Last news in Fakti

28 Септември, 2022 13:00 3 458 36

Защо е почти сигурно, че ще има правителство след изборите

  • предсрочни избори-
  • правителство-
  • коалиция-
  • бсп-
  • дб-
  • пп-
  • герб-
  • възраждане-
  • дпс-
  • итн-
  • 2 октомври

Никой не иска нови избори напролет след тези на 2 октомври

Защо е почти сигурно, че ще има правителство след изборите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Веселин Стойнев:

Никой не иска нови избори напролет след тези на 2 октомври. Политиците също не искат, независимо какво говорят. Защото дори и тези, които ще загубят в неделя, нямат интерес от тях (доколкото изобщо са способни на рационална преценка). А това е сериозна предпоставка наесен да се окажем с управление, което да изкара поне до лятото. Още повече, че следващата есен има местни избори, а това е идеално оправдание сега да се състави някакво управление и следващият парламентарен вот да е заедно с местния. Защото картината, която очертават социологическите агенции засега, не показва ясна възможност за абсолютно парламентарно мнозинство.

Какви са сценариите

Условно казано, след изборите в неделя най-вероятно е властта да отиде или в партиите на промяната, или в партиите на старото статукво. Мандатоносител може да е партия ГЕРБ, която води според всички сондажи, но може да е и "Продължаваме промяната" (ПП), въпреки че тя стопява подкрепата си спрямо ноември. Все още има немалък брой избиратели, които не са решили за кого и дали изобщо ще гласуват. Според социолозите в 48-ия парламент ще влязат между 6 и 8 формации.

Ако електоралните нагласи се запазят до деня на вота, изглежда малко вероятно ГЕРБ (ако излезе първа) да събере мнозинство от 121 гласа - защото за партиите на промяната влизането в коалиция с нея би било самоубийствено. ГЕРБ може да разчита единствено на ДПС и на "Български възход", ако партията на Стефан Янев влезе в парламента. Последните две не са чертали "червени линии" за такава коалиция.

Малко вероятно към момента е и ПП, БСП и "Демократична България" (ДБ) да съберат абсолютно мнозинство. И въпреки че от ПП се заричат за нови избори, партньорите им едва ли ще им "пристанат". Защото БСП и ДБ и сега не качват осезаема електорална подкрепа, а е логично ПП да очаква собствените ѝ проценти да спаднат още, ако се окажат виновни за предизвикването на поредни избори.

ГЕРБ също няма интерес от нови избори, защото въпреки че електоралната ѝ мобилизация се запазва стабилна, търпението на поддръжниците може да се изчерпа. Още повече, че тя все още е "партията на властта" - с партийни елити и бизнес структури, които вече втора година чакат своята "реституция". Това е и партията с най-добри позиции в местната власт, а за предстоящите след година местни избори няма по-добър плацдарм да я запазиш и разшириш от този да държиш централната власт.

Единственият печеливш от нов вот вероятно би била партия "Възраждане", която събира периферии от разочаровани от почти всички останали партии, макар и вероятно да е достигнала тавана си. Но при определени договаряния и евентуални зависимости тя би могла пасивно да осигури на ГЕРБ правителство на малцинството, като просто не участва в гласуването му. И така да изиграе ролята на "Атака", която пасивно подкрепяше първия кабинет на Бойко Борисов, а после осигури и избора на кабинета "Орешарски".

Президентът Румен Радев също няма интерес да носи отговорността в тежките зимни месеци за управлението на страната, особено след като настоящото му служебно правителство се оказа най-слабото досега и стана за смях с несподелената си любов към "Газпром". Мирните до коалиционност отношения между държавния глава и ГЕРБ подсказват договорена подкрепа от него за такъв кабинет.

Евроатлантическият дневен ред пък ще бъде силен натиск върху ПП и ДБ да не се окажат виновни, че хвърлят страната в нестабилност към нови избори. Пред тях ще остане опцията да поставят своите условия за парламентарна подкрепа на реални политики, отстояващи геополитическата независимост на страната, без да участват в кабинет с мандат на ГЕРБ. Това ще е труден до невъзможност ажиотаж да не бъдат обявени от своите поддръжници за предатели.

