Last news in Fakti

10 Юли, 2022 13:00 6 535 48

Огнян Минчев: Кирил и Асен не са имали намерение за правителство

  • асен василев-
  • кирил петков-
  • правителство-
  • парламент

Всичко е било PR кампания

Огнян Минчев: Кирил и Асен не са имали намерение за правителство - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изчерпването на политическите консултации на Продължаваме промяната в рамките на очертания още през ноември кръг на т.нар. „партии на промяната“ показва, че двамата лидери Кирил и Асен не са имали сериозно намерение да формират правителство, а са избрали да оползотворят получения мандат за ПР цели.

Това коментира във "Фейсбук" политологът Огнян Минчев.

Кризата, която започна с отстраняването на парламентарния председател Никола Минчев повиши рейтинга на ПП и обнадежди Петков и Василев, че разигравайки ритуала „създаване на нова коалиция“ ще успеят отново да излязат начело в ролята на водеща партия по популярност. Не зная дали тази сметка ще излезе реалистична.

Но следствията от проваления мандат ще бъдат тежко отрицателни за българската държава и общество.

Както поведението на ИТН, така и „червените линии“ на БСП са очевидни свидетелства за невъзможността четирипартийната коалиция да постигне сериозни резултати по пътя на каквото и да е реформиране на държавната политика.

Дори най-безспорните постижения на управлението – решаването (засега) на кризата с Македония, прекъсването на отношенията с Газпром, както и отзоваването на 70 служители на посолството на РФ – станаха възможни или поради подкрепа на опозицията (дадена „през зъби“) или чрез „изненада“ на коалиционните партньори и вътрешно коалиционни скандали.

Не беше реалистично да се очаква, че сглобяването на нов кабинет – след бламирането на стария – може да се случи само благодарение „изпомпването“ на депутатите от разпадащата се партия 7/8.

Дори да им предложиш „стимули в брой“, каквито те не са и сънували в живота си досега, от другата страна могат да „предложат“ както заплахи за саморазправа, така и да участват в самия „търг“ с наддаване. Дори и при феноменален успех – да приобщиш депутатите на Слави без самия Слави и гласа му Тошко – „новата“ ти коалиция не би била много по-впечатляваща от старата.

Разиграването на играта с мандатите би имало някакъв смисъл, ако по какъвто и да е начин – от чисто символичен до конкретно коалиционен – части от опозицията бяха интегрирани като сериозни участници в консултациите за нов кабинет.

Но за ПП това бе открито неприемливо – за тях разделението „статукво – промяна“ твърдо остава най-важния фактор за самоопределение. Тази твърдост е демонстративна, въпреки драматичните промени в средата около нас, които изискват една друга разделителна линия да бъде не само забелязана, но и приета като определяща в настоящата ситуация – линията на разделение между европейската и атлантическа ориентация на България и откритото или полуприкрито обслужване на руските стратегически цели в България.

Без признаването на приоритета на разделението Изток – Запад, никаква реформа не е възможна в България. Руската олигархия и нейната хегемония в енергетика, корупция, и влиянието на Кремъл върху политическите решения на София, е основния структурен фактор за „завладяните“ държава и общество в България. Без отстраняване на структурния фактор на руския диктат, всеки политически разговор за „реформа“ остава лицемерен и прикриващ други политически намерения.

Очевидно е, че за истинските реформатори на българската политика, дълбоката обвързаност на целокупната българска политическа класа с олигархичното статукво на държава и общество е основен проблем – и основно препятствие пред постигането на каквито и да е реформистки цели.

Това обаче не означава, че реформистка политика може да се води като „реформаторите“ скрият главата си в пясъка и номинират бившата комунистическа партия и лобистката група на №КОЙ в такт 7/8 за „партньори в реформирането“. Те не са партньори повече от ДПС и ГЕРБ, защото са част от една и съща пирамида на зависимости, градена от три и повече десетилетия насам.

С две думи – не можеш да управляваш България по демократичните ѝ конституционни правила, без да решиш с кого и какви компромиси ще направиш.

