Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 16:36 3 602 99

Рузвелт, Чърчил, Сталин и Путин

  • рузвелт-
  • чърчил-
  • сталин-
  • путин

Ще каже някой, на война като на война, загиват и невинни хора, но в случая срещу Русия изригна вълна от възмущение от страна на САЩ и страните от НАТО, коментира дипломатът Антон Гицов

Рузвелт, Чърчил, Сталин и Путин  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В хода на руско- украинската война бе направен опит за взривяване на Кримския мост, организиран от служби в Министерството на отбраната на Украйна. Мостът е построен от Русия и реално част от руската територия, свързващ Русия с Крим, който се отдели от Украйна след референдум, по подобие на референдума в Косово и се присъедини към Русия.

Бомбеният атентат разруши частично моста и загинаха невинни хора. Украинският президент Зеленски заяви, че това е само началото, мостът бил незаконен, не обясни защо, и щял да бъде разрушен окончателно.

Това казва в коментара си за "Епицентър" Антон Гицов, дипломат и член на СБЖ. Той продължава така

В отговор Русия бомбардира обекти в Киев, и както казваха американците по време на бомбардировките над Ирак, е имало (colateral damage)- жертви. Ще каже някой, на война като на война, загиват и невинни хора, но в случая срещу Русия изригна вълна от възмущение от страна на САЩ и страните от НАТО. Бомбардировките били престъпен акт, нищо не можело да оправдае невинните жертви и разрушения. Това било нов акт на отчаяние на губещият войната неуравновесен диктатор и военнопрестъпник Путин.

Да оставим настрана, че западният свят не изригна от възмущение, когато през 2014 г. по време на преврата в Украйна в Одеса украински националисти изгориха живи 40 руснаци в Одеса. Нито по повод избитите около 14,000 души от бомбардировки и изстъпления на пронацистки подразделения на АЗОВ в Донбас.

Нека обаче се и върнем към историята за по драстични примери.

По време на Втората световна война, България обявява война на САЩ и Великобритания, но това наистина е символична война, нито един български войник не воюва срещу армиите на тези велики сили. Но ответният отговор на англо- американците не е символичен. Без никакво основание от каквато и да е гледна точка, най- малко военна, в периода между пролетта на 1941 г. до есента на 1945 г. по нареждане на президентът Рузвелт на САЩ и британският премиер Чърчил българските градове са подложени на варварски бомбардировки, при това умишлено са бомбардирани най- гъсто населените градски центрове. Убити са 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и близо 5,000 са тежко ранени. По официални данни само в София при бомбардировките загиват 1243-ма жители 1355 са ранени, а разрушените сгради са над 5300, главно в центъра на града.

През същата световна война, в предложение на няколко дни на изключително тежки англо- американски бомбардировки под наименование „Гомор” е подложени германския град Хамбург. Градът е почти изравнен със земята от над 9,000 тона високо разрешителни и запалителни бомби. Убити са близо 50,000 души, разрушени са 250,000 сгради, един милион души остават без дом.

Пак през Втората световна война между 13 и 15 февруари 1945 година един от най- красивите германски градове Дрезден е изравнен със земята. В огнения ад загиват 25000 души, между тях възрастни хора, жени и деца.

И възниква основателният въпрос- не са ли военнопрестъпници Рузвелт и Чърчил, разпоредили бомбардировки над гъсто населени градове в Германия и България?

И нека сравним действията на Рузвелт и Чърчил и с тези на Сталин по отношение на използването на бомбардировки по време на втората Световна война. Нацистка Германия изравнява със земята десетки руски градове, от бомбардировки и в резултат на войната жертвите сред цивилното население са милиони. Но Сталин не е бомбардирал и изравнил със земята нито един германски град. Би могъл при обсадата на Берлин, за да спести жертвите на свои войници, да изравни със земята Берлин, където са се укрепили части от германската армия, но не го е направил, искал е да превземе германската столица и това е струвало над 300,000 убити и ранени съветски войници и офицери.
Сталин би могъл и да бомбардира и България, нищо, че страната ни не е обявила война на Светския съюз, защото на практика тя е била съюзника на Германия и българската промишленост е работела на пълни обороти да произвежда суровини и облекло за германските войски на източния фронт, а на наши пристанища са се ремонтирали германски военни кораби. Но не го е направил.

