Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Август, 2022 21:00 7 524 57

Кой командва чуждестранните доброволци в Украйна

  • война-
  • доброволци-
  • украйна-
  • русия-
  • инвазия-
  • киев-
  • нато-
  • чуждестранен легион-
  • саша кучински-
  • полша

Легионерите се оплакват, че командирите им ги изпращат на непланирани мисии

Кой командва чуждестранните доброволци в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През миналата седмица украинското англоезично издание “The Kyiv Independent” публикува журналистическо разследване за т.нар. Чуждестранен легион от доброволци, създаден по инициатива на президента Володимир Зеленски. По-конкретно статията се отнася до поделение на този легион, което е подчинено на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и изпълнява специални задачи в различни участъци на фронта.

Бивши и настоящи бойци от поделението обвиняват командирите си в лошо ръководство: твърди се, че са ги изпращали на необмислени операции, заплашвали са ги с оръжие и са ги принуждавали да обират магазини. Чуждестранните доброволци писали до прокуратурата и до президентската институция в Украйна, но не последвала адекватна реакция, поради което те се обърнали към журналистите като последна мярка.

"В продължение на четири месеца легионерите се обръщали към държавното ръководство с молба за помощ, но отговор не последвал. В това време нередностите продължавали. В крайна сметка публикувахме този материал, за да настъпят някакви промени. Проблемите в армията трябва да се решат именно сега, по време на войната, защото после може да е твърде късно", каза пред ДВ Анна Миронюк, съавтор на разследването и журналист от “The Kyiv Independent”.

Полски командир

Основните обвинения на членовете на чуждестранния легион, споделени пред украинското издание The Kyiv Independent, са насочени срещу един от командирите им - 60-годишен мъж, който се представя като Саша Кучински. Разследването на “The Kyiv Independent”, както и последващ разговор на ДВ със самия “Саша” разкриват, че истинското име на мъжа всъщност е Пьотр Капушчински. От обществено достъпни източници бе установено, че той е бил част и от шумния съдебен процес срещу "бандата на Прушков" - една от най-големите организирани престъпни групировки в Полша.

През 2000-те години полските съдебни органи обвиняват Капушчински, по прякор "Брадата", в 71 престъпления, включително отвличане на хора. През 2009 г. обаче те прекратяват разследването и му дават статут на свидетел на обвинението - показанията му помагат за осъждането на деветима членове на бандата, пише полският вестник “Газета Виборча”.

След това обаче Капушчински е заподозрян в нови престъпления и в крайна сметка е лишен от статута си на свидетел, пише полският икономически и правен ежедневник “Жечпосполита“ през 2020 г. Статията, която се позовава на сведения от полската прокуратура, съобщава, че някои от показанията на Капушчински не са се потвърдили и че в продължение на години той е "смесвал истини и измислици".

По онова време той вече живеел в Украйна от няколко години. Според документите, публикувани в единния държавен регистър на съдебните решения, още през април 2017 г. правоохранителните органи на град Ивано-Франковск го обвиняват в грабеж, разбойнически нападения и сексуално насилие.

От ноември 2017 г. съдът във Варшава иска екстрадирането на Капушчински в Полша - там той е осъден на три години затвор. През 2021 г. украински полицаи намират пистолет в колата на поляка и го арестуват, но след това го освобождават под гаранция. През май 2022 г. Галицкият районен съд спира производството по делото за грабеж и сексуално насилие. Прокурорът Игор Тюшко обясни пред ДВ, че делото е било спряно, защото Капушчински служи във въоръжените сили на Украйна.

Заплахи, мародерство и провалени мисии

Службата в армията обаче не променя характера на Капушчински, разказват войниците, служили с него. Те обвиняват командира си, че е упражнявал сексуален тормоз над медицинските служителки в легиона, опитвал се е да открадне част от униформите, които легионерите са купили със собствени средства, и дори е мародерствал.

Чуждестранните доброволци разказват пред “The Kyiv Independent”, че по време на боевете за Северодонецк и Лисичанск в началото на юни Капушчински ги е принудил да ограбят търговски център. "Директно чух заповедта - да проникнат в търговския център възможно най-бързо, да съберат мебелите и електрониката и всички възможни ценности по пътя", пише канадски боец след инцидента.

Бойците предоставят на репортерите видеозапис, заснет в търговския център. На него се вижда как някои войници отказват да изпълнят заповедта на Капушчински да изнесат хладилник и отоплителни уреди от търговския център, които след това трябвало да бъдат изпратени в щаба на подразделението. Капушчински се ядосва и обещава да се върне след 10 минути с прекия си командир. "Хайде да слезем долу, момчета. Ние не играем такива игри”, казва във видеото един войник. Съдейки по контекста на разговора, той явно е сметнал, че става дума за мародерство.

