Last news in Fakti

11 Юли, 2022 21:00 6 698 60

"Родната полиция ни пази". А кой ще ни пази от нея?

  • бойко рашков-
  • полиция-
  • катастрофа-
  • георги семерджиев-
  • полицаи-
  • корупция-
  • мвр

Мъж, който от 17 години няма книжка, уби двама души в София. Очевидно над него е бил разпънат полицейски чадър. "Родната полиция ни пази", а кой ще ни пази от нея?

"Родната полиция ни пази". А кой ще ни пази от нея? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ако някой вярата убива и престъпниците сам прикрива, ако някой пред лъжата лази - нашата полиция ни пази", изпя преди десетина години Веселин Маринов. Ами ако "нашата полиция" всъщност прикрива престъпниците, кой ще ни пази от нея? Очевидно можем да разчитаме само на късмета. Особено след като човек, който от 17 години няма книжка, но се оказа с полицейски чадър, уби двама души в София, карайки с абсурдна скорост. До него вероятно е пътувала полицейска служителка, а в автомивката му полицаи са си миели колите безплатно. Корупцията в българската полиция е много по-мащабна. Причината бе назована вчера по БНТ от бившия директор на Националната полиция ген. Васил Василев - липсата на контрол.

Системата пази своите

Докато за реформи се приемат структурни преобразувания - местене на хора и закриване на полицейски участъци, но не и проверки за интегритет, техническа обезпеченост и повишаване на квалификацията, МВР ще осигурява заетост, но не и сигурност.

Само преди месец министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че 98% от реформата в МВР е приключила - макар че почти нищо от договореното в коалиционното споразумение не е изпълнено. Изглежда, че връзките между полицейски служители и организирана престъпност попадат в останалите 2%. На тези връзки се гледа като на домашното насилие - знае се, ама важното е да не излязат "навън". Дори да ви се струва, че някоя патрулка пази бизнеса на наркодилърите в квартала - привидяло ви се е, ако научите за полицай, замесен с крадени коли или трафик на хора - объркали сте се. От жалби и сигнали няма смисъл - системата пази своите.

За тази система българските данъкоплатци са осигурили един от най-големите бюджети - 2.060 милиарда лева за 2022 г., от които 1.815 млрд. лева за заплати, в т.ч. на хора, които в разрез със Закона за МВР работят и на други места. Контрол отново липсва, дори и тези "други места" при някои да са в престъпния свят. С актуализацията на бюджета за 20-процентно повишение на заплатите в МВР са осигурени допълнителни 175 милиона лева.

За това увеличение синдикатите в МВР настояват от февруари. Те излизаха на демонстрации за по-добро заплащане от години. Гражданите обаче не излизат на протести за повече сигурност, макар да усещат мощта на МВР предимно при протести или сблъсъци с футболни агитки.

Същинска реформа така и не е проведена

Същинска реформа в МВР не се е случвала. Сред причините е, че за вътрешни министри биват назначавани все хора от системата. Няма как те да започнат да си "чистят къщичката" - иначе не биха могли да използват МВР за разчистване на политически и бизнес сметки. Резултатът е, че вътрешното министерство се пълни със служители, които са лоялни към партията, която е на власт, както и със семейни кланове и "баджанаци". Такива кадри не могат да защитят предприемачи, чиито бизнеси се изземват силово, нито ще си мръднат пръста при сигнали за домашно насилие.

Липсата на сериозни разкрития за корупция не подминава МВР. А ако началникът взема подкупи и се колаборира с престъпни босове, защо да не го прави и обикновеният полицай? През ноември м.г. МВР разсекрети видео от среща на бившия вече вътрешен министър Младен Маринов с криминално проявени лица от кръга на Димитър Желязков - Митьо Очите - и Маргините. Срещата е била през 2005 г. в Слънчев бряг, когато Маринов се е изкачвал по кариерната стълбица в МВР.

Необходима е решителност

Колко от работещите в МВР вършат услуги на престъпни групи или продават информация, възползвайки се от достъп до Шенгенската информационна система и "Български документи за самоличност"? Отговорите едва ли знае и дирекция “Вътрешна сигурност", за която наскоро се чуха предложения да излезе от МВР.

През 2010 г., по време на първия кабинет на Бойко Борисов, вътрешният министър Цветанов и главният прокурор Борис Велчев обявиха, че около 250-300 човека от престъпния контингент тормозят страната, знаят се, но никой не е работил срещу тях. 70 000 прокурори, следователи, полицаи, разузнавачи и агенти са срещу 300 души от контингента, каза тогава Борисов, а Велчев заяви, че "ако не се справим, значи при нас има нещо сбъркано". Дванайсет години по-късно се вижда, че много е сбъркано, а ъндърграундът не само е на светло, но и държи част от границата на ЕС.

