Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 16:00 2 479 70

В България има 20 000 украински бежанци. Какво ще стане с тях?

  • украйна-
  • бежанци-
  • война

Ако правителството приеме предложението на хотелиерите, дори и на по-ниска цена за нощувка, това означава, че тези разходи трябва да се бюджетират

В България има 20 000 украински бежанци. Какво ще стане с тях? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възелът е труден за разплитане. В България има хиляди украински бежанци от войната. Решението какво да стане с тях, къде и как да бъдат настанени, е всичко друго, но не и лесно. Емилия Милчева обобщава данните.

След близо 8 месеца програмата за настаняване на бежанци от Украйна приключва днес (31.10), без войната да е свършила, в очакване на нови вълни бягащи преди зимата и най-важното - без яснота какво се случва с настанените в хотели и държавни бази майки, деца и възрастни хора от Украйна. Каквото и да е решението, ще е хуманно, уверяват управляващите, но не казват какво. На изпратено запитване до МВР, чийто представител оглавява междуведомствената работна група, която да предложи решение на правителството, отговор няма.

Но все пак днес такова ще трябва да вземе на заседанието си Националният оперативен щаб. Вариантите са два - или украинците остават там, където са, тоест в хотелите, или напускат и се стига до хуманитарна криза, както предупредиха от Българския Хелзинкски комитет по БНР. Миналата седмица от БХК съобщиха, че се очаква хората отново да бъдат насочени към ведомствени бази, но не е ясно как ще се организира разпределянето им между свободните места в тези почивни станции, кой къде ще отиде, кога и от кого ще бъдат извозени до тези места.

“С особена тревога следим възможността отново да се вземе решение за ползване на фургоните на т.нар. Разпределителен център в Елхово”, предупредиха от БХК. Нито една от политическите сили обаче, дори тези, които са радетели за военна помощ за Украйна - ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, не включиха темата в политическия дневен ред.

Колко струват бежанците

За осемте месеца, откакто български хотели отвориха за първи път врати за бягащите от войната в Украйна хора, разходите на българската държава са 523 милиона лева. От тази сума над 183 милиона лева са за настаняване и изхранване, осигурени от европейски програми. По БНТ преди дни служебният министър на туризма Илин Димитров съобщи, че средствата по европейски програми в подкрепа на украинските бежанци “привършват”.

Наскоро обаче Европейската комисия одобри отпускането на общо 37.4 млн. евро за мерки по CARE (Действия по линия на сближаване на бежанците в Европа) за България, предоставени по линия на оперативните програми “Околна среда” и “Добро управление”. Тази седмица се очаква да бъдат одобрени още 37 милиона евро от оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност”. С одобрените през лятото 26 млн. eвро по програмата REACT EU европейските средства за украинските бежанци в България стават близо 100 милиона евро. През април ЕС изплати първите милиони евро на държавите, приели украински бежанци, в това число и България. Сумата тогава беше 148 млн. евро, но бившата вече вицепремиерка и настоящ депутат от “Продължаваме промяната” (ПП) Калина Константинова обясни, че само 48 млн. евро ще бъдат насочени в помощ на бежанците, а стоте милиона евро отиват за “покриване на направени вече разходи за финансиране на програми в подкрепа на бизнеса”.

Калкулацията показва, че Брюксел е отпуснал общо 248 млн. евро на България за бежанците от Украйна.

Според данните на портала “България за Украйна” в страната от началото на войната са влезли близо 845 хиляди души, но са останали около 55 000, като работа са намерили не повече от една пета от тях. По-малко от половината от украинските бежанци са настанени в хотели и бази - 20 195, а броят им спрямо началото на лятото е намалял с малко над 5000. Тези хора бяха преместени след 31 май от морските хотели, където отседнаха първоначално след началото на войната.

Сега служебният кабинет е изправен пред същата дилема, която тормозеше и предишния - какво да прави с тях. Местенето от една база в друга не подпомага интегрирането им, нито насърчава търсенето на работа и обучението на децата. Засега не е регистриран засилен бежански натиск от Украйна към България, но не е изключено да има такъв още преди зимата. Макар че повечето бягащи от войната хора предпочитат държавите от Централна и Западна Европа, всяка нова вълна ще доведе още украинци и в България.

