Last news in Fakti

19 Юни, 2013 11:24 8 279 11

Време е за мажоритарен вот

  • емил кошлуков-
  • мажоритарен вот
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бъдещето на България е само с мажоритарен вот. Първо трябва, да има ясен ангажимент всеки в парламента пред хората, които са го избрали, за да му търсят сметка на него, а не да плямпат общо. Второ, искам да влязат хора, които ще представляват България, хора с имена и  с физиономии. Това заяви в интервю за Факти.бг политика и журналист Емил Кошлуков.

Г-н Кошлуков, при създалата се политическа обстановка, изходът не е ли мажоритарният вот,  хората искат Велико народно събрание, промяна на Конституцията?

Време е от 20 години, а не от сега. Нека да Ви напомня, ако искаш да махнеш Делян Пеевски, трябва да попиташ кои са го сложили – това са депутатите. Ако искаш да махнеш Пламен Орешарски, трябва да поискаш сметка на тези, които са го сложили – това са депутатите. Изборът на тези хора идва от парламента, не от Министерски съвет, не от централите на БСП и ДПС, а от  конкретни 116 – 120 депутата, които имат три имена, избирателен район и представляват български граждани. Така че, докато имаме такъв парламент, който буквално работи като малоумен робот, не знам как да го определя, след като някой идва, казва ти нещо и ти натискаш копчето... За какво ни е такова Народно събрание? Нямаме причина да избираме такива депутати. И въпросът е: Защо депутатите взимат такива решения, които вбесяват хората? Тепърва всички граждани трябва да си го зададат.

Да Ви разбирам, че сега изходът е мажоритарен вот?

Категорично! Как така 116 човека взимат политическото решение, което взривява страната и никой не им знае имената. Това е, защото са влезли с листи, безименни са, абсолютно безсмислени са. И ние, когато пускаме бюлетината в деня на изборите (а това е един ден на 4 години, в който управлява народа, през другото време управляват депутатите), ние дори не знаем какво пускаме. Не правителството трябва да падне, а тези, които са го избрали, не Делян Пеевски трябва да падне, а тези, които са го избрали. Такъв парламент, който прави подобни избори. Как така нямало да има квотен принцип за назначаване на областните управители от ДПС и никой от депутатите не задава въпроса: Абе ало, ние ви избрахме, елате, обяснете пред нас какво правите. Разбирате ли?


Дават ли си политиците сметка за мащаба на протеста?

Не е сигурно. Според мен, те не си дават сметка за мащаба на протеста. Но осъзнават това, което става. Когато видяха хората, се уплашиха и разбира се, оттеглиха номинацията, но самият факт, че си позволиха 15 минути да избират шефа на една от най-важните служби, силово и с натиск, е факт.  По време на пресконференцията Пламен Орешарски и хората до него, не ги познавам всичките, още не ги знам, се подиграваха на журналистите, подхилваха се. Това показва голяма политическа арогантност и надменност. Управляващите не си дават сметка, че не са спечелили изборите, не са представители на българските избиратели, че хората не виждат легитимност в този кабинет, т.е. мнозинството от българите не са политически представени в него. Само да Ви напомня, че за разлика от тройната коалиция, когато първата и втората политическа сила направиха кабинет с ДПС - сега втората, третата, че и четвъртата партия управляват България. Това го няма никъде в света. Всички опити това да се представи като някаква изборна аритметика: „Виждате ли, така ни е подредил народа“ - в никакъв случай. Народът ви е подредил от второ до четвърто място. Опитът да направят назначения - виждам бунтовете срещу областните управители – това ми показва, че те не разбират политическата ситуация, не оценяват настроението, не го схващат.

И при предишното правителство се наблюдаваше арогантност, макар, че грешката си е грешка ...

Предишните  затова и паднаха. Политическата надменност и арогантност е може би основният фактор, който изяде главата на ГЕРБ. Разликата е, че те го осъзнаха накрая и си подадоха оставката, докато сега виждам обратното – битка за властта.  ГЕРБ си даде сметка за своя политически цинизъм и надменност. ГЕРБ си даде сметка с подадената оставка. Тук дори не мислят, а слушат Орешарски. Този човек не е мръднал на крачка от прословутото видео с Даниел Вълчев и „седянката“.

Сините биха ли могли да се консолидират, как виждате бъдещето на страната ни?