Предвид размера на корупцията в България, изглежда, че всички звена в системата на сигурността, не само МВР, се нуждаят от преучредяване. Управляващите така и не извършиха пълен функционален анализ на системата на МВР, който трябваше да е готов до 6 месеца - за което се договориха на преговорите за коалиционно споразумение, нито подготвиха нов закон за министерството.

"Демокрацията вече не завършва с гръм и трясък - с революция или военен преврат, а с хленчене: с бавното и постоянно отслабване на критични институции като съдебната система и медиите и постепенната ерозия на дългогодишните политически норми", пишат в книгата си "Как умират демокрациите" Стивън Левицки и Даниел Зиблат. Отдавна чуваме как скимти българската.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАТ ООД

    76 0 Отговор
    Родната милиция пази само престъпниците!

    Нормалните хора, които с нищо не са нарушили закона, могат да станат само да бъдат рекетирани от милиционерите!
  • 2 БигириМигири

    93 1 Отговор
    В цяла западна Европа хората знаят че полицията в България всъщност е мафията.

    Коментиран от #4

  • 3 2222

    40 10 Отговор
    Г-жо Милчева, служба като КАТ има само в Русия и някои от изостаналите бивши съветски републики.
    Такова нещо няма никъде в Европа. Не знам дали го има в съседните Сърбия, Македония и Турция. Може би. Но нито в Германия, Франция, Италия, Испания, Белгия, Дания, Норвегия, Швеция и така нататък, няма такова чудо.

    Коментиран от #15, #34

  • 4 МИЛИЦИЯТА РЕКЕТИРА

    86 2 Отговор

    До коментар #2 от "БигириМигири":

    Рашков каза в началото "Навсякъде в Европа хората се чувстват спокойни, когато видят полицай. Само в България се страхуваме, че нещо лошо може да ни се случи, без да сме нарушили закона." Прав беше, но си остана само с приказките и той. И нищо не направи.

    Коментиран от #55

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сесесере

    62 1 Отговор
    Закриване на КАТ, прочистване на полицията от всякакви тъпанари, и тогава вдигане на заплатите с 30%.
    Много по-високи, най-вече умствени изисквания за постъпване на работа в полицията!
  • 7 Deutsсhе W-С

    31 17 Отговор
    ни пази от фалшивите новини. А кой ще ни пази от Deutsсhе W-С ?
  • 8 Васил

    56 1 Отговор
    Родната полиция пази мафията а народа плаща сметката.
  • 9 затова

    33 4 Отговор
    пак миряните си изберете киршото с локумите и будата който пък нищо не обещаваше а само се изказваше против другите партии предизборно и 12 години царува и изцоца хазната и сега пишат постоянно за тез 25 стотинки за бензин. Къса памет и при костов и при царя. Такава му е кармата на народа
  • 10 Гост

    46 1 Отговор
    Родната полиция пази само и единствено такива примати като семержиев и неговите производни.
  • 11 Матей преображенски

    44 0 Отговор
    Въпросът е безсмислен,това е като задача ,която няма решение.Това е прес-тъп-на структура и основен стълб на цялостната престъпна система на управление в страната и трябва да бъде ликвидирана.А после трябва да се създава нова правоохранителна система,в това число прокуратура и съд и др.Всички действащи лица в последствие трябва да бъдат разследвани, да не забравяме какво се е случило с повечето агенти от Главна дирекция на полицията след 44г.,били са убити.Сега имаме на терен мут-ро-полицаи,чието единствено призвание е да създават проблеми на гражданите.Всичките 60 хил. униформени мут-ри--на работа в рудниците и на полето!
  • 12 Браво

    35 1 Отговор
    Еми! Страхотна тъжна статия! Има лек и той е меверето да излезе от политиката. Просто да няма такъв министър а вътре да няма текучество. Да се създаде национален комитет за спасение, който да прегледа досиетата на всички полицаи, отгоре на долу.
    След това да се направят структурите и да се изчистят всички дублиращи такива. И след това да се издигне тази професия на престижно ниво и да се направят школи за подготовка на родолюбци полицай!
  • 13 Георги v.

    43 0 Отговор
    Когато ти трябват, никакви ги няма. Изключително некомпетентни, но спорят без да знаят. Казват на черното бяло. Общо взето повечето за нищо не стават. Голяма част от районните инспектори по-цял ден са по-кафенетата или си бъркат в носовете. В София масово се живее с години без никаква регистрация,за която те трябва да следят. Общо взето на полицията не може да разчиташ.
  • 14 пенсионер в МВР

    27 0 Отговор
    кльопаме яко и се оригваме мазно
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Нашата милиция

    25 0 Отговор
    ни мрази, прокурора гледа как да ни прегази...
  • 17 Родната полиция ?

