Last news in Fakti

10 Август, 2022 10:00 6 186 77

Наистина ли настъпи обрат във войната в Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • хаймарс-
  • крим-
  • херсон

Вече няколко седмици украинският президент Володимир Зеленски говори за контраофанзива в южната част на страната

Наистина ли настъпи обрат във войната в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия има "огромни военни трудности" и е принудена да се отбранява - казва германският експерт Нико Ланге. Западното тежко оръжие увеличава възможностите на Украйна и води до прелом във войната.

Командният център в щутгартския квартал Вайхинген в Югозападна Германия е мястото, откъдето САЩ, заедно с още над 50 държави, координират военната помощ за Украйна. В същия район се намира и Европейското командване на американската армия (EUCOM), което от началото на юли е под командването на американския генерал Кристофър Каволи.

В продължение на месеци представители на десетки държави координират политически действията си в рамките на т.нар. контактна група за това коя страна какви оръжия може да достави на Украйна, а и по какъв маршрут тежките оръжия, като американските артилерийски установки HIMARS или самоходните гаубици 2000, доставени от Германия и Нидерландия, ще достигнат до украинския фронт.

Русия вече трябва да "отговаря" на Украйна

Тази помощ може би е довела до повратна точка, казва германският експерт по Украйна Нико Ланге. "Решаващият момент от последните няколко дни е, че Русия вече е принудена да реагира на изявленията и действията на украинците. Досега беше обратното: украинците бяха принудени да реагират на всичко, което правеше Русия", казва Ланге. Чрез целенасочените бомбардировки с HIMARS на складове с боеприпаси и командни части на руската армия украинците са успели да намалят площта на бомбардировките със снаряди в източната и южната част на страната "пет-шест пъти", потвърждава съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в интервю за ДВ.

Според Нико Ланге "сега Русия е преместила силите си на юг, както към Херсон, така и към Запорожие, за да се укрепи там и да се съсредоточи върху осигуряването и задържането на завладените територии". От доклад на британското разузнаване става ясно, че руските части използват за защита района около най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ "Запорожие". Русия използва "защитената площадка на атомната електроцентрала, за да намали риска за своето оборудване и персонал от нощни украински атаки", се казва в доклада.

В началото на август ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска достъп до ядреното съоръжение по същата причина. "От това се разбира, че войната се променя и че Русия е принудена да реагира на Украйна", казва Нико Ланге.Така се опровергава митът, че Русия може да "ескалира до безкрай" - Русия има "огромни" военни трудности. "Както на север от Харков, така и в Херсон на юг, руснаците са преминали в отбрана, показвайки твърдата си воля да задържат тези територии."

Украинска партизанска контраофанзива?

Вече няколко седмици украинският президент Володимир Зеленски говори за контраофанзива в южната част на страната. "Украинската атака няма да бъде като тази на руснаците с унищожителна вълна от обстрели. Тя ще разчита и на партизани, на въстания в окупираните градове, на мобилни операции в тила на врага”, предполага Ланге.

В окупирания от руските сили град Херсон продължават да се появяват листовки и плакати с предупреждения към руските окупатори. "Знаем всички ваши маршрути за патрулиране", гласят те, и "Херсон е украински". "Руснаците имат големи проблеми с контрола върху тези райони", смята Ланге. "В окупираната част на Запорожка област има сериозна партизанска активност: през нощта руските патрули биват избивани", казва Ланге.

В Туитър украинският областен управител на почти изцяло окупираната от руснаците Луганска област пише за партизанска акция в община Беловодск. Там украински партизани били стреляли по назначените от Русия кмет и негов заместник и ги ранили. Последвалото издирване на украинските нелегални бойци от страна на Русия се оказало неуспешно. Но тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници.

Учудващо е мястото на инцидента: Беловодск се намира дълбоко в окупираната от Русия територия на Луганска област, само на 40 км от руската граница. Т.е. съобщението на областния управител може да се тълкува и като сигнал към западните поддръжници: партизанската борба набира скорост и в отдалечените региони.

Искания за още високотехнологични оръжия

Беловодск е извън обсега на доставените до момента от САЩ ракети HIMARS, чийто максимален обсег е 84 км. Но артилерийските системи могат да изстрелват и ракети от типа ATACMS с обсег на действие 300 км. Украйна иска такова оръжие и от западната контактна група и нейния оперативен център в Щутгарт.

Досега САЩ се противопоставяха, тъй като украинската армия би могла да го използва, за да достигне до руска територия. Въпреки това през последните месеци се увеличи готовността за доставка на по-високотехнологични оръжейни системи. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че се чувства "като във видеоигра", в която целта е да се достигне следващото ниво. Но украинските войници, убити на фронтовата линия, са имали само по един живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сорос веле

    156 23 Отговор
    Ланге, Шланге...туй то. САЩ взривиха Украйна за да ударят Европа. Четвъртият райх ЕС приключва още тази зима.

