Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 13:00 3 756 5

Ще се случи ли подигравката „депутат с 600 гласа“ и на местните избори в Кърджали

  • кърджали-
  • депутат-
  • общински съветници-
  • кмет

Движението взе почти максимума в селата, но не бе така убедително в града. Тук резерви имат всички партии

Ще се случи ли подигравката „депутат с 600 гласа“ и на местните избори в Кърджали - 1
Снимка: Родопи24
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможно ли е шегата на системата „Хеър-Ниймайер“, почти подигравката „депутат с 600 гласа“ да се случи и на местните избори в Кърджали през октомври 2023-та? Има ли такъв еквивалент?

Това коментира 24rodopi.com.

Възможно е, разбира се. Партия дори с един общински съветник може да се спазари с ДПС да получи зам.-кметска позиция в Кърджали. Дори необвързан с политическа сила може да влезе в Общинския съвет и да стане председател на разпоредителния орган, ако, разбира се, ДПС има нужда от неговия глас за абсолютното мнозинство (50%+1).

С условието, че местните избори никак не приличат на парламентарните, ще отбележим, че резултатите от вота на 2 октомври показаха, че в община Кърджали ДПС спечели 52 процента. Ако това се повтори през октомври 2023-та, в 41-местния разпоредителен орган ДПС ще има 22-ма съветници и кмет на община на първи тур.

При вариант ДПС в община Кърджали да остане с 20 съветника, останалите партии също да имат 20, а един да е независим, тогава цената на последния ще се вдигне дори повече от почти комичния депутатски мандат на „Български възход“ (с гласовете на избирателите в едно средно голямо кърджалийско село) в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район. Независим кандидат за общински съветник, който спечели над 600-650 гласа в община Кърджали, ще влезе в разпоредителния орган и ще бъде най-ухажваният от ДПС.

На графиката (горе) се виждат градските резултати на партиите. Именно в областния център е отговорът на въпросите: Ще има ли ДПС мнозинство (50%+1) в Общинския съвет? Ще спечели ли кандидатът за кмет на Кърджали от ДПС на първи тур?

Движението взе почти максимума в селата, но не бе така убедително в града. Тук резерви имат всички партии.

Засега се очертава съветници в разпоредителния орган на Кърджали да имат 6 политически сили - ДПС, ГЕРБ, "Продължаваме промяната", БСП, "Възраждане" и "Демократична България". "Има такъв народ" и "Български възход" са далеч от един съветнически мандат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Който плаща повече

    1 3 Отговор
    той поръчва музиката
  • 2 6533

    2 2 Отговор
    Не е важно с 6 или 600, а демокрация да има!
  • 3 12340

    4 2 Отговор
    "..системата „Хеър-Ниймайер“..."
    ....щом ПКП ривеше сращу нея-
    значи е добро!
  • 4 амуджски

    4 0 Отговор
    номира.....
  • 5 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 0 Отговор
    "депутат с 600 гласа"

    Хайде вземете прочетете малко изборните правила преди да пишете тези глупости. "В Кърджали имало депутат с 600 гласа", има защото в София няма депутта на ДПС с 900 гласа. Вие какво искате? В София ли да има ДПС депутат с 900 гласа, а в Кърджали да има ПП или ДБ депутат с 400 гласа. Стига сте манипулирали и дразнили хората. Заради методиката на национално ниво общата сметка е вярна. Като в Кърджали живее компактна група етнически депесари, какво очаквате? Какъвто кмет и общински съвет си изберат в Кърджали такава попара ще си сърбат. Аз живея в София, не ме интересвува, кой е кмет на Кърждали. Интересува ме, кой е кмет на София, интересува ме да не е Фандъкова или друг гербаджия или да не е някой бесепар катао б@бичк@та Манолова или пък депесар. Интересува ме защо бюджета на кмета на Кърджали идва от София и от централния бюджет. Защо от София финансират обилно едни кметрове, а други почти не финансират. Интересва ме защо министъра на регионалното развитие разпределя парите на кметовете от София. А парите на кмета не зависят от това какви данъци плащат живеещите в Кърджали или Цървулево.

    Трябва да има ограничение за това с какъв процент може да бъде подпомаган общинкия бюджет от националния. Подпомагането от централния бюджет трябва да иамтаван, който да зависи от това колко собствени данъци събира дадената община.