Last news in Fakti

11 Юни, 2022 10:00 4 507 37

Нова турска операция в Сирия? Путин харесва това

  • сирия-
  • русия-
  • турция-
  • сили за защита на народа-
  • башар асад

Допълнителното влошаване на отношенията между Турция и НАТО е инвестиция, заради която Русия би жертвала частично интересите на Сирия

Нова турска операция в Сирия? Путин харесва това - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нова военна операция на територията на Северна Сирия, инициирана от Турция, за каквато се заканва президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган, ще влоши допълнително отношенията между въпросната държава и НАТО. Анкара не успя да спечели разбиране или подкрепа от Вашингтон за още една военна инициатива спрямо Сирия, което е само частен случай на сложните отношения между администрациите на Джо Байдън и тази на турския му колега (и още повече между властите на южната ни съседка и американския Конгрес).

Допълнителното влошаване на отношенията между Турция и НАТО обаче е инвестиция, заради която Русия би жертвала частично интересите на Сирия. Неслучайно президентът Ердоган говори за турско настъпление в посока Тел Рифат и Манбидж, които са територии западно от Ефрат, контролирани от кюрдите по земя и от руснаците по въздух. Манбидж е разположен на ключовата магистрала М4, която свързва Северна Сирия със Северен Ирак (оттук и турските политици често говорят за "коридор на тероризма", имайки предвид логистиката на ПКК и сирийските ѝ клонинги), а в Тел Рифат е концентрирана основна част от кюрдските сили за освобождение на контролирания от Турция и прокситата ѝ кантон Африн.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, заяви, че Анкара трябва да се въздържа от подобни милитаристични инициативи. В същото време обаче в медиите има информация за оттегляне на руските военни от Сирия, включително от потенциалния път на турските военни срещу Тел Рифат и Манбидж. Ако това е така, то ще представлява своеобразно déjà vu от 2018-та година, когато турската операция "Маслинова клонка" срещу Африн стана възможна след като руските военни се оттеглиха от града (и по този начин "поканиха" турските да влязат в него).

Вероятно турските власти смятат, че войната между Русия и Украйна, в която Анкара си спечели ролята на посредник, какъвто не успяха да станат редица държави, включително Франция и Израел, повишава допълнително стратегическото значение на Турция за западните ѝ партньори и тези от НАТО. И да, действително Анкара има диалог и продължаващи търговски отношения както с Киев, така и с Москва; да не говорим, че Турция се намира в непосредствена близост до арената на действие, а политическата ѝ география я натоварва с допълнителна тежест (като конвенцията от Монтрьо, регламентираща достъпа до Черно море на военноморски съдове).

А всичко това има своето прагматично измерение. Колкото и бутафорни да бяха, част от преговорите между украинците и руснаците все пак се проведоха в Истанбул. А ако руската страна действително има желание за разрешаване на зърнената криза в Африка (и не само), което би означавало премахване на блокадата на украинските крайбрежия, то единственият прогрес в това отношение се случи при водещата посредническа роля на Анкара. Изобщо, Владимир Путин обича да държи турския си колега близо до себе си, ако това травматизира допълнително отношенията между Анкара и НАТО (неслучайно именно Турция e събеседник на Москва и в Сирия, и в Либия, пък все повече и спрямо Южен Кавказ). Поради това и турските власти понякога се радват на някои "промоции", правени им от Кремъл (например, споменатата зелена светлина за нахлуването в Африн или когато Москва остави достатъчно дълго Армения сама срещу Азербайджан и турските байрактари в последния конфликт в Нагорни Карабах).

Включително заплахата от спирането на процеса за членство на Финландия и Швеция в Алианса от страна на Реджеп Таийп Ердоган вероятно също произлиза от подобна равносметка, свързана с повишеното стратегическо значение на Турция в очите на партньорите ѝ от НАТО. Казусът с двете скандинавски държави, разбира се, винаги може да бъде изтъргуван от властите в Анкара (т.е. Стокхолм и Хелзинки да бъдат пуснати), ако НАТО реши да ограничи реакцията си от нова турска операция в Северна Сирия само до словесното порицание, но без да се налагат нови санкции срещу Турция от страна на Вашингтон и съюзници. Но Москва, повтарям, би тествала отново връзките между Турция и НАТО, оставяйки (поради това, че Кремъл контролира военно-въздушното пространство западно от река Ефрат) турските сили да разширят контролирания от тях военен периметър в Северозападна Сирия.

Нова милитаристична активност на Турция в Сирия би отклонила поне временно и вниманието от украинския театър на военни действия, където руските сили буксуват или поне не се представят според очакваното. Особено на ситуации като актуалните, в които руски ракети падат по граждански обекти (и) в украинската столица Киев.