    Коментиран от #68

  • 2 подмокрена сороcня

    135 22 Отговор
    добре че сами си вярваме на пропагандата за малоумни

    Коментиран от #67

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зелето

    106 15 Отговор
    отново във вихъра. Пожелателни заглавия за успокояване на демокрадите.
  • 6 Койдозлу

    85 9 Отговор
    Умрял кон не рита.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дрън-дрън

    127 15 Отговор
    та пляс. Преди два дни Путин отказа среща със зеленски. Не разбрахте ли че вече никой не ви обръща внимание на глупостите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    91 6 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати." Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахааааааааааааааааааааааааааааааааааахахахахахахаххахахахахахахахахахахаххахахах уахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахах
    Добро утро !

    Коментиран от #38

  • 12 хитрец

    16 57 Отговор
    Ние тука в Москва вече ходим на ускорени уроци по украински език и се поздравяваме с "Паляница!". На мен жена ми е от Донбас и въпреки, че знае украински език е решила да си стои вкъщи и да се бие до последно за дома ни, обаче аз съм си българин и смятам да взема китарата и да отида към Сургут, че да съм по-далеч от войната. Докарахме си премиер от Канада, след, като царя ни дойде от Мадрид - еми чисто политическо решение е и моето ))) Поздрави!

    Коментиран от #73

  • 13 Коки

    75 10 Отговор
    Те затуй ли укронацитата принудително евауират жителите на Славянск и се готвят да го нупускат
  • 14 РУСИЯ БЯГА .......... КЪМ КИЕВ

    88 10 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМИ ЦЪКАТ ЗА ЗЕЛЕНСКИ , ОСТАВА БЕЗ ЗЕМИ ! УКРАЙНА СИ Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ ПО ДОКИМЕНТИ !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Болгарский перец

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "бяла краставица":

    написал си MILF грешно!
  • 17 Тошо

    54 2 Отговор
    Сънища и мечти.
  • 18 Иван

    64 12 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Вие може да се запътите към Турция, в украйна живеят руснаци!

    Коментиран от #25

  • 19 Шерлок

    72 7 Отговор
    Пропандата на сорос.нята става все по долнопробна и далеч от реалноста.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тогава ще се видим

    58 8 Отговор
    Пропагандата е толкова изстрадала вече и далече от събитията, че самите пропагандисти не си вярват. Да ги жалиш ли да ги псуваш ли? Истината е, че западът успява тях да залъже и избиването на най-будните руснаци, украинците продължава. За зелниците и другите като тях не е важно кой, кого, важно е пожарът да гори. И тук ще дойде, планът е такъв.
  • 23 Посетител

    58 6 Отговор
    Зеления с тая негова "контраофанзива" става вече смешен. Така широко коментирана, тъй надълго описвана, с всички подробности по евентуалния план на действие на ВСУ... че то не остана нищо, което да не е известно на противниковата страна! Само описаното дотук доказва безсмислеността на понататъшното коментиране на т. нар. контранастъпление.

    Коментиран от #35

  • 24 Мнение

    42 1 Отговор
    Тази война е безумие!
  • 25 Значи

    8 30 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Руснаци се бият срещу руснаци и си викат нацисти и агресири един на друг???? Ванка?!?!
  • 26 Билкара

    58 4 Отговор
    Dw e WC който се финнсира от цереуто.
  • 27 защо

    48 0 Отговор
    То отговора сте го написали в заглавието, но по-интересно е "Украинският външен министър ..... се чувства "като във видеоигра", в която целта е да се достигне следващото ниво." Средствата са в следващото изречение.
  • 28 Посетител

    30 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Добре че никой не пита украинците...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахахахаха

    26 1 Отговор
    Хахахахаха
  • 31 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 58 Отговор

    До коментар #3 от "бяла краставица":

    МИР ЩЕ БЪДЕ ПОСТИГНАТ КОГАТО....... АГРЕСОРА СЕ ВЪРНЕ В ДУПКАТА ОТ КЪДЕТО Е ИЗПЪЛЗЯЛ ....... КРАЯТ НА ХИТЛЕР Е ДОБЪР ПРИМЕР ........ ФАКТ !

    Коментиран от #55, #75

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Еврейски палячовци

    30 1 Отговор

    До коментар #23 от "Посетител":

    Последната перемога е че това било психологическа операция и тя успяла.

    Коментиран от #41, #45

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 !!!?

    14 12 Отговор
    Няма страшно !!!?

