Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 21:00 3 866 78

България: в токсичния казан от страх, лъжи и дезинформация

  • население-
  • българия-
  • българи-
  • страх-
  • дезинформация-
  • владимир путин-
  • коронавирус-
  • демографска криза-
  • ваксини

България се топи. Много млади хора ѝ обърнаха гръб и едва ли ще се завърнат.

България: в токсичния казан от страх, лъжи и дезинформация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България се топи. Вероятно е най-бързо топящата се нация в света или поне е в топ 5. Към 7 септември 2021 година населението на България е било 6 519 789 души - според официалните данни на НСИ. За 10 години, между двете преброявания, българите са намалели с близо 845 000 души или с 11,5 на сто. Това е и най-голямото намаление от всички преброявания досега.

Минус 90 000 души заради Ковид

Според НСИ основната причина е отрицателният естествен прираст – тоест разликата между раждаемостта и смъртността. Данните сочат, че за десет години сме намалели с около 500 000 души, а други 344 000 българи са напуснали страната за този период.

Коефициентът на раждаемост у нас е около средния за ЕС -1,50. Това говори, че основният проблем за топенето на България всъщност е емиграцията, а отрицателният естественият прираст е следствие от нея, тъй като младите напускат България заедно с децата си.

"През целия период страната има отрицателен естествен прираст, като най-висок той е бил миналата 2021 година, минус 90 000 души. Всички сте запознати с голямото отражение на пандемията върху общата смъртност в страната през последните две години", каза Магдалена Костова, директор "Демографска статистика" в НСИ, цитираната от БНТ.

Топенето на нацията е любима предизборна тема

Топенето на нацията е любима предизборна тема на политиците, особено на популистите от всякакъв калибър, с каквито изобилства родната политическа сцена. На пръв поглед парадоксално, но всъщност закономерно, именно тези "най-загрижени за нацията” български политици носят голяма част от вината за бързото изчезване на България, защото произвеждат дезинформация и/или яхат общественото недоволство, създадено от тях. Това вече е и научно доказано, след като излязоха статистически данни и изследвания за това как Ковид се е отразил на смъртността.

Изследване, публикувано в научното списание „Nature", показва и последиците от инфодемията в България – средната продължителност на човешкия живот у нас вече е скъсена с около година и половина. В изследването се прави връзка с факта, че нивото на ваксинацията в България е най-ниското сред разглежданите европейски страни, а съкращаването на продължителността на живота у нас е най-голямото. Няма нужда да припомняме, че ИТН и партийната ѝ телевизия изгряха в най-високата политическа орбита, включително и благодарение на дезинформацията за Ковид и ваксините, която се лееше постоянно.

Същата ракета носител използваха и от "Възраждане”. А Стефан Янев, докато беше служебен премиер, твърдеше, че нямало нужда от информационна кампания за ваксинации. Дори и от БСП се включиха в този хор. Президентът Румен Радев също не направи изключение, нито пък Борисов, докато беше премиер.

Играчите на „тихия фронт“ са едни и същи

Няколко доклада на службите за сигурност в държави от ЕС сочат, че Русия, а и Китай умножават и координират дезинформацията, свързана с пандемията от коронавирус. Голяма част от българските политически лица, които разпространяваха дезинформация за Ковид и ваксините, сега разнасят проруска дезинформация и за войната в Украйна. И лесно могат да бъдат разпознати.

Опростените наративи, с които Путиновата машина за дезинформация се опитва да оправдае избиването на невинни граждани, са няколко: "Зеленски от 8 години води война срещу собствения си народ; на Путин не му беше оставен друг избор; мирът може да се постигне само с дипломатически усилия, а не с военни; даването на оръжия на Украйна само удължава войната”. Хората, които ги повтарят, нерядко вярват и в други небивалици - например, че линиите с кондензирана пара, оставяни от самолетите по небето, разнасят Ковид и други болести.

Мнозина политици в България говорят, че трябва да се върнат младите от чужбина. Само че мислещите и образовани хора надали ще останат да живеят и отглеждат децата си в България, за да врат в токсичния казан от страх и дезинформация, докато безотговорни политици подклаждат огъня, за да се доберат до власт и пари. България е на последно място в ЕС по медийна грамотност за 2022 година - сочи индексът на "Отворено общество – София". Страната е с крайно нисък потенциал за устойчивост срещу фалшиви новини - на 33-то място от 41 европейски страни.

Политическа воля?