Като споменаваме Рузвелт да не забравяме наследилият го след смъртта му американски президент Хари Труман. По негово разпореждане на 9 март 1945 . започват масирани бомбардировки на столицата Токио, загиват около 100 000 души и 1 000 000 остават без домове.. На 6 август 1945 година над Хирошима е пусната правата в света атомна бомба, а три дена по- късно е пусната и втора атомна бомба над Нагазаки. Общо в двата града загиват 330 000 души, 476 000 са ранени и 9 200 000 остават бездомни. Живи изгарят и малки деца, по който повод турският поет Назъм Хикмет пише покъртителното стихотворение „Мъртвото момиченце”, първият куплет на което звучи така:

Миг. И очите ми станаха слепи, косата ми пламна и гръм връхлетя. И станах на пепел, на шепичка пепел, и вятър отвя надалеч пепелта…

Президентът Труман оправда тези ужасяващи бомбардировки, че по тази начин бил спасил живота на 250 000 американски войници. Дори да е така, защото е цинизъм ако воюваш с врага, вместо да го победиш в битка, решаваш да избиеш неговите възрастни родители, жени и деца за да го накараш да се предаде. Но това, което казва Труман не е убедително, японския флот и авиация на практика не съществуват и американските бомбардировачи са били в състояние да унищожат нейната промишленост и транспортна инфраструктура на Япония и така да я принудят да се предаде. Както например направиха 55 години по- късно, с бомбардировките на Югославия, когато започнаха да разрушават сръбската промишленост и принудеха Белград да потърси примирие и да изтегли войските си от Косово.

През Октомври 2022 г. Полша, съюзник на Германия в НАТО поиска от Берлин репарации за 1.26 трильона долара, за последиците от германската бомбардировки и окупация на страната пред Втората световна война. Полша си търси правата, но защо България не направи същото? Обявяването на война от България на САЩ и Великобритания, без страната ни на практика да е инициирала или осъществила военни действия срещу тези две страни, не оправдава англо- американските бомбардировки. Но дори да приемем, че англо- американците са искали да предприемат действия срещу страната ни, защото е в състояние на война с тях, ако бомбардировки над военни обекти и такива свързани с военната промишленост може да бъдат оправдани, бомбардировките над гъсто населените жилищни райони в централните части на столицата и другите градове са онеправдани, представляват военно престъпление и България би могла, подобно на Полша да предяви подобни претенции към САЩ и Великобритания. Което разбира се проамериканската политическа класа, управляваща България през последните 30 години няма да направи.

Ако отидете в Хамбург ще видите, че Готическата църква Свети Николай, унищожена частично по време на бомбардировките е превърната в антивоенен мемориал. В двора и на зелената трева са нахвърляни отломки от разрушената част. Редица разрушени преди бомбардировките къщи в града не са възстановени, но са поставена мемориални плочи с надпис „Унищожена през 1943 г. и възстановена”, за да напомнят за унищоженията през юли 1943 г. У нас такива паметни плочи няма. Но София има паметна плоча на загиналите американски летци, бомбардирали през войната наши градове.

Ами Джордж Буш и Тони Блеър?

През март 2003 г. САЩ и Великобритания нападнаха Ирак, без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, под претекст, че Ирак разполагал с оръжия за масово унищожение, които по разпоредба на иракският лидер Садам Хюсеин можели да бъде проведени в действие срещу САЩ и НАТО в срок от 45 минути. Освен по суша, срещу страната се проведе масирана бомбардировка от въздуха под наименуването „Шок и Ужас”.

Оръжия за масово унищожение естествено не бяха открити, целта бе замяната на режима на Садат Хюсеин, поддържащ топли връзки с Русия, с проамерикански такъв. Но за Ирак наистина настъпиха наистина времена на „шок и ужас”, от войната и бомбардировките и от разгарялата се гражданска война загинаха стотици хиляди невинни иракчани. Затова теоретично Буш и Блеър могат да бъдат обявени за военнопрестъпници, и да бъдат изправени пред международен съд, например в Хага, както с случи със сръбския президент Милошевич, чиито престъпления (недоказани в съда, защото след повече от пет години в затвора, той умря от инфаркт), са несравними с последиците от деxствията а Буш и Блер в Ирак. Което няма да стане естествено.