Легионерите също така се оплакват, че командирите им ги изпращат на непланирани мисии. Включително и по време на боевете за Северодонецк, където подразделение доброволци от Бразилия попада под „приятелски огън“ от страна на украинските военни и в продължение на няколко дни е обстрелвано, без да има достъп до вода, храна и възможност за евакуация.

ДВ се свърза с Капушчински

Журналистката Анна Миронюк от “The Kyiv Independent” разказва, че когато с колегите ѝ потърсили Капушчински за коментар, той им отказал с аргумента, че няма време да разговаря с тях.

ДВ се свърза с Капушчински чрез неговия адвокат Пьотр Шкварк. В телефонен разговор с ДВ Капушчински потвърди, че е командир в Чуждестранния легион, както и някои факти от криминалното си минало. Той обаче уверява, че в продължение на много години е изпълнявал задачи под прикритие за полските тайни служби.

Той категорично отхвърля обвиненията на бойците срещу него. По думите му журналистите са се доверили на думите на дезертьори, които са напуснали бойното поле край Северодонецк. “По време на война такива хора се разстрелват. Но Украйна е либерална страна. Затова ги изпратих с автобус в Киев, като им взех оръжията. Това беше колумбийска група, която пишеше жалби до военната прокуратура, оттам ми се обадиха и ми казаха, че в кабинета на президента е постъпила жалба, според която всичко в легиона е много лошо. Разпитаха мен и още трима-четирима войника. Не откриха нищо престъпно в моите действия”, казва Капушчински.

Що се отнася до инцидента в търговския център в Лисичанск, полският командир уверява ДВ, че е имал разрешение от собствениците на магазина да вземе необходимите за поделението стоки. “Мародерство е, когато войниците влизат в апартаментите на хората и крадат ценни вещи - за това можете да бъдете застрелян. Но фактът, че сме взели няколко матрака или хладилник от този магазин, особено след като сме имали разрешението на местните власти, това ли е мародерство?”, оправдава се Капушчински.

От пресцентъра на веригата магазини, от която войниците са взели стоки, потвърждават пред ДВ, че са дали разрешение за това на командира на Чуждестранния легион.

„Скелети в гардероба“

Пьотр Капушчински, казва, че много от бойците в неговото подразделение имат "скелети в гардероба", а контраразузнаването има време само да ги провери за връзки с руските специални служби. “Това са доброволци, дошли да се бият за страната ви, и сред тях може да се намерят и не особено добри хора. Но те умират за тази страна”, казва той.

ДВ потърси коментар от Главното разузнавателно управление относно статута на Пьотр Капушчински и проверката на жалбите срещу него, но отговор не беше получен. От пресслужбата на Чуждестранния легион, който е подчинен на Въоръжените сили на Украйна, съобщиха за ДВ, че това конкретно поделение няма нищо общо с тях.

Автор: Игор Бурдиха


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каквито и да са

    15 193 Отговор
    не крадат тоалетни чинии като руснаците и не убиват за кеф като тях.

    Коментиран от #23, #33

  • 2 ТаУмВзе

    121 14 Отговор
    Овче зеле! Калининград Берлин 220 секунди и ви Нема. Да си знаете.

    Коментиран от #15, #54

  • 3 Да,бе

    99 7 Отговор
    Мазохистите не са доброволци,това си е сексуална патология с лош край за чуждите.
  • 4 русия тюрма народов

    18 162 Отговор
    руснаците са диваци с ядрено оръжие,няма полза от тях!

    Коментиран от #12

  • 5 Плашимир

    88 4 Отговор
    Абе ,Глиги. Абе , херОй. Кажи са че нема такова нещо. Плащат си добре и са перфектно оборудвани и ти затова се върна. Геройски избяга от там.

    Коментиран от #27

  • 6 Заспа ли вечен

    56 3 Отговор
    сън глиги ??
  • 7 ВАКСИНИРАН1403

    11 144 Отговор
    Слава Украина.Клеветите няма да спасят руснаците от възмездието и справедливия гняв на славните украински бойци! Подобна статия е срамна и неуместна!

    Коментиран от #16, #18, #19, #20

  • 8 В тези легиони са събрани престъпници...