Дори и да е много късно, все още има какво да се направи срещу дезинформацията и за повишаване на медийната грамотност - вече има достатъчно изследвания и методики в страните от НАТО и ЕС. Но за това са необходими политическа воля и осъзнаване на проблемите.

Ако подронените основи на националната сигурност не бъдат укрепени, ерозията от проруска дезинформация, която видимо е навлязла във всичките ѝ подсистеми, просто ще ги срине. Ако не бъдат взети веднага мерки, политиците ще продължат да използват дезинформацията, защото тя им носи бързи гласове.

Автор: Георги А. Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    70 21 Отговор
    Я, тогава да си припомним:
    На 27 февруари украинското правителство се съгласи да започне преговори с Русия. Но няколко часа по-късно Европейският съюз гласува бюджет от 450 милиона евро за доставка на оръжия на Украйна, наливайки масло в огъня. От този момент нататък украинците смятат, че няма нужда да постигат споразумение. Съпротивата на Азовската милиция в Мариупол дори доведе до увеличение от 500 милиона евро за оръжие.

    В Украйна, с благословията на западните страни, тези, които са за преговори, са елиминирани. Това е случаят с Денис Киреев, един от украинските преговарящи, убит на 5 март от украинските тайни служби (СБУ), защото е бил твърде благосклонен към Русия и е смятан за предател. Същата съдба сполетя и Дмитрий Демяненко, бивш заместник-началник на Главната дирекция на СБУ за Киев и региона, който беше убит на 10 март, защото беше твърде благосклонен към споразумение с Русия - той беше застрелян от милицията на Миротворец ("Миротворец") .

    Коментиран от #65

  • 3 ИСТИНА Е

    82 14 Отговор
    Престъпника от пожарната унищожи държава и народ, и изгони 1,5 мил. Млади на запад, и вместо до живот в затвора, продължава да убива.

    Коментиран от #42, #77

  • 4 Най голямото предателство на 21 век!

    46 39 Отговор
    Продажните ни политици изгониха 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    500 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!

    Коментиран от #47

  • 5 Ехааа

    51 5 Отговор
    Какви 6 милиона? Поне милион цигани и още толкова турци и поне половин други. Давайте паспорти на македонците, на бесарабските българи и на всеки, който милее за тази държава. Изчезваме хорааа!
  • 6 Рускините го измислиха!

    15 23 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки и ресторанчики.
  • 7 Аз съм русофил

    13 31 Отговор
    И съм мелез. Майка ми е рускиня, а баща ми е сиганин!

    Коментиран от #14, #19

  • 8 681

    56 13 Отговор
    По заглавието може да се познае автора.
    Само не разбирам защо про западни сили използват с пълна сила пропагандата?
    Къде са ви демократичните ценности драги леки китки?
  • 9 Много българи работеха в СССР!

    16 39 Отговор
    Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Хванаха си българи. Изпожениха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!
  • 10 Майна

    54 14 Отговор
    САЩ/НАТО и европейските васали,, управляващи,, раздухват военен конфликт!
    Военната операция на Русия беше за признаване на Донецка и Луганска републики, след като те се обърнаха за помощ към нея..Това се случи след оказа на Макрон да ГАРАНТИРА МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ.!
    ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КОЛКО РАЗГОВОРА ПРОВЕДЕ ПУТИН С НАСТОЯВАНЕ ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ!
    Вместо това се засилиха бомбардировките над Донбас!
    Байдън на 16 февруари обяви, че Русия ще нападне Окраина???? Защото те го предизвикаха, знаеха, че Русия не може да остане вече БЕЗУЧАСТНА

    Коментиран от #55

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ученият котка

    36 16 Отговор
    За България е жизненоважно да сложи край на робството в Брюксел и да настигне заминаващия влак на ШОС.

    Коментиран от #22

  • 13 Ню Йорк🇺🇲

    17 46 Отговор

    До коментар #1 от "Москва 🇷🇺":

    А аз искам Москва да изчезне от картата и когато Путин умре да бъде национален празник на Украйна. 🤩🤩🤩🤩
  • 14 Иванушка🇺🇲

    18 10 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм русофил":

    Демек си руски циганин.