Наскоро вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук в телевизионно изявление посъветва бежанците да прекарат зимата в чужбина - ако имат възможност, поради руските удари по енергийната система на страната.

Сметките на хотелиерите

Министерството на туризма, което администрира програмата за настаняване на бежанците от Украйна, е затрупано от стотици жалби на хотелиери. Основната причина за тях е непризнати нощувки, за които няма да получат плащания. Министърът на туризма вече обеща всички жалби да бъдат проверени и да получат отговор.

Въпреки тези проблеми от бранша отново искат да има програма за настаняване. Настаняването на бежанци в хотели по Черноморието тази пролет помогна на част от бизнеса да посрещне по-лесно летния сезон. Предложението на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обаче е за една нощувка да се плащат суми от 40-50 лева, за да запазят курортите персонала си. В момента се плащат по 10 лева за нощувка на един човек и по 15 лева, ако е с изхранване. А 40 лева на човек се отпускаха в първите три месеца - от март до май.

Трудният избор

Решението, което предстои да вземе служебният кабинет на Гълъб Донев, няма да е лесно. Със сигурност не може и да е краткосрочно. Предстои зима, а отоплителният сезон в България трае поне до април, така че решение до декември не върши работа. Върховният комисариат за бежанците към ООН вече прогнозира, че през зимата в България ще останат представители на най-уязвимите групи и те ще имат нужда от закрила.

Ако правителството приеме предложението на хотелиерите, дори и на по-ниска цена за нощувка, това означава, че тези разходи трябва да се бюджетират. “Когато сложим на една везна помощите за украинците и пенсиите на пенсионерите, решението става много трудно“, заяви наскоро служебният министър на туризма. Увеличените от 1 юли пенсии и преизчислението на парите за старост за 892 000 души от 1 октомври вдигнаха разходите до края на годината с над 1.5 милиарда лева.

Служебният кабинет се отказа да внася проект на бюджет, а новите разходи за бежанците след 30 септември - дотогава бе удължена програмата от правителството на Кирил Петков, ги няма в актуализирания бюджет. Ако не се състави правителство и, следователно, не се приеме бюджет за 2023 г., в първите месеци на новата година министерства, общини, ведомства трябва да харчат толкова, колкото са били разходите им в същите месеци на 2022 г. Само че през януари и февруари войната в Украйна още не беше започнала, нямаше разходи за приемане и настаняване на бежанци, нито двуцифрена инфлация.

Очаква се държавническо решение.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тишо

    81 5 Отговор
    Едните са с големите джипове другите са с претенциите ... обратно на фронта за неблагодарниците

    Коментиран от #50

  • 2 Соросоид

    84 5 Отговор
    Ще ги настаним на улица Козяк 16 бежанците нали САЩ не дават на Зеленски да подпише мирен договор.
  • 3 Философа

    61 4 Отговор
    ДБ, ГЕРБ, ПП ДПС да им търсят подслон налище пращат оръжие на бандерите да удължават конфликта.
  • 4 Мамул

    49 4 Отговор
    Ако ще харчим пари за тях, ще стават българи. Значи смеси купили нови съграждани.
  • 5 ТИР

    77 2 Отговор
    Ако настаняваме бежанците в лагери-затворен тип с общи спални помещения а не в 5 звездни хотели тогава те рязко ще намалеят,,,, колко беднотия и разруха има по селата ама на кой му др,ме,,,,?
  • 6 По селата има празни училища, да ги

    80 2 Отговор
    приютят там и да им готвят с полева кухня. На война като на война. Наглост е, българи да мизеруват, а те да живеят като курортисти.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Токсик

    53 8 Отговор
    Поне милиард лева ни струва храненето на укронацистите в България и още милиард са загубите от покупката на демократична газ и всичко това благодарение на нашите неофашисти от ПП и ДБ. Гешев, много се мотае нещо с двамата бъдещи затворници.
  • 10 Опааа