    34 1 Отговор
    Не знам полиция ли е?, родна ли е? Имал съм проблеми в три големи европейски града и в Истанбул. Полицаите ми помогнаха. Само единия случай. В тъмното с кола не можах да намеря хотела си, полиция като пилотна кола ме съпроводи до хотела и пред хотела за части от секундата пуснаха светлинния сигнал и заминаха.

    Коментиран от #20

  • 18 ДиД

    26 2 Отговор
    За съжаление полицията си е създала и подържа този имидж още от соц времената: затворен клуб с привилегии и Мин отговорности. Крайно негативно. Случвало ми се е да ме спират полицай из почти всички държави в Европа. Малко са държавите както в България - 50лв глоба. По-често правят забележка да се коригират несъотвествията. Колкото по на изток - толкова повече 50лв глоба…,тъпо но факт.
  • 19 Селския

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Двойкаджио":

    Браво бе отличник, къде има такава полиция, навсякъде в ЕС си е просто полиция, bag, controlle,vos са реципрочни на нашия ДАИ.........само на острова има traffic officer, който не е полицай, а отговаря за безопасност на движението при ПТП или други путни предпоставки и лампата му е жълта, даже в Турция няма пътна полиция.........айде излеете малко от България и тогава говорете...........

    Коментиран от #26, #27

  • 20 Селския

    26 2 Отговор

    До коментар #17 от "Родната полиция ?":

    Извършвам 3 нарушения в един и същи момент, влизайки в бензиностанция....1.забранена над 3,5т/2.левия завой, абсолютно забранен/3.забрана за навлизане над 3,5т 5км по назад.........и ме виждат с левия мигач в бензиностанцията, спират и ме питат, какво правя тук и къде искам да отида, след кратко обяснение, че навигацията ме кара от тук и фирмата е на 200м от мен по път, по който няма как да мина, спряха движението да завия на ляво и ме ескортираха до фирмата........кога ще се случи в България??????? А случки мога да разказвам много..........

    Коментиран от #56

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Български казан (неохраняем)

    14 1 Отговор
    Полицията е продукт на обществото съставена е от български граждани избирани по правила приети от народното събрание. същата е като народа във всички сфери.Има всякакви.
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    това е МВР мафия как ще влизат дори уж по грешка в къщите на ХОРАТА и друго ДОБРИТЕ ченгета ОТИВАТ на НЕБЕТО при БОГ лошите си ходят НАВСЯКЪДЕ
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    корупция пари при пари отиват
  • 25 1453

    19 0 Отговор
    Обиколих всички балкански ама всички, навсякъде съм си плащал винетки и разни такси само при влизане от Калотина граничен полицай ми вика: ...ами виж сега имахме много дълго дежурство с колегата и кафе не сме пили... ако има две три евро ....засрамих се почервенях и всичко това защото бях с кола с турска регистрация.
  • 26 Двойкаджио

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Селския":

    А това какво е ? айде излеете малко от България и тогава пишете..........

  • 27 Двойкаджио

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Селския":

    И в германия има пътна полиция там се различават по цретове.
  • 28 Това е въпроса!

    15 1 Отговор
    МВР както от много години повтарям и знам че е ОПГ. И знам за няколко пъти (десетки) дето "отдел наркотици" окрадват дрогата. За какви милицйонери си говорим?

    Коментиран от #52

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ал Бунди

    21 2 Отговор
    От много години казвам, че тая клоака -МВР- трябва да се разгони с огън и меч. Това е държавна структура, здравообвързанан на всички нива с престъпния свят. ТЯ Е ПРЕСТЪПНИЯ СВЯТ. Няма сектор, който да не се е издънил...НЯМА. З-А-К-Р-И-В-А-Й. И със закриването, да се отнемат всички привилегии..стаж, категории звания, оръжие. Да заминава на борсата тая сбирщина, да види как се изкарват парите с пот на чело... не да спят десет дена месечно , а в свободното време да са подлоги на престъпници.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    МВР трябва да се реорганизира
  • 34 Ел Греко

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "2222":

    Айде бе..ти па се изцепи ма.. Тук в Гърция се казва Трохея...отделно има общинска полиция , която се занимава с контро;л и организация на движението в градовете. Само те могат да глобяват за неправилно спиране или паркиране. Не и трохеята. Тя пък следи за превишена скорост. Да не казвам, че има и Туристическа полиция...група Делта и т.н и т.н..Повечето ми приятели са астиномики и знам какво говоря...
  • 35 Ал Бунди

    12 0 Отговор
    Фениксът се ражда от пепелища, не от чалгария. Който има акъл в главата, знае какво казвам..
  • 36 Ел Греко

    11 0 Отговор
    За 16 години от както живея в Гърция, съм спиран 2 ( два ) пъти там...Само веднаж, когато се прибирах ( пътувам винаги през ноща заради трафика) от Кулата до София ме спряха 6 (ШЕСТ ) пъти...а иначе сумарно..не знам, но са стотици. Абсолютно съм сигурен. А нарушение нямам нито едно. Дори си имам вече петнадесета година златен талон.
  • 37 Ще ни пази от Родната Полиция Бойко и

    13 3 Отговор
    И Хиени ГЕРБ, това са техните кадри, на власт в Полицията!!
  • 38 Сега ще Спретнат една Стачка Полицайте,

    14 4 Отговор
    За още заплати или че са им стари обувките!! Как ги Активира Борисов, излизат веднага!!! Негови кадри!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДЪРЖАВНАТА Сестема е в ИЛЮЗИЯ !