    82 5 Отговор
    От цял свят!Буда от Банкя ако не беше толкова страхлив,можеше да направи мили очи за бандата която управлява военнолюбците от Брюксел,но за това трябват топки,а Буда от Банкя не е като истинският Буда от Индостан......
  • 9 Беловеца

    98 4 Отговор
    Абе не знам какъв легион е,ама имам втори братовчед в Харков.Та той ми казва че е фрашкано с тъмнокожи войници.Не ги знам от къде са,ама да идва зимата и да ги натръшка студа.
  • 10 тотално си изтрещял

    128 9 Отговор
    руснаците крали тоалетни чинии, абе пич ти на кой свят живееш, изобщо знаеш ли, осъзнаваш ли какво се случва около теб, май си на по-силни наркотици и от зеленски, щото даже и тоя клоун такива глупости не е говорил.
    Интересно ми е как така са ти програмирали мозъка да вярваш само на едната гледна точка напълно игнорирайки всички други или получаваш пари за това, което само по себе си нема лошо, требва да се оцелява все пак в тия шантави времена.
  • 11 Зелен потен

    62 4 Отговор
    Такива са нашите хора....
  • 12 овчил войвода

    56 5 Отговор

    До коментар #4 от "русия тюрма народов":

    то и то теб няма полза, но се съмнявам да го осъзнаваш, за това си требе мозък

    Коментиран от #17

  • 13 Човека КоZа

    78 3 Отговор
    "От пресцентъра на веригата магазини, от която войниците са взели стоки, потвърждават пред ДВ, че са дали разрешение за това на командира на Чуждестранния легион."

    Без малко да си помисля, че не чета дойче зеле 🤣😂😭



    💤
  • 14 Хаха

    99 5 Отговор
    Доче зеле нещо обръща палачинката, що така... Сега разбираме, че всъщност мародери били не руснаците, а чуждите наемници в укроармията, събирани от кол, въже и дранголници в чужбина..

    Коментиран от #24, #55

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Човека КоZа

    57 2 Отговор

    До коментар #7 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Нали? Заболя ли, че го казват твоите? 😅😅😅
  • 17 бамбуча

    2 33 Отговор

    До коментар #12 от "овчил войвода":

    тролиш ли,троле?
  • 18 Да,бе

    96 2 Отговор

    До коментар #7 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Като гледам на колко славни украински бойци се скатават само на Златни пясъци и ми е ясно,че Украйна е умряла работа.Повече от египетска мимия.
  • 19 1111111111

    72 3 Отговор

    До коментар #7 от "ВАКСИНИРАН1403":

    и кое му е срамното и неуместно...а соросоидче подло ваксинирано, това ,че не съвпада с твоето мнение. А моето скромно мнение е ,че ти самия си срамен и неуместен
  • 20 Хаха

    53 1 Отговор

    До коментар #7 от "ВАКСИНИРАН1403":

    На 8-ми бустер ли си вече? Значи си близо до "безсмъртието" и по разсъжденията ти личи, че вече си превключил на "космическо измерение"!
  • 21 Помак

    55 4 Отговор
    ....Вагнер и Кадирофци ги командват ..
    Падни ..стани ...укр наемнсите станаа за резил....10 тина даржави от 200 само я подкрепят ..тц тц тц..лошо за укря мн лошо ...
    .
  • 22 Професора

    64 3 Отговор
    Руснаците лик.видират мн успешно фашистите окраински
  • 23 СЕРИОЗНО ЛИ БЕ...?!?!

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Каквито и да са":

    А ти там ли беше,или си чувал от комшийката пред панелката ти ..?!

    Коментиран от #32

  • 24 Сега разбираме!

    44 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Че наемниците в Украйна били все ..Капуши...!
  • 25 Б. е. с. е. н_ Я. з. о. в. е. ц

    21 4 Отговор
    Въ.шливия сайт с фалшивите новини
  • 26 окрайна трябва да бъде прочистена

    61 2 Отговор
    Само криминални елементи в тоя чуждестранен легион ! Да не говорим че и в Азов , Десен сектор , Кракен ....... същата работа . Сега са еничари и не желаят да ходят на фронта . Стоят в тила и дебнат обикновените мобилизирани украинци . И ако някой мръдне го анихилират . За украинците остава или да се предадат или да умрат / от свои или чужди / .
    Скоро Кракен изтрепаха около стотина боеца от без това разбития 66 мотострелкови батальон .
  • 27 а стига бе

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "Плашимир":

    Бе верно ли че Глигито се върнал ?
  • 28 Taka така

    45 3 Отговор
    ДВ , Z няма спирачки ще победят за ваш ужас и за наш кеф
  • 29 Иванушка  🇷🇺

    43 2 Отговор
    Ето го разказа на Капушпински пред Шпигел

    Der Spiegel разкри злоупотреби, кражби и издевателства на командири от Украинския чуждестранен легион

    "..Украинския ни командир нареди на войниците от моята част да нахлуят в Търговския център Лисичанск за да съберат мебели, електроника, фритюрници, чушкопеци и всякакви ценности. Местните ни видяха как товарим санитарна техника, казанчета, тоалетни чинии и беше много неудобно. Имахме чувството, че ги ограбваме “ - разказва с потрес пред Шпигел полския наемник Капушински за един от многото епизодите на кражби и мародерство в Украйна.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 И ква стана тя...?!

