Last news in Fakti

7 Септември, 2022 16:00 3 142 60

Иван Кръстев: Горбачов освободи моето поколение от бездната

  • иван кръстев-
  • михаил горбачов-
  • поколение-
  • бездна-
  • освобождаване

Миналата седмица почина човекът, променил Съветския съюз. Той беше обзет от чувството, че страната му е била предадена – от Запада и историята

Иван Кръстев: Горбачов освободи моето поколение от бездната  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският поет Ханс Магнус Енценсбергер го нарече "герой на отстъплението". Но може ли отстъплението да роди герои? Изгубен човек, покрусен от смъртта на любимата си съпруга, разяждан от чувство на вина и гняв и поради трагичната смърт на любимата му страна. Такъв е образът на Михаил Горбачов, първият и последен президент на Съветския съюз, обрисуван в яркия документален филм на Виталий Мански "Горбачов. Рай". Такова бе и моето впечатление от Горбачов преди няколко години, когато се видях с него в празните офиси на фондацията му. Този силен и затрогващ образ на Михаил Сергеевич, починал миналата седмица на 91 години, ще остане завинаги с мен.
Това написа политологът Иван Кръстев в текст, публикуван в "Гардиън", преводът е на Портал "Култура".

Помня и други два образа на Горбачов. Първият видях по телевизията в родната ми България през 1985 г. Бях 20-годишен студент по философия в Софийския университет, когато Горбачов бе избран за генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз. Появата му във властта, без да говорим за първите му политически ходове, беше изненадваща като юлски сняг. Самият факт, че съветската номенклатура избра за лидер човек под 70 години, който можеше да завърши цяло изречение, беше истинско чудо. Още по-свръхестествено беше чувството за отваряне, което той донесе – заразното усещане, че нещо, довчера невъзможно, днес вече е станало възможно, и че нещо още по-невъзможно може да се случи утре.

Той ни освободи от психологическата бездна, че утрешният ден не е нищо повече от поредния ден. Цялото ми политическо съзряване премина под сянката на феномена Горбачов. Той не ни освободи, но ни позволи да вкусим свободата. Накара светът да се интересува от руския език и да се опита да си представи една по-различна Русия. Има цели лавици с книги, написани от политолози, анализиращи разликите между отворените и затворените общества. Далеч по-малко е написано за поразителната разлика между съзряването в общество, в което прозорците са отворени, и съзряването в общество, дори и сравнително отворено, в което въздухът е спарен и мирише на страх и застой. Този първи Горбачов не беше герой на отстъплението, той беше ангел на отварянето.

След това се появи вторият Горбачов, когото също помня доста добре. Беше август 1991 г., когато се провали превратът срещу него. Ала този път, наред с преврата, се срина и самият Горбачов. Превърна се в човека, който не успя да спаси социализма, но успя да унищожи собствената си страна. Беше съкрушен, ядосан и огорчен. Възможно бе да го съжалиш, но вече не можеше да му се възхищаваш. Беше от страната на губещите, човек без кауза.

Повечето западни анализатори трудно могат да разберат, че човекът, разрушил съветския комунизъм, бе един от малкото истински марксисти в съветското ръководство. "Все още гледам на Ленин като на нашия бог", признава Горбачов във филма на Мански. Тъкмо тази преданост към марксизма обяснява в голяма степен управлението на последния съветски лидер. Неговата твърда вяра в привлекателността на социализма спаси света от съветско повторение на Тянанмън.

В края на 80-те години съветските и китайските елити бяха престанали да гледат на бъдещето като на продължителна битка за изграждане на комунистическо общество. Но възгледите им относно ролята на комунистическата партия и значението на насилието се различаваха. Горбачов обясни рухването на комунизма с неуспеха на партията да реализира вдъхновяващите обещания на марксизма и бе убеден, че социализмът ще се дискредитира морално, ако армията започне да стреля по собствения си народ.

Докато китайските лидери гледаха на кризата на комунизма по различен начин. Изпълнени със скептицизъм към основните постулати на марксизма, те оставаха привлечени от способността на комунистическата партия да упражнява властта, да организира обществото около споделени дългосрочни цели и да защитава териториалната цялост на държавата. Горбачов смяташе, че комунизмът се е провалил, защото не е успял да изгради социалистическо общество. Докато китайското ръководство смяташе, че комунизмът е успял, защото въпреки всички очаквания за обратното, партията е обединила държавата и обществото и същевременно е съхранила монопола си върху властта.