    58 4 Отговор
    Да не ни пробутват подобни снимки моля! Тия орки,които са тук,децата им изобщо не изглеждат така! Децата им ходят в частни у-ща!
  • 11 К1300

    67 4 Отговор
    За украйнците хотели и почивни станции а за българите в унищожените села фургони???
  • 12 ТИР

    44 2 Отговор
    Тези укри сега ще ги ползват да показват на света какви сме евроатлантици и жадуваме война с(агресора) нищо чудно да ги вземат в ДъБъ,,,,
  • 13 Митко

    50 4 Отговор
    Да си заминават мързеливците,не ги искаме тук.8 месеца лежат по хотели и ги храним
  • 14 пешо

    54 4 Отговор
    никой не го интересува и те са бежанци като другите да ги настаняват по центровете , а не по хотелите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин

    50 3 Отговор
    Защо тези нахалници не си търсят работа,достатъчно починаха за наша сметка! Или да ги настаняват в бежански лагери…какви са тези хотели и Ол инклузив по курорти
  • 17 Тома

    48 3 Отговор
    Да вземат пример от Германия.Там помоща свърши и който работи си гледат семействата а който не иска се прибраха обратно в Украйна.Това е драги зрители
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пешо

    39 4 Отговор
    тоя с качулката що не е на фронта ами търси хотел
  • 20 буболина

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Не вярвам да се":

    Двете украинки на по 25 няма да се навият на никой Ганьо, дори и да пушат хапчета.
  • 21 Тодор Димов

    8 26 Отговор
    Бежанци от Украйна има... Отпуснати пари за справяне с проблема от ЕС има... Няма мислене по въпроса. Тези хора, щом са в България, трябва да се случи нещо с тях. Добре е да не се плюнчат разни хотелиери, келнери, кръчмари и прочие измет. А на хората да се предостави възможност за заселване в и без това обезлюдените български села. Да намерят и развият поминък в тях. Да получат някаква доза сигурност, която българската държава може да им даде. А дребните държавни чиновничета, повечето от тях рожби на Кремъл, да се присетят че България не е московията.

    Коментиран от #38

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тодор Димов

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Султан":

    Е, идиоти всякакви има. И в България има много такива.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ники

    32 1 Отговор
    Има и едни няколко хиляди БЪЛГАРИ в карловско... Какво ще стане с тях, дали някоя мисирка ще попита?!
  • 29 Янек

    26 6 Отговор
    Най- бързо да се махат от България и никога да не се връщат. Да вземат и американците с тях.
  • 30 Ха ха ха

    27 2 Отговор
    България не граничи с Украйна и това не са бежанци, а емигранти. Да се хващат на работа и да се устройват, ако им разреши държавата ни. Положението с африканските навлеци е че те са криминални престъпници, умишлено без лични документи и незаконно проникнали на чужда територия. За тях съд, затвор и екстрадиране. Ако отказват да съобщят и да докажат страна на произход, стоят в затвора докато си спомнят. От юридическа гледна точка така стоят нещата. Длъжностни лица, които умишлено не прилагат закона спрямо тях подлежат на съдебно преследване и рано или късно това ще се случи.
  • 31 Напиши коментар

    30 1 Отговор
    Предлагам Държавата ни /шегувам се/ да започне да ги третира, като пълноценни български граждани. Сигурен съм, че подобна политика, ще рещи въпроса с "украинските бежанци" веднъж и за винаги, тоест, ще се изнесат с 200 и повече нито ще ги видим, нито ще чуем за тях.
  • 32 9689

    23 2 Отговор
    Организаторите на преврата през 2014 година да плащат.У нас бедните са достатъчно.Тези които искат да пращат оръжия на урките първо да върнат откраднатото....
  • 33 То е ясно

    15 0 Отговор
    Да ги приберат по именията си,айдуците от ГРОБ,ДПС И ДБ.
  • 34 Шабан

    27 2 Отговор
    Елементарната сметка показва че, на месец всеки бежанец ни коства 3 268лв. Значи за украйнците има пари а за нас останалите роби, няма!? Защо така! Значи, се трепем като грешни волове за 800-1000 лв на месец. С тези пари издържаме семейства, студенти, плащаме комунални разходи, подържаме къщи, коли и много други неща. За пенсионерите да не говорим. Ха честито на цървулите!!!