Иначе за самата Анкара нова операция на сирийска територия има смисъл. Това би било кореспондиращо действие, допълващо военните действия в Северен Ирак срещу ПКК. За да имат успех срещу кюрдската организация, обявена за терористична и от Европейския съюз, турците трябва да действат паралелно и в Северен Ирак, и в Северна Сирия. За да се прекъсне логистичната връзка между ПКК и сирийските ѝ формирования обаче е необходимо да се установи контрол върху сирийско-иракската граница, което не може да стане без подкрепата на САЩ, имащи още позиции в Североизточна Сирия.

Допълнителни сирийски територии под контрола на Турция по южната ѝ граница би означавало отглеждането на буферна зона (с 30 км дълбочина, поне според амбициите на Ердоган), която не само ще даде стратегическо отстояние между кюрдите и турците, но и ще позволи на последните да дислоцират част от арабските бежанци, които Анкара е приютила и срещу които има нарастващо недоволство сред самите турци. Създаването на подобна симпатизираща и зависима в комуналните си услуги от Анкара арабска периферия ще означава окончателното компрометиране на сирийския суверенитет върху тези територии и създаването на траен механизъм за вмешателство във вътрешните работи на сирийската държава. Последното естествено удря по интересите и на Иран, поради което изглежда логична информацията, че напусканите от руснаците позиции се заемат от шиитски формирования.

А предвид наближаващите парламентарни и президентски избори през 2023-та година в южната ни съседка, нов конфликт в активна фаза не само ще промени дневния ред на турското общество, доминирано на този етап от ефектите от обезценената лира, но и ще сложи прът в колелото на турската опозиция. За да бъде последната успешна - по примера на местните избори през 2019-та година, когато опозицията успя да спечели Истанбул и Анкара - тя предполага сложно сътрудничество между турски националисти и кюрди. При нова драматургия, свързана с интензивни човешки жертви - турски и кюрдски, подобна колаборация би била трудно постижима. Още повече, че част от турските националисти - били те секуларни или етнически - може и да са против партията на президента Ердоган, но също така са и срещу формациите - политически и военни - на кюрдите.

Друг е въпросът, че войната в Украйна промени не само значението на Турция за НАТО, но и това на Алианса за Анкара. Понеже именно Турция ще бъде една от най-засегнатите страни, ако Москва наклони допълнително в своя полза баланса на силите в черноморския регион. "Надвисването" на една Русия - с увеличено крайбрежие и контрол върху украинската тежка индустрия и зърнопроизводство - над Черно море ще намали геополитическата мобилност на Анкара в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Урюрвкос

    29 1 Отговор
    Русия и Турция взаимно си признават интересите в Сирия не се лъжат, докато "партньорите" говорят едно а правят друго
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кокорчо🙄

    26 8 Отговор
    Турция граничи със Сирия, Русия е съюзник и двете дтежавси. Какво търсят обаче кравари там
  • 8 Очевидно

    10 7 Отговор
    Всичко носи полза на Путин. Успехът идва при подготвените (и бившите шампиони по джудо от КГБ).
  • 9 Гост

    24 6 Отговор
    Ами, остава да почнете да санкционирате Русия и за турското нашествие в Сирия, лицемери такива.

    Коментиран от #16

  • 10 Кракен

    16 16 Отговор
    Мария Захарова, заяви, че Анкара трябва да се въздържа от подобни милитаристични инициативи.
    Просто Рашистан няма сили и средства за Сирия . Хахаха
    И те били имали изгода Турция да си прави квото си иска .смешни ушанки ,Украйна в момента им набива канчетата и Путлер няма възможност да помага на сирийския диктатор
    Хахаха
  • 11 Истината е, че Ердоган

    27 5 Отговор
    Изобщо не се интересува какво се харесва на този или онзи. Ердоган го интересуват само турските интереси. Затова и Турция разширява влиянието си по четирите краища на света.
  • 12 Искаме Мир, а не НАТО

    31 4 Отговор
    Блогъра "случайно" е пропуснал началото на проблема с Турция и НАТО.

    Сащ подготвяха Турция за пушечни месо - да воюва с Русия в Сирия, както украинците днес воюват с руснаците. Но Ердоган се усети и отказа, за това му спретнаха и преврат 2016, който не успя. Проблемите с НАТО започнаха от тогава.

    Коментиран от #27

  • 13 Сандо

    8 3 Отговор
    Толкова голям материал,а няма дума какво мислят сирийските граждани и тяхното правителство!
  • 14 Всъщност единственият трезвен политик

    20 5 Отговор
    В НАТО е Ердоган. Всички останали са обзети от някаква лудост и в главите на половината е само как да унищожат Русия, а в главите на останалите понеже са слаби е как да угодят на първите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Добре, че ме подсети.

