Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 06:52 4 326 55

Кристалина Георгиева пред Евронюз България: Загубите за европейците са наистина драматични

  • кристалина георгиева-
  • загуби-
  • война-
  • европа-
  • украйна

Ужасната война е голяма трагедия за Украйна, но в същото време тя направи украинския народ по-силен, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд

Кристалина Георгиева пред Евронюз България: Загубите за европейците са наистина драматични - 1
Снимка: Евронюз България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Госпожо Георгиева, малко след като годишните срещи приключиха, къде се намираме в момента по отношение икономиката?

Хоризонтът определено стана значително по-мрачен през изминалата година. Преди една година се възстановявахме от COVID и завършихме с над 6% глобален растеж. А след това два шока: Омикрон и войната на Русия в Украйна не само прекъснаха прогреса, но и го обърнаха. Ударът върху европейските икономики е толкова голям, че очакваме половината страни в еврозоната да изпитат поне две тримесечия негативен ръст. С други думи казано – рецесия. Само за да ви визуализирам колко силен е ударът върху европейците: Предпандемичната ни прогнози и настоящите ни прогнози се различават с половин трилион евро – загубите за европейските граждани са наистина драматични. Ако погледнем в други части на света – в Китай ситуацията се забавя, но това се дължи най-вече на политиката им за нулев Ковид. В САЩ не изпитват толкова силни търговски сътресения, каквито има Европа. Именно това обяснява и защо са в малко по-добро състояние. Ако сравним Европа с други страни, определено сме в по-трудна ситуация, но не сме единствените в такава през 2022г.

Когато започнаха големите проблеми с инфлацията, се говореше, че са временни. А ето ни днес, виждаме, че са доста трайни... Колко временен е този отрицателен ръст?

Защо твърдяхме, че са временни? Защото никой от нас не е вярвал, че Русия ще нападне Украйна. Веднага щом войната започна, обстоятелствата се промениха. Натискът чрез цените на енергията и храните върху инфлацията все още е доста значителен. Няма да украсявам ситуацията: 2023 г. ще бъде по-трудна от 2022 г. Следващата зима за Европа може да бъде още по-сурова от тази. Защо? Защото европейските политици действаха много бързо, за да запълнят газовите си хранилища. Ако условията останат същите, каквито са в момента, и Русия продължи да не доставя газ на Европа, как ще се запълнят тези газови хранилища през следващата година? Днес основният въпрос за нас е следният: Може ли Европа да остане единна, а обществеността активна в този труден момент? Имам една молба към хората: помогнете, като намалите своето енергийно потребление. Всеки един от нас може да действа по такъв начин тази зима, че когато дойде пролетта, да не сме понесли много сериозни щети. Аз все пак съм позитивна относно бъдещето на Европа, защото едно от нещата, които тази криза провокира, е ускоряване на зеления преход, който пък от своя страна ще създаде голям ръст и много възможности. По същия начин както пандемията от Ковид ускори дигиталния преход, тази криза ще ускори зеления.

Казвали сте, че трябва да подкрепим Украйна да премине от извънредна фаза на икономическо управление към фаза на възстановяване. Но кои са ключовите стъпки според вас, мерките, които бяха приложени съвместно с Киев и с МВФ, които позволиха поддържането на икономиката? Защото буквално говорим за икономика, която е във война и все още действа...

Първо, искам да поздравя правителството в Украйна и украинските граждани. В ЕС дълбоко ценим обединението, което те демонстрират. Неслучайно те са и на път да станат част от Съюза. Стандартът, по който управляват, е наистина впечатляващ – те притежават такава ясна посока и дисциплина, че единственото, което мога да направя, е да им се възхищавам.

Какво правим заедно с украинските власти: веднага след като войната започна, започнахме да обмисляме какви стъпки трябва да се предприемат, за да икономиката не се срине. И въпреки че се сви с 30-35 процента, беше далеч от срив. А даже и напротив, част от украинската икономика, отново тръгва нагоре.

Споменахте, че Украйна е на път да се присъедини в ЕС. Стъпка по стъпка с икономическа интеграция, както и с интеграция на други сектори. Смятате ли, че процесът по влизането в ЕС е по-забързан, от колкото би бил преди?