Компромисите, които ПП направиха досега, доведоха управляващата им коалиция до крах за шест месеца и до невъзможност за създаване на нова коалиция, построена със същите „тухли“, които вече рухнаха в политическия скандал от последния месец.

„Може да не успеем, но с мафията от ГЕРБ и ДПС компромиси няма да правим“. Никой не ви уговаря да правите каквото и да било, но в политиката и в управлението има възможни и невъзможни неща. Вие избрахте невъзможните, за да оползотворите една единствена възможност – да си направите ПР с мандата, та дано на следващите избори отново бъдете класирани първи. И какво ако бъдете класирани? И по-важно – какво докато бъдете класирани?

Българската партийна система върви по логиката на кризисно фрагментиране, при която „партиите на статуквото“ съхраняват стабилността си и относителните си дялове при постепенно намаляване на дела граждани, готови отново да гласуват.

„Партиите на промяната“ се роят. ИТН излиза от играта – кой колко е спечелил от краткото ѝ съществуване знаят само самите бенефициенти. Възраждане възраждат същия едноцифрен процент избиратели. На тъч линията загряват Стефан Янев и неуморимата Мая. Усещате ли какъв „реформистки импулс“ назрява в подготовката за поредни парламентарни избори?

От всичко това печели само един човек и той се нарича Румен Радев. Неговите пълномощия по конституция са толкова ограничени спрямо реалната власт, която упражнява, че не е възможно – по-скоро рано, отколкото късно – той да не постави въпроса за ново институционално устройство на Държавата. Но все още е много рано.

Засега той се готви за пореден цикъл от абортирани народни събрания и служебни управления без парламент, без реален контрол. Той не разполага с ресурс за що годе прилично управление на страната. Но разполага с власт – включително за еднолични решения по проблеми, свързани с главния разлом на съвременната европейска политика – разломът Изток-Запад.

Докато „реформаторите“ се наумуват и налудуват, Радев, Янев § С-ие – с известна подкрепа от „статуквото“ – могат да обърнат българския държавен кораб в евразийските плитчини. И не ме обвинявайте в параноя! Защото не съм аз казал, че Крим е руски…

Стигнахме дотам, да избираме кой да ни води обратно в евразийската кошара – дали „старата госпожа“ на Позитано, управлявана от „червените линии“ на една млада и амбициозна госпожа, или екипът пенсионери от Граф Игнатиево, на който му хареса да бъде редовно дневален начело на държавата. Равнис… Мирно… Василев и Петков – доложете! С ПР-а я докарахме дотук.

Да видим докъде ще я докараме с реалното управление на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нйесигурно

    5 4 Отговор
    ....
  • 2 Ще гласувам за ПП, ако

    18 50 Отговор
    изгонят Митрофанова и премахнат руско-мафиотския модел , който съсипва народа ни ! Необходими са драстични мерки за прекратяване на руската хибридна пропаганда и съд за националните предатели ! Народен съд, нов и отговорен !

    Коментиран от #4, #5, #20, #23, #39

  • 3 Пич

    48 22 Отговор
    " Една патица мислила , мислила , и се удавила " !!! Народна поговорка ! И Кирчовците така ! От много тарикатлък , и глътнаха водица !!!
  • 4 Простите

    31 15 Отговор

    До коментар #2 от "Ще гласувам за ПП, ако":

    Гласувайте за други такива ! Ние няма !
  • 5 Думите

    22 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ще гласувам за ПП, ако":

    "народен съд" звучат зловещо , напомняйки един черен период на България !
  • 6 Мафията си има държава

    21 13 Отговор
    ПП не можаха да отнемат държавата от мафията която е на власт от поне 20 години така наречения криминален преход

    Коментиран от #31

  • 7 КГБ ДС ДПС

    24 31 Отговор
    Комунизма нанесе много щети на България,но за съжаление съветския модел все още действа.
    Русия винаги е била враг номер едно на България.

    Коментиран от #14

  • 8 3.14К

    44 11 Отговор
    Стига сте набутвали тоя компрометиран тип Огнян Минчев!