И накрая да се върнем към Путин, обявен за военнопрестъпник даже от американския президент Байдън, който по време на войната срещу Югославия лично е предложил да се бомбардира Белград- да припомним, че тогава преднамерено беше бомбардирана телевизионната кула в града и бяха убити журналисти. Ракетният обстрел на цели в Киев беше в отговор на опита да бъда разрушен Кримския мост. Вярно е, че има попадения от артилерийски обстрели от ракети, които са поразявали и жилищни сгради, вярно е, че има и невинни жертви от страна на украински граждани, жалко за всичките тези жертви на цивилно население и на млади руски и украински войници и за разрушенията, но те можеше да бъдат избегнати, ако разполагащият с огромна власт украински президент Зеленски беше приел Украйна спазва неутралитет и няма да става член на НАТО и ако Украйна спазваше Минските споразумения, което той отказа да направи.

Но каквито и да са действията на Путин, въпреки споровете и истината доколко са оправдани или не, те са несравними по мащаб с жертвите и разрушенията предизвикани от лидерите на тези споменатите западни страни,


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русия терориста

    29 47 Отговор
    разликата е че путин ще го обесят публично

    Коментиран от #7, #31

  • 2 Както

    23 8 Отговор
    Кога България, ще писка репарации за окупацията на България, за северна добруджа и за създаванео на Македония? Този ден трябва да се случи.
  • 3 Теле

    25 21 Отговор
    Браво за истината, и все пак е удоволствие да те застреля възвишен евроатлантик че и гей при това, нали.

    Коментиран от #40

  • 4 То бива падение

    22 46 Отговор
    Ама на този индивид(Автора), още от снимката му личи ,че е комунистическо мекере. За съжаление ще чакаме природата по встествен път да ни изчисти от миналото.

    Коментиран от #14, #22

  • 5 Ева Лореда

    4 20 Отговор
    Петата съм аз и им правя кавали на четиримата ,докато Мария Захарова ми прави масажно трипръстово клиторно мастурбиране ,с една ръка ,а с другата ми разтрива гърдите....
  • 6 ТаУмВзе

    19 16 Отговор
    РЕСПЕКТ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 авторът е путинист

    19 30 Отговор
    а аа да си изкриви езика че Зеленски бил винован за варварската атака на психо диктатора хахахахаха

    Коментиран от #24

  • 9 ха ха

    18 41 Отговор
    Абе, Факти, откъде копате тези неуки дописници? Ама, то май всички русофили са неуки... изведени от Ганковото кафене. Що Сталин не бомбардирал? Ми, щото не е можел... Ама, това е дълга тема. Що германците не са бомбардирали отвъд Москва? Щото са нямали стратегическа авиация! Аман, от простотии дето се изливат след празни умозаключения...

    Коментиран от #10, #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Путинофил

    14 10 Отговор
    Гицов е наш човек! Истински путинофил!
  • 12 Разбира му и тоз

    10 23 Отговор
    Тоз другар писал че писал..в Берлин не е имало 2 камъка един върху друг 45 година..пък за бомбардировките..при първата атака на плоещ нашето ввс въоражено със месершмит и луфтвафе свалят 100 от 150 бомбардировача..нормално е при лошо време над Румъния да направят едно кръгче и да уважат София никой не си връща бомбите просто така при условие че губи минимум 10 процента екипажи на всяка мисия
  • 13 Стига бе

    27 10 Отговор
    Тоя направо ги навря в евроатлантичекия ...
  • 14 Само такива

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "То бива падение":

    Дето не четат история могат да правят нискоинтелигентни изказвания и да си мислят ,че блестят със умствен капацитет.

    Коментиран от #89

  • 15 дедо Герчо

    24 8 Отговор
    ВЯРНО,ДО ПОСЛЕДНАТА БУКВА...ХЪХЪХЪ...
  • 16 ха ха

    10 26 Отговор
    Или за моста... По украинските закони мостът е незаконен. И по нашите е незаконен. Едно, че няма Акт 16 ;)... и ВТОРО, което е важното, по украинските закони е незаконен. Ние приемаме, че Крим е украински. За Русия си е законен... Ама, само русите и още някои редки птици приемат, че Крим е руски.

