Last news in Fakti

15 Септември, 2022 21:00 10 686 112

Чипът за 7 долара, който спъва евразийския проект

  • русия-
  • кгб-
  • кремъл-
  • владимир путин

Десетилетия по-късно, Владимир Путин, този път не като офицер на КГБ, но като президент на Руската федерация, отново има проблем от технологично естество

Чипът за 7 долара, който спъва евразийския проект - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Макар и в друга позиция, Владимир Путин вече е бил в такава ситуация. Като офицер от КГБ, изпратен на служба в Дрезден през 1985-та година, той вероятно е имал два ангажимента, за които съдим по странични индикатори, свързани с профила на въпросния германски град към онзи момент. Иначе Дрезден не е бил особено интересен обект за развиване на съветски шпионаж. Но с две големи изключения.

Първото е, че този източногермански град е бил една от контактните точки между комунистическата Фракция "Червена армия", която се е занимавала с терористична дейност срещу Западна Германия, и КГБ. Второто: в Дрезден е бил разположен най-големият завод за електроника в Източна Германия, VEB Kombinat Robotron. Като такъв, той често е приемал посещения от западни бизнесмени и инженери, занимаващи се с тази сфера.

Междувременно Съветският съюз е изпитвал хронични проблеми, свързани със собствената му електроника. Оттук и развиването на индустриален шпионаж, който Кремъл е практикувал не само срещу западните страни, но и спрямо сателитните на Москва държави. За целта в Дрезден е имало помещения, в които КГБ е осигурявало разкрепостени момичета, които да забавляват командированите от Запада гости, всичките "оперативно интересни" лица - било със знанията, било с контактите си, било с двете. Документирането на това, което се е случвало между четирите стени, впоследствие е било използвано срещу замесените субекти. Изнудването си остава един от основните механизми за оказване на натиск, а вследствие на него и развиването на колаборация със зависимия човек. Службите имат такива прийоми и днес.

Нищо от това, разбира се, няма да го пише в официалната биография на Владимир Путин.

Но историята, както знаем, обича да повтаря себе си. Десетилетия по-късно, Владимир Путин, този път не като офицер на КГБ, но като президент на Руската федерация, отново има проблем от технологично естество. Шест месеца след инвазията в Украйна, Русия е задушена от суров технологичен дефицит, излезе с текст вчера Politico. Според авторите на материала, става дума за липсата на различни чипове от страна на Москва, сред които полупроводници, трансформатори и т.н. От друга публикация, но отпреди няколко месеца, пък стана ясно, че точно поради тази причина на руснаците им се налагало да монтират в танковете си полупроводници от бяла техника (хладилници, перални). Но от Politico в случая вадят и списък на всички онези чипове, сдобиването с които било приоритетно за руската оръжейна индустрия. Сред най-важните такива има чипове както за по 7 долара (88E1322-A0-BAM2I000, произведен от Marvell), така и за по над 800 долара (EP2AGX65DF25I5G, произведен от Intel).

Но проблемът за руската страна е не цената на тези чипове, колкото това, че техните производители са предимно американски компании. С няколко изключения - японски, германски и тайвански - преобладаващата електроника в този бранш, от която има нужда руската оръжейна индустрия, се доставя именно от САЩ. След налагането на санкциите спрямо Кремъл, вносът на чипове, с различен произход от китайския, рязко намалява в Русия. А това се отразява на производството на руски снаряди и ракети, доколкото то не може да компенсира темпа на използваните такива срещу Украйна. Заради това на Москва се налага да прави две неща. Първото е да прилага в бойни действия все повече стари съветски боеприпаси, чиято годност и оперативност, включително поради начина им на утилизация, е дискусионна и рискова. Второто, да внася оръжия и боеприпаси от други страни (като безпилотни летателни апарати от Иран и артилерийски снаряди от Северна Корея; доколко те са надеждни обаче е въпрос на различна тема).

