Last news in Fakti

22 Юли, 2022 21:00 4 081 69

Негативизмът – един български синдром

  • русофили-
  • българия-
  • българи-
  • негативизъм-
  • северна македония-
  • песимизъм-
  • газпром-
  • руски шпионин-
  • ивайло дичев

Черногледството се харчи по-добре

Негативизмът – един български синдром - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не знам дали е по-добре да сглобят правителство или да ходят на избори, та да се отърват от съмнителния коалиционен партньор – по тези теми достатъчно се разсъждава напоследък. Забележете обаче катастрофичната стилистика, която будят и двете възможности. Правителство? Ами те неминуемо ще се провалят, ще се изпокарат, Трифонов пак ще намери повод да ги прецака. Тогава нови избори? О не, парламентът ще се напълни с деструктивни националисти, служебното правителство на Радев ще запълзи пред Газпром, ще загубим европейските фондове. Никой не се залага на 100% за единия или другия вариант, но едно нещо е сигурно: ще стане още по-зле.

Писъци на отчаяние

Смятате, че подобни черногледи реакции се отнасят само до политиката? Дълбоко се лъжете! Отпускат някакви помощи, как реагираме? Това нищо не е, инфлацията вече ги изяде. Но от друга страна – харчат пари, задлъжняват, значи помпат инфлацията. Ще кажете тия две диаметрални критики се изказват от различни говорители. Работата е там, за в публичното пространство остава общото апокалиптично исо: държавата отива по дяволите.

Да се сещате за нещо, което да не предизвиква писъци на отчаяние? Гоненето на руските шпиони? Дипломатическият успех в спора със Северна Македония? Най-красноречиви всъщност са изблиците, които поражда криминалната хроника – обикновено те тръгват от корумпираната съдебна система и стигат до мрачни народопсихологически обобщения за деградацията на нашего брата. Недай си боже някой да опита да увлече българите с иновативни икономически идеи – ще го обсипят с подозрения и подигравки, да знае повече да не се захваща с такива щуротии. Необяснимия български синдром най-добре беше хванала една статия, която търсеше логически обяснения на негативизма по света, озаглавена „Богатите, бедните и България“.

Разбираемо е, че опозициите нападат управляващите, вещаейки неминуема катастрофа – когато дойдат на власт всичко ще почне да изглежда по-оптимистично. Но как става така, че страховете заразяват дори онези, които са излъчили това управление? Защо гласът на народния песимизъм винаги доминира над гласа на властовия оптимизъм? Ако се замислите, това не е от вчера. Класическо е определението за българската работа на Хаджийски: „работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосано ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои“. В този дух едно ранно социологическо изследване от 1980-те предлагаше твърдението „Каквито и мерки да се вземат, те няма да доведат до резултат“. Съгласяваха се около три четвърти. Подобна подкрепа събира новата версия на тази народна нагласа: „Абе съсипаха я тази държава“.

Негативизъм, граничещ с мазохизъм

Много съм се чудил откъде идва това мазохистично самоокайване. България е средна страна в скалата на света, по някои критерии дори попада сред първата третина. Една причина виждам в нелепото ни самомнение, в претенцията, че нещо ни се дължи, макар че не сме си го спечелили (Сан-Стефанския ни комплекс). Наместо да гледаме към тези, които са след нас, завиждаме на по-развитите, по-богатите. Така попадането ни в най-прекрасния съюз на планетата наместо да повиши самочувствието ни, непрекъснато го мачка – я виж французите, холандците. Колко по-щастливи щяхме да сме, макар и по-бедни, в компанията на Казахстан и Беларус!

Обидата ни, че не сме почетени достатъчно от света, клати оста минало величие – настоящ позор. На пръв поглед квази-религиозното почитане на националните символи би следвало да укрепва самочувствието. Парадоксът обаче е, че в обратен ред тази взаимоизключваща опозиция унищожава всякакво уважение към настоящето, което, разбира се, няма как да се вмести във фантазма на героичното минало. Вярно е, че Петков, Иванов, Нинова отчаяно се борят в една крайно трудна ситуация с инфлация, война, неестествени коалиционни компромиси и какво ли не. Но щом още не са умрели като Левски и Ботев – хич не ни ги хвали!

