Last news in Fakti

9 Септември, 2022 21:00 7 488 131

9 септември: когато в България внедриха зловещата машина на комунизма

  • комунизъм-
  • българия-
  • комунисти-
  • 9 септември-
  • сталин-
  • ссср-
  • русия-
  • нрб

На 9 септември 1944 в България се настанява едно от чудовищата на 20 век

9 септември: когато в България внедриха зловещата машина на комунизма - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не мога да приема, че страната ми е била колония на СССР. Знам аргументите за тази теза: ограбването - особено в първите години след окупацията, овластяването на продажни местни вождове, тоталният контрол на всички връзки с външния свят. И все пак не си представям българина от онова време като туземец, по-неразвит от мужика от Омск или Томск. Не виждам и търговските ползи на метрополията от колонията; виждам примитивно желание за завладяване на територии в стила на татарската Златна орда. В един момент Москва осъзна, че тези територии само ѝ тежат, пък сега при Путин отново ѝ се отвори завоевателски апетит.

Религията на комунизма

Ако при класическия европейски колониализъм след армията и търговците вървят кюретата, които покръстват покорените народи, съветският проект предложи на света новата религия на комунизма. Трудно можем да омаловажим значението ѝ през предните два века. Изследователите спорят за това дали Маркс е повече философ или икономист. Според мен философските му мисли са леко наивни, а световната икономика отдавна е задминала анализите му. Геният на Маркс е публицистиката: способността му да съчувства на потиснатите и - за разлика от един Дикенс например, където сюжетите винаги завършват с мелодраматичен хепиенд - да легитимира моралното им право да се борят за по-добър живот. В тази борба, според него, те имат право на насилие, защото такава е диалектиката на света. Нейната крайна цел е пълното ликвидиране на обществото такова, каквото го познаваме - ще изчезнат държави, семейство, собственост. Как точно си представя Маркс комунизма така и няма да разберем, неговият гений е в критиката, не в утопизма. Което пък прави идеите му удобни за идеологическа употреба.

Огромен подем имат комунистическите идеи между войните. Окрилени от идеята, че им се полага водещо място в съвременния свят, новите индустриални маси се организират, опитват да основат комуни в няколко страни, дори влизат във властта с народния фронт във Франция и се мобилизират в интербригади във войната с фашистите в Испания. Окриляващият пример е Съветска Русия, не само победила интервенцията, но станала за две десетилетия икономически гигант чрез централно държавно планиране. Двайсетте години са време на радикални леви експерименти в изкуството, а комунистическите движения са начело в борбата за равенство на жената.

Тъжният обрат идва не само заради това, че бива разбудено другото чудовище на двайсети век, фашизмът. Проблемът е в самата идейна основа на комунизма. Една пророческа теория, която обещава неминуема победа на работниците и селяните; един лидер, който я проповядва; една държавна сигурност, която бди над него. И разбира се - моралното оправдание да се прекрачат всички досегашни норми на обществото в името на бъдещото щастие на човечеството. В ролята на мега-лидер бързо се настанява социопатът Сталин, а икономическото чудо на модернизацията, удивило света, се оказва постигнато с робски труд на зекове, които през 1930-те стигат до 10 процента от трудоспособното население. Ще последват Мао, Чаушеску и, разбира се, шампионът Пол Пот, ликвидирал към една трета от населението на страната си.

Вярата, че политическата воля може магически да промени света, лесно се превръща в религиозен култ в не докрай модернизирани населения, които искат бързо да "догонят и надбягат" проклетия запад. Равенството в притежанието на вещите безспорно е примамливо за тях; работата е там, че неговата цена се оказва връщане към по-старото неравенството в притежаването на власт, което е всъщност по-тежко. Разликата в заплатите в СССР наистина е по-малка, отколкото в нормалния свят, но комунистическият началник може да се снабдява в спец-магазини, може да си хареса жилището на някого и да го прати в лагер, а при определен характеров тип - и да изнасили безнаказано жена му, както е правел Берия.

В България комунизмът идва наготово

В България комунизмът пристига във вид на полуфабрикат, малко както мумията на Димитров, изпратена готова от Москва през 1949. Няма масово работническо движение, защото няма работници; няма особени дебати върху неговата роля на абсолютна негативност, чрез която обществото ще прескочи в утопията (у нас обикновено дискутираме националния идеал, свързан с някои териториални претенции към комшиите!). Окупаторите внасят наготово и краткия курс по марксизъм-ленинизъм на Сталин, с петте "стадия" на историческо развитие, и технологията за политическо овладяване на икономиката, и тоталното следене на населението, с една дума внедряват цялата тоталитарна машина, усъвършенствана там за 27 години.

Как става така, че този модел толкова добре пасва на България, та след горяните трябва да чакаме края на 1980-те години, за да видим някаква що-годе организирана съпротива? Страхът и евтиният съветски петрол едва ли са единственото обяснение. Комунизмът донася тук нещо, което добре пасва на селския човек: философската идея, че базата е първична, разбирана като "квот хапнеш, квот сръбнеш, туй то". Казват, че била разрушена религията, но истината е по-лоша: религията се превръща в елемент от философията на егоизма, насадена зад идеологическите призиви за саможертва в името на някакви неща. Така от екзарх Стефан, който ляга пред релсите на натоварените за Треблинка евреи, неусетно стигаме до величавата реплика "Господ е българин" по повод гола на Емил Костадинов.

И това не е само в България. Защо днес много източноевропейски страни са готови да коленичат пред "Газпром", наместо да застанат зад нападнатата Украйна? Ами защото базата ("топлото") е важна, а пък разните ценности - ами нали знаем, че те са винаги параван за някакви класови интереси? Самият публичен дебат в продължение на десетилетие беше съвършено имитативен: една изкуствено подхранвана интелигенция се правеше, че вярва в някакви неща, хората се правеха, че ѝ вярват. Десетилетия на лъжи и идеологически криволици подкопаха самата възможност да вярваш в нещо отвъд "базата". Така по един парадоксален начин маркс-ленинизмът победи. Квот хапнеш, квот сръбнеш.

