Last news in Fakti

14 Юли, 2022 17:00 8 069 95

САЩ отново активно работят за сформиране на правителство в България

  • сащ-
  • българия-
  • правителство

Говорителят на американското дипломатическо ведомство изброи областите, които са във фокуса на внимание и на Вашингтон

САЩ отново активно работят за сформиране на правителство в България - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният департамент на САЩ насърчава диалога за формиране на правителство в България - това посочва в коментар специално за БНР говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.Той уточнява, че "съставянето на правителство очевидно е вътрешнополитически въпрос, но ние винаги сме за диалога".

Преведено от езика на дипломацията, това означава, че САЩ активно работят за сформирането на редовно правителство в България, като "диалогът" е насочен времево както в рамките на настоящата легислатура, така и в хоризонт след предсрочните парламентарните избори, при сформирането на 48-о Народно събрание.

Говорителят на американското дипломатическо ведомство изброи областите, които са във фокуса на внимание и на Вашингтон: законодателната рамка за Плана на ЕС за възстановяване и устойчивост, плановете за присъединяване към еврозоната, модернизацията на въоръжените сили, енергийната сигурност и по-нататъшното укрепване на върховенството на закона в България. Нед Прайс посочва, че "през следващите месеци България ще трябва да продължи да се справя с редица предизвикателства, които стават все по-големи заради войната на Русия в Украйна".

Това донякъде обяснява и изненадващата диалогичност между формациите в настоящия парламент, които заровили томахавките до вчера и обвиняващи се в "мафия", "корупция" и "задкулисие", днес вече сякаш имат различен мироглед, който допуска изтриване на "червени линии" за бъдещи съвместни действия и колаборации.

Така или иначе, шансът за съставяне на правителство в 47-о народно събрание с третия мандат е минимален поради ред обстоятелства, които включват сериозна загуба на обществено доверие за водещата формация "Продължаваме промяната" и техния сателит "Демократична България". И в тази връзка не случайно е задействана "машината" на социологическите агенции с процентно завишаване при "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - за изпиране на имидж и очертаване на гражданските нагласи след вероятния вот през октомври - с което да се рамкира следващата управляваща коалиция.

За САЩ залязващата БСП не е от значение, но не така стоят нещата с най-голямата политическа сила - ГЕРБ. Подкрепата на парламентарната група на Бойко Борисов за приемане на "френското предложение" за преговори на Северна Македония за членство в ЕС, както и вчерашния европарламентарен пирует на ЕНП, в лицето на чешкият евродепутат Томаш Здеховски, говорят само едно - че ГЕРБ е в плановете на САЩ за България и бъдещето ѝ правителство, а образът на нейния лидер трябва да бъде изчистен. И това е така, поради категоричният отказ на лидера ѝ Бойко Борисов да освободи водещата позиция в партията си и да заеме почетно председателско място. Градиращата риторика на Борисов - за санкции срещу Русия, безусловна подкрепа за Украйна и силен евроатлантически интегритет - изобщо не са случайни.

Следващият редовен проамерикански кабинет на България е невъзможен без парламентарната подкрепа на ГЕРБ, но и на ДПС за вземането на важни евроатлантически решения. Конфигурацията на състава му се завърта коалиционно около ГЕРБ, "Демократична България" и "Продължаваме промяната", а с помощта на силния външен натиск се очаква много от различнията между тях да бъдат изгладени, като вероятностите Кирил Петков и Бойко Борисов да вземат участие отново в изпълнителната власт ще са сведени до минимум, за да бъде получена максимална обществена приемственост и подкрепа.

Интересно ще бъде позиционирането на несъществуващата все още партия на бившия служебен премиер Стефан Янев при разпределението на бъдещото парламентарно мнозинство, което не изключва формацията му да бъде част от него. Най-вероятно той ще се яви на предсрочните парламентарни избори с консервативна коалиция, която включва Мая Манолова, Александър Томов и други познати и не толкова разпознавами лица от политическия живот, като ще използва съдебната им регистрация за участие, с каквато "Български възход" не разполага към момента.

