономиката за да може България да седи в будна кома и от време на време и се отпуска някой транш в евро,за да може да живурка,а тези парти от ЕС ще трябва да се връщат.Безплатен обяд има само за украинскитеПаразити,но не и за страните членки на ЕС.Та какво добро видяхте и от НАТО,която унищожи БГ армията и от 4-тата в Европа е превърната на военно джудже,което наема пилоти и самолети,за да си пази въздушното,пространство.А руснака е прав.Един Сармат и сте до там,но ще изчезне и българския народ,който няма никаква вина заради продажницитве,които ни управляват.Само оставка на продажниците и затвор за такива като драскача,може да спаси България.Докъде я докарахме.Единствиения приятел на България(други приятели нямаме)Русия,да бъде в ролята на наш враг.

    Коментиран от #53, #63, #72

  • 47 СЛАВА НА ГЕРОИТЕ !

    7 7 Отговор
    смърт на орките !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    5 9 Отговор
    Не бойте се българи...и Русия е на мушката от ядрената мощ на НАТО.
  • 50 Българофил

    7 9 Отговор
    СЛАВА НА НАШИТЕ МОМЧЕТА СЛАВА .КОПЕЙКИТЕ НА БОХЛУКА
  • 51 Мутрофанова

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "не може да бъде":

    А ди да га лишшиш и рубли ши ти давам
  • 52 Пловдив 1912

    7 7 Отговор
    Какъв е тоя кукуригу , откъде го изкопахте тоя чисто луд човек ...Тоя досега да не е бил в Раднево или Карлуково...някои добри хора да го лекуват тоя абдал...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Рамбир Калуджа

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тръц
  • 55 Рогозин не плаши българите

    9 3 Отговор
    Българския политически елит не трябва да се свързва с българите, българите и бг. политиците нямат нищо общо и са смъртни врагове,в момента българския народ се изтрива и ако някой отърве народа от тези управници ще е безценен
  • 56 Zа победу

    5 2 Отговор
    Захари, е това е мъжка приказка, така кажи бре че сичкото еуроатлантици с голо D ще посрещнете Сарматите.
  • 57 Поп

    1 3 Отговор
    Глупости
  • 58 Vолодимир Zеленски

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Безмислено е да се коментират "агронома" Рогозин (Завършил с отличие през 1986 г. международния отдел на Факултета по журналистика на Московския държавен университет. М.В. Ломоносов.;Завършил с отличие през 1988 г. Стопанския факултет на Университета по марксизъм-ленинизъм към Московския градски комитет на КПСС.; Доктор по философски науки. Доктор на техническите науки), но пък не пречи да припомним "великите", примерно д-р Йозеф Гьобелс е казал: "За нас не е важна истината важни са резултатите!"
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Факт

    5 2 Отговор
    Нека да попитам Рогозин и господин Путин един простичък въпрос ....когато се чудите защо всички държави бягат от вас и искат да са част от Америка ...Ами спрете да се чудите вече .ще ви кажа каква е разликата между вас Русия и Америка...какво предлагате вие на народа като цяло...оръжия ,тоталитарен режим ..ядрени оръжия за масово унищожение...което ще рече че вие предлагате народа да го унищожите...Америка предлага развитие,пари,демокрация...те не заплашват света с масово унищожение не говорят от сутрин до вечер за Ядрени или химични оръжия...икономиката им и живота им не се върти около създаването на оръжие за унищожение на хората..с дори и да го правят не се хвалят с това..а съм сигурен че те правят 10 пъти по мощни оръжия от вашите във всяко отношение...но не го изтъкват..та въпросът ми е..ако вие сте един нормален човек...и от едната страна ви предлагат "унищожение" ви ...а от другата ви предлагат защита,просперитет и пари...вие какво бихте избрали...???..е всеки нормален човек всеки без изключение би избрал просперитета свободата развитието и парите...никой не би избрал да бъде "заличен"...ето за това всички бягат от вас...и те не бягат по свое желание ..а вие лично ги гоните с вашите заплахи...така че господин Путин..вие лично сте отговорен за омразата на народа по света към вас ..вие вашите заплахи и смахнатата ви политика която всеки ден насажда страх в хората ..и очаквате някой да ви харесва ..Ами няма как да стане...няма човек на земята който д
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Пак съм аз

    1 0 Отговор
    Смени си хапчетата с по-силни, защото с тези не ближеш достатъчно прилежно руските партенки !!!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Иванов

    0 0 Отговор
    Правилно тази история и факти трябва да се дадат на митрофанова да ги покаже на злобните руснаци и да спрат веднъж за винаги да ни унижават исторически.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Украинка

    1 2 Отговор
    Стига подмазвачи на ЕС и Нато настройвате хората срещу Русия.
  • 69 Украинка

    0 4 Отговор
    Без Русия сте за на ни кьде вижте, как посрахтесе за газ.
  • 70 Украинка

    0 2 Отговор
    Кьм 61. Ти добре ли си Америка била дружелюб на, кьде ли не се намеша.
  • 71 Украинка

    1 2 Отговор
    Ф16,ще получите на куково лято. Америка много честна. И бензин и газ и др. Добре, че Китай.
  • 72 Монтьор на немски коли

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Продажни е точната дума":

    Е , по голяма ПРОСТОТИЯ не бях чел .АБЕЕЕ , ти историята на БГ чел ли си я ?!!!! А други неща чел ли си ? БЪЛГАРИЯ нищо лошо не е видяла от Русия ?!!! Спри да се ИЗЛАГАШ