Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 16:00 1 684 25

Какъв е националният ни интерес днес и кой го застрашава?

  • българия-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • герб

"Коалиция Газпром" не се състоя, тъй като самият Газпром така и не им вдигна телефона

Какъв е националният ни интерес днес и кой го застрашава? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Васил Левски ни е оставил категорично определение на нашия национален интерес - "да бъдем равни с другите европейски народи". Кой брани интереса ни днес и кои сили го застрашават? От Евгений Дайнов.

В края на 18-ти век британският политик Едмънд Бърк, известен като "бащата на консерватизма", изброява следните характеристики на една политическа партия - зараждащо се тогава явление: "Група хора, обединили се за това с общите си усилия да работят за националния интерес, стъпили върху определен принцип, с който всички са съгласни". Бърк добавя, че тази група хора трябва да преследва "почтени цели" със "справедливи средства".

Партии, които си приличат по тези характеристики, са естествени партньори в парламента, формирайки мнозинства и малцинства. Да видим как могат да бъдат групирани сега наличните партии в българския парламент.

Коалицията, която иска да върне гласуването по принуда

Да започнем отзад-напред, с характеристиката "справедливи средства". В една демокрация средството за добиване на власт са изборите - справедливи, честни, свободни, без принуда. В нашия случай знаем, че хора гласуват по принуда тогава, когато гласуват с хартиени бюлетини. И обратно, машинното гласуване рязко намалява принудителното гласуване, укрепвайки по този начин справедливостта.

В момента имаме налице ясна коалиция на любителите на хартиеното гласуване, т.е. на връщане на принудата в процеса на гласуване. Тази коалиция включва ГЕРБ, ДПС и БСП, които заедно формират парламентарно мнозинство от 128 гласа.

Според известната сентенция на Августин Блажени "държава, в която няма справедливост, по нищо не се различава от шайка въоръжени разбойници". Очевидно това важи и за партиите, тъй като онези, които избират несправедливи средства, които в случая са хартиените бюлетини, имат огромен проблем по отношение на следващата характеристика на Бърк - почтеност на целите.

Те управляват за своето собствено благо

В политиката, почтеността (по Аристотел) е това да управляваш за общото благо, а не - за своето собствено благо. В това отношение партиите от "хартиената коалиция" имат тежък проблем. В последното десетилетие се убедихме, че ГЕРБ и ДПС управляват за своето благо - отнасят се към общите ресурси като към "порции" (по Ахмед Доган) за "усвояване" (по Бойко Борисов). Онова, което знаем за БСП - третата партия в днешната "хартиена коалиция" - е, че когато последно управляваха със свой мандат, по време на тройната коалиция, нейни министри демонстрираха същия подход към общите ресурси. Това знаем от скандалите "Батко и братко", "Р. Овч.", срещите на вътрешния министър Румен Петков с висши гангстери и пр.

Стигаме до извода, че и по признака "(не)почтеност на целите", както по признака "(не)справедливост на средствата", не е невъзможно съставянето на парламентарно мнозинство от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Нашият национален интерес: "Да бъдем равни с другите европейски народи"

В дефиницията на Бърк най-важната характеристика на една партия е това, че работи за националния интерес. Да видим как стоят нещата в това отношение у нас днес.

Ние, българите, имаме огромния късмет за безусловен национален авторитет да сме си избрали не някой разбойник от типа на Крали Марко или някой средновековен цар главорез. Избрали сме човек, дълбоко потопен в модерността и демокрацията - Васил Левски. Той ни е оставил категорично определение на нашия национален интерес, а именно - да се подредим като равни до останалите европейски народи, разчитайки на собствените си сили: "Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили."

Изначално това определение на националния интерес изключва партия "Възраждане", която ясно заявява целта си да изведе страната от редиците на обединените в ЕС европейски народи, за да ни подреди до обитателите на евразийската степ. Можем да оценим по признака "национален интерес" и останалите партии, като се съсредоточим върху онези проблеми, които днес играят ролята на лакмус в това отношение.

Да си равен на останалите европейски народи означава, най-малкото, да не си зависим от някоя враждебна на Европа държава като например Русия. У нас съвсем доскоро имахме ясно очертаваща се "коалиция Газпром", съставена от партии, според които зависимостта от руския газ е израз на националния интерес. Тази "коалиция Газпром" включваше отново ГЕРБ, ДПС и БСП, плюс "Български възход", формирайки категорично парламентарно мнозинство от 140 депутати.

"Коалиция Газпром" не се състоя, тъй като самият Газпром така и не им вдигна телефона. Какво обаче би станало утре, ако Газпром се обади на тези партии и започне да обещава реки от мед и масло (и някоя и друга рубла)? Този въпрос категорично не е решен и опасността от мнозинство "Газпром", застанало против националния интерес, не е отминала.