    Коментиран от #40

  • 15 Майна

    37 6 Отговор
    И какво ни набутвате СОРОС ,този може да си въобразява ,че е бог сред промирите мозъци, но за един мачкан народ като българския е меко казано ,,неприемлив,, ,айде да не цитираме ,,постиженията,, му и биографията му..
  • 16 Рашляците предатели

    17 37 Отговор
    Докараха България до това положение! Всеки вижда, че тука е като в пРосия и хваща пътя. То не бяха руски опорки от политици, то не беше корупция и некадърност. Абе малка пРосия на балканите.
    Кой иска да живее на място, в което се крадат перални? Ковид чипове, лаборатории за киборги, пръскащи самолети, велика непобедима армия, освобождение от Османците.....
    Само лъжи и измами. Всеки грамотен бяга веднага. Това са фактите!!!

    Коментиран от #18, #38

  • 17 Време е за Партия " Ш М А Й З Е Р "

    25 9 Отговор
    И Народна Власт , щото неостанахме от тези Западни БЕЗ ЦЕННОСТИ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гомняр !

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм русофил":

    Но с Его !
  • 20 Майна

    24 3 Отговор
    И към всички сънародници- България не им трябва като колония, българите ще живеят като ,,резерват,, бе собственост върху земята си , българските,, индианци,, ще са туристическа атракция на новите стопани, ако не се опомните и не покажете,че тази земя е НАША !!!
    СТИГА СТЕ ФИЛОСОФСТВАЛИ КАТО В КРЪЧМА ,ПО ТЕЗИ САЙТОВЕ!
    ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ ШАНС!
  • 21 Бля,бля

    10 4 Отговор
    Зеленият е призовал ОТАН да удари Кремъл ако Русия бомбандира Банкова!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Характерна черта ни е, късата памет!

    16 23 Отговор
    1989 г. руснаците ни изоставиха като клето циганче и ни казаха: " Айде, чао, оправяйте се!
    И трагедията започна! Цялата ни промишленост работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе!
    Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!
  • 24 Сталин

    44 10 Отговор
    За 30 години западна демокрация,българина беше превърнат в жалък безправен и нещастен роб който само обслужва дебелите з@ дници на западните мародери

    Коментиран от #41

  • 25 Винкело

    37 5 Отговор
    Въртяха, сукаха, накрая - ковида им излезе виновен, и Русия, и Китай...
  • 26 Предлагам

    36 5 Отговор
    на автора за успокоение да си сложи поредния бустер и да не ни занимава с личните си проблеми. Що се отнася до демографската катастрофа, тя не е от вчера, но защо точно сега ни се предлага в тази смес от пропаганда, неприязън и страхови внушения?! Не очаквам отговор.
  • 27 Ученият котка

    18 5 Отговор
    Всеки път, избирайки исторически път, България прави трагична грешка.
  • 28 тука е така...

    12 18 Отговор
    Както често се изразява Путин, всичко върви по план! Руските политици унищожиха Русия, а българските България. Това, че народите им не го осъзнават, не се противопоставят и не го възприемат като трагедия си е за тяхна сметка.

    Коментиран от #31

  • 29 Професора

    27 6 Отговор
    Гьобелс Веле
  • 30 Българин🇧🇬

    35 7 Отговор
    Който разпространява пропагандата на DW взима пари от Козяк.
  • 31 Ученият котка

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "тука е така...":

    Хората с неразвито търпение и издръжливост не трябва да правят прогнози. По-добре купете каса бира, пуснете телевизора и легнете на дивана.
  • 32 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    26 5 Отговор
    Дойче зеле вас не ви ли забраниха в Турция?
  • 33 Дойче веле

    14 2 Отговор
    🚻🚮🚻🚮🚻🤑
  • 34 Верно ли

    29 8 Отговор
    Това е някакъв оксиморон - ДойчеЗеле и "България: в токсичния казан от страх, лъжи и дезинформация". Токсична медия ще обсъжда нашия казан, а? :))) Естествено, и ваксинацията е вмъкната, тъй като Зелето работи за правата вяра!
  • 35 Гост

    14 22 Отговор
    Когато си прост и господ не помага.Българина най обича да вярва в слухове, баба Ванга, и вовата.Да обвинява ,че целият свят иска да го затрие и да му вземе продънените гащи.Да псува системата,че е скапана,а бута някой лев да мине тънко,да кряска защо е мръсно наоколо, а си хвърля боклука през терасата.На българина е важна ракийката и салатката,ако има сланинка още по доре.