Основният проблем е в разбирането на комунистите, че едни хора могат да бъдат жертвани в името на щастието на другите - споделят го впрочем и фашистите, макар въпросните хора да са други. На 9 септември в България четири пети живеят на село, където на чуждите по принцип се гледа с подозрение. Навсякъде, където пропорциите са такива, комунистическият полуфабрикат работи - Румъния, Албания, Монголия. А кой ще бъде жертван в името на материалистичното мнозинство зависи от историческия момент - веднъж са буржоата, друг път - суинговете и зозите, трети - мюсюлманите. Ще кажете, днес концлагери вече няма, но рече ли да се харесва, политикът непременно трябва да ухажва нашите мнозинства и да презира чуждите натрапници. Орбан му намери термин: нелиберална демокрация.

Остатъците от комунистическата вяра

Остатък от комунистическата религия е анимистката вяра, че зад всяко явление има субект, замисъл. Ако не е изпълнен планът на предприятието, значи непременно има саботьор, който трябва да накажем. Ако близкият ни е умрял в болницата, значи лекарят го е уморил. Тази вяра е култивирана системно през всичките тези четири и половина десетилетия. Всяко нещо трябва да бъде разрешено от чиновник, всяко решение - съгласувано "горе". В последна сметка животът на отделния човек не се оказва негов проблем, а грижа на държавата. Как ще се отоплява, колко деца ще има, дали ще успее да си продаде доматите - за всичко това отговаря горната инстанция, която преди славехме, а сега повече обругаваме. И когато тя е невидима с просто око, започваме да строим дълги мисловни вериги, за да я разконспирираме.

Вярно е, че постепенно започнахме да се измъкваме от този свят. Горната инстанция губи значението си - ако не му харесва, българинът просто си стяга куфара и отива при друга горна инстанция. Озверелите мнозинства засега пускат пара най-вече в социалните мрежи. А и материализмът, и той май взе да отстъпва пред нарастващото напоследък желание на младите за смислена работа, макар и по-зле заплатена. Едно безспорно наследство ни е останало от комунизма, независимо от конкретните вълни на очарования и разочарования в хода на тези два века: правото на недоволство и борба за равенство, превърнато междувременно в основополагащ елемент на съвременните демокрации, макар и никой да не се задълбочава в произхода му. Тъй да се каже елементи на комунизъм без нищо комунистическо.

Автор Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    46 118 Отговор
    Пподажното рубломекере нали стиска юмруче и се кълне в путин, импийчмънт веднага!

    Коментиран от #27, #34, #40

  • 3 Карл Маркс

    124 36 Отговор
    Комунизмае висша форма на социализма. В НРБ никога не е имсло комунизъм, а развит социализам. В социализма е разрелена частната собственост, а в комунизма вс е общо. В НРБ имаше частна собственост!

    Коментиран от #26, #83, #100

  • 4 09.09.1944

    88 33 Отговор
    НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ...

    Коментиран от #123

  • 5 Угнетени

    108 16 Отговор
    Този има способността потиснатите да се отвращават от драсканиците му.
  • 6 Софиянеца

    170 32 Отговор
    За първи път видях наркомани и бели хора да ровят в контейнере за смет след 1990г. През социализма нямаше топломери на радиатора и консерванти в храните. През социализма млякото вкисваше за 24 часа и хляба беше 1 кг.

    Коментиран от #68, #71

  • 7 Петър

    158 22 Отговор
    Със същият успех може да се напише и новина:
    10 ноември, когато внедриха капитализма.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Колко зловеща?

    137 27 Отговор
    Като колоездач на 13 години в малък град държавата ми даде велосипеди 2 на стойност 1лада и половина! На концертите и мачовете в София като ходехме спяхме на централна гара, беше чисто и топло и нямаше команче да те оберат! Обличаше ни спортното дружество и ни хранеше(не съм бил в спортно училище) ! Не не беше зловещо според мен! Днес държавата нищо не дава!
  • 10 Прекалено късо име

    62 18 Отговор
    Е и какво. И преди и след си оставате тъпи, завистливи, злобни селяндури, мислещи се за център на вселената
  • 11 Сталин

    85 15 Отговор
    Демократия,ето строй при котором кучк@
    мерзавцев управляет толпой идиотов
  • 12 А такива предатели

    126 31 Отговор
    нанационалния интерес,като и.дичев навремето направо ги разстрелваха!Най силните години на Държавата България бяха именно през годините на социализма.Каквото и да плямпат разни небългари,това е истината!След 09.09.1944г.Народния съд изчисти до голяма степен фашистите и помагачите им.Но се оказа,че наследниците им и сега са в управлението на държавата.Време е за нов Народен съд!
  • 13 Сталин

    134 24 Отговор
    За 30 години западна демокрация,българина беше превърнат в жалък безправен и нещастен роб който само обслужва дебелите з@ дници на западните мародери

    Коментиран от #31

  • 14 Хисторик

    136 28 Отговор
    БКП построи модерна България. БКП докара топлата вода и направи селяните граждани и образова неселението на 99%!
  • 15 Вук Караджич The Serbian

    70 8 Отговор
    Светът е една пълна Сегрегация Посредственост Псевдо Канибалски Мъжеядски Феминизъм опакован в Нищета Ненавист Глупост и Нарцистична садистична сексуално содомоистка перверзия Реалността е една наложена лъжа от византийци и висшата женска френска перверзна буржоазия ,по гадна и от най гадния краен и мрачен византийски квартал на Атина
  • 16 8888

    81 10 Отговор
    Dw любимата черна станция на 5токолколониника!
  • 17 ТОДОР СТОЯНОВ