    Коментиран от #39, #65

  • 35 Да си

    19 3 Отговор
    Ходят в Украйна
  • 36 Фон

    6 9 Отговор
    Давайте им безсрочни работни визи и готово. Помощи и съдействие за училища и градини за децата и всички ще са доволни. Е, освен путлерастите, ама те никога от нищо не са доволни. Все друг им е виновен, че за нищо не стават.
  • 37 Да си заминават от България

    15 3 Отговор
    Да отиват в богатите западни държави,които и ги повикаха!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българските турци

    6 17 Отговор

    До коментар #34 от "Шабан":

    Само 20 000 украински бежанци и сте в чудо ... Чудите и се маете къде да ги денете и правите грозни сметки и сравнения...А иначе знаете да плюете другите, че изнудват ЕС и точат пари от гърба на сирийските бежанци !...
    Вече знаем какви хора сте ?!...Какви дребнави и грозни сметки правите ?!...20 000 х 60 лв . ли е трудна сметка или 5 000 000 х 60 лв. ли ?!...Или изобщо един човешки живот включително и вашият на такава евтинна сметка ли е равна ?!...Защо сте забравили че някъде около или над нас има нещо всевишно което не прощава такава мерзавщина !!!...Представете си че няма Турция и че целият този сирийски хаос е връхлетял върху България....щяхте ли да правите същите арогантни коментари и бъзици ?!..."Ръката, която дава е по-добра от ръката, която взема" ...Това е турска поговорка и винаги е много актуална в Турция,особенно през последните единадесет години откак в страната пребивават близо 5 милиона бежанци от Сирия ,Ирак и Афганистан!С проста аритметика всеки 80 турски гражданина хранят 5 има бежанци в страната си ...имат страхотна икономическа криза... и на всичко отгоре ги налита 80% тна инфлация ... а на улицата няма нито един протестиращ турчин ?! Според вас турците балами ли са ?...От Ердоган ли се боят ?...Или са един голям народ...щедри,толерантни,търпеливи , милостиви и цивилизовани едновременно...Замислете се минутка преди да започнете да оплювате !?...

    Коментиран от #47, #48

  • 40 100%ФАЛШ

    11 4 Отговор
    МАРШ ВЕДНАГА ТЕЗ ГНИДИ В укрия...СЛАВА НА РУСИЯ
  • 41 ха ха

    14 2 Отговор
    Украинската ДС си шета из България .Преминават си през митници и капепета чак до кримския мост и по натам. Агентурата им е натовска и нямат проблеми. .
  • 42 Койчу

    12 1 Отговор
    Ами от тези милиарди дето се наливат в Украйната няма ли да остане някоя пара и за тези нещастници? Или както обикновенно ще се вземе от този който няма
  • 43 Колчо

    6 1 Отговор
    В Банки има 2-3 санаториума а също и хотели в които може да се настанят доста хора. А също и местните са много гостоприемни така че да заповядат 2-3000 х. бежанци.
  • 44 Анонимен

    15 0 Отговор
    Докато с проблема се занимава Министерството на туризма той няма да бъде решен адекватно. Това министерство трябва или да каже, че това са туристи и да ги третираме като такива или с проблема да се заеме Агенцията за бежанците. Не може хем бежанец хем турист.
  • 45 Бандерофил

    11 1 Отговор
    Укро бежанците ще бъдат настанени в хотели и спа центрове.Ще ги храним,ще им осигуряваме всичко необходимо включително по 1500 Евро джоб пара.
  • 46 Лили

