Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 14:10 28 164 53

Бригаден генерал Стефан Янев-Вашингтон

  • стефан янев-
  • български възход

Тези дни тече мощно тричане на Бригаден генерал Стефан Янев, което според мен ще доведе до неговата не толкова очаквана бърза политическа смърт

Бригаден генерал Стефан Янев-Вашингтон - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни тече мощно тричане на Бригаден генерал Стефан Янев, което според мен ще доведе до неговата не толкова очаквана бърза политическа смърт. Не участвам в този процес и много съжалявам, защото той притежава харизма да излъчва доверие. Но събитията ме подсетиха за случка от военното училище.

По специална дисциплина ни преподаваше много добронамерен и високоинтелигентен офицер. Той имаше основно отношение към чуждестранния батальон. Дори да е класифицирана информация, не е никаква военна тайна, че в нашите военни учебни заведения се обучаваха курсанти от Азия, Близкия Изток, Африка, Америка. Не е военна тайна, защото носеха нашите униформи и в града страхотно им личеше какви са. Единствено не ни уважаваха мундирите курсантите от Сирия.

Имах прекрасен арабски приятел Ахмед, отличен математик. Късаше ни сърцата в междучасията да го гледаме как къса от Боро 100 поне сантиметър и го хвърля, защото времето няма да му стигне да изпуши цигарата. Докато ние сиромасите дърпахме дълбоко Арда с филтър.

Имах приятел палестинец. Фатман. Знаеше ... румънски. Твърдеше, че е учил медицина в Букурещ, но е решил да се премести у нас и усвои военно дело в името на борбата. Беше много умен и доста по-възрастен, но според мен е учил при Секуритате, не хуманитарна медицина.

Познавах отлично с прочулия се в началото на прехода Акрам. Завърши година преди нас. Ум-бръснач. В края на обучението завързах неочаквано приятелство с много добри момчета, наши съвипускници от Мозамбик.

От сърце не понасях кубинците. Бяха надменни.

Има и още. Защо пиша всичко това? Защото същият офицер ни заразказва какво се случило с палестинците от предходния випуск. Дори ние знаехме, че са от различни течения и групировки, които в училището понякога вадеха кортиците. Виждал съм да носят един клан-недоклан в одеало към лечебницата с доста интензивен теч от завивката. Случваше се. Но когато дошъл моментът да им подготвят полетите, влизали един по един.

Мурат искал да мине през Кайро, защото ако лети през Дамаск ще го убият. Мохамед пък настоявал пътят му да мине през Дамаск, защото само да го усетят, че е в Кайро и е мъртъв. И все така. Кайро, Дамаск. "И какво се случи?" - попитахме с любопитство. "А, най-логичното. Всички минаха през Москва. След това нямам информация..."

Заради харизмата на Генерал Янев, никой не пожела да види, че още в първите часове, като премиер, той вече беше на среща с роден в Ирак и с много специална биография дипломат на чужда държава. Световна сила. Придружен от медии. Една отколешна традиция на българската независимост. Това е историята. Ако ме разбрахте.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 174 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фурнаджийска

    172 9 Отговор
    лопата
  • 2 ПАРДЮ

    42 126 Отговор
    ЛИЧИ СИ, ЧЕ БАЩА МУ НА КОПЕЙКИН ГО Е СМИЛАЛ ОТ БОЙ КАТО МАЛЪК, ЧЕ МОЖЕ И ДРУГИ НЕЩА
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    226 35 Отговор
    ЯНЕВ слуга НА СОРОС и НАТО и на САЩ
  • 4 Антибълкарска Комунистическа партия

    26 111 Отговор
    Възраждане, ще покаже на Янев как се става истински соросоид
  • 5 честен ционист

    166 35 Отговор
    Каква харизма има тоя зелен чорап? Бие на гробокопач.
  • 6 12340

    169 14 Отговор
    янев е вълк вълк в овча кожа

    Коментиран от #23

  • 7 Сандо

    199 18 Отговор
    Едно е важно за един български политик:Вреден или полезен за страната си е той с думите и делата си!За мен Янев с делата си е вреден,а по отношение на думите е фурнаджийска лопата.
  • 8 Янев е и схемаджия