    Коментиран от #32

  • 9 ТаУмВзе

    28 13 Отговор
    Как не се е изрезал в репертуара, че Путин е виновен? Излага се тва соросоидче вече.
  • 10 Разлг

    25 8 Отговор
    Това бише от къде го намерихте тамън си бяхме починали от простотиите му

    Коментиран от #13

  • 11 Зевзека

    31 11 Отговор
    Факта, че на Киро не му пукаше за Конституцията на България е достатъчно доказателство, че е спуснат парашутист с точно определени задачи и цена за изпълнението им. Тепърва ще плащаме за глупостта да се доверие на Мефистофел татин, заради една крива усмивка и клиширани оцещания. Как е живота? По-багати ли се чувствате? А може би по-свободни и по-информирани? От Дойче Веле, например!
  • 12 манолофа

    23 7 Отговор
    минчеф е българофоб/русофоб благодарение на $$ на сащническите нпо-та на цру на сащ в България!
  • 13 нееееееее

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Разлг":

    А ние кога ще си починем от твоята?
  • 14 123

    26 8 Отговор

    До коментар #7 от "КГБ ДС ДПС":

    А САЩ е нашият освободител. Даже и от Османско иго ни е освободиха, та за това трябва да бутнем паметника на Шипка и на негово място да построим една индианска шатра с индианци вътре и лулата/ наргилето на мира!
  • 15 Долу герб

    22 7 Отговор
    Дебелия Минчев, който е на гербаджийска издръжка иска да подхлъзне Кирчо в интерес на мутрата!
  • 16 12340

    20 12 Отговор
    "..И не ме обвинявайте в параноя! Защото не съм аз казал, че Крим е руски…"...
    ....ми руски е ве,бидон!
    Виж картата !
  • 17 Само споко

    22 2 Отговор
    През далечната, но близко до сърцето ми 2001 година Минчев прогнозираше втори мандати за Петър Стояно и Иван Костов, но нашият народ избра бивш комунист за президент и бивш монархофашист за премиер! Минчев прогнозира за този, който му плаща!
  • 18 Кинжал

    22 7 Отговор
    Като прочетеш за най-големите достижения на този кабинет според манипулатора Минчев и ти става ясно какви са всички цели на соросоидите и евроатлантиците като него. А те са заличаване и зануляваме на България и българската идентичност и окончателното й подчиняване на пропадналия и фалирал западен свят. Достиженията им били спирането на руския газ, изгонването на 70 руски дипломата и предаването на Македония! Всичко ви става ясно и веднага разбирате, че няма никакви реални конкретни достижения за българския народ , а са извършени само национални предателства спрямо него!
  • 19 АУУУУУ

    13 4 Отговор
    Русофоб ,процеди през зъби и отмини.
  • 20 Шарко

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ще гласувам за ПП, ако":

    Като изгонят Митрофанова ще дойде друг руски посланик, или да бъдем първите които скъсват дипломатически отношения с Русия

    Коментиран от #42

  • 21 име

    17 9 Отговор
    Стига сте ревали за киро и асен, всеки папагал може да изпълнява чужди нареждания. Нищо особенно не са. Гледайте сега как ще направят коалиция с ГЕРБ и си помислете пак ли искате да ни иправляват от Козяк?
  • 22 така си е де

    11 2 Отговор
    Така им го дигна рейтинга , че Лена ще трябва да ползва дръжката на лъжицата да се не сгъне на две.
  • 23 т-п трол соросоиден

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ще гласувам за ПП, ако":

    В България няма нито едно руско НПО, но за сметка на това и на Козяк не знаят точната бройна на продажниците, работещи в безбройните НПО-та с краварско финансиране. Отделно, че от 2014г. когато се сътави правителство между боко и ДБ, България се управлява от Козяк. Като изключим една далавера за 3 милиарда газопровод, друго боко не е дал аванта на руснаците, но пък американските.... само самолети са 4 милиарда. А тока от централите, на които ние плащаме вредните емисии?

    Коментиран от #44

  • 24 С.П.