Не бива да ни изненадва твърдението на най-малкия син на Дън Сяопин, Джифан, че Дън е смятал Горбачов за "идиот". Владимир Путин мисли като Дън, затова и графикът му не му позволи да присъства на погребението на последния съветски лидер. Според възгледите на Горбачов либералният западен ред беше единствената възможност за оцеляването на Съветския съюз, особено в онова трескаво състояние на националистическа мобилизация. Горбачов искаше да се присъедини към Запада, а от Запада очакваше да спаси страната му. Това не се случи. Чувстваше се предаден – може би от Запада, може би от естествения стремеж на хората към независимост и свобода, може би и от самата история.

В документалния филм на Мански Горбачов размишлява, че следващото поколение руснаци ще го възприемат по различен начин от тези, които днес виждат от телевизорите единствено трептящия образ на Путин. Дали това е самозаблуда на исторически неудачник или пророческо прозрение на един "герой на отстъплението"? Преди една година руски колега, професор в един от най-добрите московски университети, ми каза по колко различен начин гледат на Горбачов неговите студенти в сравнение с поколението на техните родители. "Те не го обвиняват за разпадането на империята", каза ми той, "защото Съветският съюз не е бил тяхната страна. Напротив, те се възхищават на смелостта му да тръгне срещу системата и на почтеността му да се оттегли мирно от властта".

Някои от тези студенти днес са на фронта. Как опитът им от войната ще промени мнението им за последния съветски лидер? Дали за тях истинският лидер е този, който може да започне война, или този, който има смелостта да прекрати една безсмислена война?

Въпросът, който ме преследва, откакто чух за смъртта на Горбачов, е дали речниците не са по-полезни от историческите книги и проучванията на общественото мнение, когато оценяваме значимостта на един политически лидер. Горбачов накара всички ни да научим две руски думи – перестройка и гласност. Тези думи са разбираеми без превод на всички основни европейски езици, изписват се по същия начин, по който се произнасят на руски. Докато Владимир Путин ни накара да научим само една дума – силовици, хора на силата.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соросня

    48 24 Отговор
    Слава на Сорос и Ротшилдите.
  • 2 Горбачов

    6 19 Отговор
    Рай.
    Не е случаен тоя израз.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мръсен предател

    80 11 Отговор
    и ти като него
  • 5 да де

    81 7 Отговор
    Белязаните винаги се подкрепят особено когато са предатели и на чужда хранилка.
  • 6 Външен вид

    66 8 Отговор
    Като го видиш и разбираш защо не е наред с главата.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 83 Отговор
    Подвигът на Горбачов ще си остане непонятен за младото поколение! Действително ииииииииииииииииииииизмъкна света от БЕЗДНА.

    Коментиран от #28

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    63 6 Отговор
    "...Това написа политологът Иван Кръстев..."

    Не съм го чувал, сигур е политолог колкото аз зъболекар в бар-дискотека Анаконда 😁😁😁

    Коментиран от #38

  • 10 Майна

    51 4 Отговор
    Този е безвъзмездно,,изгубен в превода,,..
    Май, тихомълком Байдън подписа изпълнителна заповед 14 067 !
    Вижте какво съдържа тя, защото това ще бъде спуснато до всички ,,ГЛОБАЛИСТИЧНА правителства,, и в Европа:
    ,,Законно правителствено наблюдение на всички граждани на САЩ
    Пълен контрол върху вашите банкови сметки и покупки
    И способността да заглушите завинаги всички несъгласни гласове,,
    Та ...това е ,ако ЧОВЕЦИТЕ се ,,оставят,,..
  • 11 Имам косми в ушите!

    19 35 Отговор
    Горбачов лично на мен ми нанесе огромна вреда.
    Още щях да продавам на рускините дънки от Кореком за 120 лева.
    Това в Русия беше една заплата.
    Имаше и риск. Милиционерите непрекъснато ме следяха.
  • 12 ежко

    72 3 Отговор
    Иван цоцал благодат по времето на социализма.Провирал се тук-там с връзките на татко /все пак баща му е бил член на ЦК на БКП и завеждащ отдел „Средства за масова информация“ при ЦК на БКП. / после лапал пари от Отворено общество и сега му намери цаката -служба при новите господари.Само като видиш кой е написал статията и му прочетеш биографията и всичко лъсва.....
  • 13 Адам Хилтън