    99 12 Отговор
    Прави се на честен ама това човката няколко пъти като премиер
  • 9 Янев е и схемаджия

    82 9 Отговор
    Прави се на честен ама топна човката няколко пъти като премиерата доста кинти
  • 10 пенко

    113 10 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ВОДЕЩА В ЕС ПО ТАПАНАРИКУСИ СЪС САМОЧУВСТВИЕ , НО БЕЗ ПРИНОС !!!!
  • 11 Бонев

    155 10 Отговор
    Не мога да имам доверие в министър председател, който урежда щерката и синчето на държавната служба и обяснява че те били най подходящите за това.
  • 12 Бамбука

    55 6 Отговор
    Прочетох "футболен менажер" говори за политиката. Зарадвах се, защото ние във футбола сме супер сила, дори сме толкова добри, че ръководството не сменяме, защото всички говорят за пиянските изцепки на оня председател, но всички си кротуват, щото там на яслата им е добре. Както казват нашите турски съседи - "Феса, определя интереса". Може и бодьоновката.

    Коментиран от #20

  • 13 Стършел

    78 14 Отговор
    "Специалната операция" бил харизматичен?! Това приказка за малки деца ли е?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 кво сам си напраиш никой не мое ти стори

    97 11 Отговор
    Разбрах те , но не само е важно да имаш харизма , а и за какво я как я употребяваш . Янев сам си играе лоши шеги с поведението си в политиката , а насам , а натам , приказките му , че е национално определен не се припокриват с подвластността му към американската политика , която е съобразена единствено с интересите на САЩ и има за цел унищожаването на Европа , включително и България във всички направления .
  • 16 Ха-ха! Много плямпа авторът,

    59 2 Отговор
    а Уикипедия казва всичко:

    "Учи „Земна артилерия“ с гражданска специалност „Електронно-изчислителни машини“ във Висшето народно военно-артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен от 1979 до 1983 г. По-късно следва и завършва Военната академия в София (1991 – 1993) и Военния колеж на Националния военен университет във Вашингтон, САЩ (2004 – 2005)."

    "Работил е като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия (1998 – 2000).3 От 2000 до 2001 г. е старши помощник-началник в Управление „Стратегическо планиране“ на Генералния щаб на Българската армия. Между 2001 и 2002 г. е държавен експерт в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерството на отбраната (МО). След това е началник на отдел в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на МО до 2004 г.4"

    "В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара."

    "Бригаден генерал Стефан Янев е военен аташе в САЩ от 2011 до 2014 г."
  • 17 АРЕС

    99 16 Отговор
    Запомнете ми думите,този от снимката,няма да му споменавам името защото ме е гнус,ще излезе по долен,мръсен и продажен и от Боко,Киро и Пед.... взети заедно.
  • 18 Моряка

    96 13 Отговор
    Ние,офицерите от близкото минало,много рядко се извъртваме.Да,ама Янев- не.Никой няма вяра на фурнаджийските лопати.А пък оръжието, дето ще го даваме на Украйна,по добре да си го .................... знаете къде.

    Коментиран от #21

  • 19 Даа

    82 9 Отговор
    Най мразим фурнаджийски лопати. Този така наречен генерал е завършил преди 89. Следователно е бил член на БКП. Клел се е на соц държавата и БКП. Между другото след 89 имаше само закон за деполитизацията и всички офицери, които искаха да служат се подписаха да не бъдат членове на нито една партия, ама нова клетва не са полагали. Така че това типичен пример за фурнаджийска лопата. А между другото такъв е така наречения ген Атанас Атанасов от ДСБ, дето все много се пени и раздава акъл наляво и надясно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реалистът

    71 9 Отговор
    Тоя както и кокорчо въртяха прилично вътрешната политика но външната са я продали на краварите,за разлика от тях тиквата нищо не работи само прави гуша
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иванушка 🇷🇺