Не е изключено, обаче, на предизбирната шахматна дъска да се появят и нови играчи, които да спечелят достатчъно широко обществено доверие, с което изненадващо да разместят позицията на фигурите в следващия парламент.

Дали България ще има стабилен редовен кабинет след октомври, в голяма степен зависи и от благоразположението на президента Румен Радев и дали новото правителството ще се ползва с неговата подкрепа, като от голямо значение е също така - дали държавният глава ще гласува предизборно доверие на перспективни политически субекти, които знаят как и могат да изведат успешно България от задаващия се тайфун от кризи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    188 5 Отговор
    Направо те го съставят, работили били.
    Ама това е демократично. Така че нито един американски шпионин и нахалник няма да бъде изгонен. Кирчо, Бойкикев и другарката Нинова през час ще ходят в американското посолство да съгласуват състава.
  • 2 Е пак ли

    215 5 Отговор
    Отново ли САЩ ще ни назначат правителство? Айде стига вече.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тикви продажни

    134 6 Отговор
    ДПС,ГЕРБ,БСП и т.н. всички в затвора и Гешев също!

    Коментиран от #76

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 2222

    176 4 Отговор
    1. Изгонване на американските шпиони от посолството и свеждане на числеността на състава до този на българското посолство във Вашингтон.
    2. Преименуване на улица Козяк на улица капитан Димитър Списаревски.

    Коментиран от #66

  • 8 хаха

    165 4 Отговор
    Защо не излезе Митрофанова и да каже "Работим активно за съставяне на правителство в България".
    Ще станат големи панаири. :D
    На нейно място бих го направил.

    Коментиран от #23

  • 9 Вярно е

    177 2 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    На времето руснаците ни командваха и им бяхме плацдарм, обаче ни бяха въоражили до зъби, имахме евтин петрол, направиха ни АЕЦ. А тия само гепат каквото могат, демокрация било
  • 10 име

    132 1 Отговор
    Няма да се изненадам ако ПП се прегърне с ГЕРБ. На краварите сме им нужни като територия за фронт срещу Русия и умишлено спасиха тулупа като не обявиха името на корумпирания висш държавен чиновник. Въпроса е кой ще бъде по-твърд: боко показа, че няма да се оттегли, защото знае че им е нужен. А киро и асен са заменими, всеки може да слушка и изпълнява. Остава да видим дали ние ще позволим поредния прокси козяшки кабинет, както се случи по нова година, или както беше след платените протести 2014г. когато накараха ДБ да се гушнат с ГРОБ.
  • 11 да де

    134 1 Отговор
    И да не си помисли някой, че това е намеса във вътрешните ни работи така се прави с колониите само дето още не са ни назначили губернатор.

    Коментиран от #26, #33

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 истина е

    69 7 Отговор
    Да приберат Борисов и Гешев в Синг-Синг ,и държавата ни ще се оправи !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Спрете се

    7 119 Отговор
    Стига манипулативни статии. Всички партии в България се отчитат на русия.
    Герб - Бойко,бивш охранител на Тошо,с книжка на БКП
    Възраждане на хранилка при Путин
    БСП - няма смисъл от обяснение
    ПП и ДБ малките джуджета на Герб и ДПС
    ДПС е партия на ДС
    Та коя партия или партии ще слушат американците ???

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ма как бе

    101 1 Отговор
    Нали Митрофанова ни управляваше?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахахахаха

    1 65 Отговор

    До коментар #16 от "Ахахахахаха":

    Най накрая на освободиха от орките.
  • 20 Абе

    112 2 Отговор
    Ако се върнем пак със Русия,ще имаме поне някаква полза.От САЩ не чакайте нищо.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мутрофанова събаря правителства каза го

    5 47 Отговор

    До коментар #8 от "хаха":

    "Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот."
  • 24 Абето,

    0 59 Отговор

    До коментар #20 от "Абе":

    Не се връщай с руснака ами отивай там.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Орките да напишат

    29 6 Отговор
    Един метър американски газопровод. Една хиледна от бензиностанция.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хисторик

    47 0 Отговор
    Умрела колония на Балканите се превърна на Маршалови острови
  • 32 КОНТРАТА

    58 0 Отговор
    Само информативно краварите вече и на латинска Америка бе се бъркат защото индианците не им позволяват.
  • 33 В САЩ губернатор се избира !!!!

