Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 19:00 3 074 34

Дронове и ракети срещу Украйна: скритата заплаха на Иран

  • иран-
  • ракети-
  • дронове-
  • аятолах али хаменей-
  • украйна

Пикантната подробност е, че в момента Русия може би е готова да помогне на режима в Техеран да разгроми протестите в страната

Дронове и ракети срещу Украйна: скритата заплаха на Иран - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иран доставя на Русия най-модерните си дронове за войната срещу Украйна. Защо Москва и Техеран се сближиха така силно в последно време и какво означава този негласен съюз?

Първо дронове, а сега и ракети земя-земя: „Вашингтон Пост“ пише, че Иран разширява оръжейната си подкрепа за нападателната война на Русия срещу Украйна. Източници от тайните служби са казали пред вестника, че по този начин Иран помага на Русия да компенсира „големите загуби“, претърпени от началото на войната досега.

В средата на септември Техеран е изпратил свои хора в Русия, които да уговорят доставката на два вида ракети земя-земя: „Фатих-100“ и „Золфагар“, с обсег на поразяване между 300 и 700 километра. Украинските ВВС предупреждават още, че Русия скоро може да въведе на въоръжение нов тип ирански дронове – „Мерад-521“. Те са малки и леки и могат да кръжат над целта цели 15 минути. Използват се най-вече срещу лека бронирана техника и срещу човешка сила.

Кремъл отрича използването на ирански дронове в Украйна. Иран също опровергава тези информации като „необосновани твърдения“. Но специалистите смятат, че твърденията и на двете страни са неправдоподобни.

Бързо сближаване между Русия и Иран

Най-вече след 2015 година между Русия и Иран започна бързо сближаване, казва Маркус Кайм от германската фондация „Наука и политика“ – главният мозъчен тръст на правителството в Берлин. През същата година Русия започна да оказва военна подкрепа и на сирийския диктатор Башар Асад, който след въстанието от 2011 година губеше позиция след позиция. А Иран още години по-рано беше застанал на страната на Асад. Така че тези две държави – Русия и Иран – дадоха решителния принос за потушаването на сирийското въстание. Това допълнително ги е сплотило, казва Кайм в интервю за ДВ. И обяснява, че и Москва, и Техеран смятат Сирия за особено важна част от своите външнополитически интереси.

А какви конкретни свои интереси в момента преследва Иран, като оказва оръжейна помощ на Русия? По този въпрос се изказват различни предположения. Украинският президент Володимир Зеленски смята, че като отплата Техеран очаква от Москва подкрепа за своята ядрена програма. Според списание „Форин Полиси“ пък Иран се стреми чрез своите модерни дронове да прави международна реклама на цялата си оръжейна индустрия. Освен това опитът, натрупан по украинските бойни полета, можел да помогне на Иран да модернизира дроновете и ракетите си.

Срещу западните санкции

Маркус Кайм припомня, че Русия и Иран са свързани и по друга линия: и двете страни са обект на сериозни западни санкции. „Техният общ интерес и общите им усилия са насочени именно към заобикалянето на тези санкции“, казва експертът, според когото сътрудничеството между двете страни в този смисъл може да се прехвърли и в други сфери, извън военната. Нека не забравяме, че Москва и Техеран са свързани и идеологически от убеждението си, че трябва да се борят срещу онова, което те привиждат като западна доминация. „И двете страни се опълчват срещу един световен ред, който според тях се доминира от американците“, казва Кайм.

Тази цел Иран преследва най-вече в Близкия изток, където вече от години се опитва да се наложи като антизападен хегемон. Воден от това си намерение режимът в Техеран сключва многостранни съюзи с недържавни политически актьори като подразделенията на Хизбула в Ирак и Ливан или пък бунтовниците хути в Йемен. „Форин Полиси“ пише, че подклаждайки със своите дронове войната в Украйна, Иран същевременно иска да отклони вниманието от собствената си хегемониална политика в Близкия изток.

Украйна като "част от Запада"

Ерик Брюър от организацията „Nuclear Treat Initiative” смята, че Иран се води и от такива мотиви като желание да мъсти и да заплашва. Брюър предполага, че Иран гледа на Украйна като на част от „Запада“ и когато атакува този „Запад“ на неговата територия (тоест в Украйна), си отмъщава за многобройните военни намеси на САЩ в Близкия изток. Той добавя, че използването на ирански дронове в Украйна навярно е и нещо като предупреждение към САЩ, държавите от Персийския залив и Израел: „Вижте какво се случва в Украйна и сериозно помислите дали да нападате Иран!“

Политоложката Барбара Славин от американския мозъчен тръст „Атлантически съвет“ се връща далеч назад в историята, за да обясни сегашната прегръдка между Русия и Иран в общата им омраза към „Запада“. И двете страни са бивши империи, които имат склонност към параноя и заговорнически теории. Те непрекъснато си мислят, че някой иска да посегне на техните територии, че външните сили подклаждат етнически конфликти вътре в съответната страна и по този начин се опитват да я разпаднат.