Силите на промяната биха имали оправдан хоризонт за нови избори само чрез прегрупиране в нов политически субект, но не просто във вида на неслучилата се предизборна коалиция ПП-ДБ. Защото „още от същото", неуспяло през октомври, няма как да е електорално по-успешно идния март. А за такова същинско прегрупиране зимното време няма да е достатъчно, дори да има желание.

На ход е избирателят

Така разковничето на почти нарисуваното правителство - на малцинството, програмно до лятото, експертно или под каквато и формула да се състави - е в това как да си в опозиция. Ако то бъде съставено с мандата на формациите на промяната, пасивната парламентарна подкрепа от ГЕРБ и ДПС ще е по-лесна, отколкото обратното - да е с мандата на ГЕРБ и да бъде подкрепяно с кворума на ПП и ДБ. Затова формациите на промяната не би трябвало да отказват съставяне на свое правителство на малцинството дори с втория или третия мандат, иначе рискуват да бъдат сериозно наказани от избирателите на следващи извънредни избори напролет.

Ако не искат сами да се накажат, доколкото в крайна сметка всичко е на техен гръб, избирателите трябва да решат категорично въпроса за властта още на 2 октомври. Като гласуват активно и осигурят мнозинство за управление.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺

    6 36 Отговор
    Две седмици бях на почивка в Турция. Добре си отпочинал. Още повече се утвърдих в мисълта, че Турция е постъпила правилно, че е поробила България. Така че този страхлив, подъл народ-българите-и трябва. Турция в сравнение с миризливата България просто процъфтява.

    Коментиран от #11, #14, #19

  • 2 Добро а не зло

    3 6 Отговор
    Някои хора искат мен други хора да не ме искат изобщо, настройвали са ги против мен, искат хората да живеят в лъжа, че аз съм болен и тъп гей!
    Някои хора искат да нямам приятелка и всичко да ми е наред!
    Тези хора всъщност са българомразци, изпращели демони, антихристи и други видове вредни хора!

    Коментиран от #3

  • 3 Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺

    1 32 Отговор

    До коментар #2 от "Добро а не зло":

    Аз съм българомразецът. Батак на вас. Васил Левски да бъде обесян за топките.

    Коментиран от #16

  • 4 Псевдоним

    22 0 Отговор
    Щото Урсула идва в събота да набива канчета.

    Коментиран от #9

  • 5 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Ще има уж правителство и след 6 месеца Пак уж изборчета! До сега за изборчета е потрошен Половин Милиард. А робът овца се нада на Месия и Спасение Пак! Бичи Официален Фалит и да се оправят. То и без тва сме колония слугинаж.
  • 6 Пърдешко

    25 6 Отговор
    Щом Дойче Зеле прогнозира че ще има, бъдете сигурно че стабилно правителство няма да има
  • 7 Дипломат Чукчев

    12 23 Отговор
    Естествено, когато ПП бие с мнозинство на изборите ще има!
    Иначе ще е тюрлюгювеч.
  • 8 ПОЧТИ

    20 3 Отговор
    каква дума само. DW са шматки
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 отдавна му беше време

    7 13 Отговор
    Старото статукво го отпишете!
  • 11 стыд и срам

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺":

    Опорката с Тюркия вече се изтърка, но вие се движите с 30-40 години закъснение.
  • 12 коалиция козяк с гаранция мадуровките

    17 4 Отговор
    защото херо е много оправна жена всичко е уредила и нагласила
  • 13 Херо Мустафа

    11 5 Отговор
    Правителството е от мен.
  • 14 Не бе

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺":

    Не си почиваш ! Работил си като гейша !

    Коментиран от #20

  • 15 ДВ явно могат и да гадаят!

    14 3 Отговор
    Шарлатаните от ДВ разбират от всичко явно разума им го спускат от краварника, все пак марионетките не мислят сами!
  • 16 И ти

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺":

    Щяхме да те бесим за топките , но си си ги резнал сам , за да станеш трансхубавица !
  • 17 Така е

    12 1 Отговор
    Защото политиците са ни продажни, крадливи, мързеливи и много зависими...