Оръжията за Украйна и въведането на еврото - следващият лакмус

Другият проблем, функциониращ днес като лакмус по отношение на националния интерес, т.е. "равни с другите европейски народи", е даряването на оръжие на Украйна - европейска държава, нападната вероломно от евразийски орди. До днес само две европейски държави, Унгария и България, отказват да помагат на украинския народ с оръжие - т.е. тези две държави не са подредени до останалите европейски народи.

По признака "оръжие за Украина" като че има обаче бъдещо мнозинство, поддържащо националния интерес. Заявка за участие в него дотук са дали ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ, имащи заедно 176 гласа в парламента. ГЕРБ обаче вече започнаха да нюансират своята позиция и ако продължат в същата посока, това мнозинство може да се свие до малцинство от 109 гласа.

По аналогичен начин не е ясно доколко ДПС подкрепя въвеждането на еврото. На хартия, имайки предвид скорошното гласуване в НС по въпроса, националният интерес, т.е. въвеждане на еврото, събира 176 гласа. Но преди гласуването от името на ДПС Йордан Цонев се изказа подигравателно за състоянието на нещата в еврозоната и апелира за отлагане. Възможно е, следователно, мнозинството по този въпрос да се окаже сведено до 140 гласа, което би могло да разколебае ГЕРБ и да сведе "коалицията за еврото" до малцинство.

Ще защитят ли партиите националния интерес? Остава да видим.

Това е картината, когато към нашата днешна ситуация приложим дефиницията за партия на Едмънд Бърк, а по-ясна досега не е измислена. Повечето от възможните мнозинства овластяват партии, които не са особено решителни в работата за националния интерес, но затова пък си поставят непочтени цели, които са склонни да преследват с несправедливи средства.

Остава да видим как тези потенциални мнозинства ще се реализират в действителността.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС и Нато

    29 10 Отговор
    ни застрашават суверенитета

    Коментиран от #14

  • 2 Путин

    11 25 Отговор
    ни застрашава
  • 3 Хмммм

    18 7 Отговор
    Тези двамата на снимката го застрашават..

    Коментиран от #11

  • 4 Нострадамус от Злокучене

    7 17 Отговор
    Ясно е,че България се управлява от комунета.Бивши,настоящи,симпатизиращи,идейно подкрепящи,романтично обвързани,финасово зависими и всякакви породи,за каквито се сетите.Но,има и нюанси.Някои от тях са по-евроатлантически настроени,а други са класически дървени кратуни с бетонирани мозъци.Развитието на войната в Украйна проветри манерките на колебаещите се и сега се забелязва доста по-голяма решителност в предприемането на определени действия,които ни приближават до страните противопоставящи се на Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина.Политическата фауна у нас се еманципира,което е добре.Въпроса е,колко още ще ги чакаме тези корумпирани гниди да се размърдат най-накрая.
  • 5 Хайде не ставайте смешни

    10 5 Отговор
    Ако наистина искаха нещо от Газпром щяха да тръгнат веднага за Москва
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русофил

    12 4 Отговор
    Нашият национален интерес е да грабим българите до дупка.
  • 8 Рошко

    16 8 Отговор
    Застрашава го краварското посолство с тяхното влияние например, хелоуин Коледа 4-юли 11.09 лгбт тецовете които са американски златото което ни изнасят водата която ни бутилират и кравари във военни униформи които са на наша земя

    Коментиран от #18

  • 9 Жорж

    17 3 Отговор
    Никъде не съм чел или чул Левски да е адресирал някакви завети към Дойче Веле.
  • 10 Бибитко

    14 5 Отговор
    Бедни ми, бедни Дайнов, и ти не знаеш за какво се бориш и на кой да служиш. Защото е трудно да се предвид откъде ще задуха вятърът.
  • 11 Бибитко

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хмммм":

    Цар Кратуна да, но не и Румен Радев,единственият разумен български политик в момента, но за съжаление без власт!
  • 12 Иван

    12 4 Отговор
    Васил Левски ни е оставил категорично определение на нашия национален интерес - "да бъдем равни с другите европейски народи", до тук добре, но като видях DW спрах да чета.
  • 13 Матей преображенски