    120 21 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ!!!ИМАШЕ МНОГО ДОБРЕ РАЗВИТ СОЦИАЛИЗЪМ, ИМАШЕ РАБОТА ЗА ВСИЧКИ, ИМАШЕ ХРАНА ЗА ВСИЧКИ, ИМАШЕ И ДИСЦИПЛИНА...НЯМАШЕ ПРОСЯЦИ ПО УЛИЦИТЕ, НЯМАШЕ БОКЛУЦИ, НЯМАШЕ "ИНФАЛАЦИИ", НЯМАШЕ "ДРОГАРЧЕТА"...Е...ИМАШЕ МАЛКО РЕСПЕКТИРАНЕ ПОНЯКОГА НА НЕВНИМАТЕЛНИТЕ, АМА ДА СА ВНИМАВАЛИ!КВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ, ДЕТО ПИШЕТЕ...МАШИНИ...АЛА-БАЛА...И СЯ КВО ИМА ВЕ ДОЙЧЕ???ИМА ЦВАЙ ГУГУТКИН И МАЛКО ВЪЛНА НА ГЪЗУХЕН...
  • 18 Сталин

    116 14 Отговор
    Българина е кръгъл глупак ако си мисли че глобалната финансова мафия ще го остави да живее добре.Чрез безкрайно печатане на пари , първо чрез инфлация и после чрез дефлация ограбва парите и труда на работника.Нужна е глобална революция да се премахне глобалния финансов кабал.
    В България всички предатели,диверсанти ,банкери ," бизнесмени" и политици които работят за глобалната финансова мафия трябва да бъдат изпратени в Белене за храна на прасетата,а другите безполезници като певачки,футболисти , политически прос титутки и други чужди агенти да чукат камъни на магистрала Хемус
  • 19 ами да кажа

    118 23 Отговор
    Това, което ние построихме, Вие не можете да го боядисате!
    Тодор Живков

    Коментиран от #23

  • 20 Реалист

    119 19 Отговор
    Сталин съхрани България след 1945 г ако зависеше само от Уинстън Чърчил и Рузвелт България трябваше да бъде поделена между Турция и Гърция. Червената армия запази България от окупация на западните сили!
  • 21 Колко много думи

    106 11 Отговор
    С едничката цел да се очерни Русия.
    Всъщност нещата са много прости. Комунизмът е ВЕЛИКА идея но категорично е НЕОСЪЩЕСТВИМ
    Поради егоистичната природа на човека която не допуска абсолютното равенство проповядвано от комунизма
  • 22 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    90 17 Отговор
    Гледайте документалния филм "БЪЛГАРИЯ, КОЯТО СЪГРАДИХМЕ 1989",
    има го в Тубата, ще видите как "са ни ограбвали" руснаците...
  • 23 Иван Томов

    8 57 Отговор

    До коментар #19 от "ами да кажа":

    Това го е казал не тодор живков а бойко борисов

    Коментиран от #49

  • 24 БеГемот

    74 15 Отговор
    Е какво му беше...сиренето сирене ,кренвиршите кренвирши...всички еднакво бедни...нямаше завист и омраза...проблема беше ,че всички крадяха от общото и то свърши ...сега само избраните крадат от общото....
  • 25 Вук Караджич The Serbian

    26 6 Отговор
    Техната верица у у...та да я й...а византийска феминизирана канибалска ,ове са вси срби само у Сръбско е рая Ове е Бате и Кака и Третонозник Хипотенуза ABC
  • 26 Мария

    86 12 Отговор

    До коментар #3 от "Карл Маркс":

    И не само, че в НРБ имаше частна собственост, но и тя беше стотици пъти по-добре защитена от сега. Нямаше частни нотариуси, които ще ни изготвят констативен нотариален акт без свидетелите изобщо да са се явили пред него, нямаше имотна мафия, съдилищата не бяха заляти със стотици хиляди дела за установяване правото на собственост. А тогава уж частната собственост не беше неприкосновена по конституция, но на практика беше защитена не на 100, а на 1000% и на нито един шмекер не му идваше на ум да си прави престъпните схеми. Защото в социализма имаше милиция, следствие, прокуратура и съвсем истински съд.
  • 27 Кино

    53 8 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕБУРАШКА 🇧🇬":

    А, не разбират хората, много сложно написано, много излишна информация, много объркани доводи. Най-добре да покажат по БНТ сериала, "НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР", така хората сами ще разберат за какво става въпрос.
  • 28 Иван

    85 12 Отговор
    Само се огледайте какво остана от България след , американската демокрация

    Коментиран от #89

  • 29 Стария

    108 20 Отговор
    Та значи Русия окупирала България и я обрала до шушка. Та накъде да гледаме не знам?
    Кога България е имала 440 бойни изтребителя не на чертежи,
    3000 танка 7 подводници и 200 000 армия?
    Кога България имаше ядрена централа с планирани 9 ядрени блока и 7 работещи?
    Кога България е била на първо място по брутно производство на тютюн в света, преди САЩ и Турция?
    Кога България е била на първо място в света по производство на първи клас розово масло?
    Кога България е била космическа нация?
    Кога България имаше най- мощната спедиторска организация в Европа?
    Кога България е била 9 300 000 население с по 28кв. жилищна площ на човек?
    Кога България е била без неграмотно население?
    Кога в България нямаше наркотици и проституция?
    Кога българина е консумирал 290 яйца годишно, 95кг пилешко месо годишно и 67кг телешко и 42кг агнешко месо, 132 кг млечни продукти?
    Кога здравеопазването е било безплатно за всички и почти еднакво?
    Кога образованието на българина беше безплатно?
    Кога правото на труд беше гарантирано?
    Кога образованието до 8 клас беше наистина задължително?
    Кога България имаше изкуствени напоителни системи?
    Кога България имаше крупни 42 ВЕЦ и 12 ТЕЦ?
    Кога лева струваше 1 долар?
    Кога България имаше електрокарна индустрия?
    Кога България произвеждаше транс манипулатори, телевизори и компютри?
    Кога България е имала тежко машиностроене?
    Кога България е имала Фармация на световно ниво?
    Има и доста дребни факти как Руснаците са ни обирали бок