    Коментиран от #33

  • 18 гласувайте и си опичайте главите

    10 6 Отговор
    Нищо подобно , защото на колоншзаторите от САЩ им е необходима вярна колониална администрация , сега и на момента .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А бе

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не бе":

    Кажи му го направо като проста утка
  • 21 Турски поток!!!!

    9 6 Отговор
    Национално предателство на Борисов, Радев и ПКП.
  • 22 Токсик

    10 9 Отговор
    Не познахте! Мандатоносител ще е Възраждане! Вашите плитки внушения няма да ви помогнат за цунамито което ще се помете!

    Коментиран от #24

  • 23 Когато

    4 7 Отговор
    Имаш за цел да съставиш правителство и то с мнозинство, трябва да представиш пред избирателите си конкретна програма с всички параметри за устойчивост.Да се стремиш да бъдеш искрен и последователен и да умееш да правиш компромиси за бъдещето на нацията.ПП си взеха поука от грешките,които допуснаха от неопитност, а всеки,който работи от сърце,допуска грешки.Продължаваме Промяната надявам се да направят Правителство и да осигурят на хората по-леко изкарване на зимата от инфлацията и войната в Украйна.И препоръчвам, преди да седнат на масата на преговори с бъдещите си коалиц.партньори, разумът да надделее пред чувствителността.Гласувайте за демокрацията с бюлетина номер 9.,и най-вече МНОГО АКТИВНО!!!!
  • 24 ИZхождане

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Токсик":

    изтекоха в канала след ядрената заплаха на Лилипутин. Не може да си в услуга на жуже агресор в суверненна държава, челен на ЕС, каквато е България.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вероятно ще

    4 1 Отговор
    има,но...временно!Няма как друго!?
  • 27 Цуца

    8 5 Отговор
    Никой не санкционира ББ , че още от м август тръгна по села и паланки да пропагандира как Той и само Той ще ни оправи. Е, след 12 годишно ”оправяне” сме на тоя хал! Дано и този път никой не се хване на лъжите му и хората да излязат и гласуват! Борисов разчита на ниската избирателна активност и твърдия му крадлив електорат! Но пак ще му излязат криви сметките. Хората знаят че главния виновник за скъпия газ и тежката зима която ни чака е Той! Дано след като пуснат интреконектора с Гърция ( който той умишлено бавеше заради руските интереси) ще преминем що годе нормално през зимата и ”се хванем за зеленото”
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Никога

    4 7 Отговор
    Не гласувайте за пропутинската партия Възраждане,която търси балъци за повече субсидии,които не се дават на депутатите, а директно отиват в джоба на Копейкин.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Както и да го въртите и сучите , след няколко дни Баце Боко се завръща на бело конче , и всички партийки и мартийки на някаква псевдопромяна , ще го подкрепят с две ръце , щото без Баце , на другите избори парламентарни кюфтенца и комисионни от далавери няма да има ......
  • 33 Така де

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Така е":

    Ами забранете на българи да стават политици.

    Коментиран от #34

  • 34 Че то има ли БЪЛГАРСКИ

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Така де":

    ПОЛИТИЦИ? Странно съвпадение - през последната седмица случайно и единогласно , че и неочаквано, чухме проамерикански и антируски изявления от Нинова , Илияна Йотова/!/, Румен Радев... Съпоставете този факт с внушението, че ако няма редовно правителство, България я чака катастрофа - като че ли няколкото последни /през период от повече от 12 години/ редовни правителства сътвориха нещо друго - и ще ви стане ясно КОЙ има интерес както от редовно правителство / с коалиция от комунисти, антикомунисти, псевдохарвардци и дипломирани пожарникари/ , така и от работещ парламент, който да приема удобни за...?... закони. И тъй като интересът на тодзи НЯКОЙ е много голям, са налице както парични дотации, така и откровени заплахи и внушения.
  • 35 Един

    0 0 Отговор
    е, щом Дойче Веле казват - така ще направим правим!
  • 36 Тъпан

    0 0 Отговор
    Ще има правителство след изборите на пролет