Last news in Fakti

8 Август, 2022 10:00 2 379 48

Не, Русия не е крепост на консерватизма

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Редно е да бъде посочена и истината за режима на Владимир Путин в Русия, ако искаме част от нашите сънародници да се отърсят от някои свои идеологически заблуди и от пристрастията, които те водят след себе си

Не, Русия не е крепост на консерватизма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съвременната руска геополитическа доктрина се основава на противопоставяне срещу световната доминация на Запада. И тъй като днешният Запад (Европа, Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия) е преобладаващо либерален, то съществена част от атаките срещу него представлява разобличаване на недъзите на либералните общества. Кремълската пропаганда усилено работи в тази насока и критиките ѝ към Запада (когато не става дума за изфабрикувани "фалшиви новини") често са напълно основателни. Москва умело сочи с пръст абсурдите на джендър идеологията, "Зелената сделка", "политическата коректност", феминизма, расовите квоти, демографската подмяна, прекалената толерантност спрямо ислямисткия тероризъм и какво ли още не. Европейската християнска цивилизация днес е все по-съмнително европейска и все по-малко християнска. И това е очевиден факт. Кремъл от години воюва срещу тази наша деградираща цивилизация и съвсем естествено, се възползва от нейните недъзи, придавайки на себе си друг, уж по-добър имидж.

От гледна точка на либерално-консервативния идеологически антагонизъм, след като Западът е либерален (с тук-таме някои консервативни "острови" в лицето на Полша, Унгария, Израел), то първосигнално можем да определим днешна Русия за "консервативна". Щом в либералния Запад си сменят пола според настроението, а в Руската федерация това не е така, значи Русия е консервативна, нали? На тази логика "кълват" немалко консервативни хора в България, а от началото на войната в Украйна насам това придобива още по-големи размери, поне ако изхождаме от случващото се в социалните мрежи. И част от проруските настроения се обясняват със симпатии към режима в Кремъл. Но вярно ли е съждението за Русия като бастион на съвременния консерватизъм?

Наскоро писах, че изборът на страна в един геополитически конфликт трябва да е продиктуван преди всичко от националните интереси, а не от одобрение към един или друг чужд лидер, към една или друга политическа система. Редно е обаче да бъде посочена и истината за режима на Владимир Путин в Русия, ако искаме част от нашите сънародници да се отърсят от някои свои идеологически заблуди и от пристрастията, които те водят след себе си.

Русия днес се стреми да си създаде имидж на консервативно общество, пазител както на християнските ценности, така и на идеята за "добрата стара Европа", която всъщност стъпваше доскоро на тези ценности. В действителност, става дума само за една "консервативна" опаковка, под която прозират съвсем други неща, ако имаме очи да ги видим.

И така, защо путинова Русия е твърде далеч от консерватизма?

На първо място, политическият консерватизъм се свързва неразривно с християнството (в руския случай - с Православието). Руската православна църква несъмнено е видим обществен фактор. Но каква е нейната роля? Да бъде стожер на християнските ценности срещу секуларните попълзновения на днешния ден? По-скоро Московската патриаршия се явява опора на режима на Путин, т.е. на светската власт, като легитимира властта в Кремъл и ѝ придава почти "божествен" произход. Неотдавна в Русия се появиха икони с образа на Владимир Владимирович - нещо, за което самият той беше против. И как не - на икона се изографисва светец, мъченик на вярата, и в никакъв случай все още жив човек. А какво да кажем за иконите с лика на Сталин, при чието управление са взривявани храмове?

Но да оставим клира и да обърнем внимание на миряните. Може ли да се каже, че днешното руско общество в мнозинството си е силно вярващо - така, както е, да речем, гръцкото? Дали един смирен, богобоязлив народ би си позволил да мародерства по начина, по който руските военнослужещи в Украйна изпращаха на семействата си огромни колети със заграбена покъщнина - ценности, дрехи, бельо, играчки, дори перални и тоалетни чинии? Как точно случилото се в Буча и тези дни в Еленовка кореспондира с християнските ценности? При това жертвите също са християни...