    14 11 Отговор

    До коментар #11 от "да де":

    Още Руснаците не са ни назначили губернатор.
  • 34 Истината

    72 1 Отговор
    Соросоидите ще докарат Шеврон да отрови Южна Добруджа
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сталин

    77 0 Отговор
    Време е целият свят да се
    обедени срещу тези паразити американците и да.....
  • 37 ГОРСКИ

    79 0 Отговор
    До къде стигнахме Американци да ни правят правителство а не Българския народ много сме продажни за един долар!!!!!!!!
  • 38 Перо

    63 0 Отговор
    Защо Държавния Департамент активно работи за сформиране на БГ правителство,а не ЦРУ?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Макаронки

    75 0 Отговор
    Американците да си гледат първо в тяхната бака,че улиците на Филаделфия са заприличали на зомби квартал от наркомани,бездомници и боклуци.Тука да не ни командват,щото балканците са непредсказуеми ,за 24 часа може да бъдат изгонени през балкана и пеша до Австрия.Като гледам настроенията на държавите от бивша Югославия ,които ги винят ,че са се набъркали в политиката и са създали предпоставка за война,никой няма да им прости хилядите гробове из балканските земи ,шпионите вън.
  • 41 до Р_умното

    3 32 Отговор

    До коментар #35 от "Петър":

    Таквоз е със зимна пързалка в междуушието как ще знаеш че в САЩ губернато. е изборна длъжност, в твоята русия се назначава. Пироети на воля и не ти оставят никакви следи кънките.
  • 42 Не обиждай, първо прочети

    0 14 Отговор

    До коментар #35 от "Петър":

    Тролски работи, само пишеш. Прочети да разбереш къде губернатора се назначава.
  • 43 Вън сащ от България

    71 1 Отговор
    Тук е така от 30 години, американеца се разпорежда. За това сме последни по всичко с три милиона население по-малко. Един се опълчи-Виденов и го отсвириха с преврат.
    Нещата вече са толкова зле, че даже не го и крият- че сме им колониална територия с губернатор.
    Падението и унижението ни е брутално..
  • 44 шаа

    59 1 Отговор
    Нормално е САЩ да искат да се бъркат в нашите работи. Те живеят от това да се ровят в чуждите къщи. Жалко е, че успяват.

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Плачещият Бен

    40 0 Отговор
    Много е удобно на Янките светът да е в хаус и страх. А с тези роднини на Моше ници в парламаента ги устройва идеално. Безличници, слугинаж на Паричният знак и д=сервилност без граници!
  • 50 ивелин .

    42 0 Отговор
    Когато те "назначават " хора които ще им служат предано и вярно е демократично ( мнението на народа няма никакво значение) иначе България е " свободна, независима, демократична " страна и приемливо и е нормално.Не са малко наивни вярващи ,че те избират кои партии и лидери да да управляват страната . Американците открито го казват без да се притесняват считайки,че те имат законно право.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да живеят...

    1 32 Отговор
    Българо - американските отношения !
    Вечно
    По добре от Митрофанова !
    Ама, много по добре !

    Коментиран от #82

  • 54 Кошмар

    22 0 Отговор
    Ами...може ли поне да ги помоля да не ни натрапват разни дрогирани?
    Благодаря предварително!
  • 55 САЩ ли ?

    23 1 Отговор
    През последните десет години, ‘Конрад-Аденауер’ задълбочи работните си отношения както с управляващата група на ГЕРБ, така и с поддържащите структури на партията като младежката организация на ГЕРБ и ‘Жени ГЕРБ’. Няколко пъти през годините, видни министри и дипломати на управляващата партия са канени на работни срещи в централите на фондацията в София и Берлин. За други членове от редиците на ГЕРБ немският партньор организира семинари и обучения. От обръщението на Борисов към фондацията, отправени в рамките на партийния конгрес на ГЕРБ през януари 2019, се разбира, че тя е и важен финансов спонсор на управляващата партия в България, ‘благодарение на която ГЕРБ са финансово независими и могат да канят външни лектори’, 
  • 56 Азз

    29 0 Отговор
    Да-а краварите много държат да имат удобно наведено правителство...
    Иначе им се разваля далаверата...