    Коментиран от #25, #35, #36

  • 17 Иванушка 🇷🇺

    14 28 Отговор
    Зеленски унищожи пияната кочина за половин година, непобедимая Алкохолная
    Нашите рублопомияри вият на умрело, спряха денгите
  • 18 ха ха

    0 8 Отговор

    До коментар #10 от "Теле":

    А, това кажи на Уики...
  • 19 Въпрос

    26 12 Отговор
    Единствената нормална статия във Факти.
    Как стана това?
    Не ви ли е страх че Сорос и "Америка против България " ще ви спре грандовете?
  • 20 Ха ха ха

    11 27 Отговор
    Поредния 4000-ник пак се опитва плещи малоумноскроенинелепости , жалък както винаги .

    Коментиран от #93

  • 21 ТаУмВзе

    10 18 Отговор
    На съдраните алкохолици им пръсват трътката, жужака под леглото пълни гащите през час, джамахирията ще вее бялото знаме до края на годината
    Пълен разпад и граждански войни следващите 30тина години, путана ще изгние в Хага

    Коментиран от #29

  • 22 Въпрос

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "То бива падение":

    А ти си безподобен дебил.
    Такива трябва да се...както индианците,без съд!
  • 23 Алохааааа

    6 20 Отговор
    Няма нужда от четене като видиш снимката на ментарноизкривенкомонуидник .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гешевче

    29 5 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Истината боли нали. Всеки американски президент е водил поне 1 война (военна операция). И не ме коментирайте, просто проверете и замълчете...и да знаете ...били са много справедливи войни и няма нито един убит.

    Коментиран от #60

  • 27 Вай вай

    7 20 Отговор
    Ами такива са драскачи некадърни русофилистичноувредените ни коментаторчета .

    Коментиран от #44

  • 28 Я виж ти

    20 5 Отговор
    Имоло още обективни и независими журналисти в БГ не само мисирковци
  • 29 Нали

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "ТаУмВзе":

    Такива гробари като теб първи ще отидат там!
    Нямате срам пред господ и той ще ви накаже!

    Коментиран от #33

  • 30 истината е че

    16 4 Отговор
    байдън еТЕРОРИСТ НОМЕР 1. ДА СЕ УНИЩОЖИ.
  • 31 асен

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "русия терориста":

    ти гледай да не изядеш боя някъде
  • 32 въпрос

    18 3 Отговор
    как ли са я пуснали фатки тая статия?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 хахаха

    7 11 Отговор
    Гицов, драги ми дипломате, не говори глупости, в Косово НЕ СЕ Е ПРОВЕЖДАЛ РЕФЕРЕНДУМ...

    Коментиран от #38, #47

  • 35 Теле

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Кои сте вие бе смукащо едноккетково

    Коментиран от #42

  • 36 ами

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    то ти ако искаш можеш да приемеш, че небето е червено или пембяно, ама на небето няма да му пука от това...:)))
  • 37 Ашколсун

    6 9 Отговор
    От цялата работа разбираме че Сталин е хуманист запада сатанисти и другаря Гицов е пропуснал изравняването на Сирия със земята и изселването на поне 10 милиона от там
  • 38 хахаха

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "хахаха":

    два минуса...леле-мале колко мъка има на тоя свят...абе вместо да ми слагате минуси, вземете попрочетете нещо ли...па белким разберете, че в косово НЕ СЕ Е провеждал референдум за отделяне от Сърбия...:)))

    Коментиран от #51

  • 39 Антон

    5 13 Отговор
    Сталин е нямал стратегическа авиация , затова не е бомбардирал. Никой не му е държал сметка колко души ще загинат при щурмуването на каквото и да е. Братски могили колкото искаш. А и заградителните отряди са давали отличен тласък на пехотата за настъпление. Отзад смърт . Напред и само напред имаш шанс да оцелееш.

    Коментиран от #41

  • 40 Дааааааа

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    И ти ли започна да говориш за гейове и джендъри? . Предизвикаш съмнения?!? Всеки говори за това, което му липсва!
  • 41 хахаха

    7 4 Отговор

    До коментар #39 от "Антон":

    ами това, дето си го написал, не е вярно...от 7 август до 5 септември 1941 г. СССР нанася серия авиационни удари по Берлин...трябва да се чете преди да се пише...:)))

    Коментиран от #50

  • 42 Баууууу

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Теле":

    А кой си ти бре чифтокопитно-стъпалоходящо многоклетъчно?
  • 43 Принципно

    17 3 Отговор
    Много точна статия но има няколко фактологични грешки ще посоча една от тях софия не е бомбардирана то есента на 1945 година а до пролетта на 1944 година освен това жертвите от американските бомбардировки над софия и другите градове са много повече няма да уточнявам няма място и не е необходимо иначе по принцип статията е доста убедителна
  • 44 Отговор

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Вай вай":

    Вай, вай и толупа без акъл се изказа!
  • 45 Медик

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "ТаУмВзе":

    Дошло е време отново да те прибираме.
  • 46 А какво е общото между

    4 12 Отговор
    Референдумите на Косово и Крим? Косово става независима, суверенна държава, а Крим - придатък на Империята на злото. Не виждам нищо общо.