    49 3 Отговор

    До коментар #29 от "Иванушка  🇷🇺":

    Уж руските войски обирали магазини и крали ...тоалетни чинии,а ,,Дер-Шпигел казва,че това са Украинските наемници...!
  • 32 Сериозно

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "СЕРИОЗНО ЛИ БЕ...?!?!":

    разбира се.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Доброволци???

    38 2 Отговор
    Откога работата срещу заплащане стана доброволно положен труд? Евроатлантически Новоговор, сър!
  • 35 реалист

    34 1 Отговор
    Очевидно мародерство и грабеж. Щом и доброжелателните журналисти не са установили кой е разрешил
    изземването, дори не е ясно кой командва тези "легионери".
  • 36 Върха на "гениалността"

    42 0 Отговор
    Вижте Мартин Табаков какво е написал:
    "Когато европейският потребител започне по-често да бърка в джоба си за американско оръжие, отколкото за руски въглеводороди, значи външната политика на Кремъл спрямо Европа е претърпяла крах."
    Според него парите,които са за газ трябва да се дават за американско оръжие.Чарли Чаплин е готвил обувки,а ние чертежи на Ф-16 ли ще готвим бре?!
    Егати украинската пропаганда...отвсякъде няма никаква логика със здравия разум!
  • 37 Реалист

    38 2 Отговор
    Ти да видиш! Я кой мародерствал и плячкосвал техника! Не че нормално мислещите не го знаехме де! А кой командва наемниците е ясно, че не е Зеленски. Те си правят каквото си искат. В това число и стрелба по атомна централа. Запада да спира да въоръжава тия пуснати от затвора престъпници и наемниците с неонацистки възгледи и света да се усмири.
  • 38 Ето кой краде

    33 1 Отговор
    "Чуждестранните доброволци разказват пред “The Kyiv Independent”, че по време на боевете за Северодонецк и Лисичанск в началото на юни Капушчински ги е принудил да ограбят търговски център. "Директно чух заповедта - да проникнат в търговския център възможно най-бързо, да съберат мебелите и електрониката и всички възможни ценности по пътя", пише канадски боец след инцидента."
  • 39 Дойчо Велев

    5 16 Отговор
    Фалшиви новини
  • 40 Тоалетна хартия

    24 0 Отговор
    Да очакваме наш Брендо да е бригаден генерал.....
  • 41 Приказки от Украйна

    21 2 Отговор
    Али "Баба" Капушчински и 40++ разбойници.
  • 42 АЗ ПЛАЩАМ ДА ГИ ГИ ДЕНАФИЦИРАТ

    22 1 Отговор
    РАЗБОЙНИЦИТЕ ОТ ФАЩ И СИЕ
  • 43 Слънчев вятър

    17 0 Отговор
    За повечето диви гъски това е пътят към рая.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Шумен

    20 0 Отговор
    Хора на $$$ им плащат и същевременно ги и командват , то нали войната заради $$$ се води , но друг го отнася
  • 46 Дойче веле

    13 1 Отговор
    Съд и забрана за вас
  • 47 Цялата международна

    22 0 Отговор
    измет е в окраина
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Зазо

    5 0 Отговор
    Киев се пише К И Е В !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Жабата генерал

    8 0 Отговор
    Единственият доброволец от България се води санитар.Ще го видите в листата на Бойкикев за депутатин.Трябваше цялата шайка да иде на фронта,ама пусто шубе.
  • 53 Евроатлантик

    0 0 Отговор
    Стига бе, Дойче Зеле ли са публикували това. Ти да видиш. Май почват да подготвят населението за неизбежната развръзка...
  • 54 Мрън

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Бла бла ! Тя и Украйна щеше да се предаде за 3 дни или седмица , ама нейсе ! Ако руснаците нямаха ядрено оръжие , войната отдавна щеше да е свършила , ама не в Киев , а в Москва . Пълни въшкари са в конвенционална война . Стара техника , слаби командири , неподготвени и немотивирани войници . Ако има сблъсък с някоя голяма държава от НАТО , Русия ще вдигне белия байрак до месец . Ако е цялото НАТО , няма да има и седмица . Ясно е , че ядрено оръжие няма да се ползва от никой , защото това означава и самоубийство . То не е вариант за никой , с дори малко акъл в главата .
  • 55 456

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Май си чел само това , което ти отърва ! Това копейкаджиите , сте големи въртиопашки
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 аса

    1 0 Отговор
    Русия не може да остане равнодушен към искането и желанието на Англия и Америка да им изпрати два САРМАТ за Америка и един за Англия. Те са достатъчни за да отидат дънoто на океана завинаги.Прекрасна възможност за Руските ракети Кинжал които летят със скорост над 20 Мах могат да бъдат истрелени от 2.000 км поразяване на целта собствена система за преодоляване на ПВО И създаващ " облак" до 1.800 С градуса преодоляващи всички системи имащи в момента.