Last news in Fakti

29 Юли, 2013 10:22 3 454 9

От „Уолстрийт джърнъл“ Дянков предлага на България 3 реформи

  • симеон дянков-
  • реформи-
  • енергетика-
  • образование
От „Уолстрийт джърнъл“ Дянков предлага на България 3 реформи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България влезе в международните новини тези дни. Причината е продължаващите 45 дни многохилядни протести срещу правителството.

Това се казва в статия за Симеон Дянков за в. „Уолстрийт джърнъл“ - „Безкрайните протести на България“. Миналата седмици парламентът дори беше обсаден и се стигна до сблъсъци при опита на полицията да пробие блокадата и да изведе депутатите. В момента България е обхваната от най-продължителните демонстрации от установяването на демокрацията през 1990 г.

Външен наблюдател би казал, че

антиправителствените демонстрации не са прецедент за Европа.

Само да погледнем Гърция, Португалия или Испания. Но протестите в България не са предизвикани от мерките за икономии.

Бюджетната къщичка на България е подредена. Според Евростат за 2012 г. страната е на второ място по най-нисък дълг към БВП – 17% и на четвърто място по дефицит от 0,6%.

В България, затягане на коланите е нещо от миналото. Минималната работна заплата се увеличи с 30% през последните две години. Пенсиите пък се повишиха с 10% от април, не пропуска да отбележи Симеон Дянков.

Но защо тогава Българите са на улиците? Те искат България да бъде нормална страна и те да не се чувстват като втора ръка европейци.

В публикувано миналата седмица изследване на Евробарометър се посочва, че 51% от българите заявяват, че не се чувства като гражданин на ЕС. Страната им се присъедини към Общността през 2007 г. с големи очаквания. С помощта на Брюксел, хората се надяваха, че доходите и инвестициите да се покачат, пътища да бъдат изградени, държавната администрация да бъде модернизирана и последните следи от комунизма завинаги да бъдат заличени. България, с една дума, да се превърне в нормална държава, в която можете да отгледате децата си.

Симеон Дянков не пропуска да отбележи, че нещата не са се развили по очаквания начин с изключение на правителството на Бойко Борисов, когато се забелязва увеличаване на усвояването на средства и в строителството на Бойко Борисов.

Но следите на комунизма продължават да присъстват в България и те пречат на установяването на нормалността.

Вероятно кабинетът на Пламен Орешарски няма да издържи още дълго. Който и да дойде на власт обаче, ще се сблъска със същото недоволство на народа, предупреждава Симеон Дянков.

Реформи в службите за сигурност, енергетиката и висшето образование - това са трите неща, които бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че българските политици трябва да направят, за да засилят уважението на гражданите към тях.

Първата е чрез реформиране на държавните служби за сигурност, включително ограничаването на участието на техни бивши членове в обществения живот.

Членовете на тайната полиция от времето на комунизма все още оказват значително влияние

в българските медии, финансов сектор и дори в парламента.

Симеон Дянков припомня, че правителството на Бойко Борисов е направило опит поне да изчисти дипломацията от бившите кадри на тайната полиция, но е било бламирано от парламента или съда.

Много известни криминални босове преди това са били служители на държавните служби за сигурност. Познанията и контактите, които са си спечелили днес им помагат да влияят на част от политическия елит и на някои институции, които трябва да подкрепят обществения ред.

За пример Симеон Дянков дава председателя на ДПС Лютви Местан, които е бивш офицер от тайните служби и един от членовете на парламента.

Втората е енергетика. Много политици използваха енергийния сектор като източник на незаконно политическо и лично финансиране. Това е остатък от съветската ера, когато Кремъл доставяше на България евтини петрол и газ в замяна на покорство. Българските власти продаваха част от петрола на пазарни цени и прибираха в джоба си разликата.

Вариации на подобни практики все още съществуват.

Българското правителство трябва да либерализира сектора,

доминиран от лошо управлявани държавни предприятия.

Дянков предлага първично публично предлагане на борсата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което ще доведе до така необходимата прозрачност и ограничаване на корупцията.

Третото е реформирането на висшето образование.