    Коментиран от #52, #53

  • 47 Вярно не се е провеждал референдум

    17 3 Отговор

    До коментар #34 от "хахаха":

    Но се сипеха бомби включително такива с обеден уран месеци наред то си е като референдум след това беше поставена на територията на косово най-голямата военна база на съединените щати и извън тяхната територия
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гицов

    4 3 Отговор
    е внук на баба Гицка...
  • 50 кънчо

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "хахаха":

    нанася един символичен бомбен удар.чети внимателно

    Коментиран от #61

  • 51 , провеждал се е

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "хахаха":

    Прочети коментар 47

    Коментиран от #59

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Коментар

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "А какво е общото между":

    Хората без акъл приемат всичко подадено им като пропаганда от Голямата "демокрация" избила милиони и поробила стотици държави ,включително и ЕС.
    Затова ще траете да сте бедняците на Европа.
    Всеки обича да тъпче слуги като вас,даже го правят с удоволстие!

    Коментиран от #75

  • 54 Хихи

    3 8 Отговор
    Добре, че чухме и за някой си гицов. Който показа жалкото ниво на байТошовите дипломати. Яко са ни излагали...
  • 55 СЗО

    1 6 Отговор
    В съвремения свят няма добри. Всички са лоши. Въпросът е: Ние към кои лоши да се присъединим? От там нататък е лесно: държиш се здраво за големия брат, и няма да те бомбандират. Защото преди и по време на ВСВ България е била ту с едните, ту с другите. И затова и едните, и другите са ни нападали. Сега историята се повтаря- уж сме с едните, ама не сме против другите....затова аз лично очаквам след няколко години Русия да "защити рускоговорящите в България", а НАТО да не задейства член 5.
  • 56 Да бе да

    4 7 Отговор
    Да сравняваш война от преди почти век , като тактика и въоръжение с войните в 21 век е лудост !
    Да не говорим за политическата ситуация тогава и днешния световен ред!
    Пишещия защо не споменава гилотината във Франция или набиването на кол ?

    Също, никой не споменава 3 годишната окупация на България 44-47г. и десетките хиляди български войници умрели след 44 г ?

    За рузката пропаганда почивен ден няма!

    Коментиран от #83

  • 57 хихи

    6 3 Отговор
    Браво!!!!
    Питам аз посланика САЩ какво ще търси на откриването на НС, а другия импералист Митрфанова не е поканена,?

    Коментиран от #71

  • 58 Просто човек

    4 6 Отговор
    Гицов, Гицов...ти си стигнал Дъното...

    Коментиран от #90

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Джими Картър не е

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гешевче":

    водил.
    Всъщност оказало се, че по негово време дори една бомба не е била хвърлена.
    Ама само той.

    Коментиран от #66

  • 61 хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "кънчо":

    от 7-ми август до 5-ти септември? :)))) сигурно с магарета са карали авиобомбите и там са надували балони, за да ги пуснат над Берлин?
  • 62 Смерш

    3 4 Отговор
    Този от дипломати и журналисти с офицерски звания.ДС кадри.
  • 63 Реалист

    7 4 Отговор
    Право в десятка Байдън ще бъде обесен!

    Коментиран от #70

  • 64 КОНТРАТА

    12 2 Отговор
    САЩ и Англия са фашисти 1943 г от гладомора в Бангладеш умират 4.5 милона души защото британците им открадват храната и унищожават 55 000 лодки под претекст, че японците щели да вземат лодките и храната.

    Коментиран от #74

  • 65 Ван дер Любе

    3 10 Отговор
    Текстът на статията е пълен с доста полуистини. По същата логика и България е издевателства в Македония и е имало български фашизъм. Повечето твърдения са неверни. или не описани докрай. Все пак през февруари Русия нападна Украйна, а не обратното. Русия избива цивилни граждани и заплашва с ядрено оръжие. Сигурно авторът смята и Руско-турската война от 1878 за освободителна. Не ние сме я платили с около 20 хиляди квадратни километра българска земя, която сега е в Румъния и Сърбия.