    Коментиран от #63

  • 36 Дойче веле

    23 9 Отговор
    Май още не разбирате какво става Русия така ще ви го набие че свят ще ви се завие
  • 37 Как

    30 7 Отговор
    Как крадецът вика, дръжте крадеца! Няма по-елементарна обработка на хората от зелето и неговите платени драскачи! Подтекст - всички бегом за бустериии!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дойче веле

    12 2 Отговор
    🌈🤑🌈🤑🌈🤑
  • 40 А ти

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иванушка🇺🇲":

    🤑🌈🤑🌈
  • 41 ха ха

    10 22 Отговор

    До коментар #24 от "Сталин":

    За 30 години руснакът не само беше превърнат в роб на ботоксовото джудже, ами дори не му осигуриха гроб. Пускат го да наторява полята на Украйна.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 История на Бг

    16 4 Отговор
    Това е резултат от действията на архитектите на прехода, като започнем от аверите на Луканов . Главната цел е създаване на аморфна, нискообразована, опростена маса за да се краде безконтролно. Това са унищожителите на България, която е оцеляла 1300 години .

    Коментиран от #57

  • 44 История на Бг

    14 4 Отговор
    Това е резултат от действията на архитектите на прехода, като започнем от аверите на Луканов . Главната цел е създаване на аморфна, нискообразована, опростена маса за да се краде безконтролно. Това са унищожителите на България, която е оцеляла 1300 години .
  • 45 Украйна е фашистка държава

    29 10 Отговор
    DW постоянно публикува дезинформация и прикрива престъпленията на фашисткия киевски режим!
  • 46 Радвате ли се зеле

    13 3 Отговор
    Не се радвай , зимата ще е тежка и още много зими.
  • 47 Ежко Бежко

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Най голямото предателство на 21 век!":

    Вече дотегна с простотиите си. Руснаците напускат черноморието, успокой се, никой няма да ти анексира родината. Жена ми е рускиня и много обича България, но и тя кандиса да емигрираме, всичките ни познати вече заминаха или се стягат да заминават. Успокой се най-сетне.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Aaaa, разбрах

    15 1 Отговор
    Според Гошу А. Ангелов, поради фейк нюз от Русия и Китай ние сме намалели толкова много.
  • 53 Ахмак

    19 5 Отговор
    Г-н Ангелов,защо не коментирате Минските споразумения?Защо цялата западна и демократична пропаганда изведнъж онемя за тези споразумения чието изпълнение щеше да направи тази война излишна?

    Коментиран от #64, #78

  • 54 Уса

    12 3 Отговор
    Не се топи а българите работят в чужбините и плащат данъци на други държави,защото българските политици са с к а п а н а ц и.България отново ще бъде велика и то много скоро
  • 55 Що не

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Ходиш на ника си
  • 56 Гост

    7 1 Отговор
    След 10тина години още ще сме се стопили, претопили и озлобили....
  • 57 Моряка

    11 4 Отговор

    До коментар #43 от "История на Бг":

    Защо се забравя целенасочено амириканския план Ран/Ът,по който България трябва да остане под 5,5 милиона души.Още малко ище го изпълним,както го изпълнихме в иканомиката,армията,образованието и здравеопазването.

    Коментиран от #60

  • 58 Аналитик плюс

    18 5 Отговор
    Не Путиновата дезинформация, а Западният колониализъм, демагогия и лицемерие унищожават България. Парите, които ЕС отпуска на разорена България са смешно малко за устойчиво развитие. Те едвам поддържат един примитивен бюджет. И това след като България унищожи индустрията си и селското стопанство с шокова терапия по съветите на същия тоз Колективен Запад. Днешна България е ярък пример за това, какви са последствията върху една мналка страна от Колониалния Глобализъм и Новия Светвен Ред
  • 59 Токсик

    12 5 Отговор
    Неофашистката пропаганда на Дойче Зеле трябва да бъде забранена в България!
  • 60 Защото този "План"

    4 8 Отговор

    До коментар #57 от "Моряка":

    е същата простотия и опорка, като ваксините с чип, лабораториите за зомбита, пръскането от самолети и рептилите. Заради това никой сериозен човек не се занимава с руски пропагандми простотии.
    Ти смяташ ли сериозно, че един американски чантаджия може да разпорежда на Русия или комунистическа България? Защо не изпратят един Ран сега да накара Путлер да напусне Украйна?
    Спри да вярваш в конспиративни теории, истината е много по-страшна!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 джак

    7 1 Отговор
    Е нали само 4000000 население на България им трябвало на американците/1995г/...Изказване на техния посланик тогава.
  • 63 НЕМА ВЕЧЕ

    10 3 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    СЛАНИНКА ... 15 лева Килото... Ехх Българийо! Европата и гащите ни отне.
  • 64 Анджело