    Коментиран от #36, #38, #43, #101

  • 30 защо

    38 1 Отговор
    От 22 коментара - 19 благославящи "велето", 2 изтрити и един ЧЕБУРАШКА. За сте живи и здрави факти
  • 31 555555

    21 41 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    В България никога не е имало демокрация.България живее в посткомунизъм.
  • 32 Колкото и да е яростна пропагандата

    71 10 Отговор
    Не може да се отрече, че качеството на живот се измерва със качественото образование на населението, здравословното състояние на населението и продължителността на живот на населението, през комунизма бяхме на първите места а сега гогато сме под американския режим сме бетонирани на последното място, така че статията е напълно платена, фалшива и подвеждаща и невярна

    Коментиран от #113

  • 33 Бля,бля

    51 14 Отговор
    Интересно, пък аз не мога да приема ,че сме краварска колония.Не съм чувствал, че сме колония на СССР, но сега определено усещам ,че сме колонизирани .
  • 34 На майка ти у..

    45 13 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕБУРАШКА 🇧🇬":

    Хубави времена бяха…
    Това, което предстои, не го иска никой!
  • 35 Бля,бля

    43 2 Отговор
    След всяка публикация на този ,коментарите показващи какво мислят за тях и несъгласни с неговите тези се трият до 90%.
  • 36 Да!

    50 10 Отговор

    До коментар #29 от "Стария":

    Абсолютно ТОЧЕН коментар !!! Браво !!!
  • 37 4000 тотема на руският окупатор

    14 46 Отговор
    все още стърчат в територията.
    Не знам защо ФАКТИ трият тези факти!
  • 38 Забрави-60 долара заплата

    15 52 Отговор

    До коментар #29 от "Стария":

    Ади бегай.

    Коментиран от #67, #114

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Знаеш ли

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕБУРАШКА 🇧🇬":

    Колко струваш в руските магазини "Берьозка"?.
  • 41 Изнасилени българки

    19 50 Отговор
    Разсекретени архиви разказват, че по селата е имало доста изнасилване на българки от окупационните руски войски.

    Коментиран от #51, #52, #55

  • 42 ОБЕКТИВНИЯ

    26 52 Отговор
    НАЙ ЧЕРНАТА ДАТА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
    ИЗБИТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, ОПУСТОШЕНА ДЪРЖАВА И ОГРАБЕНИ ХОРА. ТОВА ДОНЕСЕ НА БЪЛГАРИЯ 09.09.44г.СЪВЕТСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА
    ДИКТАТУРА.САМО БЕДИ И НЕСПОЛУКИ! НАРОДЕН СЪД И ЛАГЕРИ, ПОЧЕРНЕНИ ЖИВОТИ.
  • 43 Аз съм малко тъп

    20 37 Отговор

    До коментар #29 от "Стария":

    Добре де, и защо СССР рухна? И ние след него.

    Коментиран от #60

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 стоян георгиев

    13 23 Отговор
    Комунистите родината разграждат,демократите след тях вървят,пионери,пионери,нищо не остана за вас..
  • 46 мдаа

    50 8 Отговор

    До коментар #39 от "Радой Ралин":

    Май само ти не си разбрал, че авторът на тази простотия е неизвестен, но в никакъв случай не е на Радой Ралин, който до смъртта си яростно критикуваше резултатите от навестилата ни "демокрация".
  • 47 Имам косми в ушите

    17 27 Отговор
    Жалко, че СССР рухна!
    Още щях да продавам на рускините дъвки и дънки от Кореком за 120 лева. Купувах ги за 60 лв. Средната заплата в Русия и България беше 120 лева /рубли/.

    Коментиран от #48, #96

  • 48 да бе, да

    60 14 Отговор

    До коментар #47 от "Имам косми в ушите":

    Минималната заплата беще 125 лв., данъкът и осигуровките около 10 лв, токът за цял месец около 5 лв., парното 25 лв., ама от топло не се живее и се отваряха широко прозорците, водата беше 0.02 лв на кубик - т.е. за 10 кубика 2.00 лв., хляб 36 ст., билет за автобус 6 ст., Варна или Бургас-София със самолет двупосочен билет 24 лв. Какво сравняш ти, като сега едната заплата в семейството не стига за ток, телефони и вода?

    Коментиран от #53

  • 49 Бачо Киро

    54 9 Отговор

    До коментар #23 от "Иван Томов":

    Глупости, баш Бай Тошо го каза. Какъв ББ те гони... Те един мавзолей гътаха повече дни отколкото бяха нужни да го построят... Некадърна пасмина след 1989 ... Туй то ... Демокрация през крив макарон...
  • 50 Аршлох

    17 7 Отговор

    До коментар #44 от "Абе какво става?":

    Ами тва са оооо к ри.Говорят на руски и като ги изкъпеш хубаво и минат през психотерапевт стават руснаци.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Сигурно затова

    12 30 Отговор

    До коментар #41 от "Изнасилени българки":

    са се родили толкова русофили в България?
  • 53 Функционално неграмотен си

    12 20 Отговор

    До коментар #48 от "да бе, да":

    т.е. не разбираш смисъла на написаното!
    Исках да кажа, че рускините даваха по една заплата за едни дънки!
  • 54 .......

    36 9 Отговор
    В СССР беше Украйна.Сега пак сме колония заедно с целия ЕС.За укрите се грижат по-добре отколкото за собствения си народ.Като се оплачем от цените и инфлацията било "руска пропаганда".Ненормална работа...
  • 55 провинциалист

    22 7 Отговор

    До коментар #41 от "Изнасилени българки":

    Кои руски войски - от Трети украински фронт ли?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Радой Ралин днес

    42 7 Отговор

    До коментар #39 от "Радой Ралин":

    Пиша ти от Плевен, драги Джoни
    Помниш ли кога дойде със Сорос?
    Беше млад, но се държеше нежно.
    Зарази семейството ми с джендъризма…

    Взе на мама човешките права
    И дори историята ми стара.
    Помниш ли с преход соца как срази?
    Он дъ енд забърса US бази.