Русия ще помага за разгромяване на протестите в Иран?

Пикантната подробност е, че в момента Русия може би е готова да помогне на режима в Техеран да разгроми протестите в страната. Медиите съобщават, че Путин е писал на иранския президент Раиси, че Москва ще подкрепи Ислямската република в борбата ѝ „срещу тероризма“. А нека не забравяме, че ръководството в Техеран обяви демонстрантите, които протестират срещу правителството, именно за „терористи“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    19 49 Отговор
    Съдраните клошари упряха до аятолаха да им праща дронове с мотори от косачки, муххаха
    могучая, Алкохолная

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Рошко

    47 8 Отговор
    Почнах да чета стигнах до въстание и спрях, поредната помия пропаганда, и нито дума за как беше ислямска държава създадена от фащ нито дума за арабска пролет. После се сетих че мернсх в началото и дойче зеле. Язък ми

    Коментиран от #7

  • 3 Бесен- _Язовец

    12 35 Отговор
    Дронове и самагон от иран, за страхливите мужици
  • 4 Калпазанин

    35 6 Отговор
    Усещам че скоро и железния еврейски купол ще се срути
  • 5 Путинофил

    15 33 Отговор
    Втората армия в света опря до Иран!
    Голем смех!
  • 6 Сатана Z

    36 8 Отговор
    Когато сащ инсталираха нападателни ракети в Румъния,Полша и пр.ни успиваха,че това е противоракетен щит пазещ ни от Иранските ракети. А каква излезе тя?Докараха допълнително ядрено оръжие в Европа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 кюмюря от Драгалевци

    28 4 Отговор
    Политоложката Барбара Славин от американския мозъчен тръст „Атлантически съвет“ А СЕТЕТЕ СЕ КАКВА Е ТАЯ ПО НАРОДНОСТ !? нЯМАМ ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ ?! НАТАТЪК ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВИТЕ САМИ ......СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИСТ КОЙТО Е ЕДНА ОТ НАЙ МЛАДИТЕ СТРАНИ В СВЕТА А СЪТВОРИЛ ТОЛКОВА КОНФЛИКТИ И ТОВА ДАЖЕ СЕ ПОТВЪРЖДАВА ОТ ВАШАТА МЕДИЯ (Пълен списък на войните и интервенциите на САЩ) СТАТИЯ ОТ 2018Г
  • 9 Рошко

    30 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ежко Бежко":

    Паживьом увидим, грешката на запада на Наполеон и хитлер е била че ги хванала зимата, тоя път те сами си я до чакаха. В масква парното бачка за осрайна четем че няма ток а на запад вече чакат сметките с нетърпение. Не е необходимо путин да воюва с тях те сами ще си се почнат да си чувал че гладът е по силен от тока
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кой плаща сметката?

    34 8 Отговор
    Путин искаше да покаже на американците какви ракети има!
    Иран иска да покаже на Израел какви ракети има!
    Украйна плати рекламата!
  • 13 КОЗ ЯК

    21 3 Отговор
    Русия - САЩ - Иран Класически триъгълник по интереси: ВРАГЪТ НА МОЯ ВРАГ Е МОЙ ПРИЯТЕЛ !! САЩ е обявил Русия и Иран за врагове.
  • 14 Теле

    19 4 Отговор
    У факти няма ли мислещи журналисти ами само преписвачи
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Балканджия с ракия

    10 22 Отговор
    Двете средновековни азиатски джамахирии стрелят по православният украйнски народ и взаимно си правят изкуствено дишане преди неизбежната агония през 21 век.

    Коментиран от #29

  • 17 Сатана Z

    26 14 Отговор
    Русия не удря цивилни цели. Енергийната инфраструктура се счита за двойна употреба. Както цивилни, така и военни, следователно според всички международни норми и правила те се считат за легитимни цели, както и транспортната инфраструктура.
    Но Въоръжените сили на Украйна просто удрят чисто граждански обекти, училища, болници и т.н.
  • 18 Нострадамус от Злокучене

    10 28 Отговор
    Доставката на оръжие от Иран за Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е добра реклама за режима на аятоласите и антиреклама за режима на Жужу.Явно "Искандерите" свършиха и се налага да ги заменят с нещо подобно,като западните специалисти дават по-добра оценка на иранските ракети по отношение на точност и далечина на полета,което е срам за ватниците.Още по-голям срам е закупуването на ударни дронове и баражиращи боеприпаси от Иран.Независимо,че от телевизорите непрекъснато плямпаха за какви ли не "безаналогови недорендосани супероръжия",нищо от това го няма на въоръжение и в соро време няма да го има."Втората в света" стана за смях с покупките си на оръжие и боприпаси от страни от Третият Свят,всъщност където се намира и самата Воняща Руска Септична Яма.