    2 12 Отговор
    Темата е мн.сериозна.Това са хора с малки деца ,прогонени от своята Родина и ние трябва да бъдем по-сърдечни към мъката им, защото не се знае дали в един неприятен момент, хиляди ракети няма да полетят към родното небе.Тук много коментари са против тях, което означава, че сме станали егоисти и коравосърдечни българи.А ние сме гостоприемен народ.Славим се по света с доброта и щедрост.Служ.кабинет е длъжен да им подсигури добри условия за зимата.Наистина имаме и мн.бедни хора и пенсионери гладни и ровещи в кофите за смет, но българите винаги оцеляваме,защото сме силни и безстрашни.Доброто ще спаси света и трябва да си помагаме.Политиците трябва да се погрижат за своя народ.
    ,
  • 47 Бамбука

    3 11 Отговор

    До коментар #39 от "Българските турци":

    Поздравления и приканване към размисъл. Говорил за най-голямата демографска криза в страната, говорим за съпричастност, говорим...говорим. Погледнете тези жени, майки с деца и се замислете, ако утре войната похлопа на нашата врата, толкова политически безотговорни ли ще са нашите политици ? Явно да. Не съм чул, оня дето всеки ден се кръсти на път и под път , бивш премиер да е взел отношение към бежанците. Няма и за чуете заровил явно глава в чекмеджетата. Политици без чест, морал, достойнство.
  • 48 Шабан

    10 2 Отговор

    До коментар #39 от "Българските турци":

    Първо такова животно "българските турци" Ойк! Все едно да кажеш "турските българи" някъде да фигурира в международните документи или спогодби такова название.
    Второ ако си турчин въобще, явно си от младите родени след 1990 година. Защото не помниш какво правиха с нас преди тези години и не само с нас, а с всички малцинства. И по-добре!
    Трето като го написах коментара имах предвид че, тази държава за едни е майка, за други мащеха, а за трети е стоглава ламя кръвопийца. Има такава турска поговорка ако разбираш, де. Като си толкова загрижен защо и дума не обелваш за хилядите други мигранти(сирийци, афганистанци, араби, негри и др.) дето минаха през България за 35 години и никой не им даваше нито храна, нито подслон, да не говорим за Хотели и 3268лв издръжка всеки месец. Те не са ли хора!? Нали си милосърден и човечен българин........ нещо да кажеш за това. Иначе за Турция знаем, какво е там дереджето, много добре съм осведомен. Четвърто, и аз имам роднини дето се изселиха на различни места по-света и често се чуваме. На тях никой нито им е давал помощи нито са ги толерирали, нито са им осигурявали хотели, за месеци наред. Още от първият ден се хващат на работа и каквото припечелят с него живеят и градят Живота си. А не като украиците, Българите на ръце ги носят само и само да останат в България и пак не стоят. Защо! Не ми отговярай, знам отговора!

    Коментиран от #51

  • 49 МАЛКА пенсИЯ

    13 0 Отговор
    ЛЯТОС,БЕХА на морето,зимъс,на Банско.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българските турци

    1 10 Отговор

    До коментар #48 от "Шабан":

    Едно е да отидеш на гурбет за да припечелиш нещо и да уредиш що годе живота си и съвсем друго е да бъдеш прокуден от едно място на друго ей така с два куфара със старци на преклонна възраст и неръстни деца...Като човек изживял такива разгулни времена и преживял моралната и материалната разруха на живот на прокуден , днес не мога да съм безразличен към егоизма и мерзавщината на хората !

    Коментиран от #54

  • 52 един от многото

    11 0 Отговор
    Да си ходят!
  • 53 редник

    7 1 Отговор
    Наистина по селата има много празни къщи, немалка част обзаведени и могат да се наемат срещу 200-300лв, но и трябва държавата да помогне на тези, които желаят да работят.
    Украйна може да поеме част от разходите и да плати примерно със зърно...
  • 54 Шабан

    3 5 Отговор

    До коментар #51 от "Българските турци":

    Не забравяй, че и аз съм изживял всичко това, а сигурно и много повече и в много по-труден вариант! Но да не задълбаваме. И точно това не ми позволява да бъда Пристрастен като теб! Ако си човечен ще си човечен със всекиго, а не "селективно човечен"! Точно това не го прочитам в писанията ти! Подхождаш селективно, не се ли усещаш!!!

