Last news in Fakti

1 Септември, 2022 13:14 6 545 48

Кристиян Шкварек пред ФАКТИ: ИТН са първото дете, изядено от революцията

  • кристиян-
  • шкварек-
  • избори-
  • итн-
  • революция

Популизмът в кампанията е неизбежен, защото е фундаментална част на всяка партия и политически сегмент, казва анализаторът

Кристиян Шкварек пред ФАКТИ: ИТН са първото дете, изядено от революцията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все още не официално, но вече сме в предизборна кампания. ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите за подредбата им в изборната бюлетина. Изборните листи в основната си част са готови. Какви процеси обаче се наблюдават на политическата сцена… Пред ФАКТИ говори Кристиян Шкварек, историк и анализатор.

- Г-н Шкварек, на какво ставаме свидетели, че всички се превъзбудиха по темата за смяна на формата на управление и т.н. президентска република, лансирана от Слави Трифонов. При всичките ни „подредени“ кризи около нас, темата буквално заля страната?
- Според мен през последната година и половина ставаме свидетели на една добре планирана криза на ПАРЛАМАНТАРИЗМА в България. Криза, породена от мини "революцията", която беше прокарана. Всяка революция започва от средната, градска класа, която смята, че не упражнява достатъчно власт в съответното си общество. Такава беше и Френската, и Руската. У нас средната, градска, либерална класа от години бе недоволна, че не е представена в парламента след провала на партиите им през 2017-а. Протестите от 2020-а и парламентарното раздробяване през 2021-а бяха тяхната революция. Извършиха я в съюз с левите, с комунистите и президента, а кулминацията на това бе правителството на четворната коалиция.

Странен Франкенщайн между уж десни и леви, уж антикомунисти и комунисти.

Както се случва при всяка революция, така и при тази виждаме как тя изяжда децата си и именно това наблюдаваме в момента. ИТН са първото дете, изядено от революцията, спихващо в електорален план и именно затова предлагат такива неща като президентска система.

Следващите ще са „Демократична България“.

Следователно, за да отговоря на въпроса ви по-конкретно, ще кажа - нищо особено или страшно не се случва. Просто това са последствията от революцията и неговото революционно управление, което, както винаги, оставя държавата си в хаос. Да си припомним Франция след якобините или Русия след Октомврийската революция.

- А в Европа много страни нямат президент? След като говорим за възможната президентска република, защо не говорим и за възможна монархия. Там поне нещата са ясни?
- Да, в Европа немалко страни все още са конституционни монархии. Всъщност, говорим за тези, които са с най-висок жизнен стандарт. Уви, това не е удобно да се споменава у нас, защото най-големите почитатели на Западна Европа са същевременно и най-запалени "демократи". Хем харесват и тачат Борис Трети, хем дават винаги за пример Скандинавия или Холандия, хем не искат и да чуят за подобно нещо като монархия. Просто им липсва или общата култура, или пък доза фантазия.

- Политическите партии влизат в кампания? Кое ще доминира - ясните послания или пак ще станем свидетели на много популизъм?
- Вижте, двете не са задължително разделени. Популизмът е неизбежен. Той е фундаментална част на всяка партия и политически сегмент. Просто се различава като тематика и партиите винаги наричат популизъм само думите на този от отсрещната страна. Да речем: при националистическите формации популизъм е винаги темата с мигрантите, с границата, с престъпността. Това сме свикнали и да разглеждаме като "популистки теми". При демократите, обаче, също толкова чист популизъм е постоянното говорене за това как всички, освен тях, са част от "задкулисие", "мафия", "пета колона" (или колониЯ). Тоест всяка страна има своите популистки опорки, които ви гарантирам, че ще бъдат на преден план и в тази кампания.

- Политиците са царе на думите, а посланията остават някак в кампанията. Защо толкова бързо се забравя това?
- А това задължително лошо ли е? Ако посланията са несъществени, ако са просто и те чиста форма на популизъм, длъжни ли сме да ги помним? Освен, може би, за да напомняме на политиците какво са ни говорили преди и какво ни говорят сега. Аз, например, помня силните и резонни послания за "никакво коалиране с ГЕРБ, ДПС и БСП" на определени политически формации през 2021-а.

После същите се коалираха с БСП.

Това послание заслужава ли си да се помни за друго, освен за натякване на онези, които очевидно са излъгали в хода на кампанията? Нека не придаваме прекомерна тежест на посланията на политиците по време на кампания - те рядко носят в себе си нещо съществено.