    Коментиран от #25

  • 19 Некой си

    16 4 Отговор
    Не знам дали знаете,но иранците са ни братовчеди.
  • 20 Неосведомен

    21 3 Отговор
    Всички драскачки от дойче парцалчето ли ги набират от Софийското околовръстно и пъта за Ботевгреад или някой ги свалят от пилоните по стриптийз барове?
  • 21 Култура миянко

    26 2 Отговор
    Значи може Отан официално да помага на Оркрайна,която даже не е страна членка,а е лошо,ако някой помага на Русия? Да ви имам и двоините стандарти.Обединеният въдух под налягане,сам се унищожава.Но в случая чудо няма,китайците са казали още в древноста: щом има начало,има и край.

    Коментиран от #23

  • 22 Ламбо

    20 2 Отговор
    Европа се чуди какво още да даде на украинците , а Иран не трябва да дава на Русия дронове , егати логиката ........
  • 23 Ама чакай сега

    3 16 Отговор

    До коментар #21 от "Култура миянко":

    Украйна е нападната, а някой да не е нападнал русия?
  • 24 ха ха

    7 5 Отговор
    Ще има яко затягане на дисциплината. От свалени ирански дронове се очертава стряскаща картина. Маса части са запарно производство като щатите държат палмата на първенството със 70%! Частите са от САЩ, Канада, Швеция, Нидерландия и една то Украийна. Сега да му мислят нарушителите на ембаргото...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Котка ученият

    14 2 Отговор
    Изключително съм изненадан от обвиненията в параноя, особено от Съединените щати, които в името на параноята взривиха балтийските тръбопроводи, бомбардираха Белград, удавиха Близкия изток в кръв и осъдиха Джулиан Асандж на 180 години затвор.
  • 27 Артилерист

    10 1 Отговор
    Тия не се интересуват от истината и доколко отвращават с постоянните си манипулативни писания. Приличат на един селски ненрмален герой, Хараламби, на Радичков, който винаги на влизане в кръчмата викал: "Смърт на фашизма, свобода на народа". Хората му казвали, че фашизмът отдавна е победен и народът е свободен, а той отвръщал: "Важното е да се Хараламби"...
  • 28 РЕАЛИСТ

    11 1 Отговор
    Какво стана бе? Най-развитите технологично държави : ДАЩ, Германия, Франция и Великобритания се уплашиха от от иранското оръжие. Не ви ли е срам бе , натовци. Към 1 милиард население имате.
  • 29 Кинжал

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Балканджия с ракия":

    Във фашистка Украйна православни са само руснаците и бесарабските българи. Всичко останало е католическа и еврейска фашизоидна сган. Иран е оценена като държава с най-много умове на глава от населението и средно IQ най-високо в света. Виждал съм как западни фирми - канадски и американски се надпреварват, за да наемат на работа иранци. В Иран образованието и науката процъфтяват. Иран е една от най-сериозните държави в света и който се заиграе с нея ще се опари жестоко. Сега е моментът да направят демонстрация на краварите и евреите за своите военни способности.
  • 30 Урюрвкос

    3 3 Отговор
    поне един дрон покажете какво има вътре руски или ирански части
  • 31 Талибан

    7 2 Отговор
    Гледам има бая коментари за нациста Зельо.А отговорите са изтрити.Явно на факиютата не им изнасят.Догодина на 220 място по свобода на словото
  • 32 ФакЪт

    1 2 Отговор
    Много просто! И май големите врагове се сближават когато имат общ враг! Остават обаче язвите и туморите които ще обхванат цялото тяло само след като този “съюз” стане излишен. Претенциите на Иран към бившите Съветски колонии …..стан, никога няма да секнат!
  • 33 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 4 Отговор
    РУСИЯ И ИРАН СА ........ ВАРВАРСКИ ДЪРЖАВИ ...... ФАКТ !
  • 34 Машала

    1 2 Отговор
    Другарят Путин нали беше голям борец за обединяване на православието! Днес се е обединил с исляма за унищожението на 40 милиона православни украинци! Браво другарю Путин! Това е нагло безумие на един откачен и самовлюбен престъпник, който иска да унищожи православието, а не да го обедини!