    16 35 Отговор
    Бригаден рублоибрик е янеф който се прави на евроатлантик като баце зайчарника!
  • 26 Иванушка 🇷🇺

    10 32 Отговор
    Бригаден рублоподлогович е янеф който се прави на евроатлантик като баце зайчарника!
  • 27 Някой си

    28 2 Отговор
    Костадинов,
    Бъркаш и то сериозно две личности:генерал-майор Пейо Янчев и бригаден генерал Стефан Янев.
    Въпрос: дали по времето, когато началник на военното училище във В. Търново е бил Стефан Янев е имало чуждестранен батальон? По времето на генерал Янчев такъв батальон имаше, а по времето на Янев? Авторът да провери и да даде отговор.
  • 28 Петьо Костантинов!! Ако това, тиец Името

    19 4 Отговор
    Разбрахме, че си учил в Школата в Симеоново, може и да си Работил там!! Да, в, тази школа се обучавахава минно подривно дело чужденци от Приятелски Страни от Африка, Латинска Америка и Близкия Исток!! Спеха в 4те вили на МВР в Банкя, идваше автобус от Гараж 10 да ги вози до Симеоново, имаха и кабинети в въпросните вили на ул Стамболийски!! Полк Трендафилов отговаряше за, тях,!! Пропусна да спомене, кой куде е убит или изчезнал, че групата, от Мозамбик като си заминаха беше разстреляна още на Пистата имаше един от тях Сужител на ЦРУ!! Дали Мозамбик или Ангола нее толкова важно! Този, който работеше за, ЦРУ се казваше Лъв!! Явно това е част, от тези, които се обучава ха в Симеоново!! Татарчев и Луканов се с караха на тая, тема, дали е истина, но Татарчев, каза, "като го докажа, какво от това!!" минаха почти 40 год от това време!!
  • 29 няма мърдане

    12 24 Отговор
    И Стефан Янев и Румен Радев са жертва на фамилна обремененост. Израстнали в комунистическа среда, те просто не са в състояние да правят обективна оценка на заобкалящата среда. Те просто очакваха че ако не за два три дни то поне за седмица Украйна ще клекне и те ще бъдат възнаградени за предателството. Украйна не клекна и няма кой да ги награди. Шайките които въведоха в политиката ги предадоха безусловно и сега двамата останали сами чакат присъдата. А тя е ясна. При Бойко беше посторена магистрала Тракия и се строеше Магистрала Хемус. След вдигането на юмрука, няма обществено строителство, а България се спусна по спиралата на инфлацията. След като Падналото Правителство загуби контрола, инфлацията се успокои. Както и да го увърта, РР е в центъра на събитието.

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Вирус

    28 2 Отговор
    И този генерал пее в общия хор клекна за оръжията
  • 31 Шит пост

    11 3 Отговор
    Нищо не ви разбрах от тая простотия която сте написали ! Пишете, щот тряя да пишете.
  • 32 Има намърдване

    16 9 Отговор

    До коментар #29 от "няма мърдане":

    Лошото е ,че не само радев и янев са израстнали в червена среда ,а че всички които драпат да ни управляват са прекрити такива
  • 33 РумР

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "няма мърдане":

    Събори държавата ,не харесвай Бойко ,но там се правеше нещо а сега от две години във Варна нишо не се пипа.И не само във Варна никъде нищо не се строи,освен жилищни сгради.Всеки може да краде ,но не всеки може да управлява тая крадлива сган в България
  • 34 КИКО

    2 12 Отговор
    БРАВО НА ВНЕВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #35

  • 35 даката

    15 4 Отговор

    До коментар #34 от "КИКО":

    Това което се разбра е че всички дърти шапкари сте паразити терористи с тлъсти пенсии и уредили цялата си рода на дебели държавни длъжности
  • 36 Башар