    Коментиран от #40

  • 38 Един от многото

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    И аз.хахаххахахахахахахахахахах.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Посетител

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "!!!?":

    Е, и?
  • 41 Посетител

    34 2 Отговор

    До коментар #35 от "Еврейски палячовци":

    Това укрите ли го казват?! Взели страха на руснаците?! Смешковци...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 шааа

    41 1 Отговор
    Това е материал за вътрешна употреба, че нормалните западняци вече усещат сериозно капана, в който са втъпали. Ама ми е непонятно защо се публикува и тук. Зелето отдавна не е фактор с реномирана журналистическа продукция.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Посетител

    18 0 Отговор

    До коментар #35 от "Еврейски палячовци":

    ПП: Сега го чух и аз. Било за заблуда на противника...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хххх

    33 2 Отговор
    Дойче зеле ,жестоко се лъжете ,манипулациите свършиха ,укрите да изтеглят оръжията от болниците и училищата и освободят хората! Това е фашистки геноцид!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тонката

    26 2 Отговор
    Зеленски може да е наркоман, но не е глупав....Хайпа трябва да се поддържа, че току виж Запада врътнал кранчето на Украйна.....Я вижте колко искат искат украинците за един "Стингър"?$30 000!!!! Нов....Неупотребван! Докато ги получат и отиват на пазара.....Няма как да не говори за контраофанзива....:)
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 наблюдател

    21 4 Отговор
    Руснаците са на 40км от Харков бре!Бахмут е на 20км от фронта.Обрат има - прави сте.
  • 53 Тази зима....

    3 10 Отговор

    До коментар #51 от "Тази зима":

    Най-вероятно ще се разпаднат кърпените ти гащи, друго няма какво да се разпада.
  • 54 русия значи тероризъм и фашизъм

    8 27 Отговор
    Нацистите да се връщат обратно в кремъл и по пример на ботоксовото джудже да се скрият по бункерите

    Коментиран от #57, #76

  • 55 00014

    29 7 Отговор

    До коментар #31 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    НАТО е съвременният Хитлер.

    Коментиран от #64

  • 56 руският ад се нарича Украйна!

    7 29 Отговор
    Браво ВСУ! Мачкайте руските терористи!
  • 57 Фоки

    15 2 Отговор

    До коментар #54 от "русия значи тероризъм и фашизъм":

    Кой е разбойникът който се прави на жертва е ясно за голяма част от света
  • 58 Няма да има

    26 2 Отговор
    Еее... омръзнА ми да чакам вече над месец време офанзивата. Укрити пъкнат ли от дупките по полятя руснаците ща ги опекат със Солнцепек и пехотен бой въобще няма да има.
  • 59 Корнелия Нинова

    21 1 Отговор
    Те и Японците унищожаваха кораби в Пърл Харбър. На Зеленаки Нагазаки отива работата.
  • 60 прогнозата

    24 3 Отговор
    Професор ВИТАНОВ изчисли-Украина,каквото и да говори, няма никакъв шанс.Но иначе,нали трябва да се вдъхва кураж на публиката.

    Коментиран от #62

  • 61 Васил

    2 22 Отговор
    Това се очакваше да стане отдавна не им е по силите на Рашистите срещу западната и Щатската технологични оръжия. Бих им казал да се готвят за Афганистан-2
  • 62 оня с коня

    3 23 Отговор

    До коментар #60 от "прогнозата":

    Така е както казва Професор Витанов- че Украйна няма никакъв шанс срещу Русия.ЗАПАДЪТ ОБАЧЕ който стои зад Украйна има ОТДАВНА ЧАКАНИЯТ Шанс да извие Руското вратле и да демонстрира пред Света КОЙ е Шефа!Извод:Смени си Професора:)

    Коментиран от #65, #77

  • 63 Бачо

    17 1 Отговор
    Всичко се свежда до: "Каза Зеленски ...."
  • 64 Горбачовче

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "00014":

    почти ти повярвах!
  • 65 ами

    19 1 Отговор

    До коментар #62 от "оня с коня":

    Русия все още не воюва с Украйна, да има обявена такава от едната или другата страна? Нали си умен ездач уж, ако беше война, Киев отдавна щеше да е в руини, както и всички големи градове...но ако укрите направят някой по-голям золум, ще литнат бомбардировачите и тогава не ми се мисли...всяко търпение си има край
  • 66 Слушай ДВ и пълней

    17 0 Отговор
    пропаганда докрай. Смешници
  • 67 Русия влиза в батака

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "подмокрена сороcня":

    Поне до сега така се разбира.
  • 68 Лянге Шлянге

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "сорос веле":

    Главата в Москва.Дотам няма да стигнат ВСУ,но ще ги изритат от територията си.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Коко

    14 0 Отговор
    Даже утре Путин мисли да се предаде на укрите щото те много силни БЕ уж контра уфанзива пък искат да си пребират зеления У..лИ.го.френ апък на швабите да им напомним че бая ще чакат за газ
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ле ле

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "хитрец":

    Нищо не разбрах...Господине хапчета са в долното чекмедже..и гълтай ги редовно и без да ги смесваш с ракия...
  • 74 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    1 0 Отговор
    край! вапцаха я руснаците ! трябва да бягат към Сибир.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.