    12 1 Отговор
    Ако си представим 9.09.1944 и 10.11.1989 през един ден, то позицията на корпулентния Огнян Минчев би била: на 09.09.1944 - най-видният антифашист, борец за налагане на комунистическата идеология и вечна дружба със СССР; на 10.11.1989 - най-видният антикмунист, борец за евро-атлантически ценности и вечна дружба със западните демокрации и най-вече със САЩ. Докато не се отървем оттакима политически и морални проститутки, нищо добро не е чака България.
  • 25 Иван

    13 4 Отговор
    Я по добре кажи колко ти платиха за тези изказвания
  • 26 Минева

    9 3 Отговор
    "България ви иска" бие на кухо, защото като се върнете веднага ви давят в омраза и ви гонят!
    България изобщо не ви иска. Иска си кочината!
  • 27 Айде

    12 4 Отговор
    Напротив Минчев, няма други, които да са се отказали от властта заради кауза! Единствени са Киро и Асен! Как виждаш да се откажат от власт Борисов, Нинова, доган, клоуна или Копейкин!?

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Айде де

    15 4 Отговор

    До коментар #27 от "Айде":

    Киро и Асен не са се отказали от властта, просто им дръпнаха килимчето, защото искаха цялата власт, без да имат покритие.
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    16 3 Отговор
    КОГАТО ВЛЕЗЕТЕ В МАГАЗИНА, ВИДИТЕ СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО И ТОК .... ИЛИ ЗАРЕЖДАТЕ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА
    .... СИ СПОМНЯЙТЕ ВСЕКИ ПЪТ ЗА МАЙКИТЕ НА КИРО , РСПОНА , АХМЕД , И АТАНАС
  • 31 Мафията

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мафията си има държава":

    за ПП е като вятърната мелница за Дон Киход - само приказват и надуват балони.
  • 32 Объркал си се

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "3.14К":

    Коментарите са за написаното от О. М., а не за самия него.
  • 33 Изсипаният

    6 2 Отговор
    На заплатка съм към Америка за ....който ми спуснат.Ям и аз 4-5 пъти на ден.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 тия двама идиота си свършиха пъкленото

    6 2 Отговор
    дело .... ДАНО БЯЛ ДЕН НЕ ВИДЯТ , ГАДНИ МОШЕННИЦИ ! МРЪСНИ ДОЛНИЩА !
  • 36 Анонимен

    3 3 Отговор
    Тоя храненик пак се обажда
  • 37 ВОЛЕН АТАКА

    3 5 Отговор
    ПОБЕДА
  • 38 Мишка

    9 2 Отговор
    Спри да плюеш Русия ами кажи озапти ли щерка си да не краде от мола....Виж го тиседнал акъли да ръси а не може да се справи с келеша си
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "т-п трол соросоиден":

    Много си слаб,никаква аванта не е дал боко на руснаците,АМИ руското желязо,,Южен поток,,дето гние на Бг земя,аз Ли ще го плащам,ей Божееее,колко мъка има при нас!?
  • 45 Анонимен

    0 0 Отговор
    Хубаво казано, но г-н Минчев, допитахте ли се до меди доганов. И ние вече се ошашавихме, уж Либерал дпс, а меди Кгб путина, бобчо, румката и така и вака. Тракийците не ги искали селата край хасковско, а славяновката комшийка, помаците били българи, по българи от тракийците, турци ние селото ги мразим, и др села на същото мнение, а да им кажа, че тракийци са българи християни и го казват те, от селата омъжили се някои за тракийци. Мама не ни даваше, но добре, че сме се омъжили. Хиляди хора, хиляди мнения и Минчев си казва мнението. За запада е, други са си за старото време, искат си бай тошовото, но на дали. Към къде заведете нас овцете натам и народа. В Бг не ги искат българите, навън си искат колониите и путина. Иди ги разбери политиците кво искат, да се облагодетелстват, но готовата пара бързо ще им свърши. На тоя етап не виждам, Кой би ни изврл от пустинята. По улиците.. И радев уж, а нищо и той, а плюеше предишните.
  • 46 Анонимен

    0 0 Отговор
    Бойко Б. Си го искат, искат да строят находчивите хора, но нямат пари. На запад им трябват умовете, в България робите, в Русия войни за земи.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.