    7 2 Отговор
    Тъпашки глупости си написал!!!
  • 37 кочо

    4 1 Отговор
    мовек който няма емоции е слуга д политиката.
  • 38 Хахаха

    13 5 Отговор
    Генерал ли е в политиката не ми го хвалете! Генерал до генерала мила моя Майнольо! Исинските генерали са в на мястото си! Нашите ще ни управляват! Когато дойде демокрацията и разни външни фирми от острова окупираха българските, уптавниците бяха все военни от запаса. И днес ядем попарата на тия английски фатмаци! А днес генерал пожарникар за министър председатае. Генерал летец за президент. Нов генерал кандидат за нов министър председател. Абе хора, не разбрахте ли, че нашите генерали не са елита на ацията от преди 9.9.1944. Днешните ни генерали всички са учили как се служи на ботуша и нищо как се защитава Родина! Елита на нацията го няма! Или е стъпкан, или е в странство. Днес е времето на Копейкин! Простащина, идиотщина, тулупия, мерзост, наглост стигащ до сатанизъм към собствения си "род и родина" - те нямат такива!

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Това за Борото не биваше да го пишеш!

    15 2 Отговор
    Добра реклама и опаковка, но кофти цигари! Нямаше по-хубави цигари от Слънце без филтър на фабриката в Стара Загора, направени от дребнолистен ориенталски тютюн. Всичко друго, което се е появило на пазара не струва разбери го!
  • 42 Перо

    9 1 Отговор
    Не разбрах от целия буламач,какво общо има Янев,въпреки че за мен той е комплексар! Той не е завършил в Долна Митрополия,а артилерииското училище в Шумен! Нещо си го убъркал с друг!
  • 43 Кремък

    15 2 Отговор
    Стефан Янев го изслушах при Карбовски,където ясно каза,че като български военен знае какво е изгорена земя и е категорично против даване на оръжие на когото и да е.
    Каза,че преди всичко е български генерал и тогаванатовски.Броени дни след това гласува за доставяне на оръжие за Украйна,което потвърди,че преди всичко е задокеански работник и след това,за което се представя.
    Гледайте го в тубето и си направете извод,за думи и дела.Типичен български политик със стегната юздечка.
  • 44 Име

    17 2 Отговор
    При следващите избори, този е извън парламента. Надявам се и ДБ да не са вътре!
  • 45 антрашпиц

    11 1 Отговор
    Ако България можеше да изнася предатели както ток , скоро щяхме да сме богати ... като Катар например...
  • 46 Алех

    7 3 Отговор
    Не разбрах статията , но съжалявам , че гласувах за този уж "миротворец"
  • 47 Анонимен

    3 3 Отговор
    По внус и цветь товарищи неть. Умен е господин Янев и с опит. Не всичко е пари. Младите ги видяхме, теория да, но на практика са зелени и крадливи. Хората вярват на Баце, той е спец ченге и има нагледност към едните лошата прослойка и другите. От е от средната генерация баце Бойко, Янев и той. Разберете се и се простете, обединете, във война е света. И в момента се изказва и Рашков по БНР... На бойко2 приятеля, младото да почака, след 10 г, 53,
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Цру

    5 4 Отговор
    Пенсионираните старши офицери и генерали са по много от армията която може да мобилизираме. Така , че да ги взимат в укрия.И без друго точат пенсионния фонд, а продадоха БНА! Къде им е достойнството?
  • 50 Бригадна генерална срамота

    4 1 Отговор
    България е нато и нато е България ? Кой кретен ги говореше тези глупости. За да се говорят тези простотии , означава сбъркан априори тотално не само в главния мозък , но и в гръбначния ! Не осъзнава какво говори ,има утесненост в ориентацията ,какво се случва
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 полк. Хр. Христов

    2 1 Отговор
    Познаваме се лично с Янев, като бивши колеги по военна линия. От момента, в който той си извъртя гъ.а за даване оръжия за Укрия, вече не съществува за мен!
  • 53 Пръдльо

    0 2 Отговор
    Янев не случайно влезе е парламента ,в деня на изборите ,през целият ден имаше 0,6-0,8% и в последните 2-3 часа стана 5% и това го казаха социолозите в една от "българските" телевизии докато се подсмихваха иронично