Именно чиповете са "мозъка" на военната технология. От тях зависи "повратливостта" и точността на една крилата ракета, например. По-рано през годината, в доклад на британския мозъчен тръст RUSI и Reuters, стана ясно, че в пленените в Украйна руски оръжия и военни системи са намерени над 600 компонента, които са със западен произход. В руската крилата ракета 9M727, която се води за една от най-модерните такива, да речем, са намерени 31 чужди компонента, включително произведени в базираните в САЩ компании Texas Instruments и Advanced Micro Devices. В интерес на истината, масово използваните от Русия западни елементи са изключително стари, доколкото за износ на новата електроника са необходими лицензи, каквито Русия, особено след агресията си спрямо Украйна, не получава. Но това, че Москва продължава да разчита на тези чипове, означава, че тя все още не е преодоляла своите дефицити в електрониката.

Оттук Кремъл има няколко опции. Едната е да внася чипове от Китай. Другата е да продължава да се сдобива със западни компоненти, но през трети страни. Последната, да продължава с индустриалния шпионаж. Но нито един от тези варианти не е "чист" и не може да бъде дългосрочно решение, което да удовлетвори потребностите на руския военно-промишлен комплекс. Дали ако СССР загуби Студената война заради счупената си икономика, то Руската федерация няма да понесе също подобен шок, но поради технологичното си изоставане? Ще бъде ли технологията за Русия това, което бе икономиката за СССР? Дали Москва тогава и сега не споделя общ недоимък: на прекалено много идеолози и далеч не толкова технолози? Така или иначе, Украйна вече тества на терен различни митове, свързани с Русия на Путин, включително и възможностите на военно-промишления сектор на Кремъл.

Впрочем през миналата 2021-ва година именно в Дрезден една германска инженерна и технологична компания откри нова фабрика за полупроводници, които трябва да обслужват 5G технологията. Бъдете сигурни, че и сега някой наследник на руския президент от службите на Кремъл грижливо инсталира видеонаблюдение в дадено помещение от града, в което КГБ/ФСБ с нетърпение очакват някой подпийнал германски или американски инженер да подпре с ръка бедрото на услужливо позиционирана в компанията му госпожица.

И ако световната пролетарска революция така и да не се състоя, перспективите пред новата глобална утопия на Кремъл, евразийския проект, също не изглеждат особено оптимистични. Същият, знаем, трябва да се разпростре от Лисабон до Владивосток, но засега се спъва в река Днепър и пада по нос. Включително и заради невъзможността на имперския проект на Путин да създаде микрочип за 7 долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 виж ти, виж ти

    114 52 Отговор
    още един диванен експерт

    Коментиран от #49

  • 2 Арена за свободни съчинения

    68 41 Отговор
    Афтора гаранция е ходил много пъти в Гърция. за Германия не знам обаче.
  • 3 обективен

    61 25 Отговор
    Ей така , като го гледате -кинта и20 , ще ви вземе душата , защото само това заслужавате !!!

    Коментиран от #53

  • 4 пълни глупости

    113 53 Отговор
    Какви са тия простотии бе ? По това време България беше номер едно в бившия соц лагер . Произвеждахме и чипове , процесори , компютри . Бяхме в топ 10 на производителите на компютри . Колко държави в Европа са произвеждали такива ?

    Коментиран от #13, #24, #45, #72, #73, #110

  • 5 Хаха

    36 61 Отговор
    Бая чипове набраха ушанките от перални в Украйна.Ще има за ракети и токове.Обратно настъпление ще има пак.
  • 6 Дъртикурти

    92 33 Отговор
    Пред нас се ражда новия световен ред. Китай, Русия, Турция, Пакистан и останалите държави на днешния форум ясно заявиха, че не желаят повече да са слуги на САЩ. Това са три и половина милярда население. Сега вече става ясна ролята на Русия в Европа. Не им е нужна победа над ЕС, но ще стремят да го изтощят и да го дестабилизират. Дали ще успеят, предстои да видим. Те пазарите на изток ги утроиха.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 42 Отговор
    БРАВО! Ясно и точно.
  • 9 Русофил

    27 36 Отговор
    Тук нещата стоят по-иначе. Докато пуснем изделието да се произвежда
    спират да произвеждат чиповете с които е направено, а пък инжинерите
    и програмистите се пенсионират. С китайски чипове заместители имаме
    големи проблеми, тъй като те нямат почти никаква документация, или
    ако имат е на китайски.