    11 0 Отговор
    Държавният АПАРАТ е Та ! 6а ! Къ ! Живеем на МАГИЯ ! Или по-проста казано НИКОЙ незнае КАК живее държавата ! Ние сме пред РАЗПАД !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Защо станахме Не държава а

    13 0 Отговор
    СЕПТИЧНА ЯМА ?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 5577

    11 5 Отговор
    Емилия... Гешев трябва да бъде отстранен незабавно. Под негово назначение са основните шефове. Обяснението че нищо неможе да се направи само засилва моето твърдение..Може би президента трябва да се намеси, защото всеки ден умират невинни българи.
  • 46 Пепи

    11 0 Отговор
    Винаги съм се чудел дали няма да е по-добреако дадем тези 1, 8 млрд. лева на мутрите и закрием МВР.
  • 47 Кой Велчев е казал нещо за Престъпност

    3 5 Отговор
    заедно с Борисов??? Да нее Краси Велчев, или някой друг Велчев?? Има един Летец, завършил в Русия, като е ходил командировка за14дни да се обучава за авиомеханик и междувременно станал летец!!
  • 48 Емил

    12 4 Отговор
    Бивш полицай попада в разработка на свои колеги заради връзките си с известен наркобос. По-късно полицаят започва да расте в йерархията на МВР, а разработката срещу него е скрита. Накрая той става вътрешен министър, а контактите му с престъпния свят никога не излизат наяве.

    Това е историята на мутренския министър Младен Маринов, свързан с легендарния бос от ВИС-2 Методи Методиев – Мето Илиенски, и пробутан от сикаджията Бойко Борисов за шеф на МВР.
  • 49 Бамбука

    9 0 Отговор
    България е страната на експериментите. Който дойде на власт все хубави неща обещава, всички ни опияняват как ще направят живота ни по-светъл, само още няколко промени и ....Пробваха с увеличение на заплатите. Явно не става. Свинщината пак същата. Ами дали да не пробват с 50% съкращения на администрация и служби ? Ако не друго поне с 50% по-малко хрантутеници на нашия гръб.
  • 50 Младенова

    5 0 Отговор
    Родната милиция ни гази...
  • 51 Мнение

    12 0 Отговор
    Реформата може да бъде само една 1. Изготвяне на нов закон за МВР с ясни правила за подбор, задължения и наказания тройно по големи за полицаите нарушили закона. Точно определен брой на служителите в администрацията - процентът им администрация/действащи на терен да бъде не по-голям от този в нормалните европейски страни. Премахване възможността да се взема пенсия и заплата едновременно. Пенсията трябва да бъде стимул за добра работа по време на службата. При провинение да губят всички права. 2. Разформироване на цялата полиция. Сформиране от начало по новите правила. Началник който е назначил подчинен да носи отговорност заедно с него при нарушаване на закона и т.н. Само така може да се промени нещо.
  • 52 Джо Бонано

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Това е въпроса!":

    Това, което си написал е валидно едно към едно и за Англия, с очите си съм го видял. А може би и за по-голямата част от света. Разбира се, ако това по някакъв начин може да успокои някого...

    Коментиран от #54

  • 53 Амиии

    4 0 Отговор
    Грузинския и румънския модел, и за МВР и за съдебната система.
  • 54 Някой си

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Джо Бонано":

    Aбе хора. Спрете за щяло и не щяло да сравнявате с други страни бе. Това ли ни е оправданието, а? Щото другите били такива, та и ние ли ?Ай....за тва сме на това дередже. Винаги се намират такива като тебе, дето дават другите за пример..Що не дадеш грузинците за пример, дето Сааакашвили им разгони фамилията на престъпниците с власт. Азнаеш ли, че Ню Йоркската полиция е била разформирована, а?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Зайко Байко многознайко

    4 1 Отговор
    Редакторче неграмотно, ще ти бера лайкучката лайкина, тъй да знаеш!!!
  • 58 Рашков

    3 0 Отговор
    Добре че ни свалиха ...
  • 59 Нахалния сиганин

    1 0 Отговор
    Не знам кой, само,, самочувствие,, не върши работа...!
  • 60 аха

    0 0 Отговор
    Повечето там са прости и диви селяни..