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Ватниците и там ли денацифицират? Що ли и там дирят на чужда територия?...

    Коментиран от #21

  • 17 интересно

    20 1 Отговор
    Цял свят реве,че руснаците нападат Украйна, цял свят реве, че турците нападат Сирия,но цял свят мълчи,че евреите нападат Сирия., какво мога да кажа, освен да пожелая успех на тези, които бодят очите на лицемерите
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гиньо Тонев

    2 0 Отговор
    Много добра статия. Браво.

    Коментиран от #25

  • 21 Киро Камика

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Добре, че ме подсети.":

    Ма как бе..играят го освободители, защитници на бедните и онеправданите!!! Ъхъ..тъй е, ша знайш.
  • 22 Вярно е

    4 6 Отговор
    Империите на злото взаимно си помагат и се подкрепят в избиването и заличаването на завладените народи.
  • 23 СЗО

    10 1 Отговор
    А за това че Израел удари Сирия, нито дума....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гиньо Тонев":

    Да да,супер статия с ръководството на DW😀
  • 26 Бесен _Язовец

    3 1 Отговор
    Мсртин Качаков е гладна смешна по.длога обаче краварката ви сипва за последно порции после я чака дълъг път до Индонезия
  • 27 Рошко

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Искаме Мир, а не НАТО":

    Не успя, защото му помогна путин. Апропо и двамата знаят че поотделно или сами не могат да изгонят краварите от Сирия. Демек имат общ враг дано дружбата им продължи защото кравари за приятел все едно да си сложиш пепелянка в пазвата
  • 28 Евроатлантик

    9 1 Отговор
    Неосултана чудесно лавира между големите. С Брюкселските зелки въобще не се церемони. Изнудва ги с бежанците и му дават пари, за да не ги пуска в Европа. Това му развързва ръцете да си прави каквото иска в Близкия Изток. С Путин си прави алъш вериша - купи С-400, сега рускините ще вилнеят по турските курорти, строят му АЕЦ, газ му докараха, дето трябваше да дойде при нас.
    САЩ му сринаха лирата, ама истината е, че Турция има реална армия, реални производства, реално здравеопазване, реални магистрали, реален туризъм. И ще се изправи на крака. А ние "стабилните" и "лоялните" сме в перманентна поза щраус с изути гащи и хванати за палците. Кой откъдето мине ни "оправя" и ни хранят само с "ценности". Затова без война и чума сме най-бързо изчезващите в света...
  • 29 Петкан

    8 1 Отговор
    Ердоган си гони националния интерес ..не го интересува какво иска Запада или Русия ..една Северно сирийска турска република би било решение на проблема ..араби,кюрди,туркмени,акевити и сунити ще живеят в мир и разбирателство под опеката на Турция
  • 30 точка

    6 1 Отговор
    Кюрдите в северна Сирия заложиха на куция кон сащ и сега ще ядат токаното. От север Турция, от юг Сирия, а от горе Русия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 главанаци

    2 2 Отговор
    а турция и русия дали нямат интереси б бг , а?
  • 33 Реставрация на 31 питбул

    3 0 Отговор
    31 Кинжал

    10ОТГОВОР
    Явно никой от западняците не му се иска да признае, че Ердоган ще е вечно признателен на Путин за това, че го спаси от преврата, който целеше да вкара 6-ти флот в Черно море. От тогава двамата играят заедно. Русия си свърши основната работа в Сирия, запази Асад, не допусна газопровода от Катар и си направи две военни бази, контролиращи от дистанция Средиземно море с хиперзвукови ракети. Сега е време турците да продължат , за да си разчистят веднъж завинаги сметките с кюрдите и изгонят краварите от северния бряг на Ефрат, където като кърлежи заедно с кюрдите източват нефтените находища. Ердоган хем ще си реши проблема с кюрдите, хем ще спечели новите избори, обединявайки националистите зад гърба си. В замяна пази неутралитет към събитията в Украйна, не налага санкции, затвори проливите и няма да допусне Швеция и Финландия в НАТО. Най-вероятно ние също сме обещани на Турция като сфера на влияние, което затваря кръга в черно море и отваря път към Сърбия и Адриатика, което пък е много добре за България в дългосрочен икономически и политически план. Крайно време е да проумеем, че България без Русия, Китай и Турция е обречена на вечна мизерия в ръцете на евроатлантиците, които ни имат само за биологичен материал и територия - плацдарм. Да не забравяме също, че цялото Егейско море се владее от Гърция и това блокира Турция в голяма степен. От друга страна, Турция няма никаква нужда от НАТО , но НАТО без Турция е кръгла нула.
  • 34 Българските турци