    Коментиран от #59

  • 57 Никога русороби от векове за векове

    3 16 Отговор
    57 държави са категоризирани като "недостатъчни демокрации". В тях живее 44,8% от световното население. Това са държави като Япония, Италия, Южна Корея, Хонконг, Франция и САЩ, България, където има заплаха за свободата на словото. Авторитарни държави - Китай, Русия, Мианмар и Виетнам.
    Северна Корея е на последно място.
  • 58 См1рт за Америка

    24 2 Отговор
    Всеки англо говорящ да бъде омъртвяван на място в България

    Коментиран от #60

  • 59 И аззи

    0 19 Отговор

    До коментар #56 от "Азз":

    Да-а руснаците много държат да имат удобно наведено правителство...
    Иначе им се разваля далаверата...и тръгват на освободителни операции.
  • 60 См1рт за Русия

    0 31 Отговор

    До коментар #58 от "См1рт за Америка":

    Всеки руско говорящ да бъде отвеждан на място в България където се полага каторжен труд.
  • 61 Руски нон грати ли ?

    1 20 Отговор
    Доживот обществено полезен труд.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Mустафанова

    13 2 Отговор
    Опа, издадохме се!
  • 64 панчо

    5 4 Отговор
    Ей алоо ай стига вече тъпотии,лошото е че каквото кажат и ние скачаме!
  • 65 Авиоотряд 28

    0 19 Отговор
    Ми ще работят хората ....аман от ватенки.
  • 66 има улица

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "2222":

    улица на името на капитан Димитър Списаревски има отдавна в София. Намира се в Дружба 1. Не са достойни за името му тези на Козяк. Някак хубаво и уместно звучи Афганистански демократи,или подобни герои от Ирак, Сирия, Либия итн...
  • 67 Сиган от краварския балкански катун

    18 0 Отговор
    Най-накрая си признаха колонизаторите
  • 68 Артилерист

    16 0 Отговор
    Само за правителство ли? Надолу в текста е изброено, че американците имат грижата за всички области, определящи развитието на колониалната им България. Затова сме на този хал. И още по-хубаво ще ни става...
  • 69 нормален

    18 1 Отговор
    Нечувана наглост откъде-накъде САЩ ще се намесят в нашите вътрешни работи осъзнай се българино Имаш ли достойнство Левски ще се обърне в гроба

    Коментиран от #70, #71, #77

  • 70 Ненормалнико познаваш ли Левски

    10 1 Отговор

    До коментар #69 от "нормален":

    ТОВА Е ОТ ЛЕВСКИ
    „От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Чочко от комедията на Зелчо

    16 0 Отговор
    Отново USA се меси в суверинитета на една държава.Това се казва НАГЛОСТ И НАХНОСТ.Кой са тези че ще се месят в нашата държава.До сега чакаме безвизово,но ни водят като стана с евентуални терористи.Да си обират идеята и да си е прилагат в тяхната страна.Подържат фашистите в Украйна ,искат и тука да прекарат идеята с техните лакеи.Ако това мине България ще бъде обезличена като държава
  • 73 Цоко

    11 1 Отговор
    За кой да гласуваш на следващите избори ? Бласувахме довери на всички партии и те не успяха. На тези избори ще се гласува за възраждане, ако не се издънат до тогава.
  • 74 Големия памперс

    13 0 Отговор
    Ааааа, не, не го вярвам!!! САЩ никога не се месят във вътрешните работи на "съюзниците" и на недотам съюзниците си.
  • 75 Лудо куче

    13 0 Отговор
    Аааа мерси тези американци искат да изберем като техния клоун дъртак Байдъъън. Е нема да стане.
  • 76 Мммда

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "тикви продажни":

    ПП и ДБ къде ги забрави.
    НАТО и ЕС вън.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Доклад Тръмп