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ахмак":

    Щот не знае какво да каже за тях
  • 65 1234

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Защо никой не разбира , че върховенството на закона = висок стандарт на живот. Крадците в затвора = високи пенсии и заплати.
  • 66 Свестните полицаи

    4 2 Отговор
    Много читети, малко шибати затуй са топи народа!
  • 67 тфгрд

    8 3 Отговор
    Автора е член на "Отворено общество" на заплата от козяк, а тези същите от 32г. неспирно унищожават българите. Само като се образова българина и се украси със словото на Христа Бога, ще се изправи от пепелта. Тогава и всички измамници и предатели ще бъдат членове на затворено общество, и ще си понесат заслуженото презрение.
  • 68 D W и Георги Ангелов

    7 1 Отговор
    Лъжи и Маниполации!!
  • 69 МАЗНА ЛЪЖА

    7 1 Отговор
    ОТ НАЙ ЛЪЖЛИВАТА И МАНИПУЛАТИВНА ФЕКАЛНА "медиика"
  • 70 Да бе да

    5 0 Отговор
    Дойче веле 😁
    Нищо де , но ако не помагате, моля ви не пречете!
    България не се топи , преражда се ! Да родилни мъки са ! Но имайте търпение , ние" изчакахме" хитлер ,бъдете търпеливи , ние бяхме със вас!Бъдете и вие с нас!
  • 71 7956

    5 1 Отговор
    "Няма нужда да припомняме, че ИТН и партийната ѝ телевизия изгряха в най-високата политическа орбита, включително и благодарение на дезинформацията за Ковид и ваксините, която се лееше постоянно."
    Пълна лъжа
    Следя "Партийната им телевизия" Никаква дезинформация за Ковид и ваксините не е имало... Имаше информация за дезинформацията за Ковид....
    "Информацията за ковид" бореше вирус който 80% карат леко или средно тежко с Локдауни, КПП-та, забарана за разходки в паркове без куче(кучето е силно противовирусно средство), забрана да се сяда по пейките в паркове(от скамейка в парка може да хванеш ковид само, ако е облизана от някой заразен и я оближеш), маски на открито, фразата"яко ще се мре" довела до смърта на хора от страх...лечението по калъп..малаумната цел за имунизиранане на 70-90% от хората при положение, че нямаше как да ваксинираш деца до 18 години и нужда да ваксинираш преболедувалите, никаква информация за хората с автоимуни заболявания. Тук първи трябваше да са домовете за възрастни хора, възрастните хора и рисковите групи, Запачона се Януари 2021 с опашки пред ВМА за ваксини. Освен, че не беше ясно кой болен и се обменяха вируси свободно. Никаква система за регистрация на нежеланите ефекти. Нито една аутопсия срещу милиони за лекари на първа линия. Все щяха да се намерят патоанатоми да на правят няколко десетки аутопсии срещу няколко десетки хиляди лв.
    Ваксините наистина не бяха достатъчно изпитани и резултата е видим недостатъчна ефективност.

    Коментиран от #72

  • 72 7956

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "7956":

    И тук може би има грешка и не само на "Партийната телевизия" трябваше просто да кажат: "хора нямаме нищо по-добро моля ваксинирайте се. Ваксините са създадени от реномирани фирми на основата на много предишен опит!!"
  • 73 Ралчев - Циганьора

    4 0 Отговор
    Циганите са над милион.
  • 74 Култура миянко

    5 0 Отговор
    България се топи,уж това е темата,но дайте да вкараме деликатно ваксинациите и Украйна.Както се казва на всяка манджа мерудия.Обещавам,като видя имената на определени автори под темата ,да не я чета.Логично може да попитата,дали изобщо е останало нещо за четене.
  • 75 Вирус

    6 0 Отговор
    Айде пак тъпото зеле се загрижило за нас измекяри
  • 76 При американската "демокрация" е така

    2 0 Отговор
    Основната причина е че всяка година 100 000 Българи напускат "демокрацията". Странно защо това не е споменато в драсканиците на ДВ?
  • 77 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНА Е":

    Господина е всепоглъщащ специалист..успя да се покаже некадърен по много теми..Типично за соросоиди..Нямаме Орбан,който да ги изрита от България..Агенти чуждо влияние..
  • 78 AналИтик

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ахмак":

    Защото те си изпълниха ролята -осигуриха затишие докато въоръжат Украйна и ... останалото го знаете. Путин е виновен.