    3 0 Отговор
    Русия никога няма да се откаже от военното си присъствие в Сирия...Асад без Русия не може да предприема никаква инициатива...така че скоро колкото и да не му се иска ще бъде принуден да се споразумее с Ердоган ако иска да запази Сирия независима...Иран колкото и да са скарани със Запада и Израел, това е само витрината...вътре сметките са различни и са напълно в Персийски манталитет...и това никак не пасва на руската логика !С една дума Лавров отиде с предложение в Турция което Ердоган по всяка вероятност ще приеме...а именно да се активизира Анкарското споразумение ! Скоро ще има големи изненади в Сирия...никой да не се учуди ако видим Асад рамо до рамо с Ердоган и турския аскер да възтановяват законните територии на Сирия и да ги прочистват от всякакви външни структури...
  • 35 Българските турци

    3 2 Отговор
    Рано или късно срещу НАТО ще се сформира нова сила подобна на Варшавския договор и тогава ще се осъществи военният,политическият и икономически баланс на света... Дотогава САЩ ще разиграват народите с НАТО и ще налагат своите интереси и догми !
    Тюркския Съюз или Проектът за "Великият Туран" е вече почти готов и много скоро веднага след украинския тайфун и след въртопа на санкциите ще бъде официално обявен...Това ще е най сериозният опонент на НАТО след бившия Варшавски пакт... Представете си НАТО без Турция срещу ТУРАН в който ще има и Унгария и Сърбия и "рухналата" Русия , и целият Среден изток и Китай !
  • 36 Българските турци

    3 1 Отговор
    От юли 2016 в Турция вече не виреят марионетки...не че няма вербуване и командировани кукловоди в почти всяко съюзническо посолство...не че няма открити провокации и опити за разбунтуване на маси и организиране на размирици и протести...Но някак си не се получава вече както не се получават и военни преврати както преди...пипалата на ЦРУ , Моссад и НАТОвското Гладио не достигат вече до жизненоважни точки и възли на Турската държава...Затова Ердоган е "диктатор",затова е "неоосманист и реставратор" на умрялата династия, затова Турция се обявява за вече несигурен член на пакта затова се мъчат да монтират турците до вече "сатанизирания" руски народ...затова Въоръжават гърците и ги облъчват с антитурска параноя и ги поставят като украинците за стръв пред турските вълци...Стръвта е остаряла а методът е вече банален...в такъв капан турски вълци не влизат ...пък и всички в Турция са дешифрирали тези банапности и са наясно за истинската цел на САЩ и НАТО... а именно да провокират Турция за стълкновение с Гърция и в суматохата която планират да нанесат точкови удари по предварително набелязаните стратегически обекти на новооснованата и стремглаво развиваща се независима военна индустрия на Турската промишленност ! ! ! Ще успеят ли ?! Ще видим !?...Всичко което са запланували не зависи само от тях ...или само от Турция !... В този ШАХМАТ има и други играчи !?...
  • 37 Българските турци

    2 0 Отговор
    Повече от 10 години ЦРУ се мъчиха да дестабилизират Турция и да ги тикнат в конфликт с Русия...не успяха въпреки многобройните акци като Гези,свален изтребител, убит посланик и т.н. После биха Украинската карта...Путин се разбра с китайците...изчака ги да си довършат олимпиадата и би реста на Байдън.Всички по света си помислиха че с Турция не стана ама с Украйна Путин попадна в клопката на САЩ. Все още мислят че е така...но тепърва всички ще разберат че този път в клопката попадна Западния капитал и че Путин не е"Шаран" като Горбачов,че китайците и дори турците знаеха предварително какво ще се случи...От този момент на сетне се разбира че американският покер приключи, че вечният двубой " Спаски - Фишер" продължава и на дъската се играе "Украинският гамбит" на Путин !...Войната се води за ЕВРОПА...Под чие влияние ще са Европейците ?! Или ще бъдат Независим търговски и икономически партньор на "Пътя на коприната" или пак ще са важен партньор но като голяма Американска колония.Вторият вариант е почти постигнат...само дето Русия удължава войната и Турция туря прът в колелата на НАТО и най важното ЕВРОПА е под влияние на силна Американска манипулационна дрога"....Възможно е да се ревизира кодексът на НАТО ...След една такава ревизия пактът или ще парадира с военната си мощ и междусъюзническата си солидарност и строг устав или ще се разтури поради распуснат либерализъм , двоен стандарт и анархията на доминиращите сили !