    Коментиран от #47

  • 10 Руzка действителност

    56 49 Отговор
    Не може от колониално, безправово и умствено изостанало население да се очаква какъвто и да е прогрес !

    Коментиран от #18

  • 11 Русофил

    15 6 Отговор

    До коментар #7 от "Смешници":

    Май няма да можем да задържим мястото докато се изразходват резервите.
  • 12 Реалист

    55 58 Отговор
    При уравлението на Путлер няма създадено нищо в полза на човека. Абсолютно нищо ! Кражби, убийства, терор и корупция - с това ще де запомни сибирския злодей !
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    37 14 Отговор

    До коментар #4 от "пълни глупости":

    COPY-PASTE: ......След 1985 г. обаче общата ефективност от износа на българска електроника в СИВ започва да спада. СССР прави откази на българската електроника, поради прекалено завишената й цена, като я замества с внос от ГДР или Чехословакия....
    /Все още ни се налага да четем между редовете...., а всъщност старите компютърджии помнят, как с решение на СИВ, електронната промишленост бе иззета от БЪЛГАРИЯ и прехвърлена да се развива от ГДР, която до тогава не правеше дори калкулатори. На нас ни оставиха само електронното оборудване за коли, а това, преди 35 години, - означаваше...автомобилните аларми./

    Коментиран от #17, #26

  • 14 Госあ

    42 35 Отговор
    Китай нема проблем с електрониката, плебейче. Но сащ вече имат, А ? Хахаха

    Коментиран от #20, #75

  • 15 Урюрвкос

    31 17 Отговор
    гледам руски чип (синтезатор) и цената му 120 евра гледам същия но от Analog Devices ADF4350 за 6 евра питам луди ли сте няма кой да го купи за такива пари а те да ама нашия работи при ниски температури, висока радиация, силни магнитни полета, вибрации и т.н. Погледнах аналогични западни и цената там с четири цифри и нагоре.

    Коментиран от #19, #76

  • 16 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    71 8 Отговор
    "става дума за липсата на различни чипове от страна на Москва, сред които полупроводници, трансформатори и т.н" - по-голяма глупост от това не може да се измисли! Това е казано от човек, който халхабер си няма понятие от електроника! "Чипове" е жаргонното наименование на интегрални схеми, а те са направени от полупроводникови материали. Трансформаторите няма Н И Щ О О Б Щ О с полупроводниците и чиповете! Чиповете имат огромно разнообразие. Някои са универсални, други тясно специализирани. Вероятността чип от пералня да свърши работа за танк е изключително малка. За много от системите в танка са нужни много по-специални и сложни чипове - процесори, памети, аналогови чипове и какво ли не! Електрониката не е само чипове, както в главите на някои хора!

    Коментиран от #22, #61

  • 17 Урюрвкос

    33 4 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    СИВ каза Унгария Икаруси и консервиран грах, Полша парцали и обувки, България електрокари, телефонни централи, консерви, ГДРето лекарства, оптика, и т.н. командна икономика

    Коментиран от #89

  • 18 Гост

    39 7 Отговор

    До коментар #10 от "Руzка действителност":

    Слънчице, по долу в друга статия пише, че Renaut затваря пак завода в Турция поради липса на чипове. Как мислиш, дали не са им наложили ембарго? Става въпрос за коли, не чипове за хиперзвукови ракети...
  • 19 Русофил

    27 5 Отговор

    До коментар #15 от "Урюрвкос":

    Драго ми е, че и при българите има останали интелигентни хора.
    Като им гледам политиците - да не повярваш.
  • 20 Как

    18 25 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Ско не е силиконовата долина никой няма да има чипове.А тя е в САЩ

    Коментиран от #23

  • 21 Малко ми е странно

    35 26 Отговор
    Всичко се прави в Китай... По-скоро ЕС и США са на зор...
  • 22 Русофил

    28 9 Отговор

    До коментар #16 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    И нашият партиен така се пени без да е в час. От споменатите чипове
    единият е мрежов драйвер, а другият е програмируема логическа матрица.
    За да знаеш тези имена какво означават ти трябва още един живот.