Да, определено. Ужасната война е толкова голяма трагедия за Украйна, но в същото време тя направи и украинския народ по-силен, а държавата по-решителна в стъпките, които поема (за своите собствени граждани), за да присъедини в ЕС. Обръща се внимание на целия украинския народ, трябва да се поддържа волята им, да им се осигурят пенсиите и социалните услуги..

Ще дам един малък анекдот. Имам семейство в Харков. През май обикновено се садят цветя и дървета. И точно това и направиха – и тази година, по време на войната, с падащи бомби наблизо. Казах това, защото обединяването на нацията също е свързано с влизането в ЕС. И ако имам едно послание към украинския народ, то е следното: В България имаме поговорка: „бързай бавно“. Тоест правете това, което трябва да бъде направено, но с прецизност и внимание. Веднъж направено добре, няма нужда да бъде преразглеждано в бъдеще.

Госпожо Георгиева, накрая, на този етап от руска страна няма признаци за спиране на инвазията. Вече поговорихме за бъдещето на украинската икономика, какво обаче че ще бъде това на руската икономика?

Руската икономика се сви тази година и ще продължава да го прави и през другата. Усложненията за нея ще бъдат по-видими в среден и дългосрочен план. Отливът на руснаците, особено висококавалифицираните (заради войната), не се отразява добре на Русия. Тя вече губи ролята си в световната икономика. Видяхме как ускореният преход към алтернативни източници на петрол и газ променя пазара за Русия. И във времето, единствената индустрия, на която те разчитат, вече няма да има такава сила.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ са заплаха за света

    70 7 Отговор
    Всички злини идват от САЩ!

    Коментиран от #3

  • 2 ха ха

    70 3 Отговор
    "Защо твърдяхме, че са временни? Защото никой от нас не е вярвал, че Русия ще нападне Украйна."
    Кри (сталинка) давоското отроче... Слушайте и дебелейте... Русия е виновна, че съсипахме енергетика и индустрия пред зеления олтар... Европа продължава да се самокастрира с политиките на Давос провеждани от... сталинки...

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕВРОНЮЗ

    52 4 Отговор
    На всички ЕвроАтлантици, завършили в Москва преди 10 ноември 1989 година дипломите трябва да бъдат огрявани за невалидни. Остават с основно образование и възстановяват всички средства с които България е финансирала образованието им за да плюят сега в паничкта от която са се хранили... Безбожници, подли лицемери. Презирам ви до дъното на душата си.

    Коментиран от #10, #24

  • 6 7956

    50 3 Отговор
    Като се говори за "украинския народ" искам да се уточнява за кой народ става дума!!?
    За този който избяга(включително който си плати да избяга)??
    За този, който неможа и остана?

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дрън дрън та пляс

    38 1 Отговор
    Стига сте пращали и ще намалите загубите за европеиците

    Коментиран от #17

  • 9 БгТопИдиот

    50 1 Отговор
    СталинкА-служителка на статуквото.Т.е на сатанистите в говедоленД.
  • 10 Ами те тъй

    42 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЕВРОНЮЗ":

    са научени, да цуцат от тоз който е силен на деня. Тогана са били партийци плюещи по запада, сега евроатлантици плюещи в собствените си души, и вкичко това да са най-отгоре като фещалий в бистра вода. Тава е най-долтата и прадажна пасвина от народа и са най-презирани, но са достатйчно дебелокожи за да не им пука.
  • 11 Сталинка отново се вживява като месия

    45 1 Отговор
    Тази е прекалено нагла и проста за да може човек да повярва и на една дума казана от нея!
  • 12 Рошко

    32 1 Отговор
    А амероеврейските компании техните "загуби" драматични ли са
  • 13 Какви ги говори човече

    3 23 Отговор

    До коментар #7 от "ЕВРОНЮЗ":

    Украйнцире са заети да оправдават с Путин пропадналата си колониална политика в Европа ????
    какво значи товяа ? Украйна ли колонизира ЕВРОПА ??? А Путин ни спасява ли ???
    И не , незнам какво иска 30 от рашляка. Може да поясниш ако знаеш!
    Нищо не разбирам от нез9свързаните ти братвежи. Може би можеш да опиташ да изградиш смислено изречение. Само предлагам, разбира се !