    Коментиран от #68

  • 66 значи

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Джими Картър не е":

    Джими Картър е президент от 1977 до 1981 г....


    1976-1992 г. - Ангола, операция на ЦРУ за военна подкрепа на южноафриканските въоръжени банди по време на гражданската война.

    1980 г. - Иран, войници, ядрена заплаха от страна на САЩ, армията прави неуспешен опит да спаси заложниците в посолството, 8 войници умират по време на този опит.

    1981 г. - Либия, военноморската авиация на САЩ сваля 2 либийски самолета.
  • 67 Керът

    2 7 Отговор
    Четрихилядникът и той на бояришник...
  • 68 ами

    5 4 Отговор

    До коментар #65 от "Ван дер Любе":

    прибери си ги тия 20 000 квкм...ама стиска ли ти?
    А ако не беше чичко Сталин и Южна Добруджа щеше да е румънска...

    Коментиран от #69

  • 69 Да бе да

    5 4 Отговор

    До коментар #68 от "ами":

    "А ако не беше чичко сталин и Южна Добруджа щеше да е румънска..."

    Объркал си чичковците 😁
    Чико ти хитлер връща Добруджа на България ( Крайова 1940 г)
    Но за вас рузките пропагандисти, кога фактите са имали значение😁

    Коментиран от #72

  • 70 Песимиста

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Реалист":

    Не съм сигурен, но гледай да не го изпревариш!
  • 71 Забелязал

    3 5 Отговор

    До коментар #57 от "хихи":

    По протокол се канят всички дипломатически представителства, а отношението към Митрофанова е специално, тъй като е представител на страна-агресор!!
  • 72 ами

    6 5 Отговор

    До коментар #69 от "Да бе да":

    чичко Сталин подкрепя България в искането да си запази Южна Добруджа...щото бай ти Чърчил иска друго...:)
    той Хитлер много неща е дал на Царството, ама после сме ги върнали, щели сме и Южна добруджа да върнем на Румъния...:)

    Коментиран от #80, #81

  • 73 Люси Дяковска

    4 5 Отговор
    Гицов, недей да плещиш и ти глупости! Е не е доказано, че е направено от украинските служби, а когато го докажат тогава! Аман от поклонници на фсб!
  • 74 Баууууу

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "КОНТРАТА":

    А бре контриращия, я най напред се запознай със смисъла и значението на думата фашизъм и тогава я употребявай на закуска ,обед и вечеря!!
  • 75 Баууууу

    7 4 Отговор

    До коментар #53 от "Коментар":

    И какво бре жълто-копейкиновец, като минем под шапката на Русия, ще забогатеем ли? 45 години бяхме под нейната шапка и никой не забогатя!! Освен някой комунистически първенци!! Я се разкарай по добре!!
  • 76 Българин

    7 7 Отговор
    И автора и сайта "Епицентър" са част от участниците на руската хибридна война срещу България. И използват познати до втръсване русофилски опорни точки, за лошите американци, за бомбардировките над София, за паметника на американските летци...... Между другото този прословут паметник е паметна плоча висока около 2 метра, намира са на територията на американското посолство и е издигнат от американци в чест на загиналите около 250 американци. Да сравнение паметника на окупаторите се намира в центъра на София, висок е 54 метра/най-високият в България/ и на него пише, че е "издигнат от признателния български народ". Да сравнение за "освобождението на България от фашизЪма" загиват 42 руснака. Загинали са от препиване с метилов алкохол в Бургас. Неморално е в българските медии са ке оправдават убийствата е геноцида извършван он Путин и армията му от мародери, садисти и убийци.
  • 77 Наблюдател

    5 6 Отговор
    Русофилите винаги с удоволствие са обслужвали всякакви руски интереси и мераци, а етичните, религиозни и морални норми изобщо не са били пречка пред тях!
  • 78 срам за гилдията

    3 5 Отговор
    Този е от 4000-ците, дърта мазмантия.
  • 79 Чукчи писател, не читател

    3 3 Отговор
    Само този дърт глупак ли не разбра чие дело е взривът на моста, ама че глава тъпа и проста.
  • 80 Да бе да