Само с мажоритарен вот. Първо, да има ясен ангажимент всеки в парламента пред хората, които са го избрали, за да му търсят сметката на него, а не да плямпат общо. Второ, искам да влязат хора, които ще представляват България, хора с имена и  с физиономии. Има депутати на по 20 и малко години. Извинявайте, ама как ще ме представлява един 21-годишен младеж?
По какъв начин? Има депутати с дела и с разследвания. Е, как избирате човек, който го разследват МВР за престъпления, нали разбирате, че това е безумие.
Така че, ако гражданите решат, че това не може да продължава повече така – варианти има хиляди – и Изборният кодекс, който аз съм писал и съм внасял и избирателни системи по цял свят, която искаш нея си избери. Така че, време е за такава промяна, стига гражданите да смятат, че е нужна тази промяна, защото не знам още дали е така.
 

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.

Мажоритарните избори са ЗАБРАНЕНА тема в големите медии.
Поради това Ви молим, да помогнете за разпрстраняването на статията.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
  • 2 Петър Петров

    1 2 Отговор
    Чудя се кой ли има изгода от 100% мажоритарни избори . За да се предлага тук толкова много. Дано греша !!! Ние българите сме толкова лъгани , че не различаваме , когато някой иска да направи добро са страната ни . Долу Опуштарски !!!

    Коментиран от #3

  • 3 The Big Boss

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър Петров":

    Всички ще имаме изгода при мажоритарни избори.
    Без сегашната олигархия.

    Коментиран от #4

  • 4 Петър Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "The Big Boss":

    Дано да е така. Особено добре звучи отзоваването на депутатите при неизпълнение на задълженията си :)
  • 5 Todor Ervenliev

    0 0 Отговор
    Г-н Кошлуков Вие сте прав, но трябва да се знае, че това много трудно ще стане. Първо не са трети и четвърти , а специално ДПС са първи. Идете и направете репортаж в Черноочене обл. Кърджали, но си вземете преводач защото в кметството чного трудно ще ги накарате да говорят на български т.е. не на майчин език. Миналия ден в общ. Кърджали служителка ни отговори за справка, че сега не е времето щото в страната ставали някакви неща ние спим ли що ли. Ако се променя системата защитаващите статуквото лидерите на БСП и ДПС да се оттеглят и да се даде възможност за нови лица и нови правила в избирателния кодекс и конституционализиране на цялата политическа система.
  • 6 Хрисимир Йоцов

    1 0 Отговор
    Всички искат нещо което е безсмислено ако реформите се направят от същите хора в властта срещу които протестират!Както за изборния кодекс така и за нова конституция.Нали се сещате че ние с вас няма да променяме каквото и да било по наш вкус?Така че тоя цирк е повече от смешен.Дано сте ме разбрали какво искам да кажа.Защото властта и нейните структури от 68 години са си едни и същи.И никой няма да ви пита какво ви харесва.Ако искате някакви промени трябва да смените цялата власт.Да не бъда по краен да казвам какво трябва да се направи със старите к...и и хората които им служат.Така че каквото и да си лаем и да искаме няма да променим нищо,защото няма да бъде сътворено от нас,а от същите които ви хвърлят прах в очите 68 години вече.
  • 7 Alexander Anguelov

    1 0 Отговор
    Задължително гласуване по австралийски мажоритарен модел или по модела на българската патрияршия. Отделно да се гласува за областни управители, съдии, прокурори и началници на полицейски управления. Това е истинската демокрация. Само това е верния път за прогреса на България.
  • 8 tttt

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с теб -само задължително
  • 9 по темата

    0 0 Отговор
    Господина Кошлукова, навремето спаси Царот Симеона от преждевременно напускане на Правителството му, и неговото бегане към Мадрит.
  • 10 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Никакъв мажоритарен вот няма да ни спаси от българотията ни, която ни самоубива. Трябва ни президентска република с еднолична пълна власт на президента, както в Русия. И Георги Първанов президент, а всички останали в затвора. А мандатът да бъде поне 10 годишен. Е т'е тогава може и да мръднем нанякъде. Иначе всички нови кокошкари, които бъдат избрани, за нула време ще бъдат купени от структурите, и нещата ще бъдат постарому, с нови играчи. Разберете, че хора без пари, и то без много пари, не стават за политици. Те са само пионки в ръцете на всеки, който поиска да ги купи, пък ако ще и народът да ги е избрал мажоритарно.
  • 11 Todor Vetsov

    0 0 Отговор
    Конкретни искания на Протеста: https://www.facebook.com/todor.vetsov/posts/10200091472558552?notif_t=like