    Коментиран от #40

  • 23 Госあ

    15 4 Отговор

    До коментар #20 от "Как":

    Да, точно силиконова е тази долина :)))
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 шматко

    40 9 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ти дрънкаш врели некипели . Аз до последно бях в системата на ДЗУ и износа се увеличаваша всяка година . Износът ни към Русия се равняваше на два и половина милиарда долара , срещу които ние получавахме петрол . Може да се каже че електрониката на България подсигуряваше петрола на държавата по тогавашните цени .

    Коментиран от #30, #112

  • 27 аман от учени

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Произвеждал си..":

    Като не знаеш защо пишеш. Лично съм участвал по онова време в тоя процес . Ти ли знаеш или аз ?

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Русофил

    12 17 Отговор

    До коментар #26 от "шматко":

    Така беше. На колегите им беше пламнала главата от вашите боклуци, ама
    нямаше друго.

    Коментиран от #31

  • 31 май нищо не знаеш по въпроса

    17 3 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    На кои колеги им беше пламнала главата ? Кажи може и да ги познавам .

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Taka така

    23 9 Отговор
    Подранили сте с опелото, вие ще се сринете първи защото такива се самоизяждат в кризи , а ние ще ви гледаме сеира
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Той знае щото така

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "аман от учени":

    са му казали.
  • 37 Интересно че не се

    17 8 Отговор
    споменава още една опция-да се научат сами да си ги правят.
    С тия милиарди от газа винаги могат да наемат чужди инженери като за начало.

    Коментиран от #43

  • 38 Русофил

    7 6 Отговор

    До коментар #31 от "май нищо не знаеш по въпроса":

    Едва ли, защото сме в Русия.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Русофил":

    Голяма работа - копи пейст в Гугъл и ти излизат справочните данни. Отивай в Русия да им ги обясняваш! Може да те оценят!
  • 41 Мамул

    26 5 Отговор
    Руснаците нямат чипове а Иран и С.Корея имат, а? Прехранваш се с писане на глупости. А и руснаците знаят, че нямат чипове още от СССР. Явно са си направили някаква сметката.
  • 42 Така е

    8 4 Отговор
    Ще ги замени с лампи.

    Коментиран от #96

  • 43 Фарел

    24 3 Отговор

    До коментар #37 от "Интересно че не се":

    Руснаците произвеждха чипове и процесори за телевизори . Какво е положението в момента никой не знае защото актуална информация за Русия няма поне от 20 години.

    Коментиран от #50

  • 44 Сърмен

    40 20 Отговор
    Факт е , че идва нов ред.
    Но САЩ навън от Европа това вече искат доста държави. Видя се , че Сащ са ни подкопали за да ни завладеят. И именно НАТО е троянският кон в Европа . Скоро всички ще го видим ясно . Сащ искат чрез НАТО да колонизират територии в ЕС. Сащ вън от Европа.

    Коментиран от #81

  • 45 Така е

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "пълни глупости":

    Произвеждахме копирани платки с японски машини за компютрите.Върху тях се монтираха чипове пак произведени в свободния свят.Копия на Апъл.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хлорофил

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Китайскят език значи... не се превежда... ха-ха..
  • 48 Нострадамус от Злокучене

    16 21 Отговор

    До коментар #39 от "Хехе, поредният "умник"":

    Правилно си написал,"при правилните условия","ще се научат" и т.н.,всичко в бъдеще време.В Путинова Русия условията не са "правилни" и няма как "да се научат".Китайците се научиха,но руснаците явно не могат.
  • 49 Експерт

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "виж ти, виж ти":

    Този неповторим чип за 7 долара какво упрсвлява? Не може ли да се замени с нмикросхема? Място много, не е нужна висока интеграция

    Коментиран от #65

  • 50 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 5 Отговор

    До коментар #43 от "Фарел":

    Не само за телевизори. Имаха почти цялата гама, аналози на западните. Инт. схеми TTL, CMOS, процесорни комплекти, аналогови - опер. усилватели, компаратори, умножители, специализирани ИС, дискретни елементи - диоди, транзистори, тиристори. Но до един момент. Информация за нови разработки няма.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Я, какви ЕКСПЕРТИ

    39 13 Отговор
    Като прочетох изследването на голУЕмия експерт се сетих как НАСА отлага за не знам си кой път ракетата с руски двигатели, но с техни и чипове. А и до днес смотаните руснаци изкарват американски багаж в космоса с руски ракети и разбира се с "не руски" чипове?!
    Смех, голЕм..!!