    10 3 Отговор
    Да бъдем равни с европейските народи означава ли да вземаме равнис по тях,и тъй като сме дребни,да попадаме под тяхна власт,да се подлагаме да ни обяздват.За какво го канят Марко Тотев на сватба,я дърва да донесе,я вода!?Индикатори и лакмуси,и фенолфталеин даже,колкото щеш,че сме западна колония,протекторат и щатите са ни инсталирали своя гаулайтер херо мустафа.И да да бъде картината мрачна до съвършенство,ни сдружават с Украйна,след падането на която ,ще трябва нато да подготви нови анти-руски фронтови държави.Имат на разположение цяла Източна Европа,а по-удобен сателит от България нямат ,въпреки резервираното отношение на народа.Войната сега е повече икономическа,на изтощение,а Европа без руските суровини е обречена на пълен провал и ще стане мазна мръвка в чинията на чичо Сам.
  • 14 Шопо

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС и Нато":

    Референдум за ЕС и НАТО
  • 15 нацистен

    9 3 Отговор
    Ами зависи от това кой го оценява този национален интерес , доколкото пък до вас , вие въобще нямате работа в това . Вие си оценявайте колко ще източат САЩ от вас , от нас колкото и квото можаха изсмукаха , пък и нямахме кой знае какво , за нашете мащаби си беше добре , но за паразита САЩ нищо работа , въпреки това не ни пропуснаха.
  • 16 горски

    4 1 Отговор
    Този пак изпълзя.Скоро ще се удави в собственните си плюнки...
  • 17 Нашият национален интерес

    5 8 Отговор
    Е същият, който беше през освобождението от комунизма през 1989 г. Да бъдем развита европейска държава, част от свободния свят, член на ЕС и НАТО 🧐
    Този интерес никога не се е променял, просто вражеските агенти на ДС и мафията имаха други планове. Двамата мъже на снимката не правят изключение 🧐
    А всичко друго е манипулация и лъжи, целящи да запазят властта в ръцете на същите хора🤯
    Копейкин е новият Волен, ПП е новият ГЕРБ........ И кервана си върви, а в руската губерня България няма нищо ново 🧐

    Коментиран от #22

  • 18 Джон

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    Само пробвам дали ще ме изтриете
  • 19 Иванушка 🇷🇺

    3 7 Отговор
    Заплахата за света винаги е от алкохолните клошари от пр00сия!
  • 20 Марков

    4 0 Отговор
    Хубав въпрос в заглавието. И до там. На него отговори трябва да дадат партиите, поне тези в НС, НС и Президентът като институции. Да извиняват ДВ, но да не се бъркат в нашите работи. И да не пишат фалшиви изводи. И никъде няма име на автора.
    Цяла Европа гласува с хартиени бюлетини, само в България това е било изгодно за ГЕРБ, ДПС И БСП. А на Запад как е? За кого е изгодно?
    Хартиената бюлетина водела до принуда. Ами не е така за съжаление. Аз съм за задължително гласуване и глоби за негласувалите без причина. Не може с под 10% от имащите право на глас да управляват държавата.
    Грешни изводи и за Окраина. Да се дава оръжие и боеприпаси не е становището на българския народ. Това го могат купените от Козяк партии в НС и ще го гласуват, да знаете. И то в момент, когато ние сме боси и голи оръжейно, без самолети и когато Израел спира всякаква военна помощ. Дано изчакат събитията в САЩ и началото на следващата година, когато лавинообразно ще текат промени в света.
    И това е лично мнение, но много често съвпада с реалността
  • 21 Вирус

    2 0 Отговор
    Айдее пак киселото зеле вчера питах що не съветва израелците отврат
  • 22 злобар

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нашият национален интерес":

    Според Васил Левски нашият национален интерес: "Да бъдем равни с другите европейски народи" е с един съществен пропуск...забравил е колониите които би трябвало да има и България за да сме равни с тях !...
  • 23 Нашия

    2 1 Отговор
    Национален интерес НЕ е да бъдем равни с другите европейски народи. Европа днес е много силно хваната в капана на сащиянско-британската мафия. Ако се стремим към Европа , това означава си ние да сме плътно в това робство. В момента, когато се борят глобалните сили за нов световен ред е най-добре да сме неутрални. Кратуните, които уж са избрани, нито разбират колко опасна за нас е тази ситуация, нито могат правилно да променят.
    Най-добре е да вземем позиция на неутралитет и да изчакаме какъв ще бъде новият световен ред. И смес това да определим, с кои да сме "съюзници"! ЕС и НАТО с а вече "съюзи от миналото"! Ако се държим към тях, може и да загубим всичко ..
  • 24 Точен

    2 1 Отговор
    Като бием шута в таза на ФАЩ =НАТО ще си защитим 100 % националния интерес. А тази статия на Дайнов да си я завре знае къде.
  • 25 политик

    1 0 Отговор
    Националния ни нитерес е-повече кОстУми с повече джобове за повече доларес!