    Коментиран от #18

  • 14 Калпазанин

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Устата ти се е разпекнала от хахане
  • 15 Рошко

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Доста точна, но неприятна":

    Надявай си се, днес било ден на инсулта внимавай там с емоционалното си състояние че току виж си го изпреварил
  • 16 Ердо

    27 1 Отговор

    До коментар #6 от "7956":

    Па то украински има ли? Каква е разликата между австриец и немец и между руснак и украинец и българин с македонец.тази война е като нещо да се скарат и по точно да скарат двама братя че да могат и двамата да ги доят после
  • 17 Хахаха

    30 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дрън дрън та пляс":

    Ами да. Сами си го направиха със санкциите, които са наложили на самите себе си. Дават пари на урките, обедняват народите си, създават си проблеми в енергетиката, след това търсят решението им, като единственият изход е, според тях, да платят по скъпо и да призоват народите си към икономии....Шизо и сатанизъм в един флакон. Блейките блеят...
  • 18 ЕВРОНЮЗ

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Какви ги говори човече":

    😂😂😂 Я първо се върни в първи клас и се научи да пишеш правилно.... Чукането по клавиши не е достатъчно. ..... P. S. Имам молба към КОЗЯК..,, АКО МОЖЕ ДА СИ ИЗБИРАТЕ ТРОЛОВЕТЕ ПО ГРАМОТНИ.

    Коментиран от #34

  • 19 В тия коментари под

    0 27 Отговор
    статията са сабрани най-ярките умове в българската икономика 🤣🤣🤣
    Момчета, стига с руските опорки. И немската и френската, та доти и Италианската икономики са много по-мощни от руската! Не ги мислете толкова, ще се оправят хората 🤣🤣🤣
    Как сте ги зажалили, сякаш утре ще фалират. Те плащат и ЩЕ плащат, докато рашляка се завре обратно в Сибир. Ние можем да си го позволим, рашляка НЕ може🤣
    Това е накратко анализа. Благодаря!

    Коментиран от #20

  • 20 БгТопИдиот

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "В тия коментари под":

    Мощни? Колко мощни с 87 % услуги калкулирани в БВП-то.

    Пазара не трае дисбаланси колкото и да са политически инициарани.

    Да видим в бъдеще кой ще е по-добре икономически:

    Производителите - Азия ?
    Ресурсопродавачите -Арабистан и Раша ?
    Консуматорите с печатницата -Ние (евроколкохоза и говедоленД също ) ?

    Коментиран от #21

  • 21 какви 87 % калкулирани

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "БгТопИдиот":

    в БВПто???
    Къде да ги отчетат ??? Ти да не си Маркс ???
    Какво искаш да кажеш и ти не знаеш май???
    Я опитай да напишеш слислено изречение! Ресурси има и на луната, какви ресурси точно? В каква връзка и за каква продукция или услуга ?
    Заболя ме главата да ви чета глупостите! В

    Коментиран от #28

  • 22 А Русия загуби ролята си

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    В Световната икономика.Хихи,къде кеф
  • 23 Знаеш

    18 0 Отговор
    Значи,Кристална ..ЗОВЕ..(,помните , ли Беров):За бога братя не купувайте!А ,Мария Антоанета:Яжте пасти,А?....Е,значи на Кристалка Е...марш в пещерите!
  • 24 Стрина ти Кристалина е учила в София бе

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЕВРОНЮЗ":

    За ква Москва приказваш?