    12 0 Отговор
    99.99%от сбирщината която живее там не знае ,че съществува тази държава България!Иначе са много "заинтересовани "за нас !
  • 79 Украйна 2

    10 0 Отговор
    САЩ ни гласят за Украйна 2. Изтъркания сюжет се развива точно като майдана от 2014. Като свърши пушечното месо в Украйна, ще започнат с Българско такова.
  • 80 Само Възраждане

    8 0 Отговор
    Тогава САЩ агентите ще видят кон боб яде ли!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Брендо

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Да живеят...":

    Смени дро-гата.
  • 83 уууу

    9 0 Отговор
    А сега да видим излиза Захарова и казва Русия работи активно за съставяне на правителство. Леле, какъв рев ще настане по всички радиа, телевизии...леле, ще прегракнат от викане срещу. А сега някакви официални реакции? Щото е същото едно към едно. Кои са американците моля, че да работят за каквото и да е в една чужда държава? Ако се изживяват като Мастър ъф Пъпетс, мина и замина времето. Не са познали.
  • 84 българина

    3 0 Отговор
    какво ще стане ако има същото изявление от Крвмъл??? ще има квичене за намеса от всички соросогадни нпо та и други изроди
  • 85 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Нинова като най-лакома за власт и ке-ле-пир няма да подмине тая възможност.ГЕРБ направиха пас,може би искат бсп да носи отговорността за следващия провал и впоследствие още повече да изпъкнат като спасители в ръжта.Не им се отива на избори,само Възраждане настоява,но с помощта на избори обрат не може да настъпи,американците няма да го позволят по никакъв начин.Затова статуквото ще размотава топката по терена колкото е ,възможно по-дълго,то тяхното не се губи,кучето си лае,кервана си върви.Само руски десант може да обърне играта,напълно и необратимо.
  • 86 ЧИБА НА САЩ И ПОСОЛАТА ИМ ОТ БГ.

    3 0 Отговор
    .......................................................
  • 87 РУСИЯ ПРАЩА ПРАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор
    ОЩЕ ДНЕС !
  • 88 Българка

    1 0 Отговор
    До кога САЩ и НАТО ще се бъркат във вътрешните работи на България за създаване на правителство,не те решават,а народа.Може ли дс се бъркат в суверинитета на всяка една страна.Стига вече сме се съобразявали с евроатлантиците.
  • 89 1111

    0 0 Отговор
    РУСИЯработи активно за сформиране на правителсто в България.Какво ще кажете сега? Ще.плюете нали по Русия.
  • 90 Иво

    0 0 Отговор
    САМО ПАРТИЯ ВЪЗРАЖДАНЕ!4
  • 91 реалист

    1 0 Отговор
    Не се тревожете, много скоро Господ ще заличи САЩ от лицето на земята - гарантирано в Библията.
  • 92 Кабинет

    0 0 Отговор
    Краварите да си гледат краварника.
  • 93 МОЙ

    0 0 Отговор
    Така и така прибрахте жената и детето на тиквата в УСА, приберете и него И СИ ГО ДРЪЖТЕ ТАМ. Понеже имате тонове компромати за тиквата, за това ви е удобен. Да,ама ние го мразим и го искаме в затвора. Само тогава може да има мир в страната.

    Коментиран от #95

  • 94 Демократ

    0 0 Отговор
    Кога най-после някой коментатор ще заговори за про-български партии,политици и правителства? Кога ще започнат да коментират истината- задкулисните играчи,свързани с ДС и БКП,които поставят своите навсякъде на властови позиции? Тези същите са обучавани все в Кремъл и затова копират тяхната политика,която вечно създава хаос и омраза и разделение на хората и бедност,за да бъдат лесно манипулирани.Истината прави хората свободни,свободните хора сами решават съдбата си.Когато способностите са важни, а не партийната принадлежност.Неразвитието на България го доказва.Само тук няма изискване за професионално образование и ценз за влизане в парламент и правителство.
  • 95 Мир може да има

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "МОЙ":

    Само ако заедно с Тиквата влязат и Шарлатаните в затвора