    После си преспал с бат Паси
    и взе всичкото БГ злато без мерси.
    А след време чухме и мълвата,
    че в Афганистан си гръмнал на тате главата!

    Длъжен съм да те обичам, Джони.
    Даже кръстих дъщеря си Джоли.
    Залъкът си давахме насила
    на САЩ – тая дива сила.

    После цели щест петилетки
    грабите злато и руди редки.
    Грабите пари за снимки на F-16…
    Зарад теб ходим голи-боси!

    Партньорството ни е „свято”, „чисто”.
    Ние всички храниме НПО-тo.
    А пък ти ни пазиш с бомби и НАТО
    и ни взе последната ГМО луканка…

    Пазеше и иракчаните, и либийците.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С US паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.
  • 60 Кицо Беге

    14 3 Отговор

    До коментар #43 от "Аз съм малко тъп":

    не е малко, доста е
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Укрите

    16 6 Отговор
    Ни окупираха с 3 укренски фронт.
  • 63 Някой

    37 10 Отговор
    Каквото построиха дедите ни,умнокрасавците не могат да го освежат!
  • 64 Най черната дата в календара

    16 47 Отговор
    Комунизмът е зло ! Трябва да бъде изкоренен от
    съзнанието на човека ! Завинаги !

    Коментиран от #87

  • 65 Генерал 🇧🇬

    43 6 Отговор
    Някои американски професори нарочно заради грантове не научиха,че гадният Комунизъм не е създаден от руснаци,нито е въведен от руснаци в Русия.Комунизмът е 100 процента западна идеология, създадена от неруснаците Маркс и Енгелс в Германия и Англия, а не в аграрна Русия или в средновековен Китай. Първият Интернационал е основан и проведен в Лондон ( средата на 19 век). Вторият интернационал (края на 19 век), е създаден и проведен в Париж.
    Най-мощният удар срещу руския народ е нанесен през 1917 г. , когато,чрез преврат (финансиран от САЩ и подпомаган от Германия) властта в империята завземат еврейските черни масони, които за публиката се наричат “болшевики”. Сред узурпаторите на властта няма почти нито един руснак по националност.
    Най-напред е унищожен руският елит,следва Православието, руския народ, култура и история. В концентрационните лагери, създадени още докато е жив Ленин, са убити милиони руснаци, цветът на нацията - руското дворянство, руската интелигенция, корпусът на руските офицери, руските индустриалци, руските търговци. Всичките тези съсловия се унищожават от корен - не само мъже, но и жени, деца и старци. Убийствата се извършват без съд и следствие, тъй като никакъв съд не може да обоснове ликвидацията на цели обществени класи само по принципа на класовата принадлежност...

    Коментиран от #102

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дреме ми

    37 10 Отговор

    До коментар #38 от "Забрави-60 долара заплата":

    за по.сраните ти долари, когато си живях тогава и без тях добре

    Коментиран от #111

  • 68 Беше бе

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянеца":

    И се изяде.Поске дойдоха демократичните факти.Но преди това ХЛЯБЪТ беше ИЗЯДЕН

    Коментиран от #70

  • 69 Хомо сапиенс

    15 45 Отговор
    Украйна ще прекърши комунизма!
    Добре, че са те! Шапка им свалям!

    Коментиран от #94

  • 70 Интересно !!!

    44 9 Отговор

    До коментар #68 от "Беше бе":

    Хлябът след загубата ни във Втората Св. война 1944 също бе изяден, плюс 30 000 жертви, зверските разрушения и репарации, но тогава от изостанала аграрна страна ставаме добре развита промишлена държава. А днес без война се връщаме в изходно положение.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Голем смех

    18 47 Отговор
    От прехваления 9-ти не се интересува никой. За него съжаляват само бившите партийни и комсомолски секретари. Които са напълнили тука форума с невероятни измишльотини. Истината е, че при комунизма се живееше лошо. И мизерно.

    Коментиран от #74, #81, #84

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Истина

    37 15 Отговор
    ЧИСТИТ ПРАЗНИК! Който не му харесва да не празнува. Много от тези активисти които оглававаха манифестациите сега най-много плюят. А бе тарикати ,защо тогава не казвахте че не ви харесва и сте против, а ръкопляскахте и викате БКП-КПСС!
    Защото сте плужаци. Винаги сте били нечии подлоги , преди съветски сега краварски. Имайте малко достойнство не се срамувайте от комсомолското и комунистическото си минало . Все пак тогава България беше фактор ,високо развита за времето си,а сега е бананови република благодарение на продажници и крадци от ДКМС, БКП, БЗНС, СДС,ГЕРБ,ДБ,ПП,ДПС и още много знайни и незнайни "герои". Останало ни само едно да се молим :Боже пази България ,нищо че три милиона се отрекоха от нея за пари и като плъхове избягаха по света. Не ни наказвай с крадливи управници ,защото не остана какво да се краде.Не допускай земята ни да я налазват хищни ,войнствени чужденци и да я използват в пъклените си замисли за война срещу Русия ,която винаги ни е била опора , а и в бъдеще пак до нея ще опрем за помощ.
  • 76 Жалките опити на ДВ, направо пародия

    41 14 Отговор
    СОЦа в България беше славно време! 1000 пъти до добре от сегашната "демокрация" и упадък.
  • 77 Taka така

    35 12 Отговор
    10 Ноември когато група продажници водени от користни цели продадоха Изтока и нашата родина на Западналият свят и фащ
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 чико

    34 12 Отговор
    Л Е С Н О може да се сравнят 35 години СОЦИАЛИЗЪМ със 33 години КАПИТАЛИЗЪМ . При "лошия" СОЦИАЛИЗЪМ бяхме стигнали ДЕВЕТ милиона народ , при "светлия" КАПИТАЛИЗЪМ за същите години станахме ШЕСТ и ПОЛОВИНА милиона и продължаваме да се ГУБИМ . Все още има кой да помни истината .