    Коментиран от #109

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 1234

    26 3 Отговор
    Сериозно питам, кой от споменатите чипове се ползва в перални или миални. Моля, не ни изкарвайте идиоти.

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Д Петров

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ти ме разсмя яко. Представям си чукча, буташ с пръст в електрониката - Чипи-чипи, ай пали!:)
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Решетников

    14 18 Отговор
    Путин не е бил шпионин,а културно- масовик. Сутрин е отключвал армейският клуб на съветската армия ,а вечар го е заключвал.това са му били задълженията.това са фактите за работата му в дрезден.бил е много посредствен и глуповат
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Рошко

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Смешници":

    Само неона ли, ами паладия и още и още ко праим то само зарди петрол и газ виж кво стана да спре и зърното и някои ше почнат да умират от глад

    Коментиран от #70

  • 70 Д Петров

    14 7 Отговор

    До коментар #69 от "Рошко":

    Стига Плачка. Нещастна България, е в десетте производители на пшеница! Газ не ни трябва - нямаме производство! Всеки ТЕЦ е проектиран да гори всичко! Мазутът може да цапа, може да не им харесва да горят вторични суровини.. С газа е лесно, включваш и заминаваш на почивка с яхтата! Стига сте плашили хората със студ! Това не зависи от наличието на газ!!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 От старо яре козел

    7 12 Отговор

    До коментар #4 от "пълни глупости":

    В първи курс на медицинския изучавахме "великия" "Правец". За 90 минути правехме алгоритъм как да изпишем " Да живее БКП!"
    Това сте вие...
  • 73 Роко,

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "пълни глупости":

    Всичко у нас беше крадено от запада бе умник, но ония създаваха нещо по ново и ние отново се опитвахме чрез външно техническото разузнаване.След това го предавахме на москва.Сега китай са шампиони в тази област ,но чипове от високия клас са отрязани от всякъде.
  • 74 Лейди Ди

    3 1 Отговор
    Ами нормално, те в момента под дърво и камък търсят " целите проводници" на др. Живков!
  • 75 Роко

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Китай има проблем с електрониката и то от високия клас.Отвори нещо китайско и виж колко компонента не са китайски
  • 76 Роко

    7 7 Отговор

    До коментар #15 от "Урюрвкос":

    И кой им прави тия чипове след като нямат и леярна,нито правят архитектурата.Това 100% са китайски ментета.Такива чипове се правят единствено от TEXAS INSTRUMENTS
  • 77 Тити

    6 7 Отговор
    За Рашистите пътя е един на дъното.
  • 78 Демократ

    7 8 Отговор
    Браво,чудесен анализ.Путин е офицер от КГБ,а там се учат само на насилие,безчестие и беззаконие,каза Ходорковски, бивш приближен олигарх на Путин, потърпевш от него.Сега цял свят вижда какво чудовищно зверство може да извърши офицер от КГБ.Няма държава в света,управлявана от тайни служби,която да е успяла в развитието си.България също е доказателства. ДС,отрочето на КГБ е навсякъде,където има власт,като се почне от Парламента,където се създават законите,основите на държавността.
  • 79 Роко

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "Нострадамус от Злокучене":

    Напротив китай в електрониката е по зле от ю.корея и тайван.Да ти припомня ли случая ХУАУЕЙ след като американците му спряха основни компоненти.А самсунг плащат на нокия 21 патента
  • 80 Хм Хм

    8 9 Отговор
    Всички чипове са с американско ноу-хау. Китай не произвежда съвременни чипове. Те се правят Тайван с американски лиценз. Руснаците купуват преди 15+ години ГОТОВА стара поточна линия от АМД и не могат да я пуснат. Руснаците имат и собствена разработка - Елбрус и Байкал, но и двете се произвеждат от TSMC - Тайван, т.е. не се произвеждат. Всички чипове са в ръцете на САЩ, съжалявам.