- Малки партии отказаха да участват във вота на 2 октомври. Какъв знак е това и как гледате на подобен ход?
- Това е знак на умора. Прекалено много избори минаха за две години. Хората се умориха. Партиите се умориха. А и нещо още по-важно: спонсорите се умориха. За мен това е добър знак. Умората от избори мотивира партиите към конструктивни разговори и евентуално съставяне на някакво по-стабилно управление, което е жизнено важно в сегашната перфектна буря от кризи.
-------------
Кристиян Шкварек е роден в София. Израснал е в полско-българско семейство. Завършва бакалавър “История” в Ковънтри, Англия, както и магистратура по “Европеистика и политика” в Католическия университет в Льовен, Белгия. Завръща се в България и става политически анализатор, автор на статии в редица издания. От 2019 г. е представител на Групата на европейските консерватори и реформисти в България. От 2020 г. е председател на Младежкия консервативен клуб.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 40 Отговор
    ИТН спасиха България от унищожение.Вижте Украйна.

    Коментиран от #14, #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Адам Хилтън

    36 6 Отговор
    Какви "революции" са им в главата? - в българските градове пушка не е гръмнала от 80 години. Размятането на партийни знаменца, и плещенето на глупости по микрофон ако му викате "революция", тогава всеки ден е революция.
  • 4 истина

    23 7 Отговор
    Партиите да станат само две - леви и десни , и който управлява той да носи отговорност ,защото до сега мафията беше само на власт ,а народа стана робски !От сто партии имат сметка само крадците !

    Коментиран от #24

  • 5 ТаУмВзе

    13 8 Отговор
    Ква революция го гони тоя бре? Скивай, че до Коледа сме приключили плавник. Са уж изборчета за 100 милиона и Пак Нищо в Геноцида. Тва е и целта де. Само територията е Важна, Без матряла. Друго няма как да стане!
  • 6 Каква монархия бе еййй

    24 5 Отговор
    От къде на къде някакъв ще ми вика ,че ми е цар и трябва да го попитам него и семейството му?? Президент поне може да бъде сменен и не е доживотно а каква отговорност носи един цар и как може да бъде сменен?!? Видяхме загрижеността на Симеон..да си върне имотите на интендантството които са били държавни а не лични
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Онзи

    17 22 Отговор
    итн са подлога на дъпъсъ !!! Факт ! Точка ! Учиндолския да си носи съдбата , ако може , с тези коленца (менискуса засега е по-хитър-пълзи)

    Коментиран от #27, #47, #48

  • 9 Шкварек, Каква шарена птица си ти??

    19 14 Отговор
    Полу поляк, Католик, шило в торба, кръстил се политически АНАЛ лизатор!! Такива мелези са най продажни, имаме няколко такива със, странни не Български фамилии!!
  • 10 Анджело

    22 20 Отговор
    Къв е тоз Швейк бе? Сичко живо храчи ИТН. Значи, само ИТН!
  • 11 Страничен

    7 7 Отговор
    За някой неща е прав за някой не толкова за мен трябва ако искаме тази система на управление да продължи да има до 4 партии който се делят на консерватори и либерали защото така или иначе лявото беше погълнато от либералите или другото е президентска власт понеже той е виновен и може да се подменя по бързо като се стигне до не добро управление другото където е сега е борба за кокала кой повече да оглозга от едни където се мислят за политици. А третия вариант е да се стигне до крайности което не е препоръчително, но следващите ще имат едно наум като почнат да управляват
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Помнещ

    11 8 Отговор
    Кога работи в Кока Кола,кога беше във ВМРО,кога беше при сосросоида Томислав Дончев,кога стана анализатор,айде малко по-кротко,полски швепс,ние сме се нагледали на чужденци!
  • 16 Айде

    11 12 Отговор
    Ехо, политолога Шкварек, Трифонов, а не революцията изяде ИТН! Както Нинова изяжда БСП, а Борисов - Герб! Предстои Иванов да изяде ДБ, за ПП, ще видим скоро! Путин изяжда Русия! До там води безграничната алчност за власт и пари! Естествен край на несменяемото властване! Жалко е, че народът е прост и спи стадото!

    Коментиран от #17

  • 17 бай Пантелеймон наследникът на бай Иуп

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Айде":

    много правилен коментар! тъкмо мислех да му тегля една...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ууууф

    11 7 Отговор
    ИТН се самоизядоха. Никаква революция не ги е изяла. То и революция нямаше. Революциите вървят ръка за ръка с гилотината.