    3 5 Отговор

    До коментар #72 от "ами":

    "чичко Сталин подкрепя България в искането да си запази Южна Добруджа...щото бай ти Чърчил иска друго...:)"
    Първо, ти разбираш че по това време България е окупирана от ссср !
    Второ , благодарение на сталин България е обявена за победена държава(( въпреки хилядите войници и офицери загинали в бой срещу Германия, няма да говоря за българските офицери убити от нквд)

    И последно Румъния 3 пъти по голяма от България по това време , защо му е на сталин да я прави още по голяма ! За да воюва с нея после?
    росссиа никога не е търсила благоденствие за България! Колкото по далече от нея толкова по добре сме били и ще бъдем!!
  • 81 Истината

    3 7 Отговор

    До коментар #72 от "ами":

    Русофилите винаги четете руските фалшификати на българската история. В разговор между Сталин и британския външен министър Антъни Идън проведена на 16 декември 1941 година в Москва. Сталин нахвърля идеи за следвоенна промяна на границите и предлага да се направи секретен протокол. В него се предраг
    5.Турция под формата на компенсация за спазването на неутралитета си може да получи Додеканезите, населеният с турци район на България на юг от Бургас и може би някакви територии в Сирия. Идън казва, че за 5 претендира и Гърция, понеже те са населени от гърци, но признава необходимостта от такава или друго урегулиране на поставеният въпрос. Другарят Сталин добавя, че отнемането на Бургаския регион от България ще бъде един вид наказание за поведението на България по време на войната. Също така от България трябва да се отнемат територии и от югославската и граница. По мнението на Сталин на България е повече от достатъчно едно морско пристанище Варна. Идън казва, че не може да подпише такова споразумение без предварителна консултациа защото няма пълномощия.

    Коментиран от #85

  • 82 Бомбардировките

    0 5 Отговор
    и Символичната война.Когато германците притиснаха Антонеску в ъгъла не беше символично.Трявваше да прави ресто на територии,както и направи,понеже държавата му не би я имало.От изток руснаците от запад унгарци и с Румъния до там.Само дето Сталин си поиска и проливите(там влизаше и Бг) и Райхсканцлерът му вдигна червен картон.После във войната,нали се беха разбрали в Казабланка Германия до дупка срината.А Германия воюваше и бавно отстъпваше от изток.Влезаха америте в Сицилия и почнаха га пускат Б52 за Букурещ.1000 свалиха германците.У нас паднаха поразени 500.Е как няма да има бомбене.Война.Кво искаш Тва е Символичната война,без която и Бг можеше да я няма,демек кат балтийските държави

    Коментиран от #84

  • 83 васил

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Да бе да":

    доста примитивно и неграмотно

    Коментиран от #87

  • 84 кънчо

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "Бомбардировките":

    глупости на голям квадрат

    Коментиран от #91

  • 85 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Истината":

    индексът на документа, не съществува в руските архиви, на това отгоре в него има грешка, което подсказва, че е фалшификат... горе пише 16 декември, а отдолу 16 ноември...:))) интересното е, че този "документ" се появява през 2000 г...шрифтът също не отговаря на шрифт от 1941 г. очевидно е правен в България по времето на костов с цел дискредитация на СССР или поради други причини...та толкова за истината ти

    Коментиран от #88

  • 86 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    На кофите сте тая зима с цялото пияно фемили, рублопомияр продажен и бавноразвшващ! Форевър
  • 87 Да бе да

    1 2 Отговор

    До коментар #83 от "васил":

    "доста примитивно и неграмотно"

    Е вие грамотните, до къде я докарахте с цялата менделеева таблица и 1/7 от сушата на света ?😂
    На първо място сте по външни тоалетни ✌ , и това е прогрес , преди това е било красота😁
  • 88 В коя година каза?

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "ами":

    По това време руската армия панически бяха на изток.Румънците и унгарците на юг бият.На север за до късна есен финландците стигат Петрозаводск,а и старата граница с русиа Белоостров/Валкеасаари по техен,а и на местното население език.Германската армия нанася съкрушителни удари на болшевиците.И тогава сегдал Сталин да преговаря и да крои и прекроява.Ай стои сте лъгали.
  • 89 Ти да не си авторът на тая статия?