    Коментиран от #88

  • 81 Роко

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "Сърмен":

    Това не е нов ред а ХАОС и да видим в чия вреда най много ще завърши.Но едва ли светът ще иска диктатури като китай и русия да го управляват

    Коментиран от #93

  • 82 Съдията Дред

    7 2 Отговор
    Чипове се произвеждат основно в Китай, Тайван и донякъде Индия. Щатите отдавна не изнасят тяхно производство.

    Коментиран от #90

  • 83 Роко

    8 4 Отговор

    До коментар #51 от "123":

    Ти правиш ли разлика между простите чипове които произвежда китайския HI SILICON и чиповете от високия клас.А машините за производство на чиповете от високия клас се произвеждат единствено от холандската SMIL базирана в гр. ВЕЛДХОВЕН.Китай е отрязан в тоя сектор и сега се опитват да се докопат до тайван, но там е само леярната.Говорил съм с хора които са контактували с китайци и японци.Те казват че китайците са противни.
  • 84 Роко

    4 3 Отговор
    Ти правиш ли разлика между простите чипове които произвежда китайския HI SILICON и чиповете от високия клас.А машините за производство на чиповете от високия клас се произвеждат единствено от холандската SMIL базирана в гр. ВЕЛДХОВЕН.Китай е отрязан в тоя сектор и сега се опитват да се докопат до тайван, но там е само леярната.Говорил съм с хора които са контактували с китайци и японци.Те казват че китайците са противни.

    Коментиран от #100

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Българските турци

    5 2 Отговор

    До коментар #80 от "Хм Хм":

    Имаш грешка ! ... Турците отдавна ги прекопираха и ги превърнаха в местни извън обсега на контролиране и конкуренция !Все още не ви се вярва че турците правят невероятни неща !...

    Коментиран от #94

  • 89 Дянков

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Урюрвкос":

    ЕС каза , круши от Полша , ябълки от Чехия , краставиците ви криви , доматите ви розови , не става . БГ да внася 80% от всичко.
  • 90 Роко72

    6 5 Отговор

    До коментар #82 от "Съдията Дред":

    Китай има старите машини наNIKON които не могат да произвеждат висок клас.Те и машини не могат да правят ама много се пъчат.Та икономиката на Китай 60%се формира от производство и инвестиции на чужди фирми

    Коментиран от #92, #97, #98

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Ади де Гъдьо

    3 0 Отговор

    До коментар #90 от "Роко72":

    Къде са тръгнали китайците да се мерят с теб.
  • 93 Перо

    9 4 Отговор

    До коментар #81 от "Роко":

    Светът не е искал и ционистки военен преврат,който разпали войната в Украйна,но стана! Светът също иска да се къпе,да е на топло и светло,но ЕС направи ограниченията!
  • 94 Хм Хм

    5 0 Отговор

    До коментар #88 от "Българските турци":

    Това, разбира се не е вярно. Всеки може да сложи чипът под електронен микроскоп и да изкопира маската. Въпросът е в производството, защото това е фотохимичен процес и според напредването на технологиите се прави на все по-малко нанометри. В момента се правят опити на 3 nm. За усвояването на технологията се хвърлят милиарди. И никак не е лесно да се изкара "вафла" с малък процент брак. А производството е свързано с достатъчно скъпи консумативи и когато минусът е повече от плюса, това линията спира. Понякога завинаги.

    Коментиран от #101

  • 95 Бравос

    10 3 Отговор
    След като диванния експерт по всичкология /от тайните мисии на КГБ до състава на руските оръжия/ Мартинчо написа писквила на китайския си компютър взе китайския си смартфон, качи се на мерцедеса си с 2400 китайски компонента в него и сглобен в Унгария и се отправи към Козяк да си вземе заработените центове.
    По непотвърдени данни Мосад и Китайското разузнаване са силно притеснени дали следващата статия на агент "Диван 007" няма да е за техните тайни мисии.
  • 96 Да, да

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Така е":

    може и с лампи да ги завени, защото се оказа, че на тях пък не им влияят електронните смущения и радиацията, както на т.нар. чипове.
  • 97 Учуден

    9 1 Отговор

    До коментар #90 от "Роко72":