    Коментиран от #110

  • 80 Някой

    34 8 Отговор
    И тая зловеща машина ни докара до 9 000 000 прави ,здрави , и грамотни българи . По между другото плати и контрибуциите на предходните . Без да жертва нито един квадратен метър българска земя.
  • 81 Енгелс

    31 3 Отговор

    До коментар #73 от "Голем смех":

    Истината е, че комунизъм никога не е имало. Имаше социализъм, не и комунизъм. Неграмотността и непознаване на процесите е факт.
  • 82 Бил Гет

    11 1 Отговор
    Както внедриха и капитализма , бившите комунисти.
  • 83 Лъжеш

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "Карл Маркс":

    Взяли са земите и къщите на много хора.
  • 84 Наистина е смешно

    29 7 Отговор

    До коментар #73 от "Голем смех":

    По Живково време мизерно живееше само 0.1% от населението и всички те бяха необразовани мързеливи цигани, поне изяснихме ти какъв си! Между другото комунизъм в България никога не е имало, което само потвърждава, че никога не си ходил на училище.
  • 85 Аззззззззь

    26 9 Отговор
    Пред тази " демокрация" с две ръце съм за режима на Тодор Живков.
  • 86 Ден

    14 4 Отговор
    гномче зеле като ги видя не чета тези безмислени статии
  • 87 Аззззззззь

    13 5 Отговор

    До коментар #64 от "Най черната дата в календара":

    Купете си правописен речник. Явно не сте много образован! Чували ли сте за степенуване на прилагателни имена, след по- и най- винаги се поставя тире! Демократично сте оглупял!
  • 88 Стойчев

    16 7 Отговор
    Какво щеше да остане от България ако не беше 9 ти септември? Едно нищо. Пловдив щеше да е гръцки, Пиринска македония Сръбска,общо взето" Княжество България ". А благодарение на това че не бяхме окупирани от Великобритания и САЩ, България излезе единственната страна съюзник на Фаш. Германия която увеличи територията си. Разбира се допуснати са страшни грешки,но това което е истина не трябва да се преиначава.
  • 89 Вече стана ясно че не е

    15 6 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    Американска демокрация, а окупация
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Украинка

    8 1 Отговор
    Къде НиновА? Нещо много тиха от както в комбина с Петков и ВАсилев. Сигурно съвестта я гризе за доставено то оръжие на Украйна.
  • 92 Данте Алигери

    8 5 Отговор
    Абе, Ивайло?! Защо се опитващ да правиш хората на идиоти?! Борба за равенство и правото на недоволство! Ти, си кръстен на Ивайло свинаря наречен още Бърдоква от родителите ти комунисти! Ти, ли ще ни обясняваш какво е комунизъм и има ли той почва у нас?! Ти, ли ще ми обясняваш че младите търсили по-смислена работа макар и по-зле платена?! Ако, има АД ти ще му изкараш и деветте кръга!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Украинка

    13 7 Отговор

    До коментар #69 от "Хомо сапиенс":

    Украина донесе фашизъм, омраза, това не може да се скрие.

    Коментиран от #124

  • 95 История

    10 1 Отговор
    Истинското име на Карл Маркс е Карел Мордохай. Сменя го заради брака си с Жени фон Вестфален, която го издържа цял живот.

    Коментиран от #108

  • 96 Надежда

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Имам косми в ушите":

    Трябва да хи махнеш тези косми, за да чуваш по добре и да не се връщаш назад 50 години, а деменция сигурно имаш.
  • 97 Митев

    10 4 Отговор
    В България никога не е имало комунизъм,няма сега да Ви занимавам какви глупости учехме,но те ни даваха възможност да заемем някаква позиция,макар и негласна,за статията ще кажа ,празни приказки,дай му на българина да приказва и философства,за работа хич го няма,затова и сме бедни.....
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Ами да

    3 0 Отговор
    Абсолютно! Зомбитата няма да го разберат!
  • 100 Айде

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Карл Маркс":

    Зомби си! В България не е имало какъвто и да е социализъм, а елементарна диктатура! Сега сме в примитивна форма на псевдо демокрация!
  • 101 Последствия

    8 11 Отговор

    До коментар #29 от "Стария":

    А защо тогава се срути "социалистическия" лагер!? Ами защото картонените кули на "успеха", постигнат под ръководството на неграмотници се срутиха! Понимаеш!? Да си чул за зверският дефицит тогава и за общите заплати по 100лева!?
  • 102 Айде

    9 5 Отговор

    До коментар #65 от "Генерал 🇧🇬":

    Генерале, и ти не си разбрал, че комунизъм не е имало никъде и че той е невъзможен! Нищо общо с фантазиите на Ленин и Сталин! Всичко в Русия и по-късно тук си е обикновена диктатура!
  • 103 Реалист

    10 19 Отговор
    Боже колко платени копейки и болни хора пишат тук, да възхваляват най мрачните и свирепи години за народа ни!

    Коментиран от #106

  • 104 Антифашист

    9 4 Отговор
    Отново вопиюща пропаганда
  • 105 Асен

    8 17 Отговор
    Напълно подкрепям статията и написаното от автора.
    "Благодарение" на социализма изостанахме от Западния свят поне 100 години! Само сравнете бившето ГДР с ФРГ, или Северна с Южна Корея (един народ).
    Уважаеми русофили и антидемократи, по време на социализма нямаше да можете да изкажете друго мнение, различно от официалното,но сега никой не ви пречи,нали? Струва ми се,че можете и свободно да си пътувате,дори и до вашата любима Русия. Но май никой не ще :))
  • 106 123

    14 3 Отговор

    До коментар #103 от "Реалист":

    А от 90-та - мизерия, мутри, мизерия, мутри. Демокрейшън и евро-козяшки ценности, над 30 години чакаме да сме добре, а отдавна просто копаем дъното, заради крадливите ни прeстъпни политици, защото в България управлява мафията от политици, бизнесмени и масони. За 32 години сме минус три милиона! Това е най-показателното.