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Само такива":

    Четена през ред и недочетена(от мене).Мноо на аба я караш бе,авторе.Все едно манджа с грозде.За кви репарации приказваш?Квото имаше платихме.Че и да искаме?Окупацията на Македония в частта й в Югославия и Гърция освобождава германска войска,насочена в други фронтове срещу Алианса.Начи си във война.Бомбенето на Алианса.над Плоещ с пресичането на вражеска територия(наша) означава сваляне на самолетите им(ВРАЖЕСКИ,американски),както и се случва 1000 германците над югославска земя и 500 над българска.И за тва някой да ти ръкопляска,а?Ми ти си мноо елементарен бе.И поради възникнал спор между вас тука,реших да надникна кво си писал.Неинтересни неща,елементарни.Ама,че дълги драсканици си натресал.За военнопрестъпници-Дрезден,Верлин,Хамбург-да.Пропусна предаването на стотината хиляди казали от Австрия,ама тва са си бледи светулки по скучната ти дълга писания.И ся?Слабичко ти е четивото.Кво още?
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Тва е кънчо

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "кънчо":

    Помня в София там до художествената академия беше-Паметник на авиатора.И той е сложен за ония,които сваляха американските бомбардировачи,бомбили София Де а знам що го махнаха Такива работи не се махат.Това е историята,достойнството на една страна.Те ти Финляндией- паметник ленина,къща где ленина бил,там колибата дет го крили фин.комунисти,по-лесно агенти на ЧК,това е в руската страна.И паметник ленина си седеше дълго,дълго време Тва е,че никой не го посещава Фин.комунисти измряха.Руснаците,които посещават тая страна не се интересуват от ленина,а от стоки в магазините и на ланец го махнаха,понеже не може да се плаща поддръжката на нещо,от което никой не се интересува.Но от Паметника на авиатора бихме се интересували ти и аз,но няма го там Деа знам къде е.

    Коментиран от #92

  • 92 Дай ти направа корекция

    0 1 Отговор

    До коментар #91 от "Тва е кънчо":

    Да се чете паметник ленина.И там,още кат стигнал границата на Хаппаанранта е Шведско и начаса един "охранник" от Петроград го поел и го закарал при брат си на юг,понеже полицията е по дири му.И в часът на Болшевишкият метеж го докарал в Ленинград.Кънчооооо,ходил ли си някога таммммм!!!!Ся кво му е да въришшшшИнтересното беше някога,кънчооооо.Ся вече не е интересно,колкото и да си млад,кънчооо!
  • 93 Само не разбрах

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ха ха ха":

    как обори поредния 4000-ник ?
  • 94 Лелееееее

    2 3 Отговор
    прочетох статията и всички коментари, и не намерих нито един коментар който да опровергае нещо по изложените факти по-горе. Видях само жлъчно плюене от страна на заблудени и платени евроатлантици.
    Оти така, бре? Само с пропаганда тип-ДВ не става, трябва си и фактология..

    Коментиран от #95, #98

  • 95 Дойче вееле

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Лелееееее":

    Говореше:сте премиер Н.Тихонов пак скастри колегите си от ваксините(на Москва)страни,до кога ще му експортират брак(увана продукция).То па руската кво беше освен енергиен експорт.Пак имаше друг Журналистът Юрген Рот-суровите условия в съвеЦките лагери и затвори консолидираха руската/съветска "мафия".По-слабо,или никак не се употребяваше тая дума И интересни новини,а кой да слуша.И пак де,комунизмът си отиваше.И си отиде.
  • 96 ттт

    1 0 Отговор
    Абсолютно долна руска пропаганда. То и баба ти ако беше мъжка...
  • 97 печаль

    2 0 Отговор
    Тази статия най-вероятно е препечатка от някой рески сайт. Така виждаме какъв буламач е в главите на руснаците. Трябва да има и такива статии.
  • 98 кво да коментираме

    1 1 Отговор

    До коментар #94 от "Лелееееее":

    Просто статията е тотално сбъркана. Какво да коментира човек.
    Като оставим миналото, Украинците искат да се присъединят към ЕС и НАТО. И Русия реши да им попречи, но нещо не им излязоха сметките. В България също доста се въодушевиха от идеята, но по едно време прагматизма надделя и смениха реториката.

    Коментиран от #99

  • 99 Лелееееее

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "кво да коментираме":

    Не разбрах, от към къде е объркана статията??