И ако за действията в Украйна оправданието е "война е, все пак" (макар в самата Русия да е забранено да се споменава тази дума), то "мирновременната катастрофа" по отношение на алкохолизъм, наркомании, разпространение на ХИВ, аборти и разводи е отдавна известна на целия свят. Колко точно е консервативно едно общество, в което:

- смъртността от алкохолизъм е съпоставима със загубите в жива сила на руската армия в Украйна*

- населението е най-големият потребител на хероин в света

- ХИВ-пандемията е по-страшна, дори отколкото в "световната дестинация на разврата" Тайланд

- всяка четвърта бременност води до аборт (данните са за 2016 г.), а всеки втори брак - до развод?

Ако това е "витрината на консерватизма", добре че Бърк, дьо Местр, Метерних и Тачър не са сред живите, да ѝ се "порадват"...

Консервативната претенция на Кремъл обаче е лицемерна и в международните отношения. Вече стана традиция "София Прайд" да бъде официално подкрепян от редица западни посолства у нас. Руското посолство обаче не се обявява против тази проява. След като гей парадът символизира деградацията на едно общество и в самата Москва няма такова събитие, защо Русия мълчаливо толерира софийското? Ами, много просто: Русия има много против гей парад в Москва, но няма нищо против гей парадите в европейските столици. Русия не иска народът ѝ да се заразява с либерализъм, но напълно я устройва европейските народи да се гънат и да са слаби и недъгави - така по-лесно ще приемат нейните условия (политически, икономически, военни). И ако някога, по някакво стечение на обстоятелствата, България се окаже в "руский мир", бъдете сигурни, че "София Прайд" няма да бъде забранен.

За сметка на това руското посолство редовно надига глас срещу едно друго събитие - "Луковмарш", в чест на ген. Христо Луков. Който е останал в историята на България най-вече с това, че като военен министър през 30-те години на миналия век успява сякаш с магическа пръчка да превъоръжи и модернизира българската армия. Действие патриотично, и можем да кажем, консервативно. Ама за какво ѝ е на Русия български консерватизъм?

В заключение: да, Русия днес е антилиберална, но това в никакъв случай не я прави консервативна държава. По-скоро могат да се търсят аналогии с фашизма, макар и не кой знае колко задълбочени. А на българските консерватори, които се увличат по Русия на Путин, само ще припомня: "не вярвай на данайците, дори когато ти носят дарове".

*средната смъртност от алкохолизъм в Русия е 132 души на ден. Наскоро Киев съобщи, че украинските въоръжени сили вече са ликвидирали над 40 хиляди руски военнослужещи на територията на страната. Това прави около два пъти повече средно на ден, но е възможно числото да е завишено с пропагандни цели.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Само от Сороси

    34 8 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ескимос

    15 25 Отговор
    мужиците страдат от грандомания и си избиват комплексите извън страната си!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Защо толкова се лъже

    33 8 Отговор
    Най-големите противници на "Луковмарш" и ген. Христо Луков са еврейските организации и американското посолство

    Коментиран от #45

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Асен Милев

    25 2 Отговор
    Първо, да не се бърка либералната демокрация с неолиберализма. То е все едно да
    бъркаш обикновен стол с електрическия. Не става въпрос за либерализъм, а за неолиберализъм-глобализъм, разликата между които е от небето до земята.
    Второ, Кремъл ограничава критиките си към "либерализма" само по отношение на мигранти, джендър роли при децата и традиционните семейни ценности. Нищо за неолиберализма в икономиката и политиката, а в Русия, както и в ЕС неолиберализма е господстващата идеология.

    Движението на идеите на неолиберализма зад фасадата от лозунги за “права на човека”, “либерална демокрация”, “права на малцинствата” (в това число, разбира се, и сексуалните), “мулти културализъм”, против “национализма” и “националната държава” и каквото и да е ”регулиране на пазарите” и т.н. всъщност подготвя/ше навсякъде налагане на геоикономическите и геополитическите интереси и цели на новия претендент за хегемон на света - САЩ.