    Коментиран от #107

  • 107 Асен

    9 14 Отговор

    До коментар #106 от "123":

    Другари, плачещи за социализма,за прехода всички сме съгласни, че беше ужасен, но не забравяйте кой го направи: бивши комунисти, ченгета и агенти на ДС.
    И да припомня само едно: само в бивши соц.държави трябваше да има преход, просто защото социализмът се срути. Някой да ми каже една западноевропейска страна да се е налагало да има такъв преход 50 г. След ВСВ? :)
  • 108 +447537103192

    13 0 Отговор

    До коментар #95 от "История":

    "Истинското име на Карл Маркс е Карел Мордохай. Сменя го заради брака си с Жени фон Вестфален, която го издържа цял живот" е донякъде вярно, НО по-голямата част НЕ Е! 1. НЕ Е Карел, а Карл Мордехай.; 2. НЕ си е сменил името заради брак, а защото през 1818 г. баща му Хершел Леви Мордехай (Herschel Levi Mordechai) в името на кариерата си на адвокат се „превръща“ в лютеран и става Хайнрих Маркс. Той кръщава децата си, а оттам и Карл, през 1824 г. Следователно Карл Маркс, роден през същата 1818 г., е Мордехай в продължение на 6 години. И едва тогава той стана Маркс! 3. Енгелс е този, който цял живот издържа Маркс, а откъде точно идват парите е друга тема.
  • 109 ОтМенТолкива

    8 0 Отговор
    К€нефМ€дията Ф@кти има изключителни з@слуги за опрост@чването на българската нация и няма как да е другояче, след като в нея работят полуграмотни Пр0$таци.
  • 110 Мико

    4 10 Отговор

    До коментар #79 от "чико":

    То по.време на "светлия социализъм" ако не стреляха по.границите, сега нямаше.и 1 милион да са останали..От "хубавото" се юрнаха да бягат хората като отвориха границите. И виж за 45 години какво направихме ние и какво в другите държави, също излезли очукани от войната. Ама как да видиш, като от селото си не си излизал.
  • 111 Да де

    4 6 Отговор

    До коментар #67 от "Дреме ми":

    Влизаше в Кореком и зяпаше елементарни неща като дънки, бонбонки тук-там, шоколад Тоблерон. После тихомълком си излизаше и си купуваше лукчета по 1 Ст. за 1 бонбон. Ако пък имаше късмета на черно да вземеш долари, как гордо стъпваше, сложил на рамото касетофона. Искам да ви върнат поне за 1 месец в оная мизерия и да ви гледам сеира.
  • 112 хахаха

    7 2 Отговор
    голямо дрънкане, голямо нещо...кога в България или някъде по света е имало комунизъм?
    "...мужика от Омск или Томск..." какви мужици в индустриални градове? И как точно СССР те е ограбвал 40-те години? Всички завиди в НРБ, построени до 60-те години са с помощта на СССР да не говорим колко лицензи з производство на какво ли не са ни подарени...който иска да разбере какво е било да напише в г,гъля "България, която загубихме"...може пък да му се отворят очите...
  • 113 ами

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Колкото и да е яростна пропагандата":

    ще дам един пример...в нашия град преди10-ти ноември живееха 55 000 жители и имаше точно 5/пет/ аптеки и никога нямаше опашки пред тях...сега сме под 30 000 и има 20 аптеки, пред повечето от тях има опашки...другото не е важно, мисля.
  • 114 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Забрави-60 долара заплата":

    кога това? :)))
  • 115 Войводата

    6 11 Отговор
    Най злощастно нещо след падението на България под османска власт в историята е 9септември 1944г. Губим не само територия, а и населението по периферията на страната нее допуснато да се пресели в българска територия, благодарение на мумията наречена Гьорги Димитров и обкръжението му от комунисти. Само в Сърбия са избити над 70 хл невинни цивилни българи. Масово клане в Босилеград жени деца стари хора до крак от сръбската милиция и военни. В Гърция са неизброими жертвите от мизерника наречен ,,,пръв учител - Димитров. Най злощастната дата за България.....поклон пред жертвите на комунизма другари комунисти. Русия сее смърт и разруха на всякаъде кафето е преминала не вие дала свобода а ропско мислене и страхопочитание у вас други. Да живее Свободата смърт на комунизма.
  • 116 Украйна е фашистка държава

    12 5 Отговор
    Никой не вярва на лъжите на ДВ! Какъв комунизъм! Животът е бил спокоен и уреден в България, една от най-развитите страни по онова време.
  • 117 безпартиен

    7 2 Отговор
    Нещо да се е променило от 2000 година когато със закон беше прието от НС,че режимът управлявал от 9.9.1944 до 10.11 1989 е престъпен?Да са установени престъпниците и да са понесли наказание?Всичко се размива в "колективната отговорност" и не се търси персоналната вина на един или друг ръководител,на едно или друго ниво на управление!Партията решила така!Ами тази партия е от членове и всички те носят отговорност!Германия тръгна напред след 1945 само и единствено след отстраняване на всички членове на нацистката партия от обществено политическия живот за различни срокове съобразно заеманата длъжност в управлението до 9.5.1945!!!И това е първият им наложен от временно управляващия тогава ген.Айзенхауер,бъдещ президент на САЩ!У нас нищо!За това все повече деца и внуци на АБПФК ще са на властови постове в родината ни!А 45 години децата и внуците на тези управлявали преди 9.9.1944 бяха лустрирани без да има специален закон за това!Сега не може-"демокрация" е!Е,45 години правихме "развития социализъм" за шепа хора,сега вече 33 години правим "демокрацията" за децата и внуците им!
  • 118 Антоанета Атанасова