Каквито сме гражданите, такива са и лидерите ни

Проблемът ни е, че не се идентифицираме с властта. Не говоря за подчинение, него умеем доста добре и отдавна. Говоря за способността да излъчваме лидери и да ги следваме. Нямало качествени – ами ние какви сме, някаква висша порода? Каквито гражданите, такива и лидерите. Просто не понасяме никакви лидери и толкова. Вероятно роля за тази работа играе обстоятелството, че управниците по тези земи векове наред са били чужди – византийски свещеници, османски паши, комунистически партийни секретари. Че ги възприемаме до днес като лоши може би значи, че ги имаме за чужди. Последните нарочиха, че дошли от Харвард!

Това не значи, че у нас обичат да се бунтуват срещу така възприеманите като чужденци управници. Защото другата страна на националния негативизъм, това е ориенталският фатализъм, ако използвам този живописен израз от 19-и век. Фатализъм значи, че не вярваш в силите си: ще става каквото е писано. Появява се Ковид, ами ще умре който трябва, божа работа, ние да си гледаме спокойствието. Съдебната система дадена на късо и буксува - ами конституционна работа, да не се кахърим много. Тоя фатализъм е малко странен, защото от десетина години живеем във време на нарастващ популизъм и да каже гражданинът, че нищо не зависи от него, ще е пресилено. Всъщност той протестира, изказва яростни мнения във Фейса и дори понякога извоюва някаква дреболия за себе си и съсловието. Но за промяна в големите неща, на системата вече отдавна не си помисля. Писано е: българска работа.

Черногледството се харчи по-добре

Често има и комуникационна причина за процъфтяването на песимизма: той те прави да изглеждаш печен, готов да срещнеш всякакъв неприятен завой на съдбата. Представете си един анализатор, който с пламенен жар посреща новото правителство на Василев или който там излъчат. Ще ви изглежда наивен, ако не направо купен, нали? Колко по-сериозно ще действа един мъдър черногледец, който с разнообразни аргументи ще ви подготви за неминуемия крах на това и всяко друго възможно начинание. Страховити прогнози на всякакви теми се препращат в социалните мрежи далеч по-охотно, защото поразяват въображението – за разлика от разумните обяснения. Разбира се, процеса задвижват и чуждестранни пропагандисти, на които плащат, за да клатят света ни, а и ние даваме своя местен колорит фолклорно дуднейки „всинца са маскари“.

Не знам дали може да оцелее една държава без някаква минимална вяра в собственото бъдеще. Ами казвайте понякога и нещо хубаво за тази страна, пък добавяйте като баба „Пу, да не ни е уруки!“.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    32 4 Отговор
    ...ДВ..или там запад....поговорката е ...подготви се за лошото .пак като доде доброто ..фарляи шапката !
  • 2 Сатана Z

    28 12 Отговор
    Няма такава държава в Света,в която една от най—популярните народни мъдрости е от рода на :
    “Наведена главица,сабя не я сече” или друга позитивна мъдрост “Можеше да бъде и по—зле”
    Абе,ние Българите сме с насаден негативизъм по рождение.

    Коментиран от #9

  • 3 Пич

    45 9 Отговор
    Негативизъм ли ???!!! А идиотите , които веят весело знамена на дъгата , когато ги очаква спиране на тока ( светлината ) , и газа ( топлината ) , не да ли в положение на кретенизъм ???!!! А , Д В ...???!!!
  • 4 Истината

    40 5 Отговор
    Соросоидните пиявици са големи оптимист докато получават грантове за колабороциониъм
  • 5 Мики Синьото око

    12 32 Отговор
    Българите са си диви галоши, и страшно перверзни по рождение 😏😀😀

    Коментиран от #30

  • 6 е токаво лицимерие

    42 7 Отговор
    Един да се намери и посочи какво хубаво направиха пп за България за тези 8 месеца ??за Украинци да имаше и има хотели три яденета на ден и какво ли още не .за Болните бг деца се спират парите ,за пенсионерите индексация на пенсията с 5% а инфлацията е 40% е хайде няма нужда .хайде от факти да изтрият кометара .какво ме интересува дали Русия е нападнала украйна ,ама нашите спират договора за газ да сме солидрани е честито бе