    Коментиран от #59

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Шабан":

    Човешката добродетел и милосърдие както и човешката злоба и корист за съжаление неизбежно са устроени да са селективни ...Ние не можем да бъдем безупречни колкото онази всевишна сила и истина !...Пък и честно не искам и да съм...защото твърде дълбоките рани трудно заздравяват и болката не се забравя... особенно когато виждаш че същите предразсъдъци и същата злоба и корист си продължават да съществуват...Като човек се мъчих и продължавам да се мъча да не озлобявам , да не мразя и да не кълна нищо дори да е най голямото зло...Защото вече знам че онзи бич не се нуждае от клетви и че когато му дойде времето бие жестоко и справедливо !...

    Коментиран от #60

  • 60 Шабан

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Българските турци":

    Кой както го разбира, така го коментира! Опитвам се да бъда безпристрастен при всякакви условия! А че, Всевишният си знае работа, съм съгласен! По-делата им ще ги съдят, не по приказките!
  • 61 нормален

    14 0 Отговор
    Абе ще се сети ли някой освен за тия украинци да постави въпроса и за българите пострадали от наводненията на които въобще не им предложиха хотели а им потвърдиха по един полупразен тесен фургон без баня без тоалетна да не говорим за храна като в хотелите
  • 62 Вирус

    11 0 Отговор
    Ей милчева я кажи другите бежанци къде са настанени или те са втора ръка хора
  • 63 Тези бедни трябва, не само

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хайл":

    да са рабогещи, но и мислещи!? На избори точто тези се скатават и не ходят да гласуват и така мутрите влизат в парламента с 500 хиляди гласа и после дерибействат над тези бедни овце. Ако 3 милиона бедни и недоволни гласуват за тяхната партия -СИРОМАХ, само тогава може да има промяна. Ситият не вярва, че в България има хора които си лягат гладни и спят на студено. Украинците живеят по хотелите, а по селата ни хората живеят като пещерни същества.
  • 64 Виктор браво

    3 0 Отговор
    Вчера писаха 100000 бройки.Изпариха ли са или им прибират издръжката по 40л.?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 математик

    3 0 Отговор
    500 милиона лева е дал ЕС на България за украинските бежанци. Първите три месеца държавата даваше по 40 лв. на ден на хотел да ги настани и храни, а от края на май по 15 лв. на ден. При положение че настанените в хотели са 20 000 това прави по приблизително 9-10 милиона на месец, т.е. за 5-те месеца юни, юли, август, септември, октомври са изхарчени 50 милиона. Значи останалите 450 милиона са били изхарчени за първите три месеца, т.е. по 150 милиона на месец! Някой вярва ли го това, че Кирчо и Кокорчо са изхарчили по 150 милиона на месец зо март, април, май? Ако беше така хотелите нямаше да колабират тогава, и да се чудят как да вържат бюджета си, защото всъщност парите се дават на хотелите, а не на ръка на украинците! Сметката показва приблизително едни 200 милиона лева, които са "изчезнали" в джобовете на Промяната!
  • 68 Много са гадни укрите, българите живеем

    3 0 Отговор
    в мизерни условия, тези се бунтували, че ги махат от хотелите!? Егати наглостта, в Турция сирийските бежанци живеят в палатки години наред, а наглите украинци искат хотели. Май хотелиерите бутат фитили, а украинците това чакат. Като не им харесва тук, да си ходят в Украйна.
  • 69 АМЧИ , КАРАМЕ ГИ НА ЗЕЛЕНСКИ , БЕ !

    4 0 Отговор
    НАЛИ УКРАЙНА ВЕЧЕ ПОБЕДИ !
  • 70 НА БОЙКО В КЪЩИТЕ ИМА МЯСТО ЗА 100 -200

    2 0 Отговор
    БЕЖАНЦИ , ДА ИМ ГОТВИ И ДА ГИ ПЕРЕ - ТОЙ ИМА И ПАРИ ЗА ТОВА - В ЧЕКМЕДЖАКА ! КИРО И ТОЙ ОТКРАДНА 9 МИЛИАРДА , ДА НЕ СЕ ОСЛУШВА КАТ БРАШНЯНА МИШКА !