    5 1 Отговор
    Да изясня -подробно чудовище от фашизма няма.Проклет навеки!!!
  • 119 Антоанета Атанасова

    4 1 Отговор
    Да изясня -по грозно чудовище от фашизма няма.Проклет навеки!!!
  • 120 Критично мислене

    11 3 Отговор
    Авторче и DW,
    по-зловеща машина от сегашната т. нар "демокрация" България едва ли е преживяла. Родена съм по време на социализма и съм израснала по същото време, за което благодаря на Бог постоянно. Такава България няма да видим скоро, за жалост.
    Имаше си всичко, нямаше такова разделение като сега, нямаше наркотици, нито проституция, нито такава корупция и крадене като сега. Учеха ни и ни възпитаваха да уважаваме по-възрастните и че знанието и морала са ценни, а не парите.. Имаше една облагодетелствана група, но в сравнение със сегашните управници и политици онези от ЦК на БКП и близките им са били направо като първолаци.
    Точно когато дойдох на Запад да живея в развита уж държава оцених колко съм била облагодетелствани през младостта си и какво пропуснаха децата ни. За жалост нищо няма да се върне. Както и да е.
    Моля спрете с това всяване на разделение и омраза и се занимавайте с истинска журналистика, ако такава има все още!
    Бог да пази България и Русия! Колкото и да се опитвате да ни тласкате към САЩ и западната демокрация, толкова повече хора ще се осъзнават! Верният път е да вървим към Любовта, Истината и Мъдростта!!!
  • 121 А зловещата

    7 2 Отговор
    Машина на фашизма с отрязани те партизански глави -царят е давал по 50 хиляди лева за една глава...А ястребинчетата. ..А жълтите звезди за евреите...
  • 122 нормален

    6 4 Отговор
    По време на социализма живеехме в пъти по-добре страната ни разцъфтяваше бяхме една от най-силните икономики в европа а сега след 30 години мъка и грабеж на създаденото от социализма майка плаче грамофон свири

    Коментиран от #127

  • 123 И ви направи

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "09.09.1944":

    огнени дракони, които изпепелихте порива на българина към свободния дух!!!
  • 124 Като глупаци...

    5 5 Отговор

    До коментар #94 от "Украинка":

    Каде видяхте фашизам и мнацизам в Украйна бе трюфели с ограничена умствена дейност . В Украйна живеят нормално население подобно на нас със население преживяло втората световна война както останалите соц държави. Живящо в същия режим на комунизма клати и ние. В същите панелки и заводи дето социялизма построй и остави като инфраструктура и начин на живот като в България. Каде видяхте фашизам в тия хора огледално живящи като вас. М апутин ако ви каже че стени вие фашисти в България пак ли ще му повярвате.

    Коментиран от #130

  • 125 филип ейджи

    0 1 Отговор
    ес комисари директиви цензура забрани ограничения санкции режими дефицити арести, все някак звучи много познато- по комунистически
  • 126 Тарикат

    3 0 Отговор
    И 10 ноември, когато пуснаха унищожителната машина на капитализма.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Нане

    2 0 Отговор
    сега като тия от совфто лижат зад.иците на козяк каква е разликата с комунизъма?
  • 129 КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ЧЕ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ

    3 1 Отговор
    ТРЕПЕРЕХА ОТ БЪЛГАРИЯ ПРИ БАЙ ТОШО И ДОБРИ ДЖУРОВ ? РУМЪНИЯ ПЪК ИМАШЕ ДОРИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ ОТ НАС !
  • 130 Ай бегай

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Като глупаци...":

    Западна Украйна е несмазано гнездо но нацизма още от след Втората световна война. Вафен SS дивизия "Галичина", диверсионно-разузнаателен полк "Нахтигал",десетки SS полицейски батальони... все от западни украинци.Само във Волинското клане изклаха между 100 и 150 000 души. До средата на 50-те години на миналия век нацистите се крият по горите и чак Хрушчов им дава амнистия. Бяха се само прикотили,но веднага след 1991г. нацистите избуяхо отново като бучимиш. Видеа,статии,шествия,знамена и свастики,побоища,заплахи над съдии, колкото щеш в Интернет - от бой на гол задник,до разсрели на живо и горене на живи хора. Ай бегай у лево.
  • 131 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Не знам защо упорито се повтаря от умни и учени хора , че в България е имало КОМУНИЗЪМ.
    Вярно е ,срещу прогерманските власти в България преди 09.09.1944 г са воювали предимно комунистите. В западна Европа същите тези анти-фашисти са уважавани люде и до днес се прекланят пред техния подвиг. Те са
    били ангели може би и са яли само манна небесна, НО нашите са "обирджии на мандри".
    Лошото при нас настъпва след 1947 година , когато комунистите искат да са по-големи комунисти от съветските. СЛЕД 1956 година / ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ от 44-та, за да се корумпира една власт/ нямаме нито комунисти , нито комунизъм !! Особено след убийството на Ив.Тодоров - Горуня 1965 г. в страната АБФК, започнаха да се плодят като зайците. И сегашните "леви " са синове , дъщери и внуци на фалшивите "априлски" комунисти !!! В социален план, обикновените хорица живееха много по-добре , отколкото сега - вече 33 години след 1989 година. Демокрацията е блъф - тя е просто "американска демокрация", т.е. никаква !!На практика вече имаме корумпирани политици и всякаква друга сбирщина на бюджетната ясла. Кой кого призовава да гласува за партийни избраници. Майката му е да има избиратели - ИЗБРАНИЦИТЕ си ги знаем !! Хората не " пасат трева " , но властта си е власт. Както ни набутахаа в НАТО и ЕС, така ще ни набутат и ЕВРО-то. Ганьо затягай колана и .............на избори !!