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наркотрафикант

    5 18 Отговор
    От цялата работа разбираме че руската милиция е заета да прибира протестиращите и е добре корумпирана
    както винаги..
  • 22 !!!?

    14 21 Отговор
    "Консерватизъм" - руска ценност !!!?

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Урюрвкос

    18 6 Отговор
    в кои руски закони пише че са забранени феминизма или ЛГБТ обществени организации, нищо подобно. Забранено е пропагандирането към малолетни. Забранени са идеологии от политически характер на руснаците още им горчи от 70г идеологии. Автора да пита Сноудън къде има повече свобода. За алкохолизма е прав почти 140 души на ден но пък от 2007 до сега зависимите от 2,55млн са станали 1,4млн тоест имат положителна тенденция. Така че не е толкова черен дявола както го описват.
  • 25 Франсис Фукуяма

    7 20 Отговор
    В този момент Русия всъщност прилича най-много на нацистка Германия. Единствената ѝ идеология е един краен национализъм, при това по-неразвит дори и от този на нацистите. Това е и един много слабо институционализиран режим. Той се върти около един човек - Владимир Путин, който в действителност контролира всички сериозни властови лостове.

    Ако направите сравнение с Китай, това са много, много различни режими. Китай има голяма комунистическа партия, в която членуват 90 милиона души и която има сериозна вътрешна дисциплина. Русия не разполага с подобен вид институционализация. Затова и не мисля, че това е стабилен режим. Не смятам, че има ясна идеология, която той може да проектира навън. Мисля, че хората, които го харесват, просто не харесват Запада по различни причини.

    Коментиран от #29, #44

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смях се от сърце

    10 20 Отговор
    Страхотна статия. По-често такива, за да видят т.н "християни" колко струва тяхната Русия и за какви "ценности" говорим там.

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    6 14 Отговор
    Русия е обявила война на християнският свят. Погледнете кои са й враговете и кои са и съюзниците. Въпросът е къде ще застанем ние.

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българка

    5 7 Отговор
    Патриарх Кирил подкрепя репресиите на кремълския режим. Християнстото е против насилието.
  • 35 Верно ли

    21 5 Отговор

    До коментар #19 от "Асен Милев":

    Точно в десятката! Никой не е казал, че в Русия всичко върви по мед и масло. След падането на желязната завеса през 90те руснаците направо бяха взели-дали! Да изправиш такава огромна държава на крака си е висш пилотаж, колкото и да го плюят Путин. И ми се ще да питам автора, който пак се е заиграл с руския алкохолизъм - наличието на статистика за проблема означава че държавата все пак се бори с него, докато ние тук имаме ли такава статистика. Българинът да не би да пие по-малко? Да не говорим в "цивилизована" Европа след ковид цирка що народ се пропи! Но никой няма да ви каже цифрите, защото са стряскащи. Най са ми смешни хора, които наливайки се, коментират руския алкохолизъм!
  • 36 шааа

    14 2 Отговор
    Материалът показва опит за размишление, но си остава само опит. Толкова е плосък и с предизвестен край. Русия трябва да бъде демонизирана. На всяка цена. Това наистина буди смях, защото показва тоталното безсилие на великия запад и неговата безценностна система.
  • 37 Ал Тъпоне

    10 1 Отговор
    Значи твърдите, че аз имам политически заблуди спрямо Президента Путин? Това е безумно! Аз първо не живея в Русия и второ не гласувам в Русия или за Президент на Руската федерация, защото не съм гражданин на Руската федерация, но за сметка на това пък тук в България в последните десетилетия и особено напоследък ме управляват хора, за които аз упорито не гласувам и то не от политическа заблуда ами точно по противоположната причина - доста добре познавам мошеничеството и некадърността поради доста дълго време, преживяно в България и в момента виждам едни хора, които използват политическите събития извън България за политически шантаж и финансов грабеж спрямо българския народ и може би това е единствената роля на Президента Путин и политиката на Руската федерация и тя не е пожелана от тях самите ами е изфабрикувана от същите тези български политици, за които аз упорито ще проължавам да не гласувам по вече разбираеми причини, които мисля доста точно обясних!
  • 38 Така