    Да не си спал 40 години??? Достатъчно е да се огледаш и ще видиш, че всичката техника в дома ти е китайска, разбира се ако не живееш в пещера.
    Ето ти едно примерче за приходите на две компании за 2021г. - американската INTEL, чието производство между другото е изцяло изнесено в Китай е с приходи 79 милиарда долара, китайската Huawei е с 890 милиарда, усещаш ли разликата?
  • 98 пълни измислици

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "Роко72":

    Значи другите могат да правят машини , ама чипове не могат ? А стига бе . Значи аз мога на произведа домашна пекарна за хляб , ама хляб в нея не мога да си направя . И ще произвеждам все стари модели !!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 думи омайни

    4 0 Отговор

    До коментар #84 от "Роко":

    А холандската SMIL защо не произвежда чипове ? Как можеш да произведеш нещо като не знаеш дали ще работи ? Защо лоландците като си произвеждат машините не залеят света с чипове ? Или мислиш че Китайците не са ги изкопирали тия машини и не са ги надградили вече ?
  • 101 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #94 от "Хм Хм":

    Може да си ултра компетентен ... но невероятното е в това че турците произвеждат и не ги интересува с какъв процент брак...защото си имат достатъчен естествен ресурс при който могат да си позволят всякакъв брак...Засега е по важно че местните чипове вършат фантастични неща ...следете развитията ...след 2-3 години всички ще се примирят пред фактите !!!

    Коментиран от #103

  • 102 Мдааа Дааа

    3 0 Отговор
    Обикновено за съдържанието и в посоката, която ни води статията се ориентираш от заглавието и автора... другото е плънка!!!
    Мненията във форума са по интересни и обективни ...
  • 103 Хм Хм

    1 3 Отговор

    До коментар #101 от "Българските турци":

    Ти разбираш ли, че най-малко Турция ще произведе нещо откраднато? Защото всеки чип е защитен с патент и не можеш просто да го изкопираш. Могат да направят собствена разработка като руснаците с Елбрус и Байкал, но ще трябва да ги произведат. Това, което руснаците не успяха.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Българин 🇧🇬

    1 0 Отговор
    Ами най-добре да не говорим глупости ! Потърсете в интернет "кой създава машините за производство на чипове и кой контролира този бизнес? " ! За да не говорим глупости като "руснаците не могат да правят трафове " или "турски чипове" .
  • 107 На баба ти чипа

    7 1 Отговор
    Почти всички чипове над 80% се произвеждат в 4 държави - Taйвaн, Южнa Kopeя, Kитaй и Япoния.
    Русия има няколко местни компании за чипове - JSC Mikron, MCST и Baikal Electronics...

    Но руснаците в Зеленоград вече строят нова собствена съвременна фабрика. Тя ще може да произвежда чипове чрез 28 нанометров технологичен процес.
  • 108 КАЙМАНА ГЕНА

    2 2 Отговор
    Да ама пРосията вече пройзведе новият си безаналогов дрон в мире ЮнусZ 36,със чипове от Али Експрес за по 0.80 цента,хвърчал наляво ,надясно без команда и предавал само новини от канал первой !!!!
  • 109 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "Я, какви ЕКСПЕРТИ":

    Дано сам поне да си вярваш че двигателите на американската ракета са руски. Ей, докъде го докарахте. То бива тъпизми ама като вашите няма. Колкото е безаналогова армията на жужето у Кремъл, толкова и са руски двигателите на американската ракета.
  • 110 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "пълни глупости":

    ДА ПРОИЗВЕЖДАХМЕ НО РУСКИТЕ БЯХА ПО ДОБРИ ...А СЕГА ПРОИЗВЕЖДАМЕ МАРИОНЕТКИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ...БЯХМЕ НА 3 МЯСТО В СВЕТА ПО ПРИЗВИОДСТВО НА ЕЛЕКТРОНИКА НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
  • 111 МАЛКА пенсИЯ

    0 1 Отговор
    Ми щом разбирате,от чипове,ЩО СМЕ НА ТУЙ ДЕРЕДЖЕ?
  • 112 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "шматко":

    Да, износът се увеличаваше,... докато не ни командироваха в ГДР за да ги научим как се правят компютри. Явно си много далеч от компютрите щом ги бъркаш с "дисковете"...