    67 7 Отговор
    Освободи милиони от работа, от социална сигурност, от мирен живот - причини граждански войни, включително и сегашната в Украйна. Освободи хората колкото да си търсят късмета у гората, в Чужденеция или направо да се хвърлят от някоя скала. Такава свобода имат навсякъде по "3-тия свят", не ни трябва.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 питам

    73 3 Отговор
    Кръстев, специално теб от каква бездна те е извадил, след като баща ти беше завеждащ отдел "Средства за масова информация" към ЦК на БКП, тоест ГЛАВЕН ЦЕНЗОР ! Ти, Инджев, Михайлов и целият ви пребоядисан отбор юнаци сте еманация на схемата "ЦУЦАНЕ ОТ ДВЕ КРАВИ", разбирай два политически режима.
  • 16 Да ви открехна истината

    9 46 Отговор
    Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда, за да купи салам, руснаците да не изпукат от глад.
  • 17 киро

    45 6 Отговор
    едно от най-големите зло неща за европа и русия беше тоя боклук!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сух

    35 5 Отговор
    Вижте му кривата физиономия на тоз и си направете сметка какво нещо стои зад нея..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 124

    28 4 Отговор
    Мразят Вода, защото не продаде Русия като Горбачов!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 историята

    32 4 Отговор
    от една "бездна", та в друга, още по-дълбока!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 1957

    32 3 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не измъкнал,а вмъкнал в голяма бездна.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 бог да го прости

    6 28 Отговор
    Хайдееее,пак ги активираха....Не ,че много им трябва.Да се позабавляваме.!Бог да го прости Горбачов .Велик човек.!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Tърновец

    21 1 Отговор
    Фън в Китай постъпи решително и твърдо с корумпирани държавни чиновници и партийни активисти и Китайската перестройка успя и сега там има все по-силна средна класа, а Горбачов проведе реформите така че позволи вандалска приватизация на огромните природни ресурси в ръцете на около 100 човека а милиони Руси обедняха и тръгнаха към Донбас и към Германия в Чикаго има поне 1млн. КПСС не се реформира и загуби подкрепа
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 А бе и аз съм от това поколение!

    28 5 Отговор
    И твърдя,че именно Горбачов ни засили в...бездната...!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Слънчев вятър

    18 4 Отговор
    Горбачов остава помощник-комбайнер през целия си живот.
  • 40 Шопендар

    19 2 Отговор
    А що народ хвърли в бездната на посткомунизма,и както изглежда,колкото време ни дъвка комунизма,два пъти по дълго ще ни мачка посткомунизма
  • 41 Третият закон

    18 1 Отговор
    Едно след друго изтърсачетата на номенклатурни фамилии,ползвали всички блага и привилегии при Тошо зяпочнаха да кукуригат за Горби. И О.Минчев,и И. Кръстев са прави - Горби е типичен представител на тяхното съсловие и точно затова го защитатат. Третото съсловие отрече първото съсловие във Франция. В Русия болшевиките отрекоха второто съсловие и за 2 десетилетия съсдадоха червената аристокрация,т.е. номенклатулрата,демек червена феодална класа на по-високо промишлено ниво. То затова и Сталин,и Мао скубеха тия паразити като плевели. Дотук - теза,антитеза,синтеза - точно по третия закон на Хегел. В края на 20-ти век червената аристокрация ,като френската феодална класа стана паразитна и ненужна и осъзна,че като барон Мюнхаузен трябва да се самоспаси чрез съюз със глобалистите. То и във Франция голямя част от аристокрацията флексибилно се е нагодила към буржоазията и дори сега си живурка добре. Червената аристокрация, в т.ч цялята плеяда преди и след Горби,както и нашите червени аристократчета в съюз със културните марксисти,троцкистите,жендърите и глобалистите започнаха градежа на постиндустриалния глобален империализъм където тоталният контрол и капиталът са в синтез,тоест глобална цифрова феодална класа на нивото на технологиите от 21-ви век. Кръгът теза-антитеза-синтеза пак се затвори - технологиите са различни,нооо... пак имаме феодална пирамида където 1% потребява блага и привилегии.... и надолу пирамидално залчета и трохи за гоите.
  • 42 безпартиен

    18 1 Отговор
    Щом и това "дете" на номенклатурата на БКП е освободено от комунизма,значи няма надежда за обикновените хора!А иначе Горбачов наистина даде възможност на комунистите да реализират мечтите си-ДА СТАНАТ КАПИТАЛИСТИ И ДЕЦАТА ИМ ДА ЖИВЕЯТ И УЧАТ НА ЗАПАД!!!
  • 43 Мдааам

    21 2 Отговор
    Иван Кръстев и Бездната (с главно Б).