    8 3 Отговор
    Има ли смисъл да коментирам в полза на Русия, след като "факти" ще ме цензурира. Каква свобода на словото е този сайт? Показват русофобски коментари, всичко друго е под цензура.
  • 39 Предимно

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Ха-ха-ха! В Западна Европа ,САЩ и Канада има предимно Жендъри,Атеисти,Агностици и Сатанист. Християните са в Източна Европа,Африка и Латинска Америка.

    Коментиран от #46

  • 40 Нажежено желязо

    6 4 Отговор
    Русия има проблеми с проституцията,ЛГБТ,ХИВ и абортите... нооо... всичко това и е наследство от либераст-сексуалната вакханалия от времето на Ленин и Троцки,която вакханалия Сталин започна да гори с нажежено желязо. В Русия има много наследствени сексуални девианти от времената на Октомврийския майдан от 1917г.
  • 41 Рушняците поне имат избор

    4 7 Отговор
    Или да умрат от алкохолизъм или да умрат в Украйна. Шансът е еднакъв
  • 42 Айде, чакам коментари

    4 7 Отговор
    Чакам коментари от русофили.

    смъртността от алкохолизъм е съпоставима със загубите в жива сила на руската армия в Украйна

    - населението е най-големият потребител на хероин в света

    - ХИВ-пандемията е по-страшна, дори отколкото в "световната дестинация на разврата" Тайланд

    - всяка четвърта бременност води до аборт (данните са за 2016 г.), а всеки втори брак - до развод?

    Коментиран от #43

  • 43 Требе акъл, а не чакане

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Айде, чакам коментари":

    "средната смъртност от алкохолизъм в Русия е 132 души на ден"
    В какво се състои манипулацията???
    132 души при 150 милиона е нищо. Изчислението се прави с % спрямо населението, или на 100 хиляди души.
    Пример със стара статистика от преди няколко години:
    Смъртност от отравяне с алкохол на 100 хил. души
    1. Салвадор – 25,1 души на 100 хил. жители
    2. Гватемала – 16,4
    3. Хондурас – 12,9
    4. Дания – 9,9
    5. Никарагуа – 9,2
    6. Естония – 9,2

    13. Бразилия – 4,7
    14. Полша – 4,5

    17. Франция – 4,0

    20. Германия – 3,9
    21. Украйна – 3,8

    30. Унгария – 2,9
    32. Сърбия/Черна гора – 2,8

    35. Русия – 2,7

    39. Швеция – 2,1
    40. Белгия – 2,1

    42. Швейцария – 1,8

    49. САЩ – 1,6

    60. Чехия – 1,3

    76. Великобритания – 1,1

    147. Израел – 0,4

    151. Испания – 0,4

    159. България – 0,3
  • 44 Лъжливото овчарче

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Франсис Фукуяма":

    Фукуяма е провален футурист.
  • 45 Българче

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Защо толкова се лъже":

    тоя интелектуален колос, нагледно показва, що е то "измито грахово зърно", находящо се в горния му завършек на тялото, и има ли то почва у журналята.
    Абсолютно сте прав, но къде толкова интелект у това същество представящо се за журналист.
    Нямам причини да съм русофил или русофоб, просто следвам политическата максима на Чърчил "Няма вечни приятели......"
    Вероятно Правата линия на "партията" е плюене по Русия.....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Храмове

    2 0 Отговор
    Храмове са рушали Троцки през 20-те и Хрушчов в Украйна през 30-те, любимците на неолибералите днес, а не Сталин. Придурок!
  • 48 Ти ли бе

    1 0 Отговор
    Бати и смешката е тва Путлерско джудже 🤣😆