    Коментиран от #32

  • 7 Пенсионер

    10 13 Отговор
    Крадливо племе
  • 8 12340

    33 6 Отговор
    В сравнение с кого?
    Щото,франузите ,като изпаднат в негативиъм--
    изобретяват гилотината и я прилагат..
    ...швабите изобретяват хитлер и го прилагат...
    руснаците-изобретяат др.Сталин и го прилагат !
    ....
    ние изобретихме Бою Тиквата !
  • 9 нннн

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    ,,Червата му се влачат, а той вика: Поясът ми се разпасъл." ,,Бос да ходиш, курназ да стъпяш!"... И такива пословици имаме!

    Коментиран от #33

  • 10 Коко

    23 5 Отговор
    Дичев, много си кахърен, потънали са ти гемиите нещо, май. Я накарай някоя булка да ти намачка раменете или някое правнуче да те разтъпче. После иди в Панчеревската баня - 5 лв. за пенсионери. Потопи си грацилния корпус в минералната вода - магнезият ще те отпусне, калцият ще укрепи крехките ти костици, ще отпуснеш жилата, ще загладиш косъма. После пий една бира и ще погледнеш на живота и на българите по друг начин.
  • 11 злобар

    6 6 Отговор
    Българите от Третата Българска Държава живеят с една дълбока историческа заблуда, която им пречи правилно да определят кои са им приятели , кои са им врагове ! От момента на раждането си Третата Българска Държава попада сред вихъра на Балканския въртоп и коварните Европейски интриги и политически далавери ! Зашеметени и омаяни от блясъка на новоизгрялата независимост и наивната вяра в доброто и надеждата за светло независимо бъдеще не успяват да съзрат че всъщност се превръщат в плячка за която ще се чепкат западните с източните европейски династии които са притиснали Османската империя и са започнали да я разкъсват на парчетa и да си ги поделят помежду си ! България и българите попадат в една неестествена за тях среда , която е твърде различна от летаргията в болната и вече обречена империя! Съвсем естествено се стремят да се възползват от всякаква подкрепа и това става причина да се пренебрегне най ефективното и най правилното политическо ядро за изгряващата независимост в България! Това е онова ядро което се е оформило и започнало да се развива като Българска общност или диаспора в Цариград веднага след преминаването на вечния град в ръцете на Османците и обявяването му за столица на Третата ( вече) римско османска империя !(този термин е подчертаван почти във всички османски дипломатични документи до разпадането на империята)
  • 12 злобар

    11 4 Отговор
    След Христофор Колумб Европа успява да колонизира Америка и със златото на инките и ацтеките придобиват необходимата икономическа мощ за да оформят и военната си мощ и най сетне да се изправят срещу Източната експанзия и икономическа зависимост! Започналата жестока експлоатация и колонизация я маскират умело с ефектни термини като Ренесанс , културен ,научно технически прогрес и въход и насочват потока на всичките заграбени ресурси към Европа ! Османската империя се превръща от заплаха в жертва пред мощта на оформящия се Капитал ! Не само империята а целият нов свят е вече под тази угроза ! Високата порта в Цариград съзнава неизбежния край на империята и затова толерира и Българското интелектуално ядро в Цариград наред с тия на другите народи в многонационалната държава . Разбира се не го прави с цел да добрува...в новия свят който идва и настъпва към тях няма добруване ! Има експлоатация , колонизация , национализъм с национални интереси и сфери на влияние !
  • 13 злобар