    Бездна първа - чадо на член на ЦК на БКП ...

    Бездна втора - член на Глобалния съвет на фондациите "Отворено общество" ...

    Бездна трета - съпругата Десислава Гаврилова-Кръстева, съсобственичката на „Червената къща“ в София и на „Медиапул“ купува на търг с тайно (не явно наддаване) 3,8 дка земеделска земя в Бяла на морския бряг. По 18 лева кв.м. И това есамо част от далаверите ...

    Мдаааам. Бездните.
  • 44 пенсионер

    13 1 Отговор
    ....и вкара нашето и на децата ни в нея.....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 съвременен идеалист

    4 15 Отговор
    Горбачов намери смелост в себе си и сложи край на строежа на утопията "Социализъм", след като вече беше станало ясно, че той е един НЕПРОДУКТИВЕН строй! Строй, който позволи на капиталистическите страни да се развиват с бързи крачки напред, а ние да изоставаме до степен, до която се налагаше да вземаме от тях, многомилиардни заеми за да оцелеем физически! Само хора от бившата номенклатура, които ползваха различни привилегии през Социализма, сега са негативно настроени към Горбачов и към просперитета на страната!
  • 47 Измислена

    18 1 Отговор
    Утопията социализъм-комунизъм я измислиха Маркс-Енгелс и Ленин. Горби беше верен техен следовник,както и по-голямата част от съветската и наша номекнлатури. Номенклатурата бързо се превърна в паразитно съсловие със собствен класов интерес нямащ нищо общо с народите. Още 60-те години на миналия век народът говореше за червена буржоазия и червена аристокрация.
    Номенклатурата бързо се трансформира и съюзи с глобалистите и затова САЩ охотно приемат на работа и служба всички изклесавци на номенклатурата - над 90% от всички руски и български запинявани соросоиди са все деца и внуци на првоверни болшевики - Иван Костов,Евгений Дайнов,Иво Инджев,Иван Кръстев,Огнян Минчев, Ивайло Мирчев, Христо Иванов,Бойко Борисов,Цецка Цачева,Соломон Паси...
  • 48 Сър Вул

    12 1 Отговор
    Носи си буцата на челото и не би занимавай с глупотевините си .
  • 49 Баба Диди

    14 3 Отговор
    Белязан , алчен злодей ! Откъде натрупа толкова богатство - от измами и мръсни сделки ! Дявол , гробокопач !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Квазимо до

    19 2 Отговор
    Заради такива боклуци като иван кръстев сме на това дередже продажни криви маймунки
  • 52 Вирус

    11 1 Отговор
    Бля бля тъпа статия
  • 53 Желяз каменоff

    0 4 Отговор
    Вярно е бръто.по добре заживяхме.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Да не ми обобщава

    12 1 Отговор
    Белязаното куменделече да не ми обобщава за поколението. И аз съм от това поколение. Такива като фамилията на Иван Кръстев, Горби ги освободи да трансформират номенклатурната си власт в икономически и парични активи. За масата от неговото/моето поколение остана свободата да избираме мизерия и разруха в България... или емиграция.
  • 56 Иване Кръстев...

    6 0 Отговор
    язък ти за името и за образованието, щом не можеш да направиш разлика между добро и зло, между Истина и лъжа, между Бога и велиара!

    Коментиран от #58

  • 57 Какво ви е

    1 4 Отговор
    Само едни 45 години са ви разпределяли в цеха да си чакате лихвоточките за гарсониера. Преди това винаги е било като сегашната система - работиш ,купуваш, строиш. Имало е банки, заеми, труд, кризи и възходи.
  • 58 А дали

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Иване Кръстев...":

    Бога е бил у тези дето гонеха от службите по Великден
  • 59 хахаха

    4 0 Отговор
    Иванчо може и да е забравил кой и какъв беше баща му преди 10-ти, ама има хора, които помнят...
  • 60 ира

    1 1 Отговор
    А пък хора като нас, Горбачов ги е бутнал вътре в бездната.