    Коментиран от #37

  • 25 Подло комуне

    16 0 Отговор
    шеф на мвф? ✊ що е то? кристални кристалини глупаво бачбини
  • 26 Топ Писател

    20 0 Отговор
    Още една американска подлога.
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 18 Отговор
    ПУТИН е ДИКТАТОР а ВОЙНИТЕ сеят смърт разруха печал
    ВОЙНИТЕ са ОПИЯТ
    ТЪРГОВЦИТЕ на оръжия
    печелят кървави пари
  • 28 БгТопИдиот

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "какви 87 % калкулирани":

    ПииТе гинко да не Ви боли глава.
    Събудете се от либералният Сън !
    Зле сте с икономиката .
    Не смятам да влизам сЪс словесна полемика с хора с малък житейски опит и едностранчиви знания.
    Гответе се за окопите.
    Любимият ви лиБерален капитализъм (демокрация) за да оцелее в този му вид има нужда на определен цикъл (криза,растеж,криза,растеж..) от голям военнен конфликт.

    А в такъв конфликТ ще учасТват (воюват) БГтопидиотите и шматките дето немат кинти да избегат(т.е обикновенните хора).Вкл. и ваша милост несъбудилите се.

    Коментиран от #30

  • 29 Сталинка

    18 0 Отговор
    Заради ей такива като тази сме на това положение.
  • 30 Ти си и икономически,

    0 14 Отговор

    До коментар #28 от "БгТопИдиот":

    и исторически НЕГРАМОТЕН !!!
    Отивай да слушаш речите на Путлер и се надъхвай как ще преизпълните петилетката !
    Ние ще си стойм в Пропадналия, Фалирал, Фашистки Запад и ще умирааме некъпани от студ.
  • 31 Дааааааам

    13 0 Отговор
    Сталинка, по стара семейна традиция е напълно отдадена на силните на деня. Важен е гИвеча да е бол за тях. Интересно при обрат на нещата, дали ще измъкне от долапа партийния билет и развее партийното родословие пред поредния силен? Сигурно ще се заобяснява как е била принудена да се внедри в редиците на Врага, с риск за живота си, да се бори за победата над този Враг.
  • 32 Артилерист

    20 0 Отговор
    Изключително непочтена персона. Тя е от онези бивши социалистически активисти-натегачи, доносници, клеветници-любимци на номенклатурата- заради които се пренебрегваха скромните труженици, наивници и истински радетели на социалистическия Идеал. Този тип имитатори, след промените 1989г., станаха най-злостните антикомунисти, за да ги приемат в новия демократически, Божем, елит. Погледнете само какви елейни слова реди за украинските неонацисти. България стана за международен резил с абсолютно безнадеждната подмяна на Бокова с Георгиева, на финала на избора за шеф на ООН! За да я спасят от излагацията с далаверите в ЕС и измислиха длъжност в американския "Международен" валутен фонд...
  • 33 Поп

    20 0 Отговор
    Срам за България е тази жена

    Коментиран от #38

  • 34 Невъзможно

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "ЕВРОНЮЗ":

    Само такива, със забежки в глъвътъ се връзват на будалщините на говедоландия.
  • 35 От Варна

    16 1 Отговор
    Използвам думите на тази госпожа в преносен смисъл, наистина”бързаха полека”! Тези некадърни управници в ЕС и в уж гарантиращи банки, доведоха цяла Европа до това плачевно състояние! За какъв дявол са на тези постове, като години наред нещата се виждаха накъде отиват и от най-обикновените хора. По скоро се чувстваше, че не идват спокойни и добри времена. А тези уж гениални управляващи не правеха нищо, омотани в собствената си некомпетентност, но кадърни да осигурят личното си благоденствие. И вместо да очернят Путин, трябва да го венцехвалят, защото сега имат възможност да оправдават всичко с тази ужасна война! И без войната щеше да е същото, защото се раздадоха безконтролно едни огромни пари, потънали вече повече или по- малко в нечии сметки. Лично аз не искам да ни дават още пари за т. нар. Развитие и възстановявате, защото нищо от тези пари не направи живота ми по-добър. Чувствам се ужасно, че от години се говори открито за злоупотреби с европейски пари и това е прието вече за нормално! Аз, дето цял живот съм живял и работил честно и почтенно по човешките закони и какво, обещават ми все по- голяма мизерия заради това! Неприятно ми е да гледам едни “ мазници”, дето са яхнали народа и се дърлят в НС като побеснели да делят новата плячка европейски пари. А те гледат и преповтарят каквото правят господарите им от ЕС и САЩ- награби, докато можеш, защото не се знае колко време имаш! Отвратителни са!!!
  • 36 Мамул