    12 7 Отговор
    След краха в Кримската война Русия загубва влияние и престиж, с което не се примирява! Западните чакали и лешояди вече стабилно се насочват към агонията на Високата порта и не искат да делят нищо с Русия! Националноосвободителните движения на Балканите дават повод на Русия да потърси реванш c Руско-турската война от 1877 – 1878 г. В периода преди войната руската агентура и пропаганда манипулира възрожденското съзнание на българите с термини като "братушки","Дядо Иван" "Освобождение и освободители"! Днес на Балканите само Българите са "освобождавани" и си имат двойни "Освободители"! Всички други балкански народи се гордеят с това че сами са си извоювали независимостта и не говорят за никакви "освободители"...Затова след"Сан Стефано" имаше "Берлински договор" ...Затова в България завърлува и продължава да върлува Русо ФИЛоФОБството...Затова България съзнателно беше въвлечена чрез Фердинанд в Междусъюзническа война след Лондонския мирен договор(1913)...Затова се пренебрегна Българското интелектуално ядро в Цариград...Затова обесиха Апостола , унищожиха Ботевата чета и разсякоха Стамболов насред улицата !!!...Затова България затъва в блато от безкрайни "преходи"и "промени" и маратон от избори и жестока корупция ! Не е ли време и Българинът вече да се откаже да търси мир и уют под чужди мишници и сам да си отвоюва независимостта ?!!!...
  • 14 ха ха

    13 2 Отговор
    благодарение на ушевата журналистика политическите лъжи се превръщат в скъпа стока ,която ни я продават насила , ;доброволно задължително;
  • 15 объркАли сте се

    26 2 Отговор
    Негативизмът не е национална черта. Рептилите в ЕФИР излъчват негативизма. 😆😆
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ежко

    10 2 Отговор
    Парен от каша -таратор духа!
  • 18 Брат Румен Ралчев

    7 2 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 морков

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "злобар":

    какво единство ? единство има само когато депутатите си гласуват поредното увеличение на заплатите , а приказки за ниско качествен материал и т.н. повишават националното самочувствие , дали ? всеки докопал се до някаква власт започва да тероризира за да се докаже колко преданно куче е и колко добре служи на системата за терор и грабеж
  • 21 Ченгето Сашко Андреев

    13 2 Отговор
    Ако това е от Дойче Веле трябва да се чете черно на бяло.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тоалетна хартия

    25 2 Отговор
    Виждам статия на дойче, не я чета и слагам минус ...

    Коментиран от #45

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Удри

    17 1 Отговор
    Истината е че тези политици аматьори си мислят че могат да крадат безнаказано, без страх от съд присъда и страх от народа.Така ще бъде докато хората не започнат да ги бес.ят по стълбовете защото съд и присъда от 30 години няма.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Ганя

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мики Синьото око":

    А ти какъв си по националност ,сигурно си някой американец
  • 31 Българските турци

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Тоалетна хартия":

    Мъча се просто да видя българина като българин по душа... А като българин не по душа безтуй ми е ясен !!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Путинофил

    5 3 Отговор
    Ние българите по рождение сме си путинофили. Европа нещо се е объркала с нас като ни взе при нея.
  • 35 Емо

    14 1 Отговор
    И за кво публикувате тия герберастки пасквили?
  • 36 333

    22 0 Отговор
    Въпреки, че е DW статия, опитах да я прочета. Уви, стигнах до тук "попадането ни в най-прекрасния съюз на планетата" и приключих с четенето. Май и аз съм негативист. :lol:
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 уайтнoйз

    6 1 Отговор
    слънце грее - дъжд вали:
    яж ми ккхуя Симитли!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 :))

    6 0 Отговор
    Не бойте се деца!
    Избори ще има.
    Лека полека ще изринем мафията.
    :))
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    ЩО БЕ ИВАЙЛО ...
    .. НА МЕН МИ Е ГОЛЯМ КЕФ
    ... И МНОГО СЕ РАДВАМ - КОЛКОТО ПО ЗЛЕ ТОЛКОВА ПО-СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ
  • 48 сорос веле

    5 0 Отговор
    Я бегай гол през копривата. От такива бълвочи не се впечатляваме. Не се събере напразно.
  • 49 DW лъжи и Маниполации!!

