Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 21:00 3 551 18

Как беларуските "калиновци" помагат за защитата на Украйна

  • украйна-
  • кастус калиновски-
  • калиновци-
  • русия-
  • война-
  • беларус-
  • доброволци

Полкът, който се състои от беларуски доброволци, се сражава на страната на Украйна още от първите дни на войната

Как беларуските "калиновци" помагат за защитата на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двама бойци от полка "Калиновски", попаднали в руски плен след сражение край Лисичанск, са включени в списъка за размяна на военнопленници. Четирима беларуси вероятно са загинали. Какво разказват за боевете край Лисичанск оцелелите? Какви са загубите на полка "Калиновски" във войната? Ето подробностите.

Двама са в плен, четирима вероятно са загинали

На 26-и юни бойци от полка "Кастус Калиновски", който е в състава на украинските въоръжени сили, са участвали в удържането на танков пробив на руските войски край Лисичанск. По думите на говорителката на полка Кристина повечето танкове са били унищожени, два отстъпили, но след това военните попаднали в засада. "Понесохме загуби, двама са в плен, четирима вероятно са загинали на бойното поле. Не можем да сме напълно сигурни, тъй като не разполагаме с телата - стигнахме до този извод на базата на кадри и видеоматериали на врага", казва пред ДВ Кристина.

Бойците от полка "Кастус Калиновски" участват в бойните действия още от първите дни на войната в Украйна. Първоначално беларусите сформирали доброволчески батальон, който от края на март е в състава на украинските въоръжени сили. През май съставът бил разширен и беларуската бойна група се трансформирала в полк, състоящ се от два батальона, скоро предстои и формирането на трети. Точният брой на бойците не се назовава, но както отбелязва Кристина - той постоянно расте.

В Беларус смятат, че "калиновците" са наемници

Военното формирование е понесло загуби. "От 24-и февруари насам сме загубили трима бойци, около 40 бяха ранени. Нямаме информация за опити бойците да бъдат върнати в Беларус - правим всичко възможно това да не стане", казва още говорителката.

В Беларус смятат, че воините от полка "Калиновски" са наемници. Ако бъдат екстрадирани в родината, ги заплашва наказателна отговорност, заяви в края на март представител на беларуското вътрешно министерство. По неговите думи - към този момент са били известни имената на 50 участници в съществувалия тогава батальон.

Междувременно на сайта на президента на Украйна е публикувана петиция за предоставяне на чуждестранните доброволци, които защитават Украйна, на гражданство или друг правен статус, който "гарантира на тях и на семействата им социална и правна защита като на украинските граждани".

Малцина имат украинско гражданство

Специално внимание е отделено на правния статус на беларусите, които защитават Украйна. По думите на автора на петицията, в момента тази категория чуждестранни доброволци е най-уязвима, тъй като Беларус поддържа Русия във войната против Украйна.

"Ако гражданин на Беларус, който защитава териториалната цялост и суверенитета на Украйна, попадне в плен при изпълнението на бойна задача, той ще бъде предаден на Беларус, където в съответствие с Наказателния кодекс може да бъде наказан с временно или доживотно лишаване от свобода, а в най-лошия случай го заплашва и смъртно наказание", се отбелязва в текста на петицията. Документът вече е събрал достатъчно подписи и предстои да бъде разгледан от президента Володимир Зеленски.

По думите на говорителката на полка "Калиновски", само няколко бойци от формированието имат украинско гражданство, останалите са с беларуско. Кристина отбелязва, че всеки "калиновец" има договор с въоръжените сили на Украйна и военна книжка. Тя дава право на законно пребиваване на територията на Украйна. Освен това всеки боец може да получи жителство в Украйна, след което - и гражданство.

Арести и видеозаписи на "каещи се" роднини в Беларус

В Беларус пък продължава да се оказва натиск спрямо роднините на бойците от полка "Калиновски" - обискират домовете им, задържат ги и ги карат във видеозаписи да се покайват. Наскоро бе задържан братовчед на един от бойците - Сабро, който получил 15 дни арест. Първоначално го извикали на "разговор" в милицията, след което връзката с него изчезнала и се разбрало, че е задържан.

През април в мрежите бе пуснато и видео с майката на Сабро, която била принудена да заяви, че презира сина си. "Натискът спрямо близките и родителите на бойците от страна на силовите служби и на държавните медии не спира. Заплахата към нашите близки, които са в Беларус, е директна. Затова бих искала да помоля медиите да бъдат по-внимателни - всяка информация за бойците ги разкрива пред беларуските власти, след което се появяват видеа с близките и родителите", посочва пред ДВ говорителката на полка "Калиновски" Кристина.

Кастус Калиновски е един от водачите на беларуското национално освободително движение от средата на 19-и век, публицист и поет.

Автор: Татяна Гаргалик


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    23 13 Отговор
    Сега ги хвалят от ДВ , но скоро , като дойде времето , да им изпълняват присъдите , голям рев ще има от тази " медия " ! А точно такива , подкукоросваш глупаците !
  • 2 Последния Софиянец

    7 17 Отговор
    Онзи ден ми се обади Глиги.Жив и здрав но са зле с храната и дрехите.

    Коментиран от #8

  • 3 Лукашенко

    12 10 Отговор
    Аз ще ги съдя тия.
  • 4 Информиран

    25 11 Отговор
    Да ги връщат в Беларус,Лукашенко ги чака тия ястреби! Ще им осигури 20-30 години прекрасен живот!

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факт

    15 8 Отговор
    Нашият славен беларуски полк славно напредва към Киев
  • 7 Грульо

    15 9 Отговор
    "Как беларуските "калиновци" помагат за защитата на Украйна"

    Освен да облагородяват почвите в Украйна и да удължавата агонията и мизериите там, не виждам с какво друго помагат.
  • 8 ЧУЙ ЧУЙ

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Отиди МУ НА свиждане и предай поздрави от ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ може и колет ДА му пратиш ПО еконтий
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Помак

    13 7 Отговор
    ...ах ти воените...уш уништожили руските танкове ..пак после се оказали в засада ...горко на укря с такива неадекватни воиниси-наркомани!...които не могат да разберат че когато не виждаш вражеските танкове или воиници ...почти винаги значи та обграждат
  • 11 ГруЮ

    12 6 Отговор
    Тоя Кастус голям белоруски “герой”… само дето е оглавил полското въстание през 1863. То и името му едно такова белоруско…
  • 12 ПараШут

    18 12 Отговор
    Едни нацисти помагат на други нацисти, а трети нацисти ги героизират и хвалят през сайта си. Руснаците ще минат през всички вас като с валяк, както направиха преди 70 години и ще превърнат света в едно по-хубаво място за живот.
  • 13 А бе

    16 6 Отговор
    Дойче зеле. Парцала на немската журналистика.
  • 14 Дойче Лъже

    16 6 Отговор
    Абе, наистина ли някой вярва на писаниците на дойче лъже, след като са изобличавани многократно в лъжа?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аристотел Български

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Информиран":

    Споко ще се върнат, въпрос на време е и ще го овесятт за нацискитиее му местачкии. Но да не ги преварят цивилните граждани.
  • 18 ⚜️Просветен⚜️

    3 2 Отговор
    Направо Путин се бие на страната на Украйна!