    Коментиран от #30

  • 21 Анонимен

    4 5 Отговор
    Като валяк бяха, мачкаха българите, всички партии и искат днес да отстранят дпсгербитн. Няма как да стане. Имаме уши и чуваме, в колите на бб младите, как до дупка пуснали в колите си чалга песни. И тия ограничени млади хора с много пари от родители, не става, няма я средата, всичко що имаше при живково, ги доубихте. Дойде друг народ, от войни, балкана. Свиквайте, свикнахме. Всеки се бори за кокала, но не и за народа, може би има отзад някой, с малки изключения. Бг богат беден.
  • 22 111

    6 5 Отговор
    С единия крак сме в Одрин. Не го ли усещат е. През 1972 една мохамеданка отиде да си види в Бурса, двете лели. Едната имала фабрика, др нямала нищо. Същото днес. Върнаха бг в19 век. Поне в 19 в хората бяха спокойни, а днес младото поколение нервни, не спокойни
  • 23 Пилсудски

    5 2 Отговор
    ДС-МВРо-вският "консерватор" се прави на революционер-разбирач?!
  • 24 ууууф

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "истина":

    Никоя управляваща партия в Бг никога не е носила отговорност за каквото и да било. Даже няма закон, според който да им се потърси отговорност без значение леви или десни. Абсолютна безотговорност. Само грабеж.
  • 25 Цуца

    6 7 Отговор
    Кво ИТН, пълна простотия! Аман от чалга пропаганда!
  • 26 Бай Танас

    9 10 Отговор
    ИТН са вече в историята. Като гледам нагласите на народа ИТН никога повече няма да са в Парламента ! ОСТАВКА !

    Коментиран от #28, #29, #31

  • 27 онзи

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Онзи":

    Гербав, тази опорка отдавна е спукана и издиша от всякъде!! 100 депесара не могат с парен чук да ви набият това в канчетата!! Измисли нещо друго .....ако можеш де......

    Коментиран от #37

  • 28 неееееееее

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Танас":

    И от къде да я подадат оставката ИТН бре комоноид плесенясал , гранясал ,кремлясал!?!?

    Коментиран от #33

  • 29 онзи

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Танас":

    НЯМА ДА ПОДВАТ ОСТАВКА, ДОКАТО НЕ ВИ РАЗКАРАТ ОКОНЧАТЕЛНО!!!
  • 30 Дааааааа

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "ууууф":

    Мечтите са безплатни!!
  • 31 Селяка

    8 7 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Танас":

    Всичко живо плюе храчи върху ИТН! САМО ЗА ТЯХ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ!!
  • 32 Антон

    5 10 Отговор
    ИТН са троянския кон в революцията!
  • 33 Бай Танас

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "неееееееее":

    ОСТАВКА от българския политически живот !!!

    Коментиран от #40

  • 34 Нещо нямам

    6 6 Отговор
    Спомен в протестите или революцията да са участвали Слави, Тошко или Балабанов. Слави надигна глас когато нещата бяха свършили и Бойко беше сдал багажа.

    Коментиран от #44

  • 35 И как

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно я спасиха, като искаха да доставяме въоражение на Украйна.
  • 36 Спас

    4 4 Отговор
    Тоз модерен ляв, Шкравек, защо въобще го публикувате. Само търси на кого да се продаде момчето, ама явно никой не иска да го купи.
  • 37 А кой

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "онзи":

    Събори правителството за четирите милиарда за гербърските фирми. Слави и брокерчето Караджов. И мислят българите за тъпи и ни размятаха разни измислици за Македония. И без помощта на Славун бей, Самуил га признаха за Български Цар.

    Коментиран от #38, #42, #43

  • 38 Рибар

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "А кой":

    Заедно за победа !!!

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 неееееееее

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Танас":

    ЩЕ Ч ВИДИШ ОСТАВКАТА ПРЕЗ МНОООГО, МНОГО КРИВ МАКАРОН!!! НИКАКВА ОСТАВККА .ДОКАТО НЕ ВИ РАЗКАРАТ!!!!!
  • 41 Авджия

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Рибар":

    НА КУКОВ ДЕН!!
  • 42 неееееееее

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "А кой":

    ДБ СА ПРИКЛЮЧЕНИИИИИИИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българка

    1 0 Отговор
    Иди отче!
  • 46 през последната година и половина

    2 1 Отговор
    имало планирана криза на ПАРЛАМАНТАРИЗМА. Щото преди това 12 години парламентаризмът не беше в криза, а направо цъфтеше когато Цецка и ПКП козируваха на Тиквата, 8 години с явните порции и обръчи на ДПС и 4 години с 10те % на Командира…
  • 47 Къде ти е факта, бе

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Онзи":

    Не си точка, а кръгла нула
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.