Трета е реформа в образованието. Социологическо проучване на Министерство на образованието показва, че 52 на сто от завършилите тази пролет гимназия са кандидатствали в чуждестранни университети.

Всеки шести зрелостник е заминал да учи в чужбина миналата година. Твърде вероятно е по-голямата част от тези студенти да продължат кариерата си извън България.

Това оказва огромен натиск върху вътрешния пазар на труда, където се забелязва застаряване на населението.

По-добра система за финансиране на образователните институции

може да помогне за подобряване стандартите. При пилотна програма, започнала през 2011 г., университетски катедри, които постигат по-добро позициониране на своите студенти в пазара на труда, получават по-голяма финансова подкрепа от страна на правителството. Тази програма може да се разшири, за да предложи на университета постепенно повече пари в бюджета всяка година. Но съпротивлението е огромно, тъй като много от 53 университета в България ще трябва да се адаптират бързо или губят студенти.

Тези три реформи - за ограничаване на ролята на службите за сигурност в обществения живот, както и реформирането на енергийния сектор и висшето образование – трябва да вървят ръка за ръка. Ресурсите, които сега се разхищават в службите за сигурност и в енергийния сектор, могат да бъдат пренасочени към подобряване на образованието, което от своя страна ще допринесе за един по-добре информиран електорат в бъдещите избори. Това наистина ще накара политиците да започнат да се безпокоят, казва в заключение бившият вицепремиер Симеон Дянков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Iwan Chepanow

    1 2 Отговор
    Абе ,нали близо четири години съсипва държавата,докара народа до просяшка тояга,а сега и още съвети даваш как да умориш и послените що годе здрави хора в България.За какви инвестиций от запад говориш,молове и тържища.Колко производствени предприятия се построиха тук откакто сме уж в ЕС.Нищо,доразрушихте и последните предприятия дето все още можеше да се намери работа.Превърнахте държавата само в пазар на вносни стоки и услуги.Ако искаш върни се пак тук да управляваш!Сега има протести и те са мирни,ама теб с тояги ще те пребият.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Сульо

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Iwan Chepanow":

    Може би най-добрият финансов министър, който някога сме имали. Ама като е прост народа, как да стане по-добре в държавата. Даже се чудя как фирмите успяват да плащат заплати от порядъка на 600 - 700 лева, като гледам как се работи. Избрахте Орешарски, след два дена същите хора искате да го махате. Е, къде аджеба бяхте когато се гласуваше на изборите. Та нали като извадим 1 млн дето гласувахме за ГЕРБ, всички останали сега трябва да сте доволни.

    Коментиран от #8

  • 3 борислав димов

    1 1 Отговор
    Ей мушмурок,когато боико те мина със шкурката заради миро найденов защо не писа в тоя джърнал или където и да е.Ти си обикновен ,беден и страхлив мухльо.Както и всички в твоя,предния и сегашния кабинет.

    Коментиран от #7

  • 4 EMSKI

    0 2 Отговор
    Депозитите на гражданите в банките са 35 милиарда лева....не става въпрос за пари на бизнеса,тоест фирмени!!!! Това са граждански депозити,стоят си там и работят само за банките,които са чужда собственост!!!! Живи и здрави да сме българите...много сме си добре...само ревем ,че няма пари-но това е национална черта. Още нещо-250 000 необитаеми жилища от 10 години...не говоря за селски къщи!!!!! Извода оставям на вас.
  • 5 по темата

    1 0 Отговор
    Няма ли награда за този?
  • 6 весел

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Iwan Chepanow":

    И как я съсипа, бихте ли описали по-точно ? Сега ще видие Вие какво означава съсипване!
  • 7 весел

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "борислав димов":

    Коментар на човек, който идея си няма за кого говори. Бихте ли се запознали малко по-подробно с някои факти преди да коментирате.
  • 8 калайката

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сульо":

    Идеално ти пасва името СУЛЬО . Покрива се перфектно с възможностите ти да разсъждаваш .
  • 9 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    АЗ ИРАКЛИ съм земеделски производител!"ти"ме обложи с данък!
    М...нцето ти "белгийско-ловешко"!