    8 0 Отговор
    Тези не се четат!!!
  • 50 Я виж ти

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    СороспиЯнец със зачатъци на примитивен интеУект. Нихилизма си го запази за себе си. Тая мантра не върви.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тартюфщина

    9 0 Отговор
    "Най-прекрасния съюз на планетата"? Извинете, автора е взел цитат от някое букварче ли? Или счита че читателите сме на ниво инфантилно манипулиране-пропагандичка? Какво се крие зад тази прозявка? Не ни подценявайте, с вашата халосия.
  • 55 примляскане

    9 0 Отговор
    Ама защо господата и дамите от ДВ редовно пишат по някое експозе, с което превъзпитават читателите, вменяват им вина, морализаторстват над тях? Но как изобщо седнахте и написахте тази лавинка от изречения, не водещи до никъде освен до цъфтежа на вашата примерна кариерка? "Писъци на отчаяние" има при срещата с тези тържествени и пресметливи писачи като И.Дичев.
  • 56 Пази боже, сляпо да прогледа

    10 0 Отговор
    Е, спряха руските издания за да се насладим на това писание. Сега е момента за такива като автора, да покаже бекомпросно подлизурство и да изпъкнат като прилежни и пъргави циркови кученца. Пази боже сляпо да прогледа.
  • 57 кариеристи и службогонци

    12 0 Отговор
    Най-прекрасния съюз на планетата? Това някаква ирония ли е? Или илюстрация за мазохизма? А да не би наистина този служител на ДВ да ни пробутва фразата като аксома? Може ли да е толкова елементарен.
  • 58 радост за Македония

    9 0 Отговор
    Трямва да е радостен българина как ни се подиграха за Македония? как Макрон открито каза че България е притискана? Ако това беше казано от друга държава? Но не, това и "най-прекрасния съюз", който дава прекрасни постове, заплати и потупване по рамото на определените хора.
  • 59 123

    9 0 Отговор
    Прочетох че сме имали дипломатически успех със РСМ и приключих! За какъв успех говорим, когато ни дават право на вето и после ни го отнемат? И като е такъв успех, защо не ни дадоха да прочетем документите? Като вземеш диплома с отличен, нали я показваш! Защо тия документи се крият? Дайте да ги видим. Да се гордеем с успехите си. И не, не съм с черни очила. С прозрачни съм, което значи реалист.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Нормален процес,нищо учудващо,че хората се промениха след толкова дра-матич-ни сри-во-ве на жизненото равнище,толкова без-надежд-ни перспективи,мнозина престанаха и на чудеса свише да се надяват.Все повече вкис-на-ти физио-номии,все едно са дъвкали горчиви краставици.Ами така е,СЕ ЛА ВИ,такъв е живота,след като оставихме един куп мер-зав.ци да ни издърпат чергата изпод краката и се намерихме в прахоляка,изправянето ще емъ-чи.тел.но.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Това изтърсаче

    6 0 Отговор
    Яростен соросоид,номенклатурен изтърсак ме убеждава с аргументите на марксиста Иван Хаджийски. Ами Хаджийски е написал тия оценки през 30-те години на миналия век и те се отнасят точно за мракобесните времена на Закона за защита на държавата,когато държавата беше яхната от най-противната,най-злата и лакома част на българското общество. Това което е написало това номенклатурно изтърсаче наистина важи за седерастките занулители,царедморските скакалци,боковите калинки и текущите харвардски пишлемета:"На Хаджийски принадлежат: заключението, че "общественият ни и културен живот е в значителна мяра под знака на посредствеността и полуинтелигенцията, чиито токсикации са едно от най-гадните явления у нас"; понятието "организовани единни фронтове на посредствеността ; готови да убиват "с най-непростени средства всяка глава, която ги е поставяла в сянка и ги е изобличавала не с друго, а с простия факт на съществуванието си, с това, че е установила един по-висок мащаб".
  • 68 Цуца

    5 0 Отговор
    Какъв позитивизъм може да има в ограбената ни държава, дори крадецът да вика дръжте крадеца. Та и наще извратени медии непрекснато ни заливат час по час с всякакви ужасии и предстоящ измислен от болни мозъци апокалипсис.
    Е, нЕма да се затриеме, вече имаме имунитет, все още имаме здрав разум и нЕма да им мине номера!
  • 69 Ивайло Дичев и DW??

    0 1 Отговор
    Този Ивайло пише само глупости, явно на DW им върши работа подобен Слугинаж!