    11 0 Отговор
    Винаги на високи длъжности в глобалистките организации слагат някой абориген. Естествено, АБСОЛЮТНО НИЩО не зависи от него, но трябва да говори и изглежда като"човек от народа". Колкото по-смачкам и невзрачен вид има ,толкова по-добре!
  • 37 Сигурно

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Стрина ти Кристалина е учила в София бе":

    не е могла да научи руски. Много трудно й е било. Такива не са малко. На времето имах съсед военен, полковник. Жена му беше рускиня. Един път го чувам как се караше на внучката си: - Сколько пъти съм ти сказВал да не правиш повече така!
    Полиглот.
    Светът е пълен с чудеса.

    Коментиран от #39

  • 38 Хахаха

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "Поп":

    А тя има нещо общо с България ли? Откога? Наистина не знам, какви ползи е донесла на а народа си. Може и да греша, моля да разясните.
  • 39 Хахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Сигурно":

    Тя говори перфектен руски! Перфектен. Само лек акцент има.

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Правилно

    11 1 Отговор
    Загубите на европейците са голями, благодарение на мъдрото ръководство на институциите от такива като теб! От началото на войната в Украйна виждаме чудесни решения от ЕС срещу ЕС.
  • 42 Много я защитаваш,

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хахаха":

    а и доста изглежда си информиран. Да не сте рода? Стремиш се да я представиш в по - добра позиция. Остава да отречеш и че не е било Сталинка истинското й име. Както и да е, в нея няма нищо положително.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кристалинке

    5 0 Отговор
    трябва само да добавиш, че ако ес не се беше намесил в тая война безмислено, и не беше взел толкова категорично на инат страна, европа нямаше да усети това спиране на евтините блага от Русия, нали целта на една малка клика алчни индивидиуми беше да станат още по богати...сега ще си носят хартийките до св. Петър
  • 45 123456

    3 0 Отговор
    Тоя противен дрт рептил нема ли да го пенционират вече.
  • 46 яяяяяяяяя

    6 0 Отговор
    Сталинка Георгиева пред Евронюз България: Загубите за европейците са наистина драматични, но на мен не ми пука. Нали си гушкам дебелата заплатка.
  • 47 Россия Z V

    3 0 Отговор
    Това е не вярно ,тя лъже .
    .
  • 48 и от военна музика разбира

    5 0 Отговор
    Тая знаете на коя хранилка е . И какво очаквате да каже ... правилно , това което и се иска . А нещата съвсем не изглеждат така . Санкциите действат и мотивиращо и вместо само суровини Русия подновява много важни производства на самолети и автомобили . Всъщност нито един концерн не напуска трайно Русия или препродава дела си или го продава но с опция връщане назад до 5 години какъвто е случая с ФОРД .
  • 49 Вирус

    0 0 Отговор
    Ооо сталинка се появи тя нали ни оправи хаха
  • 50 русия понятие от учебниците

    1 4 Отговор
    За Русия няма какво да се говори. Ще видим какво ще стане след като се разпадне. След това всеки народ ще поеме по собствен път и тогава ще говорим да всеки народ по отделно.
  • 51 Розата

    4 0 Отговор
    И тая пача спи на течение!Сталинке,Русия ще победиа ти тичай да си върнеш името!
  • 52 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    0 0 Отговор
    Тя ми постла килимчето в Брюксел да направя ундурма с Юнкер и гинеколошката.Кьовеши спинка.
  • 53 бягай бе

    0 0 Отговор
    мазна мекица...
  • 54 СТАЛИНКЕЕЕ ЩО НЕ ДОЙДЕ ДА ЧИСТИШ КАЛ

    0 0 Отговор
    ТОВА ЛЯТО МА ЛИЦЕМЕРКО ..................... ? КЪДЕ СА ТИ НОВИЧКИТЕ БОТУШИ ОТ ФОТОСЕСИЯТА С КОФАТА ГАДНЯРКО ?
  • 55 СРАМ МЕ Е ЗАРАД ТАЯ ГАД!

    2 0 Отговор
    ..........................................................